Strategiförslag

 1. Bestäm dig för att sluta och bestäm ett datum. Klargör för dig själv varför du inte vill snusa längre. Vad sparar du i pengaväg? Skulle det vara skönt att inte vara beroende? Är det en utmaning mot en kompis? Bestäm ett datum som ligger ett tag fram så du har tid att vänja dig vid tanken. Föreställ dig att det kommer bli enkelt att sluta.
 2. Lägg upp en strategi för vad du ska göra när du blir sugen på snus, när du blir irriterad och när det känns hopplöst att sluta. De tillfällena kommer komma och du måste ha en klar strategi. Exempel på strategi vid snussug är t.ex:
  • Gå en promenad på 15 minuter, är jag fortfarande sugen, gå vidare
  • Ta några djupa andetag, spänn musklerna och slappna sedan av. Är jag fortfarande sugen, gå vidare.
  • Äta vad jag vill i rimlig mängd. Gärna gå iväg för att handla det. Är jag fortfarande sugen efter detta, gå vidare.
  • Ta en dusch, fungerar inte detta får jag kila iväg och handla en burk snus, men jag måste först säga det till någon jag känner.
  • Är jag fortfarande lika sugen får jag snusa.

  Poängen är att man ska veta vad man ska göra vid de svåra tillfällena, och följa ett antal steg. Min upplevelse är att man efter något eller några steg aldrig tycker det är lika svårt som innan. Det har aldrig gått så långt som att jag kommit till sista steget och verkligen tagit en snus. Men det är viktigt för hjärnan att veta att det finns en möjlighet.

 3. När du har strategier på plats så inväntar du det datum du bestämt. Säg till att du kommer sluta till dina närmaste, du kommer behöva deras stöd ibland.
 4. Sätt upp små delmål: jag ska klara en dag. jag ska klara tre dagar. första veckan. första månaden. Belöna dig för varje uppnått mål och var inte rädd för att skryta!
 5. Utbyt erfarenheter med andra i samma situation, skriv t.ex. i forumet på denna sida. Håll igång fysiskt, även om du inte har möjlighet att träna. Promenera!
 6. Ge inte upp! För varje dag utan snus blir det lättare!

För mig har dessa steg fungerat väldigt bra och gjorde att jag kunde göra mig fri från ett 13-årigt intensivt snusande. Dessutom var det inte alls lika svårt som jag hade föreställt mig. Lycka till!

121 kommentarer till Strategiförslag

 1. Sebastian skriver:

  Jag brukar köra jättekorta, hyfsat ansträngande träningspass. T.ex. 20 armhävningar ggr 3. Olika typer av träning med hantlar i några minuter osv. Tycker abstinensen släpper i ca 20 – 30 minuter efter ett sånt litet pass 🙂 Testa det!

 2. Jonte skriver:

  Hej har snusat nu i snart 6 år försökt sluta typ 20ggr e jäklit skraj för munhålecancer och andra skador i munnen funderar starkt på att lägga ned!!!

  • Charlotte skriver:

   Fokusera på bra saker så är det lättare att sluta. Tänk på hur fräsch du kommer att bli i munnen och hur bra ditt tandkött och dina tänder kommer att må. Gör ingen stor grej av det när du slutar. Se till att göra det när du gör en annan förändring i ditt liv, så att du har fokus åt ett annat håll och inte bara snuset. Eller när du skall göra något annat kul så att du har fokus på det.
   Värsta tiden är de första dagarna, för då kallsvettas man och kan ha svårt att sova. Men efter 2-3 veckor utan snus så har du klarat dig. Du bör absolut undvika alkohol och löjliga kompisar som inte respekterar ditt beslut.
   Du kommer att lyckas.

  • Anonym skriver:

   SLUTA SNUSA NU ELLER MÖT DE HEMSKA KONSKVERERNA

 3. Henrik Smedmark skriver:

  Dag 5 -1,5 mil löpning, styrketräning och bastu dövar åtminstone tillfälligt demonen. Förra gången jag försökte sluta (för 20 år sedan) var fysisk utmatning det enda som hjälpte. Det ser ut som det är likadant denna gång.
  Onico, minttabletter, servettbitar börjar ge en liten lindring.

  • Henrik Smedmark skriver:

   Ibland är det svårt att räkna, det är den sjunde dagen.

  • Daniel skriver:

   Det där med servettbitar var smart. Man river av en liten bit som man knycklar ihop och lägger under läppen. Fungerar väldigt bra tillsammans med Niquitin plåster. Jag tycker att det är lättast att sluta med hjälp av plåster. När jag kommer ner till 7 mg per dygn och har två plåster kvar, så delar jag varje plåster i två delar. Det är viktigt att stoppa tillbaka andra halvan i förpackningen, samt tejpa igen så att inget nikotin dunstar ut. Så det blir alltså fyra dagar med 3.5 mg nikotin per dygn. På det sättet så sprider man ut abstinensen över tid utan att det känns jättejobbigt som det gör när man lägger av tvärt.

 4. mia skriver:

  jag har klarat mig sedan 22.30 igårkväll. Nu spränger huvudet & jag är svinirriterad. RAAAAAAAAAAAAAAAAV!

  • Dick skriver:

   Många som säger att de får ont i huvudet å abstinens, Jag har inte snusat nikotin på snart 3 dygn å känner egentligen inte av det alls, har inte mer sug efter snus nu än jag haft 10 minuter efter jag spottat ut en snus, saknar mest att ta en snus å en kopp kaffe efter maten, och jag är lite hungrigare tyvärr,

 5. Fredrik. skriver:

  Sen 18.00 idag. Känner mig lugn, hoppas på att klara mig igenom morgondagen utan sammanbrott.

 6. Fredrik. skriver:

  25H nu. Känns hur bra som helst.

 7. Fredrik. skriver:

  51H, Stress är svårt. Annars går det bra, tror jag.

 8. Tobbe skriver:

  Har äntligen hittat min vilje styrka med att sluta snusa, har försökt några gånger tidigare men då har det inte funkat men nu så har jag slagit näven i bordet och tänker att snuset ska inte vinna över mig den här gången.

  • jörgen skriver:

   sluta gynna tobaksbolagen gott folk… detta fick mej att sluta snusa efter många års slaveri med snus…. fyll en burk med 1 deciliter havregryn,, tillsätt lite vatten.. rör om med sked tills den får en färsksnus konstistens… för över till en vanlig dosa .. strö över rikligt med ingefära vilket är en vetenskapligt nyttig krydda.. forma till en prilla.. detta river gott vid inläggning
   kan tillochmed somna med detta på natten då det bara är nyttigt…

 9. Alex skriver:

  Jag har inte snusat på en hel dag nu, men har tuggat tre nikotintuggummin under arbetspasset och rökt två cigg. Vad tycker ni är smartast: vänja av sig nikotinet med hjälp av Onico eller vänja av sig prillan under läppen med nikotintuggummin?

  • Håkan skriver:

   Ingen av alternativen. Totalstopp är det enda som funkar i längden, annars lurar du bara dig själv.

   • Tradistica skriver:

    Fel. Det är helt klart bättre att köra Onico tills den värsta nikotin abstinensen har lagt sig. Det är väldigt enskilt också hur man klarar av att sluta snusa. Finns ingen regel som passar alla.

