Innan du slutar

Det finns i princip tre metoder att sluta på.

1. Trappa nerTrappa ner snusande

Här kan man börja med att kartlägga hur man snusar idag. Hur många gånger, hur långt mellan varje snusning och vid vilka tillfällen. När man har tillräckligt med information om detta kan man lägga upp en plan med delmål och ett datum då man ska vara snusfri. Gradvis vänjer man sedan av kroppen beroendet av nikotin.

2. Sluta med hjälpmedel

På apoteket finns flera icke receptbelagda hjälpmedel som kan assistera när man slutar snusa. Allt från inhalatorer till plåster och tuggummin. Nikotinhjälpmedel tar inte bort nikotinberoendet men kan hjälpa till under en nedtrappningsperiod då man arbetar bort det psykiska beroendet av snus under läppen. Dock ska man följa instruktionerna väldigt noga när det gäller tiden man använder nikotinhjälpmedel. Risken är annars att man ersätter beroendet av snus med beroende av nikotinhjälpmedel.

NikotintuggummiDet finns också ett antal receptbelagda läkemedel som kan använda för avvänjning av snus. Bland annat Zyban och Champix. Dessa är avsedda att användas om man redan försökt sluta utan att lyckas. Tala med din läkare om du känner att det är helt omöjligt att sluta på egen hand.

3. Sluta tvärt

Denna metod rekommenderar undertecknad som gjorde detta med framgång efter 13 års snusande av minst en burk snus om dagen. (räknar man med ett snittpris under tidsperioden på 20 kronor snusburken så har jag spenderat nästan 100 000 kronor på snuset)

Man bestämmer sig helt enkelt för ett datum då man ska lägga av. Det viktigaste är att förbereda sig mentalt. Själv stålsatte mig och tänkte att det var världens undergång. Men jag måste säga att jag blev förvånad över hur mycket lättare det var än vad jag hade föreställt mig. Visst var vissa dagar riktigt jobbiga och visst kompenserade jag ibland med tuggummin och nikotinfritt snus och god mat. Men det var det verkligen värt.

Generellt

Ingen kan sluta snusa åt dig. Det är bara du som kan ta beslutet och genomföra det. Bestäm ett datum då du ska vara snusfri. Sätt upp delmål och belöna dig själv. Använd vårt forum för att peppas av andra som gått igenom samma sak som du gör. Det är din inställning som avgör om du kommer att lyckas eller inte. Bestäm dig för att du ska klara det, att det dessutom är lätt och att du kommer må fantastiskt bra när du är fri från snusets bojor.

Löpare vid strandenEtt bra tips är att börja träna redan innan du slutar. På så vis har du etablerat en god vana som du kommer ha väldigt mycket nytta av när du väl slutar. Börja några veckor innan och hitta den träningsform som passar dig bäst.

Kom också ihåg att det inte finns en bästa tid att sluta snusa. Det kommer alltid hamna saker i vägen om man tänker så. Bestäm ett datum och håll dig till det oavsett vad som händer runt omkring dig den dagen. Du kommer lyckas utmärkt.

224 kommentarer till Innan du slutar

 1. rille skriver:

  har nu varit utan snus i 346 timmar. skitbra efter hårt snusande dvs snitt 18 timmar per dygn i 15 år.

 2. Sam skriver:

  har försökt sluta snusa ett antal gånger nu, kommer inte änns ihåg hur många gånger, haha. har testat allt som många andra också har gjort, att röka istället (funkar ej), nikotintuggummi (nope), vanliga tuggummi (haha löjligt), nikotintabletter ( skit o smakar piss), nikotinfria prillor (verkligen de värsta skitet nånsin!). har funderat på att sluta tvärt, eller iaf ge det ett försök, problemet är att jag är ny på ett företag där jag går som lärling, de är kanske inte läge att försöka lära sig när nytt o vara trevlig o social om man samtidigt vill slå ihjäl sina arbetskollegor för minsta kommentar! men vafan, är de bara en dålig bortförklarelse eller?

  • Henrik Smedmark skriver:

   Kan vara lite av en dålig bortförklaring. Känn efter om du vill sluta. Vill du sätter du ett datum då du kan vara tillräckligt förberedd.

   • Okram skriver:

    Fråga dig själv varför du snusar istället, vad ger det dig, vad är det bra för? Är det ens gott, Om du kommer fram till att det är bra? Skulle det vara såpass bra att du med glädje skulle ge snus till dina barn? ditt svar skulle säkert skulle bli Nej, jag är 46 har snusat sen jag var 13 år, har hittat på de mest bisarra anledningar till att betala dyrt för att underminera min hälsa dvs snusat, Nu är jag på min 5:e snusfria vecka!

  • Johanna skriver:

   Det som funkade för mig var att sluta med kaffe i några veckor innan jag slutade med snus. Den dag jag slutade med snus (utan nedtrappning innan) började jag med kaffet igen. Jag unnade mig då lite lyxigare färskmalt kaffe, och lite dyrare take away-kaffe om jag inte var hemma. Det funkade hyfsat bra, framför allt gav det mig en känsla av ”avslut” efter måltider och ett sätt att vakna på morgonen utan att sakna snuset allt för mycket.

  • Toni skriver:

   Hej Sam, Bortförklaring rätt igenom. Du kommer aldrig att hitta ”rätt” tillfälle att sluta om du tänker på det sättet. Jag har försökt med flera olika metoder. Tabletter, tuggummin, stoppa papper i käften o.s.v. Dock är det enda som hjälpt att sluta på tvären utan hjälpmedel. Börja löpträna istället eller ngn annan träning och ta ut aggressionen i träningen. En människas mentala vilja är starkare än någon medicin oavsett vad AstraZeneca säger 🙂 Lycka till!

   • Anonym skriver:

    Människans mentala vilja är långt ifrån lika stark som psykofarmaka.. men fortsätt med ditt affirmationsdravel du bara

    • Vadharhänt skriver:

     Människans vilja är enorm!
     Psykofarmaka som te.x antidepressiva eller liknande skrivs ut lättare än lättklätt.
     Problemet nu förtiden är mer att många som inte hade behövt blir i princip tvingade att ta, av egen erfarenhet av en liten arbetslöshet etc, men tog inte och väldigt glad för det eftersom det skapar i sin tur beroende.. Dessutom kan jag tycka det är fel med att behandlas som ett nummer.
     Men ok, folk som inte tror någonting kan man inte ändra på och det är helt ok 🙂
     Är inte direkt troende själv men jag tror eller vet att viljan är betydligt större än att proppa i sig en j-vla massa piller.

 3. OSKAR skriver:

  Har slutat snusa och är inne på min 3 dag.
  Flyter på fint, försöker att inte ta allt för många nikotin fria snus om dagen, blir enbart på jobbet. Tycker att abstinensen kommer och går lika snabbt.
  Har slutat förut och vet att tiden mellan abstinensen blir längre och längre. I början var 5 minut sen var 10, och så vidare. Man får hålla ut för lika snabbt som tanken kommer på snus lika snabbt försvinner den. och varje gång man avfärdar tanken avfärdar man en snus man skulle ha tagit.

  • Björn skriver:

   Otroligt bra skrivet, Oskar. Dessa få rader hjälpte faktiskt mig att sluta på något konstigt sätt.

  • Pi skriver:

   Förmodligen det inlägg som mest överensstämmer med min situation! Först var det verkligen 5 minuter efter jag slängt min prilla så ville man pilla upp en ny. Nu har jag klarat mig lite mer än 3 dygn och abstinensen har redan avtagit. Dock använder jag Onico som verkligen hjälper!

 4. Markus skriver:

  Hej alla.

  I torsdags (6/1-10) så kände jag en känning i kroppen att nånting måste förändras men jag visste inte vad. Jag vred och vända mig i sängen i säkert 3h för att komma på något som man skulle förändra i livet. Min förändring var att (hör och häpna) sluta snusa. Efter 7år så bestämde jag mig att sluta. Under torsdagen var jag helt utan snus eller ja, hade en kvar men inget efter det. Under fredagen åkte jag till coop och köpte mig en dosa. Så intala jag mig själv till att inte öppna den. Så sålde den till tjejens kusin istället för en 50lapp.
  Trodde själv att man skulle vara grinig utav helvete efteråt men inte då det. Jag förvanade hela släkten och alla vänner att dom ska avstå att ta större diskutioner för ifall man verkligen bryter ihop.
  Men nu såhär 4 dygnet så känner jag mig fullt motiverad till att verkligen sluta med ”skitet”. Har räknat att 600kr/månaden alltså 7200kr/år kan man göra mycket roligare med. Har bestämt mig att 600kr ska läggas ut på bilen istället varje månad än snus. Belöning vett ni 🙂

  Lycka till, till er andra som försöker!

 5. Kim skriver:

  51 timmar. Jag ska klara detta. Inget annat spelar någon roll. När jag klarar detta kommer jag inse att jag kan klara vad som helst. Inget jag tidigare har gjort kan mätas med detta och tanken över den stolthet över mig själv detta kommer bringa är en euforisk känsla starkare än något lidande detta gift nu ger mig. De 500 kr jag sparar varje månad ska bli bidrag till en thailandsresa. Vad blir din belöning? Lycka till alla, vi ses på andra sidan!

  • Pi skriver:

   Fan va bra Kim! Verkligen. Sjukt bra skrivet. Sitter här efter 3/4 dygn… Ska fan också klara det. Snusade för cirka 400 kr /mån. Kommer gå åt Onico i början…

 6. Andreas skriver:

  48 timmar… det är svårt det här. Fjärde gången jag försöker sluta nu men ska klara det. Nya inställningen är följande: det är inte svårt att sluta, det svåra är att inte börja igen. Varje dag, varje timme, varje gång jag ser eller luktar snus i min närhet så måste jag bestämma mig för att inte börja igen.
  Håll ut, vi ska klara det här!!!

 7. Henke skriver:

  Tja.. Det är bara fördelar med att sluta. Jag mår som en elitidrottare nu, jämfört när jag snusade. Dessutom så sparar man en hacka. 1,5 dosa portionssnus per dag blir 54:- /dag.. Eller 1 674:-/mån… Eller 19 710:-/år… Ja det är bara att räkna på. Jag gjorde så och det fick mig faktisk att tappa suget för snus nästan helt och hållet

 8. Micke skriver:

  Startade mitt uppehåll för 3 dagar sen (vill inte begränsa mitt liv och säga att jag aldrig kommer snusa igen – för det kommer jag säkert någon gång). Har dock inte sagt det till min sambo.Väntar fortfarande på att hon ska notera att jag inte konstant har snus under läppen, att det inte ligger en dosa på nattduksbordet, att mitt humör är ändrat(?) eller nåt annat. Skumt!

  För övrigt tycker jag inte det är svårt. Jag bestämmer själv över min kropp och vilja och jag vill inte snusa mer nu. Kostar (och då syftar jag på spring till affär, planering; hur många snus har jag kvar? etc.) mer än det smakar! Enda prillorna som var riktigt goda tyckte jag var morgonsnus, efter maten snus och efter träning snus. Resten var bara rutin!

  • Mogge skriver:

   Det är skumt det där med fruntimmer, frugan har tjatat de senaste 3-åren att det är dags att sluta snusa nu! Nu har jag haft ett uppehåll/slutat snusa på 12 dagar och hon har inte ens märkt det…

 9. Anders skriver:

  Inne på dag 4 och min normalpuls har sjunkit med nästan 20 slag per minut. Bara en sån sak!

 10. Sandra skriver:

  Första dagen utan snus. Kommer förmodligen bli tufft då jag under de senaste 2 åren snusat ca 1 dosa om dagen, senaste månaderna har det nästan gått upp till 1,5-2 dosor om dagen. Dyrt och ohälsosamt. Men jag SKA klara det, har 4mg nicorette tuggumin ifall det skulle blir för jobbigt.

 11. Linda skriver:

  Går i tankarna att ta tag i mig själv och att sluta snusa… Är nog inte riktigt där än, men det är ju ialla fall ett fall framåt att man tänker i de banorna väl?
  Läser alla era kommentarer och tänker att detta är nog en mycket bra hjälp när jag väl bestämmer datum… Kommer nog behöva allt stöd jag kan få..
  En fråga till er alla där ute.. ”Slutade” snusa för några år sen, då när priset på snus gick upp så vid årsskiftet. Höll upp i ett halvår och det var nog det värsta halvåret i mitt liv.
  Känslorna satt utanpå kroppen, gråten i halsen för minsta lilla, blev lätt arg och kunde få hysteriska skrattanfall som jag knappt kunde kontrollera. Dessutom gick jag upp 10kg på 6 månader. Var inget lyckat försök med andra ord 🙁
  Nu har jag gått ner de kilona igen och det känns ärligt lite motigt om man ska behöva genomgå även detta igen.. Oj vad jag pladdrar… Men här var mina tankar, om någon är intresserad 🙂

 12. Niklas skriver:

  Är inne på vecka 2 nu. Det går ganska bra, en viss känsla av tomhet emellanåt dock.
  Abstinensen kommer plötsligt men är inte ihållande, dvs den går fort över. När man vet det går det mycket lättare att motstå ”attackerna”.
  Dock så är det förj*vla svårt att motså när någon snusar i ens närhet….. tips på detta någon?

  • Anonym skriver:

   Nu vare ett tag sen detta skrevs… Men åtminstone för resten av er som läser och tampas med samma problem, att det är kämpigt då andra lägger upp en prilla, så är det då som det är bäst att ha en nikotinfri snus tillgodo. Funkade bra förut då jag höll på sluta under en period. Men sedan mana en polare på och skulle jämt bjuda på cigg. Och tro på fan, då var man tillbaka med nikotinbegäret igen och köpte sig en dosa. För en ”abstinensare”, är de e ju som att stå vid 12 åriga flickor och vifta med gratis biljetter till bieber eller någon liknande parvel. Näe, nu ska ja bestämt be han sluta lirka omkring med paketet å fråga om jag ska ha en cigg, satans vänliga plågoande till polare man har. Hur som helst, bara ha något under läppen hjälper nog vid dessa tillfällen. För det pirrar ju nästan till på ett retligt vis under läppen då någon lägger upp en prilla och man försöker sluta. Hade en polare som tryckte upp papper under läppen då jag drog fram dosan. Aja, på söndag ska ja sluta nu igen. Inte lönt att försöka sluta innan valborg för under alkoholpåverkan, sämre omdöme och vänner med snus så slinker det nog in en och annan under läppen isf.

 13. Janne skriver:

  Bestämde mig för en månad sen att lägga av helt, snusade 1 dosa om dagen och har varit nikotin beroende sedan 14 års åldern. (Är idag 47 år) Gissa om det är kämpigt!
  Gick direkt på nikotinplåster, började med steg 1 i 14 dagar och var helt övertygad om att det var rätt, gick ned till steg 2 i 14 dagar, började känna att humöret sviktade en hel del till min frus stora förtret. Har sedan några dagar sedan gått ner till steg 3, nu börjar det bli riktigt skitjobbigt. Humöret svajar riktigt vidrigt, minsta lilla motstånd gör att jag får smärre utbrott, ger mig på frun med elaka kommentarer, biter ifrån direkt med verbala elakheter som gör att jag mår ännu värre, jag vill ju inte det! Depressionen börjar smyga sig på och jag mår piss. Nu har jag tagit ett steg 1 plåster igen med 27 mg och vällustkänslan kommer som ett brev på posten och jag börjar sakta må mycket bättre. Nu överväger jag allvarligt på att ringa min familjeläkare och be att få Champix. Nu tänker ni: vilken looser som inte kan stå emot, och ja, jag vet att jag är det, MEN jag har bestämt mig för att sluta snusa och SKA lyckas, men kunde inte i min livligaste fantasi tro att det skulle va så här kämpigt.
  jag förstår på riktigt nu hur jobbigt det måste vara för en narkoman att sluta. Nån mer som haft det så här kämpigt? Peppa mig gärna, jag behöver verkligen det. Återkommer med hur det går.

  • Niklas skriver:

   Bra jobbat Janne! Jag har precis börjat mitt stopp (48h) men har snusat minst en dosa om dagen och aldrig haft mer än 3 minuter mellan snusen (dvs konstant!) Tycker redan livet känns lite meningslöst efetr två dagar men detta ger mig faktiskt mera energi till att stoppa, iaf mentalt. Att en sån liten skitsak som snus kan få mig att tycka livet känns meningslöst får mig att inse att det faktiskt är ett nervgift som jag inte vill ha i min kropp!
   Hoppas du och alla andra klarar det!
   Niklas

  • Liinda skriver:

   Janne jag känner igen mig! så pass mycket att mina ögon tårades.. jag ha försökt slutat snusa förr, men alltid fallit tillbaka, men denna gång SKA jag sluta snusa och de är från och med idag! men jag vet sen tidigare gånger vilket helvete jag ger mig in i… jag blir en riktig häxa utan snus, jag gråter oavbrutet, tappar all lust att leva, kan inte sova, huvudvärk o.s.v! hela mitt liv blir till en mardröm känns de som.. 🙁 tänker man på de så är de sjukt att den lilla dosan ska ha en sån inverkan på ens liv, jag tycker de är läskigt va snusen kan göra mot en.. och att man helt plötsligt får veta HUR beroende man är…… det är de som verkligen får mig att vilja sluta! jag ska inte behöva snusa för att vara lycklig, men så ser det ut i dagsläget, men jag ska ändra på det nu! fortsätt kämpa, de ska jag göra till varje pris!
   MVH Liinda

  • Ulla Fresk skriver:

   Jag har hört att sluta snusa är svårare än sluta knarka. Ju snabbare kicken kommer ju svårare att sluta. Och eftersom snuset har direktkick så är det svårast. Därför Håll ut! Känn att du är bäst varje snus du hoppar över!
   Sorgen lägger sig och då har du förändrat ditt liv.
   Håller tummen för er gör jag som varit rökfri i 20 år och inte saknat cig på många år.

  • johnny weterlund skriver:

   Första gången jag är på denna hemsida. Slutade snusa för 3 veckor sedan idag. Gick rätt bra första veckan, efter det har det gått utför. Trodde tills idag att jag blivit psykiskt sjuk. Orolig i kroppen och måste röra mig, tränar 7 dagar i veckan. Psykiskt ostabil som konstiga tankar, skulle kunna slå ner någon, Men sedan kunna gråta för att jag hört en låt, svårt att sova, mm. Har jag kommit så här långt så ska jag ta mig fan inte börja snusa igen. Snusade tidigare portion general extra stark, två påsar åt gången mellan 05:15-22:30. Nu ger vi inte upp!!

