Tips

 • Träna! Det tar bort tankarna på snus och håller dig i form.
 • Ett grönt äppleÄt frukt och grönt! Gärna knapriga varianter, t.ex. äpplebitar och morotsstavar
 • Ta hjälp av andra. Använd forumet för att hitta inspiration!
 • Gå promenader, titta på filmer du tycker om eller läs bra böcker. Det håller tankarna i schack.
 • Andas djupt. Ta ett par djupa andetag när det känns jobbigt, den värsta abstinensen försvinner snart.
 • Testa bitar av ingefära. En bit ingefära under läppen svider litegrann liknande snus och kan hjälpa för stunden.
 • Tandborste med tandkrämBorsta tänderna. Det hjälper att känna sig fräsch och man håller sig dessutom sysselsatt en stund.
 • Drick vatten! Mycket vatten!
 • Städa! Särskilt bra om du är arg och frustrerad – använd energin för att minutiöst rengöra köket exempelvis.
 • Laga mat. Matlagning håller huvudet och händerna sysselsatta och ger dessutom en trevlig belöning i form av god mat.

92 kommentarer till Tips

 1. Anonym skriver:

  Låter vettigt !!! Men jobbigt att sluta. J

 2. Johan skriver:

  Just den där borsta tänderna, känns både som en belöning och ett sätt att döva abstinensen. Man känner att man får tillbaka makten över munhålan igen. Man smakar godare i munnen, man har inte denhär blodsmaken i munnen längre som man ibland kunde få om man snusat aldeles för mycket. Man får ett finare leende utan snus och om man då borstar lite extra för att inte tänka på snus så är det ju debbelt upp ++++

 3. simon skriver:

  jag skulle vilja dela med mig av mitt tips.

  Har man väl bestämt sig för att sluta snusa så kan det vara väldigt jobbigt. Och blir suget för stort så man springer ner till affären och köper sig en dosa. Då är slaget förlorat. För då kommer man ta en. På en gång.

  Se istället till att alltid bära med dig en dosa snus. Det kan låta konstigt. Men då bär du med dig din last och kan hela tiden tacka nej till den. Enkelt. Det blir jobbigare att säga nej om man ansträngt sig för att få tag i det.

  kram och lycka till

  • herb skriver:

   Nja, nu är ju allt väldigt inviduellt men att bära med sig lasten är minst lika dumt som att springa ned och tjacka. Ja, man kommer ta en direkt om man köper dsoan men att gå runt med skiten kommer innebära att när suget kommer så är det för lätt att plocka ned handen och ta en. Bättre att inte ha något tillgängligt när de smpå sugen kommer.

   • Mackan skriver:

    Nja, jag tycker att det hjälper att ha en dosa med. Då får man inte paniken ”vart e min dosa, gaaahhh!” Utan kan som Simon säger säga nej av eget val.

    • EM skriver:

     Ja jag håller med! Det hjälpte mig mycket i början att kunna säga nej och att känna sig trygg med att den låg där. Hade till och med några hemma liggandes. Då kände jag mig ännu starkare och stolt att jag kunnat ha frestelsen under näsan och ändå inte falla för frestelsen. Dock rekommenderar jag nikotinplåster också. Hjälpt mycket! Finns olika styrka osv. Dyrt är det ju men det kan vara både för och nackdelar. Jag brukar tänkte på hur mycket pengar jag lagt på plåstrena och tänka att alla dem pengarna hamnar i sjön om jag får återfall och tar en prilla, det funkar också bra.

   • Anonym skriver:

    Hej. Jag har också den erfarenheten från när jag slutade, gade alltid en dosa med mig men tog aldrig nån snus.

    • Anonym skriver:

     Bär också med mig en dosa. Detta för att lugna kroppen. -Orkar jag inte mer kan jag ta mig en prilla! Men än så länge är den oöppnad.

  • Rickard skriver:

   Jag håller med Simon. Jag har varit snusfri i två veckor nu men bär fortfarande en dosa ettan i fickan. Varje gång suget kommer så knackar jag lite på dosan och ler för att jag väljer att inte ta fram den. Nu börjar dosan i byxan mest vara i vägen och kommer säkerligen slängas inom en snar framtid.
   Metoden tillämpade jag för 6 år sedan då jag hade ett 2 års snusuppehåll

   • Anonym skriver:

    Jag gillar också att det inte är ett ”förbud” som gör suget starkare utan ett val, jag har snus hemma och nikotintugg i väskan men tar inget för VILL inte, det är stor skillnad mot att inte kunna eller inte få – vilket bara förvärrar situationen. Nu känner man sig duktig som avstår istället för utsatt som är utan.
    6 dagar utan : siktar mot för alltid den här gången.

  • Anonym skriver:

   Mycket bra tips

  • Daniel skriver:

   Det är sant, ta ett exempel som Frodo i sagan om ringen, han bar på bördan hela tiden.

  • Anonym skriver:

   Jag har testat det du har skrivit för flera år sen och det var bästa metoden det hjälper för ma. Tackar nej till sin ficka bara så enkelt är det

  • Anonym skriver:

   Helt enig!

   Se alltid till att ha snus med dig! När jag har haft en härlig dosa i fickan har det inte kännts lika jobbigt. Då är det verkligen upp till dig om du vill sluta, inga undanflykter om att du inte får köpa en dosa till eller liknande. Har funkat för mig i 4 dar nu. Sitter faktiskt med mer än än stock här. Lycka till allihoppa, det finns inget bra med att snusa även om man försöker övertyga sig själv.