  • jörgen skriver:

   Testa Detta: häll lite havregryn i en burk, tillsätt lite vatten, rör om tills den får en färsksnus konsitstens,, häll över smeten i en vanlig snusdosa,,, och nu det bästa: strö över ganska rikligt med ingefära som ju är vetenskapligt nyttigt.. forma till en prilla och den sköna rivande känslan innfinner sej:-) jag har inte snusat på 3 veckor nu å de fungerar kanon… kan tillochmed somna med prillan under läppen,,,

  • Anonym skriver:

   Jag tycker att det bästa är att fucka lite med hjärnan – så den inte fattar vad som är nikotin och vad som är annat: helt enkelt att hejvilt blanda nikotugg (när du verkligen måste) med vanliga tuggummi, onico och ingefära under läpper, och att ta en succesiv nedtrappning av själva niktoindosen.
   Sen när det är stopp kommer det ändå va klurigt att inte få något. Men då tror jag på att äta allt du blir sugen på (det kommer gå över pga du vill ha allt hela tiden och det tröttnar kroppen på efter ett tag) och ha saker du sysselsätter dig med. Räkna med humörsvängningar och skörhet, men det går över och blir livsenergi sen!!

 10. Christer skriver:

  Varför ska man svamla så mycket? Det finns två alternativ.

  1) jag vill snusa, fine! fortsätt med det.
  2) jag vill sluta, fine! sluta, sluta bara och snusa, NU! Inte imorgon eller om en vecka. Sluta bara nu direkt. Skit i nikotinfria portionspåsar, nikotinplåster, och allt vad det nu heter. Det är bara sluta och härda ut.

  Jag slutade bara mitt i allt 6 juli 03:53, vilket borde bli ca 74 timmar nu. Snusade i ungefär 8 år, rökte i 3 år innan det. Så det känns skönt att bara sluta ”cold turkey”

  Visst finns suget kvar i kroppen, huvudvärk, ledvärk, synen (ser sämre ibland), och allt det. Men det går nog över. Bara ge sig fan på något och tänka på att man sparar ca 2400 kr per månad, ganska så mycket pengar 🙂

  Ha en bra dag!

  • Anonym skriver:

   Helt rätt

  • Brumbrum skriver:

   Gjorde exakt på det sättet idag. Gick upp 05.55. Åt frukost. Drack en kaffe och tog en snus. Det var sista snusen på väldigt länge för min del, kanske för alltid. Anser ibland att det är barnsligt att snus menmen stå för vad du gör o ta ett säkert beslut

   • Lennart skriver:

    Snusat i över 40 år, men var lite slö en dag och köpte inget snus när jag åkte hem från jobbet så jag blev utan snus en kväll. Har nu inte snusat på två veckor. känner mig fortfarande lite yr och snussugen ibland men det blir bara bättre och bättre.

 11. Sofia skriver:

  Tack för att det finns någon som tar tag i det här med att sluta snusa. Annars har man ju bara sett hjälp till att sluta röka överallt. Jag har försökt sluta några gånger. Det längsta jag har hållt upp är en vecka. Sen har viljan svikit mig. När jag märker att jag klarar det så tappar jag motivationen och tänker att jag kan göra det någon annan gång.

  Men det blir svårare för varje gång. Nu kan jag inte sova och det enda jag tänker på är att allt skulle bli så himla mycket bättre med en snus. Mina humörsvängningar är inte roliga heller. Gråter och är allmänt förbannad om vartannat för att kunna vara lugn en ytterst liten stund.

  Den här sidan peppar även om det är lite just nu, så är det otroligt sporrande att se andra som lyckats, som känt likadant. Se folk som känner likadant som mig just nu. Jag håller på att bli galen!

  • Fredrik skriver:

   Ett bra tips som jag har lyckats med många gånger är att hela tiden tänka ”I morgon, då ska jag snusa. Men inte idag!”

   • Johan skriver:

    Tack! Den känndes bra.. Jag sa till mig själv efter att jag läst detta att imorgon ska jag snusa. och jag fick ett litet rus av lung genom kroppen.. Undra hur länge man kan lura sig själv på detta sättet? Tror du att jag får samma efekt när jag tänker det imorgon??

  • Anna skriver:

   Jag känner igen det där med att motivationen försvinner när abstinensen släpper. Jag tänker att innan dess är belöningen ”fan vad grym ja är som klarar detta” det snusen tillför: efteråt finns inget. Men det är väl just det där. Att alltid ha en bästa kompis under läppen, i fickan, som tröstar och lugnar, firar och belönar. Och det är kanske det en behöver omdirigera, till en verklig person eller till sig själv. Själv mediterar jag inte men jag tänker att det är ett alternativ annars. En stund att checka in med sig själv, eller ta kontakt med annan. Jag tror grundproblemet är ett flyktbeteende, från känslor eller tristess. Kanske dags att se vad som händer utan att döva det? Jag är inne på 6 dagen för denna gången och tror på allvar att detta blir sista gången.

 12. Pingback: 40. Snusa lös, ett bra tag | Tobbe Eriksson

 13. Milla skriver:

  Hej, 6 timmar sedan jag tog en snus…..hade inga planer på att sluta nu heller för den delen. Men glömde dosan när jag for iväg på jobbet (jobbar natt) Först hade jag ren och skär PANIK, men nu börjar det kännas mer och mer tryggt…..klarar jag mig såhär länge kanske jag inte ens behöver dem 😀 Men vill inte bestämma något än, bara smakar på upplevelsen lite att kunna välja att vilja sluta snusa.

 14. Per skriver:

  Jag har klarat mig i 1 vecka nu, efter dem första två dagarna blev jag helt tokig av abstinens visste inte vad ja skulle göra, testade o träna o allt, inget funkade så jag testade att börja mörda istället och det funkade! nu är jag uppe i mitt 5:de offer o det hjälper verkligen!

 15. Annika skriver:

  Uppe i 58 timmar nu. Killar i benen, kan inte sitta still. Har bitit på naglarna så ja nu knappt har några kvar. Små-äter och funderar på att ta mig ett glas vin ( kl 15:00 en måndag). Så jaa nog säger kroppen ifrån. Men fyfan va skönt att bli av med det en gång för alla. Som så många här skriver. Det är ett nervgift! Det är farligt för dig, allvarligt farligt och det märks på graden av abstinens man får när man slutar. Det är dessutom oatraktivt, dyrt och även om det brukade hålla mig skärpt och lugn så fick jag latheten, sömnsvårigheterna och de gula tänderna på köpet! Nu är jag fri!!!! Jag är 100 procent fri från beroende. Det är något jag vill lära mina framtida barn, och något min fästman tackar gudarna för, och jag – jag är fri, stark och bäst:)

  Ps: fint förslag att ge snuspengarna till en välgörenhetsorganisation. Tänk tanken att eftersom du valt bort nicotin-skiten så kan barn få gå i skolan å familjer få mat. Hejja karma-lagen! Ds

 16. Anonym skriver:

  Jag har en pojkvän som håller på att sluta snusa, hur ska jag hjälpa honom på bästa sättet?