  • Martin Carlsson skriver:

   Har samma bekymmer är inne på tredje veckan .. Har snusat i 23 år.. Men tar svagare nikotin plåster men måste nog göra som det står på förpackningen.. Mår skit men vill klara detta

 14. Yasmine skriver:

  För mig var det enkelt att sluta snusa när jag väl bestämde mig för det.
  En del vetenskapliga faktum hjälpte självklart till, tex:
  Nikotinreceptorerna i hjärnan dör efter 48 timmar om kroppen inte får
  mer nikotin. Om du klarar de förta 48 timmarna, är det värsta över, fysiskt.
  Sedan är det bara en vanesak ^^
  Det gäller att vara tjurig och inte låta abstinensen ta över.
  För vad tjänar man på det?

 15. Discojajje skriver:

  36e timmen nu och jag har redan hunnit bli dödsfiende med en nära vän… Någon rutinerad som vet hur länge jag kommer överraska mig själv med dessa vredesutbrott?

 16. Nybörjarslutan. skriver:

  Efter 16 års snusande, utan några tidigare försök att sluta, la jag av idag.
  Det pirrar i kroppen och kliar i läppen. Armar och händer domnar, men bara tillfälligt..
  Känns riktigt bra, ovant och spännande!

  Jag skall följa dom kloka ord jag själv sa år 2001 (på skoj, till en kompis som hade problem att sluta)

  ”Det enda du behöver göra är att inte göra nått”

  Svårare än så är det faktiskt inte. Nu är det upp till bevis.

  • Auqinorev skriver:

   Åh, det där lättsamma gillade jag.
   ”Det enda du behöver göra är att inte göra nått”
   Så skall jag tänka nästa vecka när min resa till att bli fri slutar 🙂

 17. M&A skriver:

  Jag och min sambo har varit helt snusfria i 5 dygn nu. När det blir som värst använder vi Onico eller dyl. Är skönt att hjälpas åt och peppa varandra. Försöker vara extra noga med träning o.s.v. Eftersom vi båda blir rastlösa utan nikotin så vill vi gärna göra något när det är som värst (kliar i hela kroppen). Då går vi helt enkelt till gymmet eller tar en promenad. Funkar faktiskt skitbra! Ersätter en dålig vana med en bra, kan man säga.

  Har dessutom räknat på vad vi skulle kunna lägga snuspengarna på ist. Eftersom vi var två som snusade så blev det en del pengar varje månad. Det funkar också bra som motivation.

  Men det här med att vara två om att sluta kan jag verkligen rekommendera. Sambon var nära att ta en cigg efter första dagen, men då påminde jag om att karusellen med abstinens skulle börja om på nytt. Det gjorde att han inte ville ha. Samma sak nu när jag var väldigt snussugen för några timmar sen. Då gick han och köpte en ny dosa Onico och påminde varför vi ska sluta. 🙂

 18. Linda skriver:

  Grattis till alla er som klarar er! Själv har snart den 3:dje dagen passerat och jag har så fruktansvärt ont i magen? Någon annan som har känt av detta? Har slutat en gång tidigare, men kan inte minnas att jag hade dessa ”magproblem”. Det är nu man funderar på om det verkligen är värt det? Om jag slänger i en snus, ja då blir det nog lugnt igen.

  Det är väl bara till att bita ihop?….

  • Patrik skriver:

   Hej!

   Lite bakgrund för den som vill läsa det.
   Har de senaste månaderna ännu en gång gått med tankarna på att sluta snusa. Jag har nu snusat i snart 14 år och gjort flertalet försök att sluta. Jag gick väldigt fort upp från 4-5 snus om dagen till 1-1,5 dosa om dagen och ungefär där har jag stannat, +/- lite från dag till dag. Jag är en 24-timmars snusare, dvs jag stoppar in en ny snus innan jag slänger ut den som satt i och det sista jag gör innan jag somnar är att se till o ha en ny snus under läppen. Det händer ofta att jag vaknar på natten och måste byta snus. Så här har min vardag sett ut de senaste 13 åren, bortsett från mina tidigare misslyckade försök att sluta.

   Mina tidigare försök.
   Som många andra påstår säger även jag att jag har provat allt (i receptfri väg)! Sluta tvärt, trappa ner, plåster, inhalator, tuggumi, byte mot cigaretter (hur smart jag nu va i detta fallet låter jag vara osagt), nikotinfritt snus, papper under läppen, fått program att följa från apoteket etc etc. Resultatet är alltid det samma, abstinensen/suget blir för svår-t och prillan ligger snart under läppen igen.

   Vid flera av dessa försök har abstinensen gjort mig totalt oförmögen att fungera normalt i vardagen.
   ex. Jag skakar, kramper i magen, blir desorienterad, deprimerad, fruktansvärt arg för absolut ingenting, feber, spy attacker.. You name it! Det värsta är nästan skakningarna. Det är ingen idé att t.ex. fylla ett glas vatten fullt. Hälften ligger på backen innan jag fått glaset till munnen och så får jag ett vredesutbrott på det och skickar glaset i väggen istället. Att sätta sig i bilen och köra till jobbet är helt uteslutet. Jag skulle vara en total livsfara både för mig själv och andra i trafiken!
   Till detta ska väl kanske även nämnas att jag är i övrigt fullt frisk! Aldrig haft psykiska besvär så som depression, aggressivitet etc. Jag lider inte heller av några fysiska men som skulle kunna förvärra för mig. Inga mediciner tas och tränar ett par gånger i veckan. Lever ett lyckligt svensson liv med fru, hund och fast jobb.

   Är det någon här som känner igen mina symptom?

   Jag har som längst vart helt nikotinfri i 7 fulla dagar. Sen blev det för mycket.

   Så här kommer det jag egentligen undrar.
   Jag läste här på sidan att det finns två läkemedel man kan få av sin läkare.
   1. Hur många av er är det som använt sig av dessa och lyckats bli nikotinfria?
   2. Hur fungerar dessa läkemedel? Tar dom bort abstinensbesvär eller kan man få ytterligare preparat utskrivet för att kontra det värsta?
   Och så slutligen punkt nummer
   3. Jag har läst att många av er tycker att abstinensen blev mindre påtaglig efter ett par tre dagar och att det relativt snabbt blev lättare att avstyra tankarna från snus? Är jag unik i att tycka att abstinensen blir värre och värre varje anfall som kommer?

   Har ni orkat dra er igenom denna sörja till text så får ni mer än gärna komma med förslag tankar och idéer!

   Tack
   Patrik

 19. Dan Banan skriver:

  Tyvärr hade jag inget val (ironiskt nog luspank student ;)). Mina förutsättningar är förmodligen inte optimala, men jag försöker se hur länge jag klarar. 7 snusfria dagar nu, köpte mig en dosa idag vid lunchtid. Den är fortfarande oöppnad och bara det ger verkligen styrka. Suttit i över 12 timmar och försökt övertala mig själv med att ta en snus…

  Det är ganska fascinerande att jag inte lyckats. Jag skäms när jag överväger att ta mig en snus. Efter 7 dagar, varför skulle jag? Borde jag inte vara stark nog för att klara resten då? Det tror jag nog!

  Det svåra med att sluta med snuset är att det bagatelliseras av ens omgivning, resten klarar jag rätt bra har jag kommit fram till, men inte ”men hur svårt kan det vara”-attityden från någon som inte är beroende av något.

  • Jonas skriver:

   Ja det bagatelliseras verkligen :p

   Jag har gott om kedjerökare i släkten och av någon anledning bagatelliserar de också detta. Jag är, precis som du, en student. Jag har dessutom inget extra/sommarjobb så jag är i stort behov av att sluta då detta mest äter av studielånet just nu. Jag tänker nog ta en indirekt hint och bagatellisera hela sluta-processen. För övrigt tror jag inte på något annat än ”sluta tvärt”-metoden.

   Till Linda:

   Nej jag har aldrig haft ont i magen av abstinens, men jag får väldigt ont i ögonen efter bara en-två timmar. Antingen så påverkar det oss olika, eller så har vi olika mentala reaktioner kanske. Se bara inte snuset som någon ipren nu :p

 20. Glork skriver:

  Greja två år, är tyvärr tillbaks igen. Har man väl börjat förvinner aldrig begäret 100%. Tips till er som slutar, prova aldrig att ta en prilla om ni är på fest eller liknande. Inte ens om ni varit snusfria under flera år. Sa bara pang så var jag fast igen. Läskit jävla gift.

  • Öresund skriver:

   Agree, så var det för mig för fem år sedan. En sketen prilla på en fest och sedan fem år av heltids snusande. Men nu är det slut!!

 21. Marcus skriver:

  Höll upp i 2,5 år men åkte dig igen för 1 år sen. En festprilla här, en festprilla där sen var jag fast igen. Nu ska jag sluta igen! Är inne på 4:e nikotinfria dagen.
  Började trappa ner med hjälp av plåster- tycker de funkar kanon.
  Dock tyckar jag inte man behöver följa tillverkarnas tidplan. Jag körde en vecka mellanplåster. Sen klippte jag dem på mitten och körde en vecka med halva mellanplåster 🙂

 22. Maria skriver:

  Jag sitter i klistret, rökte och snusade i flera år.
  Slutade röka och slutade senare med snuset. Började sen röka, dumt nog.
  I september -10 la jag av igen.
  var då helt fri från nikotin.

  Problemet är ångesthantering! utan nikotin.
  I december flyttade jag till ett korttidsboende för folk med psykiska funktionshinder och alla rökte, både boende och personal. självklart föll även jag.

  för drygt 4 månader sen fick jag en snus av en här, så nu är jag tillbaka där jag var från att jag var 16-27
  Dubbelt. jag är en idiot.

  nu är jag fattig. mina cigg är slut och nästan inget snus.
  är det nu man ska köra på!?

  Fast jag vågar nog inte riktigt. inte släppa ciggen.. men snuset kanske man ska lägga ner

  kommer dock vara helt utan över helgen. vet fan inte hur det ska gå

 23. unellNalley skriver:

  maste kontrollera:)

 24. Andreas M skriver:

  Funderar starkt på att sluta snusa men vet inte hur de kommer gå utan att åka dit för mord på folk eller nått. Jag har snusat i 15år sedan ja va 14 och snusat 2dosor lössnus om dagen de senaste 6åren . Full truten hela dagarna :/ Kom och tänka på detta igår att ja spottar ut en rejäl semäster om året i soporna och fick ångest av detta. Har funderat på att sluta tvärt och ta en detox och rensa kroppen samtidigt på slaggprodukter och gifter men de kommer nog att bli ett helvete flera år fram över kan ja gissa, har vänner som hållt uppe i 2-5 år och vips så köpte dom en dosa utan och tänka på de och snusat. En av dem höll uppe 3år och mötte han härom veckan och han snusa och ja fråga varför han va så dum och börja igen och svaret ja fick va att han klarade inte av stressen . Han sa att han längtat i 3år efter en snus och när han gav upp så kändes livet som Nirvana hela kroppen bugade och bockade och sa tack.
  Men att Snusa för 100kr/dag går ju inte om man inte är miljonär och den snusen man kan göra själv blir inte lika god hur mycke man än provar. Varför gör staten detta emot oss? Ska man inte få göra nått annat än att skatta ihjäl sig för att snusa, skulle aldrig komma på tanken att sluta om de inte va så dyrt.

 25. Öresund skriver:

  Jag har varit igenom detta några gånger tidigare. Först storrökare och sedan multi nikotinist och nu de sista 5 åren snus i munnen all vaken tid.
  Var på en roadtrip i Europa förra vecka, upptäckte till min stora förskräckelse att jag glömde fylla på förrådet med en stock General portion. Hade 3-4 dosor med mig och visste att det aldrig skulle räcka hela tiden. Kollade på färjor i butiker och precis överallt, men det fanns inte någon snus att uppbringa och röka det kan jag inte nedlåta mig till. Jag är en positiv person, jag sa tidigt under resan till mig själv att detta är nog veckan då jag skall sluta snusa. Jag räknade på hur jag under veckan kunde disponera de prillor jag hade kvar, berättade inget för hustru eller medresenärer, jag bara bestämde mig. På färjan mellan Puttgarden och Rödby spottade jag ut min sista prilla. Sjukt fokuserad vid att visa vem som bestämmer över min kropp, nikotinet eller jag?
  Hur har det gått? 6 dygn utan någon form av nikotin men med yrsel, stickningar och allmänt konstigt mående. Detta spelar ingen roll, mina bonusar är redan så stora att jag aldrik kommer att snusa igen. Har under de senaste åren haft mycket psoriasis på armbågar och i hårbotten. På denna knappa vecka har det nästan helt läkt bort.
  Jag har under en längre tid känt det som om jag har en dubbelvikt strumpa mitt under båda fötterna, nästan som om känslen försvunnit där. Nu massor av stickningar där och jag känner att något är på på g här med.

 26. Kickan skriver:

  Måndagen den 25/7-11 är dagen jag ska förändra min livsstil. Jag har bestämt mig för att ta det stora steget bort från snuset!
  Jag har snusat i nästan 8 år och gjort av med dosa om dagen större delen av denna tid. Det kommer bli en tuff fight, men den här gången ska jag klara det! Har försökt sluta så många gånger och på olika sätt men ingenting har ännu fungerat. Längsta tiden jag har varit nikotinfri är 6 månader och det var dom värsta månaderna i mitt liv! jag kände mig helt personlighetsförändrad. jag som annars är en glad och social tjej blev sur och tvär och helst av allt ville jag bara stänga in mig för att komma bort från allt. Det sägs att abstinensen minskar ju längre tiden går, men jag hade suget och begäret efter snus varje vaken minut. varje dag var en plåga.
  Viljan har jag och det finns många anledningar till varför jag ska sluta, men den största motståndaren är abstinensen och pirret under läppen. Finns det någon som skulle kunna ge tips på något bra sätt att dämpa abstinensen? nikotintabletter eller liknande har inte funkat på mig, känner bara att det är ett sätt att hålla kvar beroendet och hjälper väldigt lite. nikotinfria snusar är ett alterenativ men även dom tvingar en kvar i beroendet att ha något under läppen (vilket är det svåraste att övervinna). skulle vara väldigt tacksam om någon kunde ge tips och råd. någon som har provat de receptbelagda tabletterna, som kan berätta om de är ett bra alternativ?

  Ett tips för att orka stå emot är att synliggöra hur mycket pengar man verkligen gör av med på detta gift, som jag kommer att använda mig av, är att lägga undan pengarna men egentligen skulle ha lagt ut på snuset, varje månad. ha dessa pengar på ett ”synligt” där jag konkret kan se hur otroligt mycket pengar det rör sig om! en siffra på ett papper säger en hel del, men tänk dig tyngden av samma summa i tex tior! det är en tyngd som man i framtiden inte kommer att behöva ha på sina axlar, dessa pengar kommer istället ge oss tex en extra lång resa varje år utan att gör skillnad i vår nuvarande inkomst. en resa eller snus? hmm.. undra vad som skulle vara roligast? :p
  som sagt jag har viljan och framtiden klar i mitt huvud, men hur kommer det att se ut i det verkliga livet då dagen kommer och alla resterande dagar i livet? abstinensen och beroendet måste bort! frågan är bara till vilket pris.

 27. Micke skriver:

  Har hållt upp i tre dagar nu. Abstinensen kommer och går och det är sjukt jobbigt. Nu kommer 200 kr i månaden av de fd ”snuspengarna” gå till Unicef. När jag tänker på de utsatta barnen (varje gång abstinensen är på besök) som får ta del av dem så känns det helt plötsligt enkelt! Tack alla ni som finns på den här sidan att hämta kraft ifrån 🙂

 28. Anonym skriver:

  3dje dagen utan snus nu efter ett beroende på 10 år och en dosa om dagen de senaste åren… Vad duktiga ni är här inne, jag blir så peppad av er och era tips.
  Jag har under ett år försökt sluta till och från men nu är det på riktigt jag måste,
  jag är gravid och har haft jätte svårt att sluta. Jag har jätte stora skuldkänslor för att det tagit två månader men nu är det bara slut helt enkelt, hur risigt jag än mår så är det någon annan i mig som mår risigare om jag tar snus. Än så länge tycker jag att stoltheten att hålla upp tar över abstinensen.. dock var första natten helt galen, vaknade och kallsvettades och hade konstiga drömmar och hela kroppen skrek, jag kände mig som en narkoman på avgiftning. Det är helst sjukt vilket gift nikotin är.
  Jag får domningar och krypningar i benen men psykiskt känner jag att jag kommer klara det här, och det är så peppande att läsa om er andra som gjort det!
  Lycka till!

 29. Mathais skriver:

  Är det någon av er som skrivit här eller som läser detta som faktiskt klarat att sluta snusa och inte har begäret fortfarande?

 30. Emma skriver:

  Jag var först lite rädd för att gå in och läsa vad folk har skrivit om att sluta snusa men nu känner jag peppen. Jag har snusat i 8 år nu och på senaste har det ofta blivit en dosa om dagen, som student går det inte. Så nu har jag bestämt mig för att sluta. Datumet är 15/8 och det ska jävlar i mig gå!

 31. Palle skriver:

  Efter 30 år som storsnusare, bestämde jag mig för att nu får det vara nog. Har nu varit utan snus i 5dagar och visst finns det abstinens men det går förvånansvärt bra när man passerat 3e dagen.Inga plåster och hjälpmedel utan bara ”jag vägrar vika ned mig”-mentalitet.. Finns många orsaker men det är framförallt ekonomiskt. Jag spottar ut pengar som kan gå till barnen, resor, nöjen, pensionsfonder, etc..allt i en toalettstol eller i en papperskorg. Jag kände att jag vill inte ge tobaksbolagets anställda resor och nöjen utan jag väljer att behålla pengarna inom familjen istället. Och att ge kroppen snus för att må bättre är ett dåligt argument…jag bedövar bara kroppens skrik på gift. Det är nåt jag tänker på när det är som jobbigast…låt inte kroppen lura dig, det här vinner du.

  Hoppas det går bra för dig Emma…och alla andra.

