Efter du slutat

Var på din vakt!

Snusbegär kan komma när som helst under lång tid efter du har slutat snusa. Det går oftast över lika snabbt igen. Men hjärnan kommer försöka övertala dig med saker som ”nu är du ju inte beroende längre så nu kan du ta en snus då och då”. Gå inte på det. Ingen före detta snusare kan efter de slutat snusa ”någon gång då och då”. Förr eller senare snusar man på heltid igen.

Ta det lugnt med alkoholen

Vinglas med rött vinDet kan vara knepigt att behålla motivationen efter ett par glas vin. Ta det därför försiktigt med alkoholen den första tiden sen du slutat. Dricker du alkohol så se till att du inte har tillgång till snus och be dina vänner hjälpa dig se till att ingen bjuder dig på snus, ens om du ber dem. Det är en mycket vanlig fälla att tro att man kan ”festsnusa”, men har man väl skaffat en burk så är det ju synd att slänga den, eller hur? Så man snusar upp det sista i burken och så är man plötsligt fast igen. Festsnusning fungerar inte.

Belöna dig själv!

Belöna dig med frukt!Har du möjlighet och disciplin att spara de pengar du lade på snus så gör det, antingen på ett bankkonto eller i en sparbössa. Använd dem att göra något kul för. Eller köp något du verkligen vill ha.
Annars är mat är en trevlig belöning. Många går upp några kilo när de slutat snusa. Men det är lätt att gå ner dem igen och håller man lite koll så behöver man inte gå upp dem. Att sluta snusa minskar visserligen kroppens energiförbrukning något men det är absolut möjligt att sluta snusa utan att gå upp i vikt. Se nästa punkt!

Träna!

Träna istället för snusOavsett om du tränat tidigare eller aldrig rör så mycket på dig så kan du med fördel börja röra på dig nu. Många upplever att de inte alls tänker på snus när de tränar och att det är väldigt avslappnande. Och endorfinkicken man får efter träning är en riktigt trevlig belöning. Träna det du tycker bäst om. Om du inte tycker om att träna eller inte tycker att du har möjlighet – promenera istället! Promenera så fort du känner dig sugen på snus. Om du t.ex. brukade snusa efter maten, ta en promenad istället. Det rensar tankarna med frisk luft. Fördelen med promenader och träning är att du håller vikten i schack och med gott samvete kan belöna dig med lite god mat ibland.

335 kommentarer till Efter du slutat

 1. Jarre skriver:

  1 dag kvar till fulla 10 veckor nikotinfri;)

 2. Anna-Carin skriver:

  Min 5é dag utan snus/nikotin nu,känner hur tankarna börjar komma varför jag ens vill sluta osv men jag har bestämt mig spelar ingen roll hur dåligt jag mår så har jag slutat för gott.
  Nu gäller de bara att vara på min vakt och inte låta hjärnan lura mig 😀

  • Mats skriver:

   Puhhh….. Nu kommer provet natt 2 utan snus. Vidirgt so far. Jobbar dock efter mantrat att short term pain long terrm gain samt att jag har fan inget val…det är liksom färdigt nu, bestämt mig för längesedan, jag är snusfri nu… Nu kör vi vänner

  • Anna43 skriver:

   Hej
   Skönt att läsa ditt inlägg och se att man inte är ensam. Är du fortfarande snusare?

 3. Micke skriver:

  Denna sida har många krigare!
  Kampen går vidare; låt oss alla kämpa på! 🙂
  10 dgr utan snus! 🙂

 4. Per skriver:

  upptäckte just denna sida. Väldigt uppskattat att det finns fler som dagligen skriver från fronten….för min del är det 4:e dagen i krig. På intet sätt lättare än första eller andra dock.

 5. pekka hallikainen skriver:

  utan snus i 8.5 timmar nu och fy fan bara tanken att aldrig mera få känna det där goa spännet i läppen efter en ny kramad snus. men det är bara kämpa på för jag slog vad 10.000kr med en kille på jobbet. no more snus ÄGER 😉

 6. Michael skriver:

  Skojja pappegojja,,,,,,sååå svårt, nu har man hushållspapper under läppen, men det skall gå, lycka till alla andra i samma situatioin 🙂 🙁

 7. Hanna skriver:

  Min första dag utan snus… vad ska man säga, tuggar tuggummin och har det under läppen, ska gå ut och gå eller något sen, rätt tungt det här om man säger :S usch. men det blir bättre sen =) man får försöka tänka pos.

 8. Linnea skriver:

  3 jävla dagar utan snus!! Nu ska jag klara av detta!!

 9. Magnus skriver:

  Slutade efter 25 år och en väldigt blöt kväll. Kände att nu får jG fan skärpa mig. Ska klara att vara snusfri och en månad utan alkohol. Första tre dygnen hade jag ryckningar, som lättare kramp anfall, suddig syn , svårt att läsa pga koncentrations svårigheter. Har varit fri i 8 dagar nu , fortfarande inte kul. Irriterad puh.. N är släpper det, när kan jag börja leva igen ?

  • Anonym skriver:

   Got damn, sitter här efter 24 Tim snusfri gör ont i kroppen, rysningar kallsvett, pallar inte ens att gå på jobbet, hjärtat bultar som aldrig förr!!!

  • gustafl skriver:

   Hej Magnus! Blir grymt imponerad av dig! Jag vet precis känsla, när man mår så dåligt att man bara vill ha en prilla igen! Men det gäller att att hålla i det! För mig tog det ungefär 10 dagar innan jag mådde bättre. Men för vissa går det snabbare och för andra tar det längre tid. Men ge inte upp, det är värt det. Dock har jag fortfarande sådana dagar då jag mår skit!
   Jag har varit snusfri i en månad! Men pröva att lägga färsk ingefära under läppen, det bränner lite, ungefär som snus!

  • Äntligen Snusfri! skriver:

   Tionde nikotinfria dagen och jag har aldrig mått bättre! Knappt haft abstinensbesvär, ytterst små som knappt märks. Känner mig snarare upprymd över att slippa nikotinet. Inte alls irriterad och allt annat som du enligt samhället SKA bli. Läs Allen Carrs bok, äntligen icke-rökare förvisso, men nikotinmissbruk som nikotinmissbruk. Har hjälpt mig att en gång för alla slippa nikotinfällan. Typ varit döende tidigare sluta-snusa-försök, men hjärnan är ett intressant maskineri och denna bok ställer in rätt mode. Löjligt egentligen att man kan må såhär bra under ”abstinenstiden”, är bara synd att jag inte fick nys på den tidigare i livet. Jag LOVAR, den är värd tiden!

   • David skriver:

    Jag måste bara instämma. Allen Carrs bok ”Äntligen icke-rökare” är helt fantastisk. Till priset av två dosor snus!!!
    Läs den, jag slutade helt efter 100 sidor och hade ingen abstinens, överhuvudtaget!!! Det enda som jag märkte av var att tandköttet blev betydligt bättre och det därmed kändes annorlunda i munnen, och viss ryggmärgskänsla ibland (stoppa in en prilla efter maten tex). Men det är helt otroligt hur lätt det var att sluta, och kanske framförallt hur lätta vi är att bli hjärntvättade.

   • Anonym skriver:

    Kan bara hålla med. En riktigt bra bok även för snusare

    • Anonym skriver:

     Hej, och stå på er, jag har försökt många gånger, men är ioförsig ingen stor snusare, men jag slutade den 9:de december och det på grund av en arbetskamrat som inte visste att jag använde det, han sa helt enkelt, men varför gör du det? så enkelt det kan gå att sluta, det är hjärnan som är problemet, bara att bestämma sig så går det ☺. En fråga, jag känner mig lite grinig och undrar om någon har känt lika dant, hur länge kan det ta och kan jag göra något för att motverka det?

  • Anonym skriver:

   Det är värt! Nu själv fri efter snart ett helt år! Men ge inte upp! Det går, även om det är tufft!

 10. Jack skriver:

  Fri i 3 veckor. Inte svårt alls.

 11. Johan skriver:

  3:dje dagen utan snus! Jobbigt men de ska gå! När släpper den värsta abstinensen?

  • Anonym skriver:

   1 år

  • Johan skriver:

   Hade snusat i 5-6 ar. Knappt en dosa om dagen. Foljande reaktioner nar jag slutade:
   Dag 1-3: Svettningar, Huvudvark och riktigt irriterad / latt att koka over (hade varit smartare att sluta pa en fredag… hade en del besvarliga moten pa jobbet vilket var daligt planerat).
   – Vecka 3: Langsamt avtagande sug. Lite fram-och-tillbaka; ibland inga tankar alls, ibland sug. Fortfarande var snus min forsta tanke nar jag vaknade pa morgonen.
   Vecka 4-Vecka 8/9: Fortsatt avtagande sug, langre mellan tankar och sug. Ofta fortfarande min forsta tanke nar jag vaknade pa morgonen (men inte langre alltid).
   Vecka 8/9-Manad 8 (idag!): Tanker pa det da-och-da, men inget fysiskt sug langre, sa mer psykiskt an nagot annat. Inget jag tanker pa dagligen.

 12. ollo skriver:

  1 dygn utan snus. bara resten kvar…

  jag märker att man svettas rätt mkt nu när man inte snusar. det var inte något jag väntade mig.

 13. Natalie skriver:

  Slutade snusa för två månader sen. Följde tipsen som stod här och det funkade jättebra. Det var dock sjukt jobbigt de första fyra veckorna. Tänkte på snus minst en gång i minuten. Nu tänker jag aldrig på snus längre och det är SÅÅÅ skönt. Kan t.o.m dricka öl utan problem. Slutade dricka kaffe för att det skulle vara lättare så nu är jag inte beroende av det heller. Att sluta snusa har gett mig motivation att träna mer och äta bättre! Har mycket mer energi nu än tidigare. Det är ett helvete i början men bara man tar sig igenom den första månaden så blir allt bättre! Jag är så himla himla glad att jag slutade.

  • kibrom skriver:

   Jag slutade snusa den 1/9 2015. Jag har mycket problem med musklerna (ont överallt ). Är det vanligt?

   • Ewing skriver:

    Letat ”symptom” på abstinens besvär och detta är ett av mina också, klockrent.
    Du säger muskelvärk och det är precis så för mig. Dock begränsat till låren samt underben, fötter, vilket är intressant. Känns som en molande muskelvärk som i tid och otid blir som skakningar, halv kramp. Vad beror det på?
    Blod cirkulationen som kommer igång?

    Slutat efter 10 år av växande intag av snus och är (har varit…) en riktig sucker gällande nikotin sedan 15 års ålder (46 nu).
    Har dock lyckats hålla upp i 2 längre perioder tidigare.
    Hoppas denna gång blir ännu längre.

    Nu inne på dygn 5. Kör hårt och lycka till alla!

 14. Natalie skriver:

  Just det! Hade niktonfri snus de första tre veckorna. Asbra tips! Sen bytte jag ut det mot tugummi för att ha något att göra på föreläsningar om jag fick för mig att jag ville ta en snus. Det hjälper att stoppa något i munnen.

 15. Nikke skriver:

  Har varit fri i en måndag idag (slutade 1:a sept). Jag ställde in hjärnan på att jag redan hade slutat. Inte ”jag slutar om två veckor” utan jag tänkte ”jag HAR SLUTAT för MINUS två veckor sedan”. För det svåra är att ändra attityd, att vara en ickesnusare. Att sluta pilla in skit under läppen är ju ”bara” en vanesak. Mind over body – jobba på gott folk!

  • Roy skriver:

   Jäkligt smart, tycker jag. Har inte alls tänkt i de banorna, men det ska jag göra nu. Har själv varit snusfri i lite mer än en vecka.

   Hoppas det går bra för dig också!

 16. johan skriver:

  Idag är det 3 månader sen jag slutade!
  Valde att sluta första dagen på semestern, för på jobbet skulle det inte funka..
  Första snusfria dagen var tuffast – såg till att ha projekt igång hela dagen. Många bra tips på denna sajt som jag använde mig av. Valde att inte använda plåster, nikotinfritt snus eller annat som substitut – för att inte dra ut på lidandet..
  Faktiskt bara riktigt tufft första veckan. De första två månaderna kunde jag i vissa stunder bli galen…men en dag i taget..
  Efter 3 månader – inga problem! Så du som är mitt i skiten, eller ska ta steget att lägga av – håll ut! En dag i taget..

 17. Lillajag skriver:

  Slutade snusa i torsdags. Var ganska deprimerad och nere torsdag och fredag men ”nu börjar det ordna till sig”. Känner fortfarande ett sug ibland, men står emot det. Motivationen? Snusets inverkan på mina tänder och tandkött, äckligt rent ut sagt!

 18. Per skriver:

  Jag vet inte hur jag ska motivera mig själv till att sluta. Har försökt ca 20 gånger de senaste 10åren. Hjäöp

 19. Jonas skriver:

  3 månader nu. Jag har långa perioder när jag knappt tänker på nikotin, men suget kommer tillbaka med full styrka när man minst anar det. Måste vara beredd att bryta med något. Träning funkar bra för mig. Jag kan vara jättesugen, gå och träna och bli av med suget helt. Mörk choklad efter maten är lysande. Bästa snusen är ju den efter en god middag, men då käkar jag ett par rutor mörk choklad istället.
  Bra sida det här. Skönt att läsa om fler som kämpar mot Nikotinbesten……….

 20. Micke skriver:

  Två dagar utan snus nu. Brukade snusa konstant, enda gången jag inte hade prilla inne var väl när jag åt. Bra mental förberedelse är A och O, använder inga andra nikotinhjälpmedel eller nikotinfritt snus.
  Rock on!

 21. Therese skriver:

  Nu är det 3 veckor sharp! Äter mer och har säkert gått upp 2 kilo i vikt, men jag känner mig själv och bör inte ha några problem att gå ner dom igen. Frågar mig varje dag om livet verkligen blir bättre utan snus. Det blir åtminstone inte sämre, kanske bara lite tråkigare. Hoppas att jag kan hitta motivationen att börja träna. Göteborgsvarvet here I come!

 22. Krille skriver:

  Jag slutade snusa med hör o häpna bomull.det är faktiskt sant lägg en bit bomull under läppen det spänner gött under läppen och helt ofarligt se bara till att det är 100% ren bomull.lycka till

 23. Robert skriver:

  fjärde snusfria dagen efter 25 års snusande, mår riktigt illa men det beror nog mest på att jag under kvällen knaprat i mig nästan ett helt vitkålshuvud:)

 24. jocke skriver:

  Snusfri i 2 dygn. Det enda jag tänker på är snus. Men ger fan inte upp nu!!

  Fan vad det vore gått med en prilla som nyss legat i kylen………

 25. Maria skriver:

  Första dagen utan snus.. Tio år har gått utan en enda dags uppehåll av mitt älskade snus. Man mår inte som en prinsessa direkt… Men nu har har äntligen gett mig fan på att sluta. Det ska gå!

 26. Nicklas skriver:

  Hej!

  Vill bara dela med mig till någon: Har en vidrig situation och en bra idé. Min privata situation är just nu väldigt ur balans – Min fru har sagt att hon gillar en annan man(!). Och eftersom jag ändå mår så satans dåligt (skakningar, frossa, ångest osv) tänkte jag att det kan ju inte gärna bli värre – lika bra jag passar på att sluta snusa. Slängde alla mina dosor (Det var ganska många!) igår kl. 20:00. Börjar närma mig ett dygn nu. Har snusat i 15 år…

  Hur som helst, det är 5-6 gången jag slutar, men baserat på den inledande teorin så lider jag inte så mycket av just nikotinabstinens denna gång, mest annat som svider.

  Tack för att ni delar med er – Jag blir inspirerad!

 27. Hanna skriver:

  Nu är det ganska exakt 2 dygn sen jag tog min sista snus. Det känns jätte bra! Vågorna av abstinens kommer titt som tätt, men då har jag återupprepat mantrat: Shit va skönt det är att vara FRI, att veta att jag aldrig mer behöver snusa igen! Sen försvinner abstinensvågen och ersätts av ett lyckorus, över att jag faktiskt inte alls behöver ta något nikotinpreparat för att vara nöjd och glad! Känner mig dock hungrigare än vanligt, tror att det hör till. Bäst att komma igång med träningen igen då..hehe! 🙂

 28. Micke skriver:

  Jaha imorgon nyår och efter ska man sluta med prillan. Pappaledig vilket komma göra det ännu svårare men jag ska f-n fixa det.. 10 år hittills med några uppehåll men nu ska det funka.

 29. Sam skriver:

  3:a dagen utan snus och nikotin, det är hård men det går bra. Som tur det är så har jag alltid min styrke träning att luta mig på, annars hade jag inte klarat av det hela……

 30. Beppe skriver:

  38 timmar utan mitt älskade snus. Tycker det är riktigt skönt att läsa alla era kommentarer! Väckte min fru imorse tidigt som fan och sade att hon aldrig säger godmorgon längre. Hon svarade att hon hellre ser mig MED nikotin i kroppen eftersom jag ju blir så jäkla dryg och irriterad när jag försöker sluta( inte första gången). Jag tänker fan rida ut den här ångesten, som faktiskt inte är helt sjukt omöjlig att hantera. Gillar en av ovanstående kommentarer om att känna sig FRI. Man blir nästan lite tårögd av den tanken. Är 34 år och har snusat i 19 av dem… varje dag! Jag ska fan klara det här! Kom igen alla ni andra också!!!!!

 31. Frank skriver:

  3-dje dagen här åxå, utan prilla IGEN !! Har gjort ngr halvhjärtade försök dom senaste 4 åren, men givit upp, men denna gång så fasen skall det gå. Snusade i 30 år och slutade tvärt och var fri i 3 år!! Och ”trilla dit” en gång när suget bara kom, fasen vad besviken man blir på sig själv. har fortsatt så i 10 år till, men nu måste det bara vara nog. Så varning till alla ”festprillare” eller bara ”ta en nu så jobbigt” glöm det Ni trillar dit så det skriker om det, finns inte en Changs att klara sig undan, man är som en”nykter alkoholist” så glöm prillan. Heja Oss Alla Nu, så vi kan blåsa staten på en massa tobaksskatt 🙂

 32. Marie skriver:

  Hej och hå. Andra dagen utan snus. Jag känner mig lite speedad, det kryper i kroppen. Jag har bestämt mig för att sluta snusa, egentligen skulle jag varit snusfri i december genom nedtrappning men det gick inte, så nu slutade jag tvärt. Jag känner mig hungrigare än vanligt, det gör jag, men jag vill inte gå upp i vikt, jag har ju precis lyckats gå ner de sista gravidkilorna (jag snusade inte när jag var gravid och ammade). Hoppas det går att sluta nu, hemma sprider mannen ut dosor i hela huset…lite svårt att se dem…

 33. monkan skriver:

  5e dagen utan snus… tredje försöket också för den delen..men denna gång ska det funka! Har ingefära i små bitar som jag lägger under löppen, det bränner gott…

  Lite ledsen idag abstinensen försöker lura mig, igår kände jag mig jättemotiverad!

  Hoppas värsta suget försvinner inom 1 månad…för ska det vara livet ut blir det svårt.

  heja heja oss!

 34. Stina skriver:

  2:a dagen utan snus och är sjuuukt lättirriterad, grinig, trött, noll koncentration etc..när blir det bättre?? Håller med fg talare om att det ändå är skönt att vara fri:D ska testa dessa tips med ingefära, onico mfl..ska dessutom försöka spara snus-pengarna (jisses vad mkt flis det blir på ett år..:/) heja heja!!

 35. Uffe skriver:

  Har inte snusat sen i onsdags dvs 4 dagar, än så länge har det gått bra. Hushållspapper hjälper riktigt bra men känner att jag inte ens vill ha det under läppen för när man slutar så ska man sluta med allt. Nu gäller det bara att ha kvar motivationen och spara pengarna till något annat. (snusat i 7-8 år). Lycka till alla och visst känns det bra?

  • Freddan skriver:

   Tjena Uffe!

   Tog samma som dig min sista snus i onsdags och varit snusare i 11 år!
   För min del har det varit några tuffa dagar, mått piss, ingen sömn, muskelryckningar, huvudvärk och noll i koncentration! men dag 4 som jag är inne på nu känns mycket mycket bättre, är fortfarande sugen som fasen på en prilla men de går lika väl utan! Det är som man säger, de är inga som helst problem att sluta snusa och man gett sig fan på de, de svåraste är att inte börja igen… inom några dagar så kommer säkert snusjävulen börja prata med oss och tala om hur förbaskat gott det är! Lyssna inte på honom, de gjorde du för 8 år sen och han har inte hört av sig för än nu? Ganska falsk snubbe….

 36. Popp skriver:

  Håller med dig Uffe, ska man sluta ska man sluta med allt! För mig är nikotinfri snus eller nikotinplåster inte några alternativ. Det jag saknar som fan är att sitta och snurra dosan mellan fingrarna, att ha med den i fickan osv, det är det jag måste bli av med – vanan! Nikotinets andar känner jag mig kunna behärska så här långt iaf (en dryg vecka utan), jag känner att min självkänsla ökar för var dag, jag känner mig snyggare och mår bra! MEN -jag skulle kunna äta en hel häst, typ hela tiden, tur att jag älskar att träna 🙂 Jag får alltså kämpa en del för att undvika godis odyl, likväl som snuset. Jaa man kan inte klaga på utmaningen iaf, lycka till alla!!

