Varför sluta?

Det finns väldigt många olika skäl att sluta snusa. Det gäller att hitta de skäl som motiverar ett avslut mest för dig. Att gå tillbaka och läsa när man väl slutat tjänar också som en påminnelse om fördelarna med att vara snusfri. Det kan ofta vara en räddning om man vacklar i sitt snusstopp. Några goda skäl att sluta snusa är:

 • Snus kostar pengarSnus är dyrt. Det handlar ofta om tiotusentals kronor om året för att hålla sig i en normal sinnesstämning. Varför inte åka på semester för de pengarna istället? Eller köpa den där gitarren man länge gått och drömt om.
 • Snus är ett beroende. Många gånger om dagen funderar man på snus, hur man ska handla snus och när man ska snusa. Man måste planera för utlandsresor, kvällsstängda affärer och hur man kan få tag på snus. Det är skönt att slippa vara i händerna på tobaksbolagen.
 • Snus är oattraktivt. Få uppskattar att bli kysst av en snusande snusare. Dessutom kan tänderna bli gul- och brunaktiga och tandköttet dra sig tillbaka. Inte världens mest attraktiva syssla med andra ord.
 • Snus är dåligt för din hälsa. Ditt hjärta är inte förtjust i nikotinet som du får i dig som snusare. Risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar är större för den som snusar än den som är nikotinfri. Dessutom upplever många att deras puls blir jämnare och lägre när de slutat snusa.
 • Snusare vänjer sig gradvis. Som snusare kommer du gradvis att behöva öka ditt snusande. Kroppen vänjer sig vid din dosering och börjar snart kräva mer. Man kanske börjat med en portionssnus och ökar dosen till två. Kanske går över från portionssnus till lössnus. Eller helt enkelt snusar fler gånger under dagen. Det är ofta en omedveten ökning. En storsnusare började förmodligen inte som en sådan.
 • Nikotinmängden är mycket större än cigaretter. Som genomsnittlig snusare får du i dig nikotin motsvarande 20-90 cigaretter. En icke-snusare som testar snus för första gången blir ofta rejält illamående och kan tillochmed spy. Det är inget med andra ord inget svagt ofarligt gift vi talar om.
 • Du är inget bra föredöme. Har du barn? (risken för impotens ökar för övrigt som snusare) Skulle du då rekommendera dina barn att börja snusa? Inte? Det är nämligen precis vad du gör när de ser dig snusa.
 • Energi! Många som slutar snusa upplever att de får mer energi och har lättare att gå upp på morgonen efter att de slutat snusa.

263 kommentarer till Varför sluta?

 1. Lars skriver:

  Slutade snusa igår. Får beteckna mig som medelsnusare. Hade vansinniga abstinensbesvär så vid 17: 00 tiden tog jag en portion light, den enda snusen igår. Idag har jag inte tagit något och känner mig hyffsat balanserad. Fryser dock, nyser och har ont i halsen och huvudvärk. 🙂

  • Anonym skriver:

   Det är en viljans kamp mot begäret, har tvingats till att gå över till att räkna timmar istället för dagar då det känns lite mer imponerande att säga att man varit helt snus/nikotinfri i 100 timmar om exakt 26 minuter

  • Tony skriver:

   koppla inte snuvan och det halsonda till att du slutat snusa – då finns en risk att du aldrig slutar snusa;)

   • torsten skriver:

    när jag sluta snusa blev jag så himmla sjuk var de värsta jag har varit mä om mådde dåligt varjedag, kännes som att jag skulle svimma få hjärt stopp viken seckund som hellst, jag blev så orolig att jag skulle få hjärt stopp så jag skrev ett avskeds brev till familjen. med den lilla enerig jag hade kvar åkte jag till macken å köpte mej en dosa bara efter 10-15 min efter jag tog en snus börja jag må bättre. sluta inte ni kan dö..

    • olle skriver:

     Bästa jag har hört!!!! sluta aldrig det är farligare att sluta än att fortsätta!

    • Robert skriver:

     Torsten. Sättet du skriver ditt inlägg på visar även varför vi inte ska läsa vad du har skrivit.

    • emil jonasson skriver:

     min farsa snusade löst i 10 år och han lever ännu hade han dött så hade jag och min syrra inte funnits. så det där att man dör när man slutar snusa är bara bullshit

    • Zäta skriver:

     Exakt sådär känner jag, blir dödssjuk :/ Det är livsfarligt…

    • anonym skriver:

     Det är för att din kropp är van vid att få så mycket nikotin och när du slutar så kan det bli så. Det är bättre att sluta för det går över efter ett tag.

    • Lennart skriver:

     Torsten!!! Det kallas abstinens, när du slutar ta giftet du gjort dig beroende av så svarar kroppen med att ”slagga” ut det. Därav din reaktion. Risken att dö är större för dig nu, när du fortsatte. Synd!

 2. tobbe skriver:

  Lycka till Lars! 😀 Jag har börjat med nedtrappning. Tror mitt hjärta inte pallar att sluta tvärt.

 3. gredos skriver:

  jag är inne på min 6:e dag nu utan nånting.. men fan va det spritter i kroppen. Har svettningar o huvudvärk, o tänker bara på snus hela tiden.
  Trodde alldrig att det skulle vara så här jobbigt..

 4. danne skriver:

  när slutar man vara grinig efter att man slutat?

 5. Anonym skriver:

  Slutade för 3 dagar sen och suger sitter fortfarande och klöser…

 6. Mats skriver:

  Slutade samma dag som jag tog min jul-ledighet (drygt fri i 3 veckor).
  Nu tillbaka till jobbet och dosorna hägrar hos mina kollegor, fan vad det pockar och lockar. Är livrädd för att stressa upp mig i arbetet, då finns snusen där och väntar på att trösta….
  jobbigt!

 7. Anne skriver:

  Är det bara jag som har problem med sömnen
  Har varit snusfri i 11 dgr nu och helt nikotinfri i 2 dygn och har knappt kunnat sova på två dygn heller
  Någon annan??

  Anne

  • Anonym skriver:

   Hej! Jag har slutat snusa ett antal gånger men när det gäller sömnen de första dagarna är det jätte svårt. Men min läkare sa till mig att om man tar två panodil när man ska gå och lägga sig så brukar det funka för att somna lättare. Men man ska ju inte överdosera eller ta för länge utan bara de första dagarna när det är som svårast.

   • Anonym skriver:

    Låter fruktansvärt osannolikt att Panodil skulle hjälpa mot sömnbesvär, och absolut inte sådana orsakade av nikotinabstinens. Antagligen försöker läkaren få fram någon placeboeffekt.

    Avslappning med andningsövningar tycker jag brukar funka bra, flytta fokus från sug/spänningar till något annat.

    • Anonym skriver:

     Placebo-effekten är större än du tror. Säger någon du tror på att skiten funkar – så funkar det. Trust me! 😉

    • Hyllmannen skriver:

     Inte alls. Min mamma använder panodil som sömntabletter när hon inte kan sova. Hon tar 1 st och somnar efter ca 30 min. Kan iof även vara placebo, men för henne funkar det.

   • Henrik skriver:

    Gammalt, jag vet. Kände mig dock tvungen att besvara detta.
    Fruktansvärt omdömeslöst av din läkare att rekommendera Panodil vid sänggående. Dels är det helt verkningslöst för ändamålet och vidare är det inte bra för levern! Var det menat som placebo-piller kunde han väl hittat på nåt annat, som att tugga tuggummi eller vad som helst. Den sista dåren är inte född ännu.

    • Monika skriver:

     Nåja. Paracetamol har dock en avslappnande förmåga och kan därmed hjälpa vid insomningsbesvär.

  • Anonym skriver:

   Håller med dig Anna. Sover dåligt och vaknar gärna kl 4 och det känns aldrig som jag somnar om. Har varit snusfri i snart två månader. 🙁

  • Anonym skriver:

   Jag har slutat snusa för en vecka sen men är så trött när går det över inget

 8. Lotta skriver:

  Jag jobbar med barn och behöver bra tålamod.. är väldigt jobbigt för mig och dem att jag inte snusar..

 9. Mikael skriver:

  Anne: Förstår dig!, har också sovit kopiöst dåligt.
  Tycket att det hjälper att ta lite papper under läppen och att tänka att abstinensen är någon annan som talar om att jag behöver något, som inte är sant. Jag väljer att ignorera den rösten.

 10. Anders skriver:

  Jag provade Kick Up nikotinfritt snus…hade igentligen inte tänkt sluta men när jag märkte att jag hade betydligt mindra sug så tänkte jag att nu kör vi…har inte haft några som helst problem dom 3 första veckorna…

 11. Per skriver:

  Började sluta snusa idag, känner en konstig energi, samtidigt sjuk abstines efter snus,,,, tro inte jag kan klara mig, men jag kämpar, jag var i kina för 2 år sen o då slutade ja sluta i 6 veckor,,,var inte gott längre för man mådde redan så bra där man var,,,,sen började man ju igen, ,,, men man blir sjukt mycket piggare när man slutat ,,,,sjuk skillnad på många sätt:P

 12. Lotta skriver:

  Åkte iväg på semester i en vecka och passade då på att inte ta med snuset! funkade bra när man hade saker att göra.. e inne på vecka två utan snus!

 13. Pi skriver:

  Jag slutade för 10 dagar sedan av en slump då jag köpte Onico av misstag. Har dock rökt lite för att stilla det värsta nikotinsuget. Har sedan 3,5 dygn inte fått något som helst nikotin i mig och Onico fungerar RUSKIGT bra för mig.

  Eftersom detta började som en slump har det mest varit ”-Aja, jag kan väll köra på en stund för att minska mitt beroende”. Men jag börjar fundera på att sluta på riktigt. Har dock inte tillräckligt bra skäl till att sluta…hjälp mig!

  Riktigt kluven.

  • Maria skriver:

   Tänker du snusa hela livet? Vill du det? Isf ska du genast fortsätta… Om inte är det lättare att sluta nu än om tio år, när toleransen har höjts och du snusar mer. Så är det för dom flesta och det var det definitivt för mig. Snusade oavbrutat på slutet… Snusade så jag blev illamående och fick inte stopp på suget ändå riktig. Till slut kunde jag inte få bort suget helt ens när jag snusade oavbrutet. Så då är man dömd att känna sug resten av livet fast man snusar… Men vill du vara beroende (lurad) så go on…

 14. Marcus skriver:

  Inne på dag 5 nu, känns helt ok. Slutade när jag åkte på en rejäl förkylning förra veckan och tänkte att man borde passa på att sluta när kroppen har annat att tänka på, fungerade utmärkt. Kunde knappt skilja på vad som var febern eller vad som var abstinens, sov mycket och drack mycket vatten mot febern och det hjälpte nog en del för snusen likaså.

  Känner inget som helst sug att ta en snus, däremot lite kort stubin och känner mig smått yr från stund till stund.

  Har slutat förut och då lagt av i några år, slutade nu liksom då tvärt utan nedtrappning och det rekommenderar jag starkt. Känns bra att ta smällen på en gång istället för att dra ut på tiden med eländet.

  Så hej allihopa och lycka till med er nikitionfria morgondag, det är helt klart en roligare morgondag.

  • Anders Vallin skriver:

   Tjena.

   Håller helt klart med dig där 🙂 Det är bättre att försöka sluta helt på en gång i ställlet för att dra ut på lidandet. Bästa sättet är dock att hålla sig undan polare som röker/snusar när man gör sitt ryck, annars så är man tillbaka på ruta ett igen 😉 Hade mitt sista intag nu helgen som var och är inne på min tredje dag utan nikotin och har inget större sug 🙂 Har ju några mål att sikta in mig på 😛 Hoppas att det gick bra för dig iaf 🙂

 15. aa skriver:

  sitter och funderar på att sluta, men efter mina tidigare erfarenheter har jag kommit fram till att det inte går.

 16. b skriver:

  har försökt att sluta snusa ungefär 375 gånger känns det som. idag har jag faktiskt inte snusat på hela dan, bara Onico. veckan som varit har jag snusat catch mini för att försöka vänja av mig. mitt största problem med att sluta snusa, förutom absinensen, är att jag inte har någon tid/ork till att träna och jag äter verkligen som en dåre när jag inte får min snus! 🙁

 17. Per skriver:

  Har varit snusfri (och nikotinfri) i 23 dagar nu… Slutade rakt av. Det jobbigaste är att jag har sömnproblem, har enorma humörsvängningar, vill äta hela tiden (mat, godis, vad som helst) och att jag drömmer om snus, tänker på snus, försöker övertala mig själv att börja igen 4 – 5 gånger om dagen.
  Har börjat jogga och lyfta lite skrot, vilket hjälper tillfälligt. Dessutom tycker jag trots allt som att det känns LITE lättare, även om det tar tid.
  Har slutat en gång tidigare och höll då upp i nästan exakt ett år, men började igen. Min största oro just nu är inte den här första tiden, men att jag ska trilla dit igen när det gått flera månader och jag börjar slappna av…

 18. Tommy skriver:

  Första dagen som snusfri idag, inget jag planerat i förväg utan jag fick helt enkelt nog..
  Min snusdosa ligger kvar i sängen efter att jag tagit ”morgon snusen”.
  Anledningen till snus slutet är att jag är så less på att känna mig så groggy, less på att känna mig orkeslös, less på att sova bort hela dagen.. Nu har det gått 7 Tim sedan min första och ända snus idag, abstinensen har börjat smyga sej på MEN jag känner en energi, en vakenhet som sakta smyger sej över mig. Sitter och tuggar tuggummi och dricker vatten, det hjälper faktiskt rätt ok, även tanken på att ”det är bara tillfälligt, det går över snart” när abstinensen är som värst hjälper mig fram.
  Jag vet att jag bara är i början på en lång och utdragen kamp, men jag ska springa in i mål, glad över att jag klarat det och med mig ska jag ha en bättre hälsa och ett roligare liv! Tack för mig! /Tommy

  • Marcus skriver:

   Grym anda har du Tommy! Spottade ut snuset som en riktig spartan och från och med nu är det tammefan slut på snusandet! Tack!!

 19. kent pettersson skriver:

  jag slutade snusa efter 36 år 13:e januari 2011 och har inte fått något återfall.Innan så gick det en dosa om dagen ,ibland mer.Det var lite ”svettigt” førsta veckan ,men efter det så har jag inte haft några som helst problem. jag tror det handlar om att vilja sluta ,egentligen.nedtrappning funkade inte før mig,det var bara att sluta tvært!

  • kent pettersson skriver:

   jag slutade snusa efter 36 år 13:e januari 2011 och har inte fått något återfall.det har gått 2 år 9 månader och 26 dagar. jag blir lite påmind ibland ,t.ex när man ska resa utomlands.”Tänk om jag blir desperat ,här på Kap Verde,där det absolut inte finns nåt snus”. men det funkar før mig.Hoppla!!!

 20. Tommy E skriver:

  hej..slutade snusa igår och det gick bra till en början men när jag har vaknat 25 ggr i natt o dagen efter vaknade vansinnig var jag tvungen att ta en snus. blir inte lättare när man har en flickvän som samtidigt ska gnälla på en.

  • Nicke skriver:

   Ja, fast det är dig det är fel på!
   Jag slutatde för 1 månad sen, orkade inte snusa mer.
   Jag började med att trappa ner från 1 dosa om dagen till 4 prillor om dagen, bara det var jobbigt, men efter 1 månad vande jag mig, 15:e april tog jag min sista snus.

   jobbigt ibland, man får bita sig i tungan många gånger när man tycker att andra gnäller eller är jobbiga, fr tro mig… det är inte dom som är problemet, det är du och dina abstinens som pippar dig!

   Lycka till!

 21. Henrik Smedmark skriver:

  Ledsnade på snus i måndags efter 24 år. Livet känns inte optimalt. Typ grått lego med dålig passform. 5 dagar i infernot. Vad har jag utsatt kroppen för i mer än halva mitt liv. Önskar av rent prakiska skäl att abstinensen dämpas. Får tyvärr inte så mycket gjort på jobbet som jag önskar. Är lite stingslig privat. Har svårt att träna eftersom jag saknar tålamod. Tålamodet fanns tydligen i snuset.
  Det kommer gå, men kroppen och psyket skriker att något är fel.

 22. ipa skriver:

  Varit ’clean’ i snart ett dygn nu. Har egentligen ingen motivation till att sluta, varför jag tror att detta kommer fallera, men det skadar ju inte att försöka. Har snusat i ca 8 år och varit en relativt ’stor-snusare’.

  Nej nu måste jag lämna denna sida, blir för sugen på snus när man läser allt här. Vad jag skulle göra för en ettan lös nu…

  Peace

 23. Danne skriver:

  Var utan snus i fyra och ett halvt år, hade en konstant saknad av det ädla nikotinet.
  Så nu sitter jag här och snusar för fullt igen och mår fan så mycket bättre.

 24. Kay Boklöv skriver:

  Danne; Jävligt onödigt skrivet!

  Jag har hållt upp i 17 dagar nu, snusat General Lös i 9år.
  Körde Onico första veckan och slutet på andra veckan en sväng. Nu har jag ingenting, inte ens tuggummi eller liknande substitut. Tänker sällan eller inte alls på snus om dagarna, bryr mig inte nämnvärt när kollegor tar fram sina snusdosor på jobbet. Har en till kille på jobbet som också slutat snusa precis så det är rätt okej att surra ihop sig om det känns jobbigt, peppa varandra till att hålla ut.

  Har försökt slutat snusa miljoner gånger, har lyckats varje gång. Det svåra är inte att sluta snusa, det svåra är att inte börja igen. Det är det som är utmaningen i det hela och det är en jäkla bra utmaning.

  Sist höll jag upp i ett år, känns bra dumt å ha börjat igen såhär i efterhand men då hade jag anledning tydligen. Nu kör vi igen iaf, denna gången ska vi klara över ett år och mer!

  KOM IGEN NU, HÅLL UT FÖR BÖVELEN! 🙂

 25. Robert Brewitz skriver:

  97 timmar 48 minuter sedan sista snusen låg som klistrade under läppen, precis som den alltid gjort sedan cirka 13 år tillbaka i tiden. En till två dosor samt dubbel till trippel portion senaste två åren.

  Bestämde mig för att sluta rakt av efter middagen i måndags och spottade ut den sista exakt 18:00.

  Köpte mig en klase vindruvor och ett par äpplen och två energi/protein bars då jag även kört igång träningen i samma veva, samt hållit en regelbunden kost, frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmacka.

  Tog mig igenom irritationen väldigt fort under tisdagen och onsdagen; igår, torsdag började det gå över till depression och ångest. Som tur är är jag väldigt envis, även med mina kollegor retandes med halvöppna snuslock runt omkring mig har jag lyckats hålla mig borta. Frukt/Bars har hjälpt som tusan när suget skriker.

  Jag överdriver inte när jag säger att jag konstant, när jag inte tränar eller sover, alltid tuggar på något fiber- och/eller hälsorikt.

  Hur som helst, poängen jag vill komma till är. Varför jag tycker att du skall sluta, är för att världen upplevs på ett helt nytt och fräscht sätt, ungefär som när man har haft dålig syn och helt plötsligt upptäcker glasögon; Eller drar en tand efter flera veckors tandverk, befrielsen.

  Nu vart det en osammanhängande ”wall of text” , finns på twitter om du vill tjata lite @robertbrewitz

  • Pontus skriver:

   Tack Robert – tack! Ditt inlägg var det som stärkte min tro på mig själv. Jag skall fan inte ge mig heller!

 26. BIGHAL skriver:

  Är i dag 46 år och började snusa vid 15års ålder, i början lite men då man gjorde värnplikten så började det på allvar, låg vid ett Jägarregemente så tillvaron var ganska hård många gånger och lite sömn, snusen blev en vän.
  Det var också då jag började med att stoppa in en snus då jag skulle sova…… Otroligt osmakligt!!
  I dag är snuset skitdyrt och köper jag Moderatsnuset på Macken så blir det en 100:ing om dagen=ca 3000 i månaden= 36.000 om år.
  Nu köper jag snus på nätet och gör själv, blir mycket billigare, jättebra tyckte jag ända till jag löft på läppen, fan vad det ser illa ut, tandköttet börjar krypa uppåt!! (ÄR egentillverkat snus mer frätande??)
  Snusar nog 18-20 tim per dygn även nattetid med snusdreggel på kudden, konstigt att man har en fru som dessutom är snygg:)
  Har i hela mitt liv också tränat, är i ruskig form för att vara så ”gammal” (gammal kvarleva i från byggartiden på 80:talet.
  Blir man bättre- Mår man bättre, berätta ni som vet!!
  NEJ- Det e nog nu, spar byttan med snus i kylen så att hjärnan vet att det finns, hatar att vara så jävla styrd av en dosa, den styr mitt liv, så är det med nikotin. Det är ju jäkligt närbesläktat liv man har med en Heroinist om det skall hårddras.
  Nä, nu drar jag ner o tränar o köper en Onico och ett stort pak Tuggummi.
  Hör gärna utav er här eller på min mail: dfmc@spray.se och berätta er story.
  Äntligen har jag slutat, varit nikotinfri i 10 sekunder men det är en bra början…….