 17. Slagverket skriver:

  Jag SKA sluta om 2-3 dagar. Jag snusar upp mina sista 3 dosor, det unnar jag mig 🙂 Men denna gång prövar jag nicotin plåster. Förra gången jag slutade (ca. 6-7 år sedan), körde jag ”cold turkey” och blev helt knas. Efter 3-5 dagar blev det bara värre tills det klingade av efter ca. 4 veckor. Jag pallar inte det denna gång. Men visst, kanske blir det bara att samma fenomen kommer senare om jag kör med plåster? Jag får väl se. Men jag är helt enig med de som kör ”cold turkey” att det är motiverande. För inte FAN kan nicotin vara nyttigt när kroppen beter sig som den gör när man slutar. Till de som inte får diverse ågren, gråt, svett, yrsel, humör m.m. när ni slutar. GRATTIS!!! Det är FAN inte kul att genomlida. Nu skall jag träna som ett djur för att en gång för alla göra mig av med detta elände. Min morot/belöning är att ge mig själv 1 vecka i Alperna varje år. Jag skall blunda och tänka på Mermoladas 12km långa pist från 3245m när det känns tungt!

  Ha det!

  • Slagverket skriver:

   Jag slutade sedemera 14/2 kl 16:30 (spottade ut sista 2 påsarna av Probe Whiskey).

   Valde ”cold turkey” även denna gång.

   Nu kom ”utanför kroppen” känslan dag 1. Är så in i H ”spacead” av att inte få nicotin. Nu uppe i 55hrs sedan sista ”fixen”. Går ok, men riktigt ap-seg-irritabel-ko-ko i skallen. Som jag tidigare konstaterade, detta är pga av brist på nicotin (så är det ju) så är nicotin ingen liten harmlös ”drog”…

   Jag hänger i. Hoppas det blir lite respit efter 72hrs… Tyvärr har jag för mig att det först var då som det började bli riktigt tufft…

   • Slagverket skriver:

    Ca. 72hrs nu! Har faktiskt lagt sig lite tycker jag. Fortfarande en ”utanför kroppen” känsla i skallen och irritabel samt känner mig ”stressad”, kliiiiig inombords. Men, det planar ut tycker jag… Skall nu köra ett 30 min funktionsstyrkepass. AHRG!!

    • Slagverket skriver:

     Är nu uppe i 12.5dygn. Har inte haft något ”panik-abstinens-ågren” anfall på ett par dagar nu. ÄR fortfarande som en ”klåda” inombords samt att jag känner mig lite halvborta i skallen. Men det har ljusnat betydligt sista dygnet. Bara att hänga i!!!

 18. Studenten skriver:

  Alltid kört två portionsprillor samtidigt de senaste två åren och brukat nikotin i kanske fem år. Inser att det är löjligt jämfört med andra, men det lär väl bara bli svårare tänker jag.

  Mitt problem är att jag liksom inte riktigt vill sluta.
  Jag vet att jag borde, att det är dåligt, dyrt, ”äckligt”, svagt.
  Jag har gått ner till en prilla i taget och dubblat ”intervallerna”
  Trappar ner över sikt.

  Allmänna kommentarer? Och hur undviker man att trycka i sig annat för att minska begäret?

  • hanna skriver:

   Du kommer käka massor under första perioden, det är bara att låta det ske och när det suget börjar försvinna är det bara att träna bort de 5 kilo du går upp, för det kommer du gå upp, nästan garanterat.

 19. Johan skriver:

  Två veckor utan snus eller någon form av nikotin,
  känns underbart att jag kunde vara såhär stark.

  Mitt råd är:

  Skippa ursäkterna
  Sluta tvärt
  Få bort vanan att ha något under läppen.

  Det är hemskt i tre dagar sen jämnar det ut sig och suget kommer i vågor,
  träning och turkisk peppar (dock inte under läppen)
  har varit min grej.

  Kom igen alla !!!!

  • d skriver:

   Det stämmer faktiskt! De tre första dagarna var värst! Jag är inne på dag nr 4 och det känns lugnare. Så tänk på det alla som börjar, dag 4 går det värsta över!!

  • Anonym skriver:

   Åh jag fattar vad du menar, men måste säga att den här hårda inställningen med ”skippa ursäkterna” inte alls funkar för mig! I sak har du ju rätt, men för mig funkar bara lirkande, lust och belöning. Att välja att sluta, att känna sig duktig, träna, hålla sig sysselsatt och någon att fira varje liten minimal milstople med är av största vikt för mig!
   Sen är alla vägar, knep och tips svinbra, då vi är lika många slutare som strategier!

 20. Jessica skriver:

  2 dagar snusfri och värst är rastlösheten… man inser vilket gift man haft i kroppen nu när man slutar tillföra det…. På 2 dagar har jag haft följande symptom.. rastlöshet, humörssvängningar, trött & övertänd om vart annat, ont i huvudet, svidiga ögon, svettningar, frossa, svårt att sova.. men det roliga är att jag har en snusdosa med mig hela tiden och när abstinensen är som svårast frågar jag mig själv om jag vill ta en snus för jag har ju det tillgängligt, men hittills har svaret varit nej… så ska det fortsätta… Kämpa på alla…

 21. Anonym skriver:

  Det är bra jobbat vi måste klara det här Jag kör med ingefära lycka till allihopa

 22. Peteralmunge skriver:

  Det är bra jobbat vi måste klara det här Jag kör med ingefära lycka till allihopa

 23. hanna skriver:

  1 månad imorgon! Det som hjälper bäst är att vara jäkligt enveten och bestämd, det funkar bäst på mig.

 24. Anna skriver:

  Inne på min andra dag.. Känns som en frihet på nåt vis ;D

 25. Rickardo skriver:

  Snusade i 5 år. För två veckor sedan blev jag lite äcklad när jag spottade ut en prilla. så jag slängde hela dosan, och det var det. Inte svårare än så. Bara man bestämmer sig på riktigt, så är det ju inga konstigheter. Enda problemet är vanan att ta en snus till ex. efter maten osv.

 26. John skriver:

  Dag 4 var den värsta hittills. Jag var så arg, och så ledsen igår. Och för att inte tala om oförmÅga att skita… Kaffe och snus pÅ morgonen har ju varit min grej för magen… När ställer sig kroppen tillrätta?

 27. chan skriver:

  testar bara lite, 2dar utan snus, känns SJUKT JOBBIGT

 28. Flygaren skriver:

  Snusfri 16 dagar. Första dagarna gick jättebra. Hade känslan av att vara ”hög”. De sista dagarna har dock varit värre. Jag har inget sug efter snus. Däremot är jag riktigt deppig. Inget kul med något alls. Helst vill jag bara ligga under täcket hela dagen. Dessutom känner jag mig som en tickande bomb som bara väntar på att brisera. Blir otroligt arg för småsaker. Några tips på hur man blir av med deppigheten och ilskan?