 32. Gabriel skriver:

  Jag är inne i en ”psykologisk kamp” dvs när jag är hemma så kan jag hålla mig upptagen med att arbeta hemifrån och då klarar jag mig utan snus då jag tar hushållspapper under läppen. Så fort jag åker till kontoret och skall arbeta på annat: DVS sälja i ett tomt rum med bara en telefon och gula sidorna då blir omgivningen väldigt tråkigt då jag MÅSTE sälja för att tjäna pengar och dessutom kalla säljsamtal på morgonen ger mig en deprimerad känsla vilket gör dagen extra tråkigt. Snuset ser till att det blir lite roligare i det tomma kontorsrummet. Någon som har tips om hur jag kan låta bli att tänka på snus just i kontoret för att göra säljsamtalen roligare? Och är detta en bortförklaring: Efter ett halvår när jag anställer säljare så slutar jag att snusa?

 33. Kalle skriver:

  Man blir grymt motiverad att sluta när man läser allt detta, jag har inte snusat längre en 2 år men bestämt mig för att sluta nu inne på den 8 snusfria timmen börjar bli jobbigt nu men ska fan inte ge mig dock ligget en halv dosa goa general på bordet men jag ska klara av detta!

 34. andersF skriver:

  Inspirerande läsning nu känns det som jag är redo att ge mig själv en kick i röven och sluta. Jag har funderat mycket på det de senaste åren mest efter att snuset blev dyrare än cigg. Bra idé att kalkylera vad man faktiskt lägger för pengar på sin drog. Började snusa när jag var 13år, nu 46år. Då kostade en dosa 1,25kr nu 50kr. Nu snusar jag förvisso mer, ca 1dosa om dagen (ca18000kr/år) och snus i munnen i princip hela dygnet förutom vid måltider, sömn och sex.
  Jag skall testa att lägga en femtiolapp i en burk varje gång jag skulle köpt en snusdosa.

 35. henke skriver:

  slutar snusa om 26,5 timmar undrar hur kroppen kommer reagera efter 25 års snusande

 36. Johanna & Emmy skriver:

  På söndag gäller det! Då tar vi sista snusen! Vi har båda två snusat i 8-9 år, men nu får det vara nog. Vi tänker framför allt på hjärtat och kroppen men också på hur mycket pengar man lägger ner på skiten. Vi hoppas att när man är två stycken så ska det vara lättare, att peppa varandra! Nu ska vi njuta av sista dosan 😉

 37. Emma skriver:

  Snusfri sedan 15/8, precis som jag bestämt. Den första veckan tänkte jag på snus hela tiden, den andra veckan inte lika mycket och nu under den tredje veckan är suget så gott som borta. Visst tänker jag fortfarande på snusen, men det är vanan, inte suget. Lycka till alla ni andra! Det går om man vill.

 38. Micke skriver:

  Började snusa för 6 år sedan när jag gjorde lumpen. Då var det skönt att få ett litet rus när man var ute och frös på vaktposten. Nu ångrar jag mig så fruktansvärt! Det började med en prilla om dagen. Nu är jag uppe i nästan två dosor om dagen. Det konstiga är att jag inte märkt förrän nu hur mycket det eskalerat. Det är ju inte ens njutningsfullt att ta en snus längre. Det är som att allt går på autopilot. Ofta tänker jag inte på att jag spottar ut och tar en ny, det sker automatiskt.

  Nu har jag verkligen bestämt mig för ett datum då det här helvetet ska ta slut. Har laddat ner en mycket bra app till telefonen som visar hur mycket tid som är kvar och efter det datumet visar den hur lång tid man varit snusfri och hur mycket pengar man sparat. (Jag har redan räknat ut att jag skulle spara ca 25.000 om året på att sluta…)

  • Micke skriver:

   Nu har jag varit nikotinfri i 4 dygn. Känner inte längre någon abstinens. Är betydligt piggare! 🙂 Har inte haft så här mycket energi på flera år.

 39. Sara skriver:

  Jag har snusat i två år nu och vill sluta. Har en halv dosa kvar och tänkte göra slut på den och sen ge det ett ärligt försök att sluta! Har haft mindre uppehåll förut men trillat dit igen. Varför började man med denna skiten? Starkt jobbat ni som lyckats, det ska jag också göra! 🙂

 40. Jonathan skriver:

  Har snusat i över 3 år nu och har slutligen bestämt mig för att sluta. Precis som alla andra intygar är det verkligen inte det lättaste. Tragiskt nog började jag trappa upp nikotindosen med starkare snus för något år sedan, men började känna av konsekvenserna nu i dagarna (trötthet, svaghet och värre nikotinsug). Har iaf börjat trappa ner med ”normalt” eller svagare snus för att inte få värsta abstinenschocken när jag slutar. Era texter var väldigt inspirerande att läsa och ökade min motivation att sluta.

 41. Thomas skriver:

  Är norsk, och Norge är på god väg mot Sveriges nivå i snusbruk. Jag har snusat i över 20 år, och är på nivå med andra här. Ca. en dosa per dag. (Lös snus dom flesta åren, men bara potionssnus sista 5 åren) Här kostar den över 70 kronor, som är 25 000 om året.

  Jag blev pappa på nyåret. Jag vill vara en bra förebild, och inte en smilande pappa med bruna tänder….Håller med många om det med kedjasnusing: Ut med en prilla, inn med en ny tvärt. BAra en dålig vana! Slutdatum satt: 01.11.11! Lycka til andra som slutar!

 42. Markus skriver:

  Efter nästan 20 års snusande tog jag min sista prilla för nästan en vecka sedan nu, slutade tvärt, hade inte ens planerat att sluta. Abstinensen kommer och går. Använder inga hjälpmedel, det är bara att stålsätta sig som gäller. Ska göra mitt bästa för att hålla detta löfte till mig själv.

 43. BENGTSSON skriver:

  Vi var några stycken som sa att vi slutar och tar en resa till USA om ett halvår,om vi lyckas naturligtsvis.Om ett år så är det ALASKA .Själv är jag på 2 dygnet efter 27 år med konstant prilla i (även på natten i bland).Det kryper i hela kroppen och framför allt har man tråkigt så märker man här har jag tidigare slängt in en snus,!!!va ska jag göra nudå. Jag håller samtidigt på med att gå ned i vikt så just nu så är det megakämpigt .

 44. Malin skriver:

  Slutade röka för 2 år sen efter 6 år, så snuset har vart som en ”snuttefilt”. Men nu har jag bestämt mig att verkligen försöka sluta snusa eftersom att jag har anlag för att få just cancer så det känns jävligt dumt att utmana ödet för en tredje gång.

 45. Emman skriver:

  Nu är det sista dosan för min del efter 10års snusande & flertal sluta-snusa försök!!!
  12st kvar, sen får dem pengarna gå till familjen, resor o andra roliga & nödvändiga saker!!!! Kunde sambon, kan jag med!!!

 46. Johan skriver:

  Det känns verkligen peppande att läsa detta. Har snusat i 20 år, mer eller mindre 1 dosa om dagen. Nu höjs skatten igen så det kommer kosta närmare 50 kr/dosan.

  Vill så gärna sluta, har mycket problem med magen som jag har en känsla av är relaterad till snusandet. Är mycket trött jämt o ständigt, ingen energi.

  Måste försöka sluta, men är rätt för hur jag ska klara det. Snusning är en så personlig sak, har nästan blivit en del av mig, något som jag har så svårt att se mig själv utan.

  Har inte riktigt bestämt mig ifall jag ska sluta tvärt eller köra plåster eller liknande. Vill ju inte ersätta ett missbruk med ett annat..usch. Frågan är om man helt enkelt ska låta dosan som ligger här bredvid vara den sista och så ställa en skål i köket där jag lägger en 50 lapp om dagen för varje dosa jag inte köper..det borde göra skillnad..synliggör på ett bra sätt vart man kastar pengarna..

 47. Martin Nyström skriver:

  Läser alla kommentarer, otroligt vad alla kämpar. Vet igentligen inte vad som gjorde att jag surfade in på detta för att kika lite. Jag började att räkna lite……………jag har hållit på i ca 25 år och man blev faktiskt lite rädd och lite heller vad mycket pengar man har kastat i sophinkar, efter vägen i toan o.s.v. det blev fort 100 000……………….helt jä……ja….. o.s.v. Idag ska jag börja med att trappa ned för sluta. Kan ju inte hålla på såhär och slänga bort pengar som familjen skulle kunna haft glädje av istället. Återkommer……………

 48. Davve skriver:

  Har snusat i drygt 2 år nu.
  Det svåraste med att sluta är, när vänner sticker fram en härlig dosa framför ögonen på en, vid dom värsta tillfällena, o erbjuder.
  Typ efter en god middag, eller en snus till nya bästa filmen …men framförallt är det som svårast att motstå snuset på fyllan.

  HURSOMHELST ska ja sluta!

  Ja röker inte, och ja har därför goda möjligheter att sluta snusa genom att helt enkelt åka utomlands i 2-4 veckor till ett land utan snus.
  Så nästa gång ja drar utomlands får det bli med människor som inte snusar.
  Sen får det fan vara färdigt! 🙂

  PS. ja tycker kicken/snurret av snus abstinens känns ganska nice det oxå

 49. Vicky skriver:

  Angående att sluta. Det hade jag gjort på momangen om jag inte blivit avskräckt sen sist jag försökte. Jag försökte sluta för något år sedan, jag slängde bort sista snusdosan jag hade och allt gick bra i någon dag sisådär. Sen : Pang! Migränen från helvetet anlände. Varade i över sex timmar på full speed. Var ensam hemma. Såg inget, tappade känseln i hela kroppen, kändes som jag skulle spy hela tiden och kunde inte prata. Brukar få migrän någon gång per år, som går att vila bort. Till sist efter lite panikartat klickande på mobilen fick jag i mamma, som ringde moster som kom över. Hon ringde taxi och vi åkte iväg mot akuten. På vägen fick vi stanna taxin mitt i en rondell och jag kaskadspydde. Kom knappt ihåg något av resan till akutmottagningen eftersom jag inte såg något och var helt borta. Väl uppe på akuten så misstänkte dom stroke eller att jag tagit droger. Kom in med alldeles uppspärrade ögon men såg ingenting. Till sist kom dom fram till att det bara var en värre variant av migrän-attack. Jag fick en spruta i benet och fick åka hem efter någon timme.

  Hade även mildare migränattacker två dagar efteråt. På andra dagen tog jag en snus och det slutade. Har inte haft migrän sedan dess.

  Så det jag vill säga är:
  Vet ni av att ni brukar ha migrän så trappa ner när ni ska sluta. Inte sluta tvärt.

  När man har nikotin i kroppen och är snusare är blodkärlen konstant lite mer ihopdragna än i vanliga fall. Och när jag tvärslutade att snusa så vidgades blodkärlen i hjärnan snabbt. Så när jag slutade snusa framkallade jag min egen migrän. När man har migrän i vanliga fall vidgas också blodkärlen i hjärnan. (då av annan neurologisk anledning)

  • Sebastian skriver:

   Jag har varit fri från snus i snart 7 dygn, och jag fick precis som du ett migränanfall efter ca 1 dygn. Inte i närheten av lika omfattande som det du beskriver här. Däremot har jag haft en känsla av att jag är sjuk mellan dygn 4-7. Huvudvärk, ont i ögonen, frossa, värk i muskler och leder osv.. Ngn som känner igen sig i detta? Känns som jag har 40 graders feber och är dödssjuk 🙁

 50. Fredrik skriver:

  För några veckor sedan så körde jag förbi en skola och såg några tonåringar stå och röka. Jag började själv att röka i den åldern. Blev att fundera på om jag såg lika löjlig ut när jag stod vid ishallen vid skolan och tjuvrökte… Förmodligen gjorde jag det. Jag är nu mer snusare och röker bara ibland. Här om veckan blev jag akut sugen på en cigg och tog cykeln till macken. Köpte mina cigg och cyklade hemåt igen. Ca 100 meter från macken stannade jag och tände en cigg, samtidigt som jag tänkte ”Fy fan vad löjlig jag måste se ut nu…”. Det ser säkert precis lika löjligt ut med en dosa i bakfickan hela tiden och portionssnusen som sticker fram under läppen när man ler…
  Jag har slutat tidigare och varit utan nikotin i några månader. Då har jag fått sådan sjuk energi och soffan har fått samla damm. Nu när jag snusar däremot så nöts soffan ut istället och jag har ingen energi till annat än det jag måste göra.
  Så, nu har jag bestämt mig… Det är 3 snusar kvar i dosan. När de är slut så är mitt nikotinbruk också slut. Jag vill ha min energi tillbaka och jag vill inte gå runt och se löjlig ut längre.

 51. Johan skriver:

  Det är nu ca 48 timmar sedan jag tog min ”sista” snus. Känner att jag är litte hispig, att jag pratar snabbare än vad jag brukar och det är svårt att fylla lungorna med luft. Men jag ska klara detta. Jag vill inte snusa längre!!!!!

 52. Sanna skriver:

  NU slutar jag snusa! 10 år med grov portion, grov white, general portion, general white… NU är det över, NU ska jag sluta! Efter att ha läst alla kommentarer blir man motiverad av alla duktiga och imponerande människor här inne! Bra jobbat! NU är det min tur!

 53. Pol skriver:

  Har snusat sedan jag var 13 år gammal, (är 22 nu).
  Har velat snusa sedan en tid tillbaka, men har aldrig känts som om det var riktigt ”rätt” tillfälle. Åkte till amsterdam för cirka 10 dagar sedan, var där i 7 dagar.

  Tänkte att det var ett härligt och perfekt tillfälle för att sluta att snusa.
  Och jag har inte snusat på cirka 10 dagar!. Dock så har det väl blivit kanske 5-6 cigg för att blanda med mecken för weed 😛

  Jag hoppas att ni alla lyckas. Jag vill i alla fall lyckas, tycker det känns sjukt att vara beroende av en så liten sak. Och samtidigt betala så jävla mycket för det.
  Dock, konstigt nog så känner jag fortfarande ganska mycket abstinens.

  Ska nog dock köpa mig en onico

 54. Gabbe skriver:

  Har snusat i 9 år, en dosa om dagen.
  Är student så när pengarna tog slut för 3 dagar sen så kändes det lite för skammligt att be föräldrarna om pengar (är 23 år gammal) så jag sket helt enkelt i att köpa snus.
  Har gått nu 2-3 dagar utan snus och jag har läst vad andra skrivit och förstår att jag inte är ensam när jag skriver att jag aldrig trodde att det skulle påverka mig så mycket!
  1:a och 2:a dagen kände jag mig ”lullig” och rastlös, huvudvärk och konstig i magen. Den småfulla känslan(som va lite skön) har gått över nu och istället är det bara huvudvärk och dålig mage :/
  Men jag känner mig samtidigt väldigt positiv eftersom jag ändå tycker att det gått lättare än vad jag trodde. Har föröskt sluta tidigare med nikotin tuggummi, trappa ner och liknande men det har aldrig funkat. Att sluta tvärt är det enda som fungerar på mig iallafall!
  Jävla kul att läsa era berättelser för de peppade mig som fan
  lycka till!

 55. Janne skriver:

  Har beslutat mig för att sluta snusa. Har trappat ner de senaste veckorna. Har snusat minst en dosa om dagen sedan jag var tonåring, dvs ca 35 år. Ett riktigt ingrott beteende. Men har nu bestämt mig för att nu får det vara slut.
  Ska trappa ner några veckor till, har inte satt det slutgiltiga datumet …….än, men ska vara snusfri senast då jag startar i Vasaloppet.
  Känns gött att ha bestämt sig, men tufft att trappa ner.
  Nästa veckas mål är att bara snusa på jobbet, inte hemma.

 56. Jonas skriver:

  Ok tredje gången nu på säkert fem år efter jag börjat igen efter varit snusfri i 2 år. Det enda som funkat för mig är att sluta direkt med nikotinet. Tycker onico är jättebra synd att sen inte finns i lös variant. Kom ihåg bara.. Om du klarar att hålla upp, prova aldrig mer sen hur länge det än gått. När man bryter gränsen en gång så kommer du hitta dig själv med ursäkter nästa gång det bjuds på snus. Jag vill inte vara beroende längre…

 57. Maria skriver:

  Ja man blir verkligen peppad av att läsa alla inlägg måste jag säga. Jag och min sambo är inne på vår 2:a snusfria dag och vår största motivation har varit alla pengar som går till snuset varje månad men vi påbörjade även en IVF-behandling för 2 dagar sedan så där har vi den riktiga anledningen, jag vill optimera mina chanser att bli gravid och den läkaren vi träffade berättade att det numera finns studier som visar att även snusning och inte bara rökning påverkar fertiliteten negativt. Jag har alltid tänkt att jag skulle sluta den dagen jag får reda på att jag är gravid och att det inte skulle vara några som helst problem eftersom man då är ansvarig för ett nytt liv. Men nu har jag tänkt om och har alltså slutat innan vilket jag är övertygad om att alla borde göra som försöker skaffa barn, både män och kvinnor! Nu kommer vi få lite hjälp på traven att skaffa en liten och den spännande processen kommer garanterat att överväga mitt begär efter snus och jag är fast besluten om att det kommer ge mig ett nytt liv i dubbel bemärkelse! Jag är såå glad att min sambo har slutat också och jag önskar er alla där ute ett stort lycka till och hoppas att 2012 blir ett snusfritt år!!!

  • Malin skriver:

   Vi är inne på tredje snusfria dagen och vi förbereder oss också inför IVF-behandling så det är en stor motivationsfaktor för oss. Hoppas att det fungerade bra för er och att ni får en liten snart.

 58. Mirre Man skriver:

  Är inne på min andra dag. Jag har bestämt mig helt. Att man ska må såhär av att sluta med något är inte värt att ta i första hand. Tror att det är viktigt att man ska komma överens med sig själv att aldrig testa mer under hela sitt liv. Kommer bli många nej i framtiden, men det är det värt!

 59. Freddan skriver:

  Nu har jag bestämt mig, de måste bli ett slut och det kommer ske från och med imorgon!
  Snusat i 11 år, i snitt en dosa lössnus om dagen, sitter här med en halv dosa Göteborgs Rapé som jag tänkte mysa med lite ikväll sen får det vara bra, känns väldigt vemodigt men ändå SÅ bra med tanke på hur bra man kommer må när skiten väl är över och att man kan gå med vinst 15000-16000:- om året… bara det är en mysig resa med ett antal goda pilsner istället! Ge mig kraft!

  Hälsningar
  Freddan

 60. Johan skriver:

  Har försökt sluta snusa många gånger under 11 års tid nu.
  Gått från att röka till att snusa och vice versa men snuset har alltid haft övertaget.