 27. karin skriver:

  slutade snusa igår kl 20.00. Alltså ca 17 timmar utan nu. det suger, allt jag kan tänka på är snus. Har försökt sluta förr, klarade nästan 4 dagar sen gav jag upp. Väl medveten om abstinensen å hur det känns. En annan kompis sa att man inte ska ta den på så stort allvar och bara leva livet så normalt som möjligt, fast utan snuset. Snusat från och till under 4 år nu, tänker att: om jag inte slutar nu, när ska jag då sluta? dessutom är det ju så jävla dyrt.. Stötta mig snälla, är nästan på väg att cykla ner och köpa en dosa nu. börja om proceduren igen.. Inte värt det. Vad ska jag göra för att sluta tänka på det så hemskt mycket? vet att träning, vattendrickande, tuggummi och sånt underlättar..

  • stark82 skriver:

   Hej KArin!

   Vad gjorde du innan dessa 4 år? du snusade ju inte eller hur? Om andra kan sluta kan banne mig du sluta! Snus ’är bara något som är eländigt och skabbigt….När du slutade snusa, lovade du dig själv och din kropp att sluta snusa! Nu vill jag att du behåller ditt löfte!

   snus är nåt som vi aldrig borde ha använt från första början…tobak är ett sätt för tobaksbolagen att tjäna pengar på oss…glöm inte det!

   be strong utan snus!

 28. Alex skriver:

  Jag har gått och funderat på att sluta snusa nu de senaste dagarna och nu har jag inne den sista snusen i dosan. Så nu är det slut! Jag tänker inte hålla på att trappa ned eller använda nått nikotinfritt. Jag tror mer på att om man verkligen vill sluta så är det bara att lägga ner med skiten.

 29. Josse skriver:

  På måndag börjar mitt nya liv utan snus. Det är inte första gången som jag försöker och det tror jag inte att jag är ensam om. Blir så trött på att vara slav under beroendet. Jag vill inte ha dom här bekymren. Vill tänka på annat! Få kapitlet avslutat och koncentrera mig på något annat. Jag kommer också sluta utan nikotinläkemedel. Flera stycken i min närhet är beroende av läkemedlet i stället. Då är man inte riktigt fri iallafall. Vad jag är mest är orolig för är är när det ”roliga” ögonblicket kommer och jag står i valet och kvalet. Hur jag ska kunna tänka klart för att inte hamna i ruta ett igen?…

 30. Jonathan skriver:

  Har varit utan snus i ungefär 14 dagar, man kan känna lite sug ibland, men det är bara att koppla bort det, tänk när du blir sugen ”Är jag en sån svag människa som inte klarar detta, hur kan jag stå ut med mig själv?” snusa är onödigt, vem vill att ens liv ska cirkla runt snus?

 31. Peter skriver:

  Har snusat lössnus i drygt 10 år nu. Nu har det gått ett dygn utan snus och det är fruktansvärt!
  Är dock imponerad av mig själv att jag fixade en Lördagkväll utan snus. Dessutom innefattade denna Lördag både alkohol och bastu.
  Idag är dessutom sista dagen av min semester. ´Hur ska det gå imorgon på arbetet? Mina vardagar har alltid börjat med en kaffe och en snus! Imorgon får jag nöja mig med kaffet.

 32. Hesslan skriver:

  Slutade snusa för 9 dagar sedan. Min abstinens har inte handlat så mycket om tankar på snuset, utan snarare bara konstaterandet och känslorna från abstinensen. För mig har det framförallt handlat om:
  SÖMNPROBLEM – och antalet uppvaknande på nätterna
  Natt 1 – 3 ggr
  Natt 2 – 3 ggr
  Natt 3 – 2 ggr
  Natt 4 – 5 ggr!!!!!
  Natt 5 – 2 ggr
  Natt 6 – 3 ggr
  Natt 7 – 3 ggr
  Natt 8 – 2 ggr
  Natt 9 – 3 ggr

  Värst är att jag vaknar kanske 30-50 minuter efter att jag har gått och lagt mig…känns helt galet. Oftast kan jag somna om relativt snabbt igen om jag har ett tråkigt korsord som är lite för svårt, då vill hjärnan stänga av. Eller sudoku, fungerar det med.

  HUMÖR
  Emellanåt ett humör och ett tålamod likt en 4-årings. Patetiskt. Och i kombination med detta jättelätt för att bli ledsen över ingenting. Häromkvällen var det ett inslag på nyheterna som fick mig att börja storlipa.

  KROPPEN
  Lite yrselkänsla, lite frossa, lite varm, lite pirrandes inne i kroppen precis som när försvaret kickar igång för att stänga ute en infektion.

  Tror att jag kommer att hålla fast vid detta, har varit lättare än jag trott utifrån aspekten att det inte är snus jag saknar eller vill ha. Jo, gärna något under läppen, men det kan vara nikotinfritt substitut, pappersbit, ingefära eller pastill. Jag känner inte att jag saknar ”kompisen” snuset, som jag trodde att jag skulle göra… Vi får se.

  KÄMPA på allesammans!

  • Jarre skriver:

   Hur går det för dig?
   Du beskriver precis som det var för mig i början, kanske 2 månader t o m. Men det blir bättre, jag lovar 🙂 +8 månader nikotinfri här.

 33. Don Salvatore skriver:

  3 Dagar 10 Timmar 58 Minuter utan snus. Sist var jag utan snus i ett halvår. Men nu jävlar! Mina personliga tips för en lyckad Operation: Sluta-Snusa

  – Du tänker simma en otroligt lång sträcka till havs och det finns inget land runt omkring dig. Du är väldigt självsäker på att du kommer kunna simma denna sträcka men tänk om något händer dig på vägen? Då är det faktiskt bra att ha en livboj med dig, och trots att du inte kommer använda livbojen så är det en trygghet. Sist jag slutade snusa gick jag runt med snus i bakfickan första månaderna. Fungerade grymt bra för mig!

  – Träna! Jag tappar suget helt & hållet om jag springer. Därför springer jag varje dag för att slippa suget.

  – Finns tyvärr ingen RIKTIGT bra app för att sluta snusa (bara för sluta-röka) men det finns en ”Quit Smoking” som räknar dagarna i alla fall. Väldigt bra app till android för att hålla motivationen uppe.

  Request är ju en ”sluta-snusa” app med achievements & tester/fakta etc.

 34. Snusmumriken skriver:

  Hmm, behöver skriva av mig eftersom jag nu är inne på min 3:e dag som nikotinfri. Sade hejdå till 24 års partnerskap med prillan under läppen. Hade uppehåll på ca 6 mån för några år sedan för att testa hur kroppen reagerar men det verkar som om det är värre den här gången när man är riktigt motiverad.

  Reaktinoner:
  – Sömnsvårigheter (vaknar flera ggr/natt)
  – Huvudvärk (spänningar, biter ihop käkarna)
  – Koncentrationssvårigheter

  Hoppas på att alla fysiska besvär lägger sig snart, så att jag kan börja fungera som människa igen. Ska prova på alla tips som ges här, löpning verkar fungera på många.

  Tyvärr kommer det här för modligen bli en kamp resten av mitt liv….
  Lycka till allihop som bestämt sig för att sluta snusa!!!

 35. Ben skriver:

  Hej,
  Jag slutade tvärt med snuset och nikotinet. Märkte att jag blev tvungen att öka dosen av snus hela tiden för att tillfredsställa behovet, och det var liksom inte värt längre.
  Kan ärligt säga att det var jättehärligt i början när man snusade, då man blev lite snus-full, men efter något år av snusande känns det bara som att man är fast vid det, och det ger ingen rolig kick längre.

  Anyways, är inne på dag 3 nu. Måste bara fråga, är det bara jag som tycker att det är en härlig känsla i kroppen nu när man slutat? Jag är fruktansvärt yr och allt bara snurrar. När jag blundar ser jag olika figurer åka förbi ögonen (svårt att förklara), men det känns iaf ganska härligt.

  Har sagt så här till mig själv: om jag ska börja igen så får det bli om en dryg månad. Det jobbigaste är ju nu i början, så jag tror att man bara måste komma förbi det nån vecka för att sedan inse att man inte behöver den där bruna skiten under läppen.

  Sådär, var skönt att skriva av sig lite…

  • Gabriel Lundmark skriver:

   Haha jag känner igen mig! Dag 2 för mig (nästan 3). Jag är sjukt yr i huvudet. Ska bli spännande att se hur det blir när jag blir full. Denna yrsel plus alkohol kan bli riktigt roligt. Hoppas jag inte tar en snus bara!

 36. Helena skriver:

  Jag är 25 år & har snusat i drygt 8 år så känner att det är på tiden att jag slutar. Jag köpte en dosa idag vilket ska vara min sista. Har satt 1 november som sluta-snusa-dag.
  Jag måste säga att jag är livrädd för att sluta. Känns som att man förlorar en del av en själv. Är det bara jag som känner så? Det är verkligen nu man förstår hur mycket snuset styr ens liv.

  • Frazze skriver:

   Har slutat snusa 24 dagar sedan ,har åkt ambulans efter en panikattack.Läkaren säger att det beror på att jag slutat snusa .Jag mår skit hoppas att det blir bättre .En snus fri Pappa

 37. Isaac skriver:

  Jag har försökt sluta. Höll uppe i ett par veckor sen var det tillbaka igen. Nu ska jag ge mig på mitt andra försök!

 38. Jens skriver:

  Snart slutar jag, har 2 snus kvar i dosan och har ingenting i kylen. Har förberett med så mkt snus att jag har sår under både vänster och höger överläpp. Jag har även köpt nicotinell mint tabletter. Har öppnat dosar flera gånger och dubbelkollat att det verkligen bara är 2 kvar! Men nu vill jag bara sluta, skittrött på snus just nu när jag snusat sönder läppen, iofs med flit men tror det är värt det.

  Har snusat dag som natt, egentligen bara slängt ut snusen när jag äter nånting.
  Måste iaf vara 7-8 år nu.

 39. tjejnamn skriver:

  herregud.

  jag har sedan en tid tillbaks, typ 1,5 månader, ”slutat snusa”… har köpt någon dosa någon gång och haft, o lite på helger tillsammans med bers.
  snusade jättemkt i lördags när jag var ute, det har gått 5 dagar sen dess,,, denna veckan och förra veckan har jag haft sjuklig huvudvär i stort sett från morgon till kväll. pulserande huvudvärk. har inte fattat vad det varit…. migrän? nee,, det har jag aldrig haft. eller bara påväg o bli förkyld? nee… det vänder ju nu.

  abstinens efter snus? skulle kunna vara väl?
  vatten dricker jag. alvedon känns inte bra o trycka i sig hela tiden.
  någon som känner igen det? närfan slutar det?
  annars har jag inga andra problem.
  käkar antidepressiva o concerta, så dethär med sömnsvårigheter o mardrömmar o svettningar på natten det tror jag att jag hade sedan innan……

  hjälp mitt huvud tack!

 40. J skriver:

  Inne på andra fria dygnet efter 20 års snusande.
  Skjut mig…..

 41. Karin skriver:

  Jag har bestämt mig att sluta snusa efter nyår. Låter kanske klyschigt men samtidigt blir det ju en riktig nystart på det nya året! Jag har försökt flera gånger och jag blir både peppad och nervös när jag läser era kommentarer. Tänk om jag inte klarar det denna gången heller?

  • Janne skriver:

   Lycka till Karin.
   Jag har idag köpt min sista dosa och ska sluta efter att den är slut. Sitter och lägger upp mål och plan för detta nu. Jag har provat allt, trappa ner, ersättningar, m.m. Men det enda som funkar är ett duktigt jävlar anamma. Men som du säger, man är både peppad och nervös.

   • Karin skriver:

    Lycka till själv! Jag har också försökt allt förut men insett att det till slut bara handlar om inställningen! Har snart varit snusfri ett halvt dygn… Heja mig =)

    • Janne skriver:

     Heja oss!
     Idag smäller det för mig. Är nervös och orolig. Hur går det för dig hittills?

     • Karin skriver:

      Ja du… Jag har inte varit helt ärlig utan tuggat några nikotinfyllda tuggummin som låg kvarglömda sen ett annat försök. Därför har det gått alldeles strålande! Men nu är dom slut så egentligen kanske man måste säga att jag slutar idag. Så då ligger du en dag före mig , hur går det för dig?

 42. olle skriver:

  Bestämde mig oxå efter 10års betänketid att sluta snusa vid nyår! Tycker de känns som man förlorat sin bästa vän … En känsla av att man behöver ett mörkt rum att gråta i finns där hela tiden. Men otroligt peppande att man faktiskt tagit tag i det för första gången i livet. Mvh olle

 43. Sammy skriver:

  Är i dag 46 år och började snusa vid 15års ålder, i början lite men då man gjorde värnplikten så började det på allvar, låg vid ett Jägarregemente så tillvaron var ganska hård många gånger och lite sömn, snusen blev en vän.
  Det var också då jag började med att stoppa in en snus då jag skulle sova…… Otroligt osmakligt!!
  I dag är snuset skitdyrt och köper jag Moderatsnuset på Macken så blir det en 100:ing om dagen=ca 3000 i månaden= 36.000 om år.
  Nu köper jag snus på nätet och gör själv, blir mycket billigare, jättebra tyckte jag ända till jag löft på läppen, fan vad det ser illa ut, tandköttet börjar krypa uppåt!! (ÄR egentillverkat snus mer frätande??)
  Snusar nog 18-20 tim per dygn även nattetid med snusdreggel på kudden, konstigt att man har en fru som dessutom är snygg:)
  Har i hela mitt liv också tränat, är i ruskig form för att vara så ”gammal” (gammal kvarleva i från byggartiden på 80:talet.
  Blir man bättre- Mår man bättre, berätta ni som vet!!
  NEJ- Det e nog nu, spar byttan med snus i kylen så att hjärnan vet att det finns, hatar att vara så jävla styrd av en dosa, den styr mitt liv, så är det med nikotin. Det är ju jäkligt närbesläktat liv man har med en Heroinist om det skall hårddras.
  Nä, nu drar jag ner o tränar o köper en Onico och ett stort pak Tuggummi.
  Hör gärna utav er här eller på min mail: dfmc@spray.se och berätta er story.
  Äntligen har jag slutat, varit nikotinfri i 10 sekunder men det är en bra början…….

  +1

  • Frank skriver:

   Ja Sammy Du har så rätt 🙂
   Själv runt 55, startade min ”snuskarriär” vid 15-årsåldern, och sen med lumpen och allt annat runt omkring så ”rullade de bara på ”
   Kom en vändpunkt i mitt liv vid 38 år ca: tvärsluta snusa, jippie gick bra trots allt höll upp i 3-4 år men……………………………. nästa vänpunkt i privatlivet kom strax efter 40 och då var man fast i skiten igen, fullständigt såld efter första prillan, trots att man hållt upp så länge, oj vad besviken man blir på sig själv. Men nu få det vara nog, Nu måste det bli ett slut, slava för en liten burk med skit i……….. böna o be att öppna butiken så jag kan få min dosa………… nä nu STOPP. Skall spara varenda krona som gick till snus och titta o klämma på dom var dag tills det blir en slant till mig o ”gumman” att åka utomlands för ( och det går ju fort) Nä, lycka till alla Ni som nu bestämt Er att sluta…………….och tro för guds skull inte att Ni kan ”festsnusa” eller ta en prilla ”för att de va jobbigt på jobbet” eller så, för då trillar Ni dit igen. Heja Oss nu 🙂

 44. Psykologiskt skriver:

  Hjärnan är lättlurad så passa på att – lura den – som den lurat dig – under alla år du varit ” beroende”.

  När du känner suget – tänk… VAD är jag sugen på?
  är det Snus? Eller något annat?
  Tänk ut något du tycker om exempelvis Kaffe –

  Säg högt varje gång du blir sugen ” åhh jag är så sugen på kaffe!!!! ”
  Testa detta i tre dagar 21 gånger per dag minst.

  TESTA! ( obs! inget snus under tiden!!!)

 45. Marie skriver:

  Jag har varit snusfri i 2 dygn snart. Jag har snusat i cirka 3 år, med ett uppehåll när jag var gravid och ammade. Mitt största misstag var att börja snusa igen. Jag vet att jag kan sluta men har jag motivationen som behövs nu? Det får vi se… Min sambo snusar också fast med inställningen att det var det bästa han någonsin börjat med… Hmm…
  Jag tog ett nikotintugummi förut, det var vidrigt, trodde jag skulle kräkas…får ta sådant när jag är på bristningsgränsen tror jag!

 46. Madde skriver:

  Hej! Jag har snusat i 10 år, är 24 år just nu.

  Jag har inte tagit en snus sen 2 dagar sedan. Bara snusat onico enbär.
  Känner inget sug alls att ta en Rape portion, för jag har fått FRUKTANSVÄRD halsont med förkylning. Det verkar ganska vanligt när jag ser andra inlägg att man kan bli förkyld.

  Men jag kämpar på, vill inte spela lotteri med min hälsa längre.

  Lycka till alla snusare som har tankar på att sluta!

 47. snus-sara skriver:

  Oj…i morgon är det dags att sluta snusa. Jag bestämde mig redan i november för att den 10 januari 2012 är det slutsnusat. Så här dagen innan känner jag mig nervös, stressad och orolig.
  Jag är nervös över att inte klara detta. Jag är stressad över att inte få ta morgonsnusen och jag är orolig att jag ska bli en ragata.
  Jag kommer att klara detta- inget snack om saken- jag ska samtidigt ha en vit månad för jag tror att om jag tar mig ett glas vin kommer jag inte att klara det. Alkohol är verkligen förknippat till en snus när man ska på fest eller annat.
  Nu kör vi!! Go for it!!

 48. Fredrico skriver:

  Detta kan vara bland det värsta jag har gjort i hela mitt liv!
  Har snusat i 12 år och har nu varit snusfri i fem dagar!
  Har dock nikotinplåster och är helt tokig.
  Kallsvettningar, huvudvärk och sjukt dåligt humör!!
  Får panik av att tänka på att aldrig mer känna den underbara känslan..
  Behöver hjälp annars är jag tillbaka vilken dag som helst!!

  • v skriver:

   KÄMPA!!!! Det blir bättre! Du kommer snart vara dig själv igen, kroppen måste få avgiftas klart, jag vet att det är jobbigt MEN DET ÄR VÄRT DET. Tänk på varför du ville sluta från början….

 49. Klang skriver:

  2 dagar klarade, hade inte planerat att sluta utan fick ett spontan ryck.
  Men fy fan vad jobbigt det är, tänker på snus hela tiden, var och handlade idag och fick sån jäkla ångest av att inte köpa snus.
  Tror att det hjälper att prata om det här och med andra.
  Det är som om en god vän skulle dö, man skulle sörja som fan men man skulle ändå behöva prata om det.

 50. Klang skriver:

  Läste om någon som käkade mycket godis….
  Igår kväll satt jag med två turkisk peppar under läppen samtidigt som jag smaskade choklad.
  Imorse köpte jag Onico vilket hjälpt en del, dagen har faktiskt gott rätt skapligt.

 51. Ante skriver:

  Försökte sluta men fick psykbryt…

 52. Norda§ skriver:

  Slutade snusa 18:00 i söndags alltså 2 dygn nu. Första dagen var inga problem tills jag kom hem från jobbet, satan i gatan så trött jag blev, slocknade vid 20:00 och vaknade 2-3 ggr under natten. Samma sak idag, snusar onico pepparmint några ggr om dagen och inga märkbara problem varken skallen eller fysiskt tills jag kommer hem. SOVA! Jag skulle säkert somna med ena handen i köttkvarnen, vad händer?!

