NOVA

Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 143 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Då var det dags igen… #84148
    NOVA
    Medlem

    Hedra din vän genom att sluta snusa och lev ett fullt och hälsosamt liv! Du har vårt stöd!

    som svar på: gravid #84044
    NOVA
    Medlem

    Grattis till ett vist beslut! Och ett tidigt grattis till en ny världsmedborgare! Tycker dock att ni bägge borde fundera på att sluta med snus. Fick barn för fyra år sedan och var då snusare av kolossalformat… Att inte behöva lägga ut pengar på snus känns bra när man får nya utgifter, köper så mycket hellre saker till min son, än att göda mitt beroende. Slutar ni nu, så kan ni planera en massa kul…kanske en långresa med nya bebben!?

    I alla fall! Stå på dig! Och grattis!

    som svar på: May the force be with you #84043
    NOVA
    Medlem

    Hej SkrufAway!

    Läste genom det du skrivit och känner igen mig på pricken från när jag slutade vid den här tiden förra året… Det jag framförallt fastnade för i din beskrivning är att snus har så många effekter, inte bara en viss ökning av cancer osv…utan att det faktiskt präglar ens livstil. Och jag känner precis som du att snus gjort mig latare, då jag har belönat mig hela tiden, egentligen utan att ha förtjänat det… Därför hamnar man gärna i att ”jag tar en snus för jag är duktig”, ”jag tar en snus för att jag mår lite dåligt”, ”jag tar en snus för att jag tycker lite synd om mig själv” osv… Den stora vinsten med att sluta är varken hälsa på kort sikt, eller ekonomi, utan det faktum att du uppbådar så mycket självkontroll att hjärnan styr över kroppen. När man inser det, så kan man börja styra en hel del saker som man funderat kring i ens personlighet. Nyckeln för mig kom i att jag dels förstod detta och dels att man inte kan snusa ”lite”, utan du måste bli ”nykter nikotinist” och inse att man har med ett beroende att göra. Det finns studier som bekräftar att valet av beroende har med ens personlighet att göra. I mitt fall tror jag att jag har en släng ADHD för jag är väldigt energisk, men snuset blockar detta på ngt vis, så det är flera saker än det rent fysiska beroendet som man ska hantera…
    Den andra saken jag tänkte på… Jag noterade att min hälsa blev sämre när jag slutade med nikotin, fler halsinfektioner (har småbarn), allmänt sämre immunförvar osv. Har hört andra säga samma sak… Känner dock nu att det är tillbaka igen, men tog mig minst en 8 månader innan jag kände mig i balans.
    Tvivla inte på att det du gör är det rätta! Fundera istället på hur du vill vara som nikotinfri person och vilka nya utmaningar du ska omsätta din nya energi i. Kanske den där fantastiska resan, som aldrig tycktes bli verklighet eller ngt annat…

    Lycka till!

    som svar på: Tre år! #83960
    NOVA
    Medlem

    Grattis Issen!

    Känner ungefär på samma sätt… Lagt ner nästan 30 år på nikotin och effekterna på ens personlighet och personlighet, har inte alls diskuterats av vetenskapen… Självklart är det skönt att vara fri från ett beroende fysiologiskt, men psykologiskt är en sjukt intressant process…

    Har kommit många nya insikter i att ta kontroll över detta…!
    Kan man ta kontrollen över detta, så är det mycket man kan fixa i livet!

    som svar på: Dag 1 #83940
    NOVA
    Medlem

    Fan vad jag är grym! 365 dagar!!!

    som svar på: Dag 1 #83910
    NOVA
    Medlem

    Nu närmar det sig 1 år med stormsteg och ärligt talat, det har varit många gånger som jag tvivlat över att jag skulle kunna skriva dessa rader och säga att jag faktiskt fixat att vara utan snus, utan cig och utan annan ersättning i 1 år!

    För de som eventuellt noterat min existens på den här sida, tack för er tid och eventuella engagemang. Jag hoppas att även ni lyckats vara ståndaktiga och motstått alla frestelser.