 29. Mathilda skriver:

  Snus fri 11 dagar gick bra första veckan sen har det gått rakt åt helvete. Blir arg för allt och är arg 24/7 värsta jag varit med om. När fan ska detta försvinna? Jag är odräglig haha

 30. Red skriver:

  Varit fri i 1 vecka nu. Jag tränar 4 ggr i veckan för att lindra abstinensen, det funkar ganska bra. Har börjat vakna fräschare, piggare och med mer energi . Känner att den mentala styrkan har återvänt . Men det absolut viktigaste är att man börjar tänka klarare och mer positivt. Kampen är inte över men jag kommer besegra den och det kan ni också …

 31. Jessie skriver:

  Över 2 dygn utan snus /nikotin!ska bli fri denna gång!!! 😀

 32. Freddan skriver:

  snus fri i 3 veckor nu fy vad jobbit det är i dag tänker på snus hela tiden ska det vara så här trodde det skulle ge sig. håll ut nu

 33. RK skriver:

  Snusfri 3 dagar efter ett 23-årigt beroende, jag är ingen bra människa idag men med viljan och förnuftet ska det gå. Heja alla som föröker att sluta.

  • Johan skriver:

   Starkt har varit snusfri i 12 minuter efter 1 dosa om dagen i 22 år cirka. Bara kastade dosan i soperna på jobbet. Ska bli kul o se om det går. Planerade att sluta i morgon men blev peppad Nu:)

 34. HG skriver:

  (Efter att ha använt skiten i ca. 40 ÅR) Den Sjätte Dagen: Abstinensen e tillbaka. Det går upp och ner, men som tur e har man skyssta vänner och arbetskollegor som stöttar och får en att hålla modet uppe. Vilket faktiskt är det viktigaste rådet …

  Det är ganska svårt att gå och handla, när kassan som e öppen är där snuskylen står..

 35. sissi skriver:

  har vatt fri i 3,5 månader…Jag vet att det finns olika tips som funkar för olika personer men något som motiverade mig var när jag plötsligt tänkte på en jobbig period i mitt liv som var väldigt sorglig…nu när jag trots allt överlevt det så är det uppenbart att INGET kan vara värre än det och att jag vet att sluta snusa är LÄTT!
  så lite perspektiv, positivt tänkande å placebo kan hjälpa=)

 36. kjellb skriver:

  Startade idag, 21:00

  23:15 lång väg kvar? /:

  ibland önskade jag att jag bara snusat portion, men ikke. har bara en kännsla att baksnusande har större effekt!

  Snusat 8år , saftig bak snus )=

 37. Caroline skriver:

  Nyfikenheten tog mig till sidan.. Hade inga planer om att sluta snusa överhuvudtaget. Men helt plötsligt så åkte snusen ut & dosan blev kastad! Ni inspirerade mig. Nu ska 9 år väck – en dag i taget..!

 38. Thelastone skriver:

  Hittade denna sida på google och kollade upp den
  Genast, jag kände mig träffad direkt och känner igen
  Mig i många av er . Jag har försökt slutat snusa många
  Gånger men misslyckas alltid troligtvis pga av mitt egna tänk
  Och brist på motivation, men efter att ha läst era kommentarer
  Med jobbig men positiv framgång så gick jag in i köket å slängde
  Snus dosan !.. Denna gång ska jag vinna över mig själv.
  Tack för inspirationen!

 39. Patrik skriver:

  Snusat i 20 år, Började med portion, sedan lös och sedan tillbaka på portion nu. Har aldrig tidigare försökt sluta. Har två barn, nu 3 och 5 år, som börjat fundera vad det är för nåt som pappa stoppar under läppen och fick då förklara att det är en jättedum ”vuxengrej” som man inte ska hålla på med… Som flera andra skrivit så är det ju inte direkt pedagogiskt och jag gick då för några dagar sedan och köpte en dosa tobak- & nikotin-fri Onico istället för en General…
  Tog några få riktiga snusar på hela dagen i går och idag har jag tagit en enda. Instämmer i symptomen av abstinensen som flera andra beskrivit. Lite yrsel, koncentrationssvårigheter, godis-sug, trötthet och ”sprallighet” om vart annat… Ska verkligen ge detta en chans….

 40. Kim skriver:

  Har aldrig varit snussugen när jag haft sex. Så nu kör vi så att det ryker 🙂 inne på dag 10, känner igen samtliga symptom… Bit ihop och fokusera på annat. Fysisk aktivitet är det bästa..

 41. Emelie skriver:

  Klarade 12 timmar sen belönade jag mig en en dosa general!! Helvete, hittar ursäkter för att inte sluta. Min strategi nu, är att den här dosan blir den sista någonsin!

 42. Anders skriver:

  Dag 2 av frihet från nikotinets bojor. Har snusat i 16 år (1 dosa dan)
  Det som verkar fungera för mig är koffein, ett ämne som också har en belöningseffekt i hjärnan. Vet att det är dumt att ersätta nikotin med koffein, men det verkar vara det enda som funkar för mig.

  Kör hårt alla som försöker sluta!

 43. Samuel skriver:

  Jag har slutat snusa säkert 20 ggr + samma sak med koffein så jag har arbetat upp en rutin som verkar fungera ganska bra nu. Hade inte snusat på ett år, men för fem dagar sedan behövde jag en liten energikick och tyvärr tar det inte längre än så att gå in i ett fullfjädrat beroende igen. Det som fungerar för mig är att trappa ner hastigt under två dagar, 2 snusar första dagen, sedan 1 snus andra dagen och sedan ingenting. Jag tycker att det jämnar ut abstinensen något. Sedan är abstinensen värst efter 3 dagar sedan sista snusen och klingar sedan av långsamt så att man kan fungera som människa efter en vecka igen, om än något omtöcknad.

  Att jag är här inne beror på att jag ville veta om någon försökt med långsammare utsättning och hur det har fungerat. Problemet med att sluta är ju alltid att det finns saker i kalendern som kräver att hjärnan är i någorlunda skick, så jag hoppades på att det fanns en ”omväg”. Men det är väl önsketänkande förmodligen.

  Lycka till, alla quitters där ute!

 44. maijs skriver:

  Fysisk ansträngning tror jag på, men hur gör man när man är på jobbet? Där kan man inte bara droppa 50 squats. Tycker det är så otroligt pinsamt när jag får mina abstinensaggroutbrott. Haha, jag blir helt vansinnig och självmordsbenägen på samma gång. Allt tar dubbelt så lång tid för att ilskan sinkar en. Blahh.

 45. Malin skriver:

  Jobbar på en arbetsplats där de flesta snusar, hade aldrig fått för mig att sluta snusa ensam där! Igår sa en sa en av kollegorna att han skulle sluta å då tänkte jag de var guldläge att hänga på! Har snusat i 17 år! Abstinensen är enorm! Fryser å svettas omvartannat, hjärtklappning, arg som ett bi, ledsen å nedstämd över att de känns som man gör sig av med en ”kompis”! Fick prova plåster idag å de hjälpte mot nedstämdheten! Har nu varit snusfri i 36 timmar!! Ångesten är total nu, Jag ska fan klara detta! Pengarna som jag kommer spara på att sluta får bli en resa till mig å min son!!

 46. jonte skriver:

  Nu jävlar åker dosan åt helvete. Har snusat ettan lös i ca 25 år och jobbat på byggen som
  snickare och det har vart omöjligt att sluta när
  hela skift laget snusar.men nu har jag bytt jobb
  och då hoppas jag att det går (lite)lättare…..
  nu börjar fajten!!!!!!!