 53. M.M skriver:

  TOP 10 ANLEDNINGAR ATT SLUTA SNUSA. Enjoy! Haha

  10. Du stoppar in starkt beroendeframkallande ”blomjord” under läppen. Okej.
  9. Det glömmer aldrig snuset någonstans. För du snusar inte längre.. Boom!
  8. Inga mer ringar utanpå fickorna på jeansen! Nej.
  7. ”Åh, inte har du en snus att bjuda på?” ”- Nej jag har slutat.” ”- Det borde jag också..” Lycka till.
  6. Man kan köpa andra fränare grejer! Läderjacka.
  5. Du får inte ut något av det. Eller?
  4. Dyrt
  3. Dyrt
  2. Dyrt
  1. SVIN DYRT.

  • Ratway skriver:

   Tack för listan, klockren! När jag på riktigt insåg hur mycket jag lägger och genom åren lagt på denna ”hobby” så fick det vara nog. Inte riktigt rimligt att lägga ca 20000 kr på ett gift när det finns bättre saker att lägga pengarna på. När jag tänker på detta är det lätt att inte längta efter snuset. Plus allt annat man får på köpet.

  • Johan K skriver:

   Nu förtiden behöver snus inte alls vara så dyrt. Det är ju bara att köpa ett (gör det själv) snus, så ser du vilken enorm prisskillnad det blir.

  • Simon skriver:

   Nr 1 ska vara ”Hälsan” , pengar finns det gott om i världen. Slutar man för att de är för dyrt så har man problem och kommer troligen börja om så småningom. Men slutar du främst för hälsans skull så innebär det att du fått en annan syn och insikt om Nikotinet m.fl andra tillsatsers skadeverkningar som finns i snus och cigaretter

 54. J skriver:

  Jag har nu varit 100% nikotinfri i 21 dagar! :O I morgon är det 3 veckor! Det här är det bästa jag gjort på länge! Kämpa på alla ni som redan kämpar! Är ni inne på er första vecka så kämpa på, ta en dag i taget! Det kommer bli lättare för varje dag och dimman i skallen lättar.

  Det är värt det och känslan av att man återtar kontrollen är oslagbar. Ta en dag i taget. Jag ser mig själv som ”sjuk” under den här tiden och jag ser abstinensen som symptom på sjukdomen. Att se det så hjälper mig, för då tar jag det lugnt och har överseende i de lägen då jag bara vill skrika rakt ut åt allt och alla i ren frustration över vad abstinensen gör med mig. För varje dag man klarar utan snusen – lite bättre känns det. Lite längre blir sömnen, irritationen lättar något.

  Jag upplever dock att abstinensen nu går i vågor. Precis i början fanns helvetet där konstant men nu kommer stunder då jag faktiskt glömmer bort att jag inte har snus och stunder utan suget. Stunderna när det känns som värst så tillåter jag mig att äta något onyttigt och jag skiter i att jag kanske lägger på mig några kilon, tänker att kilona kommer att försvinna när abstinensen är borta och jag är i balans igen!

  Jag vet att dagen kommer då jag känner mig lika lugn utan snus som jag tidigare bara gjorde med. Därför kommer jag att kämpa, en dag i taget och se fram emot den dagen då jag har tagit kontrollen över min kropp igen. För fan, det är så sjukt förnedrande att vara beroende av ”något utom din kontroll” – den lilla prillan. Är du inte starkare än så? Ta kontrollen, du kommer vara stolt när du gjort det. Kämpa!

  😀

 55. Sandra skriver:

  SKa försöka sluta, men alla kommentarer skrämmer mig, har ett barn och massa gående.. Jag vill helst inte bli knäpp då.. O.o…
  FÅr se hur det går.. Efter denna dosa är jag ändå pengalös, så måste 😀

 56. Linus skriver:

  Min tredje snusfria dag. Känns ovanligt lätt, även om det kommer stunder då allt känns åt helvete. Men med bra tankar och ett starkt sinne ska det här gå. Tänker inte vika mig en sekund för den där skiten. Har ägnat mina senaste 12 år åt skiten och lagt sjuka summor. Jag slutade tvärt vill jag meddela. Det är nog det bästa. Återkommer gärna senare om hur det är.

 57. Ola skriver:

  Är inne på 5.e snusfria dagen! Har snusat i 14 år. I dag var det dock tungt. HAde bestämt mig för att köpa en dosa….men valde i sista sekund kickup. Känns bra att jag höll mig. Nu känner jag mig mycket mer inspirerad.

 58. Björn skriver:

  Mitt andra sluta försök, första gången för ca 18 år sen, en veckas helvete sen gick det bra. Jag höll upp i över 3 år, sen började jag igen… ganska osmart gjort.

  Hursomhelst, med det i minnet så har jag slutat igen, har hållit upp i 8 dagar nu och kroppen (huvudet) funkar risigt. Jag kommer inte att ge upp och jag kommer inte att köpa plåster, tuggummin, nikotinfritt snus för jag tror att det är väldigt lätt att landa i ett nytt beroende…

  Lycka till

  Björn

 59. Jonas skriver:

  3:e gången gillt! Har nu hållt uppe i 3månader och det känns jättebra. Jag mår så mycket bättre nu, äter bättre har tom börjat träna igen efter år av uppehåll. Till alla som funderar på att sluta tveka inte och gå cold turkey det är enda sättet. Visst det kommer vara jobbigt i flera dagar, veckor men när du väl kommit över det beroendet lovar jag dig att du kommer tycka det är värt det. Jag kommer ALDRIG någonsin röra snuset igen.

 60. b skriver:

  sista snusen under läppen nu ikväll dubbel portion. Hellvete. Hur många gånger har jag inte slutat förut. Höll upp 1.5år sedan boom in med en snus och det var så gott.
  Abstinensen höll i sig under dessa 1.5år skakig varenda dag.

  Men nu blir det igen. Varje gång jag slutat har jag kunnat hålla upp längre och längre.

 61. Anders skriver:

  Mitt bästa tips är att läsa Allen Carrs boken äntligen icke-rökare! Samma sak som med snus. Det enda man gör när man snusar är att stoppa upp abstinensen (”störningen..”) man har fått från den förra snusen man tog. Man är inne i en ond cirkel. Det är samma njutning man får om man tycker om att vara kissnödig halva dagen och äntligen får gå på toa och kissa.

  Vad är det för ett liv att vara beroende av ett nervgift som bara skadar kroppen? Och dessutom betala sjuka pengar för det?? Helkorkat.

 62. Dan Jansson skriver:

  Bästa tipset tycker jag ,Sluta när du är sjuk förkyla eller något liknande .Har själv snusat nästan 2 dosor lös /dygn.Åkte på lunginflamation och vips så hade man ju 2 veckor utan snus gratis sen var det bara att fortsätta 1månad nu och aldrig mera snus

 63. A skriver:

  Slutade röka för ca 3 år sedan, gick då direkt över till snus för att lindra nikotinabstinensen. Tanken var att jag skulle sluta med snuset omgående, riktigt så blev det inte, men nu jävlar. I måndags tog jag min förhoppningsvis sista prilla och det känns efter mycket om och men rätt så gött. De två första dagarna var ganska jobbiga, var så extremt sugen och hade huvudvärk, yrsel och frös rätt rejält men jag kämpade emot. Nu, efter fyra dagar, är jag nöjd över detta! Jag har fått en helt annan energi på morgonen, jag tar mig upp mycket lättare och känner mig inte längre lika orkeslös. Visst, det är kämpigt att inte springa ner till affären man har 50 meter bort och köpa sig en dosa, man saknar ju ”efter-maten-snusen” och den goa man tar precis på morgonen när man vaknat… Men som morot till mig själv sparar jag istället alla pengar jag skulle lagt på snus till en ny soffa eller kanske en resa, det känns så mycket mer värt!

  Lycka till allihopa!

 64. Robin skriver:

  Slutade tvärt av med snus då jag inte hade något sug alls förutom just att ha någonting under läppen…. Vissa dagar kunde jag förbruka 2dosor, inga problem alls 😛

  detta har medfört att jag rökar lite mer istället, tanken var inte att helt sluta med nikotin utan att dra ner på kostnaderna och det var snuset som kosta mest stålarz.

  5-6månader sen nu, köpt 4 dosor under denna tid i perioder då jag tyckt att jag rökat lite mycket och varvat ner med en snus då och då istället..

  tycker det är konstigt att nu ”plötsligt” så har jag knappt något sug alls efter den där ciggen efter maten(exempel)

  kommit på mig själv att jag nästan tvångsmatar mig själv med nikotin(cigg/snus)

  gör det mest för sakens skull just nu känns det som….. har 5 cigg kvar, får se om vi stannar på detta paket eller inte…

  frågan man måste lista ut och insé själv är nog…. -Varför sluta?!

  =////

 65. Stefan skriver:

  Hej på er ! Jag har varit snusfri i ca 5 Månader efter att ha snusat i ca 20 år. Har haft sömnsvårigheter ungefär lika länge som jag snusat men efter att ha lagt av med snuset så sover jag som aldrig förr. Tyckte att de första 2 månaderna var en grym kamp att inte ta en prilla men det lugnade ner sig igen , känner dock nu när det nästan gått 5månader att det börjar bli väldigt jobbigt igen och man undrar ibland om det verkligen är värt att sluta med något som är så gott.. Tänker fortsätta att kämpa på men vågar inte påstå att jag har slutat , vill istället påstå att jag håller upp tills dess att jag känner att jag är helt fri. Kämpa på allihop !!

 66. Matte skriver:

  Hej! Jag är i fasen att börja sluta snusa, Jag började med att trappa ner och istället för en dosa om dagen så blev det 2 dosor i veckan i början och nu kör jag med onico med enbärssmak istället 😛 De första dagarna utan nikotin har jag fått huvudvärk, yrsel stundvis och även halsont. Sen har jag märkt att synen blir suddig och att jag får stirrig blick lite av och till, någon mer som känner igen detta med synen? Den mest positiva känslan jag får är att jag har mer energi så istället för att ta en prilla och ligga på soffan hela dagen efter jobbet så blir jag nu istället rastlös och måste hitta på något som brukar resultera i en löptur 😉 Min största motivation är att komma igång med träningen igen som de senaste åren med nikotin har legat på ca: 1-2 träningspass varannan vecka istället för 8 träningspass i veckan som jag låg på för 4år sen i början med mitt snusande.
  Önskar alla lycka till! =)

 67. Michael skriver:

  Ska sluta snusa i morgon!! Har bestämt mig!!
  Känns verkligen som om jag kommer förlora en nära vän…Nej Nej En Familjemedlem!
  Har alltid haft dosan vid min sida men nu är det dags att säga adjö är helt enkel trött på att dölja mitt snusande har gjort det nu i 5 år… Vill bevisa för mig själv att jag inte behöver snus för att leva.

  • Zara skriver:

   Jag vet hur det är att dölja sitt snusande. Jag vill inte skämmas mer och jag vill inte söka mig till ensamheten bara för att få ta en snus. Det är det som driver mig framåt.

 68. Dani fucking d skriver:

  Slutade abyss för 1 år sedan, och suget efter snus är lika stort nu som det var första veckan jag slutade. 🙁 hört av flera som varit snusfria flera år som säger att suget är lika stort en dag i dag flera år efter dem har slutat.. 🙁

 69. Happ, då har man övergått från general till onico, då jag är med barn. Snusat sen jag var 14.

 70. Nicholas skriver:

  Hej!

  Jag har varit snusfri i 5 dagar nu och det är rätt jobbigt. känns som en kamp mot hjärnan. Jag har inte kört med Onico eller liknande för att jag vill bryta helt . Men funderar på att ha en sådan nu när helgen kommer och ta detta ifall sugen blir för stort. Bättre detta än nikotinet.

  Jag har tidigare hållt upp i ett år men sedan börjat igen. Tycker det är många som börjar igen efter just ett år. Hoppas jag kan klara detta nu. Jag vill visa mina barna att man mår bättre utan nikotinet.

 71. Tommy skriver:

  Hej alla hoppfulla!

  Var hoppfull…det är mitt motto just nu!
  Har snusat i 31 års tid! Är uppriktigt trött på skiten.
  Hjälper att skriva också, känner jag nu!
  Har provat förr och känner igen allt jag läser här…men den här ggn SKA jag klara det. Jag är FÖR nyfiken på det ”nya,” fräscha livet efter blomjorden!
  Lycka till alla…imorrn är dag 1 på ett snusfritt liv!

 72. Cornelia skriver:

  Det verkar som att jag kanske slutar snusa idag?? Fick en tanke i morse om att jag skulle försöka vänta så länge som möjligt med att ta en snus. Har inte tagit en enda idag och
  det konstiga är att jag knappt tycker det är jobbigt! Visst, jag är sugen, men det är liksom inga problem?! Är helt chockad. Har snusat i 10 år, ca 3 dosor i veckan.
  Min motivation är hälsobiten. Läser till sjuksyrra och känner mig som en fullständig idiot när jag vet hur farligt nikotinet är för kroppen, och sitter där med en snus. Varje gång vi tar en snus aktiveras vårt sympatiska nervsystem vilket i sin tur höjer vår puls och blodtryck. Under lång tid med höjd puls och blodtryck tar hjärtat och kärlen mycket stryk! Och det är bara en av de negativa sakerna med snus…Nej nu jävlar får det vara nog..!

 73. Kristofer skriver:

  Hej!

  Var som du Cornelia och bestämde mig på igår när jag inte snusat på hela dagen att jag kanske skulle testa att sluta.
  Har aldrig sett snusandet som ett problem utan så länge jag har råd och inte mår dåligt av det så får jag fortsätta.
  Nu dock har jag haft lite problem med tjejen och tänkte att det är ett bra tillfälle att försöka sluta för då har jag något annat att tänkte på än hur kärleken går 🙂

  Får se om jag klarar det, tänkte först bara låta det vara i några veckor för att se hur svårt det egentligen är. Men nu när jag läser allt ni skrivit blir jag sugen på att sluta på riktigt bara för det verkar som en utmaning 🙂

  Får se hur det blir men skulle vara kul att lyckas sluta, samtidigt som jag kommer sakna det väldigt mkt.

  Lycka till alla!

 74. Johan skriver:

  Efter 15 års snusande av general lös. höllt jag upp i 2 månader, (det var värst de 2 första veckorna) humöret blev mycket sämre. sen började jag snusa på helgerna eftersom det tyckte ju jag att jag var värd (funkar inte!!!) sen kom semestern 4veckor och det var ju i mitt huvud en lång helg, så tillbaka på ruta 1 nu.. har börjat använda mig av onico nu och jag tycker att den fungerar väldigt bra är inne på dag 3 nu.
  Det jag tycker är lite skumt är att onico fräter på tandköttet, vilket ju är märkligt då den ska innehålla endast fibrer av vete och kakao.
  Anyways fördelarna jag märkt är, förutom att vara slav för dosan, lägre blodtryck, lugnare puls, lättare att gå upp på morgnarna, bättre kondition.

  Lycka till allihopa. Stay strong!

 75. Mattias N skriver:

  Inne på mitt första dygn som snusfri, bestämde mig tvärt på vägen hem från jobb igår, hade sista snusen inne och struntade helt enkelt att köpa en ny dosa.
  Saknar snuset något kopiöst och känner en lätt yrsel, men pulsen har definitivt sjunkit (i alla fall vad jag upplever 🙂 ) är bara att bita ihop och ignorera hjärnspökena.

 76. Anonym skriver:

  Jag har snusat i fem år innan och nu har jag varit utan i fem dagar. Jag använder inte något nikotinfritt snus. Man behöver inte göra en så stor affär av att sluta, för det är då man får abstinens. Jag försöker göra annat och tänka på annat än snus.

 77. Ingmar skriver:

  Tröstande att läsa; andra har det lika svårt som jag. Jag har rökt i drygt 40 år, dag 11 på mitt andra rökstopp. Lättare nu, blir inte så skraj för hur jag känner mig; dvs abstinens-symtomen. Men roligt är det ju inte, så jag vill säja till alla här: HÅLL UT! Det lättar till slut… 🙂

 78. Anonym skriver:

  Nu:1 dygn ganska precis utan snus
  Innan: 12år av en dosa General Portion per dag

  Segt som sirap i skallen – nästan en känsla av onykterhet eller som en nikokick vilket är lite lustigt; det borde ju vara en antinikokick!? =) Fast rastlösheten är där i bakgrunden.
  Målet: att slippa ha något som kontrollerar ens liv. Om jag blivit tröttare av att snusa så vill jag även bli av med det. Hur kul är det att sova bort kanske ytterligare 10% av ens liv för att man snusar?

  Ändå lite stolt och glad att det gott ett dygn.

 79. Ebeth skriver:

  Hej!

  Pratade nyss med vårdcentralen angående mina öron som det varit lock för sen i februari. Läkaren var helt övertygad om att det beror på att jag snusar. Tydligen kan nikotinet göra att slemhinnorna sväller och blir känsliga vilket också orsakar att jag nyser 10-20 ggr per dag. Detta med öronen gör även att jag hör väldigt dåligt vilket är ett stort problem då jag jobbar som lärare.

  Jag inser att jag måste sluta, men alla instinkter talar emot. Jag känner att ja måste ha professionell hjälp men blir också himla glad över att hitta detta forum där ni stötar varandra och jag kan se att jag inte är den enda snusjunkien.

  På återhörande och lycka till alla!

  • sten skriver:

   Hej, har till o från upplevet samma störning med svullen örontrumpet / lock för öronen och det förvärras när jag snusar mkt. Mina öronläkare kunde tydligt se att örontrumpeten var uppsvälld men tyvärr så kopplade de inte min snusning till besvären, bara rökning,
   Är nu nyfiken på om dina lock-för-öronen-besvär försvunnit -minskat efter ev. snusstopp/nedtrappning? Mkt irriterande när man tex jobbar med handledning -undervisning som kräver full koll.

 80. Sophie skriver:

  Slutade snusa för fem dagar sedan efter att ha snusa i ca 1 år. Satt på kontoret och kände. ”nä fy fan vad äckligt, varför gör jag detta?” Hade en påse kvar i dosan och de ligger fortfarande kvar. Känns skönt att veta att den ligger där och ännu skönare att inte ta den. Första dagarna var jag väldigt nere, yr, grät och hade en känsla av att inget mer i livet skulle bli kul om jag inte fick snusa mer. Kan lika gärna sova bort hela dan. Men det går mycket bättre nu, drack öl i helgen och inte ens då blev jag sugen. Första dagarna tänkte jag på snus säkert varje minut. Nu är det kanske 8 ggr om dagen max. SÅ JÄKLA SKÖNT.
  Tänker aldrig börja igen. Det bästa du kan göra är att inte tänka på abstinensen, kommer tanken så skjut undan den. Tillåt dig själv inte att tycka synd om dig själv för att du inte får gift. Tänk att du är så jävla stark som klarar dig utan!
  För du skulle klara av att sluta alla dagar i veckan, ge dig fan på det.

  /Från en som känner sig sjukt fräsch i munnen redan 😉

 81. Tom skriver:

  Jag slutade snusa för två dagar sen och det har inte varit lätt, har snusat i tre år och går sista året på gymnasiet nu. Kom på mig själv här om dagen att jag börjat snusa en dosa om dagen (Lös) och då insåg att det är dags att sluta innan jag fastnar för mycket i det här.

  Var hemma ifrån skolan idag för jag inte kan vara där, kompisar som ska jävlas och knacka mig på axeln och stoppa in en prilla eller så ska dom vara allmänt jobbiga mot en. Försöker komma på vad som ska hjälpa mig mot abstinensen, vill inte hålla på med nikotinplåster eller något sånt där skit. Vill klara det här utan.. Försöker komma på nya sätt att belöna kroppen istället, äter god mat, pratar mer med folk i min omgivning, saker som gör mig gladare helt enkelt. Funderar på att åka ner till gymmet och köra skiten ur mig också, allt för att komma på andra tankar.

  Känner att jag bara vill köra en jävlar anamma, för jag kan klara det, och det kan ni som läser detta också. Utan att röka, nikotinplåster.. Kom på något sätt att belöna er så klarar ni det här. Så känner jag iallafall!