    OK… För er som är i början av att sluta…! Grattis till ert beslut! Ni kommer att få jättemycket energi och boozt den första tiden, av att ni faktiskt tar kontroll över ngt som är väldigt svårt att kontrollera. Visst det är svårare för somliga än andra. För mig var det som avgiftning från heroin!

    Lite snabbfrågor om året som jag kan dela med mig av!

    -Har du gått upp i vikt?

    Ja, ca 5% av min kroppsvikt.

    -Har du gått ner den igen när din kropp synkat?

    Ja, men jag var tvungen att träna mer än innan.

    -Hur mycket pengar har du sparat?

    Jag tror att jag sparat ca. 100SEK per dag, så över 30.000SEK, då jag även räknar in att antalet ”latte” och öl och också har minskat, då dess attraktionskraft avtagit när jag inte kunnat snusa eller röka.

    -Har du blivit en tråkigare människa?

    Det tror jag inte, jag har blivit en ”annan” människa som en del gillar mer och andra mindre.

    -Mår du bättre?

    Ja det gör jag nog, även om det inte är grymt stor skillnad. Jag känner mig dock starkare mentalt generellt sett. Jag har den första tiden som ickerökare märkt att jag blev mer mottaglig för infektioner i näsa och hals. Jag har även gått från att vara rökare/snusare till att tycka att rök är tämligen besvärligt.

    -Vad är den största skillnaden?
    Min livskvalitet har ökat. Och jag är helt plötsligt en av dessa ”icke nikotinister”, som jag tidigare undrade hur de höll ut och vad som motiverade dem.

    -Vad är nedsidan i allt detta?
    Jag har börjat dricka mer vin, för tidigare stillade jag mina nerver med snus och cig. I övrigt tror jag inte att jag komma på något.

    -Tycker du att det var värt allt att sluta?
    Absolut! Jag har rökt en cigarr under detta år och det är mitt enda ”brott”, men jag är grymt stolt över min insats och känner inte att jag är på gång att gå tillbaka till mitt gamla liv. Det känns passé på ngt vis och nu randas nya utmaningar.

    -Vad har du gjort med de pengar som du sparat?

    Jag har numer kort på SATS och tränar varje dag i 12 dagarscykler och sedan 2 dagar ledigt. Jag har börjat med yoga. Jag har lagt om min kost och äter generellt bättre, men kanske ngt dyrare. Jag har tagit en treveckors resa till Thailand. Och sparar mot ett stort mål då jag fyller 50 om tre år!

    -Har du ngt hemligt knep?

    Jag gjorde lazerterapi och tyckte faktiskt att det hjälpte. Men den stora grejen är att man måste inse att man inte kan gå från att vara stornikotinist till att ta en cig eller snus lite nu och då. Efter en månad typ, så har kroppen vant sig med att vara utan snus, men i mitt fall tog det längre tid för psyket. Ett till knep… Sluta inte på nyårsafton, utan helst innan! Det var väldigt stärkande att veta att jag hade redan nio dagar utan nikotin, när alla andra skulle börja sina nya liv på nyårsdagen!

    Tack för mig och hoppas att ni finner inom er att lyckas! Det är svårt, men det går!

    som svar på: Då var det dags, Hjälp mig på traven ;) #83728
    NOVA
    Medlem

    Hej hemmek! Strongt att du tagit beslutet att joina oss som slutat…! Som alla kan vittna om här inne, så är vägen lång och kantad av diverse mer upplevelser innan man faktiskt ”känner” att man har slutat på riktigt. Du skrev lite tidigare och undrade om Whiskey och cigarr… Jag har själv samma faiblesse, så har också funderat på det… Jag har rökt en cigarr under mina 320 dagar som nikotinfri (mitt enda brott mot denna)…och visst kunde jag känna av att receptorerna hoppade igång igen, men inte värre än att jag kunde stänga av dem igen. Så om du vill ha den möjligheten att typ på nyårsafton röka en garre, så visst kanske det…men skulle inte våga göra det vanemässigt! Som messi säger, den här resan vill man inte göra om igen!
    Lycka till med ditt nya liv! Och grattis till att ha fattat beslutet om att leva utan nikotin, dvs. hälsosammare, fullare och med mer pengar!