 47. Johan skriver:

  Hej,

  Har varit snusfri sedan 28 november 2013. Anledningen var att jag var hos tandläkaren och fixade mina tänder och de sa att jag inte fick snusa på en vecka… Och om jag började snusa efter en vecka så skulle problemen sakta komma tillbaka.. Så jag kände att det var lika bra att försöka sluta (igen) men denna gången kändes det som att jag hade en anledning, mer än att jag vill och att det är inte hälsosamt… Men en konkret orsak.. jag höll upp den dagen i några timmar tills jag skickade ett sms till min fru att hon skulle köpa Oliver twist.. Jag använde Oliver Twist fram till och med Julafton då min sista dosa tog slut. Den 25 var jag på väg till Tobaksaffären för att köpa en ny dosa men vände om och körde hem.. Det skulle ju bara vara under en kort period som jag skulle ha detta som ersättning.. så nu får det vara slut på all nikotin.. och idag har jag varit snusfri i 44dagar och nikotinfri i 18dagar.. Suget kommer och går.. och ibland blir man smått galen.. Jag har gått upp några kilo i vikt sedan jag slutade men det är bara bra för jag har alltid varit lite i det tunnaste laget.. Jag hoppas verkligen att jag inte faller tillbaka igen.. Detta var min sista last.. Vi lever ett hälsosamt med bra mat och mycket träning… Jag har sedan några år tillbaka blivit av med mitt Coca Cola beroende och som sagt nu var det bara snusen kvar… Fortsätt kämpa Alla!!! Låt inte generalen bestämma över er!!

 48. olle skriver:

  Hej; Min ålder 35 år snusat i 18 år har lagt ca 5000kr om året på snus priset ha gått upp 1996 kostade en general lös ca 20 kr idag 52kr
  Men nu har jag inte snusat sen två i natt alltså för 21 timmar sen.känner samma som lite abstinens inte jättefarligt huvudverk i bland gråtande ögon nästan lite snorig varm.i morgon blir det att gå ut 3 km och lite yoga tror jag känner som idag .men jag tänker så jag har lutat kommer aldrig mer att snusa kostar för mycket på ett halvår skulle jag kunna köpa mig en dator för pengarna eller en resa

 49. Erika skriver:

  Hittade sidan just innan jul. Det blev det klassiska nyårslöftet att sluta snusa. Jag har snusat av och till, mest till, i ca 10år. En dosa per dag och ibland mer.. Den här gången har Jag trappat ner, hade några helt snusfria/nikotinfria dagar. Nu har jag tagit ca 2 eller tre portionsusar efter jobbet. Så när den dosan är slut (inte långt kvar) så blir det helt av. Morgonen och under dagen går det bra, ett extremsug vid lunch men sedan går det bra. Kvällarna är värst, rastlös till tusen och tänker på snus nästintill hela tiden. Men klarar jag dagarna ska jag fixa hela dygnen. Det enda jag tycker hjälper är att hålla sig sysselsatt, fysiskaktivitet, har gått en hel del och bakat, städat m.m sedan att tänka på hur mycket jag sparar och att jag faktiskt sover bättre. Det trodde jag aldrig! Det är bara att hålla i, stå ut!!

 50. Olle skriver:

  Har snusat i 30 år och har nu lyckats att sluta. Sluta röka var väl inga större problem när man kunde gå över till portionssnus ……..men sluta snusa. Provade massor med ggr men misslyckades.
  Mitt tips är att köpa snus med smak och sedan köpa nikotinfritt med samma smak, köp 2 dosor varje gång och blanda i dosorna.

  Jag är pensionär och kan styrketräna, promenera, cykla när abstinensen blev för stor. I början tränade jag minst 2 timmar per dag.

 51. Malin skriver:

  Snus fri fem dagar, efter ha snusat i 7 år och rökt 7 år innan ja började snusa! Mår inte bra iriterrad, kryper i kroppen känner mig ledsen ingen glädje alls, sover 3-4 timmar per natt! Lycka till allihopa kämpa på

 52. seppo skriver:

  Hej jag börja snusa när jag var 8år snart fyller jag 50 år jag snusar 2 dosor på en dag. Nu har har jag kämpat i 2 veckor. V 1 inge snus v2, 4 dosor på en vecka + nickotinploster.
  har någon ett tipps som funkar utan att hålla på & träna det är det tråkigaste jag vet. Jag vill sluta för att jag tycker det har blivigt för dyrt.

 53. Johan skriver:

  2 timmar 11 minuter. Händerna skakar, serut som saker fladdrar under vatten. Fötter rör sig utan kontroll. Känner mig illamående, ont i huvudet. Vill ha tillbaka mitt gift.

 54. RobinT skriver:

  Uppehåll sedan 11:30, nu 3,3h.. Händerna börjar klibba, hjärtat banka, benen skaka. Har en position på företaget där spontana infall av ilska och frustration inte passar sig. Promenader finns inte tid för på arbetstid, då ska man arbeta. Kan någon hjälpa mig att inte avsluta kvällen med ett besök på närmsta bensinstation? Mitt största problem kommer vara humöret, det har varje gång fått mig till att börja snusa igen. tips tips tips?

 55. JAY skriver:

  Har tre prillor kvar i min dosa. Efter det är det cold turkey…

  Det här kommer gå jättebra!

  Skall försöka uppdatera så ofta och så utförligt som möjligt.

 56. equaltonone skriver:

  Bestämde mig för att sluta när jag fick veta att jag ska få mitt första barnbarn! Han/hon ska INTE ha en farmor som snusar!! Så är det bara!! Både den blivande mamman och pappan slutade bums.
  Men ett nikotinberoende som varat i nästan 40 år tar ut sin rätt….
  Jag hade inte bestämt vilken dag eller så utan jag bestämde att den dagen när jag tycker att morgonsnusen är äcklig så slutar jag! Det blev på långfredagen! Dock så är jag en fegis och hade laddat med nikotinplåster. Jag vet att jag inte kan använda tuggummi, för det har jag provat förr och jag tuggar bara mer och mer och då slutar det med att jag tycker att jag kan lika gärna snusa.

  Nu, nästan två veckor efter den sista prillan och med 21 mg/16h plåster så upplever jag ändå att jag blir snurrig i skallen och jag har haft en hel del huvudvärk dessutom. Dock är jag inte ett dugg sugen på snus….Maken snusar så det finns fri tillgång här hemma!!

  Någon annan som har använt plåster och ändå har abstinens? Hur mycket nikotin får man egentligen i sig via snuset? Har snusat ungefär en dosa extra stark portionssnus om dagen i många år, typ all vaken tid!

  Jag vågar inte ens tänka tanken att sluta helt utan ersättning, tror på riktigt att jag skulle dö då…..Men idag sitter jag här och vill verkligen bli av med ALLT nikotin helst igår!!!

  Humöret klarar sig bra här och jag är som sagt inte alls sugen på att snusa, men hjärnan verkar vilja ha mer nikotin ändå!!

 57. Jimmy skriver:

  Var inte planerat på något sätt. Har väl 6-7 dosor (varvar portion med lös) kvar i kylen så möjligheten finns att ta en prilla nät andan faller på. Har försökt sluta flera gånger tidigare och upplevt det som väldigt jobbigt. Nu är jag bara på första dagen ca 9 timmar och allt som känns av är lite seghet i skallen. När börjar abstinens besvären komma? Är lite nervös för att humöret ska svikta?