  / En som kämpar

 82. Seb skriver:

  Har snusat i 11-12 år, det började med att jag rökte och skulle sluta med det så började jag snusa ist, dumt för det är nog svårare att sluta, iaf så har jag tänkt sluta i flera år,

  Jag har alltid tänkt att bara ja klarar mig utan i tre dygn så kommer jag kunna sluta
  Jag har aldrig varit utan snus i mer än ett par timmar. Och nu blev jag riktigt sjuk 40 graders feber och då fanns inte en tanke på det vidriga snuset,

  35 timmar utan snus och nu tar jag chansen, jag ska äntligen bli fri från skiten
  Jag tänker inte ta en snus för jag skulle bli så himla besviken på mig själv, jag orkar inte snusa mer,

  Lycka till allihopa

 83. Niclas J skriver:

  Nyårsdagen kl 14 spottade jag ut min sista snus. Utan att ha tänkt alls på det där med att sluta bara sådär efter ca 22 års konstant snusande. Totalt oförberedd.
  Har ju någon dosa kvar i kylen fast det känns inte viktigt liksom den nästan fulla dosan framför mig vid datorn. Den finns där och jag har luktat ett par gånger men inte mer. Vad f-n bestämde jag mig för? Visst, jag har tänkt tanken i förbigående att det vore nog bra att göra ngt åt snusandet. Men inte nu.

  3,5 dygn har nu gått och det har sannerligen inte varit lätt. Jag slutade tvärt, dvs ingen nedtrappning, från att ha snusa minst 1 dosa om dagen (portion). De enda tillfällena när jag inte hade en prilla inne var när jag åt och när jag sov. Det hände dock att jag sov med snus men mer av misstag.

  Det gick bra att borsta tänderna med snus, tyckte jag. Sista innan jag somnade och första när jag vaknade var min älskade prilla. Min lilla nikotindjävul som följde mig hela tiden och jag gillade eg. min vän.
  Jag har dock fått nog och bestämt mig. Återstår att se vem som vinner för just nu känns det som både jag och nikotindjävulen är i brygga. Det väger.
  Å andra sidan hoppas jag nu att jag genomlidigt det aboslut värsta och det vill jag inte ha gjort förgäves.

  Vad händer då med kroppen så här långt:
  dag 1-3 är jag som i en bubbla. Dålig närvaro, trött, koncentrationssvårigheter, påverkan på synen. (texten ser ut har olika teckensnitt beroende på var fokus är). Sömnsvårigheter och vaknar vart 40 min.
  Inte så lättretlig som jag förväntat mig men visst är stubinen kort.
  Finmotorik som en 3-åring, fumlig och yr. Livsfarlig bilförare då jag känner att jag är oerhört trög och tung i skallen och att öga-hjärna inte jobbar 100% ihop.
  Suget och rösten finns där. – Ta en prilla, bara ett par minuter, så mår du bra igen. Värst efter jag ätit. Tänker på snusandet flera ggr per timme.

  Har en blodtrycksmätare (handmanchett) och tycker att blodtrycket svänger både upp och ner, Vilopulsen, som jag brukar ha ganska låg, har möjligen sänkts mer. Mellan 48-50 slag /min igår efter ha legat i vila minst 30 min. Tidigare mellan 52-56 slag/min. Ingen önskvärd effekt att få så låg vilopuls men om hjärtrytmen blir jämnare med tiden så är det positivt.

  Vad är det som driver mig?
  Hälsan är tveklöst min största drivkraft. Är trött på krånglande mage, katarrer under ledigheter osv. Känner mig trött och orkeslös då energin sällan räcker till mer än arbetet. Hoppas kunna bli mer stresstålig än idag.
  Blir jag en bättre förebild för mina barn samt kan lägga 6-7000 kr/år till ngt annat är inte det heller försumbart, såklart.

  Kämpa på!

 84. Niclas skriver:

  Slutade snusa i mitten av september förra året. Hade länge funderat på att sluta, just för att jag tycker det är lite korkat att låta sig förbli beroende av något som är skadligt för ens hjärta och kropp och samtidigt kostar en massa pengar…

  Började snusa på jobbet för drygt två år sedan under en period av mycket övertid, och har i princip haft inne en snus konstant under min vakna tid sen dess fram tills jag slutade… blev ungefär 1-1,5 dosa om dagen.

  Att jag till sist tog tag i det och slutade berodde på att jag var på kräftskiva… dagen efter var jag otroligt bakfull, och inte sugen på snus alls, så det blev två prillor den dagen… på måndagen dagen efter så satt jag på jobbet och hade två prillor kvar i min dosa från helgen, även denna dag blev det såklart bara två prillor, och därefter hade jag behövt åkt och handlat en ny dosa… men tänkte att nu när jag ändå bara snusat fyra prillor de senaste två dagarna så är jag på god väg att sluta… Köpte därför ingen dosa den dagen, och sa till mig själv att jag förbjuder inte mig själv att snusa, men jag försöker hålla mig undan så länge det går… Abstinensen kom och gick i säkert en månads tid, hade svårt att koncentrera mig på jobbet, men gav mig fan på att jag skulle klara det… Jag tuggade en väldans massa V6 lakrits-tuggummi när jag kände suget efter en prilla… Den första tiden köpte jag tuggummi för lika mycket per dag som jag köpt snus tidigare 😀

  Nu är suget i princip helt borta sen mitten på november ungefär, och jag tänker i princip inte på det alls mer… ibland kan det vara gott att lukta på någon kompis snus, men jag är inte sugen på att ta en prilla alls längre, dels eftersom jag inte vill gå igenom den jobbiga avvänjningen igen, och dels för att jag helt enkelt inte är sugen.

  Jag känner mig klarare i huvudet, har lättare att fokusera på jobbet igen, sparar ca 18000 kr/år, och antar att tandkött och hjärta mår bättre också… 🙂

 85. Annie skriver:

  Jag vill så himla gärna sluta snusa! Den enda anledningen som bitit någorlunda på mig är att jag har så hög puls nu (något som jag inte hade förut..) men hur håller man motivationen uppe? Ska jag trappa ner istället för att sluta helt? Har lite problem med ångest och har medicin för detta, och jag är så rädd för abstinensbesvär och sånt när psyket inte är på topp som det är.. Någon som har förslag? Är 25år och tränar regelbundet, om någon undrar;)

  • Knoxie skriver:

   Hej Annie! Hur har det gått för dig, är du snusfri idag? Jag vill oxå sluta men är som du rädd för abstinensen. Mvh K.

 86. Perseus skriver:

  Annie:

  Sluta helt rekommenderar jag. Det gjorde jag efter 22 år. Ta tjuren vid hornen!
  Att minska ner och få en långdragen process verkar mer slitsamt, tar längre tid och ökar risken att du inte orkar fullfölja. Som ett plåster – av med det fort som f-n så känns det mindre!

  Fortsätt träna och lev livet i övrigt som vanligt.
  Meddela din terapeut/läkare dina planer så du kan få den hjälp du behöver.

 87. Annie skriver:

  Ja men då ska jag försöka med detta! Lyckades hålla upp med hjälp av Onico i två månader för ett par år sedan, men sedan kom ett bakslag i livet och jag tröstade mig med nikotin igen.. Så dum man är! Ska verkligen försöka nu och sluta en gång för alla. Någon gång i framtiden vill jag ju bli gravid och då ska nikotiner vara ett minne blott är ju tanken!

 88. Jossan skriver:

  Jag har snusat i 5 år konstant (ut med en snus, in med en ny direkt) och jag slutade snusa för 11 dagar sedan. Slutade tvärt utan nedtrappning eller andra hjälpmedel och var förberedd på att må förjävligt men det har gått så mycket bättre än jag trodde! Tog sista snusen innan jag skulle sova så när jag vaknade hade det redan gått 8 timmar sen sista snusen och då gick det bättre på nåt sätt. Har provat sluta flera gånger förut och det har inte gått. helt omöjligt. Jag trodde att jag var för svag för att sluta men nu har jag kommit på att det handlar enbart om viljan!! Det är därför det går så bra för mig nu. Klart jag tänker mycket på snus. Snuset funkade ju som en ”snuttefilt” som fanns där när man var stressad, glad, ledsen, arg, hungrig, mätt.. ja jämt!! Klart man saknar snuset och extra mycket vid vissa tillfällen men jag lovar att man tänker på det mindre och mindre. Ett tips till er som slutar är att öppna ett nytt sparkonto där ni lägger in pengar varje månad som egentligen skulle gått till snus och sen får se den summan växa ger en motivation och att sen få unna sig något fint eller varför inte resa nånstans? 🙂 Kom igen, klarar jag det så klarar ni det också!!!

  Lycka till!

 89. Sokrates skriver:

  Har slutat snusa efter 20 år cold turkey, att använda tuggummi drar bara ut på eländet och byter bara intag från snus till ett tuggummi. Känner mig grinig men känner att det är på bättringsvägen. Värst skall tydligen tredje dagen vara enligt många, och passerade den i förrgår. Lycka till alla.

 90. Micke skriver:

  E:500 Målarsoda, sånt man lutar av möbler med och tvättar väggar med.
  dricker glykol istället mycket bättre effekt.

 91. Tori Gyllenhona skriver:

  Häromdagen fanns ingen riktigt snus kvar i frysen – bara tre gamla sketna dosor nikotinfritt kvar. Tänkte att nu eller aldrig är det läge att försöka sluta. Helt cold turkey!

  Aldrig riktigt funnit anledning att lägga av. Har inte funnit någon nu heller. Men testa måste man göra nångång – eller hur? Kan inte va så jävla svårt när så många lagt av.
  Jag vill visa för mig själv att jag kan lägga av. Jag ska. Jag kan.

  Livet är alltför kort för att slösa bort tid på att leta prillor i lägen när man istället borde njuta av någon minut av stillhet.

  Bara jag inte hamnar i den här träningsfreak-hetsen. Den tror jag inte ett skit på. Livet handlar om kvalitetstimmar. Sitta på gymmet flera timmar i veckan förkortar ditt liv utanför. Carpe Diem din spandexfjant. Ut och gå istället. Eller tvätta bilen, klipp gräset – gör nånting annat än spänn dina lår i grupp framför en spegel i bakteriehärdat rum. Ät mindre om du är fet. Träna inte bort fyra fem timmar i veckan när du kunde spendarat dem tillsammans med dina barn.

  19 timmar utan snus nu. Får se ifall det går att sova inatt. So far so good. Även om jag just nu känner ett jävulskt hat mot gym….

 92. Nina skriver:

  Ok, då var det dags. Jag tog den sista snusen i lördags efter att ha snusat till och från i 12 år. Jag fick helt enkelt avsmak för hela grejen. Hittills har det funkat ganska bra. Jag är lite nedstämd och väldigt okoncentrerad och rastlös (vilket i och för sig är positivt för jag blir beroende av att röra mer på mig).

  Jag har varit ledig sedan jag slutade snusa. Är orolig över hur det blir på jobbet i veckan. Har ett väldigt stressigt jobb som kräver att jag är kreativ och framåt. På topp. Men det känns som att min kreativitet sitter i snuset. (För jävligt egentligen.) Hur gör ni andra? Hur lång tid har det tagit innan ni har lyckats bli lika produktiva och smarta utan snus som med?

 93. peter skriver:

  Snusfri från mån afton. Snart 3 dygn nikotinfritt. Efter 35 års hardcoresnusande. Jag mår inte så bra… :))

 94. Arvid H skriver:

  Mitt snus är slut och jag känner att det är på tiden. Så jag kommer inte att köpa en ny dosa imorgon, även fast jag har en tuff dag. Kommer bli svårt, t.ex. när jag spelar datorspel eller sitter på tunnelbanan. Jag hoppas jag har styrkan att klara av detta, då jag är en typisk beroendemänniska. Bör tilläggas att jag har snusat i ett halvår, göteborgs rapé mini.

 95. Anonym skriver:

  Slutade rakt av för 8dagar sedan.
  Första och andra dagen är värst! Sen blir det enklare.

  Dag 1, fruktansvärt. Inget hade mening eller betydelse. Man upptäckte hur otroligt meningslös och patetisk mänsklig existens är. Ville bara snusa och glömma.

  Dag 2, söp mig full så till den grad att jag var bakis under dag 3, och 4.

  dag 5: Mår mycket bättre nu. Det värsta är över. Rekomenderar alla att bli rejält bakis och hantera suget med alkohol. Dock ensamt drickande, annars kommer ni bli bjudna på cigg o snus.

 96. Björn skriver:

  Varit fri i 7 dagar nu, och kommer inte börja igen.
  Tips för att överleva en vecka:

  1:Ha en dosa i fickan med en snus i som du lovat dig själv att inte ta. Detta gör så att du har kontroll över snuset och slipper den ängsliga känslan av att inte ha snus på dig(när du vill springa till affären).
  2: Använd tiden du lidit som anledning till att inte ta den sista snusen. Om du tar den har du lidit en timme, två dagar osv i onödan. (detta bli bättre efter 3 dagar då suget minskar men mängden smärta du lidit ökat och är mycket starkare än suget.)

 97. Mattias Olofsson skriver:

  Snusat i över 20 år, nu snusfri i en vecka. Slutade samtidigt med halsfluss och halsen gjorde fyhelvete ont, tänkte jag gör något positivt utav lidandet och det har gått förvånandsvärt bra och jag känner mig övertygad om att jag inte kommer att börja igen.

  Mitt tips är att om man vill så kan man, om man bara lurar sig själv att man vill så blir resultatet därefter.

 98. Lillen skriver:

  Snart 7 veckor utan snus.

  Startade med plåster. 2veckor stora, 2veckor mellan och 2 veckor små.
  Jävla skitplåster att sitta dåligt men kirurgtejp löste detta.

  Upplevde knappt några problem under nedtrappningen och har fungerat hyfsat både
  på jobb och hemmaplan.

  Göteborgs Rapé portion min bästa polare. 2-3 dosor om dan i över 10år.
  Nu har jag gjort slut och ska göra nåt jävligt roligt med alla pengar jag lägger undan 🙂

  Som nån sa tidigare. Det är inte svårt att sluta. Att inte börja igen är det knepiga…

 99. Sådär ja skriver:

  Tio dagar har det tagit för mig båda gångerna innan suget försvunnit.

  Mitt tips, ta inga nikotinplåster, du vill ju bli av med nikotinsuget, kröka däremot de första dagarna när abstinensen är som värst ca 3-5 dagar och kör med tepåse eller nikotinfritt eller en bit hushållspapper under läppen, Lycka till!

 100. tobbejonsson skriver:

  en dag utan snus nu. började snusa för ca 3 år sedan. allt kändes sjukt bra och det kändes som det bästa valet jag gjort i mitt liv tills för två dagar sedan. då började jag tänka efter vad som har hänt med mitt liv sedan jag började. konstaterade att allt har gått åt hvete rent ut sagt. innan jag började så var jag aldrig morgontrött, hade alltid mycket energi i allt jag gjorde (även skolan). men under dom här tre åren så började jag sova över, struntade i skolan, orkade inte anstränga mig lika hårt inom min idrott. med andra ord så har jag blivit lat och förstört rätt mycket i mitt liv. kan vara så att jag bara är dum i huvudet också men det känns rätt så bra att skylla på snuset! och det känns som att det ligger mycket i det också. nu blir det till att ta tag i livet och börja om från början igen!
  inget snus, ingen lathet och börja träna som ett svin igen!

  Lycka till alla ni andra där ute som också har bestämt sig för att sluta med skiten!

  • Anders Vallin skriver:

   Det är bra att du har insett detta, för det i kombination med att du har ett mål, kommer leda till att du inte har några som helst problem med att sluta snusa. Jag har ett tips oxå: Undvik att umgås med folk som snusar, dom första 6-7 dagarna, eller be dom att vara diskreta. Det blir svårare att lägga av med snuset om du ser folk i din närhet som har en dosa i näven eller en prilla under läppen. Du gör ju som du vill när det gäller det, det är som sagt bara ett förslag 😉 Jag har snusat o rökt i omgångar i snart 10 år (har endast snusat dom senaste åren), och när jag försökt lägga ner med t.ex rökningen så har det varit jävligt mycket svårare att sluta om man umgås med polare som röker. Man ser cigaretten och man känner lukten av rök.. Med snusningen så blir det iaf något lättare av att det är mer diskret och det luktar inte lika mycket, så man blir inte lika frestad, men frestelsen finns ändå där. Är iaf inne på min tredje dag utan nikotin och klarar mig bra 🙂 Håller mig hemma och håller polarna på andra änden av mobilen tills att suget har lagt sig 😛

   Lycka till

 101. Birgitta skriver:

  Var tvungen att leta på ngt om abstinens för att se om det är det jag har…. Slutat snusa för ca 5 veckor sedan efter 27 års snusande, vaknar flera gånger varje natt, svettas och har svårt att somna om…ungefär som när jag var i klimakteriet. Tankarna är negativa och inget är kul. Har tidigare varit en mkt glad och positiv människa och nu vet jag inte hur jag ska hitta tillbaka dit. Jag köper och äter godis, inte tyckt om tidigare, och är sugen på ngt hela tiden. Dricker mer alkohol än tidigare och jag tror att jag också blir mer påverkad än tidigare. Om detta är sumtom, hur länga ska jag behöva stå ut med detta….????? Ngn som kommit igenom och känner igen sig? Tack på förhand!

 102. Andreas skriver:

  Hej
  Har snusat sen jag var 12 år och är nu 38. Har mer eller mindre nu varit snusfri sen april då jag opererades för en trasig hälsena men har nu ibland, kanske en/två portion i veckan, snusat för att se om jag klarar det. Dvs jag tycker snus fortfarande är gott och jag får ruset som är ganska skönt 🙂 Är detta en bra ide, dvs kan man hålla detta så eller är det som att säga till en heroinist att bara en spruta går bra….?
  /Andreas

  • Robert skriver:

   Det går inte, tro mig. Jag har gjort samma tabbe ett par gånger att bara börja snusa ’lite’. Jag lovar dig att du kommer snusa fullt ut igen inom kort om du gör detta.

 103. Hampus Gyllenspak skriver:

  Det är garanterat inte mer än någon enstaka procent av alla som skrivit som lyckades sluta. Beroendet sitter så djupt inom oss. Hjärnan ändras när man snusar och nya receptorer bildas i hjärnan, som tar emot nikotinet. Suget kan också sitta kvar i många år för dom som lyckas. Det är mycket svårt att sluta snusa, så klandra inte er själva.

 104. Anders skriver:

  Första dagen utan snus på 26år. Snusar en dosa lössnus per/dag. Kostnade är ca 15000 kr/år
  Den som klarar sluta är mentalt stark. ÄR JAG ??????? vilken jävla utmaning. vad tror ni nu kör jag utan hjälpmedel. Hör av mig om ca en vecka

  SNUS

 105. Frank skriver:

  Snart 5 dagar utan svarta döden/guldet…
  Min verklighets uppfattning börjar likna något ur Picasso och Faust …
  med inslag av absolut medvetenhet och en gnista i ögonen som jag bara har sett hos människor med
  absolut medvetenhet… ska se om jag löser ett korsord snabbare nu än för 5 daga sen.
  nä ingen koncentration just nu….
  lämnade bilen hemma 3 dagar då jag inte ville utsätta mina med trafikanter mm för Hämnaren med stiff läpp….
  körde i dag och inser att jag nog ska sälja bilen eller sluta snusa under en lång semester utan fördon….
  Nu tar jag en snus för allas säkerhet och trappar ner innan nästa försök…
  Så här känns det stoppar in en fet svart grovlös nu
  oj varför led jag så länge…..
  vilopuls 55
  Efter 5 min vilopuls 65 och lätt yr…
  sakta börjar fokus komma tillbaka
  10min måste på toa nu….
  20 min återkommer ….

 106. Frank skriver:

  Människa igen! om så bara en nikotin sådan
  lust att göra saker som t.ex. sluta snusa igen men efter en ordenlig planerad nedtrappning som börjar nu med max en halv dosa om dagen om jag ska fungera som medmänniska.
  vilopuls 65
  Humör fint
  Har slutat snusa innan under en Australien resa och det gick ok 5 mån
  Kom hem till gråa sweden och föll för frestelsen och då fick jag svettningar darrade blev dålig i magen men symtomen försvann efter några timmar men tanken slog en att är detta normal tillståndet under snus ruset…
  30års snusande och på något sätt hör det hemma här men det är lättare att fungera utan i ny miljö utan konstanta associationer
  satsar nu på nedtrappning fram till nyår och ett snusfritt 2014
  Lycka till ni andra

 107. Ole skriver:

  Hej! Jag är 55 år, o har snusat i ca 40 år. Har tänkt i mååånga år att jag ska sluta…snart. Meen skjuter ju upp det hela tiden, typ kan ju inte nu för snart semester o då ska man ju må bra, eller snart jul, eller snart den där festen osv… Finns ingen perfekt tid att göra det.. Så bara gör det!!! NU!!! Så sjukligt trött på att veta att jag inte har kontroll på mig själv!!! Att veta att jag stoppar i mig nåt som förmodligen är väldigt skadligt för kroppen, o som kanske gör att jag dör tidigare, och dessutom betalar jag ca 1200 kr varje månad för skiten!!! 14 400kr varje år. På 40 år blir det alltså 576 000 kr som jag har betalat för att skada min kropp. 576 000kr!!!!