 37. Beppe skriver:

  Är nu inne på mitt femte dygn. Suget minskar och jag borde rent fysiologiskt tömt min kropp på nikotin vid det här laget. Har snusat i 20 år. Nån mer här som tycker att munnen blir konstig när man slutar? Känns typ surt och ömt och jag fixar inte stark mat längre…

 38. Frank skriver:

  Tjohej alla, nu 7 dagar utan prilla, fasen vad skönt, börjar känna mig lite stolt över mig själv, och vilken aptit man får, måste ju hålla igen så man inte tömmer kylskåpet.
  Har hållt på o snusa i närmare 40 år, så undra på att kroppen gör uppror, och skriker åt mig att hitta dosan igen………….ha ha glöm de nu är jag chef, ingen mera prilla.
  Svar till Beppe: Tror du har rätt, kroppen ändrar väl surhetsgraden i munhålan??, Tycket i vart fall att maten smakar mkt, mera nu, än tidigare….inbillning ??
  Men är nikotinet redan ute efter 5 dar ? hade för mig det tog upp till 14 dagar , nåväl det viktiga nu är ju som ngn annan utryckt sig tidigare : Att inte BÖRJA snusa igen!!
  Heja oss alla nu / och låt dosan ligga 🙂

 39. Mennurå! skriver:

  Första dagen ”utan” snus. Snuttat på två gamla påssnusar då och då under dagen men med en normal konsumtion på två dosor så är det på väg åt rätt håll åtminstone. 15 år av frenetiskt snusande. När jag blev gravid slutade jag rakt av direkt jag plussade så jag vet att det bara är att göra det. Pju, svettas, har huvudvärk och är jäkligt irriterad.

  • AL skriver:

   Låter precis som mig, har också kunnat sluta rakt av när jag varit gravid, nu känns det jättesvårt. Har också gamla påssnusar som jag återanvänder. Har snusat 2 dosor per dag. Hur går det för dig nu?

 40. AL skriver:

  Jag är inne på min 2:a dag på mitt försök att sluta snusa. Det är svårt då sambon är snusare och det hela tiden ligger stockar med snus i kylen. Han vill absolut ha dem i kylen för hållbarhetens skull fast jag har bett honom att låsa in dem någonstans. Igår tog jag 4 st av sambon. I dag ska jag vara duktigare. Jag använder nikotinplåster, provade en dag på jobbet helt utan men jag kände mig riktigt full och yr så det gick inte att jobba.

  Ni som har slutat, när känner man sig helt fri?

  • Anonym skriver:

   Samma här.. Jag känner mig berusad hela tiden men inte på det ”trevliga” sättet… Här är det hela havet stormar efter 10 dagars uppehåll med allt. Min sambo snusar också. Det är inte negativt för mig. Ser det mer som att ”ha ha, jag klarar av att sluta med snusen men inte du ;-)” Jag gick dom första dagarna med en dosa i väskan. Efter det la jag in resten av stocken i frysen.
   Lycka till! Du kommer att vinna !

  • Anonym skriver:

   Min erfarenhet är att det finns inga genvägar, har testat allt många ggr! Man måste ta bort allt med nikotin, det snackas om gradvis avvänjning, men vägen till att ta en snus blir kortare om man tuggar nikotintuggummin eller har en snus att snutta på! Lägg ner helt på en gång! Men det viktigaste, vill du verkligen?! Svarar man nja på den frågan så är det kört! Man måste verkligen vilja, då funkar det! Kör hårt 🙂

 41. Susanne skriver:

  Tog min sista snus igårkväll. Första försöket att sluta efter 9 år med en prilla ständigt i munnen. Jag tycker nikotinabstinensen är värst. Jag är yr och mår illa hela tiden. Och hjärnspökena skriker att det inte finns någon bra anledning att Sluta. FAN vad svårt det är. Men jag SKA klara detta! SKA!!!!

 42. Finskan skriver:

  Slutade röka för ett och ett halft år sen, men dum som jag var så började snusa istället. För 4 dagar sen slutade jag med snuset. Använder lite nikotinfri snus ,men det är ju inte samma sak direkt. Jag är trött trött trött, hela hela tiden. Men på nätterna kan jag inte sova…vaknar 20 ggr på en natt… undrar hur länge det dröjer innan jag blir normal igen?? Någon som vet??

 43. svenka skriver:

  Blir så sjukt glad över hur människor kan samarbeta, människor som inte ens känner varandra stöttar varandra utan att någon hatare kommer och förstör! Själv ska jag och min polare börja med ”slutandet” imorgon. Keep it up!

 44. Erica skriver:

  Jag har varit snusfri i 3 dagar nu!!! Jag har snusat och rökt i 13 år, och har alltid haft min bästis nikotin vid min sida. Men nu är det slut!
  Jag blir otroligt motiverad av att läsa om er som kämpar på. Ensamheten känns tuffare än jag trodde, och det hjälper att läsa om fler som går igenom ”skilsmässan”.
  Ett tips som hjälpt mig:
  Skriv en lista över anledningar till ditt beslut: VARFÖR ÄR DET VIKTIGT FÖR MIG?
  Denna lista har varit fantastisk för mig att titta på när jag inte kan förstå varför jag faktiskt ville sluta. Samtidigt gav det mig mycket pepp att fundera igenom varför jag faktiskt ville sluta. Motivationen blev starkare när jag kunde finna så många anledningar..
  Lycka till allihopa och kom ihåg varför det är viktigt för dig att vara fri från nikotin beroende=)

 45. Carro skriver:

  Måste först ge er alla ”sluta snusa kämpare” en eloge!!:-). Själv är jag inne på 6:e dygnet utan min älskade general! Snusat i 23 år först portion och sen lös! Testat sluta flera ggr men aldrig fixat mer än 2 dagar! Känns både skönt och vemodigt so far! Tuggar tuggummi, käkar turkiskpeppar, nikotinfritt snus!! Och äter som en häst!! Trodde abstinensen sku bli tokvidrig som förra ggn men inte märkt samma tendens till yrsel, svettningar etc. Jag måste sluta pga min reumatiska sjukdom som gör att jag tappar känseln och blodcirkulationen! Och jag ska fixa det denna gång!! Heja heja till alla oss och vårt nya sundare liv och tandkött:-))

 46. Fredrik skriver:

  Det är faktiskt lite sorgligt att sluta på ett sätt, känslan av att stoppa upp en snus när man är som sugnast är obeskrivlig! Det är tanken jag dras med hela tiden nu!! Hoppas verkligen det försvinner. Första dagen för mig, och jag har fan bestämt mig för att sluta, för det har jag redan!

 47. Johan skriver:

  Åhh hah folk måste sluta påminna mig om hur gott ditten och datten var 🙁

  Dags att dra och träna (Andra dagen)

 48. Fredrik skriver:

  Hållt upp nu i 3 minuter… Men själva tanken på att sluta gör ju suget 100ggr större… Men jag ska ge det ett seriöst försök

 49. Tomas skriver:

  Hade snusat i 23 år. Är nu inne på 9:e dygnet med nikotinfri snus och börjar känna mig redo att lämna den också. I 3-4 dagar var abstinensen skitjobbig. Nu är det mest sömnproblemen som stör. Jag vaknar 1-2 ggr i timmen utan att veta varför, men somnar om ganska fort. Upplever att tiden går mycket långsammare generellt. Äter oftare och mer. Men finner motiv till mera träning. Har jämnare (och lugnare)hjärtrytm. Tror på det här den här gången. Lycka till alla!

  • Jessica skriver:

   Jag upplever också att tiden går långsammare, det är en skum känsla tycker jag…

  • Anonym skriver:

   Snusat i 29 år och bestämde mig att sluta för en vecka och 2 timmar sedan:-) första 2dygnen var en blandning av alla register.
   Men det jag lider mesta av är sömnen,kan inte sova och det känns som jag lever i ett koffeinrus(dricker inget koffein),sömnbristen gör att jag blir okoncentrerad och stirrigt/nervöst beteende, har dock inga humörsvängningar.
   En annan sak är oxå magen,jag har dom senaste månaderna upplevt att nikotinet påverkat min magen genom gaser och halsbränna, tyvärr så har inte det minskat utan mer ökat,fast jag tror att det kommer att lägga sig med tiden,
   Jag kör inget substitut,utan jag försöker sysselsätta mig fysiskt med något när jag känner suget som mest och det fungerar rätt så bra, jag beundrar alla som lyckats bli fri ifrån sina ovanor och jag vet att jag kommer att lyckas med, för annars hade jag aldrig utsatt mig för denna situation!
   So be strong and keep on rockin allihopa i detta avlånga land.
   Mvh jens från uddevalla

 50. Husse skriver:

  En månad precis på minuten!
  Det är bara att pula in mer hårdrock i öronen och träna hårdare, vi fixar det här nu!
  Kick up mint 3 påsar funkar när det är som värst, men jag lurar bara min 25års snusande hjärna, jag vet. Läge att lägga ner det också.

  Det finns inga genvägar till det perfekta snusslutet, helt sinno!
  Rock on!

 51. Tim skriver:

  Slutade snusa för ganska exakt 31 timmar sen. Det jobbiga är att man känner abstinensen i halsen. Man blir liksom nästan sjuk utav att inte ha snus inne. Har läst en hel del av andra och fått motivation. Personligen har jag ett utmärkt scenario då jag bor utomlands och brukade beställa snus via nätet. Det är liksom väldigt svårt att få tag på snus här även om det finns någon tobaksbutik inne i Manhattan som har det!

  Nej för fan, nu ska jag klara av det här!

 52. Snusfri 2 dygn skriver:

  GAAAAHH
  Hur fan ska jag fortsätta motivera mig själv. Känns som jag aldrig kommer njuta av något igen.

  • Jessica skriver:

   Jag har varit snusfri i 1 dygn. Jag har ständigt tankar att allt känns meningslöst & tomt och tråkigt osv (utan snus) men eftersom jag visste att dessa tankar skulle komma så ger jag dom inte så mycket uppmärksamhet. Det är väl beroendet som vädjar till ens svaga punkter tror jag.. kämpa på…

   • Christina skriver:

    Ha ha..känner igen mig, meningslöst att leva helt enkelt….Bara att bita ihop, vi fixar det! 🙂

 53. Mårten skriver:

  Har varit snusfri i snart 11 dagar! Snusade i omkring 5 år men valde förra onsdagen att sluta. Första gången jag ger det ett ärligt försök.
  Går relativt bra än så länge men jag är fortfarande ganska yr vissa delar av dygnet. Just nu, efter en promenad är jag yr, borde lugna ner sig snart dock, men just yrseln är det jobbigaste, man blir liksom lite rädd att man ska svimma ibland.
  Kör på Onico och det funkar rätt bra även om det känns bra trist. Fräscht ska det ju inte smaka!? Jag vill ha ett nikotin-o tobaksfritt snus som smakar Rapé! :/
  Men men detta ska gå bra, känns dock som jag fått ont i halsen av detta nu också. Känner mig öm i halsen och har känt detta förkylningssymtom i över en vecka nu vilket aldrig brukar hända för mig..

  Kul att läsa andra i samma sits! Let’s get free! 😀

 54. Anna skriver:

  Nu har jag varit snusfri i 7 dagar och de går BRA! 🙂

 55. Jen skriver:

  Vart snusfri i 5643 minuter! Jag har knappt sovit..känns som jag är sjuk. Kan inte tänka på nått annat än snus..Har snart ätit upp en hel tigerkaka! Ska de va såhär? Väntar på att få kunna säga: – De här går ju hur bra som helst 🙁

 56. Anonym skriver:

  ok Frank här.
  Snusfri i två månader nu :-)) :-))

  fasen va gott har lagt onicon åt sidan också. sparat 3200 kr, nu motiverad ?? klart man är , res upp pengarna i stället. efter 40 års snusande, jippie :-))

  håll ut alla Ni som lägger av, visst har man abstinens, men det försvinner fort.

  håll ut, o kämpa på.

 57. Morri skriver:

  Slutade i Januari. Slutade med nikotinersättning för 3 v ca.. har börjat få mycket sug på slutet!! Känner mig lättirriterad och rådlös. Skulle så gärna ta en bara för att få koppla av en stund, känna lugnet!!!

 58. Rickard Pettersson Norrland skriver:

  Har nu varit nikotinfri i drygt ett dygn, fick slut snus igår och bestämde mig för att aldrig mer köpa snus. Har snusat varje dag i 26 år, så det blir spännande och se vad som händer de första dagarna. 🙂

 59. J skriver:

  Tänkte göra en followup,

  nu har det gått 1 månad och 8 dagar sen jag blev nikotinfri,

  Dom där perioderna där suget verkligen försvinner är härliga och man kan ägna tid åt annat istället för att tänka på snus.

  Börjar fundera på om Turkisk peppar bara gör saker värre så slutar med det nu.

  Kämpa på gubbar och gummor !!

 60. Christina skriver:

  Började trappa ner i måndags, idag är det fredag. Snusat i 28 år de sista åren 1 dosa lös om dagen! Har klarat mig sen i måndags med en dosa minicath, idag är jag inne på den sista påsen, sen är det slut!
  Går över förväntan bra, saknar faktiskt ingenting under läppan, köpt nikotinplåster men ej använt dom.
  Detta kommer att gå, och 13.000 sparade slantar om året kan man göra nåt roligare för!
  Kämpa på alla tappra!

 61. Mårten skriver:

  Nu snusfri i 35 dagar och abstinensen är i princip helt borta. Tänker på snus väldigt sällan och glömmer till och med ofta bort att ta en Onico, så snart kan jag nog vara fri från det också! 🙂
  Man blir piggare, får bättre kondition och man blir gladare, iaf har jag blivit det, även om det i början kändes rätt trist att inte få belöna sig med snus längre 😉 Att blodtrycket sänks är också det väldigt positivt.
  Bara o kämpa gott folk! 🙂

 62. lassep skriver:

  Har snusat i+50år,försökt sluta 2ggr,misslyckades totalt bägge. Vid tidigare försök rökte jag vilket jag slutade med för 24 år sen. 20120314 lade jag av med snuset,ingen nedtrappning alls,går mycket bra,inga magsmärtor vilket jag haft vid tidigare försök.
  Finns det risk att jag hamnar i abstinensbesvär efter 2 veckor?
  Vi måste kämpa för att vinna..ha det bra
  lassep

  • Johan skriver:

   Kämpa på du !

   Snart kan du leva som en fri människa istället för att vara slav för nikotinet.

   Det kan du förvänta dig nog men håll ut, hoppas det gått bra.

  • lassep skriver:

   Får nog svara mej själv då jag verkade naiv i förra inlägget.

   efter 10 veckor finns fortfarande abstinens,dock inte så svår längre,men lika hatad (rapningar och illamående och obehaglig känsla i magen)
   Kommer aldrig att ge vika för suget,tar hellre en whiskey för att glömma dom
   otrevliga påminnelserna att man varit nikotinslav i mer än 50 år
   Lev väl och nikotinfritt
   lassep

 63. dina skriver:

  Hur lång tid tar det innan den värsta abstinensen är över? Någon som har erfarenhet? Hur lång tid tar det innan man känner sig helt fri?

 64. A skriver:

  Ni somhar slutat snusa. Hur lång tid tar det tills man slutar tänka på snus hela tiden?

  • hanna skriver:

   Inne på fjärde veckan, tänker ändå på det hela tiden.

  • Anonym skriver:

   Bra jobbat!
   Har snusat i 23 år. Har nu varit utan i 4 månader. Fortfarande kommer det ibland tankar på en saftig prilla, men dem begären är inte alls sådana som du förmodligen hade i början. Dem första 2 veckorna upplevde jag som dem värsta. Nästan som att man var lite ”bakom flötet” om dagarna.
   Kör hårt, du fixar detta!
   -Mikrus-

   • hanna skriver:

    Du är ju grym! Att ha snusat så länge och ändå fixa att sluta 🙂 jag hade bara snusat i 3,5 år när jag nu bestämde mig för att sluta. Hade inte dom värsta absitnensbesvären som huvudvärk och frossa, men blev ändå trött, konstig i huvudet och otroligt stressad. Men så fort man har bestämt sig och har lite jävlar anamma i sig så fixar man det, utan större problem. Nu har jag ingen abstinens längre, en månad utan imorgon! Ansåg mig själv som medelsnusare när jag slutade. Det som är jobbigast nu är suget, att man vet hur jäkla gött det är. Men det är bara att stå emot, vi fixar det här!

 65. lassep skriver:

  är inne på vecka 5 nu..fick riktiga besvär på förmiddagen under ca:1 timma…längre och längre mellan dom svåra besvären,att man saknar snuset under läppen räknar jag inte som ett besvär…
  Skulle aldrig kunna tänka mej att ge upp nu,måste ju bli lindrigare för varje vecka..
  Håll ut och kämpa
  lassep

 66. hanna skriver:

  3 veckor och 3 dagar utan nu. Säljer i mitt jobb ca 100 dosor snus dagligen, då hjälper det att vi även säljer lösgodis, äter hela tiden… Dock har det även en nackdel, vikten har ökat p.g.a. det, akta er, mitt godissug har stigit i höjden, dock tränar jag några gånger i veckan och ändå viktökning. Usch. Detta är sjukt jobbigt.

 67. lassep skriver:

  Inne på vecka 6,äntligen har dom tunga abstinensbesvären försvunnit, kan känna som om en attack är på väg ibland men avtar utan att bryta ut. Letar efter dosan när jag är på väg ut mm, men vill inte påstå att jag saknar snuset under läppen.
  800-1000 kr/månad att göra annat för är inte fel

 68. Eric skriver:

  Inne på dag 6 nu, känns bra ibland och skit ibland (även fast jag fortfarande har en konstant huvudvärk och rapar hela tiden för att jag mår illa). Träning är kung som många sagt, blir ca 1,5 timmar styrka och lika långa promenader varje dag. Något som motiverar mig är att tänka på alla andra saker man gjort tidigare i livet som faktiskt var jobbigare, tex om man jämför med några av de övningar jag gjorde under värnplikten kan man kalla sluta snusa för en ”piss i mississippi”. Försök även att skratta åt faktumet att du vill ha någonting så gärna som du vet förstör din kropp så mycket. Var kaxig!!, dumpa det svenska jävla jantelags-tänket i detta fall, helt ok att tycka att man är bättre än andra när det gäller att sluta snusa, lyckas du var du ju faktiskt starkare än den som inte lyckades.

 69. Ida skriver:

  6 dagar idag, snusat i 7 år och har försökt sluta förr med då har jag rökt ist och det vill man ju inte så tillbaka till snuset. Bestämde mig bara att i morgon blir det, sambon skulle jobba borta en vecka och jag var ledig så det passade perfekt! Gått ganska bra faktiskt, tagit nån onico men försöker låta bli och jag känner mig väldigt positiv och stolt!!

 70. Leif skriver:

  Efter att ha snusat från det jag var 13 år gammal, då snusen kostade 3,70:- har jag nu 43 år gammal slutat, eller som jag själv säger för att slippa känna någon press från andra ”gjort ett uppehåll”.
  Har nu varit helt utan nikotin i 11 veckor och tänker nästan inte alls på snus längre.
  Dom första 3-4 dagarna var vidriga men sedan har det gått bättre och bättre.
  Grejen var den att jag aldrig haft en tanke på att sluta. Anledningen till mitt uppehåll
  är att jag en morgon bryter min rutin. Det jag alltid gör på morgonen innan jag ens hunnit få upp ögonen är att lägga in en stor fet go snus. Men en morgon för 11 veckor sedan tänkte jag: Jag äter frukost innan jag tar en snus, men efter det då jävlar…Äh jag passar på att borsta tänderna innan också.
  Efter tandborstningen då blir det gott, men då jag tittar på klockan inser jag att jag måste åka till jobbet. Eftersom att arbetsdagen alltid börjar med en kopp kaffe så
  bestämmer jag mig för att skjuta upp snusinlägget en tredje gång och vänta till jag fått mitt kaffe.Kaffet dricks upp, handen far ner i fickan och griper dosan. Men nu nästan skakande av abstinens gräver jag ner mina fingrar i dosan samtidigt som något i mig säger: Har du klarat en hel timme utan snus så klarar du en till. Och sedan den konstiga morgonen har jag varit ”ren”.

  • General skriver:

   Men vad smart att kalla det för ett uppehåll! Jag slutade för tolv veckor sedan och precis som för dig var det ett oplanerat avbrott (pga kraftig influensa). Suget finns kvar, motivationen tryter och jag har svårt att förlika mig med tanken på att aldrig mer snusa. Ska genast börja kalla det för ett uppehåll istället, så får vi väl se hur långt det blir.

   Och bra kämpat förresten! En fördel för oss är väl att vi slapp ha ångest innan vi slutade. Det bara hände. 🙂

   • Simon skriver:

    Pressen från andra är det enda som får mig att hålla mig, inne på dag 4 nu. Jag har berättat för så många som möjligt att jag har slutat med snuset bara för att inte ha någon återvändo. Skulle jag kallat det för uppehåll så skulle jag kunna komma på tusen bra anledningar att sluta med det uppehållet just nu. Men alla är vi olika 🙂

 71. Anders skriver:

  Dag 3 utan snus.
  Tuggar tuggummi som det inte fanns någon morgondag.
  Men har fungerat relativt smärtfritt än så länge.
  Har snusat i över 10 år. Tack alla här för hjälpen!
  Går in och läser när det är som jobbigast.

  Hej jag heter och Anders och jag är snusare!

 72. Lasse skriver:

  Jag slutade i september 2010, for till Grekland i tre veckor med endast EN dosa i packningen. I Grekland finns inte snus, på Rhodos finns det på en liten bar på bargatan. Pris omkring 100:-SEK. Då var det ingen svårighet att sluta snusa… Och idag känns det otroligt skönt att vara fri från begäret. Visserligen kommer suget då och då men det är bara att hålla ut. Belöningen kommer senare…

 73. Loppan skriver:

  1 vecka och 5 dagar utan snus. Denna gång fungerade det. Har slutat 1000 gånger känns det som, men fallit redan 1:a eller 2:a dagen. Men nu får det vara nog. Jag vill aldrig med snusa.