  Det värsta som händer varje gång är reptilhjärnan som kryper fram och tar över
  när jag försöker sluta,
  rösten i bakhuvudet som till slut säger:
  ”Varför ska du sluta egentligen??? Du har jobb, du har råd, varför utstå det här när du kan må bra istället?”

  Och jag vet att jag inte mår bra av det nikotinslaven som man är.

  Jag har aldrig prövat att belöna mig själv men ska testa det,
  Känns jäkligt illa att sluta på en fredag men nej fasen inga bortförklaringar.
  Det är dom som ställer till det.

 61. Pontus skriver:

  Varit utan ciggen i 32 timmar nu.. Funderar på om det är lika bra att sluta med snuset också? eller ta en sak i taget? Vad tror ni?

 62. Jörgen skriver:

  Slutade i tisdags (6 dagar sedan). Satt hos tandläkaren och så frågade hon om jag fortfarande snusar. Ja, sa jag. Hon lyfte upp min överläpp och jag kollade i spegeln ovanför mig. Två fula märken på var sidan ”läppsträngen”. Jag tänkte varför gör jag såhär mot mig själv. Detta kommer att sluta illa. Så, jag gick ut och bestämde mig för att nu är det över. Kvällen innan hade jag köpt en hel stock. Den ligger fortfarande i bilens dörrfack och försöker reta mig men jag går inte på den lätta 🙂

  När abstinensen kommer så pirrar det i hela huvudet. Ganska jobbigt faktiskt men det ska gå.

 63. Carro skriver:

  Slutade snusa tvärt efter 12 år. En morgon på väg till jobbet tänkte jag ”nää.. idag ska jag nog inte snusa”
  Första veckan var ett h-vete för mig å mina arbetskamrater XD bittrare människa än mig fick man leta efter. Men nu efter 5-6 veckor lr nått så är abstinensen helt borta.. Men vanan är kvar.. Kommer på mig sj att sträcka mig efter skrivbordslådan där en dosa brukar ligga, känna på byxfickan osv.

  mitt tipps till dom som vill sluta är att sluta helt tvärt.. inga nikotintuggumi eller låtsas-snus.
  sett för många som kört låtsas-snus 1-2 år om inte mer efter de slutat.. å då kan man lika gärna fortsätta med riktig vara

  allt jag hade var min envishet och det fina sällskapet av en halv-full dosa i fickan första veckan. (man är aldrig så snussugen som när man inte har snus.. så en dosa inom räckhåll kan lindra det värsta suget.. vetskapen om att den fans där hjälpte mig iaf ^^ )

 64. Anonym skriver:

  Jag är sugen på att sluta snusa men saknar någon riktig motivation mer än att jag skulle spara pengar och hälsa. En kompis försöker nu med en ”lura-sig-själv”-metod som går ut på att inte säga att han ska sluta utan att han bara ”tar ett uppehåll”. Jag funderar på att prova detta själv med en utsatt tidsram t.ex. en månad. När en månad sedan gått kanske det är lättare att sluta helt.
  Är det någon annan som provat detta och hur blev utfallet?

 65. Richard skriver:

  Hej allihopa.

  10:e timmen nu…

  13år med snuset, det känns ju lite som att det är en del av min personlighet. Hur fan ska jag kunna ta en bira på sommarkvällen utan att stoppa upp en ”feting”?… Herre gud vad har jag gett mig in på…

  Känns som att ingenting är gott längre när man inte kan ta en snus till eller efter målet/drickan.

  Får se hur det går det här, viljan finns iaf

  Mvh
  Richard

 66. Bempa skriver:

  Hej allihopa!
  Verkligen bra att jag hittade denna hemsida. Dags att sluta med den här skiten (snusandet) efter 20 år. Det framkommer ju mer o mer skadliga effekter av snuset också om man googlar lite om snus/nikotin.
  Nu har jag iaf sedan några veckor tillbaka börjat minska på snuset. Den här veckan har jag bara köpt 3 dosor… imorgon ska jag köpa min sista dosa o sedan köpa påskgodis o ”käka” över helgen istället, ta några öl etc.
  Slutade snusa för några år sedan och då funkade det inte med niktinplåster/tabletter/spray etc. Man måste ju bli av med nikotinet och vanan, inte fortsätta med nikotin på något annat sätt. /B

 67. Stina skriver:

  Hej! Jag har vart snusfri i ca 1,5 månader nu, men dum som jag är så började jag med nikotintugg 2mg istället, så jag har inte bara gått upp ca 5kg jag har fortfarande ett nikotinberoende kvar! Jag försöker minska på tuggen, men eftersom jag skapat en direktkontakt mellan käkarna och buken så måste jag tugga på något hela tiden. Jag har testat att tugga vanliga tuggummin men det hjälpte inte. Tips på hur jag tar mig härifrån tack 🙂 /Stina

 68. Thomas skriver:

  Stina: Du slutar inte om du inte 100% slutar med nikotin – oberoende av vilken form du tar det. Jag får nog kritik för detta rådet, men jag tycker det är bättre att ta ett steg tillbaka, än att falla ned hela trappen…,Av onder är det bättre att vara nikotinfri, så ut med nikotintugga, och köp en dos Onico. Är senare änklare att sluta med Onico än med niokotin…Snart et halvt år utan äkta snus, slutar nog med Onico innan årsfirandet. Se mitt innlegg 03. oktober 2011: Jag slutade som annonserad 1. november, och har inte tagit NÅNTING med nikotin sen dess. Men tar lite Onico.

  Målet er 100% utan snus, men bättre med det sustituttet än att få en 100% spräkk. Jag vill inte gå genom abstinenshälvete en gång til…Du måste bara acceptera att första 2-3 dagarna är illa, men med Onico och tuggis borde det gå bra. När jag kan, kan alla! Good luck!

 69. jens skriver:

  Har snusat i 13 år men nu är det dags. Är inne på femte dagen utan snus. Har tuggat Niccorette men f.r.o.m idag är det endast några Onicos per dag som gäller. Ett sug ligger mer eller mindre konstant i bakgrunden. Men riktigt fint att inte snus längre, fastän snus är bland det godaste i livet. Det får bli ett längre uppehåll. Börjar när jag är 65 igen. 28 år nu. Gott!

 70. Emil skriver:

  Funderar på att sluta men har ännu inte bestämt mig.
  Saken är den att jag är en väldigt inbiten snusare ”började snusa på heltid som 12-13åring” så i hela mitt mogna liv så har prillan legat under läppen.
  Jag har tidigare klarat att trappa ner ”gick 2dosor/dag” ett tag.
  Anledningen till att jag trappade ner var ju priset samt då att munnen mådde inte bra av den enorma konsumtionen.
  Nu varar en dosa 1-2dagar.

  Saken är den att snusa för mig alldrig har varit ett hinder, faktum är att jag har snusat så länge att min kropp anpassat sig för snuset, bekant är ju att nikotin påverkar hjärta osv.
  I lumpen tog dom ekg, så klart hade man glömt prillan i vilket upptäcktes när det var färdigt vilket resulterade att man fick lägga ur prillan och vänta ett bra tag för att sedan göra om proceduren, läkaren som utförde testen ”var några andra utöver ekg med” blev förbluffad att mina värden med snus inne var ett skolexempel på perfekt.
  Medans dom var något försämrade utan.

  Utöver det har snus varit lite av en konstform och en del av en daglig njutning.
  Jag skulle ljuga om jag sa att jag faktiskt inte gillar att snusa, smaken osv.
  Men å andra sidan har jag inga klara minnen av livet innan snuset heller.

  Men nu är det en sak som retar mig och har gjort mig fundersam på om det inte är dags att starta leva utan snus. Jag vaknar med abstinens och min abstinens kan i det närmaste liknas med en psykos, något så fruktansvärt aggresiv så det saknar nästan gränser.

  Jag har vid ett tillfälle innan provat på att sluta snusa bara för att se om jag klarade det. Resultatet var att min kära och goa flickvänn gav mig ett ultimatum.
  Antingen tar du en prilla nu eller så går jag.
  Hurvida hon menade att hon skulle lämna mig tillfälligt eller på heltid vet jag inte, det blev prillan ganska omgående efter dom orden kan jag ju säga.

  Hadde det inte varit just för att jag vaknar på detta humöret numera då tiden jag sover är tillräcklig för att få abstinens, eller det faktum att har jag inte haft snus inne en tid innan läggdags får jag stiga upp igen och ta en snus låta den verka och spotta och sova igen, så hadde jag nog fortsatt.
  men som sagt även fast jag gillar mitt snus så skall jag fan inte behöva vakna och vara arg som ett bi utan någon egentlig anledning.

  Samtidigt så vet jag att brorsan försökte sluta höll uppe i flera år, men gav till slut med sig och började på heltid igen.
  anledningen var enligt honom att han kände abstinensen lika kraftigt som dagen efter han försökte sluta och var trött på att leva med konstant abstinens.

  Han hade tacksamt nog inte den reaktionen på abstinensen som jag.
  Dvs han blev inte arg som ett bi, snarare lite hyper och visste inte riktigt vart han skulle ta vägen.

  Vad jag undrar är om det finns någon här som lyckats sluta och har haft samma reaktion på abstinens som jag och hur fasiken dom har gjort för att kunna betee sig som folk.
  Mitt humör när jag har abstinens kan bara liknas vid ett tunt glas fyllt till bredden med nitroglycerin, minsta lilla skapar en fullkomlig explosion.

  Och hur länge kommer abstinensen sitta i när man har snusat i 11år och börjat så tidigt som jag.

  Sen några andra bifrågor, kan jag fortfarande avnjuta en fin ciggar några gånger om året utan att ryka dit igen?
  Fattar hjärnan skillnaden?
  Menar nikotinet man får av en ciggar måste vara väldigt lite i jämförelse med en snus.
  Man tar ju enbart munbloss med dessa och syfter är ju inte att leverera nikotin utan vara en njutningskälla för smaklökarna.
  ”ciggarren är ett viktigt inslag vid diverse högtider, det och lite fin konjak”

  Sen ytterligare några frågor då jag inte har några klara minnen på hur jag var innan snuset.
  Jag har hört att lukt och smak blir bedövade när man snusar, dvs när man slutat och hållt uppe länge skall mat smaka mer och man kan känna lukter tydligare.
  Stämmer detta?
  Söker så klart riktiga svar och inte denna gravt förskjönade verklighet man får av propaganda.

  Sen har jag även hört att slutar man snusa så börjar man öka i vikt?
  Gäller det enbart folk som ersätter snus med mat eller stämmer det även om man bibehåller samma kost? ”har idag problem med att hålla vikten”

  En sista grej i detta långa inlägg.
  jag vet av erfarenhet att många kör stenhårt med propaganda.
  Dvs talar om för snusare idag hur mycket bättre det är utan och överdriver alla effekter detta ger.
  Vad jag är ute efter är vad folk i allmänhet har upplevt, ärliga och uppriktiga svar så jag vet vad jag kan förvänta mig. Så slipper jag bli besviken på effekterna när jag väl tagit mig igenom den hårda striden som ligger framför mig.

  Så snälla bespara mig gravt överdrivna svar, Hurvida jag slutar eller ej ansees jag skall grunda sig på sanna påståenden.
  Finns inget värre än när något sägs göra underverk och besvikelsen som följer.

  Hoppas på många bra svar. Mvh Emil ”med prillan under läppen och därmed snäll som ett lamm”

 71. Micke skriver:

  Ja då har man lurat sig själv till ett återfall efter 2 månaders snusfrihet.
  Massor med nikofritt i alla dess former men ändå fri från nikotinet.
  Snusat sen jag var typ 10 år är nu 48 år.
  Ska göra ett nytt försök efter den här dosan, synd bara att man har tillfört giftet till kroppen igen och måste härda ut abstinensen en gång till.
  Den här gången tänker jag inte använda nikotinfritt snus, det är som att ha en spruta i armen med sockerlösning för heroinisten. jag har jättestor anledning till att verkligen sluta för gått, får rinnsnuva, och segt slem i halsen som jag måste sitta och harkla upp hela tiden. den där jävla målarsodan (lut) som dom blandar i snus kan ju inte vara bra för kroppen, (E500).E1520,E422 och massa eteriska oljor å rökarom kan ju inte heller vara hälsosamt. Ska fan lyckas en dag..

 72. Patrick skriver:

  Tack till alla er som skrivit om era framgångar och positiva syner. Jag har nu varit helt snusfri i 5 dagar och har under den tiden rökt 2 cigg. Från att ha haft 2-4 snus i käften samtidigt och snusat 2-3 dosor per dag känner jag mig supernöjd. De ca 2500 jag sparar per månad kommer gå till en ny bil! 🙂 Det som har hjälp mig genom den värsta abstinensen är följande:
  – Styrketräning 1-1,5h 4 dagar per vecka
  – Arbetat minst 8h per dag
  – Ätit nyttigt(detta ger ett sug efter fetare mat och för mig balanserar det ut snussuget) jag blir bra mycket mer snussugen efter en festmåltid jämfört med om jag äter knapert.
  – Fusk, jag tillåter mig själv att röka en cigg(benhårt att det endast blir en!) per dag(av 5 dagar har jag endast rökt under 2 dagar). Detta hjälper mig då det dämpar nikotinsuget. Om man känner att suget bara blir större ska man skippa detta. Jag har ett paket och när det är slut dvs. Om ca 15 dagar så kommer jag sluta helt. Är jag rökfri någon dag så kastar jag en cigg ur paketet, de får ej hamstras 😛

 73. Hans skriver:

  slutade med Amfetamin, piller&alkohol i februari förra året, ciggaretter för tre månader sedan nu är jag inne på mina sista dag med snusning.

  imorgon tar jag min första snusfria dag få se hur långt uppehåll det blir kram på er alla inspirerande läsning 🙂

 74. Jerka skriver:

  Det som motiverar mig att sluta är:
  – Tänker jag snusa hela livet? Nej. Om jag ändå tänker sluta så är det lika bra att lägga av nu än om 20 år framåt, eller hur? Sluta tvärt är det som fungerar bäst för mig. Abstinensen avtar och det hjälper faktiskt av att träna mycket osv för att inte ens vara sugen på snus. Tar man bara 1-2 prillor blir ju suget ännu större av att ha mer, den metoden har jag prövat några gånger.

  – Det är ju mycket en vanesak, snusandet. Våra kroppar behöver inte snus för att fungera, det är ju mer en mental psykning vi utsätts för. Jag har varit beroende ca 8 år men nu får det vara nog. Som många har nämnt tidigare här så är det bara du själv som kan sätta stopp för ditt snusberoende. Det svåra jag tampas med är ju när omgivningen frestar en.

 75. TH skriver:

  Ok,

  Nu är det tredje gången gillt. Båda tidigare gångerna höll jag upp i c:a ett år men började igen.

  Inne på tredje dygnet och hjärnan känns ungefär som en bilmotor som går på tomgång där någon dragit upp gasen på högvarv. Speedad. Får alltid svårt att fokusera ett bra tag efter att jag har slutat. Förstår inte riktigt hur det går ihop med att man ska bli av med den fysiska abstinensen efter ganska kort tid, känslan är mer fysisk än psykisk som jag upplever den…

  Får se om humöret blir lika dåligt som tidigare gånger, verkar faktiskt lite bättre denna gång. Min fru bävar och har inte varit sådär speciellt uppmuntrande 🙂

  Men jag är bara supertrött på känslan att vara beroende, supertrött på att alltid kolla att dosan är med, supertrött på att bli utnyttjad med ständiga prishöjningar av Swedish Match, supertrött på hela grejen.

  Har varit supernikotinist sedan ung 16 årsåldern men slutade med allt rökbart för 20 år sedan. Nu ska jag bara göra mig av med det här skräpet också…

 76. Malin skriver:

  Utan snus sedan i tisdag. Har snusat i fem år, en dosa om dagen i fyra år typ. Har försökt sluta flera gånger, lyckades en gång då jag höll uppe i nästan ett år. Gjorde då det dumma att tro att det gick att snusa någon dosa då och då. Nu är det dags att sluta för gott. Det enda jag vill ha nu är en skruf stark, men jag måste intala mig själv fördelarna med att sluta.

 77. Putte skriver:

  Hej alla . Ny på sidan

  Ja att sluta var inte så roligt som jag tänkt mig men det skall göras så e det !!!
  Testade först en halv dag sen lite längre men märkte hemskt vad man tänder snabbt på kommentarer som man kanske inte ens skulle lagt märke till innan . En här skrev om migränen som han fick . 2-4 dagen var det så man stod på pannan o kved . Apoteket sade ta bamyl koffein det rusar upp i kolan . Men en tillfällig svag stund gjorde att man stod så fint i kön på macken o sade en rape kram tack ock så var det igång igen . Snyft !!!
  Nån som testat nått i piller väg ( Apoteket ) som kan ge nått tips ?

 78. Cecilia Svensson skriver:

  Jag har slutat snus många gånger – både på ren vilja och utan hjälpmedel och med hjälpmedel. Det har gått bra. Problemet jag har är att jag är alltid ett snäpp bättre på att börja igen, efter längre tids uppehåll. Livet blir liksom svart/vitt utan snus. Jag vill verkligen sluta. Men jag känner mig lite missmodig.

 79. Kristoffer skriver:

  Bestämde mig för 1 vecka sen att sluta snusa när sista stocken var slut (vilket blev igår).
  Känns som att huvudet håller på att smälta, dock klarade jag inte att sluta tvärt utan har rökt två cigg under dagen vilket jag tycker suger.
  Det som verkar funka är att återanvända en prilla (äckligt jag vet).
  Känns som tusen nålar genomborrar huvudet, riktigt jobbigt detta.
  Men återkommer imorgon och skriver av mig lite 🙂

 80. Norre skriver:

  Välkomna att joina vår tappra trupp på facebook!
  https://www.facebook.com/events/354699617943923/

 81. Vera skriver:

  Jag är inne på mitt första dygn…men för femtielfte gången typ.
  Har snusat i 10 år och väldigt mycket det sista året, mer än en dosa om dagen.
  Nu går jag bara och väntar på huvudvärk, ont i magen, skakningar, kallasvettningar, yrsel, illamående och allmänt sjukdomstillstånd.
  Lyckades vara snusfri i 6 veckor för någon månad sen men trillade det, blev nog lite för kaxig över att ha ”klarat” det.
  Så…nu ska man igenom den skiten igen.
  Men denna gången gäller det, jag SKA klara det!
  ”En dag i taget” gäller nu, precis som vid annat missbruk.
  Nu vet jag ju att återfallet ligger och lurar på en långt mycket längre ön vad jag trodde.
  Lycka till alla ni andra oxå!!!