  Men nu har jag gjort det!!! Mitt första o sista seriösa försök att sluta!! 1 Januari 2014 bestämde jag mig, o har nu klarat 8 dagar!!! Har egentligen inte fokus på att sluta, utan har bara fokus på att inte ta nästa prilla!! Kommer förmodligen alltid att vara snusare, men kommer inte att ta nästa snus.. Vet att jag kommer att klara det. kan inte sluta snusa, men vet att jag kan låta bli att ta nästa. hmm… nåja, ologiskt kanske, men så tänker jag iaf.

  Stundtals sjukt sugen, vaknar flera ggr per natt kallsvettig, okoncentrerad på dagen, konstant sugen på nåt så äter lite f mkt, men köper inte hem ngt onyttigt, så måste knapra på nyttigheter, typ frukt, nötter, morötter.

  Men framförallt så är jag enormt glad, lycklig o stolt att jag äntligen har slutat-för gott!!! Jag kommer aldrig mer att lägga in en snus!!!!

  Har nu 1200 mer i månaden som ska automatiskt överföras till en kapitalförsäkring. Räknar med en avkastning på 12%, så om 10 år (pension) bör det bli ca 280 000kr.

  Jag får alltså 280 000 kr för att inte ta min nästa snus.. och det är bara på 10 år!!

  Du som är yngre o slutar, du som snusar för mer pengar i månaden, hur mycket kan du lägga undan på 10år, 20 år eller 30-40 år??

  Bara gör det, o framförallt gör det NU!!!!

 108. Stig skriver:

  Har varit storsnusare i snart 43 år, I början köpte jag snusdosor på senare år har jag gjort eget godare snus. Har vid flera tillfällen funderat på att snusa , men har hela tiden haft olika ursäkter , och inget har hänt. Det sista jag bestämde mig för var att gå ner 50 kg i vikt , från ca 140 kg till 90 kg efter jag har klarat detta då skulle jag förbaske mig sluta snusa. Klarat 50 kg målet så den 19/1-2014 slutade jag i samband med en semesterresa på Cypern . När vi åkte hem 23/1 var jag dödssjuk, lovar hade jag haft ett vapen så hade jag gjort slut på mig. Drack vatten (spydde) provade med en öl innan vi åkte till flyget ,spydde igen. Har haft huvud värk , stela leder. svåra svettningar mest på natten . mardrömmar , Yrsel,mm mm Nu har det gått drygt en vecka och jag börjar må bättre , lite bättre för varje dag. Klarade jag 50 kg viktnedgång så skall jag lova Er att jag grejar detta utan annan nikotin hjälp. Jag har bestämt mig för att vara snus och nikotinfri resten av mitt liv. Hälsningar Stigvig

 109. Erik skriver:

  Jag vill bara tacka alla er som delat med er av er kamp mot sunset, och gratis till alla er som lyckats vinna!
  Mitt huvud känns som att jag har en tight mössa på (har inte det), särkilt spänner det över pannan och jag har svårt att uppnå samma fokus som vanligt… Men det är härligt att bli av med den dämpande effekt snuset har på en. Jag är gladare, mer uppsluppen, men också lynnigare… plus det att man ständigt är villig att jogga iväg till närmsta kvällsöppna butik och köpa en dosa, oavsett pris, också för att ta bara en enda snus… Men man sitter kvar…
  Snusfri
  I alla fall just nu.
  Tack igen alla ni som gått igenom samma sak och delat med er.
  Tack!

 110. Jonatan skriver:

  Min 3e dag med Onico och KickUp.

  Jag har varit trött, svettig och hungrig och jag var tvungen att inte träffa flickvännen i helgen för att jag blir vrålarg på småsaker. Jag höll precis på att slå sönder bordet när ”det fick mig att spilla ut vattenglaset”.

  Hoppas verkligen att det är värt det, målet är att vara 100% fri från allt innan mars månad är slut.

 111. Micke skriver:

  Någon mer än jag som kämpar som fan just nu? Är snart uppe i 30h utan snus.

 112. Linnea skriver:

  Har inte snusat på 28 timmar.. Fryser, väldigt illamående, trött, svettig och väldigt mycket huvudvärk.
  Yr som fan med. Vet inte om jag kommer orka med detta, blir förbannad för minsta lilla.
  Men har hört att det blir lättare efter de 2 första dygnen så får hoppas det!

 113. Martin skriver:

  Började trappa ner under långfredagen. Har iofs bytt vissa snus mot onico sen ett par månader tillbaka. Men fre, lör, sön körde jag 2 prillor/dag. En på morgonen när man var som mest grinig och en på kvällen när man återigen började bete sig som ett monster! Tog sista snusen 22:00 i söndags och har varit snusfri sen dess. Snart 36h!

  Tjejen är orolig att detta är ”mitt riktiga jag”. Jag har ingrt bra svar, har snusat sen jag var 17, ca 14 år. Så jag vet ju knappt vem jag är egentligen! Jag hoppas jag intenär såhär grinih och bitter. Sen har jag tydligen kronisk huvudvärk med, märkte hag för citka 32 h sen.

  ”Ååå vad jag är sugen på kaffe!”
  Over and out!

 114. Random skriver:

  Okej, jag är 15 år och fyller 16. Känner väldigt många som köper ut snus när man ber om de, frågan är om det är värt de? Jag är inte beroende, bara de att jag ändå tar 3-4 prillor om dagen FÖR ATT DET ÄR GOTT, inte för att ja känner ngt sug. Vad tycker ni jag ska göra? Ge mig motivation…

  • Snowstomper skriver:

   Har tre bra kompisar som gjorde precis som du under gymnasietiden, tog nån snus av en polare (se mig) då och då. Sedan blev det Lördag och då köpte de sig en egen dosa. Den var inte slut på söndagen utan de snusade lite då också. På Måndag hade suget ökat lite och så fortsatte det tills de alla tre var fullblodssnusare. Av dessa tre har en slutat efter 2år på ONICO, en tvingades att sluta för han flyttade till London och den tredje har försökt sluta ett tiotal gånger.

   Mitt tips är att du lägger ned nu innan du fastnar på riktigt, då är det inte roligt längre.
   Största problemet tycker jag är att det börjar bli jävligt dyrt att snusa. Kan inte ens föreställa mig hur det är att betala 50kr för en dosa när man lever på studiebidrag.

 115. patron skriver:

  Hej. Ni som säger att man inte ska sluta snusa då man dock kan dö, är inte sant. Kroppen mår mycket bättre när man slutat snusa. Visst känns det jobbigt när man slutar de ända man tänker på är snus och man svettas och får huvudvärk osv. Men sluta snusa för det är inte bra för kroppen. Det spelar ingen roll om det är svagt snus. Kroppen får ändå i sig nikotin och det skadar. Jag har slutat snusa men mådde inte dåligt eller fick inte huvudvärk. De ända var att jag ville ha snus men jag var stark och tänkte inte på det så sluta snusa ni också

 116. Snowstomper skriver:

  Hallå. Slutade ”Cold turkey” i Lördags, noterar att jag har svårt att somna på kvällarna samt att jag inte vet vad jag skall göra när jag har tråkigt. Jag har snusat i ganska exakt 20år och försökt sluta ett flertal gånger men har börjat om igen varenda gång. Den här gången har jag gett mig fan på att jag inte skall falla dit igen…
  Önska mig lycka till!

 117. Aram skriver:

  Hej jag alla sluta snusa igår kväll hoppas jag lyckas

 118. Thoria skriver:

  Den gången jag försökte sluta snusa var för jävlig! Jag visste inte om jag skulle ligga, sitta, stå eller rulla. Gråta eller skratta. Så jag gjorde i princip allt det där på samma gång 😛

  Har väl snusat sen jag var 16 så i 7 år nu.. Men nu ska jag och min sambo försöka bli gravida och snus ökar ju chansen till missfall. Så bäst att sluta. Har en snus inne nästan hela tiden, kör med LD portion och blir väl en dosa om dagen. Har iaf slutat ha inne på natten som jag hade för ett par år sen 😛 Försöker nu att sista snusen får bli efter man borstat tänderna på kvällen men det är svårt. På morgonen funkar man ju inte ens utan snus 😛 Nåt tips på hur man kan trappa ner och eventuellt sluta helt? 🙂

 119. Mabs skriver:

  Tja slutasnusabröder! För 10 dagar sedan fick jag för mig att lägga ner, efter 9 års bruk. Försökt sluta tidigare några ggr, bästa försöket höll i 2 månader utan snus/nikotin, sen tröttnade jag o trillade dit på fyllan.

  10 dagen fri och det jobbiga har börjat komma tillbaks igen, efter några relativt fridfulla dagar. Gäller att hålla i nu bara.

  Min motivation ligger i att jag tycker det känns kasst att bara lägga i snus efter snus när det egentligen inte ger nånting längre, ingen kick, ingen go känsla, som det var förr. Inbillar mig också att det känns bra att vara utan. Även om det är jobbigt så känns det samtidigt som man har mer kraft, mer energi, sover lugnare. Så länge inte abstinensen ligger på då.. Vidriga snuspartiklarna som sitter fastklibbade i kroppen sen flera år tillbaks, lossnar sakta men säkert en efter en och livskraften ökar mer och mer. Varje piss jag tar tänker jag att där flyger det ut lite skräp, och jag blir lite starkare för varje toabesök.

  Gäller bara att stå emot när vågorna kommer, bli förbannad och vägra ge efter. Tagga till inför en strid och upp med garden. Efter kan man vila och unna sig en negerboll eller påse chips.

  Lycka till allihop!

 120. Jan-Erik skriver:

  Det här är ju grisajobbigt, har varit utan i snart 20 h. Tänkte trycka in en nu vid ett dygns jubileum:et om cirka 4, något får man väl vara värd. Annars rätt roligt att kolla hur kroppen reagerar.. tuggar tuggummi och suger på halstabletter som aldrig förr, usch..

 121. Onico Nikotinell skriver:

  Abstinensbesvär

  Har snusat två doser om dagen men slutade tvärt för tre dagar sedan. Abstinensbesvären släppte inte efter tre dagar så idag köpte jag nikotinplåster. Nu känns det OK längtar inte efter snus men mår skit utan nikotin.

  Mina abstinensbesvär är att jag sover som en baby, aggressiv (riktigt otäckt håller mig borta från bil och människor, är rädd för att min sambo snart tvingar mig att börja snusa igen), dålig koncentrationsförmåga, svettningar och kanske inte synliga ryckningar.

  Abstinensbesvären har avtagit med plåster så att tillvaron är dräglig. Konstigt nog så längtar jag inte efter snus.

 122. valle skriver:

  snusat xtra starkt 1 år i sträck slutade för 2 dagar sen (aldrig försökt sluta tidigare)

  käkar som fan och tänker på snus ofta, men är inte direkt agressiv eller upplever några direkta besvär
  1 år är ju inte särskilt lång tid om man jämför med andra men jag tänker att jag slutar innan jag blir för beroende.. vill inte snusa hela livet

  när jag är ute och festar så köper jag alltid en dosa eller ett packe cigg, det tänker jag inte ändra på eftersom det hjälper mig socialt

 123. Jenny skriver:

  För 4 år sedan slutade jag snusa 2 månader. Jag fick ett humör som inte var poppis men blev mycket piggare och fick finare tänder 🙂 sen kom suget tillbaka men bestämde mig för att sluta nu igen.
  Förra veckan köpte jag en stock snus. Dock va det något fel på den, smakade riktigt äckligt, vilket jag blev glad över… I söndagskväll kl 20 tog jag min sista snus. När jag varit utan snus 24 Tim kändes de bra, tuggummi har varit till bra hjälp.
  nu har de gått snart 2 dygn å det känns fortfarande bra.
  Vaknat lite natt 2 men det är bara kriga på.

  Blir motiverad efter jag läst det ni skrivit 🙂

 124. JohanJ skriver:

  Andra dagen nu, har slutat flera gånger tidigare, alltid samma saker. Grinig sömnbesvär osv.
  Att ta en belöningssnus efter man har slutat eller tuggummi eller något överhuvudtaget med nikotin i är en dålig ide’ eftersom man triggar igång suget igen bara, även efter flera år så kommer allt tillbaka ifall man bara testar lite, det är därför så många börjar igen efter dom slutat

 125. alex skriver:

  Slutade snusa i söndags och nu är det snart onsdag.
  Har tänkt att sluta ett tag nu, började ta 2 snus samtidigt, tandköttet var illa däran… Men i söndags blev jag magsjuk och liggandes hela måndagen och såg min chans att sluta, idag tisdag när jag känner mig bättre är abstinensen extremt hög! Trycker i bröstet, lättirriterad, kan räcka att det är en ful dialekt så tänder man till!
  Men efter att ha snusat i 11 år är det dags att korka igen detta nu, ska lägga undan pengarna till min son istället och ge till honom om han lyckas hålla sig borta från tobak.
  Önskar alla som försöker sluta snusa ett stort lycka till och kämpa på!
  Det är värt det i slutändan, fräschare andedräkt, mer pengar i plånboken, ingen tjej eller tandläkare som gnäller! Du blir en bra förebild. Hur klarade du dig innan du började snusa? Förmodligen alldeles utmärkt!

 126. Papiers a mon ami skriver:

  Jag slutade med hjälp av nikotinplåster, och höll upp i 2.5 år. En kväll så kollade jag på en långfilm. I en scen så sitter ett förälskat par på ett café och röker. Det såg så mysigt ut att jag gick (sprang) iväg till affären och köpte ett paket cigg.

  1 till 2 cigaretter eller prillor. Det är allt som krävs, sen är man tillbaka på ruta ett. Våra hjärnor förändras när vi röker och snusar. Speciella receptorer bildas i hjärnan. Det är därför man aldrig kan känna sig säker efter att man har lyckats sluta. Så var på er vakt:)

  Att bara lägga av är ofta en chockartad upplevelse första gången. Plötsligt så inser vi exakt hur fast i den här drogen vi verkligen är. En bra psykologisk hjälp kan vara att läsa Allen Carrs ”Äntligen icke-rökare”. Den fungerar lika bra för snusare förstås. Att trappa ner med niktinplåster har fungerat bäst för mig. Man drar ut på lidandet, men man slipper dom värsta abstinensattackerna.

 127. jenkan skriver:

  Jag snusar bra ibland en dosa räcker ca 1 år för mig
  Tar bara när jag är strässad

 128. Patrik Forss skriver:

  Har nu varit utan snus i 18 dagar. Detta är fjärde försöket på 34 år. Den här gången får det bli för evigt, Har snusat 1,5 dosor General portion per dag. Mår någorlunda nu men det går upp och ner väldigt mycket. Kör Onico, tuggummi samt riven ingefära. Har tryckt ner stora mängder godis men försöker tygla en trolig vikt uppgång med mycket motion. Jag har kraftiga humörsvängningar och känner mig otroligt rastlös. Det mest positiva hittills är att jag är enormt morgonpigg.

 129. Andy skriver:

  Hej,

  Tog min sista prilla för 3 dagar sedan, är på semester.
  Kroppen började må riktigt dåligt, åkte och köpte plåster.
  Rådet att gå på det starkaste var inte bra. För starkt.
  Kommer köra halva plåster.
  Blir glad över att några skriver att dom blivit piggare sedan dom
  slutat snusa. Jag vill ha maximalt pigg kropp och bra hälsa.
  Saknar inte snuset…men hade lätt influensa känsla i kroppen.

  Känner ni igen er?
  Kämpa på!!!

 130. mcraven81 skriver:

  Måste ta och sluta med snuset idag. Min fru vill inte kyssa mig och min minsta dotter på 1,5 år sa blä och pi när hon skulle pussa mig godnatt. Nu får det vara bra ned snuset efter man har hållit på i 18år. Kommer inte bli lätt men hoppas man kan få stöd här inne av andra. Nä nu har jag tagit min sista snus och nu ska jag lägga ner skiten för gott! Trevlig helg alla där ute.

 131. Phia skriver:

  Hittade den här sidan som tur var. Jag tog min sista snus för 3 dagar sedan. Tänkte passa på att sluta eftersom jag blev sjuk med halsont. Har vaknat varje natt orolig. SKULLE JAG TRAPPAT NER?

 132. Bear skriver:

  Nu är det slut!
  Jag började snusa som många andra när jag gjorde lumpen, många andra gjorde det om man blev alltid bjuden. Men jag såg aldrig mig själv som en ”riktig” snusare.
  ”-Jag var ju vuxen när jag började,” plus att jag snusade ju bara 2-3 dosor portion i veckan.
  Så gick tiden och nu har åtta år gått. Portionssnusen blev lössnus och var nu minst en dosa om dagen.
  Så nu fick jag nog. Kan inte riktigt säga varför… Jag har alltid tänk: ”jag vill snusa”, men nu kände jag plötsligt att jag inte ville längre. Byter jobb efter årsskiftet så jag är ledig december ut. Med andra ord kan jag sitta hemma och behöver inte prata med någon på flera veckor!

  Har varit utan 48 timmar nu och suget under läppen är ganska obefintligt.
  Men abstinensen!! Kunde inte ens föreställa mig alla reaktioner i kroppen!
  -Huvudvärk,
  -stickningar i hela kroppen,
  -kan inte sova mer än 45 minuter åt gången.
  -Humöret växlar fram och tillbaka. Ena sekunden glad, nästa deprimerad. Trött och pigg, stressad lugn. Vet inte vart jag ska ta vägen riktigt när känslorna kommer. Ska pröva löpning som många pratat om.

  Men jag har bestämt mig. Har några jobbiga dagar framför mig, sen ytterligare några jobbiga veckor. Men jag vet att det är JAG som bestämmer. Inte min kropp, inte min överläpp och inte snusdosan!
  Nu ska pengar gå till resor och energin till träning!

  Framtiden är ljus mina vänner!
  Lycka till!

 133. Peter skriver:

  Kom på i duschen igår att jag nog ska sluta snusa efter 20 års snusande… Sagt och gjort… Så fort jag kom ur duschen gick jag till kylskåpet och en efter en öppnade 20 dosor och tömde allt i sophinken. Det är mycket pengar men att planera att sluta när jag har snusat upp dessa dosor är bara ett rättfärdigande för att slippa sluta. Att kasta allt snuset är ett ställningstagande i sig, är jag inte villig att göra det så är jag inte så villig att sluta snusa egentligen. Jag har blivit befriad från andra beroenden sedan tidigare och min erfarenhet är att sluta direkt, inget förhalande eller rättfärdigande. Det ända kravet är en önskan att sluta och villighet. Att gå runt med en dosa i fickan ser jag bara som en ökad risk för återfall. Att bestämma mig för att aldrig mer snusa vore vansinnigt då resten av livet känns som en oändlighet. Jag har tagit ett beslut att inte snusa idag, imorgon tar jag ett nytt beslut. Jag är maktlös över det jag känner i nuet men det är bara känslor och de går över. Är det för svårt att ta beslutet att inte snusa idag, ta i så fall ett beslut att inte snusa på en timme eller fem minuter och ta ett nytt beslut efter den tiden.

  Lycka till

 134. matteus skriver:

  Nu har jag snusat i nästan 30 år, beroendet har bara ökat och ökat, jag har försökt sluta många gånger men det har alltid resulterat i att jag börjat litet längre fram igen. Jag slutade då för att jag var tvungen, då min mage sa nej till snuset.. Detta var givetvis inte en tillräckligt stark dragkraft på mig.. men så igår när jag druckit några glas vin kände jag för första gången hur äckligt snus egentligen är.. när jag vaknade så tänkte jag på hur otroligt patetiskt jag betett mig alla dessa år.. Jag såg vilken enorm missbrukare jag är och att jag inte alls kan snusa måttligt.. Hela min vardag handlar och snus jag till och med somnar med det och vaknar med ont i halsen. Det går ut över mig som person och jag blir bland annat mer känslig för stress med mera. NU får det vara Nog.. Aldrig någonsin mer tobak i någon form för mig.. Och det ska bli helt underbart.. kanske jobbigt ibland men det är det värt…

 135. camilla skriver:

  ta bort allt tobbak

  snus och siggaretter åxå

 136. David skriver:

  Hallå där!