  • Susanna skriver:

   Precis min strategi också 🙂 Funkar jättebra!

  • Anonym skriver:

   Haha
   Dät vär värkligen ätt brä tips!!

 4. Linn skriver:

  Det bästa man kan göra är att sluta snusa när du är sjuk. Första gången jag slutade så hade jag vinterkräksjukan. Men åkte dit på snusfällan efter 4-5 månader då man partade lite! Därför är det smart att strunta i ölen ett tag. Jag har bestämmt mig igen, jag ska sluta snusa den 1 januari 2012, efter 8 år. Ville bara tipsa er om ONICO – Enbär. Smakar som Göteborgs rapè & funkar skit bra! Testa! Onico har även andra smaker. Känns även som snus (den där stickande känslan) Min sambo kör på den och han har varit snusfri i 1 ½ år. Dosan kostar kanske 30 spänn men bättre det än dyra tuggummin plus att den är fri från nikotin! Så lycka till er alla 🙂

  • Bananingen skriver:

   Asmycket stärkelse och det kommer garanterat förstöra dina tänder om du inte borstar typ 3 – 4 ggr om dagen, vilket i si gkan vara dåligt och slita på emaljen. Nej, ONICO är inte ett bra val. Det är en krycka bara.

 5. Sebastian skriver:

  hejsan! har en fråga!
  jag har snusat i 4 år, från 15-19, och under det senaste året började min mamma påpeka
  att mina händer börjat skaka och jag for till läkaren för att kolla upp saken. Läkaren sa att den troliga orsaken till att mina händer skakar är att kroppen går på övervarv av nikotinet, och sade att det försvinner om jag slutar snusa (snusade ungefär 1/2-1 dosa i dagen då). För 4 dagar sedan blev jag trött på mina skakande händer och bestämde att det är dags att sluta snusa. Gav allt snus till morsan och sa att hon skulle gömma det. Nu lyder naturligtvis frågan: det har gått 3 dagar utan snus/nikotin och mina händer har inte slutat skaka. Har någon en aning om när kroppen har avvänjt sig från nikotinet tillräckligt? Eller kommer mina händer att skaka resten av livet?

  • Caroline skriver:

   Vet att jag är himla sen men har precis samma problem! Jag trodde dock att det bara vara kaffet ett tag, men jag har lagt av med kaffe och nominerat det till två koppar på dagar med social-häng jag tycker kräver kaffe ^^ haha. Men det kanske kan vara det?! När jag faktiskt försökte sluta förra sommaren hade jag nikotinplåster och skakningarna byttes till svettningar. Så fort jag ens tänkte på stress började det rinna om mig! Sjukt jobbigt, så jag gav upp efter en månad med plåster och en vecka utan nikotin. Lite deppig över att jag gav upp dock :/

  • Pamela skriver:

   Du kommer nog inte skaka resten av livet. Du har nog abstinens, vilket är extremt jobbigt. Tog säkert 2-3v och så va det bättre?

 6. Johan skriver:

  Vill inte sluta, men måste.. Läppen tar för mycket stryk. Måste vara individuellt då ingen bekant har samma problem med ”frätskador”.

  Undrar dock om Onico fräter på samma sätt som vanligt snus. Fortsätter jag snusa så tappar jag tänder om max ett år. Inte så kul som 21-åring 🙁

  Hårt, men är envis!

  Ska komma med ett tips från tidigare försök. En sötmandel under läppen för att ha något där. Och tuggummin för den fräscha känslan (om man inte vill bära runt på tandborsten hela tiden).

  Lycka till med slutandet.. Saknar det redan efter 10 minuter nu.

  • Fredrik skriver:

   Det har inte fräteri att göra utan mer att snusen skaver. antar att du snusar white, testa att byta till starkare, den glider bättre under läppen. Funkade för mig

   • Lie skriver:

    Normalt tips för männsikor som vill sluta… Snus fräter på munnen eftersom det inehåller tungmetaller, nikotin, nitrosaminer och bekämpningsmedel. Såklart det inte känns bra under läppen efter långvarigt missbruk, det är ingen nyhet att tandköttet kryper upp och man kan drabbas av tandlossning av att snusa.

    Jag har själv snusat och jag märkte att tandköttet bara efter några månader blev helt vågigt och rött. Usch snus är så vidrigt.

 7. Blomman skriver:

  Jag slutade egentligen snusa för ett år sedan, men dum som jag var för några veckor sedan, tänkte jag att ”EN prilla kan man väl testa…”. Men NEJ, det kunde man inte… Vips var jag fast igen, och nu måste jag ju gå igenom hela eländet med att sluta igen…

  Jag lyckades bra förra gången med hjälp av nikotinplåster (under kanske en vecka) i kombination med Fisherman’s Friend med salmiaksmak. Dock har jag blivit beroende av tuggummin, har alltid en påse Extra i fickan… Men det är ju inte lika skadligt!

  Imorgon är det dags att sluta – igen! Och nu har jag gett mig fasen på att detta skall vara sista gången!!!

  • bigjimwest6 skriver:

   Sanslöst vilken stark drog det är trots allt.. och medans man snusade så var det inget att bry sig om..

 8. haren skriver:

  Hej jag har snusat i 50 år men nu lägger jag av less på detta nikotin beronde förmodligen
  inte det enklaste men med tjurskallen skall det nog gå. Hoppas att jag lyckas efter några
  svåra månader med förmodade humörsvängningar typ lett irriterad men tänker då gå
  ut å ev åka skidor då slår jag två flugor på samma gång utan snus å bättre kondis.