 58. Carina skriver:

  Jag har snusat i 20 år, som mest (senaste åren) tre dosor skruf tranbär per dag. Det blir helt sjuka pengar på ett år. Dessutom sabbar det tandköttet och det får man liksom inte tillbaka.

  Jag slutade på min 38-årsdag den 24/3 2016, dvs för 6 dygn och ca 15 h sedan.

  Till min hjälp har jag Champix, så det är inte lika eländigt som när jag försökte sluta för 8 år sedan. Exempelvis har jag ingen huvudvärk. Tyvärr har Champix många biverkningar, bland annat illamående. Äter man inte rätt/dricker rätt, så kan man spy (hänt mig två ggr på 17 dagar, man börjar ta tabletten innan man slutar).

  Första dagarna var det ökad energi, sedan har jag blivit rastlös och ledsen. Det känns meningslöst att planera något kul. Jag blir vansinnigt hungrig och blir arg och förtvivlad om jag inte får mat på direkten. Har som tur är aldrig gillat godis särskilt mycket, och det har inte heller ändrat sig.

  Jag sa till mig själv; nu slipper du snusa. Och så känns det, jag måste inte längre.

 59. Emma skriver:

  Sitter här med två dosor i soffan och vill inget hellre än att bara kunna glömma snusen. Väldigt peppande att läsa allas inlägg, men om jag går cold turkey nu hur ska det gå med konserten på söndag..äh jag testar blev så pepp av er alla.

  • Emma skriver:

   Nu har det gått 6 veckor! Tjoho!

   • Dadde skriver:

    Haha go’ inställning! Hoppas det håller i sig än

    • Emma skriver:

     Hej, jag började jobba natt i höstas och då blev det en för stor utmaning för mig att vara nikotinfri, föll tillbaka i mina gamla mönster. Men nu är det nästan ett år sedan jag slutade sist, tänker försöka igen! Det svåra för mig är att inte påverkas av vänner som snusar, jag glömmer varför jag slutade och tänker, men om dom gör det varför ska jag plåga mig själv. Jag tänkte skriva dagbok denna gången, där jag skriver ner varför jag vill sluta, så att jag kan bläddra tillbaka och påminnas.

 60. chrisse87 skriver:

  Hej,

  Jag har snusat i snart 10 år nu och har väl alltid hela tiden tänkt att jag ska sluta. När jag tänker migsjälv som ”en snusare” så passar inte alls det in i min egen självbild. Så jag vet att jag alltid vill sluta.

  Jag har försökt sluta flera gånger och senaste året har det varit helt absurt. Då har jag försökt på något sätt börjat och slutat igen efter varje dosa vilket varit ohållbart. Under tiden som jag har snustat har mitt längsta uppbehåll varit i 6 månader. Men även där tror jag att jag har snusat någon då och då. Mitt stora problem har varit alkohol och det har alltid varit i samband med alkohol som jag trillat dit igen. Därför har det liksom blivit lite att för att sluta snusa har jag varit tvungen att sluta dricka.

  Nu har jag varit snusfri i tre dagar och det känns rätt lätt. Känner ingen stor abstinens, däremot en stor nedstämdhet. Jag vet inte om det bara beror på snusandet men jag vet att jag tidigare när jag slutat känt mig rätt avtrubbad och nedstämt, och när jag sen börjat och tagit en snus tänkt ”shit, ja, det är ju så här man egenteligen ska må!”

  Jag hatar iden av att vara beroende av en substans för att känna mig normal. Tyvärr vet jag inte riktigt längre var min ”normala” lyckokänslan är efetsrom jag har snusat så länge.

  Men det enda jag vet är att jag vill sluta och hoppas jag lyckas den här gången..

  /7Christian

  • Emma skriver:

   hej, känner verkligen igen mig i den nedstämda känslan, jag tänker just nu att jaja det är bara att acceptera att jag är lite nere och hoppas att det går över snart, kanske hjälper om jag rör på mig lite mer.

   Lycka till och hoppas du mår bättre snart!

 61. peter skriver:

  Hejsan

  Grymt imponerad över er alla som lyckats sluta snusa,och ni som försöker,fortsätt vinn över er själva !

  jag är 35 år och har snusat i 20 av dem(Mest general lös, portion som komplement), konstant,även rökt dock mest på semester o fest i perioder.
  Nu har jag bestämt mig, min hälsa skall gå före ett beroende, men det är hemskt.
  Har skurit ner periodvis under en vecka, och på slutet tog jag 2-3 snus per dag och då klippt jag helt.

  Jag sitter i samma sitts som några ovan att jag har en ansvarsfull roll på jobbet,men hjärnan hänger inte med,jag är helt lost…..
  Som tur var har jag haft en vecka ledigt nu och då passade jag på och göra detta,på jobbet hade det aldrig gått.
  Men hur känner ni som lyckats, är ni kvar här inne och kan svara på frågor ?

  Kan ni få tillbaka full koncentration som ni hade innan ? Jag är väl inne i värsta perioden just nu , ca dag 6-7, jag har fuskat lite idag med 4 ciggaretter bara för att kunna tänka och lösa problem som jag haft på jobbet , det gick verkligen inte utan.
  Även fast jag rökte dock,var jag inte kapabel till och sätta mig och kunna fixa ett schema, men då gav jag upp och sov istället….

  Sover sover,är hungrig, deprimerad,humörssvängningar,äter godis,kan inte dricka alkohol, överanalyserar,får lov o ta kontroll över mina tankar då dom svävar iväg .

  Ja herregud önska mig lycka till, och jag håller tummar och tår för er alla som redan kämpar/skall börja kämpa !
  Nu kör vi , skiten skall bort !

 62. Runarsson skriver:

  Moderator: Vänligen radera ovanstående kommentar. //Runarsson

 63. Ano skriver:

  Förvånad över hur motivationen växte så av att läsa er så kommentarer.
  Har varit nikotinberoende sen jag var 14 år, är nu 36. Har gjort ett någorlunda seriöst försök att sluta tidigare och det gick inte alls bra. Körde med plåster och tugummi och började dessutom tjuvröka. Hade alltså mer nikotin i kroppen än innan, patetiskt. Det var en fruktansvärd upplevelse som jag sen undvikit. Inte känt mig speciellt motiverad alltså. Men efter att ha läst här börjar jag känna att det är dags igen… måste säga att tanken gör mig smått skräckslagen, vilket ju egentligen är löjligt.
  Lyssnade på ett youtubeklipp där en snubbe pratar om att det allt beroende egentligen handlar om är vår rädsla att uppleva tomheten. Och en strategi för att hantera det är att möta denna rädsla genom att sitta i ett tomt rum utan distraktioner av något slag. Så att sitta ensam med sig själv utan att göra något kan kanske vara det svåraste som finns? Jag tror att detta blir min strategi, att sluta fly eller distrahera mig. Genomleva det fullt ut, är bara känslor och förnimmelser det handlar om.
  Får se hur det går, bra kämpat och lycka till er andra!

 64. Marcus skriver:

  Ett fantastiskt tips. Sluta när du får influensan. Det gjorde jag nu, har knappt ätit på tre dagar och inte tagit en snus heller. Kroppen har fullt upp med annat och jag har inte ens tänkt en tanke på att jag måste ha snus. 🙂 imorgon är 4e dagen och jag känner mig friskare, känner också att snussuget kryper på men det klarar jag.