  Fick för mig att se hur länge jag klarar mig utan snus. Jag har absolut inte känt något behov av att sluta eller dylikt.
  Så nu sitter jag här, i skrivande stund har jag varit nikotinfri i ca tre dygn. Känner inga direkta svårigheter med att vara nikotinfri än, men;

  -Är det normalt med Svettningar, yrsel, illamående, huvudvärk, kraftiga sömnstörningar och koncentrationssvårigheter?
  Kan absolut MAX sova 2h i stöten, för att sedan vakna helt kallsvettig och tjock i huvudet.

  Finns det någon här som har lyckats sluta snusa utan motivation? Funderar på om jag ska försöka sluta vid ett annat tillfälle när jag verkligen känner för det?

  Dela gärna med er

 137. Robert skriver:

  Fint faktafel.. tiotusentals kronor är väl ändå att ta i? Kanske kostar det så mycket för en storsnusare, men de flesta är trots allt inte storsnusare.

 138. Love dlg skriver:

  27 timmar utan snus just nu. Aldrig varit så illamående och sur innan. Inatt sov jag ca 3h och vaknade av att jag knappt kände mina armar och ben, var även jättetorr i munnen! Tips för att lätta upp det lite?

 139. Stina skriver:

  Varit snusfri sedan lördags (5 dagar), då jag vaknade upp efter en bamsefylla och insåg att dagen skulle bli ett helvete, så bestämde mig rätt och slätt att nu får det vara nog. Effekterna av detta har dock gjort mig grinig, okoncentrerad men framförallt jävligt less och opepp på det mesta. Vanliga symptom. Och sockersug. Ett sånt JÄVLA sötsug. Men samtidigt upplever jag att jag somnar bättre om kvällarna och har betydligt lättare för att stiga upp på morgonen – JAG som alltid tagit minst en timme på mig från det att jag vaknat tills jag orkar stiga upp.

  Det värsta kanske ligger framför mig, eller också kommer det bara bli lättare nu, det jag dock vet är att jag gör mig själv, min hälsa och min ekonomi en tjänst genom att sluta och inte skjuta upp det mer. Om jag ändå ska sluta ”någon gång” så kan jag lika gärna göra det nu och får det överstökat. Längtar tills den dagen jag kan luta mig tillbaka med en kopp kaffe och njuta, utan ett enda uns av snussug!

  Kämpa på alla där ute! Det kommer vara värt det, även om det känns både hopplöst och jävligt i mellan åt!

 140. Orolig fru skriver:

  Hej
  Min man slutade snusa för ca en månad sedan. Allt gick hyfsat bra dom två första veckorna men sen sa de bara pang. Jag vet inte om han påriktigt är sjuk eller fall han ”bara” har abstinens. Han sover som en kratta, vaknar flera gånger per natt och vaknar innan klockan ringer (han är egentligen en sjusovare), han kan bli nästan som förlamande trött när som helst under dagen nästan så han skulle kunna somna stående. Han har huvudvärk dagligen och blir då extremt ljus och ljudkänslig, nästan lite som migränanfall. Deppo såklart men de räknade jag med. Men just tröttheten, huvudvärken och ljus/ljudkänsligheten gör mig orolig.
  Fler som upplevt liknande? Bör han söka läkarhjälp eller ska han bara rida stormen ut?
  Vill ju kunna stötta/pusha/uppmuntra/belöna och vara till hjälp så gott jag kan.

  • lapa skriver:

   hur går det för din man? Har själv varit utan snus snart 14 dagar efter att ha snusat ca 15 år. Senaste dagarna har jag mått lite sämre , vet inte om det beror på sömnbristen, känns som jag fått någon förkylning också.
   Nu är jag sjukskriven pga korsbandsoperation så jag kan inte aktivera mig för att minska suget, det positiva är att jag inte behöver gå till jobbet. Hade definitivt varit tvungen att börja snusa igen om jag skulle kunna klara ett arbete. Känner mig fruktansvärt arg, deprimerad, trött,stressad, yr och håglös.
   Blir inte detta bättre bättre snart måste jag börja igen

 141. Anonym skriver:

  Hej
  Jag har varit snusare (nikotin) beroende i ett år nu. Jag tar en medicin för stress syndrom som heter Atarax för tillfället, och känner att det har tagit bort mitt beroende lite iaf! Tänker på att sluta snusa nu när jag kan! Är ju bara 17 år gammal, och jag har ju snusat/rökt (slutade röka för ett halv år sen) under bara ett år. Tänker på det att det är ju bättre att sluta när man kan, istället för när man blir gammal och hälsan kräver det. Då kommer jag inte att kunna sluta heller. Det var bara dumt och omoget av mig…
  Så Atarax fungerar bra för mig!
  Kör slut på min ettan original portion, och börjar omedelbart 😉

 142. Anonym skriver:

  Tredje gången jag försöker sluta nu. Tidigare har jag inte varit tillräckligt motiverat utan mest bara försökt för att göra andra nöjda. Nu för första gången känner jag att jag inte vill snusa längre, eller jag kände det innan abstinensen kickade in iaf. Skäms över att vara snusare, smyger ofta med det bland folk. Är så trött på att styras av beroendet, att räkna på hur länge jag klarar mig på prillorna som är kvar, tänka på när närmaste kiosk stänger och att betala för något jag egentligen inte vill ha. Kom nyligen upp i en dosa om dagen och det kändes inte okej. Tandköttet ser hemskt ut och svider. Känns inte som att snusdreggel på kudden direkt imponerar på pojkvännen heller. Har nu varit fri i nästan 20 timmar. Mår skit. Svettas, gråter, fryser, svettas, huvudvärk, ofokuserad, håglös, ryckningar och arg så in i helvete på allt och alla, vill slå folk för att dom finns. Mycket svårare den här gången än de tidigare gångerna då jag hade onico att luta mig på. Kör för tillfället på pepparkorn i brist på annat. Känns skönt att fixa det nu iaf så man inte behöver tänka på det när graviditet ska planeras. Kan klara det, nu äntligen har jag motivationen. Finns mer att leva för än en liten plastdosa.

 143. RUIVA skriver:

  Slutade snusa i november efter 10 år (hade ett uppehåll med hjälpmedel 2 år men fick ”återfall”). Idag är första dagen utan nikotintuggummi. Jag kan säga att det varit svårt att sluta med dom (har tuggat mellan 3-8st/dag). Funkar ju om man vill förlänga lidandet men slippa chocken, men det är en del bieffekter man får stå ut med.Tänkte prova med pappersbitar under läppen istället.

  Det som gör mig pepp är när jag tänker att jag tar en lång ”paus ”från snusandet . Blir inte så extremt då. Och man blir inte paralyserad av tanken på återfall utan tänker mer på att hålla ut ett tag till .

  Så är jag trött på hjärtklappningen, morgontröttheten, tandköttet som vandrar uppåt, att lägga så mycket tankeverksamhet åt snuset. Jag blir mer normalt trött på kvällen och njuter mer av vardagliga saker, som att äta något gott mellan måltiderna istället för att hetsa mig igenom dygnets timmar med kedjesnusandet.

  Kämpa på för fan!

 144. Robin skriver:

  Hej,
  Snusat i 8 år och jag famnar verkligen mycket motivation här men ändå så går det inte lägga av helt. Jag har ett annat bekymmer då jag(som alla) älskar ”känslan i början” av snusandet, vilket har gjort att jag visserligen kan härda 4-5 dagar i månaden för att ”bryta ned försvaret” mot nikotinet, vilket sedan ger en härlig kick igen(den man egentligen alltid ville ha). Sedan kommer känslan krypandes av att vara slav åt snuset..förjävligt. För alla pappersnusare vill jag istället rekommendera havregryn (och prova det innan du skrattar ut mig, tack 🙂

 145. anonym skriver:

  Jag har varit snusfri 1 år nu och det har aldrig känts bättre. Det tar ca 1 månad att bli av med det värsta suget och därefter blir det bara lättare och lättare. Bara att hålla ut och ta en löprunda eller en promenad när värsta suget kommer. Tips är att börja med någon form av fysisk träning.

 146. Caz skriver:

  Hej är tjej 26 år och har snusat i 10 år, 2014 slutade jag snusa i 1,5 månad pga att jag hade ledsnat på det och var även nyfiken på hur det skulle gå att styrketräna på gymmet om det skulle gå bättre eller sämre. Slutade iallafall runt kl 23.00 innan man skulle sova så man kunde räkna timmarna lättare utan snus. Hade inget som helst sug den första 1-2 veckorna, men tyvärr som ni andra skrivit så blev det problem med sömnen. Både att somna och att vakna 2-3 gånger varje natt. Sen gick jag upp 3 kilo i vikt. Men efter 2 veckor så hade man en saknad efter snus men gav mig fasen på att inte ta nått. De var de nackdelarna jag minns jag fick. Fördelarna var att jag ökade rejält styrkemässigt på gymmet som i knäböj, på 1,5 månad så ökade jag 10 kg extra att ta i vikt, var piggare och gladare, vitare tänder m.m. Men sen föll man tillbaka för snuset och efter 1 vecka med snus sen så fick jag droppa 7kg från knäböjen. Så nu blir det att försöka nu igen. Börjar vid 23.00 idag och hoppas att jag inte faller tillbaka igen. Blev lite lång text 🙂

  • Caz skriver:

   Kan även tillägga att jag då slutade tvärt med snuset redan då 2014 och ska göra idag med. Och sen att bra jobbat av er som kämpar med detta också 🙂 och fortsätt med kämpandet.

 147. Alexander skriver:

  Tips: vik ihop en bit toapapper som en portions snus… exakt samma känsla som snus fast utan nikotin. Sedan lurar du bara hjärnan med att ”glömma” att det är toapapper. Sedan tar du ut skiten efter en månad eller mer. Det enda du lägger ut är pengar för en toarulle. Simple solution!

 148. Kajsa skriver:

  Slutade snusa för tre veckor sedan, efter 15 års snusande. Det jag undrar är om dessa jävla svettningar jag har om nätterna.. Och även ibland om dagarna. Känner någon igen det? Kan det vara abstinensen eller vad?? Borde gå över snart tycker jag…

 149. Manne skriver:

  Man slutar för att man vill. Jag har snusat sen 13, är 30. Haft uppehåll på fyra år en gång.

  Det finns olika sätt att vilja på, tex att ens älskade fru ger en ett ultimatum av nån anledning. Att ens hälsa blivit påverkad och man vill välja hälsan, att man tryckt ett helrör absolut vodka och en dosa Ettan lös under samma kväll och aldrig, ALDRIG, kommer att se på sig själv och snus på samma sätt igen.

  Jag vill alltså inte ha skiten i munnen något mer över huvudtaget. Blev helt klapprak av spriten och totalt nikotinförgiftad av snusmängden. Tappade hjärnceller, men det var det värt (skitkul kväll med polarna) Just nu är snuset det där otäcka one night standet du inte kan se i ögonen. No more!

  Jag uppmanar alla som tycker så synd om sig själva och inbillar sig en drös med biverkningar att klappa till sig själva och lägga av med självömkan. Det betyder och är ett bevis på att ni inte kan eller vill sluta med snuset. Det är fan inte svåraste än nåt annat beroende. Vill du sluta ska du ha en anledning, som du tror på. Annars är det inte du som slutar.

 150. Jompa skriver:

  Snusare sedan 30 år …. hade ett uppehåll på 3 år men så strax innan sommaren ville jag uppleva den så härliga smaken av en fet lösprilla…. lika gott som jag mindes de…dagen efter skulle jag fortsätta mitt snusfria liv… fetglöm de fast i fällan på nolltid men gott var det… slutat återigen sedan 3 dagar jobbigt men vet att det går… träning god mat o så lite mer träning + en jävla massa mer god mat…

 151. Robin89 skriver:

  Imorgon tänker jag sluta, den här gången förevigt. Spelar ingenroll hur tufft det kommer bli. Har två barn och lägger ut ca 4000 kr i månaden på snus med alla diverse inköp som kommer av att stanna på macken för att köpa snus. Ligger på över 2 dosor om dagen. Snusat i 12 år.

 152. Maxim skriver:

  Har varit utan snus i snart två veckor. Inga abs besvär, har tidigare slutat utan några problem. De jobbiga för mig har alltid varit att börja igen.
  Nu hoppas jag att jag fortsätter på samma takt och inte börjar igen. Snusade två dosor varje dag vart en del pengar som man kan spendera på resor med familjen.

  Lycka till allihopa. Kom ihåg att alltid hjälpa varann. Utan varann är vi ingenting.

 153. Johan skriver:

  Det jobbigaste i början är tålamodet, blir en person jag inte vill vara. Var utan i sex månader, men så började jag igen då jag trodde det var lösningen på att jag inte var glad på samma sätt som tidigare. I början blev jag gladare och det svängiga humöret blev bättre men nu 5 månader senare är ingenting bättre än innan.

  Mina abstinenstecken: Minskat tålamod, ökad deppighet, nattliga svettningar, fler uppvaknanden och svårt att sova, rastlöshetskänsla, mindre busig, ökad sjukdomskänsla

  Planerar nu att sluta när jag ska få mitt första barn (vill inte att hen ska snusa), hoppas bara att jag har tålamod.. Började ett nytt jobb första gången jag slutade o var ju ändå utan i sex månader då, så att byta ut snuset mot en annan vana eller någonting nytt tror jag på. Kommer inte göra samma misstag att börja igen då jag nu vet att det inte är lösningen, ingenting blir bättre i längden med snus.

  Fördelar utan: Sover bättre (efter abstinensfasen), mår bättre på morgonen, inte torr o äcklig i munnen på morgonen, drömmer mer, blir mer aktiv o mindre förslappad, njuta mer av mat då smaken blir bättre

  Tips: Ha en dosa hemma första veckorna, vid starkt sug stoppa upp en bit kaffefilter eller liknande under läppen, sluta då du förändrar din livssituation (ny flickvän, nytt jobb, barn osv), förklara för flickvän och vänner varför du är tjurig/förändrad, om du har barn eller vill ha, vill du att dom ska snusa? ju längre du snusar desto svårare att sluta

 154. Jonathan skriver:

  Till alla som kämpar:
  Jag har snusat i över 20 år (även när jag åt och sov). Enda gången jag var utan prilla var när jag borstade tänderna. ”Slutade” helt för 3-4 år sedan. Men i somras så tog jag en snus under en blöt kväll och sedan var skiten igång igen.

  Gör inte det vänner! Nikotin är djävulen. Mästare på att försöka övertala och lura tillbaka dig. Men njutningen är inte så stor som man förväntar sig. Jag njöt av den första prillan vid återfallet i några minuter innan jag började bli illamående. Sedan blir det snabbt slentrian och man trycker bara in utan eftertanke eller minsta njutning. Saknaden är mycket större än den belöning vi tror oss få. Bara skit i det.

  Jag mådde jättebra innan återfallet, sov som en kung, var pigg, energisk och kände mig fräsch. När jag började snusa så föll allt som ett korthus. Motivationen att träna, sköta kosten med mera försvann snabbt.

  Nu har jag slutat igen, och har varit nikotinfri sedan nyår. Jag mår piss. Är ledsen, arg, trött och sover dåligt men jag vet att det går över. Försöker finna glädje i vetskapen om att det är sista gången jag genomlider en avtändning. Den här gången har jag slutat för gott.

  Lycka till allihopa.

 155. Envis skriver:

  Hej alla och god fortsättning!

  Jag sitter och letar efter ännu mer information om hur kroppen fungerar och reagerar på snus, effekter, risker, vad händer när man börjar och slutar. Desto mer man själv tar reda på så gör
  Det bara en starkare men det viktigaste är att det bara är en själv som kan sluta.

  Allting ligger i viljan och Jag ville sluta snusa så Jag tog inte en till snus.

  Jag är i tidig 30-års ålder nu och slutade att snusa runt 25års ålder, det började faktiskt som en nyfikenhet med brorscyrer på Apoteket när Jag hämtade ut annan medecin! Det är också individuellt hur man känner inför att sluta att snusa, Jag var medveten om att som med alla andra beslut man
  Gör i livet så är det upp till en själv att ta ansvar och ta sig ur sitt problem. Snusar man och är
  Beroende så har beroendet tagit kontroll över kroppen, ett beroende är starkt och det finns hos alla
  Människor och då förstog Jag att Jag själv var tvungen att bryta mönstret. Det vart inte något mer snus för mig, aldrig mer.

  Innan så köpte nya dosor varje dag, det fanns alltid en ny dosa i kylen, i början så var det väldigt gott, jag snusade General Portion som var ganska stark, Grov portion med sin egna unika goda smak och testade även Ettan som hade en liten rutten eftersmak men ändå mycket mycket gott snus! Jag drack alltid kaffe, spelade dataspel och tog en snus och höll på så i 5år någonstans ifrån 20års åldern till 27 någonstans Jag är osäker på när jag slutade men eftersom jag slutade att bry mig om när jag slutade.

  På slutet så märkte Jag att hungern hade försämrats, eller kom på att jag verkligen inte hade samma hunger som innan iallafall! Man märker ju att tandköttet är irriterat och att det gjorde ont, luktade och smakade äckligt i munnen jag menar det är ju starkt och farligt och är ett gift som är beroendeframkallande som jag skrev ovan det vet man men Jag struntade fullkomligt i det eftersom att snusa är riktigt gott och nice som en kompis sa.

  Snus förhöjer blodtrycket och hjärtat får arbeta mer och då förkortar man livet om man gör så även mycket möjligt att du gör så att hjärtats väggar blir tjockare utav det ökade blodtrycket och när du slutar att snusa kan många besvärliga problem uppstå, man kan få åderförkalkning, dina fina röda blodkärl är inte alls röda och fina och verkligen inte alls lika vidgade.

  Några såna saker läste Jag och förstog omedelbart att det giftet som rann i kroppen måste vara mycket mycket farligt och jag vart riktigt äcklad, jag började göra små försök direkt när jag insåg att det Jag läst var allvarligt plus att Jag vet att folk har dött av snus, tobak alkohol.

  Jag vart jätterädd faktiskt och skämdes för vad jag utsatt min kropp för, som sagt uppehållen vart tätare inpå varandra men jag fick återfall och köpte nya dosor, vaknade upp vart arg på mig själv flera gånger och slängde dosor, köpte nya några gånger och sen kom jag på att Jag behöver inte det där bruna rinnande giftet i min kropp.

  Jag köpte aldrig någon mer dosa för det finns så mycket annat i livet som är mycket mer värdare än
  Ett begär och beroende. Kom ihåg att det bara är ett beroende och att man måste vara envis och
  Köp aldrig nya dosor, ta inte en till snus.

  Det är bara ett beroende!

  Kroppen ställer om sig med saker, vänjer sig vid saker så är det med allt. Jag började träna igen, gick upp i vikt, smaken vart bättre, aptiten ökade, huden vart mycket slätare och finare, vätskebalansen mycket bättre, kaffet slängde jag också, slutade feströka, drack ingenting på 3år, var ute och joggade eller Jag började att jogga rättare sagt och det hade aldrig gått innan.

  Jag ville som sagt bli fri från mitt beroende och bli fräsch, börja att träna, och var envis, tjata på dig själv!

 156. Daniel Karlsson skriver:

  Hej alla kämpar!

  Har snusat i 20 år, en dosa om dagen. Slutade för en vecka sen och inte tagit en prilla sen dess, bara Onico nicotinfritt snus. Slutade för jag kände mig konstig när jag snusade, pissade gult ofta, kändes som njurarna värkte, tandköttet började dra sig uppåt också, pallade inte så lade ner helt och hållet.
  Det värsta med att sluta är sömnbesvären blandat med abstinens. Mycket svårt att somna och sova djupt. Men det skiter jag i, tänker inte återvända om jag så ska ha sömnbesvär resten av livet.
  Så fortsätt att kämpa alla som slutar, ni är riktiga fighters,bara lägga ner skiten och glömma att man någonsin hållit på med det!

