Varför sluta?

Det finns väldigt många olika skäl att sluta snusa. Det gäller att hitta de skäl som motiverar ett avslut mest för dig. Att gå tillbaka och läsa när man väl slutat tjänar också som en påminnelse om fördelarna med att vara snusfri. Det kan ofta vara en räddning om man vacklar i sitt snusstopp. Några goda skäl att sluta snusa är:

  • Snus kostar pengarSnus är dyrt. Det handlar ofta om tiotusentals kronor om året för att hålla sig i en normal sinnesstämning. Varför inte åka på semester för de pengarna istället? Eller köpa den där gitarren man länge gått och drömt om.
  • Snus är ett beroende. Många gånger om dagen funderar man på snus, hur man ska handla snus och när man ska snusa. Man måste planera för utlandsresor, kvällsstängda affärer och hur man kan få tag på snus. Det är skönt att slippa vara i händerna på tobaksbolagen.
  • Snus är oattraktivt. Få uppskattar att bli kysst av en snusande snusare. Dessutom kan tänderna bli gul- och brunaktiga och tandköttet dra sig tillbaka. Inte världens mest attraktiva syssla med andra ord.
  • Snus är dåligt för din hälsa. Ditt hjärta är inte förtjust i nikotinet som du får i dig som snusare. Risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar är större för den som snusar än den som är nikotinfri. Dessutom upplever många att deras puls blir jämnare och lägre när de slutat snusa.
  • Snusare vänjer sig gradvis. Som snusare kommer du gradvis att behöva öka ditt snusande. Kroppen vänjer sig vid din dosering och börjar snart kräva mer. Man kanske börjat med en portionssnus och ökar dosen till två. Kanske går över från portionssnus till lössnus. Eller helt enkelt snusar fler gånger under dagen. Det är ofta en omedveten ökning. En storsnusare började förmodligen inte som en sådan.
  • Nikotinmängden är mycket större än cigaretter. Som genomsnittlig snusare får du i dig nikotin motsvarande 20-90 cigaretter. En icke-snusare som testar snus för första gången blir ofta rejält illamående och kan tillochmed spy. Det är inget med andra ord inget svagt ofarligt gift vi talar om.
  • Du är inget bra föredöme. Har du barn? (risken för impotens ökar för övrigt som snusare) Skulle du då rekommendera dina barn att börja snusa? Inte? Det är nämligen precis vad du gör när de ser dig snusa.
  • Energi! Många som slutar snusa upplever att de får mer energi och har lättare att gå upp på morgonen efter att de slutat snusa.

265 kommentarer till Varför sluta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.