 82. Christian skriver:

  Av misstag råkade mitt snus ta slut imorse och jag har inte tid eller möjlighet att köpa nytt utan att det orsakar rätt mycket problem på andra håll. Nu, 4 timmar efter sista prillan sitter jag och kallsvettas, skakar, känner mig yr och har nerverna utanpå huden. Som tur är finns det ingen annan i närheten då det skulle vara förenat med viss fara för liv och hälsa. Hur som helst, så här mår jag efter 4 timmar!!! 20 år av nikotin hade visst sina baksidor…

  Egentligen hade jag inga planer på att sluta snusa idag men jag blir så förbannad på mig själv och på snuset att jag mår såhär bara för att jag inte kan släppa allt och rusa till affären för att köpa snus. Nä, fy ***! Nu räcker det! Ingen liten dosa ska få styra mitt liv och visst mår jag skit men det förtjänar jag eftersom jag har satt mig i situationen själv. Om någon annan hade fått mig att må såhär så hade jag hämnats fysiskt och psykiskt och som jag ser det finns det ingen anledning att vara snällare mot mig själv. Nu jävlar är det krig – snuset och min idioti mot min envishet och mitt lilla förstånd!

  Jag har länge funderat på att sluta snusa men då tänkt trappa ner långsamt så detta krig är dessvärre inte planerat och jag har inte förberett mig. Om någon därför kan tänka sig att komma med lite uppmuntrande tillrop vore det uppskattat. Det känns som att jag är i ett slagsmål – tillropen jag behöver ligger således i samma nivå.

  Tack på förhand! Nu ska jag fortsätta puckla på mig själv!

 83. Pelle skriver:

  Har inte snusat på 2½ dygn. Snusade minst 1 dosa om dagen, var storsnusare som alltid såg till att suga ut den sista saften ur snusen innan jag tog en ny.

  Köpte på mig 24 st 2mg nikotintuggummin och tuggar dessa enbart när suget är som värst. Första dagen tog jag 4 st, nästa dag 2 st, idag har jag tagit 0 st nikotintuggummin.

  Den största skillnaden som jag känner är att jag är så förbannat TRÖTT. Vid flera tillfällen har jag nästan somnat på jobbet och direkt jag kommer hem vill jag helst bara sova. Jag har aldrig varit så trött som nu, känner mig konstant ”nyvaken” och vill bara ”somna om”. Är lite som att leva i en dimma med en del yrsel och konstiga känslor. Fördelen är att jag sover som ett litet barn 🙂

  Det var enklare än vad jag trodde att sluta snusa! Förväntade mig att vara konstant sugen och förbannad men icke. Istället är jag konstant hungrig och jävligt trött 😛 Bättre det än förbannad! 🙂

 84. .. skriver:

  Nu slutar jag snusa!
  Har hållt upp 8 mån en gång för 3 år sedan och gjort ett halvdant försök för ett år sen som höll en vecka.
  Men nu är det verkligen nog känner jag kosta vad det kosta vill, i mående och abstinens, okoncentration, irritation. Det går ju över. Är leds att lägga ut dyra pengar och fått en så enormt förhöjd puls.
  Blev lite halvnojjig sist och kände mig helt skum, men sånt går ju över på ett tag. Passar på att bara få känna mig irriterad och skum nu när jag är ledig en månad från arbetet.
  Wish me good luck!

 85. peter skriver:

  Hej!
  Inne på min 4:e snusfria dag och de går hyffsat Sömnproblemen är värst och sen är man ju inte lika glad, allt känns lite tyngre tycker ja. någon som har erfarenhet av när de vänder?

 86. TORIA skriver:

  Imorgon slutar jag snusa! Från och med att jag vaknar. Är jätte nervös för hur jag kommer hantera det hela.. 7 år har jag snusat. Behöver nog bli lite peppad! Tips tack!

 87. Tina skriver:

  Slutade för två veckor sedan och det har gått galant hitills. Men jag har för ett par dagar sedan dök det upp något som är lite obehagligt…min tunga blir stel lite till å från vilket resulterar i att jag sluddra… 🙁
  Någon annan som råkat ut för det??!!

 88. lilo skriver:

  Idag, för tusende gången, ska jag sluta snusa. Sa till min kompis på skämt förra veckan ”På måndag slutar vi”. Nu är det måndag, nu är det slut på eländet. Det har varit en 8-årig period med mycket kärlek för min lilla dosa, samtidigt som jag har hatat att vara beroende av något som tvingar mig till att betala för min egen död. Varje morgon, varje gång jag reser mig upp eller försöker träna finns det återkommande huvudvärken. För att inte tala om paniken när man på natten inser att man bara har en prilla kvar och inga affärer har öppet. Denna ständiga planering, räkna prillor, samla ihop slantar. Hur fattig jag än har varit, har jag alltid lyckats skramla ihop till en dosa.

  Men från och med nu behöver jag aldrig mer oroa mig över den sista snusen, pengarna och hälsan. Det har gått 20 timmar sen sista snusen, och trots den bitande abstinensen så känns så jävla bra att jag har valt friheten. Det blir många onico dosor för att klara de första veckorna, men det gör inget, för jag är fri!

  Som någon skrev ovanför ”Allt du behöver göra är att inte göra något alls.”

 89. Tomtom skriver:

  Hej !
  Är nu inne på min 4:e dag utan snus. Går hyfsat, svårt att sova ibland. Men, får lite konstiga lukt och smaksensationer. Någon som känner till detta ?

  • Anonym skriver:

   Nu har det gott 14 dgr, fri men kompenserar ibland med nikotinfritt. Får fortfarande en konstig, ganska stark luktsensation, men annars är allt OK

 90. Fredde skriver:

  Att sätta ett datum är det absolut sämsta man kan göra, om du bestämmer dig för att sluta: låt dosan ta slut. Det är det enda avsked du ska ta. Som en fågelunge vars vingar är redo att flyga med.
  Tänk positivt, gnäll mycket. Slå på saker.
  Ät frukt. Lycka till.

 91. Fredde skriver:

  Är inne på 2a dagen förresten. Och det känns som att en massaker utav samtliga kollegor inte är långt i sikte.

  Stay strong!

 92. egon skriver:

  Värsta jag gjort nånsin, detta. Har slutat med en massa andra droger men snus tar fan priset. Snart 3 dygn utan min älskade prilla och dessutom sitter jag med tentaplugg nu vilket innebär sena nätter mycket kaffe/te men inget snus! Fy fan va vidrigt detta är!
  Men det kommer nog gå bra… tror jag…

 93. Lars skriver:

  kommentarerna på den här sidan fick mig att sluta snusa. jag ville egentligen inte, jag hade helt enkelt bara insett att det började bli dags (ont i tandköttet, dålig ekonomi, ignorerad hälsa överlag, samt att det inte längre var så gott) och fick massor med inspiration. när jag läste här hade jag redan påbörjat en halvhjärtad nedtrappning och kört med nikotinfritt snus om vartannat. inom tre dygn från min första nikotinfria prilla hade jag satt stopp för den riktiga snusen, och ville nu uppfylla de 48 nikotinfria timmarna (då kroppen slutat förvänta sig nikotin, enligt någon här ovan). under 48 timmar snusade jag lika mkt som vanligt, men tobaksfritt.

  nikotinfritt snus var jättenödvändigt för mig. när jag väl hade varit utan riktig snus två hela dygn, så sa jag: nu snusar jag onico hur mkt jag vill, tills det blir naturligt att sluta helt. det gick förvånansvärt snabbt, jag minskade med kanske 1 om dagen första dagarna, utmanade sedan mig själv att hoppa över en snus då och då. det var aldrig något ”nu jävlar” utan en snäll och vänskaplig match som jag och min kropp utgjorde tillsammans, mot giftet. det var också skönt att aldrig behöva bli yr eller illamående, men ändå ha något under läppen.

  efter att ha slutat röka för många år sedan (utan att ha använt snus som substitut) så visste jag vilka faktorer jag behöver vara medveten om:

  1. för det första, ju oftare man tillåter sig att ”misslyckas” med något, desto starkare vana blir det. alltså visste jag, att om jag innerst inne vet att jag just nu inte kan/vill/orkar/tänker sluta på lång sikt, så kan jag lika gärna fortsätta snusa och njuta medan det varar. för slutet kommer närmare varje dag. och jag vill ju vara van vid att lyckas.
  2. när jag väl bestämt mig, och det kommer svåra stunder, så måste jag inse att valet faktiskt alltid är väldigt lätt. antingen gör man något, eller så avstår man det.

  tobaksfri sedan nästan två veckor, tog sista nikotinfria snusen för två kvällar sen. känner ingen överväldigande saknad, på grund av min inställning tror jag. jag vill helt enkelt vara en sån som genomför det jag planerar.

  en väldigt märkbar förändring är hur mkt jag äter nu. jag äter konstant, magen är överfylld dygnet runt, vilket uppenbarligen är ett substitut för att snusen var något konstant mellan måltiderna. att sluta äta så här mkt kommer att bli väldigt svårt, men vad fan. det är väl bara att lära sig gilla det. det kommer en dag för det med.

  kör hårt allihop. gör det inte svårare än vad det är.

 94. Maja skriver:

  Jag vill så gärna sluta snusa, och har kunnat göra detta tidigare utan problem. Efter tre månader dök tankar som ”äsch, jag är ju ung, någon dålig vana måste jag få ha” och börjat igen. Bara det att jag nu är 27 och blir inte yngre. Istället för riktigt snus så har jag nu kört med Zonnic munhålepåsar 4mg samt 2mg i kanske två år. Jag jobbar på ett ställe där detta ständigt finns tillgängligt så det är en del av problemet.

  Dessutom har jag och min kille bestämt att vi skall börja försöka att bli gravida detta år. Detta är ju ett ypperligt(och ett måste) tillfälle att sluta snusa till långt innan. MEN jag blir ju en hemsk människa när jag slutar. Kort stubin, arg och irriterad, som PMS fast mycket värre! Om någon även påpekar snusandet så blir jag rosenrasande!. Sist fick jag låsa in mig för min rumskompis. Men nu jäklar!! Nu skall jag sluta! Skall sätta ett datum idag.

  Tack för denna tråd! Skall gå in och läsa här när det blir jobbigt.

  Ni är så duktiga allihopa

  Kram

 95. helena andersson skriver:

  idag är min första snusfria dag. Jag har försökt sluta under två tillfällen förut, ett tillfälle höll jag upp ca 1,5 år men började feströka, sen var det kört med snusen. Förra året höll jag upp med snuset under 7 månader, men började under sommaren igen.

  Jag tror att jag behöver börja träna och helt enkelt byta fler saker i mitt liv, föra in andra hälsosamma element i livet, så det blir en helhet liksom. Denna dagen har var fruktansvärd emellanåt, jag har gråtit och haft tomhetskänslor – men inte tagit någon snus! jag tänker att om jag klarar de närmaste dagarna, så är det värsta gjort. Lycka till allihopa. Vilken bra sida denna är och vilken tröst och styrka det är att läsa och känna gemenskap med andra som är i samma situation!

 96. Joakim Ekblom skriver:

  Har bestämt mig för att sluta snusa nu (Har förövrigt snusat konstant i drygt 8 år).
  Mycket pga. ekonomi och mängden snus jag konsumerat på sistone.

  Är inne på dag 4 nu, och känner att det verkligen går framåt.

  Med hjälp av Niquitin sugtabletter, och envishet har jag lyckats med att trappa ner rejält för varje dag.

  Från att hålla en dosa mellan 1-2 dagar gick jag redan första dagen ner till att bara ta 3 snus.
  Andra dagen 2.
  Tredje dagen 1.
  Och idag, än så länge ingen alls.

  Har förövrigt tidigare, mellan ½ till 1 år sedan lyckats bli helt rökfri.
  Men den gången slutade jag bara rakt upp och ner.
  Fast då istället med att gå över och snusa i större mängder en vad jag tidigare gjort.

  Bara att hålla tummarna på att det går bra nu och fortsätter som det gjort hittills de senaste dagarna och verkligen vara bestämd och sätta mål så ska det nog lösa sig.
  Over and out!

 97. Livilainen skriver:

  Jag är 25 år gammal och började snusa när jag påbörjade min utbildning år 2006. Det är 7 år sen, vilket känns helt absurt. Innan dess var jag storrökare i ca 1 år och ’bara’ rökare flera år innan dess. Idag tycker jag rökning är så sjukt äckligt och skulle aldrig få för mig att börja igen. Kommer man någonsin dit med snus dock?
  Jag har verkligen Tyckt Om att snusa. Väldigt tragiskt.. Nu är det så att jag har haft ont i halsen i över ett år, som bara vägrar gå över. 3 olika läkare, 1 antibiotikakur och (jag skämtar inte) en ayurvedisk kur senare så börjar jag leta efter andra möjligheter. Är det snuset som gör att jag har ont i halsen varje kväll och varje morgon? Enda sättet att testa den teorin är ju genom att sluta.
  Jag tog min sista (senaste? ska man vara pessimist?) snusprilla i morse. Det innebär 9 snusfria timmar. Inget å skryta om, men det är en början!
  Mår förvånansvärt bra hittills. Sitter med en skiva ingefära under läppen och dricker te för å stilla ’suget’.
  Det är ett jävla ok att vara beroende, för det är precis det man är. Dags att befria oss själva från det. Jag önskar alla er och mig själv styrka!

 98. Erik Lindström skriver:

  Ok, tredje gången nu. Håll upp i över ett år tidigare.
  Ett tips är att skippa nikotinfritt snus. Det är inte nikotinet som är det jobbiga, det är handlingen.

  Har failat varje gång jag provat Onico. Väldigt enkelt att byta ut en nikotinfri snus mot en riktig.

 99. emma skriver:

  alltså mitt stora problem är tomheten under läppen, känner mig obekväm i min ansiktsform utan. det känns som om det saknas nåt.

 100. Johan skriver:

  Slutat snusa 3 ggr. Nu senast blev jag jätterisig
  magproblem (Sur och uppsvälld gasig)
  njursvikt yrsel kraftig kallsvettning några
  nätter och usel sömn där till.
  Men nu efter 3 veckor är jag på banan
  Igen

 101. Andrew skriver:

  Snusfri i ett dygn nu, är ju absolut inte någon längre tid att prata om. Men att vakna imorse och inte hitta en snusdosa på nattduksbordet var enormt jobbigt, och nu på jobbet (sitter på kontor) kryper det som bara den i hela kroppen.
  Jag har snusat sedan jag var 13 år, och är nu 29. Senaste åren har konsumtionen varit en dosa lö och en dosa portion om dagen, vilket är hiskeliga summor i pengar.
  Har gjort flera försök tidigare men misslyckats, dels för att jag har berättat det för min omgivning. Dom har då jäklats och konstant bjudit på snus vilket jag efter ett tag fallit på.
  Denna gång kommer jag inte gorma runt att jag slutat, utan har sagt det endast till dom som jag vet kommer att peppa mig. Blir en hel del kaffe framöver!!

 102. Gurkan skriver:

  Beslutade mig i morse för att sluta, vilket var lite oväntat 🙂

  Har snusat av och till, samt rökt då och då, de senaste 10 åren. Men då och då har jag blivit lite orolig för diverse hälsoproblem och tänkt att en borde ta och sluta. Under min tid som snusare har jag slutat ett flertal gånger. Men, så är man på en fest och tänker ”bara en liten snus”…. sen är det kört igen…

  För några månader sedan trappade jag ned, från att snusa ungefär en dosa portionssnus om dagen, till att begränsa mig till 5st ”mini-prillor”. Detta har lett till att jag helt sonika tänkte ”nu eller aldrig” i morse. Jag slängde dosan som var kvar, och satte mig sedan för att jobba framför datorn.

  De första timmarna började abstinensen bygga upp sig. Jag åt lunch och fick ”efter-maten-suget”, men klarade första vågen av begär. Sen brakade det loss. Kunde inte koncentrera mig, så jag lade mig och sov en stund på tangentbordet. Sen gick jag hem tillsammans med min flickvän. Humöret gick berg-och-dalbana, ena sekunden pratade jag jättefort och kände att hjärnan snurrade supersnabbt. Nästa sekund blev jag kränkt för minsta lilla sak och irriterade mig på vad som helst.

  Nu har jag gymmat och ätit dubbelt så mycket som jag brukar. Köpte en dosa Onico på konsum, och det hjälpte. Men jag ska inte låta den bli en vana, tänker bara använda onico de första dagarna, tills den fysiska abstinensen lägger av.

  Det känns bra nu. Det är inte så farligt som jag hade föreställt mig. Abstinensen kommer i vågor, men man vet att det bara är att rida ut den vågen, så är det glömt ett ögonblick senare.

  Lycka till allihopa!

 103. Snusoman skriver:

  Hej alla andra kämpande!
  Jag har under 1,5 års tid funderat på att sluta. Men jag har hela tiden ursäktat mig från att göra – det passar inte nu, bara en till osv – sen har jag helt enkelt glömt bort att sluta.
  Men igår la jag mig tidigt, och i stundens hetta bestämde jag mig för att sluta – av främst ekonomiska skäl, men även för att jag under dagen snusat alldeles för mycket att det sved under läppen – inte första gången det händer men jag tyckte det var helt idiotiskt. Så jag flyttade dosan till ett idiotiskt ställe i sovrummet, för att jag inte dagen efter skulle plocka upp den som vanligt och köra in dagens snus nr. 1 på rutin. Så när jag idag vaknade och automatiskt sträckte mig efter snusdosan så fanns den inte där. Och jag stelnade till utav fasa – VAFAN JAG SKA JU SLUTA. Ett löfte som jag gav till mig själv som jag tänker hålla.
  Jag har snusat i lite drygt 10 år. Snus in snus out. Kunde lika gärna haft ett rullband som automatiskt matade in snusen i käften på en :/ Nu slutar jag helt tvärt. Ingen nedtrappning, inga nikotinplåster eller tuggummin. Jag har inga planer på att köpa nikotinfritt snus heller. Jag vill bli av med nikotinabstinensen likväl som jag vill slippa ifrån vanan att stoppa snus under läppen.