 157. Sebastian skriver:

  Hola!

  Efter 12 års mer eller mindre snusande har jag nu bestämt mig för att lägga av.
  Är inne på 6:e dygnet och måste säga att det går helt ok.

  En Onico-dosa har införskaffats och förbrukats. Annars inget.

  Några bra tips på att hålla detta långsiktigt?

 158. Erik skriver:

  Ni som skriver att ni blir griniga mot folk runt omkring er. Patetiskt. Om ni nu vet att det är på grund av abstinens, kan man då inte tygla detta? Jag har varit utan snus i 72 timmar nu, och det är klart som fan man inte går runt och visslar av glädje, men varför ska andra lida för att jag har slutat snusa? Riktigt dålig ursäkt för att få gå runt och vara jävlig mot andra.

 159. Anders skriver:

  Hej Alla,

  Har snusat en dosa Skruf stark per dag de senaste 5 åren. På senare tid ständigt haft en snus inne från morgon till kväll. Vet inte om jag har haft någon nikotinkick på länge utan bara matat in snus på snus. På vissa möten kunde jag stoppa in och ta ut 3-5 snusar på en timme.

  För några veckor sedan åkte jag förbi apoteket när jag såg Nikotintuggummin i hyllan. Tänkte att det kanske var bättre att tugga tuggummin istället för att snusa.
  Som sagt så ersatte jag snuset med tuggummi. Men samma sak hände som med snuset. Tuggade i mig en karta tuggummin på en förmiddag och hade konstant tuggummi i munnen och ont i käkarna.

  Skippade för 2 dagar sedan tuggummin så nu är abstinensen på topp.
  Rastlös och helt mosig i huvudet. Vilopulsen ned med 10 slag i min. Tvingar mig att inte äta något för att inte rusa i vikt. Okoncentrerad, sjukt svårt att jobba.

  Hoppas att det släpper snart men det skall gå.

 160. Martin skriver:

  NEEEEJ! Jag började igen efter 9 månader som fri! FAAAAAN!

  Jag lider av att vara fast i denna skiten igen. Kraschade mentalt efter separation och ”stal” en cigg som blev två och sen en snus av en kassörska hade den inne en halv minut tog ut, satte in den några minuter igen men spottade ut, var i bilen, åkte förbi en näraffär, stannade till och köpte två folköl och en dosa portion för att det skulle vara lättare – hon frågade tom Onico? – jag sa nej……………………………………..

  Detta var för sex veckor sedan och nu kan jag inte stänga käkarna för tandköttet är så bortfrätt att tänderna dragit ihop sig igen, varje tugga gör ont i tänderna, varierar vänster höger uppe nere men är fortfarande så mentalt kras att jag kommer ta livet av mig om jag slutar nu. och nytt jobb om elva dagar. kommer ju vara rabiat för jag är en sån som många av er andra som blir helt störd av att sluta, slutade tre veckor före en halvårsresa så det var miljöombyte och ingen stress och fint och mådde så bra men nu är allt kras.

  Tuggar tuggummin, kör plåster, en gammal nässpray, sublingualtabletter, sugtabletter allt. Det var min chans att bli fri – tänkte hela tiden nu eller aldrig det var det som fick mig att genomlida helvetet förra gången men då var jag ledig och isolerad och käkade godis och kollade film och messade med tjejen så hon drömde att hon hoppade över en bro för att fly mig så intensiv i min galenskap. FAN!!

  Nu håller jag på att bli galen av att vara fast i den här skiten skiten skiten igen alltså vad fan ska jag göra? Champix? Fan.

  Ursäktar alla svordomar och osammanhängande skrift men jag är så mentalt nere av detta att jag grät när jag läste era kommentarer

  – 32 årig man, höll upp nio månader efter 15 års snusande – var verkligen fri kunde andas andrahandrök utan att triggas – men sabbade allt i en ångestbakfylla då han snodde en cigg ur ett paket – och nu nu nu, kommer aldrig ur detta, när får man chansen att vara helt störd i några månader? FAAAAAAAAN!!!

  Och detta att nikotin är så jävla dyrt på apoteket är ju bara för jävligt rent ut sagt – munsprejen är det enda som funkar för mig – 2 kr sprutet eller vad är det den kostar? Jag menar va i helvete!

 161. Martin skriver:

  NEEEEJ! Jag började igen efter 9 månader som fri!

  Jag lider av att vara fast i denna skiten igen. Kraschade mentalt efter separation och ”stal” en cigg som blev två och sen en snus av en kassörska hade den inne en halv minut tog ut, satte in den några minuter igen men spottade ut, var i bilen, åkte förbi en näraffär, stannade till och köpte två folköl och en dosa portion för att det skulle vara lättare – hon frågade tom Onico? – jag sa nej, General liten portion, har ni inte den? Stor då.

  Detta var för sex veckor sedan och efter otal lössnusdosor, fast portionen fräter nästan värre, kan jag inte stänga käkarna för tandköttet är så bortfrätt att tänderna dragit ihop sig igen, varje tugga gör ont i tänderna, varierar vänster höger uppe nere men är fortfarande så mentalt kras att jag kommer ta livet av mig om jag slutar nu. och nytt jobb om elva dagar. kommer ju vara rabiat för jag är en sån som många av er andra som blir helt störd av att sluta, slutade tre veckor före en halvårsresa så det var miljöombyte och ingen stress och fint och mådde så bra men nu är allt kras.

  Tuggar tuggummin, kör plåster, en gammal nässpray, sublingualtabletter, sugtabletter allt. Det var min chans att bli fri – tänkte hela tiden nu eller aldrig det var det som fick mig att genomlida helvetet förra gången men då var jag ledig och isolerad och käkade godis och kollade film och messade med ex-tjejen så hon drömde att hon hoppade över en bro för att fly mig så intensiv i min galenskap.

  Nu håller jag på att bli galen av att vara fast i den här skiten skiten skiten igen alltså vad fan ska jag göra? Champix?

  Är så mentalt nere av detta att jag grät när jag läste era kommentarer

  – 32 årig man, höll upp nio månader efter 15 års snusande – var verkligen fri kunde andas andrahandrök utan att triggas – men sabbade allt i en ångestbakfylla då han snodde en cigg ur ett paket – och nu, kommer nog aldrig ur detta, när får man chansen att vara helt störd i några månader?

  Och detta att nikotin är så jävla dyrt på apoteket är ju bara för jävligt rent ut sagt – munsprejen är det enda som funkar för mig – 2 kr sprutet eller vad är det den kostar?

  • Therese skriver:

   Hej!

   Läste precis detta. Hur har det gått för dig? Sket det sig totalt eller lyckades du sluta igen?

 162. Julia skriver:

  2 v idag. Killen frågade igår om jag inte hellre skulle velat äta en fin 3 rätters t ex istället för en dosa snus. Jag sa nej, hellre nudlar och snus fortfarande. Hoppas att abstinensen släpper mer än vad den gjort hittills.

 163. Palle skriver:

  8 dagar idag. 32 år med portionssnus, har aldrig funderat på att sluta förut, men var hos tandläkaren och han uttryckte sig att det inte såg bra ut med tandköttet, det var inflammerat och att om jag fortsatte så skulle jag inte ha något tandkött kvar vid framtänderna och då bestämde jag mig. På vägen ut slängde jag snusdosan i sopkorgen, så då var det klart. Inga större problem tycker jag, kör lite vanligt tuggummi, när jag börjar bli stressad istället för att ladda in en snus. Dricker mycket kaffe och vatten och har startat springa. Vaknar tidigt, vilket jag inte gjort förut, det är väl den förändringen som jag märkt av. Jag tror inte att jag egentligen har beroendegenen, för jag saknar inte snuset eller nikotinet. Kunde kröka en vecka på rockfestival och sedan bara sluta när jag kom hem utan besvär..så hos mig är en nog mest en inställelsefråga, men blir trött att insikten kom nu efter 32 år…men..men..

  Kämpa på ni som har det lite svårare än mig – allt går – var stark!

 164. Malin H skriver:

  Hej allihopa
  Har hållt upp i 7 timmar och 20 minuter nu så ska inte vara för kaxig men det känns riktigt, riktigt bra!
  Anledningen var ett läkarbesök av en annan anledning men läkaren fick mig att inse vad jag håller på med.
  Jag har bestämt mig för att jag ä starkare än mitt sug, mitt psyke klarar abstinensen för JAG vill inte slänga pengar på något som egentligen enbart förstör.
  Lycka till allihopa! 🙂

 165. Sophia skriver:

  Hej allihopa, jag slutade snusa för drygt en vecka sedan trodde att jag fått influensa eftersom symtomen är likadana! Men nu när jag läst allas berättelser här om hur det är att sluta förstår jag vad jag går igenom!Men jag vill verkligen på allvar bli kvitt snuset så jag ska inte ge efter! Jag har ju klarat av att sluta röka så då måste jag ju klara av det här också!

 166. Anonym skriver:

  Hej alla nikotinister. Jag började snusa vid 13 års ålder, och blev igår 47 år. Har fått problem med förstoppning o sämre potens. Iskalla fingrar o tår, sen blir jag iskall på magen då jag motionerar. Fick nog o slängde dosan, trappade ner med 2 paket cigg. Är nu inne på dag 4 utan nikotin.. suckar. Har absolut inga sömnproblem, sover som

 167. Frille skriver:

  Hej alla nikotinister..

  Jag började snusa vid 13 års ålder, och blev igår 47 år. Har snusat varje dag o väldigt stora mängder. Har haft problem med pulsen flera år.. Och även iskalla händer o tår.. Sämre potens och en jäkla hosta på nätterna. Blir även iskall på magen när jag motionerar. För att inte tala om förstoppning. Har nu fått nog o slängde dosan, trappade ner med 2 ciggpaket. Nu har jag vart nikotinfri i 4 dagar… suck. Har dock absolut inga sömnproblem, sover som en stock.. är fruktansvärt trött. Hettar som tusan i tårna, halsen o ryggen. Även halsbränna o sura uppstötningar, pluss otroligt yr till o från. Jaja jag ska kämpa som en galning..

 168. Tiw skriver:

  Fy fan, varit utan snus nu i 5 dagar. Världen känns väldigt grå och glädjelös.

 169. Rasmus skriver:

  Hej

  Är 25 år gammal och har snusat i snart 11 år. Jag fick ett litet ofarligt sår under överläppen för tre dagar sedan så tänkte jag vilar från snusandet i en eftermiddag och kanske en kväll. Nu är det 46 timmar sedan jag snusade senast… Tanken slog mig fort om jag inte skulle lägga av för gott vilket nu är målbilden (bara synd det blev så spontant då jag har 2 stockar i kylen som får kasseras ;))

  Upplever mycket som Frille ovan. Sover som en gris, piggare på morgonen men tröttare på kvällen, yr till och från, på gott humör men otroligt kort stubin, hungrigare.

  Tips; lägg in en rejäl prilla på papper som ni efterliknar så gott ni kan er gamla vanliga prillor. Det gör mig riktigt gott i alla fall att det stramar ordentligt under läppen. För er som har lite blötare kramsnus så har jag läst att russin skall fungera rätt fint att baksnusa.

  Lycka till alla!

  • Niclas skriver:

   Kompletterar Rasmus substituttips med kaffebönor. 4-5 st under läppen känns fint. Har dessutom en fräsch smak.

   (Läste även att kaffebönor var ett tips för att motverka dålig andedräkt… så två flugor i en smäll.)

 170. Smart skriver:

  Vilka problem ni målar upp, har inte ens hunnit läsa 10% av alla inlägg till dess att jag noterat den extreme placebo(fantasi)effekten av att sluta snusa. Började snusa 2016 d.v.s. detta år. Innan dess har jag varit varken rökare eller snusare eller alkoholist. Vad är detta för skitsnack ni sysslar med hela högen. Har provat alla sorters snus, men snusar kanske några prillor/dag så jag kanske inte klassas som snusare. Med andra ord om man jämför det med smörälskare så är det ungefär som att jag brer smör på en macka dagligen. Vad skulle hända om jag åt ett paket smör om dagen? Ja, då blir man sjuk och drabbas av fetma och andra sjukdomar. Slutar man då plötsligt med fettet ja då blir kroppen också ur funktion, det kan kan vilken idiot som helst inse. Fördelarna med snus är många, precis som att dricka ett glas vin eller öl. Varför får det och låta som att snuset i sig är farligt. Nikotin finns naturligt precis som magnesium och andra vitaminer. Proppar du i dig massa c vitaminer eller e vitaminer då finns det risker med det. Därför undviker man att tala om snusets fördelar som att det tar bort plack, karies från tänderna. Och har du en jävla massa tandkräm under läppen, klart att det kan leda till frätskador då tandkräm egentligen innehåller ”tvättmedel” och i vissa sorter ”slipmedel” Lagom snusande är positivt. Till och med forskare har upptäckt att det kan förebygga alzheimer långsiktigt. Att lite vin om dagen är bra för hjärtat har ju de flesta också hört talas om. Men nej, man gör allt för att svartmåla snus, tobak, och alkohol. Det är livsfarligt, du kan dö av det! Ja, man kan dö av att äta ett paket smör om dagen också. Jag kan nästan lova att det är mycket farligare än allt annat man får i sig. Jag har provat att äta enorma mängder smör i perioder för att experimentera och då mådde jag sakta men säkert sämre och sämre för att till slut inse att jag är på gång att bli överviktig. Överdriven konsumtion av frukt vet vi leder till fett runt lever. HAr ännu inte hört någon snusare som har för mycket fett i sin kropp p.g.a. snus. Hur många kalorier eller sockerarter innehåller det? Är det inte dags att skriva varningstext på alla smörpaket och frukter som är behandlade med petroleum och andra gifter som bekämpningsmedel? Nej, snuset ska bort, för det kan du dö av. Först blir du beroende sedan dör du. Vilket jävla skämt. Jag är inte beroende av snus eller cigaretter. Men en sak vet jag är säkert, cigaretter är en miljon gånger farliga för hälsan än snus. För det är röken som är det farliga, Ungefär som att tillaga sina inälvor. Tänk på rökt skinka! Nej låt stackars snuset vara kvar och sätt i stället varningstext för personligheten. ”Missbrukar du denna produkt då finns risk för att du får i dig för mycket av vissa ämnen som kanske inte är så dokumenterade.” Ge inte barn snus, ge de massa chips och godis! Tro mig, sätt en jävla godisbit under läppen i 15 år, så får du se vad det kommer göra med din tandkött och tänder! Svensson sluta vara paranoida och rädda för alla varningstexter som härjar i samhället. Jag själv motarbetade snus och cigarett och försökte få mina vänner att sluta röka och snusa i många år när det enda jag fick tillbaka var ett flin. Snus är nyttigt i små mängder, men självklart om ni missbrukar det så får ni räkna med biverkningar. Cigaretter undviker jag då röken är som sagt boven. Att andas in rök känns obehagligt och det är just det, farligt för hälsan. Men Talar samhället om detta för oss? Att röken är det farliga? Nej, den gör inte det. För staten är smartare än medborgarna och den ser till att medborgarna är under kontroll. För snuset behåller de för sig själva. Den finns det inga varningstexter på. Och godis undviker de flesta politiker, för de vet hur farligt det är. Förutom lövfen då, han verkar sätta vad som helst i sin kropp och tänker inte sig för. Gör inte som honom. Använd er egen hjärna och tänk med sund förnuft. Jag har varit hos tandläkaren och undersökt mitt tandkött efter att jag börjat snusa. Och tandläkaren skrattade åt mig när jag ville veta om tandköttet påverkats av det lagomkonsumerade snuset under ett antal månader. Svaret var: Men snälla ”tandköttsproblem får man efter kanske 15-20 år av snus!” Och då tror jag antalet snustillfällen påverkar. Folk som snusar 1 dosa per dag får räkna med problem. Tänk på ett smörpaket om dagen och använd er hjärna. Det är inte snuset som är problemet. Det är ni själva och era missbruksproblem av olika slag. Tycker synd om forskarna som upptäckt att snus kan förebygga alzheimers långsiktigt. I bästa fall får de behålla sina jobb då de varit politisk inkorrekta. Och marlboro, grattis ni har staten på er sida. Er rök kommer röka bort folk sakta men säkert. Och cancern kommer med röken. Det förstår de flesta forskare som är ärliga mot sig själva. Men snuset den ville politikerna till och med få bort. Cigaretterna får vara kvar.

  • Edvard skriver:

   Hej ”Smart”
   Du kallar dig alltså inte snusare eller nikotinist och har aldrig själv försökt sluta? Du försöker tala om för ett gäng motiverade snusare att abstinensen är en fantasi? Svårt att se hur detta hör ihop med ditt valda namn.
   Självklart har rökning andra effekter än snus. Självklart kan man även missbruka godis, vin, chips eller morötter.
   Många personer börjar snusa som du, ”lagom”, det gjorde jag med. För de allra flesta håller det inte länge. Du kommer behöva välja – mer snus eller inget snus, precis som vi andra. Lägg av med din översittarattityd. En del av mig hoppas att du fastnar i träsket bara för att inse hur ”smart” du egentligen har uttryckt dig.

   • Niclas skriver:

    Edvard:
    Ingen idé att reta upp sig över ”Smart”. Sådana där personer har funnits sedan kommentarsfält introducerades. Det är samma sak överallt…
    Hade majoriteten av kommentarer handlat om hur lyckliga folk blev av att snusa, hur nyttigt det var på alla sätt och vis och att snus var Guds gåva till mänskligheten, hade Smart’s utläggning bestått av att snus dödar, snusinnehav borde läggas bredvid heroininnehav på straffskalan, snus användes ursprungligen som kemiskt stridsmedel, etc, etc… plus såklart diverse ”forskarrön” utan tillstymmelse till källa.
    En lång lista av ”det är”, ”det gör”, ”dom säger” osv… aggressivt skriven och uppblandad med en massa ”ni är och ni borde, för så är jag och så gör jag”… för att sedan bara göra en ny Googlesökning efter ”Skriv en kommentar”.

    Ogräs i digital form. Bara att ta med ett skratt.

  • Mirro skriver:

   Cool story bro, Nikotin är en Drog de är inte Mat. Missbruk och drog missbruk har inget med varandra att göra. Jag kan missbruka att bli beroende av en TV. Men de mer personlig grej. Kan lova dig att alla som testar missbruka en drog kommer bli fast, alla som testar missbruka tv/godis kommer inte bli fast. Där har du skillnaden. Du lever i en otrolig fantasi värld då du lurat din egna hjärna du har kontroll kompis. Kontroll har du om du klarar 6 månader utan något problem. Jag älskar chocklad men kan easy klara månader utan, jag älskar inte snus då jag fick kämpa som fan bara klara 1 vecka utan.

 171. Anonym skriver:

  Jag snusade då mycket på slutet att jag fick problem med magen och kände mig hypernervig.
  Så jag tänkte att ”äh jag tar väl ett litet uppehåll då”
  Jag snusade ca 2 dosor per dag, och har nu varit helt utan i snart 3 dygn. Det värsta är inte suget utan vetskapen att aldrig få njuta av det där goda nå mer….

 172. Maja skriver:

  Jag fick nog av att behöva plannera mitt liv runt tillgång av snus, och att man får en känsla i munnen som om man bränt sig.
  Sista dosan tog slut strax efter jul, så nu har jag varit utan i 2 veckor. Inga besvär än en röst som pratar med mig ’ta bara en’.
  Jag tror dock det kommer att gå bra, och lycka till andra som beslutat sig!

 173. Patrik skriver:

  Är inne på 4:e dygnet utan snus efter 20 år med portionssnus. Har blundat för att tandköttet sakta fräts sönder. Var hos en ny tandläkare och hon visade mig noga med en spegel hur det ser ut och förklarade vad som kommer hända om jag inte slutar. Bättre sluta snusa motivation kunde jag inte få. Slängde dosan direkt. Jag kommer inte vika ner mig utan ska fixa detta. Har gått ut med det på sociala medier, lovat mina barn 500 för varje prilla dom ser mig med. (Abstinens-symptomen jag märker av är nedstämdhet, koncentrationsproblem, konstant lätt huvudvärk och sömnproblem (skriver detta 03.40….) Har tagit någon Nicorette sugtablett när det varit som värst. Nu ska jag försöka somna om. Lycka till alla & kämpa!