 9. hanna skriver:

  25 dygn utan snus precis nu och jag tycker fortfarande att det är skitjobbigt. Att även jobba i en butik med tobak bakom kassan gör det inte lättare. Jag tuggar sjukt mycket extratuggummin och det hjälper! Sen är den största hjälpen att tänka på att man fan ska bevisa för dom som inte tror att man klarar det att dom har fel. Ett tips är också att ge dig själv belöningar genom att köpa dig nåt extra efter en månad och efter ett halvår osv. Unna dig det där du velat köpa så länge, det ger dig något att se fram emot och det hjälper dig att hålla dig motiverad!

 10. Peter skriver:

  Bra jobbat jag kör med ingefära .snusfri i 13 dagar lycka till

 11. marc skriver:

  Tja allt larv att man ska dra ut på det. Bestämma datum. ta ett annat nikotin lösare som plåstet tuggumi och sånt skit funkar unte. man måste hitta ett annat belöningsmedel tex en bitgodis när man jobbat hårt tex. det som funkade för mig var att göra det till en utmaning jag köpte en dosa ettan lös tog 2-4 prillor sen lät jag den stå på bordet synligt. sen sluta jag. så att jag kunde ta om jag ville meb att kunna välha blev en utmaning. testa det funkade för mig. mvh marc snusfri 2 månader

 12. Terese skriver:

  Jag har ett bra tips. 🙂
  Ta en dosa med några gamla använda prillor i, spotta eller häll vatten i dosan, varje gång du blir snussugen så öppna dosan o titta o lukta…

 13. per skriver:

  den största fällan är när man bara ska ta EN, fast man har slutat för några veckor sedan, inom några dagar sitter man med en dosa i ficka,

  så länge du inte tror att du kan ta bara en, så kommer du att lyckas.

  stress-suget är bara din ande som har vaknat till liv igen, passa på att sysselsätta den, långa semester dagar i hängmattan är troligen den tid du kommer torska annars.

 14. ravve skriver:

  Har slutat nu i 3 månader, röker dock ibland men har inte tagit en enda snus.
  Funderade på börja igen idag, för jag tänkte det är väl inte så farligt och snusa, om man nu snusar en dosa på en vecka. Men gick in på den här sidan och fick mig tänka om.. jag ska inte börja igen.

 15. elin karlsson skriver:

  , varit jobbigt nu i en vecka, men kommer klara det fint :)Blev trött på de äckliga tänder man fick, o sällan kunde ha ett fräscht leende. Så blekte mina tänder, och har inte ens velat snusa, för de fina leendet 😉 dock har fe

 16. karlström skriver:

  hej! träningen funkar för mig. men jag älskar och fiska men kan inte koncentrera mig på fisket utan snus. sen nu känner jag inget för fisket heller! 🙁

 17. Sara skriver:

  Ledsen, men alla dessa tips är värdelösa…
  Snusar i alla dessa samhang förutom när jag äter. Att snusa är som bäst efter att jag borstat tänderna el under träning…

 18. Joel skriver:

  Orkade inte läsa alla andra tips så detta kanske kommit tidigare! Ett tips jag fick av en kompis som lagt av som faktiskt funkat kanon för mig är att jag bestämmer att efter klockan 19 varje kväll får jag ta en snus. Har använt detta som en belöning för att jag inte snusat på hela dagen. Har innan snusat som mest på jobbet och detta har varit jobbigt några gånger men hans andra tips funkade nästan bättre:
  Köp en dosa snus som du inte tycker är så god.
  Jag har t.ex. snusat ettan lös hela mitt snusande liv och tar nu alltså en grov eller general som jag inte tycker är särskilt goda. Ev. något äckligare billigare snus.

  Efter några dagar har jag tom. struntat i den där ”kvällsbelöningen” men har det varit riktigt jobbigt så har den alltid funnits där.
  Funkade bra för mig iaf och alla tips är väl bra förutom de dåliga.

  Peace!

 19. Alva skriver:

  Nu tvingas jag åter igen att sluta snusa , slutade för ungefär en månad sedan men fall tillbaka nu i veckan .. Tror dock jag kommer att klara den här gången eftersom jag bara är 15 så jag kan inte bara ”springa ner till kiosken ” när suget kommer. Ser det iallafall som en fördel . När suget kommer börjar jag äta massa godis å skräp istället , och min träningsmotivation försvinner totalt när jag inte har snus. Kan verkligen inte träna när jag inte får snusa . Tänk på varför du vill sluta och hur mycket finare du blir i munnen! Jag ser ett par jättefina vita tänder framför mig och massa nya kläder jag kommer att kunna köpa om jag håller mig borta från snuset. Kommer att kunna lägga 1000 kr på massa annat kul istället varje månad:) i skolan är det som värst när man ska sitta å göra prov å koncentrera sig går int..

 20. G skriver:

  I går när jag handlade snus sa min 6-årige son sa till mig: ”Pappa kan du inte sluta snusa ! Bara ”loosers” snusar!” (…han kan möjligen ha snappat ett och annat ord från mitt ordförråd??) Han har rätt tänkte jag och det kändes lite konstigt att bli ”ägd” av en 6-åring så i morgon slutar jag ”cold turkey” efter 26 år.

 21. Dante skriver:

  Snusfri i en vecka idag. Märker hur humöret svänger och att man är riktigt sugen i vågor. Vaknar då och då på nätterna. Har försökt undvika Onico (körde 1 dosa), men tuggar o andra sidan en himla massa Extra. Surt sa räven, men det är väl bara att fortsätta att kämpa och hoppas på att det blir något lättare inom kort.