 65. Viktoria skriver:

  TACK för era kommentarer! Hittade denna sida och tänkte att fixar ni det så fixar jag det! Uppe i sju dagar bara än så länge. Från att sova hela nätter vaknar jag flera gånger nu och är jättesvettig, nån annan som har haft nåt liknande? Haha. Jag hoppas och tror på mig själv att den sista snusen är gjord för evigt..

  • GeneralXRslut skriver:

   Hej, jag tog (förhoppningsvis) den sista snusen 6 januari. Det där med sömnen känner jag igen, har fått tillbaka sömnsrytm sen jag slutade och känner mig mer utvilad men kan däremt vakna flera gånger om nätterna. Fortfarande snusfri?

 66. Jacob skriver:

  Hello!

  Snusfri i fem dagar nu. Alla de vanliga symptomen har hälsat på: huvudvärk, pirr i kroppen, en speedad känsla, kallsvett, rastlöshet etc. Tänker på General portion med ett osunt romantiskt skimmer. Den här gången har jag dock bestämt mig att sluta för gott.

  När abstinensen attackerar försöker jag ”embraca” känslan fullständigt och rida ut skovet. Att riktigt suga i sig lidandet hjälper på något märkligt vis. Jag upplever också att abstinensen förkortas med denna metod (10-15 min).

  Bit ihop nu mina snart nikotinfria kamrater! Glöm inte att vi har betalat för att förgifta våra kroppar! Underkänt.

 67. Ben skriver:

  3 veckor snusfri imorgon, efter 5 år. Jag trappade ner och snusade bara xr de två sista åren och låg på kanske 2-3 dosor i veckan.

  De tre första dagarna utan snus upplevde jag som värst, sedan gick det över men har fortfarande en svag abstinens som ligger på. Det känns inte som det släppt helt ännu. Men psykologiskt är det inte lika jobbigt som första veckan just nu. Jag äter mycket mer än vanligt, i synnerhet nötter. Har också haft problem med sömnen varje dag sedan jag slutade och har det fortfarande vilket är lite tärande. Men antar att det går över om några veckor/månader. Det går att härda ut. Var stark!

  Jag hade glömt hur känslan var att inte ha nikotin i kroppen. Hur kunde man ha det i sig under så många år? Man känner sig så lättad utan det.

 68. Leesan skriver:

  Slutade igår. Snusat i sammanlagt 20 år. Men har fått vita fläckar i munnen. Blev rädd å slutade igår alltså. Ska boka tid hos tandläkaren. Misstänker ev tandlossning. Rädd för cancer. Jag älskar att snusa…men d här funkar inte längre. Har varit en jobbig dag….

 69. Rickard skriver:

  Tänkte jag skulle dela med mig av min taktik för att sluta snusa. Är 32 år och har snusat i över 22 år men efter att ha räknat hur mycket pengar per år jag la på snus (11.000kr) så bestämde jag mig för att det räcker. Jag körde slut på min sista dosa general white för 3 veckor sedan, började sedan med nikotin tuggumi dom första 3 dagarna för att ta mig igenom det värsta suget… började sedan byta ut varannat nikotin tuggummi mot vanligt v6 tuggummi och fortsatte att få längre och längre tider mellan varje tuggummi med nikotin i tills jag en dag klarade mig bara med v6 tuggummi hela dagen utan att få något sug. Helt fri från´ snuset nu och tandköttet har redan börjat växa tillbaka lite i snusgropen! Önskar er alla lycka till och det är bara att ge sig fan på att man fixar det för det gör ni!

 70. Jens skriver:

  Hej folk!
  Snusade sista prillan 23:50 på nyårsafton. Körde cold turkey, och hoppades att den värsta abstinensen skulle lägga sig innan jag började jobba igen. Det gjorde den tyvärr inte… Efter en vecka av overklighetskänslor, svidande ögon, rastlöshet samt humörsvängningar, skaffade jag nikotinsugtabletter.
  Snusade ca 2 dosor/dag i väldigt många år och var inte alls beredd på hur enormt beroende jag var. Nu nästan 3 månader senare är jag beredd att sluta med sugtabletterna.
  Hoppas det kommer att funka denna gången.

 71. Lisen skriver:

  Jag är 27 år och har snusat cirka 1 dosa om dagen de senaste åren. Jag har försökt sluta flera gånger, men gett vika vid svagare tillfällen då jag behövt en liten push eller tyckt synd om mig själv och en liten snus har känts som den enda/bästa trösten. Problemet är att jag då alltid tänker ”Äsch, jag tar bara några st, sedan trappar jag ner och slutar igen”. Men så fort jag tar den första snusen så är det kört, och vips så har en hel dosa tagit slut på en dag.
  Tidigare när jag har försökt sluta så har jag rökt mer cigg istället, och tänkt att jag gör det tills jag blir av med vanan att ha något under läppen, men det är ju verkligen inte bättre för kroppen att röka massor istället, och jag blev bara irriterad på att alla kläder alltid luktade rök. Och snus är så behändigt att ha inomhus, blablabla….
  Det äcklar mig att jag inte är starkare än så, att jag låter en liten dosa beroendeframkallande gift vinna över mig, min hälsa & min plånbok.
  Jag får ofta ont i huvudet av att snusa så mycket som jag gör, men lyckas ändå inte ta färre snus för det (wtf liksom?), och har från och till det senaste året känt ett väldigt obehag i framtänderna när jag snusat, känns som att de blivit svagare och kommer ramla av i framtiden typ.
  Så jag vill sluta för att skona mina tänder & tandkött, för att tänderna inte ska ändra färg, för att inte få ont i huvudet på olika vis, och såklart najs att spara pengar. Men främst så vill jag känna mig stark, och att det är jag som har kontrollen över mitt eget liv, utan att styras och luras av tobakstillverkarna!

  Nu är jag inne på min 3e snusfria dag, tog sista snusen i fredags, den 24 mars. För att inte falla för frestelsen att köpa nytt snus direkt, så har jag köpt två olika dosor med nikotin- och tobaksfritt snus, från Onico och Kickup. Min plan är att använda dessa 1-2 veckor, och nästa steg får bli att sluta köpa även nikotinfria dosor. Då kan jag först koncentrera mig på att bli av med den värsta nikotin-abstinensen, och sedan i nästa steg på att inte behöva ha något under läppen. Det känns tryggt såhär i början, att inte bli av med allt på en gång. Jag har provat att sluta direkt förut, men det har ju uppenbarligen inte fungerat för min del iaf.
  Lite tips från andra jag känner som slutat är:
  1. Att alltid ha tuggummi tillgängligt istället för snus
  2. Att ta en gammal snusdosa och skiva ner små bitar av ingefära som man kan bära med sig och stoppa in istället för en snus
  3. Att slå vad med någon närstående om att sluta, och vem som kan hålla längst utan återfall
  4. Att uppehålla sig med att sjunga, spela instrument, yoga, meditera, odla växter, måla på naturmaterial, ringa en kompis, etc.
  Själv så tror jag även på det som många skriver om att regelbunden träning verkligen hjälper. Tycker inte att träning är superkul, men nu har jag kommit på att jag ska investera i ett par nya inlines (finns budgetvarianter), har inte åkt sedan jag var liten, men kan ju vara en härlig grej under en stor del av året, och kul & skönt att ha ett nytt projekt att koncentrera sig på när man försöker tänka mindre på snus…
  HALLÅ, alltså förstår ni vilket gift det är, det är SJUKT att det ens ska behöva finnas en hel hemsida med alla dessa tusen kommentarer från lidande människor som plågsamt försöker bli av med denna beroendeframkallande substans, vi kan vara starkare än så!! LET’S BEAT THE SYSTEM!