 174. Anonym skriver:

  Har snusat en dosa lössnus om dagen i trettio år. Bestämde mig att sluta 29 Jan 2017. Tror inte på att man ska trappa ner utan släng dosan, det är i huvudet det sitter, bara att kämpa på.
  Snus fri i en månad. 50 kr gånger 29 dagar=1450kr. 50kr gånger 365=18250 kr/året
  Mvh Anders

 175. Dr Krall skriver:

  Slutade tvärt 16/12 2016 efter 30 års snusande. Varit helt fri från snus sedan dess. Har kört med Onico hela tiden och det har gått förvånansvärt bra. Humöret och sömnen första månaden däremot har inte varit på topp.

 176. Dennis skriver:

  Jag är 44 år och började röka när jag var 12 år! Jag övergick mer till snus när jag var 16 – 17 år och både rökte och snusade i några år innan jag mer eller mindre snusat på heltid sedan dess.
  jag snusade jag minst en dosa lössnus om dagen i säkert 10 år innan jag övergick till portion där jag alltid körde minst 2 åt gången. På senare tiden har jag gjort eget snus och jag är väl att betrakta som en storsnusare! Det första jag gör när jag slår upp ögonen är att ta en snus och det sista jag gör innan jag slår igen ögonen är att lägga från mig snusen.

  Jag har haft 2 st uppehåll i mitt liv. Den ena på 8 månader då jag trappade ned ( jobbigt) och sen fortsatte jag med nån variant av nikotinfri snus som totalt sabbade min munhygien och som jag dessutom mentalt blev beroende av. Rekommenderar inte det! Började sedan efter en kris i relationen + sparken från jobbet efter sviterna av personlig kris när anhöriga gick bort i tsunamin 2004. Min värsta tid i livet. Jag började snusa igen!
  Den andra gången var efter en hälsokontroll genom jobbet då de sa att mitt blodtryck var alldeles för högt trots en normalvikt. jag fick då champix utskrivet och det hjälpte mig verkligen trots mardrömmar på natten och jävligt risig mage. Jag var då snusfri i 19 månader! Det var när jag tänker tillbaka på det inte alls svårt att sluta. Lite jobbigt några dagar men sen var det lugnt. Jag gick dock upp 10 kilo men fördelarna överväger ändå. Jag har i hela mitt liv alltid gått och varit småförkyld och snuvig och haft lätt för att bli sjuk. Allmänt risig! När jag slutade fick jag en energi som jag inte känt tidigare. Jag sov gott och vaknade alltid tidigt och var utvilad! Mitt blodtryck blev helt normalt och min puls också! Snuset tror jag är mycket farligare än vad man tror. Tyvärr så började jag igen hösten – 15 och det var ett medvetet val. Jag visste vad jag gjorde och vilket helvete det skulle innebära för min hälsa men jag kunde inte stå mot ändå! Mitt nästan 20 åriga förhållande kraschade och allt blev svart. Jag började röka för att få nån slags tröst och cigaretter är egentligen det äckligaste som finns. Jag började därför att snusa igen. Denna tid jag nu snusat 1,5 år snart, har varit exakt som tidigare. Jag har ingen energi. Sover dåligt och vaknar och är trött. Därför bestämde jag mig igen för att sluta och nu för gott. Nu är det fan nog med detta gift! Jag köpte nikotinplåster och är nu inne på min 5:e snusfria dag. Det känns som det värsta är över för dag 2 och 3 var fan vidrig. Känns som om plåstret lindrar även om det ju såklart är svårt att veta! Min plan är att köpa ett till paket plåster med de starkaste och klippa dom itu för att få mindre nikotin och sedan sluta. Jag vet hur jävlig nikotinmonstret är och att jag aldrig mer kommer att kunna ta ett bloss eller en belöningssnus och det kommer jag heller aldrig att göra! Jag vet att det går och nu jävlar!!!! Tack för mig…

 177. Therese skriver:

  Hej!

  26åring här som började snusa vid 15års ålder. Kom in på denna sida och blev så imponerad och peppad att jag slängde de dosor jag hade kvar. De första dagarna gick bra, sen började jag vakna flera gånger på nätterna och dröp av svett. Det va inte fören en vän sa ordet ”abstinens” som jag verkligen fattade hur jävla starkt nikotin är. Men nu har det gått 57 dagar & jag är så glad att jag hittade denna sida. Det är så lyxigt att ha en fräsch mun!

  Tack!

 178. Lox skriver:

  Idag är det 3 veckor sedan jag slutade ,har snusat en dosa general lös varje dag i 20 år………..Har gått igenom ett helvete dessa veckor. Jag slutade tvärt och den första veckan var jag ständigt yr ,sov inget på nätterna ,mardrömmar…. Vecka två så blev det mer fysiskt , händer armar ”somnar” ,kalla fötter händer ,skinnet brinner…….

  Idag 21 dagar efter mitt stopp känns det precis som om allt vänt…..Är mycket piggare, ingen huvudvärk längre , känner mig fri (Ni vet vad jag menar) .
  Så ge inte upp!! Kämpa!! ta en minut i taget om du behöver men ge dig inte!!!!!

  • Måns skriver:

   Grymt jobbat! Man ska vara stolt att klarat sig att sluta snusa, även om man försökt kan jag tycka! Själv är jag 15 och sitter fast i skiten

 179. Marry skriver:

  Blir så imponerad av er! Jag tvärslutade snusa 23 oktober 2016 då jag reste till Australien en längre tid, inte tagit en enda snus sen dess men fortfarande en kamp att låta bli dock. Speciellt när mina närmaste snusar, och att motstå när dosorna flyger omkring framför näsan på en är riktigt kämpigt. Drömmer fortfarande om paniken att inte hitta snusdosan. Glad att jag hittade den här sidan och fick suga i mig av er inspirerande inställning. Kampen fortsätter!

 180. Åsa skriver:

  Hej,
  Jag har varit snusfri i 8 dagar nu har snusat i ca 13 år tills nu.

  Jag har otroligt svårt att sova, kommer inte till ro och jag har nog aldrig varit så rastlös i hela mitt liv. Det enda jag tänkter på är snus. Hur gör ni för att varva ner? Är det bättre att trappa ner med nikotin tabletter istället eller ska man sluta tvärt? Vad är det man är hooked på liksom? Nikotinet eller snuset?

 181. Jimmy skriver:

  Har varit utan en månad. Slutade helt tvärt en dag. Rakt av.
  Har en förmåga att bygga upp sjukt höga förväntningar på saker och ting. På gott och på ont. Detta är helt klart det goda med det. Trodde att det skulle vara otroligt svårt att sluta eftersom alla säger det. Men det var hur lätt som helst. Kände lite de första dagarna. Men sen ingenting alls.
  Hade inte varit utan snus en dag på 20 år.

 182. Novemberdiset skriver:

  Vaknar upp, solen skiner in igenom fönstret. Jag skall snart iväg till jobbet som fältsäljare.
  Men först skall jag bara ta en snus. Ja just det, jävlar.. Jag tog ju sista snusen igår innan jag somnade.
  Ilskan sköljer över mig, det var den morgonen.. På med kläderna, fortast möjligt. Borsta tänderna och sen måste vi hitta en mack på vägen..

  Samma morgon tänkte jag att nu får det fan vara efter 11-12 års snusande. Initialt så fanns det komplikationer varav sömnen var det värsta.. Vaknade konstant genom nätterna och då jag som person har väldigt svårt att väl somna så var just detta det värsta. Jag var helt nikotinfri i tre månader för att sedan under en resa till Berlin inhandla ett paket cigaretter. Misstag nummer ett. Instiftade en ny lag för mig själv, när man är på semester så får man röka.. Ganska fort hade hjärnkontoret expanderat just denna lag till att även inbegripa ev. festligheter på fredagar, lördagar. Det fanns fortfarande betänkligheter kring regelverket så inom kort kunde även torsdagar vara godkända dagar för rökning.

  Så helt plötsligt sitter man i en sits där rökning fått bli ett substitut för snus haha.. I vilket fall så är alla beroende likadana. Ett par månader senare så sitter jag nu här och inser att jag iaf röker runt en fem cigaretter om dagen. Det var nog inte mer än 4 veckor sedan jag höll uppe helt ett par dagar. Så än så länge så har inte nikotinmonstret mig i sina klor till fullo, alternativt så är det svårare att sluta snusa än röka.

  Det stora bekymret är att jag vill inte röka, jag vill inte äta godis. Jag vill bara få snusa..
  Varför vill jag det? Jag försöker påminna mig själv om att jag faktiskt var extremt trött på snusandet samtidigt som det inte gav mig något längre. Jag var bara tvungen att ha det. Jag hade dålig ork när jag snusade, jag upplevde mig iaf piggare efter jag slutat. Och idag så tränar jag boxning flera gånger i veckan.

  Jag tror aldrig snuset kommer sluta ropa efter en. Nu har jag förmodligen sett till så att jag aldrig kan feströka heller. haha, misery…

  Klockan är snart tolv, har inte bestämt mig. Kanske blir någon nikotinfri dosa på coop..

 183. Johanna skriver:

  Hej! Tjej här som har snusat i 7 år, skulle nog säga storsnusare..
  Det första som jag gör när jag vaknat är att ta en snus och det sista jag gör är att spotta ut den. Sambon och alla har varit på mig att sluta. Det har aldrig gått, har heller aldrig vågat eller velat.
  Men för 17 dagar sedan fick jag nog och slutade. Blev äcklad av mig själv, jag är inte stor men lyckas dra en dosa om dagen, kroppen borde vara full på skräp.
  Tandkött som kryper ja.. men tröttheten, det där matta och orkeslösa fick mig att fundera, kan det vara pga snuset?
  Började då först med nikotintabletter, vilket jag inte rekommenderar..det är verkligen att dra ut på plågandet! Fy fan! SLUTA TVÄRT, SNÄLLA. Slutade efter 4 dagar med det och har mått okej efter det.
  Stundvis har jag känt mig som en duracell kanin, helt ofokuserad och rabiat.
  Sa högt ut till en studiekamrat: ”Jag borde läggas in, håller på att bli knäpp!” , skulle kunnat klappa till henne också samtidigt. Det svänger, såattsäga..
  Knaprar tuggummi för lika mycket som jag snusat, varvar med ONICO.
  Vilket gift detta är..
  Sömnen är bättre nu (lättväckt, äntligen!) och har inte haft några större problem mer än att jag 24/7 känner mig lite på fyllan, ofokuserad och deprimerad. Har läst en del här, mycket har hjälpt.. Men när försvinner detta blurr? Lurar kroppen mig? Ska detta fortgå? Då vet jag inte vad jag ska ta mig till.
  Har gjort en lång lista varför jag inte ska börja igen, försöker titta på den men senaste dagarna mår jag hemskt.. Blir så glad att folk mår okej och att en del verkligen mår bra! Ni kämpar på så bra. Men så bra vill jag också må! Jag har verkligen motivationen att sluta, men näääär får jag må bra 1 dag?
  huha!
  Jag bestämmer, jag vill må bra, jag vill ha en frisk kropp.

 184. Mikael S skriver:

  Tjena! Slutade för 8 år sedan och höll upp i 2 år och slutade tvärt och lyckades med en ruggig vilja, men så gick farsan bort och då trillade jag dit igen. Men nu ska vi utomlands och jag tänker sluta tvärt i samband med det. Känner mig sjukt stärkt av alla er krigare som skrivit här och det ska bli så grymt skönt att slippa ha något som behövs för att få mig balanserad när man egentligen vill vara balanserad jämt utan tillbehör. Lägger idag ca 14500:- om året på snus och ser fram emot att få bjuda min familj på något kul för dem pengarna. Tror farsan skulle varit stolt över mitt beslut. Keep on fighting och kör hårt.

 185. Snusbusen skriver:

  Hej! Jag gör dag 20 idag!
  Jag har snusat i 15år och mer eller mindre alltid snus inne.
  Jag har alltid föredragit lössnus men senaste åren har jag försökt att bara köra löset på helgerna eller speciella tillfällen.
  Anledningen till varför jag slutade var för att jag till och från senaste året har funderat kring ett par saker om mitt mående. Har länge haft en extrem trötthet och fruktansvärt svårväckt. Brukar ofta kännas som att halva ansiktet fortfarande sover när jag går upp på morgonen, sedan tar det ett par timmar innan jag här helt vaken..
  Så för 20dagar sedan tog snuset slut mitt på dagen och jag hade ingen möjlighet att smita från jobbet för att införskaffa denna underbara drog.
  Utan jag bestämde mig för att ”vinna” över mig begäret och klara mig tills jag kom hem, dvs 5timmar senare.
  I slutet av arbetsdagen körde jag rally från arbetsplatsen till ICA nära vid min bostad och blängde med mördar blick på alla som titta mot mig. Där och då började jag fundera på vad fan jag höll på med, så i ren frustration så gick jag in på ICA och köpte grönsaker, Godis och tuggummin och bestämde mig att jag skulle se hur länge jag pallade. För detta beteende är fan inte OK!
  Nu har jag hållit mig i 20dagar, typ.. Var på 50 års skiva och det råka slinka in ett par prillor på fyllan. Inget jag ser som ett bakslag eftersom jag knappt kommer ihåg händelsen.

  I ärlighetens namn så var dag 1-4 värst. Sedan blev det märkbart bättre otroligt snabbt, mer energi, piggare på morgonen, mer driven, känner smaker bättre, etc.
  Men dem senaste dagarna har varit terror igen. Och jag funderar starkt på att börja snusa igen.
  Jag känner samma känsla i magen när jag tänker på snus som när jag tänker på hur jag kände när jag bjöd ut min sambo på vår första date…

  • Soffan skriver:

   Där är det! Anledningen till att du ska ge fan i att börja igen. Du känner likadant när du tänker på snus som när du skulle på date. Förstå vilken makt den där lilla skitdosan har över dig, över mig och över alla snusare. Hang in there, och satsa istället fjärilarna i magen på din sambo!

 186. Niklas skriver:

  Snusfri 17 timmar…. faan är det verkligen värt det här.
  Har neverna på utsidan, skäller på barnen för minsta lilla grej. Och snart kommer frugan hem… man kanske borde gåntill affären…

 187. Roland skriver:

  Tänker sluta, försöka, efter denna dosa som lär ta slut innan lördagen övergår till söndag. Snusat sedan jag var 15 & är nu 42. En dosa om dagen & oftast portionssnus men i bland lössnus. Har högt blodtryck & har snusat på som vanligt sedan den diagnosen men va fan, jag har tre barn & vill inte riskera att förlora år med dem & barnbarn i framtiden bara för att jag inte slutade snusa. Säkert ställt till det redan pga alla år av snusande men bättre sent än aldrig. Ska verkligen göra ett seriöst försök, det första försöket öht på 27 år.

  Keep your fingers crossed!
  //Roland

 188. Soffan skriver:

  En vecka idag! Hurra! Jämfört med dom två- tre första dagarna mår jag som en prinsessa, även om jag fortfarande känner av abstinensen. Tror dock att det mest är psykiskt. Fortfarande jobbigt, ja. Fortfarande värt det, ja. Jag vill inte snusa. Eller, jag vill snusa men inte vara snusare. Jag vill ha mina tänder kvar. Jag vill kyssa min kille (som förövrigt inte snusar) spontant, utan att behöva tänka på att spotta ut snusen först. Jag menar, hallå!? Vad ÄR det för SKIT man håller på med? Nä. En vecka klar, mot oändligheten!

 189. Rille skriver:

  Oj oj vad många historier om personliga övertygelser och kämpar glöd. Jag besökte vårdcentralen inför en handoperstion och de tog bland annat blodtrycket på mig. Sjukthögt!! Läkaren sa att det bl.a. berodde på snusandet men också övriga levnadsvanor givetvis. Hade snusat 30 år och på vägen ut från väntrummet suttade jag dosan i papperskorgen. Nu har det nästan gått ett halvår och inte ett jävla återfall inte ett enda. Jävligt stolt och samtidigt förvånad. Men jag hade verkligen bestämt mig.
  Men det har fått konsekvenser, mina nerver spelar mig ett spratt, har fått lite ångest och blivit lite osäker och har dessutom fått ett konstant lock för öronen. Ha ha ja jag vet inte vad det beror på faktiskt. Kan ju faktiskt vara något annat. Men MYCKET skönt att bli av med beroendet av många anledningar.

  • Jonny skriver:

   Hej! Jag har också lock för öronen konstant. Jag har varit snusfri i drygt 3 veckor. Hoppas det försvinner.

 190. Marcus skriver:

  Hej alla starka snus-slutare!
  Jag har bestämt mig för att fräscha upp kroppen och har i måndags inlett en tvådagars nedtrappning av mat inför en sexdagars fasta. Eftersom jag kommer att må miserabelt bestämde jag mig för att sluta snusa samtidigt. Ikväll äter jag mitt sista mål på en vecka och ikväll tar jag min sista prilla någonsin.
  Är jag helt galen som fastar för första gången samtidigt som jag slutar snusa? Jag ser framför mig att jag kommer att ligga i ett hörn tuggandes på en träbit. Allt annat är en positiv överraskning.
  Min fru stöttar och har inhandlat munspray, plåster och vanligt tuggummi.
  Några andra tips eller råd?

 191. Oso skriver:

  Hållit upp i 16 dagar och denna är det på riktigt. Körde de första 10 dagarna på Mallorca och för mig är det lättare att sluta när man är utomlands. De få ggr jag blir sugen så tar jag en kaffe och/eller tänker på hur bruna tänder jag fick av snuset. Tänker också på risken för framtida hjärtproblem.
  Lycka till alla andra som slutar och dela med er av era knep. Tar en fika nu och ler mot ngn spegel.

 192. Combinette skriver:

  24 dgr utan snus. Snusat i 33 år utan ens en gång försökt sluta. Ettan lös sedan dag 1. Fick slutasnushjälp av Influensan vecka 1, då jag låg i hög feber. Försöker övertala mig att jag kan få ett bättre liv utan snus, men det är fanken inte lätt!

 193. Försöker gå över till 7 st Nicorette/dag pga att mina njurar tar alltför mycket stryk.
  Väldigt svårt dock att sluta med morgonprillan…men en vacker dag så kanske den falska idyllen om
  att livet blir trevligare försvinner…Roligare om man är ett bättre föredöme för sina barnbarn. Inte vill jag att de börjar snusa pga att de ser mormor göra det.

 194. Jonny skriver:

  17 timmar utan snus. Blev less efter jobbet igår, så jag spottade ut prillan och bestämde mig för att sluta. 14 år av att vara fast med snusandet. Abstinensen börjar komma nu, huvudet är segt, typ som att allt går i slow motion. Mina ben går saktare än vanligt och det pirrar i låren. Återkommer med rapport hur det känns senare.

 195. Johnny skriver:

  Snusat i 13 år men nu får det vara nog. Jag är inne på timme 72 utan snus. Abstinensen är förkylning, yrsel och sömnproblem. Vaknar flera ggr per natt, tidigare sov jag hela nätterna. Min mage har ballat ur totalt. Känner lukter och smaker jag inte kännt förut. Hittills är dygn nr 2 värst. Återkommer imorrn med ny rapport

 196. marcus skriver:

  Slutade snusa cold turkey den 14 nov kl 22. Således ett och ett halvt dygn, igår tänkte jag på snus rätt ofta. Idag vaknade jag som en prins.
  Jag tog min första snus våren 2013 och det har väl blivit många tusenlappar sedan dess.
  Känner att nackdelarna för egen del är:
  Blodcirkulationen är sämre; man pratar väldigt otydligt med en snus inne hela tiden. Jag kände också ofta en ’måste’-känsla av att sätta in en ny snus till kaffet – när det inte är gott. Jag antar att elvakaffet är världens godaste dryck för den icke-nikotinberoende.

  Känslan till snuset jag hade när jag slutade var att detta var inte gott längre. Kände andra så? Jag hoppas att jag kan spara denna känsla och inte blir nostalgisk

 197. Fred skriver:

  Att sluta snusa är det värsta jag varit med om i hela mitt liv.
  Etiketten under dosan borde säga ”Börjar aldrig snusa för det är ett rent helvete att sluta.”
  Är inne på 4:e dagen nu efter nyår och ångesten är djup och jävlig, dock så har jag inte panikätit eller vaknat snus-sugen imorse så någon sorts framgång kanske har skett men det är svårt att se något ljust i detta snusbruna pissmörker.

  Hela jävla tobaksindustrin borde utrotas från och med NU.

  Satan!!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*