 22. Carl D skriver:

  Jag fick ett tipps från en kompis att prova Arctic Root finns typ på hälsokost affärer, har varigt snus fri i över två veckor nu och Arctic Root det hjälpte verkligen med abstinensen och krypandet i kroppen.. tar typ udden av.

 23. Malin skriver:

  Har varit snusfri i över en månad nu (dels tack vare denna sidan), de första dagarna var enkla för mig (snusare sen 6 år tillbaka). Jag brydde mig inte särskilt mycket, ”glömde bort” att jag inte hade fått en snus på flera timmar. Det jobbiga kom när vanan ville sättas in. Snusar en del på jobbet (jobbiga kunder tex) så den trösten var tung att inte få. Fungerade dock mycket bra med tuggummi.

  Ett misstag var att testa Onico efter 1 veckas uppehåll (Onico=nikotinfritt+tobaksfritt). Jag ville ha något med mig till personalfesten så att jag inte skulle frestas att ta ”en riktig”. Nu har jag köpt några dosor och min plan var ju verkligen inte att börja köpa Onico istället.. Jag vill ju spara min hälsa och mina pengar! Ska strunta i Onico och bara tugga tuggummi igen.:)

  Idag bjöd jag en ”riktig snusare” på en nikotinfri, några minuter senare ropade hon efter ”riktig snus”. Då kände jag mig otroligt stolt och kaxig som absolut inte hade några tankar på att ta en riktig snus, känslan av att inte bry sig är mäktig!

 24. Martin skriver:

  Första snusfria dygnet passerat precis. Inte allt för farligt. Se till att sysselsätta er ordentligt! Jag träna och lagade mat.

  Måste säga att natten va värst. Vaknade en miljard ggr och var helt dyngblöt av svett. Har även känt mig yr och ”snurrig” glömsk.

  Stay strong bitches !!

 25. Grab skriver:

  Ett vidirgt tips men kraftfullt: När suget kommer stoppa in en prilla eller två och tugga på dem. Då mår man ju illa, spottar ut dem och vill verkligen inte ha den smaken i munnen igen. Förmodligen det vidirgaste tipset men det funkar! Har snusat i 56 år och har nu varit snusfri i 5 år. Nu när jag tänker på snus tänker jag bara på dem stunderna när jag tuggade dem och mådde illa.

  • Arvid skriver:

   Bra tips. Slutat snusa for en herrans massa ar sedan. Tog en redig nypa Ettan, tuggade ordentligt, svalde. Sedan var det nagra timmars fest pa toaletten.. Sakert javligt dumt och farligt, men det funkade for mig!

   Skulle inte rekommendera denna metoden till nagon dock. Ville bara dela med mig.

 26. David skriver:

  Ett värdefullt tips som fungerat utmärkt för mig när jag slutat med både cigg & snus är att efter maten, efter kaffen, på morgonen och alla andra gånger då snusen är som allra godast – så stoppar jag in ett tuggummi i munnen. Utan nikotin. Tycker de smakar vidrigt. Men det hjälper grovt mycket att ha någonting att tugga på. Funkar utmärkt för mig. Hade inte klarat det såhär lätt utan! 1 vecka nu — still counting !!

 27. Nisse skriver:

  befinner mig på Bali med min 13 åriga dotter. hem 4 april efter 5 v. Jag har snusat typ 24-7 i över 40 år….Gammal hockyspelare. Eg. tycker jag det är ankskit att en drog har mig i sitt våld. Till Bali fick man bara ta en stock. Och jag vill ju lägga av…Nu återstår en oanvänd prilla…Jag tycker att alla ni som lyckats även om det är för ett par veckor eller månader ska ha en eloge. Sista jag la av en längre tid var på en liknande resa för 35 år sedan. Jag höll upp i över en månad. Började talla på cigg i Australien (hade aldrig rökt innan). Efter ca 1 v var jag uppe i nästan 3 pkt om dagen….Ni vet väl att mängden nikotin i 1 dosa lös motsvaras av ca 3 pkt cigg…Röka kommer aldrig att bli ett alternativ. Keep ur thumbs…

 28. Tom skriver:

  12 dygn snusfri. Låter som de flesta historier här. Måste dock förtydliga vikten av ”En gång nikotinist alltid nikotinist”. Det GÅR INTE ATT använda nikotin i någon form om du en gång varit beroende. Min historia sträcker sig över 40 år. Började tjuvröka i 12 års ålder. Det fortsatte med att röka och sluta röka med snus och sen snusa 24/7 osv tills jag var 29. Då en dag kände jag mig ”nikotin gul” en dag då jag cyklade hem från jobbet och tänkte nu faaan e de slut. Jag slutade med all nikotin på en gång. Det är så länge sen så jag minns inte hur svårt det var att sluta.

  Sen då jag var 44 så snusade en stor del av mina kompisar och jag tänkte det är ju så länge sen, så jag provade snusa en kväll i goda vänners lag. Spottade och fräste och tyckte det smakade skit. Men tanken dog inte. Fick tag i en dosa och började ta en snus per kväll i samband med vedhuggning… sen kommer jag faktiskt inte ihåg vad som hände men inom ett år snusade jag en dosa per dag 24/7. Nu är jag 49 och 12 dygn nikotinfri. Har 8 stockar i frysen så det är bara att snusa om jag vill men denna gång är det slut för evigt. Jag hade ”tur” och fick en seg turist magsjuka som varade i 10 dagar, det hjälpte mig att komma ifrån nikotinet. Fast nu just känns det för jävligt och jag tänker på snus hela tiden. Tack vare era historier så har jag insett att de 6 första månaderna suger och sen blir det bättre 🙂

 29. Anonym skriver:

  Utan snus i 2 dagar, andra försöket att sluta efter 6års bruk. Första försöket var jag utan i 3 månader och hade inget vidare behov av snuset. Började efter ett tag av festande , feströka vilket gick över till vanlig rökning som sedan snusen tog över. Ond cirkel. Denna gången kommer jag skippa feströkandet.