 74. WHZ skriver:

  Jag har försökt sluta många gånger, med många olika strategier som alla har fungerat en viss tid (upp till hela 12 månader). Likförbannat så börjar jag igen på grund av festsnusning eller ’nallande’ från vänners dosor. ”Det är ingen som märker något om jag tar en prilla”, ”Jag åker inte dit om jag bara tar en”, bortförklaringarna är många men resultatet blir ändå alltid det samma.

  Nu har jag slutat igen, men den här gången har jag tagit mig en funderare. Jag började snusa för ungeför sju år sedan när mitt liv var en enda kaotisk och depressiv röra. Jag mådde riktigt dåligt och blev med tiden mer och mer självdestruktiv, det var när jag stod vid valet att kasta mig från en bro eller försöka minska min ångest på annat sätt som snusen omfamnade mig och lindade in mig i en varm dekadent filt. Den tog udden av allt, och gjorde livet lite lättare för stunden även om den fick mig att må illa. Men jag tänkte att det var bättre att döda mig själv långsamt så att jag kanske hann ändra mig på vägen. Det gjorde jag också, och nu, sju år senare är det dags att släppa snuttefilten. Min taktik denna gången är att låta abstinensen; med allt vad den innebär, skölja över mig och slita i mig. På samma sätt som jag började ska jag nu sluta, det kommer göra ont, fysiskt och psykiskt men det var ju det jag ville, eller hur? På detta sätt kommer jag omvandla abstinensen till ’min’ styrka, mitt mål och min motivation. Jag ska vara glad över att min kropp reagerar som den gör därför jag kunnde lika gärna ha vart borta för länge sedan. Det här är min andra chans, min pånyttfödelse; det gör bara lite ont att ömsa skinn.

  Detta är min strategi som förmodligen enbart kommer fungera för mig. Jag uppmanar ingen att gå samma väg, för vi är alla olika och vi har inte samma erfarenheter. Jag vill också poängtera att jag i dagsläget älskar mitt liv, min sambo och mig själv, det ända som återstår är att sluta snusa. Tack.

  /Nikotinfri, ”cold turkey”, + 168 timmar…

  • alex skriver:

   Även om det är nästan tre år sedan detta inlägg gjordes, så kan jag bara inte låta bli att säga att detta liknar på pricken mina egna erfarenheter.

 75. Alex skriver:

  2 månader och några dagar helt snusfri, slutade helt tvärt. Stundtals kommer det fortfarande perioder under dagarna av att det vore jäkla nice med en snus… Men det är bara att bita ihop!

 76. christian skriver:

  Har slutat för 2,8 år sedan å suget försvinner ALDRIG! Funderar starkt på å börja igen

  • Johan skriver:

   Sluta trolla, barnsligt i detta forum! Nikotinet försvinner ur kroppen på en vecka och snusen under läppen är en vana som kan ta någon månad. Jag avslutar snart min 2a dag, det är tufft. Har tidigare haft uppehåll på 3 månader samt 4 veckor, och båda gångerna tänkt att en liten jävel inte skadar. Nu är det på riktigt. Kämpa!

  • Drygt snus... skriver:

   Slutade med För 2 år sedan, var utan ett år, fick ett uppdrag att repa ngt på en snusfabrik, där de hade en massa sample dosor. Hah, tänkte ge dosorna till ngn polare, men det tog inte lång tid innan man var fast igen.
   Då jag började igen kände jag egentligen inget större sug efter snus, men när man satt framför datorn och en påse sample askar snus och hinkade pilsner var det lätt att trilla dit.
   Har nu varit nikotinfri i ca en vecka nu…. känner tidvis ett visst sug.

   Men för mig försvann suget förra gången jag slutade efter några månader.

 77. Fredrik skriver:

  Fjärde dagen utan snus. Några här ovan nämnde att tiden tycks gå långsammare. Det håller jag med om och det är en rätt cool känsla! Har sovit väldigt lite – det kokar både i huvudet och kroppen – men ändå känner jag mig utvilad och alert på dagarna. Det här känns faktiskt väldigt bra. Tack alla för era redogörelser, de har varit ett bra stöd!

  • Fredrik skriver:

   Femte dagen avklarad. Aptiten är enorm, det är som att mättnadskänslan försvunnit. Imorgon träna, måste få ut all irritation ur systemet. Fatta att jag inte känt mig nykter och normal på fem dygn, allt är som en febrig dröm. Skulle vilja vila en stund – och så fort jag tänker det så dyker snuset upp i tankarna. Men jag vet ju att där inte finns nån vila. Bara nederlag.
   Att börja snusa är som att skaffa sig ett myggbett man hela tiden måste klia på. Och så länge man fortsätter klia går det aldrig bort.

   • Fredrik skriver:

    Snart 8 dygn utan snus eller annat nikotin. Jag måste säga att idag var enklaste dagen hittills, riktigt trivsam. Tänkte kanske 3-4 ggr på snus, inte mer. Fortsätter det så här blir jag glad. Då var det inte mer än en veckas abstinens. Sen är det bara att stå fast vid beslutet.

 78. Stefan skriver:

  Härligt att läsa alla tips som alla vill dela med sig , känner dock att man reagerar olika . Har hållt upp i 6Månader nu ( Anser inte att jag har slutat förrän suget är helt borta ) Tyckte det var extremt jobbigt det första 3 Månaderna men kan fortfarande efter ett halvår ha jobbiga dagar då jag verkligen funderar på varför jag plågar mig själv… MEN det är det värt när jag tittar in på mitt sparkonto som jag öppnade i samband som jag bestämde mig för att lägga snuset åt sidan , det blir bara mer och mer pengar på kontot som jag kan göra något mycket roligare för : ) . Men det absolut bästa med det hela är att jag har haft sömnsvårigheter i ca 20 År , alltså lika länge som jag snusat , men nu när snuset inte existerar längre så sover jag som en gris vilket är både positivt och negativt ( jag tycker det är skönt att få sova men min fru gillar inte att jag låter som ett sågverk om nätterna) . KÄMPA på allihop , det kommer jag fortsätta göra !

 79. Inge B Gjort skriver:

  Utan snus i 14 dagar !!$£%#*% vad livet suger.
  Men jag har lovat min dotter att sluta, hur f-n
  det nu gick till;-)
  Slutade röka -99 och kan fortfarande känna ett
  enormt sug, men det är bara att ”hacka i sig”,
  för nu är det slut……..
  Tack alla för att Ni lider tillsammans med mig,
  känns lite lättare, sorry;-)

 80. Elin skriver:

  Snusat sedan 5år tillbaka. Har snusat mini 4år och gick över till Rapé large för 1 år sedan. DUMT att öka nikotindosen! Tappade dock 9kg i vikt på 3 månader när jag började med large snus (var normal/på gränsen till undervikt innan). Fick en idé om att sluta igår.. Är så trött på att läppen gör ont och att min näsa blivit ojämn pga. att snusen lossat tandköttet upp till näsvingen.. Hur förbereder man sig mentalt? Jag är en riktig storsnusare, den enda gången jag inte har prilla inne är när jag äter, om ens då vissa gånger. Vaknar på nätterna av att jag måste ha snus och hjärtklappningar samt skakningar är standard.. Är LIVRÄDD för att öka i vikt när jag slutar. Har ju använt mitt älskade snus som ”aptit dämpande”. Dras emellan att vara skinnybitch eller nikotinfri tjokis 🙂 Någon mer storsnusare som har lite tips/råd?

  • P skriver:

   Bara Gör det! Handlar bara om det mentala! Kan ju inte låta en liten påse bestämma öveer hur du skall må! Ta tre tuggummin och lägg in dem under läppen i ett par timmar, funkar precis lika bra!

 81. karlström skriver:

  Tjena allihoppa!. har snusat i 3 år. Men nu har jag varit utan snus i 5 dagar. nu känns det som värst. 1 dagen var lugn jämfört mot den 5 dagen!!. men har man gett sig fan på de då klarar man det!. det här klarar vi!

 82. Nadja skriver:

  20 år av nikotinberoendet är över! Den magiska gränsen – 3 dagar utan nikotin – är passerad och idag känns det MYCKET bättre 🙂 Känner mig fortfarande lite snurrig och småförkyld ibland, men det värsta abstinensen har släppt och jag ser faktiskt ljuset i slutet av tunneln! Livet börjar bli roligt igen och hjärnan börjar funka som vanligt – utan nikotin! Igår var jag sååååå nära att gå och köpa en dosa, men istället hittade jag denna sida och oj vilket stöd man fick bara genom att läsa alla kommentarerna! Tack alla ni tappra människor som kämpar för ett hälsosammare liv fritt från denna förrädiska demon och som delar med er av era berättelser! Tillsammans är vi starka! 🙂 Vill också passa på och berätta om annat, förutom denna sida, som hjälpte mig att rida ut den värsta stormen (de första 3 dagarna): starkt grönt te – i massor! Tuggumi och halstabletter. Syra äpplen. Motion (och jag som annars är en riktig soffpotatis!) – helt suveränt! Jag blev nästan hög av att cykla i uppförsbacke 🙂 Nu blir det att cykla/gå raskt alltid och överallt där det är möjligt. Sen har jag också skrivit ner punkter om varför jag har slutat och vad jag ska tänka på/göra när jag känner att jag vill köpa snus igen. De lapparna hänger väl synligt på jobbet och hemma och så har jag dem också med mig i väskan, i fall abstinensen slår till när jag inte är hemma/på jobbet. Och så har jag bett min glatt snusande make att plocka bort stockarna från kylen och ta sitt snus när jag inte ser det ( man blir ju tokig av doften!). Och heja oss alla som kämpar på! Lycka till! 🙂

 83. Nadja skriver:

  Nu har jag hållit mig ifrån nikotinet i 1 vecka. Helgen var svår. Riktigt svår 🙁 Maken tipsade till slut (efter att jag både skrikit och gråtit och skyllt all världens ondska på honom) om den nikotinfria Onico. Köpte en dosa – ogärna… Tog samtidigt en cykeltur och kan säga att motionen fortfarande är det bästa sättet att hålla kroppen och knoppen i schack. Problemet är ju bara det att man inte kan springa och cykla och motionera jämt och vissa situationer är väldigt starkt förknippade med nikotinet… Antar att det kommer att ta några veckor innan det sambandet är borta. Under tiden är det väl bara o kämpa på.

 84. Bunkrulle skriver:

  Jag har slutat snusa många gånger och det har alltid slutat på samma sätt. Jag har efter att ha varit fri några veckor börjat tigga någon enstaka cigarett som sedan blir fler och fler. Oftast tas de första cigaretterna i samband med alkohol då jag alltid varit en kedjerökare när jag druckit. Till slut skäms man över att tigga cigaretter så man köper en egen ask och vips så är man heltidsrökare. Sedan tar jag alltid ett beslut att börja snusa igen eftersom jag inte vill vara rökare.

  Nu har jag slutat snusa igen och denna gången känns det annorlunda än de förra gångerna, jag vet att jag kommer klara det. Jag ska inte röka något och undvika alkohol i några månader så man inte trillar dit bara för att man har grumligt omdöme när man är onykter. Är nu inne på fjärde dygnet och har svår abstinens men trösten är att det inte blir värre än vad det är nu. Jag kör helt utan hjälpmedel utan är på en riktig cold turkey.

 85. REB skriver:

  25 helt nikotinfria dagar efter 45 år (!) rök, rök+snus, sista 20 bara snus. Varför är det så få av Er som kommenterar att det är svårt till omöjligt att sköta arbetet? Jobbar Ni inte? Hjärnan står ju still, öööhh, få se nu, öööhh, och kör det ihop sig minsta lilla vräker suget igång och ryggen blir svettblöt. Det, alltså omöjligt att sköta jobbet, är vad som hindrat mig från att sluta i många år. Nu har jag bestämt mig för att bara skita i det – får bli som det blir, knappast sparken vid 60 års ålder.
  Drack två Oktoberfest i fredags och en i lördags, men väntade tills alla butiker var stängda. Hemsk känsla efter ölen: sorg. Riktig sorg. Gråtfärdig. Bara av snus-sug.

 86. Ingmar skriver:

  En stor tröst att veta att det ÄR så här! Finns ingen genväg – abstinensen måste man genomlida. Bra att hela tiden påminna sig om det, och att uppmuntra sig på alla vis. Jag har rökt i 45 år; nu är jag på 32 rökfria dar. (Dock ett återfall mitt i – ett paket.) Tar 1/8 nikotinplåster per dag, vill ha NÅT att luta mej mot i början. Själva röksuget tycker jag är helt borta nu, men man blir ju nedstämd. Inte kul, men det blir ju bättre med det, så småningom… Tycker cumulusnimbus sa viktiga saker/fakta, om hjärnan & dopamin, här ovan. Lycka till, alla som kämpar med denna lömska drog!

 87. L skriver:

  En vecka utan snus!

  Fick veta att jag som 25 åring hade blodtryck på 180/90 vilket är aaaalldeles för högt för min ringa ålder.

  Tog min dosa, gick till en kollega, smällde ner dosan på hans skrivbord och sa ”varsågod, jag slutar” och gick därifrån.

  Suget är inte så farligt när man väl bestämt sig, mycket sitter i huvudet.
  Svettningar dag ett, och ett sug kom efter fredags-fikan förra veckan. Men inte värre än så.

  Kollade blodtrycket igen igår, och hamnade på 140/90, fortfarande för högt, men tänk vad mycket en vecka kan göra för trycket utan tobak! 🙂

  • L skriver:

   Snusat i 9 år förövrigt 🙂

   • L skriver:

    Lite över en månad senare nu.
    Vecka 3 var så jäkla jobbig, inga problem de första två veckorna, då var jag så bestämd! Men vecka 3!!! Då kom min fas att bara gå och tänka snus ”villhavillhavillha!!”
    Jag har hållit mig, och nu vecka…6? räknar inte längre känns det bättre!
    Suget kan komma då och då, men både pojkvän, kollegor och familj stöttar och vifftar bort det.

    Med tanke på att mitt sug kom efter 3 veckor, säger ju än mer att det bara sitter i huvudet!
    Rekomenderar INTE att använda er av ”hjälpmedel” som onico och sådant, utan sluta rakt av. Har man bestämt sig så har man!

    Blodtrycket förövrigt nere på 121/87 🙂 *tummen upp*

 88. Melcher skriver:

  119 timmar som snusfri efter 20 års bruk. Cold turkey, inga hjälpmedel. Abstinens
  så in i bänken, men har man bestämt sig för (och accepterat) att
  det ALDRIG MER blir en snus så lär kroppen ge upp och sluta
  jävlas långt innan viljan ger upp!
  Allt sitter i huvudet!!!

  Never surrender!!!

 89. Varning för Oniko skriver:

  Hej..
  Vill bara varna för Oniko, jag slutade snusa för dryga fyra veckor sedan.
  Första fyra dagarna var jag helt utan snus, inte ”ens” nikotinfritt..
  Sen köpte jag en dosa oniko och på knappt en vecka så var jag uppe i samma konsumtion oniko som jag snusade Rapé innan, dock i princip helt utan abstinensbesvär, trots att jag inte fick i mig nikotin..
  Nu är det en vecka sen jag slutade med Oniko, och den veckan har varit en repris av den första fyra dagarna helt utan snus, fruktansvärd abstinens.. Så för min del satt det största beroendet i att ha något under läppen, så min rekommendation till alla som slutat; gå inte på den lätta att det skulle vara ”ofarligt”, ur beroende synvinkel, att köpa en dosa Oniko eller annat nikotinfritt snus. Man skjuter bara abstinensbesvären framför sig. Jag har kompisar som är inne på både sitt andra och tredje år med tre-fyra dosor Oniko i veckan..

  • Erik skriver:

   Har hört detta förut. Bra inlägg av dig.

   Läste hos tandläkaren att Oniko innehåller majsstärkelse som en sockerart vilket innebär att man lika gärna kan lägga upp en kola under läppen.

 90. Adam skriver:

  Har varit snusfri nu sedan den 23e Oktober.
  Mitt största problem är nog att de flesta på jobb snusar så man blir ju frestad hela tiden.
  Det känns som att jag inte är mig själv nu när jag inte snusar, som att det var en del av vem jag var. Satt tidigare ikväll i bilen och kollade på affären och funderade på om jag skulle gå in och köpa en dosa, men jag gjorde inte det.
  Tänker på snus hela tiden…

  • Freddan skriver:

   jag vet hur det är vart snusfri 3 veckor nu jobbit fortfarande inget är kul längre men håll ut det blir väll bättre

 91. Rebecca Hermansson skriver:

  Jag höll upp i över ett år, men föll tillbaka. Nu är det dags igen! 3 dagar snusfri nu. Första och andra kvällen – jag bokstavligt talat bröt ihop. Grät och grät… Hittade massa ursäkter till att köpa en dosa. ”Jag kommer ändå börja nångång igen” eller ”Jag kommer aldrig mer bli glad, de är inte värt det” eller ”nån last för man väl ha”….

  MEN! Idag, dag 3, känner jag mindre sug redan, varit glad idag och motivationen för att bli nikotinfri är starkare än föregående dagar… Allt blir lättare med tiden!
  Go me, go you! VI KLARAR DETTA!!!!

 92. Jojo skriver:

  5 dagar utan snus idag. Har snusat i 15 år och aldrig varit utan nikotin längre än 24 timmar. En tuff period av att först ha tagit en examen, sedan inte hittat något jobb, sedan blivit brutalt dumpad ledde fram till beslutet. Tänker att det är bättre att jag går runt och saknar snus än saknar henne.

  Är mer tystlåten utan snus, känner mig aggressivare och blir sugen på att dänga till saker i min omgivning. Kroppen och munnen känns redan fräschare…

  Lycka till alla! Kriga viadare!

 93. zacke skriver:

  2 dygn utan snus, igår trodde jag att jag skulle kollapsa, jag grät som en liten flicka emellan svettanfallen, jag drack ganska mycket alkohol för att göra mig mindre fokuserad, till slut tog min fästmö mig till simhallen och jag fick simma tills jag var helt slut, sen åkte vi hem och jag grät lite mer.

  idag har det gått bättre.. legat på soffan hela dagen.. bara fått lite krampryckningar men annars är jag okej! jag hatar detta!! jag hatar det!! jag tänker aldrig gå igenom det första dygnet igen!!

 94. Ante skriver:

  3 veckor utan snus, varvar ingefära, onico, papper & tuggummi. Stora beroendet är nu att ha något under läppen. Hur klarar ni av det?

 95. j skriver:

  Är på min 23e timme utan snus. Varenda cell i min kropp skriker efter nikotin. Det värker överallt!
  Men FAN! Jag ska inte vika mig! Nu är det slut på snusandet!!!

 96. uffe skriver:

  5 dagen utan något under läppen,jag skällde ut min chef,riskerar jobbet,
  jag har snusat i 30 år,fel 28 år och 6månader,jag sluta i ett och halvt år.hade samma sug hela tiden,,
  det var 1998-99.det sket sig.varför ska jag klara det nu

 97. uffe skriver:

  fy faan va jag mår skit,vill bara gråta,körde arbetsbilen o lyssnade på radio,en tjej blev glad för hon vann,en skiva tror jag,då började jag snyfta.
  kan inte sova,knappt sovit sen jag sluta för snart en vecka sedan,ont i huvudet,yr,full fast spik nyckter.
  är det manligt PMS som ja har eller är det så här det ska vara att sluta?

 98. Björn skriver:

  11 dygn utan snus nu, har köpt 1-2 dosor tobak & nikotinfria å haft ibland för känslan i läppen men det blir bättre för var dag som går.

  Suget kommer ibland men jag försöker tänka på alla fördelar utan snus.

  håll ut allihopa!

 99. sissi skriver:

  väldigt roligt och intressant att läsa vad alla skriver=)
  Jag själv snusade en dosa om dagen i 7 år men har varit heelt fri nu i 3,5 månader och vill dela med mig av erfarenheten….visst tänker alla nån gång att man inte borde snusa, å att ja,,nån gång ska jag sluta. Men så fort man tänker den tanken på allvar och verkligen menar det så börjar man kallsvettas, får ångest, ännu mer sug å vill stoppa in mer snus fast man redan har två inne!!!!….den hemska känslan kommer jag att glömma!!…så det intressanta är att denna känslan är mycket mycket värre och mer ångestbildande än att faktiskt sluta snusa på riktigt!…därför sa jag aldrig riktigt, att jag skulle sluta snusa, för då fick jag bara ångest av tanken…utan det skedde mer av en slump intalade jag mig själv,,mer som en utmaning, som att prova å se hur det faktiskt är att vara en dag utan.utan krav. utan förväntningar..som sedan blev flera dagar som blev veckor och månader….allt eftersom tiden gick blev jag mer motiverad till att klara ännu mer….trots sömnprobem, svettningar, sötsug och hunger, viktuppgång och rastlöshet så är det värt varenda dag…jag vore lite dum i huvudet om jag gick tillbaka nu, för då har jag ju lidit igenom allt i onödan( det är det som motiverar mig nu)…nu blir jag bara starkare=) å rikare=) piggare=) å det allra bästa av allt är att jag är helt oberoende och känner mig så stolt=)….nu lite tips:..håll inte på med onico för länge för det är lite samma skit!..onödigt att slösa pengar på det om man ändå ska sluta!..bomull hjälpte exakt lika bra för mig=)..tänk att allt är bättre än snus,,tom godis! och tänkt en dag i taget..och att du aldrig behöver gå igenom den dagen igen, förutom om du e dum nog att börja igen..å att underhålla mig hjälpte så träna å dansa å gör annat skoj!…vi klarar detta…känn att du e stark, bli förvånad över vad du faktiskt klarar! sluta tänk, bara prova=)

 100. uffe skriver:

  börjar kännas bättre tror jag
  menså igår åt jag,åt igen,godis mat ja allt jag hittade.
  tänker som sissi,ger ja upp nu så har jag lidigt i onödan.

