Efter du slutat

Var på din vakt!

Snusbegär kan komma när som helst under lång tid efter du har slutat snusa. Det går oftast över lika snabbt igen. Men hjärnan kommer försöka övertala dig med saker som ”nu är du ju inte beroende längre så nu kan du ta en snus då och då”. Gå inte på det. Ingen före detta snusare kan efter de slutat snusa ”någon gång då och då”. Förr eller senare snusar man på heltid igen.

Ta det lugnt med alkoholen

Vinglas med rött vinDet kan vara knepigt att behålla motivationen efter ett par glas vin. Ta det därför försiktigt med alkoholen den första tiden sen du slutat. Dricker du alkohol så se till att du inte har tillgång till snus och be dina vänner hjälpa dig se till att ingen bjuder dig på snus, ens om du ber dem. Det är en mycket vanlig fälla att tro att man kan ”festsnusa”, men har man väl skaffat en burk så är det ju synd att slänga den, eller hur? Så man snusar upp det sista i burken och så är man plötsligt fast igen. Festsnusning fungerar inte.

Belöna dig själv!

Belöna dig med frukt!Har du möjlighet och disciplin att spara de pengar du lade på snus så gör det, antingen på ett bankkonto eller i en sparbössa. Använd dem att göra något kul för. Eller köp något du verkligen vill ha.
Annars är mat är en trevlig belöning. Många går upp några kilo när de slutat snusa. Men det är lätt att gå ner dem igen och håller man lite koll så behöver man inte gå upp dem. Att sluta snusa minskar visserligen kroppens energiförbrukning något men det är absolut möjligt att sluta snusa utan att gå upp i vikt. Se nästa punkt!

Träna!

Träna istället för snusOavsett om du tränat tidigare eller aldrig rör så mycket på dig så kan du med fördel börja röra på dig nu. Många upplever att de inte alls tänker på snus när de tränar och att det är väldigt avslappnande. Och endorfinkicken man får efter träning är en riktigt trevlig belöning. Träna det du tycker bäst om. Om du inte tycker om att träna eller inte tycker att du har möjlighet – promenera istället! Promenera så fort du känner dig sugen på snus. Om du t.ex. brukade snusa efter maten, ta en promenad istället. Det rensar tankarna med frisk luft. Fördelen med promenader och träning är att du håller vikten i schack och med gott samvete kan belöna dig med lite god mat ibland.

335 kommentarer till Efter du slutat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.