  Peppning som verkligen funkat under min läsning här:
  1: ”Nikotinreceptorerna i hjärnan dör efter 48 timmar om kroppen inte får
  mer nikotin. Om du klarar de förta 48 timmarna, är det värsta över, fysiskt.
  Sedan är det bara en vanesak ^^”
  – Bara 34 h kvar för min del!
  2: ”Har slutat förut och vet att tiden mellan abstinensen blir längre och längre. I början var 5 minut sen var 10, och så vidare. Man får hålla ut för lika snabbt som tanken kommer på snus lika snabbt försvinner den. och varje gång man avfärdar tanken avfärdar man en snus man skulle ha tagit.
  – Sant. Känner det redan. Och jag tycker det funkar att sysselsätta sig med att skriva peppande saker till sig själv. Då får inte hjärnjäveln möjlighet att störa med att skrika efter snus hela tiden.
  3: Appen sluta röda och snusa. Fixa den. Den räknar ut hur länge du varit utan snus och hur mycket pengar du har sparat sedan dess.

  Jag hoppas jag kan ge någon form av peppning till både er och mig själv trots att jag endast varit snusfri i exakt 14h, 21 min.
  1: För min del är kostnaden runt 40kr om dagen, det vill säga 1200kr i månaden. På ett år blir det 14 400 kr. Lägg då till alla borttappade snusdosor, högtider då din snusförbrukning oftast ökar med 100%. Så vi kan säga 16 000kr per år om du snusar för ungefär 40kr om dagen.

  Jag vet inte om jag har någon abstinens värd att tala om än, men det är redan jobbigt. För jag tänker på snusdosan i sovrummet som bara väntar på mina trevande fingrar.
  Jag känner mig lite yr samt att jag inte har full kontroll över motoriken. Jag är rädd för vad som komma skall, så att säga.

  Jag ska passa på att gå och handla nu, medan jag ännu inte förvandlats till Ms. Hyde.
  Kanske återkommer senare 😛
  Skitsnus… 🙁

  MVH
  Snusomanen

 104. Emil skriver:

  Jag har snusat 5 år i sträck. Imorse kom jag in på denna sidan och tänkte att jag skulle sluta. Jag slängde 3 dosor snus som jag hade i kylen, gick ner på ica och köpte mig 2 dosor onico. Jag har varit utan nikotin i 8 timmar nu och under den tiden har jag tagit 4 onicoprillor. Har inte kunnat sluta röra mig under dagen. Just nu är det lugnt men det kommer väll tillbaka snart. Det går i vågor och ibland känns det som att en tsunami kommer. Bara o kämpa!

 105. Jenny skriver:

  Ja. Man blir inspirerad då man sitter här och läser. Satt på jobbet och lekte med tanken att det skulle vara skönt att sluta lägga en massa pengar på snus. Resulterade i att jag spottade ut mina två portionspåsar, sköljde munnen med vatten och la dosan i väskan istället för att ha den i fickan. Har nu lite smått panik över vad jag gett mig in i. Och jag har inte ens abstinens än.

  Just nu hoppas jag bara att gud, skaparen eller någon högre kraft är mig nådig. Snusfri sedan 28/11-13 , 17.50.
  ”It’s gonna be a hell of a ride…”

 106. Danne skriver:

  20 dagar fri nu efter 16 års snusand. Slutade tvärt och har krigat på sedan dess. Jag är nybliven pappa och det var den bästa motivation jag kunde få att sluta. Det var riktigt tungt i början men nu har man kontroll över det och kan resonera fram att det bara sitter i huvudet.

  Kämpa på alla, vill man så kan man!

 107. Anonym skriver:

  12 dagar utan snus och funkat relativt bra, ibörjan mådde jag som en överkörd grävling och kunde inte sova på 2 dagar. Men efter väldigt hårt tränande på gym och tankar på hur mycket pengar man sparar så tycker man inte det är värt de. Men nu efter 12 dagar så har jag fått en sån sjuk absinens igen, men ju mer jag tänker på pengarna så försvinner det. Tänker alltid att vill jag snusa så kan jag åka och köpa snus, det får mig lugn och gör att jag inte får en ’måste’ känsla utan det är ett val, har kört med att jag haft en halv dosa i ryggsäcken sen jag sluta och tänker blir jag sugen och verkligen inte kan hålla mig så kan jag ta en, det ger ett lugn att känna att jag har det och att det alltid kommer att finnas.

 108. Martin skriver:

  Lyckats vara rökfri i 6v nu och snusfri i 4v och det känns så jävla skönt. Köpte en massa olika snus substitut och fastnade för Kick up vit. Bättre med en dosa Kick up i veckan iaf än en dosa snus och ett packet cigg..
  Lycka till allesammans, nu ska ja fan köpa mig en ny skoter istället.. 🙂

 109. CG skriver:

  Har nu varit utan snus i en vecka. Det finns inte en nerv, sena i hela kroppen som inte reagerat. Jag slutade tvärt och har snusat i 43 år. Klarar jag detta så skall alla klara detta. Jag har snusat minst en dosa om dagen (lössnus). Ätit och sovit med snus men jag skall fixa detta så alla ni som nu försöker, lycka till.

 110. Olle skriver:

  Efter dryga 9 år med en snus inne dygnet runt så har jag nu kört 58 timmar utan snus, kört onico istället under hela tiden 🙂

  När min första veckan är klar, så slutar jag med Onico och kör på. Känner redan nu att det börjar trappas av med begäret.
  Fick tidigare åka in till sjukan för lite fel med hjärtat, så då valde jag att sluta upp med all skit som kan komma och påverka och försöka ändra på livsstilen 🙂 Snusen och träning är steg 1. Tack vare detta så blir det genast mycket lättare att sluta!

  Lycka till alla ni andra där ute 🙂

 111. Andreas skriver:

  När jag skulle sluta snusa (efter drygt 30 års snusande) valde jag att använda svagare och svagare portionssnus. Efter ett tag kom jag ner på en nivå där det inte spelade någon större roll om jag hade en snus inne eller inte, d v s jag var småirriterad, pigg och utan hjärtklappning! Under den här perioden (ca 2 månader) tappade snuset sin laddning, eftersom det inte gav någon större tillfredsställelse. Det var skönt att samtidigt som jag snusade kunde känna att det kvittade, att jag lika gärna kunde sluta.

  När det var dags lade jag av utan hjälpmedel. Jag slutade också utan att berätta det för min omgivning, för att slippa frågor om hur det går. Jag har varit utan nikotin i 6 månader nu. Om det var värt det? Absolut!

 112. svansvifter skriver:

  Tjena
  Jag började snusa när jag var 12 och nu är jag 48 och har upptäckt att mitt tandkött har frätits bort på en tand. Jag känner att jag vill verkligen inte detta längre så idag blev jag medlem här för att försöka sluta. Jag har gått igenom en del av det som ni alla skrivit och jag inser att detta är en suverän sida när jag behöver peppning och tips. Så, från idag så ska jag börja trappa ner, jag har ännu inte utsett ett datum när jag ska vara snusfri men jag ser det som en bra start att jag är här.

 113. Seb skriver:

  Vilket tappert gäng här inne, mycket imponerande. Själv är jag inne på 9e snusfria dagen, men detta med nikotintuggummin på 4mg så det räknas inte helt. Tror inte att jag kommer klara av att sluta tvärt efter tio år. För mig är det viktigaste att få bort känslan av att något är under läppen först, för att sedan göra mig av med nikotinberoendet senare. Tänkte mig att gå snus 8mg —> tuggummi 4mg 2v –> 2mg 2v och sedan sluta efter det. Rapporterar tillbaka hur det går. 🙂

  Kämpa på!

 114. Simpa skriver:

  Har snusat i 9 år sagt att jag skall sluta flera gånger men inte blivit av… men nu jäklar!!!

  Ska köpa min sista dosa göteborgs rapé idag och i helgen skall jag gå över till en dosa Onico. Om 3 veckor SKALL jag vara nikotin och snusfri.
  Varför? Känner mig sjukt trött hela tiden, orkar inte lägga ut så sjukt mycket pengar på snus 1-2 dosor om dagen 4 stockar månaden 4x375kr ca 1500 kr i månaden kan göra så mycket bättre saker för dessa pengar…

  Wish me luck!

 115. Monika skriver:

  Jag tog min sista snus igår eftermiddag och hade aldrig kunnat ana hur konstigt jag faktiskt skulle må av att låta bli snuset. Jag har snusat i ca 5 år, ca 1/2-1 dosa/dag men igår bestämde jag mig för att köpa kickup nikotinfritt snus. När det hade gått 5-6 h efter min sista tobakssnus började jag känna mig märklig. Jag kände mig helt likgiltig och det kändes som att jag hade en hinna för hjärnan, nästan som att vara full men helt utan känslor. Jag gick och la mig på kvällen och drömde väldigt jobbiga drömmar hela natten och hade huvudvärk på morgonen. Jag somnade om hela tiden tills jag kände mig okej i huvudet och nu mår jag faktiskt ganska bra. Kickup hjälpte väldigt mycket även om det inte alls är som riktigt snus, och så fort jag lyckades ta mig förbi den värsta abstinensen och huvudvärken så försvann mycket av suget. Nu får jag bara hoppas att jag klarar av att hålla i detta!

 116. Jonaper skriver:

  Ska ha sista snusardagen imorgon, tisdag. Känner mig nere. Rastlöst orolig. Nu när det är fint väder o sommarn står för dörren vill man att livet ska va lätt. Återfallssituationerna (fest på krogen) simmar som hajar i högsommarens varma vatten.

 117. Markus skriver:

  Slutade för 3 år sedan efter 13 års snusande, ca 1 dosa om dagen. Jag ökade min motion avsevärt samtidigt som jag påbörjade 10 veckors behandling med nikotinplåster.
  Hade försökt flera gånger tidigare med nedtrappning, plötsligt avslut ovs, men det var omöljigt för mig.
  Med plåster får man en kontinuerlig koncentration av nikotin som man vänjer kroppen av med dessa ständiga toppar(kickar) och dalar av nikotin som snusningen ger. Abstinenssymptomen blev häpnadsväckande små på mig. Ett par dagar efter dosjustering var det jobbigt sen kände jag inte mycket av det. Jag har verkligen lidit de gånger jag försökt sluta tidigare. Nedstämdhet, insomnia, aggression ovs…

  Så jag vill gärna slå ett slag för plåster. Speciellt för er som givit upp försöken då abstinensen varit för svår (både fysiskt men även psykisk abstinens såsom nedstämdhet och aggression)

  Det finns många studier som visar på ett direkt samband mellan ökad återfallsfrekvens och ökade abstinenssymptom. Och när jag nu läser om alla tappra människor som räknar timmar av snusfrihet pga abstinenserna är så påtagliga och förfärliga kände jag att jag ville tipsa om detta…

 118. Martin skriver:

  Slutade snusa 13 dec 2003. Höll upp i 7 år men tog en cigarill då o då (ej halsbloss men likförbannat ger de en kick). För två år sedan började jag igen efter att flyttat till Kina. Har sedan dess snusat o rökt som en borstbindare. Första gången jag slutade var när jag var redo. Jag var trött på det o tänkt slut länge. Igår morse hade jag tänkt tanken att sluta under lång tid. Jag köpte nikotinplåster för att trappa ner mitt beroende. Sedan offentliggjorde jag till alla vänner att jag vill sluta och frågade om tips samt att jag ville att dom skulle stötta mig. I slutändan måste du vilja men för mig hjälper det att be om stöd i form av påhejning, man blir förvånad hur många som stöttar och ger tips. Idag är dag två och jag mår ok. Har semester dessutom så då blir det lättare för mig. Köpte en liten dagbok där jag skriver 10 rader kring hur jag mår samt vad för tips som fungerar inte fungerar för mig. Kan även vara bra att läsa vad som händer rent fysiskt och mentalt i kroppen så när du mår kasst vet varför. Man kan testa att räkna till 60, testa att lyssna på dig själv och vad som händer med dig… Blir torr i munnen, skakis.. Man får rulla med och acceptera (svårt) att nikotinet går ur. Blir som meditation att ta in kroppens reaktion och titta på det som sker i dig. Att träna kan man även göra. Lycka till och håll tummarna för mig!

 119. Martin skriver:

  Simpa! Lycka till, vi fixar det!

 120. Höken skriver:

  Discojajje

  Känner igen mig. Jag har varit snusfri i 3 dygn nu och har snusat dubbel prilla underläppen i 13 år. Under dessa tre snusfria dagar har jag skällt ut två vänner samt skällt ut min far och bett hans fru att ta på sig munkavle. För småsaker. Små saker blir stora saker men man kommer ju ur det till sist hörde jag. Sen blev jag sur på jobbet också och fick verkligen dölja mitt utbrott mot en kollega.

 121. Magnus skriver:

  Dag numero 4 snusfri. Går otroligt bra och humöret är ganska okej. Svajar till ibland men känns bra

 122. Jane skriver:

  Så fantastiskt att läsa om alla här som verkligen kämpar, superbra jobbat utav er! Jag har precis som många andra, slutat och sedan efter några månader fallit ner igen. Vanliga tankar satte igång hjärnan som; ”Varför sluta? Så dyrt är det ju inte, skulle ju säkerligen köpt en massa skit annars ändå”, ”jamen jag röker ju inte iallafall, snusa är ju bättre än det”, ”snuset finns ju alltid där, som en bästa vän( tror de flesta här förstår vad jag menar), eller något så simpelt som: snusa är gott, och jag har då aldrig mått dåligt utav det”. Tankarna snurrar, men nu så tänker jag bara att, ne det är inget hälsosamt med att vara beroende av något så mycket. Mitt slutdatum är 1a september, önska mig lycka till!

 123. Rickard skriver:

  Tredje dagen utan snus efter år av dygnet runt snusandet! Jaja det ska väl gå men idag kommer första eldprovet… öl och en massa fotbollstittande med grillat som grädde på moset (snus efter mat är ljuuuuuuuvligt)!!! Klarar jag denna dag bör resten vara en bagatell!

 124. Fabian skriver:

  Känner mig ju as mesig här haha, men jag har bara snusat i ett år…ehe
  Men så fort jag lägger av någon dag så blir jag aldelles tokig i hela skallen..
  Vet varken om jag vill sluta eller inte 🙁
  Men har börjat trappa ner nu de senaste dagarna, och tagit runt 3 prillor om dagen bara.
  (innan drog jag 1 dosa om dagen). Så vet inte om det är värt att fortsätta….

 125. Henrik Petersson skriver:

  Att sluta snusa när man är riktigt sjuk är fan det bästa. Har haft hög feber i 6 dagar och suget har helt försvunnit under dessa dagar. Tog av ren vana en snus för 3,dagar sedan men det är allt på snart en vecka. Detta efter att ha varit storsnusare i 16 år.

  Nu slutar jag!

 126. Sophia skriver:

  Hej!
  Jag började röka när jag va 14, för att sluta med det började jag snusa för 8 årsen…
  Igår kastade jag dosan. Jag snusade 1-2 dosor per dag, portion, dygnet runt. Jag har provat att sluta tvärt och det var något av det värsta jag vart med om. Yrsel, smärta i kroppen, ångest osv!
  Nu har jag tagit hjälp av vårdcentralen och använder mig av plåster. Igår efm kom abstinensen. Denna gång gick det att uthärda och för varje gång den kommer är jag redo 🙂
  Jag och snuset har gjort slut.

 127. Linnéa skriver:

  Jag slutade röka med att sluta helt tvärt, jag trappade ner men det höll verkligen inte då jag tänkte ”bara en till, de gör ju inget” sen var man fast igen. Så jag bestämde mig bara för att sluta utan hjälpmedel då plåster gav mig hjärtklappning m.m.
  Senare började jag snusa och nu är jag inne på att sluta. Bestämde mig i höstas att mitt datum skulle vara 1 januari då de är nytt år osv, en bra dag. Så igår suttade jag alla dosor, hade precis haft ett jävligt bråk med min pojkvän och sådant gör de inte lättare att sluta. Men har nu klarat mig i 2 dagar utan något, tuggar lite tuggummin, godis och sådant + mycket frukt! Har sömnproblem och svettningar, men ska fixa det 🙂

 128. Tobbe skriver:

  Jahapp..
  Nya frun har tjatat att ”du måste sluta snusa”. Lätt för henne att säga. Jag har snusat konstant i 34 år nu. Eskalerat till mer än en dosa lössnus om dagen. Blir rätt mycket pengar på årsbasis. ”En resa” säger frun och jag kan inte mer än hålla med henne. Men det jag läst om och funnit är att motivationen kan inte komma utifrån. Den måste komma inifrån. Okej, då kikar jag på detta forumet och döm om all förvåning, då jag känner att det är dax att köra! Tänkte sätta ett måldatum för sista prillan till min födelsedag i Februari. Det ger mig lite tid att mentalt förbereda mig på det som komma skall. Frugan har lovat att stötta mig (få se om det blir någon abstinens) i detta, så jag hoppas på det bästa. Tycker själv att jag vill, inte minst för kostnaden. Vi får se hur det skall gå. 🙂

 129. Danne84 skriver:

  Vart snusfri i 3 år , ikväll for jag iväg och köpte 2 dosor nu sitter en under läppen ,tänkt på snus dagligen och nu vart det för mycket har gått upp nästan 20 kg under dom här 3 åren , är så besviken på mig själv

 130. Lina skriver:

  Hej alla ni som slutat att snusa.

  Sedan min pojkvän och sambo slutade snusa har livet hemma varit konstigt. Han är inte sig själv helt enkelt, vilket jag förstår givetvis. Jag har aldrig varit beroende av nikotin så jag vet heller inte hur det är att sluta, men har hört att det är ett helvete.

  Numera är han irriterad för minsta lilla och det känns som att jag bara är i vägen. Han skyller saker på mig och det verkar som att han helt enkelt nästan hatar mig. Det känns som att han helt plötsligt blev osäker på vårt förhållande. Från säker till osäker.

  Är det någon som kan hjälpa mig med den här frågan, om ni varit i liknande situationer med era partners?

  Detta är sjukt jobbigt. Innan har det varit ganska kärleksfullt ”hej älskling” osv, men nu är det bara ”hej”. Ni förstår..