 101. Philip skriver:

  Sluter väl upp i antisnus-mobben och kan idag konstatera att detta är min 12:e dag utan snus. Snusat i lite mer än 4 år, vilket i förhållande till vissa som firar 25 år med snuset inte är någonting av magnitud.

  Det kommer tillbaka några gånger per dag och etsar fast sig på hornhinnan. Man ser enbart snus i ett par minuter, men tur som jag har så snusar få i min omgivning, och de som snusar har jag förvarnat att slå mig på käften om jag försöker mig på någonting. Mind over matter!

 102. Jörgen skriver:

  Om tre timmar har jag klarat mitt första dygn utan snus! Inser att det här inte blir en lätt match, men den ska vinnas! Har snusat och stundtals även rökt i 25 år. Klipper helt, utan någon hjälp av plåster eller annan hjälp.

 103. Sofi skriver:

  Känner igen mig i många av alla kommentarerna, skönt att veta att man ej är ensam
  i detta.
  Jag är i sluttampen på min 2:a dag och det har gått bra hittills.
  Jag trappade ej ner utan tror ej på det, har länge tänkt på att sluta och 1 Januari var en perfekt nystart för mig. Vill inte snusa mer nu, räcker att jag köpt och använt skiten
  i 10 år. Lycka till alla, och lita inte alltid på era tankar!

 104. Skorpan skriver:

  Bra sida!
  Nu till det jobbiga 🙁
  Har nu varit utan snus nu i 40 dagar efter att ha snusat i 33 år.
  Vilket helvete! Jag tuggar sönder kinderna, tungan med tuggummi. Äter halstabletter av alla det slag, stoppar dom innanför läppen, får sårig tunga av allt jag stoppar i munnen som ”kvarnar” hela tiden. Kan inte sitta still utan att fingrarna eller tårna ”spelar ”eller att någon annan kropps del får spasmer . Äter hela tiden! Mitt humör förstör familjelivet hemma. Min sambo råder mig att börja igen men fan ger sig.
  Hur länge håller detta i sig?

 105. uffe skriver:

  skorpan;förra gången jag slutade så klarade jag 1,5 år utan snus,jag förpestade livet för alla runt mig,
  det sket sig..
  nu har jag försökt igen,passerat en månad och några dagar,fan va bra det går.
  inge godis eller tuggummi .lite mer mat bara.det är enda skillnaden på mig denna gång.så jag vet att jag klarar det här denna gång,
  jag har tagit min sista snus i detta liv.nästan 30 år av snusande är över,
  kämpa på alla,drick vatten när suget kommer och ut och gå…

 106. Tomas Marthinsson skriver:

  Har snusat i 14 år, ca en dosa om dagen! Är
  Nu inne på min 5:e snusfria dag!
  Har försökt sluta flera gånger innan men har då
  gett upp redan efter några dagar. Nu känns det kanon!
  Visst sug finns men klart hanterbart! 2:a och 3:e dagen
  Var hemska men när man vaknade upp på den 4:e dagen
  tänkte jag knappt på snus! Så bit ihop!! Det här ska
  vi fixa!!:)

 107. dagge skriver:

  Har inte snusat särskilt mycket men har hållit på i cirka 5 år. Ska nu sluta helt och hållet. Det svåraste blir att hantera snusen till morgonkaffet samt efter träning.

  Det jag undrar är dock hur ni fixar att hålla er ifrån snusen till öl och fotboll på lördagar? Det känns väldigt väldigt svårt. Några tips? Jag har tänkt börja träna mer och hänga upp min motivation på att man tränar sämre med snus i kroppen, det samt att man blir allmänt fräschare är de bästa morötter för mig eftersom jag inte känner att sparade pengar är en tillräckligt stor anledning.

  Ska sluta efter den nuvarande dosa som nog tar slut ikväll.

 108. Skogsberg skriver:

  Kör med färsk ingefära under lilla läppen. Svider och smakar starkt. Perfekt! Och när den börjar tappa smak är det bara att tugga till en sväng så blir det svidigt och starkt igen. För övrigt är det bra nyttigt också! Kämpa på!

 109. Deam skriver:

  Har snusat i 12 år och är nu Inne på 3:e snusfria dagen idag och hjärnan spökar med mig var och varannan minut. Det svåraste är helt klart att behålla koncentrationen då allting känns suddigt och ofokuserat.. Men har gett mig fan på att jag ska klara det här!

  Kämpa på.

 110. Tony skriver:

  Jag har snusat sedan 1990 och i stort sett haft en snus inne jämt, även ibland sovit och ätit med snus inne.
  Jag började även röka p.g.a snuset då det under en längre utlandsvistelse för tio år sedan tog slut. Rökningen la jag av med i september 2012 och det var enkelt eftersom jag fortfarande stillade mitt nikotin behov med snus.
  Den 2 Januari i år tog snuset slut när jag satt i bilen och jag struntade i att svänga av för att köpa nytt, idag har det gått tre veckor sedan jag inte svängde av vägen och det har emellanåt vart tungt.

  Hade i början svårt att somna och vaknade flera gånger per natt och hade svårt att somna om.
  Idag känns sömnen bättre och jag känner mig mycket piggare på dagarna.
  Jag är dock hungrig som en varg, hela tiden.
  Jag har inte använt något substitut då jag tror det bara gör att man tänker på det mer, jag tror att om man inte gör en stor grej av det hela så blir det lättare. Strunta i papperstussar, tuggummin, bomull och allt vad det nu kan vara.

  När suget kommer smygande så… tar jag ett djupt andetag reser mig upp och hämtar ett glas vatten.
  När vattnet är slut och jag sitter på min plats igen är suget borta. Gör ingen grej av det hela, stå fast vid ditt beslut och tänk på att för varje dag som går så har den värsta tiden redan varit.

  Lycka till

 111. Tompa skriver:

  Dag 5. Har gått bra, MEN dels har jag inte kunnat sova en hel natt utan att vakna sen jag slutade och sen igår så känner jag mig fruktansvärt deprimerad. Inte säker på att det har med snuset att göra, men kom så plötsligt.

  Någon annan som upplevt liknande?

 112. Fadde Lado skriver:

  Idag är det 9 dagar sedan jag snusade sist. Brukade snusa ungefär 1.5 Dosor om dagen. Vilket är mycket, kände mig seg första dagarna åt upp mig men kompenserade med ännu mer träning.
  Nu känner jag mig väldigt pigg även om de senaste dagarna har inneburit ingen träning då jag har varit utomlands. Ni som funderar på att sluta gör det bara, om jag kan så kan ni. Läs på sidan rekommenderar verkligen. Jag slutade helt tvärt, för vissa är kanske minskning bättre.
  Tror på er =)

 113. janne321 skriver:

  Zyban och Champix är en kassako för läkemedelsindustrin!! Ett antidepressivt läkemedel med mängder av biverkningar. Tänk er för två och tre gånger innan ni går till en av kapitalstyrda industrins ”mutade” läkare och ber om dessa. Se bara på priset för andra nikotinläkemedel……Tuggummin som tidigare var receptbelagda och då ansågs effektiva av läkarkåren samma kår ansåg sedan dessa verkningslösa då de blev receptfria (medveten generalisering)

 114. Andreas skriver:

  Har nu slutat snusa efter 11år som snusare, varit utan snus nu i tre veckor, det går bra men tänker på det lite till o från, slutade bara snusa rakt upp o ner på väg till jobbet en måndag morgon, annars bestod morgonens första ryck av att just ta en snus direkt när man vaknade.
  Jobbar inom byggbranschen där mkt folk snusar men har inte sett det som ett problem alls, snarare en utmaning. ”Kan jag hålla mig en dag till så ere juh bra gjort”
  När jag slutade snusa kände jag mig ganska nere och va ganska argsint, vissa på jobbet fick höra både det ena o det andra, självklart ere inte bara snusets ”fel” men det fick en att förstå att det kanske inte har så bra inverkan på kroppen.
  Men känns skönt att det är påväg åt rätt håll iaf.

 115. Jojo skriver:

  Vad för andra ”biverkningar” har ni märkt av efter att ha slutat med snuset?
  Jag känner yrsel, darrningar/mjölksyrakänningar i händer och armar, huvudvärk, overklighetskänslor ja – you name it..
  Har haft ”uppehåll” i två veckor.

  • Mia skriver:

   Jag hade mer magvärk än huvudvärk och det kom och gick i ca 2 veckor. Darrningarna slutade efter 5 dagar men domningar i kroppen låg kvar lite längre. Första taget är lite overkligt och kämpigt. Men som tur är så går det över!

 116. Martin skriver:

  Har läst alla kommentarer ovan och känner mig så stolt över alla som lyckats/håller på att sluta. Har snusat (främst, men också rökt en del) i genomsnitt 1 dosa per dag i 14 år. Lyckades hålla upp i 6 månader en gång men trillade dit efter att ha rökt ett bloss varje dag i ett tag och sedan började jag röka och sedan snusa igen.
  Nu har jag bestämt mig för att sluta snusa igen och är inne på min 24:e snusfria timme. Känner mig yr/svimfärdig och tänker mycket på snus. Min taktik är dock att verkligen försöka att inte tänka på snus även om det är svårt. Dricka vatten är bra tycker jag. Håller med andra ovan som menar att man inte ska använda sig av hjälpmedel. Det gör bara lidandet mer utdraget, bättre då att lida mer fast kortare, belöningen är ju så skön när tankarna/suget efter snus börjar avta.
  Känner att denna gång tänker jag inte trilla dit igen. Aldrig mer vill jag att snuset ska styra mig, jag avskyr det. Ingen idé att romantisera snuset och säga att man älskar det, för det är bara din hjärna som lurar dig att tro att du älskar det, snus är värdelöst för din hälsa/ekonomi och när du blir kvitt suget kommer ditt liv bli mycket bättre. Ni som kämpar med att sluta just nu, när det känns jobbigt så kan ni tänka på följande: Du får bättre ekonomi, du får betydligt bättre hälsa (framförallt munnen är så fräsch!), du blir gladare & piggare och du kommer utstråla mer självsäkerhet (eftersom du nu inte är beroende av nåt längre). Varje sekund utan snus är en bra sekund.
  Nu jäklar kämpar vi på för det är vi värda!!

  • Mia skriver:

   Strongt av dig! Jag har haft 2 återfall på lite mer än 3 månader. Återfallet bestod totalt av 3 st snusar. Dumt? Jag något, är inte stolt över det. Men jag är desto mer stolt över att säga att jag ändå har klarat mig såhär långt!
   Även jag har som du slutat tidigare och ramlat tillbaks. Jag snusade i ungefär 8 års tid med en dosa på två dagar så riktigt så illa var det inte för mig. Men det har varit svårt ändå!
   Precis som du säger ”nu har jag bestämt mig” så känner jag mig. Nu mera finns det inga dåliga ursäkter och bortförklaringar. Nu är det nog!
   Dricka vatten, borsta tänderna och äta regelbundet är bra tipps som funkade för mig!

   ”Varje sekund utan snus är en bra sekund. Nu jäklar kämpar vi på för det är vi värda!!” Jag håller helt med dig! Lycka till alla

 117. FridaLJ skriver:

  Hej alla kämpar!

  För sex dagar sedan orkade jag inte svänga förbi affären på vägen hem från jobbet. Det var det bästa som hade hänt mig på länge. När jag kom hem tänkte jag att jag skulle åka förbi macken innan jobbet nästa dag, men det blev inte så. Jag bestämde mig för att sluta. Och sluta gjorde jag. Tvärt utan konstigheter eller substitut.

  Jag kom till insikten för en tid sedan att jag snusat i 12 år (gjort några få veka försök till att sluta, samt några månaders uppbrott för att röka istället) Som snart 25-åring blir 12 år nästan halva mitt liv. Sinnessjukt när jag tänker efter.

  Snuset har jag sett som en av de mest essentiella sakerna som alltid måste vara med: mobil, plånbok och snusdosa – check! Nu känns det alltid tomt när man ska iväg. Tomt men skönt.

  Jag har haft biverkningar, många som varit precis som de flera här skriver. Trötthet och lite nedstämdhet samtidigt som det kryper i kroppen och man känner sig rastlös. De känslorna blandas med lycka och stolthet över att man står emot nikotinet som spöklikt viskar till en om dagarna.

  Av någon anledningen har jag inte saknat snuset i sig särskilt mycket. Själva dosan som alltid varit bredvid mig, ja visst, något som tar upp all plats i jackfickan, absolut, men saknat snuset nej, det har jag inte. Det som gjort dessa sex dagar svåra är abstinensen efter nikotinet. Saknar inte ens att ha nåt under läppen.

  Jag hoppas att jag känner mig lika säker på att jag tagit rätt beslut hela livet ut. Jag vill inte börja igen och det menar jag verkligen.

  All heder till er som vill, försöker, tänker, ska börja/har börjat er resa mot ett nikotinfritt liv.

  • Anonym skriver:

   För mig är det tvärtom, saknar snuset, smaken och känslan under läppen mer än själva nikotinet, synd att nikotinfri snus inte smakar på samma sätt… Kul att det går bra iaf =).

 118. Anonym skriver:

  50 timmar nu utan snus efter 18 års konstant snusande. Vet inte varför jag plötsligt slutade, men när jag hittade detta forum så fick jag inspiration. Har varit så trött hela vintern och hoppas att nikotindjävulen är anledningen. Efter 50 timmar så känner jag mig snurrig, ledsen och glad på samma gång. Vet knappt vem jag är längre men nu ger jag inte upp!

 119. Krille skriver:

  Känns bra att man inte är ensam att försöka sluta snusa här. Har efter 18års konstant snusande äntligen fått för mig att sluta. Dels för att man sparar pengar samt att käringa ville att jag skulle sluta med det. Jag har funderat många ggr på att sluta men inte riktigt lyckats.
  3:e dagen jag håller upp nu iaf. 1:a dagen va helt sanslöst konstig…va så rastlös och lättirriterad (vilket jag är även nu) Men som många säger….man är ”Seg i kolan”, kan inte tänka klart…alltid trött och man är så sötsugen delux, kan även va för att jag druckigt typ 1-2Red bull per dag i snart ett år med och även slutat med det. Får se vart vikten slutar efter detta, men jag hoppas på att man håller en jämn viktnivå eller går ner en del då man ska börja ta tag i träningen igen.

  Nackdelar med att sluta snusa såhär i början som jag märkt är :
  1. Lättirriterad
  2. Förvirrad
  3. Trött delux.
  4. Muntorrhet

  Det är dom största bovarna just nu, har inga problem att sova, men innan man somnar så är man så sjukt sugen på att ta sig en snus…men när jag tänker på alla pengar man sparar och kan lägga på annat så är valet lätt….blir en semesteresa med damen i höst för ”snuspengarna” man sparat 🙂

 120. aph skriver:

  Snusat i drygt 4-5 år. Niktonfri i lite över 72 timmar.
  Biverkningar:
  Extrema magsmärtor
  Illamående/Sura uppstötningar
  Diarré
  Ledvärk
  Trötthet
  Muntorrhet
  Yrsel

  Jag vet inte hur jag ska klara det här.

  • Anonym skriver:

   Hej!
   Sitter och är deprimerad!! Varit helt nikotinfri nu i ca två månader. Har rökt ca 15 år och sen snusat i ca 8… Passiv rökare typ hela uppväxten…
   Undrar dock när jag ska bli ” normal” igen?!
   Vaknar fortfarande ca tre/fyra gng/ natt svettig och typ klarvaken?!
   Kortare tålamod, fräser mer. Och det värsta jag känner mig deppig, inte glad!
   Vet någon vad man har framför sig i värsta fall? Hur länge ska det vara såhär?

 121. Anonym skriver:

  Är nu på min 10:e dag utan snus efter lite mer än 4 års snusade med en dosa om dagen. Förvånansvärt lätt? jag trodde aldrig att det skulle vara så lätt, tänker inte på det ens längre, första dagarna var även dom lätta och jag kände inget speciellt över det. Helt häpnad över att jag kunde sluta så här enkelt fattar inte alls hur det gick till. Känner verkligen inget sug nu, gick rent ut sagt över innan den första veckan var passerad, sjukt glad över detta och tackar hemsidan för att få mig på tankar att sluta från första början!

 122. Anonym skriver:

  Är på min 9 timme utan snus efter 2 års snusande.. Är femton år och det är ett rent helvete. Men jag ska ta mig genom det här

 123. Anonym skriver:

  Är snart inne på fjärde dagen helt snusfri. Innan dess hade jag några dagar snusfritt för att ramla dit och köpa en dosa, men nu är jag på G igen. Har slutat en gång tidigare och höll då uppe ett år, började så smått med en dosa här och där, eftersom jag tyckte att jag klarade av det. Det gör man inte! Så testa inte det om ni väl lyckats sluta, så dumt. Har kämpat med att försöka sluta igen länge nu. Är mer motiverad än på länge, men denna gången är det väldigt tufft. Kämpar hela tiden känns det som, minns inte att det var lika svårt sist. Är dock väldigt motiverad, läppen är i princip söndersnusad = trött på att det gör ont varje dag, är trött på dålig andedräkt, trött på kostnaderna det medför, trött på att vara en dålig förebild. Önskar alla lycka till, kämpa på!

 124. Eva skriver:

  Hej
  Det är nu sex månader sedan jag slutade snusa och jag känner att jag är nära ett återfall. Har gått upp mycket i vikt och humöret är pissigt….intalar mig att det inte alls var svårt att slut osv….har bytt ut snusberoendet mot ett kemisk beroende av vicks halstabletter istället, vilket är lika dyrt som snus och sämre för tänderna. Tips, någon, hur kommer jag ur denna svacka? Jag saknar min lilla prilla…

 125. mari skriver:

  Imorgon 5 månader sen jag la en snus under läppen! Har fortfarande sug men då jag fått magbesvär som fortfarande håller i sig vet jag att det bara blir värre. Det hjälper!

 126. Chris skriver:

  Nu har jag varit snusfri i en månad. Jag fick slut på snus, och tänkte att jag aldrig mer skulle köpa en dosa. Denna månad har inte varit speciellt svår, men väldigt ofta känner jag mig väldigt trött och dum. Det är svårt att formulera meningar när jag skriver och det är svårt att tänka. Någon som har varit med om detta och hur länge dröjde det innan ni var tillbaka på banan rent tankemässigt? Eller är det så att snus/nikotin inte påverkar den kognitiva förmågan?

  Sen kan jag bara instämma i att träning är riktigt bra när abstinensen slår till!

 127. Ollet skriver:

  Nu har jag varit snusfri i fyra månader och har kommit fram till att abstinensen alltid kommer att finnas kvar. Men som tur är så har man jävligt bra själv disciplin och efter ett tag så lär man sig hanskas med det hela, Enda rådet jag ger är. Kör inte hela nedtrappningen ifall ni använder plåster, utan kör tre nivåer och en nivå i veckan, det må varit rättså jobbigt men att dra ut nedtrappningen på tio veckor är bara önödigt.

  Men de tre första veckorna var självklart svårast och mitt tips är att hålla nedtrappningen för er själva för oftast får man inte det stödet man vill ha ifrån omgivningen utan jävulskap är oftast det som istället händer såsom folk som försöker bjuda och liknande, Utan kör starkt ensam och gå ut med det först när man vart snusfri i två månader eller mer.

 128. Tobaksfri snusare skriver:

  Har varit snus fri i 7v nu.

  Slutade tvärt och i en livs situation som inte var optimal.. Första 4-5 v var tunga, riktigt tunga och humörsvängningar som var riktigt jobbiga. Nu går det helt ok. Är sugen på snus men klarar mig utan..

  Körde onico första månaden också och det gick smidigt att sluta med.

  Hoppas ni också grejar det! Själv vet man väl om 10 år om klarade det.

 129. Erik skriver:

  Efter man slutat kan man öppna ett sparkonto och lägga in så mycket pengar i månaden som ditt snus kostade. På de sättet blir det ännu lite roligare att sluta och efter ett tag kan du och familjen göra något roligt för de pengarna 🙂

 130. nk slutar skriver:

  jo nu när man slutat efter 24 år kanske man kan få lite tips här klarat av en vecka nu o går över förväntan Abstinensen kommer o går med väldigt ojämna tidsintervaller håller med många att nätterna ar väldigt mycket vaken o sova

 131. William skriver:

  Kom nyss på att jag ska sluta snusa. Snusat i ca 4 år och har under senaste året snusat konstant, till och med när jag sovit ibland. Lika bra att sluta nu, känns som det bara blir svårare och svårare! Kör på att sluta tvärt. Köpte en dosa för någon timme sen men den får jag la ge bort till någon polare. Ska bli jävligt gött att slippa tänka att man har dålig andedräkt hela tiden! Finns inget positivt med skiten! Kämpa gubbs/tjejer!

 132. Robert skriver:

  På måndag har jag varit fri i två år efter tolv års snusande.

  Efter första året har det gått mycket lättare. Mycket sällan jag tänker på det nu. Främst är det om jag exempelvis är förkyld och tycker synd om mig själv. Har dock gått upp en del i vikt, men har börjat tackla det nu.

  Lade av utan att ersätta med Onico eller något annat. Det har funkat bra för mig. Tidigare testade jag att sluta mha tuggummi, men såg inte vinsten av att vara beroende av nikotintuggummi istället för snus.