  För mig så lyckas jag av att använda mig av pappersbitar jag har istället för snus, jag behöver känslan av att det är något under läppen. Förra gången jag slutade snusade gjorde jag detta en och en halv månad innan jag kände att jag kunde klara mig på egen hand. Så det är mitt udda tips. Går även att krydda pappersbiten vid större abstinens. Blir lite smak och fräter gött.

 30. Kajsa skriver:

  Jag höll mig i 3-4 månader. Jag kände mig FRI i både kropp och själ men märkte sedan efter en hälsoundersökning att jag ökat i vikt vilket då gjorde att jag började igen. Jag är normal och vill hålla mig normal.

  Vissa personer är ”beroendemänniskor” vilket då betyder att om du slutar med en grej så måste du ersätta det med något annat, som i det vanligaste fallet oftast blir mat. Nu om två veckor åker jag till Thailand och jag har inte tänkt ha med mig någon snus dit. Har sedan starka planer på att när jag kommer hem efter en månad skaffa en gymkort eller lägga upp ett strikt schema över träning. Träning är nog det enda, för mig i alla fall, som jag vet fungerar både fysiskt och psykiskt. Jag får sån jäkla dålig hy av att snusa, motivation försvinner och jag känner helt enkelt att jag inte kan leva ett normalt liv vilket självklart leder till ångest. Men nu ska jag ta tag i detta.
  Gick in och läste alla kommentarerna och blev peppad. KOM IGEN NU ALLIHOPA! ETT SNUSFRITT 2014!!!

  Jag tror på att skaffa rutin i vardagen. Kliva upp samma tid varje dag, lägga ut 3-6 mål om dagen på speciella tider och självklart all form av träning. (det som funkar bäst för en själv helt enkelt) sätt in alarm på mobilen. Jag är absolut ingen sluta-äta-tjej för att hålla min vikt. Däremot så är det ju inte helt fel att vara fit och känna sig i form!

  Lycka till allihopa. Jag hejar på er:)

 31. Anonym skriver:

  Ett tips är att ta sömntablett så slipper man vakna på natten, kan vara värt även om man blir lite trött dagen efter.

 32. Johan skriver:

  Fjärde dygnet har just börjat och abstinensen är nu värre än någonsin. Har försökt att tillbringa de senaste dagarna i TV-spelens värld och det har hjälpt mig att hålla snustankarna borta, men i morgon är det jobb som gäller.

 33. p.a skriver:

  Hej har snusat en dosa lössnus varje dag i 16år. Fick för mig att sluta nu. kommer jag dö? kommer min kropp gå sönder av chock? Vet någon vad som händer i kroppen när den ej hittar det goda jävla giftet? Finns det någon här som slutat tvärt efter som många år och mängder? Tack för svar

  • jimmy skriver:

   Hejsan! jag är inne på dygn 4. mina nikotindjävlar pratar ofta och länge med mig! .. det är skit jobbigt! Jag har snusat i 25 år. sista 5 åren så har det varit 2 dosor ettan lös snus om dagen. Jag tror inte på att byta mot några andra saker med nikotin i. Så jag tänker iaf bara lägga av. men just nu är det hårt.

 34. Thomas skriver:

  Sitter nu efter ca 2 veckor med en tepåse under läppen, tragiskt,

 35. ronny skriver:

  Börjar mitt snusfria liv nu kl 03.24. Efter 18år som snusare.

 36. d3773 skriver:

  Körde min första snusfria dag idag. Har inte tänkt på det så mkt som jag trodde under dagen eftersom jag har varit och tränat, besökt tandläkaren o lite annat. Nu däremot, när man sitter ner, kommer suget något fruktansvärt. Såg en massa fina tips här, men tror faktiskt att det enda sättet är att bara sluta and never look back.

 37. Bigge skriver:

  Måste sluta snusa pga högt blodtryck och förhöjd puls. Men jag kan bara inte. Hittar hela tiden bortförklaringar och skjuter upp skiten till ”efter nästa helg”. Inte ens att jag har två små barn hjälper mig. Tänker varje dag att NU JÄVLAR, men jag är för svag. Skjuter hela tiden fram problemet. Snälla kan nån ge mig den sista sparken i röven. Både vill och måste sluta men hur fan ska jag BÖRJA SLUTA??

  • Tommy skriver:

   Du tänker för mycket på att du MÅSTE sluta. Inte på att du VILL sluta. För du måste inte sluta snusa utan det är något du vill för att göra livet bättre för dig själv och ge dina barn flera år med en förälder som orkar vara där för dem och som är en bra förebild.
   Nu frågar jag dig, VILL du sluta eller inte?

