Innan du slutar

Det finns i princip tre metoder att sluta på.

1. Trappa nerTrappa ner snusande

Här kan man börja med att kartlägga hur man snusar idag. Hur många gånger, hur långt mellan varje snusning och vid vilka tillfällen. När man har tillräckligt med information om detta kan man lägga upp en plan med delmål och ett datum då man ska vara snusfri. Gradvis vänjer man sedan av kroppen beroendet av nikotin.

2. Sluta med hjälpmedel

På apoteket finns flera icke receptbelagda hjälpmedel som kan assistera när man slutar snusa. Allt från inhalatorer till plåster och tuggummin. Nikotinhjälpmedel tar inte bort nikotinberoendet men kan hjälpa till under en nedtrappningsperiod då man arbetar bort det psykiska beroendet av snus under läppen. Dock ska man följa instruktionerna väldigt noga när det gäller tiden man använder nikotinhjälpmedel. Risken är annars att man ersätter beroendet av snus med beroende av nikotinhjälpmedel.

NikotintuggummiDet finns också ett antal receptbelagda läkemedel som kan använda för avvänjning av snus. Bland annat Zyban och Champix. Dessa är avsedda att användas om man redan försökt sluta utan att lyckas. Tala med din läkare om du känner att det är helt omöjligt att sluta på egen hand.

3. Sluta tvärt

Denna metod rekommenderar undertecknad som gjorde detta med framgång efter 13 års snusande av minst en burk snus om dagen. (räknar man med ett snittpris under tidsperioden på 20 kronor snusburken så har jag spenderat nästan 100 000 kronor på snuset)

Man bestämmer sig helt enkelt för ett datum då man ska lägga av. Det viktigaste är att förbereda sig mentalt. Själv stålsatte mig och tänkte att det var världens undergång. Men jag måste säga att jag blev förvånad över hur mycket lättare det var än vad jag hade föreställt mig. Visst var vissa dagar riktigt jobbiga och visst kompenserade jag ibland med tuggummin och nikotinfritt snus och god mat. Men det var det verkligen värt.

Generellt

Ingen kan sluta snusa åt dig. Det är bara du som kan ta beslutet och genomföra det. Bestäm ett datum då du ska vara snusfri. Sätt upp delmål och belöna dig själv. Använd vårt forum för att peppas av andra som gått igenom samma sak som du gör. Det är din inställning som avgör om du kommer att lyckas eller inte. Bestäm dig för att du ska klara det, att det dessutom är lätt och att du kommer må fantastiskt bra när du är fri från snusets bojor.

Löpare vid strandenEtt bra tips är att börja träna redan innan du slutar. På så vis har du etablerat en god vana som du kommer ha väldigt mycket nytta av när du väl slutar. Börja några veckor innan och hitta den träningsform som passar dig bäst.

Kom också ihåg att det inte finns en bästa tid att sluta snusa. Det kommer alltid hamna saker i vägen om man tänker så. Bestäm ett datum och håll dig till det oavsett vad som händer runt omkring dig den dagen. Du kommer lyckas utmärkt.

225 kommentarer till Innan du slutar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.