  Pengarna har varit den stora motivationen. När det känns jobbigt, räkna ut hur mycket du sparat hittills och hur mycket till du kommer spara till slutet av veckan, månaden, året…

  Har inte vågat ha några återfall alls. Har dock rökt cigarr på några fester, och det har inte alls gjort snussuget värre.

  Tänk på abstinensen som billig fylla. 😉

  Lycka till!

  • Oskar skriver:

   Bra tänk! Omfamna abstinensen! Det gör jag just nu – ah den härliga känslan av hjärnan som pirrar/ den starka känslan av saknad och en totalt obefintlig koncentartionsförmåga. – värt att betala för en abstinens som denna! Wee

   Men den är flyktig! 🙂

 133. David skriver:

  Inte snusat på 6 dagar nu. (Har snusat i 6 år, 3 dosor i veckan)

  Hjärnan säger ständigt till mig: ”Varför vill jag sluta för?” och jag kan faktiskt inte hitta motiveringar till varför jag skulle vilja sluta.
  Självklart finns det 1000 olika anledningar till varför man skulle vilja sluta men ingen av dom biter på mig.
  Jag vill ha en snus NU och det är orsaken till att jag hittade denna sidan.
  Jag slutade tvärt när jag fick feber och ont i halsen och jag mådde då så jävla dåligt när jag tog en snus så jag tänkte: ”Att pröva sluta nu skadar ju inte”.
  Men nu så håller abstinensen på att slita mig i stycken.
  Men jag tänker inte ta en snus, jag vet inte varför jag vill sluta och jag förstår inte varför jag inte sitter här med en snus under läppen just nu?
  Jag kan inte förklara för varken er eller mig själv VARFÖR, men jag tänker inte ta en snus och så är det bara, jag ska vara en envis jävel.

  Lycka till!

 134. Tradistica skriver:

  03/10 2013 – 10 dagar och 20 timmar sen jag slutade snusa.

  Måste verkligen säga att alla ni som har lyckats snusa gör mig väldigt imponerad. Dom första dagarna efter man tog sin sista nikotin innehållande snus var för jävliga rent ut sagt. Det kändes som om rödmyror hade krig under löppen. Oerhört irriterande och jobbig känsla. Den känslan plus att allting började kännas väldigt meningslöst var nog det värsta dom första dagarna. Men det blev lättare ju mer tiden gick. Och det var tur det för hade inte klarat av känslan från de första dagarna särskilt länge..

  Min motivation att sluta var ekonomin. Jag insåg själv att det kostade påtok för mycket, och att jag skulle kunna köpa saker och ha kul för pengarna istället. Och nu såhär i efterhand känns det sååå skönt att veta hur mycket pengar jag har sparat. Jag skrev alltid 40kr på kalendern så jag fick se hur mkt jag verkligen sparade, och det hjälpte. Varje gång jag blev sugen på att ta en snus så tänkte jag ungefär såhär: ”Å vad gott det skulle va med en fin snus.. Nejnejnej så får jag inte tänka. Om jag köper en dosa för 45kr nu så har allt det arbete jag lagt ner och all den smärta senaste dagarna varit förgäves.. Plus att jag kan köpa något annat för dom där 45kr som också håller längre än 2 dagar.”

  Mitt tips för att sluta är att hålla sig sysselsatt och ha ett klart mål med varför man vill sluta snusa. Det är nog det viktigaste så man inte bara gör det för ”skojs skull”, för då kommer du med sannolikhet inte klara av det.

 135. Johannes skriver:

  Gjorde ett test som visade hur möjligt det var att sluta snusa för mej. Enligt testet så var jag extremt snusberoende och det skulle vara helt omöjligt att för mej sluta utan hjälpmedel och terapi.
  Jag bestämde mej för att när jag vaknar nästa dag ska aldrig mer ta en snus. Nu 110 dagar senare har jag fortfarande inte tagit en snus, utan hälp av varken terapi eller hjälpmedel.
  Det är väldigt lätt när man har ett mål som jag hade att spara pengarna till, då känner man att det är värt det.
  Det finns en app (Sluta Röka och Snusa) där det står hur många dagar man varit utan nikotin och hur mycket pengar man har sparat, det är väldigt motiverande

 136. William skriver:

  Nu har jag varit snusfri i en månad. Eller ja, jag har tagit 3 snus totalt under den senaste månaden tror jag. Alla när jag varit full. Varje gång har jag slagits av tanken ”jaha, var det inte godare än såhär. inget speciellt” och spottat ut den efter 30 min.

  Inget större problem att sluta än så länge förutom att man är hungrig hela tiden. Är det inte svårare än såhär att sluta förstår jag inte hur folk som verkligen vill sluta kan fortsätta med skiten. Visst man blir SUGEN på snus men vad fan man ligger inte och skakar direkt. Man dör inte. Visa lite karaktär gubbar och fall inte tillbaka igen. Släng dosan du har i fickan och sluta. Det är inte svårare än så och det kommer inte finnas någon BRA tidpunkt att sluta.

  Kämpa

  • Oskar skriver:

   Det har du fanimig rätt i! Ingen konst att sluta med skiten. Lack på att man lagt så många år på att se ful ut iklädd en prilla. Samt att det är ekonomiskt idiotiskt 🙂

   Nu lägger vi ned skiten och bortar tänderna! Glöm inte tandtråden 😉

 137. AK skriver:

  Inte en enda blund har jag fått inatt, min hjärna spelar mig ett spratt.
  Viskandes från skuggorna, vad är det du gör, vet du inte vem du är slav för..
  Nikotin ditt svin, tretton år var jag trogen dig, du förpestade mig, men ack jag var kär i ett livsfarligt begär. Det funkar inte längre, jag blir bara sämre, jag hoppas du förstår hur jag mår.
  Fem dagar har jag varit fri från dig, mitt hjärta har slitits itu, allt jag tänker på är du.
  Det är slut, jag står här stabilt på min mark, jag känner mig stark.
  Det finns ingen återvändo, kriget i mitt huvud kommer fortsätta ett bra tag, men med min vilja tar jag dag för dag. Våra vackra minnen blir svåra att glömma, men jag har en kropp full med gift att tömma.

  21 år idag rökt och snusat dagligen sen jag var 13. Dagar blir till veckor som blir till månader – till år. Tar en dag i taget, träningen hjälper mig som fan, höll på att mangla sönder killen i sparringen så förbannad.. Skolan går åt pipan kan inte ens läsa, men det blir bra snart när det är ”fred” i min skalle!

  Ge inte upp nu, LID NU och lev resten av era liv som segrare!

  • Oskar skriver:

   Mycket bra skrivet! Idag lider vi – Imorgon är vi segrare!

   (Njuter över att vara ovanligt fräsch i munnen)

 138. lindsey skriver:

  3 dygn snusfri!.. Känner mig konstig i huvudet, svårt att koncentrera mig och har en mildare huvudvärk… Vill äta godis hela tiden men efter att ha läst på forumet får jag väl byta godis mot träning

 139. Oskar skriver:

  20 dagar utan snus. Den första tiden har gått oförskämt smärtfritt men nu ropar hjärnan efter snus.
  Vore så ovärt att vika ner sig nu. Herregud 🙂 ge mig styrka! 😛

 140. Mackan skriver:

  Smutsgris i 33 timmar, har försökt tidigare, då har kroppen att ifrån med svimfärdighet, yrsel och illamående, efter att återigen ha ”snusat sönder läppen” tänkte jag, äh, provar utan, går faktiskt över förväntan, har en dosa i fickan, just in case, kan på allvar vara en arbetsrisk om jag skulle bli svimfärdig på en industri, jag känner mig riktigt hoppfull den här gången, det ska nog fan gå vägen 🙂

 141. Matte skriver:

  Jag har snusat 5 doser i veckan under 5-6år och har nu varit snusfri i 7 dagar och 15 timmar =) De första dagarna bestod av symptom som stirrig blick, ofokuserad, trötthet, svettningar, huvudvärk, sömnproblem och ständig jakt på något ätbart (gick åt 10st Kiwi dag 1) 😛 efter dag 3 försvann de flesta symptomen och jag är mer morgonpigg än tidigare men blir rastlös väldigt lätt. Jag slutade genom att trappa upp snusintaget kvällen före för att sedan sluta tvärt morgonen därefter. andra dagen köpte jag en dosa Onico enbär och tuggummi men slutade även med det och snustankarna försvinner lika fort som de dyker upp i nuläget =)

 142. Anonym skriver:

  3 veckor utan snus och nu har man hamnat där igen.

 143. Alex skriver:

  Hej!

  Har snusat i ca 7 år (började när jag var 17). Har ”Slutat” tvärt flera gånger, bara för att börja iden 2-3 dagar senare. Nu började jag med tuggummi och höll på med dem i 2 veckor. Alltså jag har inga som helst problem med att lägga av med snusen, det är nikotinet jag vill åt! Jag har iaf slutat med tuggummina nu också och är inne på min tredje vecka.

  Det känns dock som jag har förlorat något av det bästa i mitt liv (låter sorgligt)…
  Har bestämt mig för att inte börja igen… men jag känner bara att livet blev tråkigare… Förut gick man runt med ett litet rus jämt!

 144. Mikael skriver:

  Har nu efter 20år slutat röka och snusa. La av pang bom för tre veckor sedan utan nedtrappning. Ett rent helvete dom första två veckorna men känns nu helt ok. Bästa tipset gå till gymmet, inga ursäkter gå dit bara. Du har tid och du har råd allt annat är skitsnack. Du kommer dock märka att det är det enda som dämpar suget och depressionen. Så slå två flugor med en smäll, sluta röka/snusa och börja träna för dom går hand i hand.

 145. Jocke skriver:

  Denna gång ska jag sluta. Dags att ta kontroll över livet som dosan styrt i 8 år.
  Ingen påse under läppen sedan 16.00 igår. Natten gick bra, men nu känner jag att abstinensen kommer som ett lokomotiv. Synen fladdrar, käkarna grampar, tänderna spänner. Kommer livet vara lika kul om man lägger ner. Snusa går ju hand i hand med så mycket: Bärs och kaffe, en bra film, efter måltid, på jobbet när tiden går sakta. Snuset passar alltid in i alla samanhang.
  Men nu är det slut, hur mycket jag än dyrkar en oöppnad dosa.

 146. Danne skriver:

  Detta är nog ta mig fasen dag fyra. Tredje gången jag slutar att snusa(och lyckas så klart) . Hittills har det varit temporära segrar. Första gången höll jag upp i två år, men party-rökte vid ett tillfälle, ville bara röka de sista ciggen dagen efter, för att inte slösa, men hjärnan går igång, Åh! Jag kan det här och så pang är man fast igen.. Andra gången är nästan sorglig, var fri i två månader och valde att köra igen, korkat.
  Nu är det alltså no: 3, och jag är sporrad, vägrar att ens ta snus under viktiga möten, så jag förefaller förmodligen både som dum och aggressiv nu tror jag. Känner mig sådan med, brukar säga att det är jobbigt i en vecka, sedan vecka 2 är man bara störd på sakernas tillstånd men det är rätt hanterligt. Efter två veckor finns det ingen anledning att gå tillbaka, klarar man de två första veckorna då är segern i regel redan vunnen. Då gäller det bara att akta sig för minor, som party-snus/cigg, och alkohol som någon nämnde. Fast, det är individuellt detta med hur man reagerar under avgiftningen.

 147. erik skriver:

  88 dagar utan snus abstinensen kommer smygande fortfarande men jag sparat 4100 kr belöna mig med en vecka på grancanaria ge inte upp !!

 148. grov lös skriver:

  En vecka utan snus nu…. klättrar på väggarna och mår s k i t………

 149. General+rappe! skriver:

  Varit nikotinfri i snart 24 timmar! stolt

 150. snussugen skriver:

  tror jag läst alla inläggen och känner igen allt och en hel del till, har snusat sen jag var tretton år och är nu 46 alltså 33 år.
  De sista åren har jag gjort av med ca 2 dosor snus om dagen eller rättare sagt dygn då det sista jag gjorde innan jag skulle sova var att trycka in en prilla, och när inte det räckte med snus så tog man och tände en cigg samtidigt.
  Nu har jag varit död/sönderstressad i fem dygn abstinensen ekar i skallen men den här gången ska det gå.
  Vill bara säga att hur jobbigt det nu än är för mig är det värst för min fru och arbetskompisar, men demhar lovat att hålla igen på kraften i slagen när de fått nog. Och för det är jag tacksam och jag tackar er för ert stöda

 151. aaah en prilla ettan skriver:

  Efter 33 år som snusare och rökare med en förbrukning av 2 dosor snus/dygn + ca två pkt cigg i månaden så var det dags att sluta med allt.
  Ciggen har aldrig varit ett problem då det var snusen som var min grej.
  Nu har jag varit utan i sex dygn och tro mig när jag säger att jag är mer död än levande åtminstone i skallen, kroppen lever och vill nog helst springa ett maraton som den beter sig, hoppar, rycker, dunkar och spritter den verkar aldrig få nog av egna rörelser.
  Just nu blev jag skitskraj, om huvudet är dött och kroppen lever då existerar ju zombis, har alltid avfärdat det som strunt eller möjligt en bra storry i nån film, men de brukar oftast bara komma upp i ranking b-film, onej nu har jag klassat mig själv som dålig b-film(antar att det är fullt normalt att känna sig lite deppad när man inte har en ljunglöfs ettan under läppen).
  Ljunglöfs ettan så perfekt mald, små fina korn som man bakar ihop till en lagom pris, petar in den under läppen till en grop som det tagit mig 33 år att forma till en perfekt vagga för denna underbara, mysiga lilla godbit, eller som de flesta ickesnusare skulle sagt, hur fan kan du betala med både hällsa och pengar för att peta in sån skit i munnen, (för att vara ärlig så har jag ingen aning). Men det gör mig bara mer motiverad att sluta när tankarna kommer.

 152. GeneralPortion skriver:

  Har varit snusfri i 4 dagar nu, det är klart jobbigast efter en måltid och vill knappt äta längre med tanke på att jag vet hur suget blir. Har ersatt snuset med så mycket socker att det känns som att jag står i diabetes-kön. Blir riktigt rastlös flera gånger om dagen, men jag tror INTE att jag kommer att börja igen, någonstans känns allt ändå stabilt.. Jag är smartare än min hjärna och kommer därför att vinna över den (?) Grym sida btw!

 153. Anonym skriver:

  Snusat runt en dosa om dagen i 13 år nu. Är 26 nu så började tidigt.
  Varigt utan snus nu i 29 timmar och jag tänker på snus mer än vad man tänkte på sex under puberteten.
  Detta kommer vara en utmaning

 154. Jens skriver:

  2 veckor utan snus… Skitjobbigt på massa olika sätt, men värst är nog känslan av tröghet i hjärnan. Snusat i nästan 20år och det som tidigare gav en kick hade förvandlats till någon typ av stressande begär, så jag vet att det är över nu. Inte en prilla mer! Sen är det väl bara att stå ut och vänta in bättre dagar 🙂

  Jag har kört 1mg sugtabletter lite då o då o det känns ändå som en liten ersättning under avgiftningen. Jag gick även ner till minisnus sista månaderna… Jag gissar på att det har hjälpt ganska mkt eftersom jag tidigare slutat tvärt och fått ännu värre värre abstinens i form av svettningar och dålig sömn. Men det bekräftar ju bara hur starkt skitberoendet är!

  Jag känner redan att maten smakar bättre, munnen känns fräsch och jag kan känna en känsla av frihet då och då! Men som sagt… Emellanåt är det ett jävla kämpande. Häng i alla avgiftare… Nu klarar vi av det här och försätter swedish match i konkurs 🙂 hehe!

 155. Herregud skriver:

  Att det skulle vara så här jobbigt kunde jag aldrig ana.
  snusat i 12-13 år och slutade tvärt. Bestämde mig när jag hade två prillor kvar i dosan.
  4 dagar senare nu och jävlar i helvete vad kasst man mår.
  Aldrig i livet kommer jag ta en snus igen om jag lyckas ta mig ur det här helt.
  Aldrig att jag går igenom de här första dagarna igen.
  Fyyyy faaaaan

 156. Nils skriver:

  Har snusat sedan gymnasiet. Är 32 år nu.

  Har varit snusfri i 40 timmar. Det känns som att jag har influensan utan feber. Yrsel, svettningar, värk, sug och ett fruktansvärt dåligt humör. Men jag tänker såhär: nu har jag lidigt helvettets kval i snart två dygn. Ska jag verkligen ta en snus nu? DÅ har jag ju lidit helt förgäves!

  Jag köttar pÅ!

 157. Mikael Kvint skriver:

  Slutade i förrgår tvärt efter 30-års snusande var öppe i 1 dosa lös om dagen! var riktigt jobbigt igår men kännner mig ändå motiverad.

  • Anonym skriver:

   Bra kämpat alla fd snusare!! Väldigt skönt att läsa om alla som liksom jag kämpar varje jävla minut mot sina hjärnmonster . Känns som man är så ensam i att må så här sjukt dåligt men jag blir samtidigt taggad av det på ngt sätt. Jag har snusat i ca 15 år ungefär 1 dosa om dagen . Har varit rädd för att sluta förut men nu e jag inte rädd längre . Man är mkt starkare än man tror ! Jag orkar inte vara slav under snuset längre . Det räcker nu !!!!

 158. Anonym skriver:

  Finns många härliga kommentarer här ovan som jag småskrattandes konstaterar att jag känner igen mig själv i. Är snusfri sedan drygt 6 veckor tillbaka. Jag tänkte att jag kunde dela med mig utav lite tips och tricks jag själv använt i hopp om att det kanske hjälper någon stackare där ute. Jag körde cold turkey, med några inslag av Onico salmiak första veckan, men det kändes ganska meningslöst efter några dagar. Något som hjälpte mot den värsta rage-abstinensen var att på gammal hederligt vis med handsåg avverka diverse mindre björkar som växt upp på gården. Att sedan kapa den stackars björken i mindre bitar med en rostig såg och klyva upp veden med yxa gjorde susen för de värsta av myrorna i kroppen. Grannarna var lite fundersamma över mina förfaranden under sommarens värsta värmebölja, men veden gick att använda för att lägga i grillen och skapa riktigt god rökig smak till köttet. Det bör tilläggas att jag under denna tiden inte heller druckit någon alkohol, så jag har liksom fått ägna mig åt alternativa aktiviteter till festande. Några av dessa är vandring i skog och mark med tältning och allt vad det innebär, vedklyvning (blev en bra stapel), börjat plugga kinesiska, träna osv. Som ni förstår har det varit fullt ös på sistone. Jag håller för tillfället på att undersöka kring möjligheten att bygga upp ett Märklinjärnvägslandskap el.dyl någonstans, hade varit tillfredsställande med ytterligare en hobby. Går åt en del kaffe nuförtiden, men det får väl anses som O.K tycker jag 🙂 Iaf fungerar det för mig att hålla igång, göra saker man inte riktigt gjort tidigare, liksom försöka att kanalisera den extra energi man har i rätt riktning.

  Fortsätt kämpa!

 159. David skriver:

  Hej hej! Slutade för 6 dagar sen, lite underligt då jag egentligen skulle köpa snus men jag ändrade mig i kassan. Ibland väljer nån annan…det är ju skönt.

  Men, som sagt efter 6 dagar är jag nästan sjuk. Snurrig i huvudet, dålig i magen. Nu säger väl någon, ja du är väl sjuk! Och det kanske kan stämma! 🙂 Men är det någon som fått magbesvär av att sluta snusa?

 160. Tommy skriver:

  Kan ju säga såhär. Jag skall sluta snusa nu..Är inne på min sista dosa. Jag har lagt av förut..mitt rekord är ca 6 månader snusfri. Varför jag började igen kan jag inte svara på..Fanns inget begär kvar. Problemet för mig att sluta är rutinerna man har när det gäller snus. Man tar en snus till morgonkaffet m.m. Sedan är det abstinensen som är jäkligt jobbig. Hjärtklappning,yrsel m.m. Jag har lärt mig att de 3 första dygnen är som jobbigaste då det är då kroppen känner av abstinensen..Efter det är det bara psykiskt. Men efter ca 1-2 veckor känns allt bra. Vill man sluta så kan man! Man måste bara gå igenom en kort jobbig tid!

 161. Freddie skriver:

  Tio veckor utan snus nu. Två första veckorna tuggade jag nikotintabletter för att åtminstone hinna få lite distans till vanan att stoppa in en snus innan nikotinabstinensen satte in. Fram tills nu har det gått bra, med undantag för ett fåtal cigarretter i samband med alkohol. Sista veckan har nikotinabstinensen dock plötsligt återkommit med full kraft, så nu blir det att undvika alkohol ett tag framöver, för annars tror jag att jag trillar dit igen.

 162. Timpa skriver:

  Nu får det vara nog när det är snus fläckar på allt man äger börjar man ju serriöst undra vad man håller på med alkoholen har jag slutat med

 163. Holger Danske skriver:

  Jag kom till Sverige 1985. Slutade röka i 1994 – började med snus i en ”övergångsperiod” för att minska abstinens, men ……….. Jag kunde inte sluta med snuset.
  Nu har jag bestämt mig – slutade idag den 11. nov. kl. 11:00. Jag skall bara klara det denna gång !!
  Mvh./ Holger Danske

 164. Greg skriver:

  Sjätte dagen nu utan insektsgiftet… 21 år i skiten och jag bestämde mig äntligen.. men kraftiga abstinens första 1-2 dagarna (käkade jordnötter popcorn odyl) dag 3 började frossan. Dag 5 föll ett gammalt nikontintugummi ner från kryddhyllan (nikotinmonstret bodde tydligen fortfarande i lägenheten). Ok jag tuggar lite på det få se om frossan släpper… blev illamående, och det kanske var bra det. För luftslottet jag byggt upp efter jag slutat, att nikotinet var något fantastiskt saliggörande som nu måste avstås ifrån och aldrig mer få ”njutas av ” kom på skam. Insåg nu att jag varit kidnappad i alla dessa år. Det som händer när man börjar snusa är ju en succesivt avstängning av sin egen produktion av signalsubstanser… Sedan ska man köpa dyra dosor för att försöka fylla på de ämnen i hjärnan man tidigare hade fri tillgång till, helt gratis… nä fy fan.. nu är jag fri!!!