    • Det här svaret redigerades för 9 år, 6 månader sedan av NOVA.
    som svar på: Dag 1 #83622
    NOVA
    Medlem

    Firar idag 300 dagar, med bakishuvudvärk, men med ett leende…då jag firat mig själv utan nikotin, men med en del vin igår! Så till mig själv och till er alla som lyckas stå pall, ett stort Grattis! Våra hjältedåd kommer att bana vägen för framtiden, då våra barn kanske undgår nikotindemonen, då vi lägger ner våra sparade pengar på nära och kära istället för under läppen och sist men inte minst; tar kontrollen över något som är sjukt svårt att göra och växer med den uppgiften! På återhörande och åtminstone jag tänker fortsätta att följa era bataljer med demonerna!

    som svar på: Vi som slutat snusa men inte vågat blogga! #83621
    NOVA
    Medlem

    Tja SnusLegenden! Vill börja med att säga grattis och bra skriven summering!
    Jag fastnade delvis för det där du skriver om svullen mage… Det gick jag också genom under ca ett halvårs tid. Det är nu bättre dock, men inte riktigt 100 ännu. Funderade inte på att det hade med nikotin att göra, utan kopplade det samman med en generell viktuppgång. Men nu när jag läser din text så ser jag att det var precis så…att det gick inte äta någonting utan att magen svällde upp!
    Känner även igen det där resonerandet med en själv, om man verkligen har slutat för gott eller ej…för det finns ju en del aspekter av sin personlighet som kanske faktiskt mådde bra av att snusa. Jag har själv efter ett samtal med min mor fått upp ögonen för att jag skulle ha ett ADHD-drag, vilket inte slagit mig alls förrän i medelåldern. När jag läste lite om detta så såg jag att nikotin skulle kunna ha en mycket lugnande effekt på en sådan personlighet/diagnos… Helt plötsligt började jag analysera varför jag blev så otroligt fast i nikotinet, medan andra har kunnat hålla detta på en lägre nivå. Min spekulation blev att belöningen var så mycket större för mig med min person, än tex. för en person med en annan typ av personlighet.
    Ytterligare… Du är inne på vem man var som snusare och vem har man blivit nu… Väldigt intressant ämne tycker jag! De psykologiska effekterna av nikotinbruk är långt mindre diskuterade än de rent fysiologiska. Precis som du så såg jag en person som var lite ”snällare” mot sig själv, med mindre självdisciplin generellt. Funderar fortfarande på vilken person jag gillar bäst. Men precis som du, så ser jag inte att det finns någon väg tillbaka till det gamla ”nikotin-jaget”, för att jag vet att det skulle bli mitt fördärv på ett eller annat sätt. Så grattis till dina sparade pengar och hoppas att du spenderar lite av dem på något som kan motsvara din framgång som icke-nikotinist! Grattis!

    som svar på: Dag 1 #83619
    NOVA
    Medlem

    Jaha sådär ja…299 blir 300 dagar, fortfarande snusfri, cirarettfri, Nicotinellfri…fri från all nikotin! Har inte tänkt att skriva något längre, utan väntar till jag gjort ett fullt varv – 365 dagar! Det enda jag kan tillägga är; håll upp garden, ju längre tiden går desto mindre tror man att man kan åka dit och naturligtvis ökar risken i samma utsträckning. Min enda riktiga encounter med nikotin har varit att jag efter en överdådig middag, lät grabbarna övertala mig att ta en cigarr… Tänkte att munbloss och cigarrer har aldrig varit min last, så det ska nog inte vara några problem… Sagt och gjort! Kunde redan nästa dag känna att mina receptorer hade vaknat till liv igen! Om jag tycker att det var värt det? Absolut inte! För andra kanske det har varit lätt att sluta, men inte för mig… Det har varit ett rent helvete på ren svenska…men jag tog demonen i hornen och är snart en nykter nikotinist sedan 300 dagar!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 143 totalt)