 131. fortman skriver:

  Har nu slutat snusa efter 26 år med dubbla prillor konstant under läppen (från det att jag vaknade tills det att jag släckte lampan på kvällen). Det som jag verkligen kan rekommendera är att visualisera en belöning. Kan vara en pryl man vill ha, en resa eller något helt annat. I mitt fall funkade det denna gång med att skaffa tillgång till MFF:s matcher på teve 🙂 Höll upp i över två år för ett antal år sen, och då funkade en surfplatta som belöning.

  Lycka till.

 132. eericaandersson skriver:

  Planen var att köpa en ny stock snus imorgon, nu gick batteriet sönder i bilen så pengarna går till det istället. Därför är dosan jag äger nu förhoppningsvis min sista! Imorgon slutar jag snusa!

 133. Elin skriver:

  Jaha nu sitter man här. 15 år senare av nikotin missbruk. 2 prillor under läppen konstant varje dag i 3,5 år. Men jag känner inte att det är så jäkla illa ändå som jag trodde. Klart jag är sugen, men det är mer en vana än något annat typ efter maten snusen. Som egentligen är dygnet runt snusen för så har det fan varit. 25.000 kr per år på dessa små påsar. Fatta, det är fan en resa till Aruba eller lyx i New york!! Har lovat att unna mig själv en tandblekning efter detta. Kommer bli förbannat bra. Och mitt tips är att låtsas som att snus inte finns, och du har absolut inte använt dig någonsin av detta. Jag låtsas som dess existens inte finns. Funkar bra! Sen har ja börjat dricka Kaffe! Det är gött! Lite starkt och så blir du lite pigg. Jag ska fan klara detta denna gången, ska fan bli fri från skiten. Tack och hej!

  • Janne skriver:

   Hej,

   Har snusat till och från i 40 år, nu har jag haft en en prilla i dom senaste 20 åren… igår 8 mars 2015 snusa jag förhoppningsvis för sista gången.
   Ja kan säga så här att jag mår så jävla dåligt och är så sjukt irriterad, känns som jag är sinnessjuk, har aldrig varit med om värre abstinens, snusen har vari som min vän som alltid funnits där för mig, tröstat mig, gjort mig glad mm mm, Min fru vill t.o.m. skilja sig för att jag är så otrevlig just nu.
   Jag tror inte på genvägar att käka nikotin-tuggummi o skit o plåster o allt va det är, det här är enda sättet att klara av det, jag vet att det kommer bli jobbigt några dagar upp till en vecka, men resultatet är bättre ekonomi, bättre hälsa och slut på att lägga en massa onödiga skattepengar på sånt som jag aldrig ändå får någon del av. Det är bara att bita ihop.

  • elin skriver:

   60 dagar DONE!

 134. Janne skriver:

  Hej,

  Har snusat till och från i 40 år, nu har jag haft en en prilla i dom senaste 20 åren… igår 8 mars 2015 snusa jag förhoppningsvis för sista gången.
  Ja kan säga så här att jag mår så jävla dåligt och är så sjukt irriterad, känns som jag är sinnessjuk, har aldrig varit med om värre abstinens, snusen har vari som min vän som alltid funnits där för mig, tröstat mig, gjort mig glad mm mm, Min fru vill t.o.m. skilja sig för att jag är så otrevlig just nu.
  Jag tror inte på genvägar att käka nikotin-tuggummi o skit o plåster o allt va det är, det här är enda sättet att klara av det, jag vet att det kommer bli jobbigt några dagar upp till en vecka, men resultatet är bättre ekonomi, bättre hälsa och slut på att lägga en massa onödiga skattepengar på sånt som jag aldrig ändå får någon del av. Det är bara att bita ihop.

 135. Kim skriver:

  Vi får se hur det går 30 timar utan nikotin har snusat i 37 år. När börjar det bli jobbigt är orolig sitter liksom och väntar på att något skall hända lungnet före stormen. Har snusdoser liggand överallt i fall det som jag upplever som jobbigt är att vänta.

 136. Helena skriver:

  Jag är inne på min 4:dag utan snus. Suger frenetiskt på Nicorette sugtabletter
  Det hjälper, men mitt humör är upp och ner nästan åt det nedstämda hållet.
  Men jag är fast besluten att sluta är trött på att vara slav under snuset. Och jag vill vara frisk och leva länge för mina barn och framtida barnbarn! Heja oss alla!

 137. Joe skriver:

  Delar min story. Har snusat konstant i ca 14år förutom ett misslyckat försök att sluta som övergick till ett ciggberoende som återgick till snusberoende (men är väldigt tacksam för den erfarenheten då jag nu vet vilket kraftig negativ inverkan 1-2månaders rökning hade på kroppen). Åkte till Thailand för att jobba här i 3månader, tog med mig 3 stockar och bad en polare som kom hit och hälsade på att ta med 1 stock. Snusade kraftigt, hade konstant 2 snusar under vardera sida läppen samt när jag sov. Så jag hade 2 snusar i 24h/dygn. Men ammunitionen tog tvärt slut 11/3. Plågade mig igenom 1 pack cigg de närmast efterföljande dagarna eftersom jag inte var inställd på att sluta snusa, utan köpa mer här i Thailand. Men när jag hörde priset (1tkr/stock) så bestämde jag mig för att ta tillfället i akt och sluta tvärt! Har gått bra hittills. Har haft känslosvall och brunnit av på småsaker osv. Men det går över. Allt sitter i huvudet. Bara att stålsätta sig att ge f*n i att ta en enda prilla till. Lättare sagt än gjort (vet alla som provat sluta snusa), men håll linjen och undvik alla fällor under den närmsta tiden (helst för resten av livet om det går). Dvs. Så gott det går hålla sig undan berusning av alkohol/övriga droger, personer som brukar snus, personer som vill bjuda på nikotinprodukter etc. Börja hellre träna så att aggressioner/frustrationer omkanaliseras och får utloppet via träningen. Lycka till alla som ska separera med snuset 🙂

 138. Victor skriver:

  Hej!

  Bestämde mig nu i morse, jag satt och drack kaffe med dagens första snus under läppen och känner en bekant känsla av att jag har problem att verkligen dra ett ordentligt andtag. Jag har länge vetat att detta har med kaffe och snuset att göra. Jag har nyligen trappat ner kaffet till en kopp på morgonen endast, jämfört med tidigare då det lätt kunde bli två eller tre stycken.

  Nu är jag redo att tackla nästa last, snuset. Har snusat i tio år och jag har verkligen upptäckt hur integrerat det har har blivit i mitt liv och min livsstil. Den ligger ju alltid där under läppen och håller mig sällskap. Jag tänker inte ens på det längre…

  För att återgå till starten av detta inlägg, jag har nu börjat uppleva svårigheter att dra ett riktigt djupt andetag. Med största sannolikhet pågrund av stressen som snuset i kombination med morgonkaffet orsakar mig.

  Jag har ofta tänkt på hur mycket intensivare och skevare drömmar jag har de nätter jag glömmer spotta ut snusen, det borde ju påverka mig även i vaket tillstånd på ett liknande sätt. Jag spår att livet kommer bli lugnare utan snus och inte lika högt upp i varv. Jag hoppas att jag också ska kunna tänka klarare som följd.

  Följaktligen skrev jag in ”sluta snusa” i google-sökfältet och hamnade här. Jag har läst igenom endel material och uppskattar verkligen att ni finns här och kan dela med er av era erfarenheter.
  Jag kommer att sluta tvärt nu, det är som det stod: Det kommer alltid finnas hinder, det finns ingen perfekt tid att sluta snusa. Det är bara att bestämma sig, som jag har gjort, och fokusera på hur gott jag kommer må när lasten är borta.
  Hoppas att jag kan få stöd när jag behöver här. Ensam är inte stark.

  Mvh
  Victor

  • Victor skriver:

   Det har nu gått lite över tjugofyra timmar sedan jag spottade ut min sista snus.
   Gårdagen bestod till största delen av jobb så jag kunde hålla mig sysselsatt. Jag märker att det svåraste med avänjningen är att bara ta det lugnt. Det är bättre att styra bort tankarna genom antingen jobb eller något egenförvärvat projekt.

   Jag köpte ett paket tuggummi som jag tycker har hjälp mig väldigt bra. Det hjälper mig att inte tänka så mycket på att något ”saknas” i munnen.

   Jag kunde somna igår runt 22:00 och sov bra hela natten, vaknade idag klockan 06:00 (är ledig idag). Jag satte mig lite vid datorn med en kopp kaffe och lyssnade på musik. Blev dock rastlös så jag tog mig ut och gick en go promenad.

   Positiva effekter som jag redan märkt är att andningen aldrig blir så tung som innan. Hjärtat tycks gå lugnare och jämnare (och det sticker aldrig i det eller i vänsterarmen som det gjorde innan). Tänderna håller sig vita och fina vilket gör mig glad för då kan jag le utan att behöva tänka på att jag ser för*vlig ut i munnen. Jag känner mig också mer avslappnad över lag, jag kan liksom slappna av med andra människor på ett helt annat sätt. Annars har jag alltid varit lite på spänn.

   När suget är påtagligt försöker jag att visualisera hur bra allt kommer vara när jag tagit mig igenom abstinensen. Det är någon/några dagar till med konstant sinnesnärvaro som krävs för att hålla mig på rätt kurs, men det är inga problem. Vi har alla en enorm styrka inom oss, bara vi låter den göra sitt!

   Mvh
   Victor

  • Victor skriver:

   48 timmar avklarade. Motivationen ökar bara mer och mer!

   Viktigt att jag håller mig sysselsatt. Tugga tuggummi och måla eller promenera fungerar bra.

  • Victor skriver:

   72 timmar, done!

   Gymmade igår för att styra bort tankarna. Tuggar mycket tuggummi.

  • Victor skriver:

   96 timmar. Känns bra. Abstinensen kändes mildare idag när jag vaknade.

   Jobbar under dagarna, skönt att ha något att göra känner jag.

  • Victor skriver:

   120 timmar.

  • Victor skriver:

   144 timmar.

  • Victor skriver:

   Nu har det gått mer än en vecka. Den fysiska abstinensen är borta, känner mest psykiskt. Det är nu jag måste utveckla nya mekanismer för att hantera stress i vardagen.
   .
   Det går att sluta, man måste hitta motivationen inom sig själv.
   Något som hjälpte för mig var att skriva ner en lista med anledningar till varför jag vill leva utan snusberoende, och saker som jag såg fram emot med att ha slutat.

 139. Christer Friberg skriver:

  62 timmar utan snus känns bra ,har snusat i 40 år

 140. Mogge skriver:

  12 dygn utan snus.
  Det roliga är att det är frugan som tjatat på mig att sluta snusa, hon har inte märkt det än!!!???

 141. Anonym skriver:

  En dag utan snus, (två nikotintuggummin) och ganska mycket sug på mat! Men pepp på att fortsätta!:-)

 142. rednake skriver:

  13 dagar utan snus, märker att man är lite mer bitter ibland bara. Men försöker att hålla humöret uppe. Men redan efter 13 dagar så är det så himla mycket lättare att ”glömma” sina ingrodda rutiner man haft med snuset, för det var mitt största dilemma..

 143. Fru Kapten skriver:

  Jag slutade den för 4 dagar sedan och ligger och lipar nu och kan inte sova!
  Testar en e-cigg nu men känner inte att det hjälper.
  Usch vad jobbigt!
  När försvinner det jobbigaste??

 144. Isaac skriver:

  Valde att sluta på tvären igår. Tog hjälp av meditation och självhypnos för att minska min längtan tillbaka och bryta banden i mitt liv där snus var inblandat och mentalt förberedda mig. Snusat i 16 år och nu är det slut. Nu känner man av de fysiska begären kroppen längtar efter.

 145. Magnus skriver:

  Hade som nyårslöfte att sluta med snusen, 4e året i rad med samma löfte.
  Men denna gången har det gått bra. Inte en snus sen 1a januari. Känner igen mig i mycket som andra skrivit här. De första dagarna skakade kroppen konstant. Nu är det bara humöret som är som en berg och dalbana. Någon som kan säga när detta lägger sig? Känner att det börjar gå ut över alla runt omkring mig trots att jag försöker hålla humöret uppe

 146. Johan skriver:

  Efter 28 år av intensivt snusande, första 15 åren med ca en dosa löst om dagen och sista 12-13 åren med 2-4 dosor portion om dagen (skruf stark) klippte jag helt den 7 jan!

  Efter lite papperstuggande och några dosor Onico så går det ganska bra nu. Försöker fixa nikotinberoendet först, sen tar jag tu med vanan senare. Svårt med sömnen och en rejäl allergiattack mot Treo är dom värsta biverkningarna.

  Jag har spenderat mer än 40 000:- om året på snus senaste åren. Nu ska det bli en motorcykel istället!

 147. - skriver:

  Utan snus sedan nyår efter snusat 2 dosor portion per dag i 5 år. Första tre dagarna var helt sjukt jobbiga… Sedan gick det bra… Men det är nu (1 1/2 efter) jag fått mina humörsvängningar, blir extremt lättirriterad. Någon som vet när detta ger sig?

 148. Nisse skriver:

  Inne på dag 1 utan snus men med hjälp av zonnic mint 4 mg som jag köpte på apoteket. Vet att det är nikotin men jag börjar så, skulle annars inte klara det då jag t.o.m sovit med snus dom sista 15 åren. Smakar bättre än snus tycker jag och funkar riktigt bra än så länge (men tidigt stadium). 8-12 portionspåsar per dag är det som gäller och hoppas kunna trappa ner undan för undan.

 149. Tomas skriver:

  Jag har slutat snusa nu efter 19 års snusade.
  Eller ja jag har varit utan snus i 3 veckor. Jag känner mig väldigt taggad mentalt och har inte använt nikotinhjälpmedel. Däremot har jag fyllt en dosa med KRYDDNEJLIKOR. Ja läs och häpna. Funkar skitbra. Jag lägger upp 3-4st under läppen. Tar ner dem i munnen nafsar lite o trycker upp dem igen. Nu använder jag inte nejlika heller. Men man blev ju sjukt len under läppen efter bara 3 dagar ytan snus. Vilken känsla.

 150. Johan skriver:

  Första prillan tog jag i skogen under en vinterövning i lumpen, efter fem minuter låg jag å spydde framför 1:e Sergeanten. ingen bra start kan man säga, men dum som man var gav man inte upp för att klara av snuset som alla andra. Nu, 9 år senare, ligger jag också å spyr pga av snuset. Enligt läkaren har nikotinet påverkat mitt struphuvud så det släpper igenom större mängder magsyra i halsen som bränner nått brutalt. har just börjat nytt jobb, i ny stad, å har nog inte visat min bästa sida än så länge pga av dåligt humör och ”dödshostningar” som magsyran givit mig. Vet inte vilka permanenta effekter magsyreattekerna har på strupen, men troligtvis inge bra.
  så nu är jag inne på andra veckan utan den vackra djävulska lilla prillan. jag slutade tvärt, slängde sista dosan påväg från läkarn. det var en jobbig första vecka, men jag ser ett litet ljus i tunneln. magsyreattakerna kommer inte lika ofta idag, längtar tills dom är helt borta så jag kan bli mig själv igen.

  Jag hoppas denna text får nån att tänka om sitt val att fortsätta/börja snusa. Inte bara plånboken kan ta stryk av snuset, tänk på det.

 151. Dennis skriver:

  Jag rökte och snusade i 25 år tills jag bestämde mig för att sluta på riktigt efter flera misslyckade försök i början på år 2014. Jag pratade med en husläkare och fick champix utskrivet. Jag förberedde mig i 2 månader inför mitt snusstopp och gjorde det. Jag blev förundrad över hur lätt det gick. Inga problem!!!! Champixen däremot lade jag av med efter bara nån vecka då jag fick sådana otroliga magsmärtor av det. När jag kräktes 3 dagar i rad av det så gav jag upp.

  Jag höll upp 19 månader. jag tappade sugen för nikotin t om på fester.
  Jag började tyvärr igen förra hösten. Vi fick världens kris i vårt äktenskap och jag började först att röka och sedan tänkte jag ” fuck it” hellre en snusare än rökare och började igen. Jag visste att jag skulle bli fast på 3 röda igen och det blev jag såklart.

  Nu har jag lagt av igen. Jag slutade för ganska exakt 6 veckor sedan. Även nu med champix. Jag vet inte om det hjälpte eller inte utan det var mest för att jag visste att det funkade förra gången.
  Personligen tror jag att det går lika bra utan. Det är bara att bestämma sig för ett datum, stålsätta sig och göra det.

  Hursomhelst. Jag har fortfarande begär, men det avtar mer och mer och är helt klart hanterbara. De går över på 10 sekunder. Fördelarna däremot är många. Jag sover så otroligt mycket bättre och känner mig mycket mycket friskare. Jag tror dessutom att snus är farligare än man tror och att de som ofta drabbas av förkylningar är de som snusar ( eller röker) mycket.

  Det är inga problem att snusa bara man bestämmer sig så det är bara att köra. Strunta i alla sk hjälpmedel som nikotintuggumin och plåster mm som bara förlänger plågan.

  lycka till alla!

 152. Anonym skriver:

  Sista dagen idag, har 1 prilla kvar. Önska mig lycka till. 16 år av snus och Cigg.

 153. Banarne skriver:

  Behöver tips på hur man ska/kan/bör göra för att sluta snusa då jag gått över från att vara storrökarare till att bli en-dosa-om-dagen snusare. Det gick smärtfritt men vill bli nikotinfri.

 154. Simon skriver:

  Hej!

  Här har ni mig!. En kille som började snusa i 17årsåldern. Hade rökt en del innan. Men det är ju som alla vet äckligt. Så snus var bättre.
  Såhär 17 år senare och 4 försök att sluta snusa senare så har jag äntligen kommit på vad som passar mig.

  Har alltid kört Cold turkey innan. Men den här gången gör jag annorlunda. Innan tisdag 14/6 snusade jag hela tiden. Alltid en prilla under läppen. Nu 20/6 tar jag max 3-4 snus om dagen.

  Tänker trappa ner lite till och sen sätter jag mitt datum.

  Det SKA gå.

 155. Johan Warholm skriver:

  Hej, jag var väl en storsnusare, en burk lös PR dag. I ca 18-19 år.
  Jag slutade tvärt, jag vet att det fungerar bäst på mig. (Jag har inte försökt att sluta med snus innan).
  Nu är det 18 dagar sen jag har snusat riktigt snus. Jag tar mig en tobak och nikotinfri ibland, helt änkelt för att det jag saknar mest är nog att ha något under leppen.