 165. J-rock skriver:

  2 ½ dygn, slutade röka och började snusa för några år sen men har nu bestämt mig för att sluta med nikotin helt och hållet. Trappade ut under en-två veckor innan jag tog den sista, verkar ha funkat bra hittills (ganska mild abstinens), Ligger en färsk dosa på bordet men den lockar dåligt. Slutat med kaffe också, så det har blivit en hel del te! Lycka till alla.

 166. PeterNicklas skriver:

  4 månader och 12 dagar snusfri idag. Japp jag räknar dagarna också. Blir fan fortfarande sugen på det ibland och vill ”belöna” mig själv när jag har varit ”duktig” och gjort något och det kan vara typ vadsomhelst. ”Nu har jag städat så nu förtjänar jag en prilla”. Och det funkar inte riktigt med att ”belöna” sig själv med andra saker heller”. Det är ett i-lands problem i grund och botten. Det är nog mest det och inte själva nikotinet.
  Just det.

 167. Anonym skriver:

  slutade en gång tidigare. Riktigt jobbigt i två-tre dagar. Precis som förra gången har det nu börjat kännas ”safe” två veckor senare. Så länge suget finns där fanns det något att kämpa emot.

  Jag vet av erfarenhet att den verkliga kampen börjar när det inte finns något som drar. När man ”uppenbarligen” kan kosta på sig en sig eller snus.

  Ni som trillat dit igen fast än ni lyckats sluta i perioder men senare lyckats helt. Hur lång tid tar det innan man inte tänker en tanke på att göra nått dumt?

 168. coola killen skriver:

  Började när jag var 13 för att den farligaste och coolaste killen i klassen på högstadiet snusade. Han skrämde många, var redan kriminell osv. Det blev en gemenskap som jag nu idag kan se som det som förenar missbrukare världen över oavsett drog. Jag drogs till andra missbrukarpersoner hela högstadiet, men höll mig till sprit och nikotin, tur är väl det för hälften dog. Jag snusade, och rökte tills jag var 19, höll upp ett år. Blev liksom ren, slutade till och med med porr! Ha ha ha 🙂 Det höll i ett halvår ungefär. Sen, en riktigt blöt midsommar blev jag så bakis och kände sån avsmak inför ettan lös, min prio ett sen dag ett… Måste satt i mig en hel dosa. Blev nikotinfri i över fyra år som följd. Tjejen jag nu är sambo och har två barn med, visste inte ens när vi fick första barnet att jag varit snusare. Jag föll ditt igen, festade och firade pappaskapet med alla grabbar. Fast igen. Det är tre år sen minst nu, och jag har ofrivilligt halkat ur mitt nikotinanvändande pga en magsjuka. Är på tredje dagen nu, mår dåligt utan snus, är farlig utan snus, ledsen utan snus… Och lite mer klarhet upplever jag, dessvärre. Kommer garanterat börja igen, min sambo vill inte veta av mig när jag är såhär. 🙁

  Jag ser inte kaffe som en mindre drog, och den går ju dagispersonal och skvalpar runt med utan en tanke på att ungarna ser. Kan nån förklara nu, vad moraliseringen kring snus rotar sig? Rök, ryker… Snus, vadå? Och varför ska vi sluta nu igen?

  Mvh

 169. Jakke skriver:

  1 och en halv vecka avklarad utan snus. Har snusat i tre år men den sista månaden har jag inte kunnat ha inne en snus i mer än 15 minuter utan att jag fått en kräkskänsla och snusade runt 1 dosa per dag. Nu har jag bestämt mig att sluta för gott. Har dock tagit nån cigg varannan dag för att trappa ner på nikotinet. Har bestämt mig för att sluta snusa för gott men det stora problemet blir att avstå från att röka nu.

 170. Nisseny skriver:

  Hjälp!
  Ny biverkning?
  eller
  har jag fått någon annan åkomma samtidigt med nikotinuppehåll?
  Känseln i hud, tydligast på armar, ansikte, nacke tydligt förändrad från dag 2 efter nikotinstopp.
  Känns vid beröring och då som en ”spindelvävskänsla”.
  Nu är det risk att jag lurar mig själv igen för att kolla om det går över med hjälp av nikotin.
  Jag har ju just bevisat att jag kan sluta genom att hålla upp mer än två dagar – eller?

  Femtio år av ständigt och kraftigt nikotinintag.
  Först rökning, sedan snus.
  Mästare på att göra uppehåll.
  Förra uppehållet när jag var så sjuk att inte ens snuset smakade.
  Men så snart jag kommit på benen igen så….

  Hjälp!

 171. Fisksätra skriver:

  Efter 11 års snusande och en jädrans massa pengar som man spenderat på detta knark, och så har man ju varit en rökare också som dratt i sig massa farliga ämnen från de. Nä för en vecka sen på Lanzarote bestämde jag mig när dosan var påväg att ta slut med 3 dagar kvar i utlandet att det var dags och sluta upp!
  Har gått bra hittills, är väl inne på 6 dagen nikotinfri nu och det känns riktigt bra. Min kropp mår bättre utan nikotin , allas kroppar gör de! Nikotin kommer bara göra en besvär med sömn, humör , aptit, frusna fötter /händer… Nä nu är det slut på detta, jag ska klara detta och bli en bra förebild till mina barn.

 172. Enberg skriver:

  Tre månader snusfri i tisdags. Dock så triggade mitt slutande enorma besvär.
  Blev nedstämd och började få ångestattacker, till den grad att jag fick SSRI utskrivet.
  Jag ägandet fram tills att jag slutade med snuset åt 6-8 mil löpning i veckan och gym ett par dagar i veckan. Men plötsligt så kunde jag inte ens springa 3 km utan att få ångestattacker/inte få upp pulsen på det ”vanliga” sättet.
  Dessutom så har jag blivit helt fast på Onico original.
  Nu vill jag inte börja snusa igen förstås då jag uthärdat i tre månader, men jag jag hade nog rekommenderat att man slutar när man är i fas i livet.

  Jag vet att detta inte var så värst motiverende, sorry för det. Jag har snusat i 15 år, och undrar just nu om det kommer dröja lika länge tills jag slutat ha ett dagligt sug på en prilla General.

 173. Bromma skriver:

  Snusfri i 1månad nu efter 7års snusande , passade på att bleka tänderna som en extra motivivering att inte börja igen!

 174. Emil skriver:

  Efter dryga 12 års snusade så planerade jag i säkert 3 månader på att sluta men jag drog ut på det. Sedan bestämde jag mig för att trappa ner istället för att tvärsluta. Jag har testat det och misslyckats för 1 år sedan. Från att snusa ca 2dosor/3dagar så köpte jag 3 dosor och bestämde att det är dom sista. Jag höll ut på dom länge. Dom räckte i 2 veckor, dom sista dagarna var det 2-3 snus om dagen.

  10 dagen idaghelt utan nikotin eller något under läppen, jag vet inte om immunförsvaret får sig en turn av att man slutar med snus men jag har både hunnit med en ruskig magsjuka och nu käkar jag pencelin för halsfluss. Jag tränar på gym i vanliga fall men har inte kunnat göra det alls. Är dessutom hemma med två barn som jag verkligen vill hålla humöret uppe inför.
  Känner mig irriterad och rastlös och sugen.

  Jag hoppas verkligen att detta jävla sug ger sig lite snart iaf. Mörk choklad och att äta mycket mat som fan när man väl äter (så man får en endorfinkick av paltkoman) är mitt sätt hittils. Även trycka fingret på läppen eller under läppen när det blir outhärdligt.

  Motivation till alla som är i samma sits är ju att jag nästan omgående blev piggare. Det märktes framförallt på morgonen. Sen så blir man nästan förvånad över hur rena tänder man har när man går förbi en spegel. Hehe

  Vi får se hur det går men jag är en envis jävel. 😉

  Ha de gött alla!

 175. jonasgss skriver:

  Jag ska sluta 4e maj. Har slutat tre gånger tidigare men alltid halkat dit på” en snus kan man ju ta” eller ”festsnusa är ju inte så farligt”. Ligger på ca tre stockar i månaden och har gjort det i mer än tio år. Innan det snittade jag 2-3 dosor i veckan. Löpning har fungerat tidigare, så det kommer jag testa. Även mynta te, ca en halv påse (fortfarande i påsen) under läppen. Sluta dricka kaffe innan låter som en smart plan. Jag har vid tidigare tillfällen alltid haft med mig en dosa, för att valet att inte ta en prilla ska vara mitt. Det brukar kännas bättre än att inte kunna ta en för att jag inte har någon. Fler tips mottages gärna. Sist sprang jag ca 1,5 mil varje dag första veckorna. 5km på morgonen innan jobbet, 5 km efter jobbet och 5 km vid midnatt.

 176. Freddie skriver:

  Sju månader utan snus om en vecka. Någon gång emellanåt har det blivit en cigarrett när alkohol varit inblandat, men till vardags ingen nikotin över huvud taget. Efter den första perioden kändes hösten och vintern lugn. Nu sista månaden har jag dock börjat få plötsliga anfall av nikotinabstinens igen. Antar att det är därför jag är här igen, för att påminna mig själv om varför jag slutade och återfinna motivationen. Ja, ja. Bara att bita ihop!

 177. Jens skriver:

  29 års snusandet är över å det med basta, 7dagar och 2 timmar sedan sista snusen.

  Varför.???
  Jo, min mage har krånglat dom senaste månaderna medsura uppstötningar å gaser som jag misstänker är nikotin relaterat.den andra orsaken är att min5åriga dotter vill att jag skall sluta snusa för att hon har hört att man kan dö:-)och vad vore jag för förebild ifall jag inte tar detta i beaktande.

  Biverkningarna då?
  2första dagarna var en resa med hela registret av känslor, mag problemet är något förvärrat, men sömnen är värst, jag kan inte sova,jag finner ingen ro och det känns som jag är speedad(troligtvis utav sömnbristen).

  Är det värt det?
  Ja absolut,har man väl börjat så är det bara att köra på, det finns så mycket andra fin stunder i livet som inte kräver ett beroende,slutligen så är det en seger som ingen kan ta ifrån dig, var stolt,lev i nuet.var en förebild för dig och andra.

  Jag tar kampen!!!!

 178. kevin skriver:

  Försökt sluta, klarade mig i 2 dagar men sedan gav jag upp då nästan alla i plugget snusar eller röker.

  Kan någon ge mig några tips hur jag kan klara mig i skolan? Utan att bli sugen på att ta en prilla.

 179. Kalle skriver:

  Nikotinfri nu i 11 dagar vilket har varit bedrövligt, dessutom har jag tränat mer än vanligt och ändå gått upp i vikt! 😐 Kämpa Kalle!!

 180. nufardetvaranog skriver:

  5 dagen nu utan nikotin , körde onico dom första nu helt utan , läst en del av vad folk skrivit här ,trodde det var nåt fel på mig när jag kända att allt var tråkigt ,men förstår nu att det är den där belönings effekten i hjärnan . snusat över 10 år så..

 181. Linda skriver:

  Snusat 6 år. Snusfri 4 dygn idag. Det är jobbigt.
  Min morot är att jag vill skaffa barn, och ska jag bli gravid ska jag vara snusfri.

  Om man tror att man ska spara pengar och samtidigt använda onico, då har man fel. Det tobaks- och nikotinfria snuset är ju förfan dyrare än en dosa vanligt snus. Det är då fanimej ingen bra morot.

 182. alex skriver:

  Det är verkligen trevligt att läsa om andras erfarenheter av att sluta snusa och även kanske orsakerna till att man överhuvudtaget började snusa en gång i tiden.

  Själv ”ungdomssnusade” jag i tonåren, det var ingen vana, jag slutade ungefär lika fort som jag börjat varje gång.

  Sen kom dagen när jag tyckte allting kändes mer eller mindre hopplöst i livet. Jag hade fyllt 40 och hade gått flera kurer med antidepressiva s.k. ”SSRI”-preparat. Dom fungerade antingen dåligt och/eller gav rejält med biverkningar. Jag fick ”hoppa från bron”-känslan(som nån så bra beskrev känslan i en tidigare kommentar).

  Så där stod man och kände sig hopplös. Dricka sprit var uteslutet, eftersom jag är nykter alkoholist…(och är fortfarande gudskelov!) Men snus…ja..varför inte?

  Så började jag sommaren 2007 att ”medicinera” mig själv. Det minskade ångesten och gav små energikickar(till en början iaf.). Det blev som små ”microfyllor” och i mitt undermedvetna började en olustig känsla växa. Jag kände allteftersom åren gick, att jag lurade mig själv genom att gå runt med obearbetade inre problem, ungefär som att bränna ljuset i bägge ändor. Snuset måsta tillslut vara med överallt i min tillvaro, annars blev jag en ”ångestzombie”! Känslan slog mig allt oftare, att jag höll på att ”snusa bort förståndet”….

  Nu är jag inne på mitt tredje försök att sluta snusa och det har hittills fungerat sedan första mars i år! Herreminskapare, vad jag känner igen mig i alla abstinensbeskrivningarna och vad dessa orkar sitta i!

  Fast jag anar också att jag troligen har ännu en bit att vandra på vägen, om jag ska försöka reda ut orsakerna till att jag en gång började ”självmedicinera” i ”vuxenålder”, fastän jag redan då borde vetat bättre. Jag vet att kostvanor måste ändras och motion läggas till, men det blir en sak i taget.

  Jag tackar för att jag fått ta del av era erfarenheter och hoppas nån får nytta av mina!

  • Arne skriver:

   Jag slutade snusa för tre dagar sen. Sen dess har det pendlat upp och ner. Jag bestämde mig också för att sluta dricka alkohol. Dels för attdet sätter igång snussuget men också för att jag druckit alldeles för mycket och upplevt att jag riskerar att bli beroende av det också.

   Dag ett var lite lättare än jag trodde. Självklart kände jag suget men samtidigt är ju motivationen som störst första dagen. Blev förvånad över hur trött jag blev när pulsen gick ner på kvällen. Väldigt skön känsla och jag som tidigare haft svårt för att somna tidigt på kvällen blev plötsligt den som lade sig först och toksomnade! Dessförinnan så hand jag svettningar.
   Dag två var jobbigare och dag 3 samma sak. Kan säga att suget finns där precis hela tiden. Någon gång ibland kan man komma på sig själv med att man inte tänkt på det på några minuter men i övrigt finns det där. Men, och var beredd på detta om du tänker sluta, så kan ett så jävla enormt sug skölja över en och hålla i sig en bra stund. Det är då som det verkligen krävs attman är stark för man kan få så dumma tankar om att köpa snus.

   Idag är det dag 4 för mig och jag har ännu ej besegrat snussuget men jag vet att jag kommer stå emot. Sen räknar jag med att det mest akuta lägger sig inom några dagar. Jag har slutat snusa förut och ska jag komma med ett tips så är det detta: ta aldrig med en enda snus när du väl slutat för oavsett om du varit snusfri i ett år så kommer du omedelbart trilla dit igen om du så bara provar en liten liten snus. Det hände mig förra gången…

 183. Simon skriver:

  2 dagar 2 timmar och 48 minuter sedan jag tog ut min sista snus. Det känns allvarligt som sitter med permanent ”snus-buzz”, väldigt skönt tryck över hjärtat och jag känner mig varm och gosig. Perfekt för att sitta och chilla men har fan inte lust med ett skit och jobbet blir desto drygare att sitta igenom.

 184. Tykkomykko skriver:

  Bestämde mig för att sluta och drog till tunisien. 3 jävligt jobbiga dagar senare så känner jag mig fri. Visst jag vill ta en snus men jag måste inte längre. (Har snusat 1 dosa/dagen i 10 år.) Ps, jag kommer bli fet av detta dock ;)… är nu inne på 4e dagen snusfri och det går förvånadsvärt smärtfritt.

 185. Malin skriver:

  I dag är det exakt 7 veckor sedan jag tog min sista snus. Skriver mest för att det är en dålig dag och känner mig sjukt sugen och tycker lite synd om mig själv, fast det är jag själv som har satt mig i denna jävla sitsen själv!

 186. Anna43 skriver:

  53 tim utan snus. Tänker på snus hela tiden, gråter och känner mig orkeslös. Jag vill ju klara detta. Vill vara en förebild för mina barn och inte göra något som kan skada dig. Blir det bättre snart? Slutade röka ett halvår för många år sedan, sedan åkte jag direkt på feströkning. Så den har man ju varit med om. Allt eller inget

 187. Anette skriver:

  Galet, galet, galet…. Cold Turkey dag 33!!

  På riktigt? Inte nog men suget som river i halsen och bröstet som vidrig ångest… så kan jag inte hålla mig från att stoppa något i munnen hela tiden… helst godis och nötter… men i brist på det så funkar allt annat också… resultat på detta? 8 kilo… på vågen!

  Jag var jätte duktig första veckan och led som en sann hjälte… det är när tiden går och begäret består vi måste hålla oss starka, jag vill verkligen inte börja igen när jag klarat det så här långt… men nu börjar det bli jobbigt på riktigt … Jag tränade mycket i början, men sen tappade jag sugen på det mesta… Känns hela tiden som jag inte är klar, färdig… som något väntar… belöning! Vart är min belöning som gör att jag orkar vidare… godis, nötter, mat kakor… bara skjuter allt en kort bit bort, men begäret är ändå där när det sista tuggan är nere… det är då snuset ska komma som grädden på moset.

  Jag måste hålla ut!! Ringde sluta röka linjen i dag… dom säger att det kan sitta i upp till 3 månader… Jag hade läst att det var typ 2-3 veckor som var värst, men det gäller visst inte alla.

  Ska hålla ut!! Fick tips om att köpa massa vindruvor och nyttigheter som man inte ens behöver skära… kanske det kan hålla mig från godis och kakor.

  Kämpa på alla!!

 188. Emma skriver:

  Inne på timme 27. Stirrig och svårt att koncentrera mig. Vill så gärna fixa det. Bara att köra. Tack för alla era inlägg det peppar så mycket att läsa.

 189. Maria skriver:

  Dag 8. Jag tycker det går sådär.
  Många har problem med sömnen men jag sover mycket bättre än innan. Däremot är ja så fruktansvärt yr hela tiden. Det bara snurrar och snurrar så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Vill inte börja snusa igen. Har ingen ersättning utan slutade tvärt efter 10 års snusning och innan det rökning sedan jag var 14. Idag är jag 49.
  Jag försöker röra på mig med promenader men är lika yr ändå.
  Är hemma sjukskriven för utmattning har varit det i 2 år tänkte att ett snusstopp skulle få mig att bli lite piggare. Dumt kanske men jag tänkte att mår jag redan dåligt så kan det väl inte skada att må lite sämre.
  Tyvärr så kom yrseln å det hade jag inte räknat med
  Någon som har tips hur man hanterar den på bästa vis.
  All annan abstinens stör jag ut med.

 190. Steve skriver:

  Jag har nu klarat mig utan snus i snart två månader. Det ligger fortfarande två stockar i frysen. Jag har haft ett riktigt svagt ögonblick då jag faktiskt satte in en snus och sen tog ut den och kände vad faaan sysslar jag med, jag ska ju klara det här. Min fråga är, hur länge konmer det att kännas såhär? Så fort jag är hungrig och har lågt blodsocker så blir jag mycket argare än vanligt (är ganska känslig för lågt socker) och jag blir riktigt irriterad för småsaker.. Petitesser verkligen. Mina två svagaste ögonblick har varit under panikångestattacker, snuset har fungerat som ångestdämpande i nästan tio år för mig…. Kan tänka mig att nikotinet också varit ångestframkallande, någon som vet hur det hänger ihop? Iaf… Skulle bara vilja veta när dessa abstinensbesvär tar slut…

 191. Thomas skriver:

  Jag sluta med både snus (20år) och rökning (18år) för 29h sedan. Har inte märkt av så mycket än. Bara att jag saknar att stoppa in en snus efter mat osv, men annars inte så farligt. Men sedan är man ju enveten som f*n. Får hoppas det fortsätter lika ”lätt” framöver bara. Jag vet inte om vanan eller beroendet är värst. Förmodligen vanan än iaf. Jag har märkt att jag dricker en massa vatten nu helatiden för att jag är torr i munnen, men det får funka.

 192. Paul skriver:

  Känner att jag måste sluta när jag ser er sluta, man kan ju inte va sämre än andra. Men min motivering är att jag måste ta en snus hela tiden för att känna mig lycklig. Hemskt!

 193. Snusless skriver:

  Appen snusless är ett bra tips för motivation. Ha koll på hur mycket pengar man sparar. Ta upp i svaga ögonblick.

  Jag har varit snusfri 53 dagar. Det är andra gången jag provat sluta. Det blir värre för varje gång man börjar om, helt övertygad. Jag vill aldrig gå igenom det jag gått igenom denna gång igen.

  Yrsel, ser suddigt(har inga synfel annars), kan ej koncentrera mig, fattar dåligt, sämre på sociala reflexer, sugen på att äta hela tiden, trött, seriöst deprimerad och känt att det inte är värt att leva utan snus. Jävligt löjligt.

  26 år och snusat i 5 år. 1 dosa om dagen.