 38. rikard skriver:

  varit fri i 4 dygn nu. Kryper i hela kroppen svettas när jag ska sova. Fryser när jag är vaken. Smärtsam känsla i hela kroppen. Vill bara att allt ska vara över

 39. Tommy skriver:

  Slutade för lite mer än 14dagar sedan. Tänkte bara se hur länge jag klara mig utan snus efter frukosten och nu sitter jag här och har glömt helt att jag en gång snusade. Visst var det jobbigt i början men klarar du 10minuter utan snus så klarar du 20minuter, så varför inte testa en vecka? Har läst de flesta kommentarerna på denna sida när ångesten varit som värst och det gav mig mer jävlar anamma att inte falla dit igen. Har inte använt något nikotin alls under denna tid utan drack extra mycket kaffe i början vilket jag sedan dragit ned på.
  Ett tips när du känner dig som värst är att äta vad satan du vill och dricka en öl för att lugna nerverna.
  Detta är mitt första lyckade försök att sluta då jag bestämt mig för att inte börja igen, allt handlar om vilja.
  Hoppas ni som läser detta inser att detta är eran chans att spara massvis med pengar och få en bättre hälsa genom att bara sluta stoppa in något så äckligt som snus under läppen varje dag.

 40. Majen skriver:

  Jag har ett jättebra tips! 🙂 När jag slutade stack jag iväg och köpte plackers, en ny tandborste, flourtabletter, munskölj och en bra tandkräm och började ta hand om mina tänder ordentligt (borde egentligen alla göra). Vad resulterar då detta i? Jo – dels fungerar det som en belöning, vem vill inte vara fräsch i munnen och ha fina tänder? Men det gör också att man blir mindre sugen på att förstöra sina fina tänder och fräscha mun med att trycka upp en prilla under läppen som gör tänderna gula med massa svart snus som sätter sig mellan tänderna. Så ta hand om tänderna gott folk; blek dem, sätt i smycken eller gör vad du vill och lycka till! 🙂

 41. Anonym skriver:

  Jag kände bara en dag att jag var så jäkla less på att snusa och bestämde mig för att nu får det vara nog. Dom första 2 dagarna kändes det som att jag var extremt bakfull och helt luddig i huvudet, men sen har det gått ganska bra. Jag har varit snusfri i 2 år och av egen erfarenhet kan jag säga att snussuget blir lättare att hantera, men det försvinner aldrig. Finns egentligen ingen fördel att sluta förutom att man sparar pengar och blir lite fräschare, men det är ett faktum att snusare har roligare helt enkelt 😉

 42. Erik linderos skriver:

  Håller på att sluta snusa, det har gått 2 dagar sen jag sluta och känns så jävla jobbigt :/

 43. Nick skriver:

  Har varit snus fri i 3 veckor efter snusat 1 dosa per dag i 25 år. Hade inte planerat att sluta men en överväldigande ambition kom plötsligt över mig och jag slutade på studs. Kastade halva dosan jag hade i fickan i närmsta papperskorg. Jag tror inte man skall planera för mycket, har aldrig funkat för mig. Första veckan var enkel, nu är det ett helvete! Men jag viker mig inte för begäret, ingen snus, Onico, cigg eller annat skit! Unnar mig god mat, lite godis och tuggar Extra. Men snus kommer jag aldrig röra igen! Jag vill ha en frisk mun och 20,000 kr/år att göra något roligt för! Om jag kan, kan du också!

  • Okram skriver:

   Inne på 4:e dagen – Hurra! jag behöver inte snusa mer!!!
   Är 46 år har snusat sen jag var 13-14, visst har jag haft uppehåll uppemot 1,5 år någon gång.
   Denna gången har jag faktiskt gått och funderat i några år kring detta, vad ger snuset mig? ger det mig något alls? Blir jag lugnare i stressade situationer? Smakar maten mera om jag snusar efter maten? Blir jag piggare av snus? Blir jag gladare av snus? Svaret är Nej på samtliga!
   Jag har kommit fram till att snuset faktiskt INTE ger mig någonting, jag har byggt upp en jäkla massa villfarelser för mig själv för att kunna ta detta gift, som jag dessutom fick kämpa ganska hårt för att bli beroende av, och när jag fick ner dessa saker i text så är det ju skrattretande att man försöker hitta en vettig anledning till att få ta detta insektsgift/bekämpningsmedel under sin läpp.
   4:e dagen, yr, trött, hjärnan inbäddad i en dun kudde, men ändå!! HUURRAAA, Jag behöver inte snus mer!!

 44. cumulusnimbus skriver:

  Leta reda på långa trådar i forumet och läs. Många inlägg från många olika skribenter i en tråd betyder oftast att det står läsvärda saker av folk som lyckats att sluta. Råden föråldras inte så det är värt mödan att gräva bakåt i tiden.

  Kolla gärna in och se om du gillar min tråd: Det var ju busenkelt

 45. Amanda skriver:

  Nu är det slutsnusat! snusat i 7 år. sitter med en dosa med 5 snus och en oöppnad. kör dessa 5 och sen lägger jag av.

 46. Jonas skriver:

  snusat i 5 år men har slutat nu, har gått en vecka utan snus.

  Den enda anledningen till att jag slutade var för att jag ville få tillbaka mina vita tänder då jag är singel. Fullt medveten om att det är en riktigt usel anledning till att sluta och att jag säkert kommer att snusa någon gång i framtiden….men men dags att fokusera på de vita tänderna.

 47. JOnahtna skriver:

  Jag har tappat räkningen så många gånger jag slutat snusa. Efter varje försök så har mitt snusande ökat. Jag tog min förstra pillra när jag var tretton, när jag var femton så snusade jag regelbundet och nu när jag närmar mig trettio så har jag emellan åt gett upp med att tro att man skall lyckas snusa.