  Fördel så långt:
  – Jag känner mig frisk i munnen, huden (insida av munnen) känns bättre en jag kan komma ihåg.
  – Jag sparar pengar, klart jag vill spara mera när den nikotinfria också är borta. Men det går inte åt hälften, och det smakar inte snus.
  -Frun är självklart glad

  Nackdel så långt:
  – Jag har fortfarande kvar en stock med LD lös i kylen. Den skriker till mig varje gång jag öppnar kylen, ÄT MIG!!
  – Iblandt när jeg gör något där jag vanligtvis ville lägga i en snus (eller byttat det till en ny), kan det kännast lite tomt. Jag tar mig då en tuggummi, eller liknade.

  Jag har många kompisar som har slutat röka, eller försökt iallafall. Med dom vet jag att det är 80-90 % som började röka igen inom ca 30 dagar.
  Jag undrar på hur det blir framöver, är det värsta över, eller kommer det en riktig våg snart?

  Förlåt för min gramatik, är norsk..

 156. FriOmJagVill skriver:

  I hälften av mitt liv har snuset funnits där, 3 dosor i veckan, och idag är jag 32 år.
  Jag har aldrig tidigare försökt sluta, men nu gör jag min dag nummer 2.
  Det finns egentligen inget riktigt bra argument för att sluta snusa, till skillnad från rökning som förr eller senare leder till lungcancer.
  Ekonomisk aspekt, ja visst, men ändå inte den avgörande faktorn eftersom det kostar 3000 kr/år, något som inte påverkar mig särskilt mycket.

  Det är beroendet i sig som får mig att vilja sluta.
  Det faktum att mitt välmående hänger på en produkt som gjort mig beroende, och som jag behöver inta regelbundet för att återgå till mitt normala mentala tillstånd, det är vad som motiverar mig att sluta.

  Jag tänker inte lova en massa, utan tar en dag i taget och känner efter, analyserar och väljer vägen framåt. Kommer med jämna mellanrum att posta här så att andra kan ta del av min resa, om det är intressant.
  Något som jag vet kommer att vara till stor hjälp är träningen; gym, cykling och fotboll.
  Kickar därför igång helgen med ett hårt pass, hörs snart igen!

 157. FriOmJagVill skriver:

  Inne på min 3:e vecka.
  En sak som jag har reflekterat över senaste dagarna är hur enkelt det egentligen har varit att sluta om jag jämför med hur jag föreställde mig att det skulle kännas.
  Mina tankar då var baserade på det jag upplevde när jag var i min snusbubbla, dvs ett ständigt begär efter en ny prilla. Den smygande vill-ha känslan var som mest påtaglig på morgonen, och det var den som skrämde mig mest. Jag trodde att den känslan skulle hålla i sig mycket längre än det i själva verket gjorde.
  Faktum är att den intensiva vill-ha känslan varade endast under första dagen, och försvann successivt de efterföljande dagarna. Det var alltså ljusår enklare att sluta än vad jag föreställde mig, tänk på det när du läser det här.
  Idag har jag ersatt snuset med papper under läppen, och även den vanan måste läggas ned då den inte är nödvändig på nåt sätt. Men just nu underlättar det, och det gäller att metodiskt göra sig fri, inte förhastat.

  Andra saker som jag har lagt märke till är hur magen har känts.
  De första två veckorna var jag tvungen att gå på toan två gånger dagligen, jämför med max 1 gång per dag innan resan. Senaste veckan har det dock normaliserats, och jag känner mig som tidigare.

  Det är en befriande känslan att vara utan ett beroende. Det känns som att jag har lämnat fängelset och försöker nu anpassa mig till en ny tillvaro.

  Värt att nämna är att jag är vältränad och har alltid varit det.
  Vet inte om det hade känts annorlunda om så inte var fallet då jag saknar referensen att inte träna.

 158. FriOmJagVill skriver:

  Dags för uppdatering nummer 3.
  Det har varit upp och ner med suget känner jag, vissa dagar lättare än andra. Jag finner mig själv sakna snuset mindre och mindre för varje dag som går, men samtidigt förstår jag att det kan ta lång tid innan jag bryter mig loss från kedjan helt. Det är trots allt 18 år av konstant snusande som cold-turkey tagit slut.
  Jag är inne på min 7e vecka och har inte haft något återfall eller tankar på att börja snusa igen. Antingen gör man det ordentligt eller gör man det inte alls tänker jag.
  Det finns ingen bra tidpunkt att sluta heller, det kommer kännas lite tufft oavsett när.
  Har du tankar på att sluta?
  Informera din omgivning om dina planer och se till att planera in träningsaktiviteter.
  Det är dock myyycket lättare att sluta än vad många föreställer sig, men förbered dig på det värsta så att du inte har en allt för stor uppförsbacke att kämpa dig upp för när det beger sig.
  Föreställ dig ett liv utan snus, och hur din vardag skulle kunna se ut.
  Aldrig mer behöva planera ditt liv efter beroendet:
  Tog jag med snuset? Har jag tillräckligt med snus för dagen? Hur mycket snus ska tas med på semestern, kan tullen konfiskera mina stock?
  Var har jag lagt snuset, hittar inte dosan!? Känner hon att min andedräkt stinker? Har jag gula tänder? 200 kr för ytterligare tio dosor, kunde likväl bränt pengarna. Syns snuset när jag ler? Fan, nu har jag förstör detta förevigade foto!

  Kör bara, kör.

 159. FriOmJagVill skriver:

  Fortfarande snusfri och glad över att jag har valt det.
  Det är väldigt upp och ned när det kommer till suget, ibland mer, ibland mindre. Hög stressfaktor ökar suget mer, men aldrig tillräckligt påtagligt att man direkt mår illa, utan det räcker att ta ett djupt andetag och påminna sig själv om varför man har valt att sluta.

  Vanor bygger generellt på invanda mönster och oavsett vad det handlar om tar det mycket tid att bryta sig loss mentalt. Det handlar inte om nikotinet i sig, det handlar om att din kropp försöker normalisera situationen genom att återgå till en abnormal situation, och det är viktigt att man är medveten om detta.

  Jag kanske låter mer dyster nu än tidigare, men så är det inte. Jag har nog blivit mer insiktsfull allt eftersom tiden som snusfri fortskrider. Jag är beredd på att det kan ta flera år, så är det bara.

 160. Majsan skriver:

  Nu skriver jag orden här, så kan jag inte ta tillbaka det när det väl gäller. På lördag ska jag sluta snusa.

  Jag har snusat i 16 år med undantag från min första graviditet. Jag har snus från morgon till kväll. Jag har ofta snus i hela natten. Min strategi är att sluta tvärt. Sedan så tror jag att jag kommer att använda mig av Onico, framförallt efter måltider. Jag tror också att jag ska köra på kaffe-taktiken (kommer väl bli helt hispig…).

  Under min första graviditet hade jag nikotinfritt snus. Under min andra graviditet snusade jag några gånger, och har fortfarande så dåligt samvete över det. (Ingen shaming här, snälla. Jag vet att jag är en hemsk, vidrig människa).

  Nu är mina barn 6 och 4 år. Jag har fortfarande chansen att ge dem en uppväxt där deras mamma inte snusar, luktar illa i munnen och irriterat går omkring och letar efter dosan. Min andra motiverande faktor är att jag inte vill vara beroende, helt enkelt. Jag måste klara av det här. Sedan hoppas jag på fler belöningar i form av att man kanske känner sig fräshare, sundare. En vän sade att hon hade upplevt en stor fördel i ökad trötthet på kvällarna, och att insomnandet, men också nattsömnen, blev mycket bättre. Jag hoppas på det, jag med.

  Det jobbiga är att alla i min omgivning snusar. Väldigt många i alla fall. Men det är faktiskt också lite motiverande, för jag ska banne mig visa dem! Detta kommer jag inte säga på lördag. Jag stålsätter mig nu mentalt. Men jag är rädd för vad abstinensen ska göra med mig. Det återstår att se. 48 timmar. Efter 48 timmar blir det bättre. Intalar jag mig.

 161. FriOmJagVill skriver:

  Snart 3 månader utan snus.
  Livet leker som vanligt. Inga markanta skillnader vad gäller känslor, abstinens eller hälsoaspekter.
  Efter mer än 16 år av snusande är själva vanan att stoppa något under läppen det enda kvarvarande beteendet hos mig. Och då stoppar jag in en bit papper. Tror att jag förbrukar 1 toarulle/mån, men skämt åsido, det är de fysiska beteendena som har en tendens att hänga kvar.
  Jag tar som jag skrivit förr, en dag i taget och fokuserar på att vara snusfri resten av livet.
  Det är inte svårare än vad du gör det till, och det blir enklare och enklare för varje dag som går.
  Det ser ljust ut.

 162. michael skriver:

  American här – förlåt min dåliga grammatik (skylla Google).
  Jag hade använt Svenska General snus under 5 år. Ca 1-2 burkar per vecka. Jag slutade plötsligt före jul. Jag använde nikotintuggummi (4 mg) för de första två veckorna för att skära sug, och sedan över till normal gummi. Jag har varit snus fritt under 6 veckor nu, och jag känner mig bra. Jag har fortfarande sug men de är fysiskt (behöver något i läppen) snarare än kemisk. Det fungerar! Varje dag blir bättre!

 163. FriOmJagVill skriver:

  4 månader.
  Snusar fortfarande papper och suget efter att stoppa något under läppen gör sig påmind dagligen.
  Stor del av det beror just på att jag inte har slutat upp med pappret, och det bandet behöver kapas inom kort.
  Annars är livet som snusfri fantastisk. Känslan att inte behöva tänka på att konstant ha med snuset gör resan värd, och jag känner även att kroppen mår bättre.
  Jag kommer för alltid att vara snus- och nikotinfri, och den tanken är fantastisk skön att tänka på.

 164. FriOmJagVill skriver:

  Snart 6 månader som snusfri och tanken att börja igen är lika avlägsen som big bang.
  En insikt som jag har fått under dessa månader är att beroende är något man lär sig leva med, snarare än något som hastigt tar slut. Slutmålet är självklart att inte tänka på snus överhuvudtaget, men för tillfället känner jag mig nöjd med att parera tankarna, och acceptera att jag får leva med dessa ett bra tag framöver.
  Idag känns det inte särskilt annorlunda än mot två månader sen, men jag är övertygade om att om två år kommer det att kännas bättre än idag.
  Små steg, acceptans och en stark vilja. Har man dessa tre kommer det att gå som dans på röda rosor.

  Lycka till allihop!

  • Måbs skriver:

   Starkt jobbat till dig! Snart lär du va fri som en fågel☺
   Själv är man 15 och snusandet är i farten..

   • FriOmJagVill skriver:

    Tråkigt att höra. Hoppades någonstans att vi som har skrivit här inne är ett levande exempel på varför man inte ska börja. Hoppas du förstår vad du ger dig in på och att du hittar motivationen att inte fortsätta.

 165. FriOmJagVill skriver:

  Fortfarande snusfri och inget som helst återfall, inte ens en tanke.
  Att snusa känns förlegat och avlägset.
  Jag är stolt över mig själv, även fast det inte varit supersvårt.
  Stolt är jag mest pga det faktum att jag baserade mitt val att sluta snusa på att det just skulle vara exceptionellt svårt, och att jag gick in med inställningen att jag ska klara det.
  Det känns bättre för varje dag som går och jag tänker mycket på er där ute som ger er av på samma resa.
  Skriva gärna några rader och dela med er av upplevelsen.

 166. CF skriver:

  Det är skönt att veta att det finns andra(men de verkar inte vara många) som har samma erfarenhet
  som mig. När jag slutade röka för 5 månader var det en nedtrappning med nikotinplåster i fyra veckor, och sen dess har jag inte använt någonting. Först var det okej, men jag trodde att vanan att hålla i en cigarett och det orala behovet skulle vara störst. Jag hade absolut inte förväntat mig att det skulle ändra hela min personlighet från en skojfrisk och glad människa till deprimerad, arg och närapå självmordsbenägen. Det är som om det ändrade kemikaliebalansen i hjärnan, och jag har aldrig haft problem med oro och ångest såhär förut. Det känns inte som att jag har ett liv längre, jag vänder mig bort ifrån alla, och jag kan inte kontrollera min ilska. Jag har ständig feber, hjärtklappning och så mycket ilska att jag skadar mig själv och har sönder saker här hemma varje vecka; det börjar bli dyrare än att röka.
  Jag vet att det låter som en ursäkt för att gå tillbaka till nikotinet, men det känns som om jag är på väg att förlora allt och jag har inte varit på gott humör eller sovit ordentligt på över fyra månader. Varenda liten småsak växer till ett berg av svårigheter och jag kan inte sova för det är omöjligt att koppla bort oron. Förr somnade jag på 5 minuter! Jag bara väntar och väntar på att det ska vända, och bli så bra som alla pratar om. Det har gått 4,5 månader nu sen jag slutade med plåstren och jag har inte fuskat nån gång, men det blir ju inte bättre och det är superfrustrerande. Vill bara tacka för att det finns folk som berättar ärligt hur det är, det hjälper mig att läsa att det finns fler som faktiskt lider riktigt svårt av att sluta med nikotin. Jag hoppas att abstinensproblemen går snabbt över för er, och jag hoppas själv att jag mår okej till jul åtminstone. Annars går jag nog tillbaka till plåstren. Och ni som inte har några problem med abstinensen, ni har tur. Kram på er.

  • FriOmJagVill skriver:

   Det känns tråkigt att höra om din situation och hur mycket du behöver kämpa för att ta dig ur eländet. Du framstår som en väldigt stark person som trots dessa upplevelser fortfarande står emot och inte verkar ha en tanke på att börja igen. Den styrkan går inte att få utifrån, och det är nog också det starkaste vapnet du har i det krig som just nu pågår, kämpa på!

 167. FriOmJagVill skriver:

  Jag slutade snusa den 26 oktober 2016, dvs. lite mer än ett år sen.
  Det har inte varit lätt, men inte heller så svårt som jag förväntade mig.
  Med facit i hand, efter det gångna året, hade jag gjort precis samma val.
  Att sluta med ett beroende är ett val man gör som påverkar ens livsstil. Du frigör dig från tyglar som annars hade påverkat dina beslut.
  Jag tror inte att man någonsin kommer att vara helt fri från beroendet, men man lär sig leva med det och det är denna insikt som är viktig att upplysa om.

  Det här blir mitt sista inlägg.
  Lycka till alla tappra kämpar, gör era val och håll fast vid dessa.

 168. Soffan skriver:

  Dag 2. Eller dag 1 beroende på hur man ser det. Huvudvärk. Trött. Inte det minsta motiverad, men inte heller sugen på snus. Jag bara bestämde mig för att nu får det vara nog. Hur lång tid tar det innan det fysiska beroendet försvinner? Intalar mig själv att jag fixar detta.

 169. Soffan skriver:

  Dag 11. Det går ganska bra, men är deppig, ledsen, gråter.

 170. David skriver:

  Dag 6 utan snus. Kör med tuggummi och Läkerol istället.

  Minskade snusandet till bara två påsar om dagen innan jag slutade helt, så det kemiska beroendet är säkert borta nu. Som mest snusade jag väl en halv dosa per dag. Kan rekommendera att skära ner så mycket som möjligt innan man slutar helt.

 171. Deffa Snus skriver:

  So it begins. Är långt utanför Sverige och här finns inget snus. Det är bara att bita ihop, skall bli en intressant första vecka.

 172. Danlo skriver:

  Är inne på mitt tredje dygn som nikotinfri nu, idag känns det ganska lugnt faktiskt. Blev dock sjuk med feber i lördags och det har hjälpt nåt enormt! Snuset smakar liksom aldrig bra när man är sjuk så jag passade på att bestluta att inte snusa från och med söndagen. Jag har börjat och slutat 8-10 ggr i mitt liv och jag börjar tröttna på det, har haft års-långa uppehåll flera gånger.. Jag tycker ändå att det är ganska lätt att sluta snusa, men nu jag vill verkligen slippa skiten.. Hoppas det går vägen den här gången. Ska försöka få in nya ordentliga tränings- och matrutiner i samma veva. Det är nog en del man behöver förändra för att inte falla tillbaka gammal vana.. Lycka till allihop!

 173. TT skriver:

  Har snusat i nästan 40 år och imorgon ska jag sluta, det blir tufft men beslutet är oåterkalleligt.
  Lycka till ni andra som tagit det stora beslutet!

 174. Akke skriver:

  Är sugen på att sluta snusa, har försökt o trappa ner vilket har funkat hyfsat, men jag är öppen för alla tips. Legat på 1,5 dosa per dag, o har trappat ner till 1 dosa som mest, snusat i ca 8 år. Det känns sjukt svårt, men jag vet inte, någon som har några hjälpande ord? Funderat lite på olika hjälpmedel också, nikotinfritt kändes ganska bra, men blev lite skraj när man läst lite artiklar om karies och så. Vettefasen, har ni några tips? / Akke

  • SnusChrille skriver:

   tips? Det enda jag kan tänka på är, vill man så slutar man, jag har snusat i typ 25 år. Och nu är jag så jäkla less på att vara beroende och snusa bara för att. det är ju knappt gott längre, det är bara beroendet som spökar. Jag har 6 dosor kvar av mitt äckliga budget snus som jag köpte för jag tänker att om det är äckligt och jag tvingar mig att snusa de sista dosorna kommer jag klara av att sluta. Kan ju vara helgalet men fasen jag är less på skiten och vill inte snusa konstant längre. Pissmög.

 175. Ulla skriver:

  Jag har snusat i nästan 20 år. Ett uppehåll när jag var gravid första gången (andra gången klarade jag inte det) Är egentligen inte så motiverad att sluta men har börjar vakna runt 04 varje natt och kan bara somna om efter en stunds snusande. Fruktansvärt! Inatt vaknade jag 03 och vägrade ta en snus innan 06 vilket innebar att jag låg vaken. Måste trappa ner eller så kört sluta. Men jag tänker att jag börjar med att trappa ner till färre snusar per dag. Slutade förresten en gång innan jag var gravid också. Då sov jag i princip inte på en vecka och det slutade med att jag började smygröka och efter ett tag bestämde mig för att det ändå var bättre att snusa…. Snusar idag granit ca en dosa om dagen. Funderar nu om det är klokt att sabba julledigheten med ett snusstopp (dvs dåligt humör, mående och sömnbrist) Vilket skit!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*