  Min taktik var att snusa sista snusen lagom till när jag kom hem efter jobbet en fredag eftermiddag. Sen stängde jag in mig hela helgen med en jävla massa godis och grejer. Trodde det värsta skulle vara över till på måndagen när jag började jobba igen. Men ack så fel jag hade. Veckan efter är den jobbigaste jobbveckan nånsin.

  Hade de första 30 dagarna någon gång under dagen papper i munnen. Efter kaffe och mat oftast.
  Jag har varken snusat eller rökt sen jag slutade. Däremot brukar jag vilja lukta på snus när någon har.

  • Joe skriver:

   Japp känner igen de där. Känns ju jävligt patetiskt att ”livet inte är värt att leva utan snus”. Men så känns det faktiskt. Vet dock att de blir bättre, bara att kämpa på o ALDRIG börja igen

 194. Sophia skriver:

  32 timmar nu. Det går helt okej. Får lite ryckningar då och då. Svårt att lyssna på konversationer utan att tro att alla endast pratar om snus.
  Men när jag tappar fokus så lägger jag in en bit ingefära som bränner lite och så känns det tryggt igen. Nu är det över, nu ska jag aldrig mer snusa. Får svindel när jag tänker på det men nu jävlar har jag bestämt mig.

 195. sebbe skriver:

  Sluta-snusa-tips: En liten bit färsk ingefära (skär till en liten ”prilla” med en skalkniv). De svider gött under läppen….

  dessutom nyttigt som jag fattar det hela 🙂

 196. Ameobi skriver:

  mina vänner snusar, har inte snusat på 7 dagar och de är en utmaning varje dag , men det är det som håller mig ifrån snus att jag har det tillgängligt men avstår. Jag har märkt att mitt sockerintag har ökat mycket kan det vara några problem ? tränar väldigt mycket för övrigt ?
  mvh AMEOBI
  för övrigt mycket bra sida.

  • Victor skriver:

   Jag känner likadant att jag vill ha något sött jämt men prova att borsta tänderna är liknande som går det bättre 🙂 funkar för mig

 197. Aija skriver:

  Jag har nu varit utan snus i 3 veckor nu, eller rättare sagt utan eget snus. Jag har fuskat aningen och under dessa veckor har jag kanske tagit 6-7 prillor. Har haft svåra problem med sömnen och vaknat flera gånger per natt och haft svårt att somna om. Det har kanske lättat lite nu men är fortfarande trött och känner mig sliten. För att inte tala om hungern och suget efter nånting gott, godis o.sv.

  För tillfället skriver jag faktiskt med en färsk prilla under läppen och ångrar den redan, för att inte tala om samvetet.

  Till min fördel kan man kanske nämna att jag bor i Finland och snus säljs inte här men har många kompisar som använder så får tag i det om jag vill. Det är nu 3:e gången jag försöker sluta med snuset. och varje gång har det fallerat p.ga. tobak eftersom man inte alltid har tillgång i Finland så har man köpt tobak.. och i det skedet är det lätt att ta beslutet att gå tillbaka till snuset. Man vill ju inte börja med tobak istället.

  Jag ska sluta snusa, frågan är bara hur och när. Kampen går vidare.

 198. Victor skriver:

  Jag har nu klarat mig i 1 vecka utan snus. Dom första tre dagarna var ett rent helvete! Blev rätt irreterad och hade svårigheter med koncentration och sömn. Men känner redan nu att det börja vända lite, är lite piggare än vad jag brukar och det känns som man ser saker på ett annat sätt men vet inte om det bara är jag men tiden känns som det går sjuuuukt långtsamt.

  Denna gången ska jag fan klara de. Detta är mitt fjärde försök och förra gången klarade jag mig 3 månader men slappnade av och föll tillbaka till att igen. Har snusat i 5 år och nu vill jag bli av med skiten!! Kämpa på alla!!

 199. Joe skriver:

  Har snusat i 20 år. Har haft uppehåll två gånger på ungefär ett år varje gång. För att vara tydlig: de finns INGA ursäkter att bara ta en snus. Du e fucked for life: det är aldrig riskfritt att bara ta EN.

  Pappa har snusat i 40 år, fick muncancer förra året.
  Såklart kan de vara ”många olika” anledningar till cancer men inte fan ska jag själv som pappa till en 3 årig son riskera att han blir utan pappa eller tar över detta sjuka beteende av sin pappa (såsom jag gjorde)

  Snusfri 4 dagar och denna gången ska jag lyckas: för mig själv, för min pappa och för min son

 200. Lasse skriver:

  Tredje dygnet, kan fan inte sova! Är detta vanligt? Kryper i kroppen. Känns som jag kan jobba dygnet om. Inget behov av sömn! Va fan är detta!?

 201. Sanna skriver:

  Dygn 3

  Jag hatar mitt liv.

 202. Inne på min 4:e dag tack vare min IQ befriade hjärna, min stora käft och förbannade nyårslöfte!

  Har snusat i 16 år. Har slutat en gång tidigare för många år sedan. Höll då uppe i ett par månader innan man trillade dit med klassikern ”får jag smaka en”.
  Under det första dygnet upplevde jag synrubbningar, rastlöshet och en duktig irritation/aggressivitet. Synrubbningarna är iaf borta nu, är dock fortfarande smått rastlös och har fortfarande löjligt kort stubin. I det stora hela känns det dock lite bättre. Nu går suget i vågor under dagarna. Det är framförallt jobbigt efter lunchen, kaffet och middagen. Jag kör med Onico och får i de värsta av stunder peta in dubbla Onico ”prillor”, en på vardera sida. Jag ser helt sinnessjuk ut med ”hängdrivan” men å andra sidan tar den extra brännande känslan udden av abstinensen. I övrigt äter jag som en häst och kommer därmed sannolikt bli mäkta fet på kuppen. Men en sak i taget.

  Har läst att andra har haft vanlig snus tillgänglig under tiden de slutar. Jag håller med om att det hjälper lite. Måste medge att det känns bättre att veta att jag KAN ta en snus OM jag vill. Önskar jag kunde ge ett bra psykologiskt svar på fenomenet. För min egen del handlar det nog bara om att inte vara tvingad att sluta, jag bestämmer.

  Avslutningsvis vill jag bara säga att alla som lyckas sluta eller hålla upp under period gör det djävligt bra i alla fall. Det kanske är uppenbart, men jag nämner det ändå. Förhoppningsvis ger det en boost till någon svettig och halvt galen stackare där ute. Ni ska tänka på att tobak och dess djävuuuuuuuuuuuuuuuuulskt beroendeskapande potential hela tiden medvetet förstärks av tillverkarna. Tobak modifieras och optimeras konstant för att maximera DITT beroende.
  Så att sluta eller hålla upp är faktiskt ingen piss i Mississippi. Läser du det här förtjänar du förmodligen en klapp på axeln och i min mening rätten att ge tobaksbolagen ett präktigt fuck you!

 203. Micke skriver:

  Nu eller aldrig.
  Har snusat konstant sedan 14:års åldern och nu fyller jag 46 i år….fasen det blir 32 år.
  Varit utan nu i fem dagar och den konstanta irritationen har ersatts av lynnighet.

 204. Maria skriver:

  Vil bare si at jeg synes det er fantastisk hyggelig å lese at dere deler med hverandre både smerten og gleden ved å slutte å snuse! Vi trenger å støtte hverandre for å slutte med niktotin er noe av det vanskeligste man kan gjøre, men det skal vi klare! Og jeg tror at alle og enhver av oss ikke trenger nikotin for å fortsatt være den beste personen som man er uten. I tillegg til å gjøre noe bra for seg selv så gjør man også noe bra for miljøet og er et godt forbilde for andre.

  Lykke til!! ”We can do it”

 205. Isak den snusfrie skriver:

  Nyttigt att få läsa hur andra snusare har lyckats bli snusfria. Personligen bestämde jag mig för fyra dagar sedan att sluta snusa och har varit snusfri sedan dess.

  Jag började ersätta behoven med tuggummi men märkte att det är bara korkat då tuggummi lurar magen att gå igång. Idag har jag en snusdosa i kylskåpet som jag tar med mig när jag går ut.

  Roligt att se att skiten inte längre har påverkan. Vi är starka och vill vi sluta så är det bara stoppa in något äckligt när suget uppstår i munnen. Hahaha

 206. Jimmy skriver:

  Många tidigare inlägg handlar om att folk varit snusfria i några dagar, & absolut kan det känns som jobbigast de första dagarna, men samtidigt så är det då motivationen är som högst och man lättare tar sig igenom det.

  För min del så är jag inne på mitt andra försök att sluta snusa..
  I november 2014 bestämde jag mig och slutade tvärt, ingen nertrappning eller något sånt, jag var bara less på att vara beroende av något, styra mitt liv efter snuset.. Jag slutade tvärt och det gick bra i ca 4 månader, sen kom den där kliande känslan i huvudet, abstinensen växte för varje dag, jag börja känns mig deppig och jag läängtade efter snus & vips så hade jag börjat igen, två veckor med abstinens och sen gick jag och köpte mig en dosa..

  I september 2015 var det dags för mitt andra försök, samma som ovan så slutade jag tvärt och det gick smärtfritt, men nu sitter jag här igen (4-5 månader efter jag slutat), dagarna långa tänker jag bara på snus, jag föreställer mig känslan av att lägga in en snus, hur befriande det skulle kännas..
  Även tankar som, känner jag så starkt sug nu, varför fortsätta plåga mig själv?
  Någon som känner igen sig? Hur gjorde ni, bara bet ihop?

 207. Mirro skriver:

  Tycker alla hemsidor där ”Experter” uttalar sig om hur de max tar några veckor innan absistensen går ner kan alla dra åt helvete. Att sluta är något av de svåraste man kan göra i livet och enligt dem är de som att råka trilla med cykeln få lite huvudvärk i några dagar. Här känner man igen sig.

 208. Tony skriver:

  Två dagar på 39 år mmmmmmm jobbigt

 209. Anonym skriver:

  Har varit nikontinfri i 16 dagar, dock nikontinfri snus som hjälp. Min motivation att sluta var blodtrycket som blev svårreglerat och en ”röksyster” som sa att det skulle bli bra om jag slutade snusa. Nu efter kontroll har blodtrycket inte ändrat sig det allra minsta och jag börjar deppa pga detta. Vad är meningen egentligen? Är det egentligen lönt att försöka, ska jag istället bli beroende av antidepressiva? Ger snart upp!!!

 210. Michael skriver:

  Snusat i 35 år. Har slutat två tillfällen och höll upp då som mest i 1,5 år. Varför hoppade jag då på tåget igen – för att jag ville inte vara snusfri och att det är så förbannat gott. De senaste 15 åren har jag snusat i princip 24/7. Alltid snus på natten. Men sedan oktober 2015 bara från en dag till en annan, kände jag att nu jäklar får det vara nog. Visst var det jobbigt ett tag men det gick faktiskt riktigt bra. Visst, saknar jag känslan och smaken men allvarligt känns det faktiskt skönare att vara utan det. Jag saknar min vän i byxfickan, dosan som jag förr rullade mellan fingrarna på ledningsgruppsmöten, eller bara pillande på burken, men samtidigt, jag vill inte vara slav. Jag vill vara fri. Tack för tiden vi hade. T

 211. Andreas skriver:

  Precis bestämt mig.. efter 14 år med snus dygnet runt KONSTANT 365 dagar om året… påbörjat mitt försök till att sluta snusa.. Inga preparat här inte, blir att köra på papper under läppen som psykologiskt känns som en snus, men utan tobak och nikotin samt smak.. Är 27 år och gråter redan nu när jag skriver detta. fan jag ska klara det! Nu j****r … men Lifsglädjen är ju totalt bortblåst med tankar på att det inte finns något riktigt snus under läppen, och att den RIKTIGA abstinensen inte satt igång ännu… ojojoj.. vad har man gett sig in på! jag är starkare människa än tobakstillvärkarna!! har jag varit svag och börjat ska jag vara 100 gånger starkare och visa att det går att sluta! om jag så ska gråta blod i månader!!! / Nilen

 212. Alex skriver:

  Snustid: 8a år.
  Nykter tid. 4a dagar om några timmar.

  De första 2 dagarna var jag Jesus på korset. Fy i helvete, godis och onico var det som gällde. Hjärnarn funkade inte. Min förmåga att lösa in signaler var avsevärt sämre, fattade inte riktigt om någon skämtade eller inte/oförmögen att ge en adekvat reaktion till någon. Den sociala taktkänslan finns/fanns inte helt enkelt. Innan hade jag ganska bra koll på om en kommentar/skämt skulle landa bra, men nu är det som bortblåst – eftersom att jag själv kunde/kan hamna i något flamsmode. Jag är glad över att jag valde att sluta när jag hade semester, rekommenderar det starkt. Stress är inte bra för mig just nu.

  Dag 3 kom jag igång med träningen och det hjälpte verkligen under dagen, men mot kvällen blev det åter ett helvete. Upplever att det varit lite så, det börjar okey, och sen under dagen blir det jobbigare och jobbigare.

  Fördelen har varit att jag kunnat somna lättare, jag har vaknat massa gånger alla nätter, men lyckats somna om relativt lätt. Andra fördelen är att mina mornar är mycket mysigare, lite som när man var barn. Jag kan somna om hur lätt som helst, täcket är sådär goshigt och mjukt och jag är lite mer harmonisk på något sätt. En annan fördel är att jag har mer energi på ett bra sätt. Jag är inte så likgiltigt inför saker, utan jag tar ut disskussionerna mer. Jag gör/ordnar saker direkt. Jag har närmare till skratt. Mer vardagsork/pondus liksom.

  Så idag (Dag 4) har det varit hanterbart, och det känns som att det planat ut lite. Om abstinensen lättar bara så finns det bara massa fördelar att hyvla =).

 213. Danne skriver:

  Hej alla slagskämpar! Jag höll upp med snusandet från okt 2015 till juni 2016. Men så kändes livet helt plötsligt lite meningslöst (och dessutom hade jag gått upo 10kg av allt hetsätande godis och skit) så då tänkte jag: ”lite snus är jag allt värd nu när livet är så jävligt!” – var förstås fast igen. Förra gången ersatte jag snuset med socker och annan skit. Nu är jag inne på min 3:e helt nikotinfria dag och denna gång har jag gjort annorlunda. Inga substitut alls, istället kör jag periodisk fasta och strikt LCHF så jag bara äter ett stort mål om dagen (middag). Dessutom dragit ner på kaffet från 8 stora muggar om dagen till 1 mugg på morgonen bara, med målet att sluta helt.

  Har slutat snusa många gånger i mitt liv men det har aldrig gått så lätt som denna gång. Jag tror att genom verkligen vilja ta bort alla sina missbruk så försvinner nikotinsuget lite in bland de andra på nåt sätt. De första 3 dagarna har gått som en dans, känns mer bara som att jag brutit en vana, inte som nåt extremt fysiskt eller psykiskt sug. Jag tror faktiskt att jag är färdig med nikotin nu. Är så fruktansvärt trött på det och iomed min ångest-problematik så siktar jag på att utesluta alla stimulanser såsom socker och snabba kolhydrater genom en strikt LCHF-kost, inget koffein eller teein och ABSOLUT inget nikotin. Lycka till allihopa!

 214. Jay skriver:

  Detta brev skrev jag nyss till mig själv för att blicka tillbaka till en dag när jag är nikotinfri. En liten historia om mig och snuset.

  Jag ligger just nu i min säng med bärbara datorn framför mig och funderar. Tankarna för sig till mitt beroende. Jag är beroende av nikotin. Nikotinet får jag från snus. Mitt älskade snus.

  Jag minns första gången jag provade att snusa. Det var en sommarkväll år 2004 och jag var 18 år gammal. Min vän tjuvsnusade och frågade mig om jag ville testa. Först var jag lite tveksam men efter en stund bad jag att få prova en.
  Det var en Göteborgs Rapé minns jag. När han öppnade locket kände jag den där lukten. En frän lukt som letade sig fram till min näsa på direkten.

  ”- Fy fan, vad starkt! Det stinker ju! Hur kan du ens snusa detta?”, sa jag lite halvt allvarlig.

  Trots detta bestämde jag mig för att testa. Polaren förklarade att jag nog kommer bli yr och illamående efter en stund. Jag viftade bort det han sa och la upp prillan lite amatöraktigt under överläppen.

  Det tog inte lång tid innan det började svida under läppen. Efter några minuter kände jag mig yr och lite svimfärdig. Jag satte mig på en stor sten och tittade ner mot marken.

  ”Fan jag tror jag måste spy…”, sa jag lite flämtande.

  ”Hahahaha spotta ut det då!”, sa min vän.

  Abbe, en annan vän som var med hade snusat lite sporadiskt och visste precis vad jag gick igenom. De båda bad mig att spotta ut snuset och slappna av.

  Den där känslan skulle ligga i mitt bakhuvud i flera år.

  ”Aldrig mer snus! Aldrig!” tänkte jag för mig själv.

  Åren gick och jag flyttade så småningom för att studera. Sommaren år 2010 fick jag ett sommarjobb på ett lager. Där lärde jag känna en skön kille, Isac.

  Isac snusade regelbundet och hade alltid en dosa Rapé nära till hands. En dag frågade han mig;

  ”Hörru, ska du ha dig en jävel?”

  ”- Nej haha, jag snusar inte..” sa jag.

  Dagarna gick och de tidiga morgnarna var nästan outhärdliga på det lagret. Alla var morgontrötta innan passet och vid uppropet såg jag alltid Isac förbereda dagen med en snus. Jag sneglade lite lätt på honom och småskrattade.

  En dag mötte jag Isac som vanligt med våra truckar. Vi står och småsnackar tills han tar upp dosan för att lägga i en ny snus. Isac kunde se hur trött jag var den morgonen.

  ”Du ser lite sliten ut. Ska du ha en, eller?” frågade han.

  ”……….Äh vafan, ge mig en då.” sa jag lite stöddigt.

  Denna gången fick jag en sjuk nikotinkick som gav mig otrolig energi. Jag var alert, jobbade snabbt och kände verkligen hur snusen gav mig extra kraft att orka jobba de sista timmarna.

  Den sommaren skulle Isac bjuda mig på snus varje morgon. En om dagen.
  Så småningom kom han efter lunch också.

  ”Ska du ha en jävel efter maten? Den sitter fint kan jag lova dig!” sa han.

  ”Alltså, jag vill inte snylta snus av dig hela tiden Isac.” sa jag lite ödmjukt.

  ”Äh, skit samma ta du en!” sa Isac lite skrattande.

  Nu blev det helt plötsligt två snus om dagen. Sen blev det tre om dagen när Isac bjöd på ”kaffe-snus” också.

  ”En snus till kaffet är ett måste!” brukade Isac alltid säga.

  Där och då visste jag inte vad som höll på att hända….

  En dag var Isac inte på jobbet. Ingen snus då, tänkte jag.
  Denna dag skulle bli ovanligt jobbig att ta sig igenom. Tiden gick sakta, lyften var extra tunga och passet kändes som en evighet.
  Det enda jag tänkte på var ”Fan, jag måste ha en snus!”.

  Påväg hem från jobbet passerade jag alltid Pressbyrån.

  ”Ska jag köpa mig en dosa?” tänkte jag.

  10 minuter senare stod jag där med min första dosa snus i handen. En Göteborgs Rapé. Snusen åkte snabbt in under läppen och jag kände genast en lättnad. Fan vad gott!

  Detta skulle bli en resa jag sent skulle glömma.

  Nästa morgon dök Isac upp på jobbet. Som vanligt kom han fram med sin truck, öppnade sin dosa och räckte den mot mig.

  ”Ska du ha dig en jävel?” sa han som vanligt med ett leende på läpparna.

  ”Titta här!” sa jag och tog fram min dosa snus ur fickan.

  ”Jaså! Han har köpt sig en dosa! Nu går det bara utför!” sa Isac skrattandes.

  Om jag bara visste vad han verkligen menade.

  6 år senare sitter jag nu med ett starkt beroende. Jag snusar alltid 2 snus åt gången. Alltid KNOX Stark dessutom. Det går åt drygt 1½ dosa om dagen.

  I dagsläget har jag märkt bieffekterna av snusandet.

  – Mina tänder har gulnat.
  – Mitt tandkött har skadats.
  – Andedräkten är väldigt dålig.
  – Jag har fått ännu sämre blodcirkulation då fötter och händer alltid är kalla.
  – Alla pengar jag lägger på snus.

  För två år sedan snusade jag och rökte cigaretter. Som mest kunde det handla om 1 dosa snus samt 1 paket cigaretter. VARJE DAG.

  Cigaretter slutade jag med för ett år sedan. Det besväret var jobbigt men lättare att bli av med än jag trodde. Möjligtvis berodde det på att jag redan hade nikotin från snuset.

  Nu ska jag sluta tvärt. Inget nikotin alls.
  På mitt nuvarande jobb bestämde sig en kollega för att sluta snusa. Han har hållt sig i en hel månad. Skulle han klara 30 dagar så lovade jag att försöka sluta.

  Denna dag är nu kommen. Ikväll är det min sista dag som snusare.
  Aldrig mer.

  Det känns jobbigt att skriva detta. Det känns redan i kroppen. Oron, nervositeten och stressen av att jag aldrig kommer snusa mer. Rädslan för abstinensen, huvudvärk, irritation, ilska och alla andra bieffekter som uppkommer när man försöker lägga av.

  Jag hoppas själv att det kommer gå så smidigt som möjligt, så klart. Tyvärr kan det sluta i krasch också. Detta är inget jag vill utan mitt mål är att försöka sluta och samtidigt hantera alla känslor och tankar på bästa möjliga sätt.

  Jag har gått igenom värre saker i livet och detta ska absolut inte knäcka mig.