  Efter gymnasiet så var jag på en resa i USA med några kompisar, jag hade detaljplanerat antal stockar, dosor och snus som jag skulle ha med mig… Inte hade jag räknat med att någon av mina resekamrater skulle roffa åt sig i alla fall tre veckors snus. Så jag reser runt i USA utan snus, vad gör man? Jag går och köper tuggummin och nikotintuggummin – nu finns ju inget alternativ att välja på jag kan inte köpa snus på gatan för vi är ju i USA och mitt enda alternativ är tuggisar. Jag kommer hem från usa fortsätter med att tugga klart det jag köpt och sen slutar jag helt med allt. 6 månader senare så var jag inne i en hård period och tänkte att, ja fan va fint det skulle vara med en general portion och vips… då hade man börjat igen.

  Efter varje uppehåll så har det nog varit general portion som har lockat mig tillbaka till snusarträsket.

  Nu på börjar jag ännu en period, men denna gången tror jag att det kommer att bli bättre – jag tänkte att jag skulle ha en till två månaders uppehåll och efter detta överväga om jag skall fortsätta med snusandet eller inte..

 48. Isaac skriver:

  Ett tips från min sida… testade att sluta med hjälp av coaching och NLP (Neuro Lingvistisk Programmering). Köpte en inspelning på nätet och den hjälpte mycket. Den psykiska delen av beroendet försvann direkt, känner just nu endast av den fysiska delen av beroendet där kroppen skriker efter nikotin. Här har ni en länk till sidan http://mindly.se/vanor-och-beteenden/sluta-snusa-snusfri-paa-en-timme-ljudbok-mp3

 49. Jussi skriver:

  Den här artikeln om tobaksindustrins mörka sidor fick mig att sluta i nu 5 dagar: http://www.mimersbrunn.se/article?id=58160
  Vet inte om allt som står där stämmer dock. Men det vore bra om det fanns rättvisemärkt snus och annan tobak. Vet inte om jag kommer att börja igen, orkar inte göra något av det som var kul när jag hade snuset. Orkar inte läsa eller göra något som kräver koncentration.

 50. Carro skriver:

  Varit snusare i 12 år. Hållt upp i 3 dar nu och huvudet är verkligen luddigt. Kommer på mig själv att leta efter dosan nu och då, speciellt vid stress på jobbet. Men jag vet att jag kommer att klara det – för min vilja är starkare än beroendet! Jag längtar efter att kunna pussa på min käraste när jag än känner för det, vitare tänder, bättre ekonomi, slippa humörsvängningarna när snuset tog slut och framförallt att kunna le och skratta utan att behöva knipa med läppen!! ❤ Befriande känsla redan nu! Så jävla skönt!

 51. T.M skriver:

  Ska sluta med startdag idag…kommer bli jobbigt…

 52. Egon skriver:

  Slutade snusa för 4 dagar sedan efter att ha snusat i ca 3 år. Dessförinnan hade jag varit snusfri i 10 år (!) men föll dit trots det. När jag slutade första gången gjorde jag det mha Champix vilket fungerade jättebra. Denna gång tar jag hjälp av nikotinplåster. Ni som slutat eller försökt sluta med plåster – är det ett effektivt sätt eller bara att dra ut på eländet? Min nästa fråga är: när är det generellt som värst? Första dagarna? Efter någon vecka?

 53. Amanda skriver:

  Hej.

  Jag snusar lite, och funderar på att sluta helt. Men saknar motivation, och därför håller jag fortfarande på. Men min man tjatar, och någonstans har han ju en poäng!

  Här är min historia:
  Förra året blev jag gravid och minskade först ner ett par veckor och slutade sedan snusa. Detta var inte svårt, då jag äcklades av mig själv varje gång jag tog en snus. Tänkte och kände att jag var en vidrig mamma som kunde göra så mot mitt ofödda barn.

  Ca 6-7 veckor innan beräknad födelse kom jag på min man med att vara otrogen över nätet. Med alla graviditetshormoner kunde jag inte riktigt hantera detta, och det blev knappast bättre av hans oförmåga att prata om problem. Hur eller hur, samma kväll köpte jag min första dosa sedan jag slutade, och snusade upp typ halva på ett dygn. Sedan bestämde jag mig för ”inge mer”, men då jag hade snus kvar blev det att jag tog ibland. Vi separerade ju aldrig, och tiden som kom var svår. Så ibland på jobbet började jag att ta (hemma vågade jag inte, rädd att skapa fler konflikter), köpte ny dosa när den första tog slut. Dock tog jag inte dagligen. Utan kanske 3-4 snus (mini) per vecka. Jag hade inget sug, men efter våra gräl var jag helt nollställd och behövde tröst.

  Hur eller hur, sen så kom vårt lilla barn. Intensiv period då snusmängden snabbt ökade. Suget hade då börjat komma tillbaks lite, och då flickan var ute hade jag inte samma dåliga samvete. Nu har ett par månader gått, och jag tar 3 om dagen. Håller ner det pga amningen. Jag har berättat för min man att jag snusar. Allt är bra mellan oss igen. Men han retar sig på att jag snusar, då jag ammar. Vilket är förståeligt. Själv tycker jag dock att jag tar så pass lite, och även om jag önskar att det vore annorlunda känner jag ingen genuin vilja att sluta snusa. Det har varit en tuff tid, och även om det är lugnare nu känner jag mig inte redo.

  Sedan så är det så att även om min man har rätt i det han säger, det är det bästa för mig och flickan, så blir jag så jävla förbannad att han kommenterar då det indirekt är hans fel att jag fastnat igen.

  Det jag önskar av er är att hjälpa mig vilja sluta, för jag vet att då kan jag. Naiv förfrågan kanske? Ni kanske kan försöka iaf 🙂

 54. Sojsta skriver:

  Hej Alla
  Snusat i 15 år och aldrig ens provat lägga av. Aldrig riktigt haft en anledning att sluta. Många har frågat mig, ska du inte sluta? Så har jag tänkt, varför? Spara pengar? Påverkar inte min ekonomi ändå. Påverkar min hälsa? Jag mår hyffsat bra. Skadat mina tänder? Nej. Min flickvän klagat? Nej. Så har aldrig haft någon anledning att riktigt sluta. Nu plötsligt, har jag varit snusfri i 3 dagar. På eget begär. Mest för att jag vill prova. Senaste 10 åren har jag haft en känslig mage, vill verkligen veta om det blir bättre utan snuset. Men jag undrar, om någon som varit snusfri längre tid kan berätta om de positiva sidorna med att lägga av..? Behöver verkligen en motivation eller anledning.
  Good Luck

 55. Anonym skriver:

  Har tetstat och sluta ett antal gånger.
  Men har gjort en deal med sambon
  Att om jag slutar så ska vi gifta oss, tycker det är ett bra mål att kämpa efter, samt att man blir ett bättre föredöme för sonen☺

 56. Någon skriver:

  Har tetstat och sluta ett antal gånger.
  Men har gjort en deal med sambon
  Att om jag slutar så ska vi gifta oss, tycker det är ett bra mål att kämpa efter, samt att man blir ett bättre föredöme för sonen☺

 57. Fredrik skriver:

  Snusat i 25år. Är 38år.
  Vi flyttar till Spanien efter sommaren och måste sluta. Vill helst inte det men det kommer bli för struligt att fortsätta. Herregud!!
  Skit jobbigt!!
  Varit snus fri 3 dagar och tycker det är jobbigare nu. Den positiva effekten jag kände av ganska omgående är att pulsen sänktes lite och det upplevde jag som väldigt skönt. Speciellt på nätterna.

 58. Malene skriver:

  Ska sluta snusa nu på Onsdag 1/3. Är 25 år och har snusar sen jag var 17. Är trött på att känna mig vidrig i munnen och att känna mig så enormt beroende av en sån liten dosa. Nu är det dags. Landstinget där jag bor har en utmaning där man ska vara snusfri i två månader, och så har man chans att vinna priser. Detta blir min kickstart. Nu kör vi!

  (Är grymt imponerad av er som skrivit här, ni ger mig hopp)

 59. Maria skriver:

  Har tänkt att sluta snusa imorgon.. Ska till en sjuksköterska som har hand om att sluta röka och snusa. Har hållt på i 5 år med skiten. Slutade en gång för 3 år sedan och höll upp i cirka 3 månader? Sen tog jag en cigg på en fest, började röka under sommaren men tog sedan nikotinpåsar från Apoteket sen var jag fast i snuset igen..
  Sist jag slutade var det ganska enkelt, dock var jag tvungen att ha något under läppen hela tiden, ingefära och läkerol gick det åt en hel del.. Testade för ca 1 år sedan igen, funkade i en dag sen var jag tvungen att köpa en dosa under ett arbetspass för jag kunde inte fokusera på jobbet och var extremt arg på alla här hemma!
  Jag är studerande och om 1,5 vecka ska jag gå ut på min första praktik under 5 veckor. Orolig att det inte ska fungera? Men vill verkligen då mitt tandkött är extremt påverkat och med studentekonomi kan man ju behöva pengarna till annat..

 60. Daniel skriver:

  Har slutat snusa för andra gången. Har haft tur och inte haft abstinens eller liknande när jag slutat.
  Det som verkligen hjälpt mig är sättet.
  Har börjat som en utmaning, då jag första gången snusade ca 2 dosor/dag.
  Började med att jag vid 7 på jobbet tänkte ”Jag måste kunna klara mig till efter frukost”, efter frukost var det då dags för snus, men istället en ny utmaning ”Fram till lunch bör jag också kunna..” Och så byggde jag vidare på detta, någon timme i taget, till slut ett dygn och när jag varit snusfri i 2 veckor hade jag inte ens känslan av ”Åh, nu hade det varit gött med en prilla”. Våga utmana dig själv att pressa din gräns utan snus lite grann hela tiden. Till slut har du klarat ett dygn och då får du en känsla av att det kanske går trots allt. 🙂

 61. Anonym skriver:

  Mitt tips är att sluta slusa på kvällen innan man somnar för att få de första 6-8 timmarna gratis (jag snusar inte när jag sover).

  Är också en av dem som har slutat ett gäng gånger men sedan fortsatt igen bara för att livet på något sätt kom ivägen tyvärr.

  Men denna gång, efter ~20 år som snusare (35år gammal) slutade jag, sista snusen slängde jag ut innan jag gick och la mig nyårskvällen. Som många andra säger så är abstinensen jobbig, jag är en morognsnusare och morgonen för mig var rätt tuff… Mycket tuggummin kommer det att bli, även köpt nikotin tuggummisom är bra att ha ifall det blir för jobbigt. Enklare att trappa ner med det tillsammans med ingefära.

  Kommer säkert bli ett längre uppehåll men det var säkert inte sista snusen som jag tog i livet utan kommer säkert att plocka upp dosan igen någon gång. Att läsa om hur andra kämpar med detta är en inspiration helt klart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*