  För de som skulle läsa detta kanske tycker att det är aningen dramatiskt. För mig är det däremot en helt annan femma. Nikotin är ett rent helvete att lägga av med. Jag har försökt en gång tidigare och det höll i 6 veckor. Dum som jag är så föll jag för de små frestelserna och tog en snus av en vän som bad mig att INTE ta den. Kort därefter stod jag i en tobaks-affär och köpte två dosor.

  Denna gång ska jag inte göra om samma misstag. Denna gång är sista gången jag slutar.

  Vill bara säga att jag läst många av era kommentarer. Riktiga krigare är ni allihop! Det ger mig en motivation till att sluta och jag kommer titta in här då och då för att uppdatera min väg till nikotinfrihet.

  Good luck, and see you on the other side!

  • flierman skriver:

   Nikotinen är sjukt jobbigt, jag saknar inte snus alls meen nikotinet…inte konstigt att de som säljer nikotin är rika..det är ett gift!

   kämpa!

 215. Magnus skriver:

  Tredje dagen som jag är snusfri. Jag var rädd för abstinens i form av humörsvängningar men jag har mest upplevt upprymdhet, svettningar på natten och lite yrsel. Det känns som jag är klar med nikotinet, äntligen och har inte använt några substitut.

 216. Kalle skriver:

  Nu har det gått 4 veckor utan nikotin(snus). Abstinensbesvär har jag kvar såsom periodvis hjärtklappning, svettningar och darrningar, stickningar i fötter. Humörsvängningar minskat men är deppig. Är det fler som känner igen sig om symptomen och att abstinensbesvären inte försvinner efter 2veckor?

 217. flierman skriver:

  Ingen snus sen juli, nikotion fri femte dagen nu…jobbigt som fan på jobbet. Hemma går det bra då jag kan aktivera mig. Sover bättre…lite risig i magen dock..men det blir nog bättre.

  Kämpa!

 218. Åke skriver:

  Har snusat löst i 44 år har nu bestämt att nu får det räcka 5 dagar nikotinfri nu och mår skit. Detta blir nog förjävligt får hoppas att abstinensen inte blir långvarig. Lycka till alla

  • Mathias skriver:

   Kämpa på! Jag spottade ut sista prillan för en timme sedan. Ska precis börja min resa genom dantes inferno.. och lucifer själv..

 219. pata skriver:

  dag ett!! fy fan!! 22 år med prillan under läppen. känns konstigt. våre så gott att få gräva ner fingrarna i dosan och dra upp en lös prilla och köra in under läppen. hela kroppen skriker redan!!! men va fan det e väl bara att bita ihop…22år är nu en minne blott=)

 220. Micke skriver:

  Har snusat i 12 år och varit utan skiten i 3 dagar nu. Känner mig ledsen, har en tung orokänsla i hela kroppen. Imorse hade jag ångest över att gå till jobbet, började nästan gråta över det. Normalt? Nää.. Detta är ju helt sjukt! Ska dock fixa detta nu och skrattar mest åt hur hjärnan & kroppen reagerar på avtändningen. Blir en utmaning men ska fixa det!

 221. patrik skriver:

  Femte dagen nu! Det snurrar i skallen och gungar i kroppen. jag är trött,irriterad,hungrig!!
  22-23 år med stadigt intag av lössnus. tror aldrig jag har snusat mindre än en dosa om dagen. det är lång tid,mycket snus och mycket pengar! när jag började kostade en dosa 15 kr men höjdes ganska snart till 20kr,sen kom den trevliga Fredrik till makten och det gick inte längre att köpa vanligt snus.
  jag började göra eget,starkare,godare,bättre snus själv!!! allt var frid och fröjd, kostade inte allt för mycket, fick starkare och jag fick göra det själv! kilo viss med snus. kunde snusa hur mycket som helst!
  jag vart duktig också (en konst att få till bra snus hemma i köket)
  men så kom dagen jag aldrig trodde skulle komma,!! den dagen jag helt plötsligt bara lägger ifrån mig dosan och slutar! rakt upp och ner bara. första dagen kändes bra,sa inget till nån.men dag två kom och jag kunde knappast dölja avsaknaden av nikotin och tobak.
  kommer inte ens att skriva hur det var (inte värt att skriva om det) men jobbigt va det iallafall. nu är jag inne på femte dagen och jag mår si så där men är långt ifrån att falla sönder. jag tänker att klarar jag mig bara i 2 veckor så kan jag nog ro detta i land. ( kommer förmodligen tänka om två veckor.kan jag bara hålla ut till 4 veckor osv osv)
  hoppas verkligen jag kan ta fram viljan hel hjärtat och ro detta i land!

  Fan vad gott det skulle va med en ””””””””””””” kaka?!

 222. patrik skriver:

  Dag elva nu!
  Suget efter nikotin vet jag inte om jag har kvar om jag ska vara ärlig! men suget efter att ha något underläppen finns kvar som en fett j#vla pung spark!!!
  Kommer ta tid att komma över tomheten där.
  Jag mår mycket bättre. Min puls har gått ner mitt blodtryck har knallat ner också.Hälsan känns väldigt bra!
  Gunget / yrseln har stannat upp i kroppen som jag hade dom första dagarna utan snuset.
  Huvudvärken är borta.
  Svettningarna framför allt är borta!!! under min tid som snusare har jag svettats nåt kopiöst mycket,men nu svettas jag inte alls mycket.
  Snuset gör mer i våra kroppar än vad vi kan tro.

  Nu känns det som att jag kan klara detta helt utan problem….(känns så nu iallafall)

 223. Micke skriver:

  Idag är det 24 dagar sedan jag tog en snus. De första dagarna hade jag abstinens men efter det var allting relativt lugnt tills igår……Igår började pinan igen rent ut sagt. Känner ett otrolig sug hela tiden och svek tyvärr mig själv genom att köpa nikotinfritt snus idag. Hade bestämt mig för att köra stenhårt utan någon form av hjälp. Kommer ha dosan i nödfall ifall jag får sug igen annars får man köra ingefära.. Kör hårt alla och lycka till! 🙂

  /M

 224. Erik skriver:

  8 dagar snusfri, från 1 dosa om dagen till ingenting över natten. 24 år och har snusat i 8 år. Hjärnan säger till mig att en snus inte skadar, men allt eller inget. Och det är inget som gäller för mig. Kämpa.

 225. Tobbe skriver:

  Ja, så hade dagen kommit. Jag hade tänkt en längre tid på att sluta med mitt älskade ”tillbehör”.
  Kan egentligen inte förklara varför jag plötsligt fick en uppenbarelse att lägga av dirr.
  Men hur som, den bara kom. Snusat i ca 15 år, sista åren har jag snittat 1dosa/dagen!
  Har nu klarat av 30 sega timmar.

  Känner att, jag dels har extrem motivation, dels inte fattar varför jag skall sluta.
  Så med den utgångspunkten känns de inte så lovande, men jag har en bra känsla ändå!
  Har lagt av en gång tidigare, va i Australien i 8 månader, så de va passande, började dock
  igen när jag kom hem.

  Min största rädsla är ju att inte få känna lycka igen, som de känns nu
  så finns det inget jag kan se fram emot utan att känna att nått kommer saknas-SNUSET!
  Har gått runt med yrsel, lätt huvudvärk o en känsla av att inte riktigt vara närvarande.
  Om jag skall lyckas så va de enda rätta att sluta på stubben!!

  Lycka till därute !!

 226. Dr Krall skriver:

  Slutade tvärt 16/12 2016 efter 30 års snusande. Varit helt fri från snus sedan dess. Har kört med Onico hela tiden och det har gått förvånansvärt bra. Humöret och sömnen första månaden däremot har inte varit på topp. Har även upplevt yrsel och huvudvärk. Men nu börjar det kännas bättre. Upplever också att det går lättare vid fysisk ansträngning, typ bättre flås.

  • Anonym skriver:

   Min nionde dag utan snus efter 32 års snusande, kul är det inte men jag är så innerligt less på att snusa! Slutar inte för hälsans skull utan för att jag vill sluta vara så korkad att jag ”spottar” ut 300 kr i veckan på snus! Kör med ingefära i munnen, ska kämpa vidare!

 227. AxelPa skriver:

  5 dagar utan nu och börja väl kännas lite mer okej men suget kommer ju till och från och mådde som en påse skit igår

 228. Mallsan skriver:

  4 timmar utan snus, börjar kännas tufft. Kommer jag kunna sova inatt?

 229. Jonke skriver:

  Det är tufft att sluta snusa/röka men va fan, livet är inte enbart erotik. Har slutat och givetvis börjat snusa igen, allt för många gånger. Det som gjort att jag ramlat dit är den romantisering hjärnan gör och som man till slut ger upp för. För helt ärligt så smakar snus bajs efter tre månaders uppehåll.

  Personligen upplever jag vissa positiva effekter av att inte snusa, de är framförallt sömnen som blir så mycket bättre. Sen magen, visserligen blir det ett världskrig i magen/tarmsystemet när man plockar bort en basisk produkt som snuset är. Det löser jag med omeprazol i två veckor och trappar sedan ut medicinen. Tjuväter mindre också när jag inte har en mage med överproducerande syra.

  Upplever flåset som bättre, dvs mindre trött i musklerna. En annan effekt är att jag inte backar undan i en konflikt/diskussion. Tror nikotinet hämmar vissa egenskaper, iaf hos vissa. Sen är snuset kapitalförstöring, nu skiter vi i detta. Kämpa nu alla.

 230. Banjo Bob skriver:

  8 veckor passerat med ……”lätthet”….. men NU!!!!! Jösses vilken jävla abstinens. Tänker på godis 24/7 och snus ganska ofta.
  Dock så har abstinensen redan lagt sig under tiden detta meddelande formulerats. Korta men INTENSIVA abstinensbesvär.
  Bara kämpa på

 231. Mika skriver:

  Vilka kämpar ni är!! Själv är jag bara på planeringsstadiet än. Slutade snusa igen vid graviditet nr 2, då fast besluten om att jag aldrig skulle börja igen. Höll 5 år och var så nöjd! Helt fri med inte en tanke på snus. Sen hände massa negativa saker i mitt liv. Separerade bl.a. från barnens far. Kompisar som ville trösta bjöd på snus och pang! Där började jag igen. Tog ju inte lång stund innan tandköttet var inflammerat och tandhalsarna blev högre och jag var så fruktansvärt arg på mig själv för att jag trillat dit igen. Jag var ju inte snusare längre! Försökt dölja de för min omgivning.. haha de syns ju knappast *ironi*. Har lite dålig motivation då jag får sån ångest av tanken på att släppa min snuttefilt. Men ändå peppad att lägga av igen innan man vant in denna (o)vana allt för lång tid. Har iaf lyckats trappa ner från 1/2 dosa/dag till 3 prillor om dan nu i en vecka snart. Bara de har varit en kamp.. men sen är de bara att bestämma sig!

 232. Daniel Högberg skriver:

  Dag nummer 7 för mig. Nu känns det ganska lätt, saknar bara den där lilla ”vardags-trösten” som snuset innebar. Nu får jag ta ett glas vatten och känna ”tröst”, för jag tänker fan inte byta ett beroende mot ett annat! Nu är jag färdig med nikotin för det här livet. ALDRIG IGEN!

 233. Maria skriver:

  Sur som jag är vägrar jag köpa svindyra nikotinplåster och annat jox .
  Tuggar på ingefära istället – funkar stundvis …

 234. 1234554321 skriver:

  Jag är 18 år, och har snusat i ca 1 år och rökte i ett halvår innan det. Jag testade att sluta snusa bara sådär för ca 1 månad sen och vek mig efter 27h. Har tänkt sluta den 25e då jag är ledig i 3 veckor typ, kommer såklart inte uppleva så jobbig abstinens som någon som snusat i 25 år, men märkte förra gången när jag försökte, och dagligen att jag får såpass sug så jag tar ca 6-8 snus om dagen. Och jag vill verkligen sluta, är glad att jag insåg det såpass tidigt, men ändå försent (hann bli beroende) någon som jag kan gå igenom hur första dagarna, veckorna, och månaderna kommer se ut? är orolig att när skolan börjar om 2-3 veckor att jag fortfarande inte kommer sova som många säger (det var mest därför jag gav upp på att sluta tidigare) hur länge varar sömnproblemen då man inte kan somna?

 235. Sara skriver:

  Har snusat i 12år (med ett uppbehåll på inte riktigt 1år när jag var gravid/ammade) och har idag varit fri i 2dygn.. jag kan klara av suget efter snus men jag klarar inte av att jag istället blir så sötsugen och det är ett stort problem! Jag kan inte lägga band på mig själv både över snus och godis samtidigt!! Vad ska jag göra!? Vill inte bli tjock och känns tråkigt att ge upp bara för att jag inte kan stå emot godiset om jag slutat snusa..

 236. TheWolf78 skriver:

  Nikotin fri efter 26 år.
  Började röka ordentligt som 14 åring (1paket/dag) försökte sluta i olika perioder då jag idrottade mycket 17-19 år, men de höll aldrig mer än ngn vecka. Gick då över till snus för att inte påverka kondisen lika mycket men la inte av helt med rökningen förens efter 14 år. Sedan dess snusade jag nästan en dosa portion/dag och även haft en prilla på nätterna. För ett år sedan kändes de rätt att lägga av, inget tvång mer nu struntar jag i det här. Gick över till munhålepåsar 4mg och växlade med tuggummin 4mg. Fungerad oväntat bra, rent krasst hade jag egentligen bara bytt snuset till två andra substitut men jag såg den stora vinsten att ha slutat snusa. Under detta året slutade jag med munhålepåsarna och drog ned tuggummit till 2mg. För en vecka sedan tänkte jag nu sitter allt bara i skallen, saknar snuset lite grann och egentligen gav tuggummina inte mkt mer än nikotin dos. Nu har jag varit emot ren fr nikotin i en vecka och de känns bra, lite humörsvängningar osv men på de stora hela helt ok. Det hade aldrig gått om jag tvärt försökt sluta direkt när jag heltidssnusade, mkt bättre att bryta snus vanan men hålla nikotin abstinensen i nivå för att sedan minska nikotin intaget stegvis ned till noll. Tror oxå det är ”snällare” mot kroppen och en eget sinne. Lycka till till er allla andra där ute

 237. Tore skriver:

  Tre veckor imorgon!

  Trixet för mig har varit att skippa ”en snus i taget”.

  Om man går o tänker ”ett liv utan snus” känns det lätt övermäktigt, ska man behöva vara så sugen hela livet. Däremot om man bara hoppar över den snusen man är sugen på just nu, det är ju bara någon minut av obehag och jävlar anamma, så går det lättare tycker jag.

  Snart kan man nog börja tänka i dagar, och innan man vet ordet av är det månader och år. Det måste man tro annars har man ju gett upp.

  Den här gången provade jag även att lägga till en extra livsstilsförändring ovanpå snuset, faktiskt var det nog inte så dumt. Att flytta lite av fokuset ifrån bristen på nikotin, till en annan förändring. I mitt fall var det duschtemperaturen. Jag duschar kallt, att ha den disciplinen att kliva in i den kalla duschstrålen när det är så enkelt att vrida om till varmt, varje gång jag duschar. Det stärker karaktären, som jag sen kan använda till snusstoppet.

  Och framförallt, njut av stunderna när du får den där härliga känslan av att du är nikotinfri och du känner dig duktig och frisk! Det är den känslan som du ska kontra begäret med efter middagen eller när du vaknar.

 238. Anonym skriver:

  Jag slutade snus för ganska prick 3 år sedan. Inget tobak på 3år. Men fortfarande kan jag få fruktansvärt snus sug. Jag hade snusat och rökt i 10 år innan jag slutade. Träna regelbundet har underlättat.

  Men ett par gånger i veckan kan jag ändå få sånt sug att jag bara vill gå och köpa en dosa. När kommer suget att gå över? Kommer de nånsin gå över. Ha nån nått tips på saker man kan göra äta osv för att lindra. Ska jag ha sånt här sug ett par gånger i veckan resten av livet ger jag upp å börjar igen

 239. Anders skriver:

  Hej.
  Snusat till och från sedan 13 års ålder. 55 år idag. Känner igen beskrivningarna ovan av rastlöshet och hyperaktiva känslor och även att känna mig låg däremellan. Gjort längre uppehåll tidigare men trillat dit igen när jag trott mig kunna ta bara en liten prilla efter så lång tid. När jag slutat tidigare har jag trappat ner med plåster. Denna gång, nyårsafton, slutade jag tvärt utan hjälpmedel. Gick bra första veckan med vissa nattliga undantag då svettningar och hjärtklappning höll mig vaken. Sedan tilltog hjärtklappningarna efter ett tag under dagtid särskilt efter måltider. Efterhand har de minskat och pulsen har lagt sig. Tog hjälp av akupunktör. Hela förra veckan kände jag ingenting dagtid. Inte efter måltider heller. Ibland bara ytterst lite. En ljuvlig känsla. Sömnen mycket bättre dessutom. Tänkte att det skulle vara över nu. Men…under dagtid fortfarande lugnare i bröstet men lite närsomhelst och då och då kan jag fortfarande få hjärtklappning. Oftast i samband med en eller fler måltider, ibland inget alls, och då även känna en viss aktivitet under läppen. Lugnare däremellan mot tidigare. Betydligt lugnare. Dryga 6 veckor nu. Det känns som att det finns hopp om att känna frihet från nikotin. De sköna stunderna blir fler men varje ”sug” påfrestar. Är det fler av er som känner igen hjärtklappning som en del av abstinensen?
  /Håll ut alla! 🙂

 240. Anonym skriver:

  Tjejen min hade varit sjuk och när hon är det så vill hon inte ha nikotin, när hon blev frisk så hon ”ja men dåså då behöver ja inte snusa längre”. Hon har varit fri i tre år nu och jag önskar att man kunde ha ett sånt starkt psyke. Jag tar en dag i taget, varje vecka så tar ja bort en av mina dagliga snus och till slut så hoppas ja att det blir bättre

 241. G skriver:

  8 dagar utan snus.
  Skönt på många sätt, men har stora problem under nätterna.
  Vaknar en gång i timman, och tror att jag inte kommer kunna somna om.
  Lyckas, vaknar en timma senare igen.. Håller på så hela natten.
  Kraftig obehagskänsla i kroppen när jag vaknar, hur länge håller det på?
  Klarar inte mer..

 242. Anton skriver:

  4 månader utan snus

 243. Anonym skriver:

  3 månader utan snus. Nu är abstinensen värre än någonsin. Hjälp mig. Jag får inte börja.

  • Kent Petersen skriver:

   Det är ingen som kan hjälpa dig att sluta snusa mer än du själv. Men det finns olika verktyg du kan använda dig av. T.ex. Träna, ut och gå ring slutarökalinjen m.m.Just när det är som jobbigaste tänk på att känslan inte är för evigt.

 244. Johnny Bee skriver:

  48 timmar som nikotinfri! Ska firas med en triss 🙂

 245. Walter skriver:

  Är det bara jag som blivit deprimerad av att sluta med snuset?

  • Anonym skriver:

   Samma här så deppig… inget känns roligt längre eller meningsfullt allt är extra jobbigt och extra segt å tråkigt. Fattar inte.. hemskt.

 246. Anonym skriver:

  Började snusa när jag var 16 och bestämde mig för att min sista prilla skulle bli när jag fyllde 18. Fyllde 18 och tog min senaste prilla för 5 veckor sen, MEN, de första 3 veckorna gick fine men nu e jag så jäkla sugen att börja igen för saknar det som fan. Har vatt sugen i över 1 vecka så min fråga e när suget försvinner?! När e jag helt fri från att tänka på nikotin?

 247. Anonym skriver:

  1 mån idag utan snus, har klart mig utan några större problem men idag just idag är de riktigt jobbigt å hjärnan säger hela tiden ”äh du tycker ju ändå att de är gott så börja igen”…

 248. Malin skriver:

  Blir galen. Har försökt sluta förut och det har gått bra, det svåra är att hålla sig borta från att börja igen som flera har skrivit här.
  Men nu undrar jag vad det är som händer. Är inne på 3e dygnet utan snus och jag är så arg, ledsen, trött och sover max 2 timmar per natt. Jag är otrevlig mot min sambo och skäller ut honom för ingenting tills han blir riktigt irriterad och säger att han överväger att lämna för att han inte tänker ta hur mycket skit som helst. Vilket han såklart har helt rätt i! Och då blir jag hysteriskt ledsen istället över min personlighetsförändring och vill bli tröstad av honom. Jag skäms och gör allt för att bete mig som folk men det går inte. Hjälp! Jag vill inte återgå till snusandet men jag vill ännu mindre vara så hemsk mot de som älskar mig. Vad gör jag? Hur gör jag? När går det över??

 249. Claes skriver:

  Började snusa 1987 och det har gått ca en dosa per dag sedan dess (lössnus). Plötsligt en dag för precis 3 veckor sedan slutade jag tvärt utan egentlig anledning. Har inte haft något nikotinbegär konstigt nog och även om jag hellre gärna skulle ha en snus under läppen så har det gått bra hittills.

  Är ett bakslag att vänta inom kort eller vad pågår? Har haft lite sömnproblem nån dag bara, hungrigare än tidigare samt en väldig trötthet. Tröttheten är det värsta för min del..försvinner inte den så blir jag nog tvingad att börja igen.

 250. Morbror skriver:

  2 år idag och jag känner fortfarande ett snus sug. Snusade som mest 3 dosor/dygn + nikotin tuggummi när jag slutade.

 251. Anton Wallström skriver:

  Har varit snusfri i 452 dagar. Var snusare i 2-3 år och är äntligen fri. YOU GUYS CAN DO IT TOO!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*