 72. David skriver:

  Jag snusade en lösdosa varje dag. Blev sjuk och slutade efter flera års snusande. Är inne på min fjärde snusfria vecka nu. Och nu har jag tarmar som ömmar. Undrar om detta är symptom på att sluta ?

 73. Nick skriver:

  Jag har varit clean nu i 3 dagar och det värsta har lagt sig. Spikmatta, förstående Sambo och mycket sex har varit nyckeln.

  Det som fick mig att sluta var uträkningen på att vi sparar nästan 600 kr/veckan på snus. Det ggr 52 veckor blir över 30.000 per år. Vi gör nu en insättning på ett nystartat konto med ovanstående belopp på autogiro varje vecka. Så en sjysst resa till Söderhavet nästa år så här dags mao.

 74. Madde skriver:

  Den här yrseln, ”utanför-kroppen-känslan”. Hur länge håller den i sig? Håller på att bli tokig. Känner mig så trög och borta. Förra gången jag försökte sluta hade det inte blivit bättre ens på en vecka.
  Nu har jag hållit mig i 2 dygn och känner inte för att må såhär hur länge som helst 🙁

 75. Anders skriver:

  Inne på min 10e dag utan snus, sluta rakt av. Orsakerna var att min överläpp mådde inte bra längre och även att jag bara har snusat i ca 7 månader så ville inte att det skulle gå längre. Måste säga att första två dagarna var enklast, detta pga av motivationen jag hade från början. Men senare så har det blivit svårare.

  Abstinensen är inte så fysisk för mig, snarare psykisk. Känner att jag är en helt annan person utan snuset. Konstant stressad, kan inte ha en normal konversation, glad stundvis och arg helt plötsligt och nu ska vi inte heller tala om förhållandet med tjejen som jag halvt har sabbat.. Frågan jag ställer mig, är detta verkligen det normala ”Jaget” som kommer fram utan snus eller har jag bara levt som en helt annan person under dessa ca 7 månader där jag utstrålat en glad, social, lugn och öppen personlighet…? Har ni också upplevt personlighetsförändringar pga av snuset? Kan inte minnas att jag haft några bättre stunder i mitt 20 åriga liv än dessa jag haft med snuset under de föregånde månaderna.. Trots det så skall jag ändå inte börja igen.

 76. C. Sheen skriver:

  Efter att börjat vid en ålder om 13 år gammal och spenderat 28 år i förskingringen (sedvanligt elände i form av en dosa lössnus General/dag, enligt princip en in en ut trots blodiga områden under överläppen etcetera) slutade jag oplanerat tidigt december förra året. Cold turkey. Mina receptorer tyckte inte att det var en jättebra idé och hjärnan blev fullkomligt galen initialt. Overklighetskänslor, nästan neurologiska fenomen/domningar i käkben och en upplevelse av att vara fullkomligt utvecklingsstörd då jag bokstavligt talat ej förstod vad människor försökte kommunicera. En gnutta irritabilitet förekom också varvid jag som av en tillfällighet kom att bli dödsfiende med några kollegor.

  Kort sagt var det två yttre beteenden som fungerade för mig personligen. Dels fysisk aktivitet och daglig träning, dels att gå in fullt ut i annan aktivitet som verkligen fångar intresse. Under nämnd träning och timmen direkt efter var väl enda tillfället jag vilade från sug och relaterad stress i egentlig mening. När jag jobbade med aktivitet förenlig med positiv affekt som intresse kanaliserades fokus naturligt på detta. En tredje framgångsfaktor var att jag nästan överexponerade. Jag gick alltid med en dosa i fickan första månaderna, hade hemma i kylskåpet, lade upp den synbart på bordet efter att ätit lunch. Snarare än upprörande sug blev det uddlöst och absurt. Välkomna obehaget, definiera det med superlativ och yttre perspektiv, men ömka inte vidare.

  Sätt er inte och vänta att det skall gå över. Vid tillfällen och nödvändighet tillämpa distraktion i form av promenad etcetera, men arbeta enligt ovan även med optimering av beteenden förenliga med positiv förstärkning (normalt betalar människor en KBT-terapeut 1000 och uppåt/timme för informationen jag ger nu). Själv använde jag inga substitut i termer av ingefära, nikotinfria alternativ eller papperstussar under läppen. Tror helt enkelt inte att det är en bra väg för mig personligen, snarare att jag triggar association till nikotin genom betingade beteenden. Jag hade försökt att sluta exakt noll gånger tidigare, då av den enkla anledningen att jag genuint inte trodde det var möjligt. Och visst, det var genomvidrigt initialt. Men detta är övergående och det visade sig vara lättare än jag föreställt mig. Frekvens och duration avtar, glesare och glesare, kortare och kortare. Räkna dock med att intensitet går och kommer över en längre period. En kollega slutade parallellt vilket jag hade nytta av första veckorna.

  Nu är det som bekant september i nådens år 2017. Jag kommer inte med någon form av självgodhet, men väl hopp. Måttfullhet och yours truly är det direkta motsatsförhållandet. Rent tekniskt kan jag överdriva skumtomtar. Jag är vargen som fäller lammen för att jag kan. För att de är där. Jag är Charlie Sheen. Jag har numera inget sug. Jag är betydligt piggare och aktivt. Jag blöder inte under läppen. Lägger inte längre snus i mina blödande sår. Jag har alltid tyckt att alkisarna varit väl enkelspåriga med en ingångspunkt av nödvändig total avhållsamhet, numera är jag dock mer ödmjuk. Men nu till mitt budskap, till er små syndare: Tro mig, kan jag sluta, då kan definitivt ni.

  • Lovan skriver:

   Tack för bra tips C. Sheen! Skriver ut ditt inlägg och sätter upp på väggen nu. Har varit snusfri i två timmar.

 77. Återfallsmamma skriver:

  Håller med ovan. Jag slutade när jag blev gravid ned första barnet. Bättre motivation kan man inte få! Men när dottern var ute började jag drömma om snus och vaknade med salivbildnibg och enormt sug. Suget fortsatte/uppstod när jag blev påminnd om snus, t.ex. när jag såg en dosa på ett bord eller kände doften (eller hörde ljudet) när någon öppnade en dosa.

  Jag tog dock aldrig någon prilla. Det gav resultat! Tillslut blev jag ”immun” mot dosorna på bordet, doften och ljudet. Men då hade dottern blivit drygt 2 år och en till bebis var på gång. Sedan föddes sonen och det var inga problem att vara snusfri. Tänderna var vita igen och jag hade en energi som jag tidigare saknat!

  Men ett år senare inbillade jag mig att jag skulle kunna ”festsnusa” (blir dock inte så mycket festande med två småttingar). Suget kom omedelbart tillbaka! En ny graviditet satte dock stopp för att det skulle fortlöpa.. trodde jag. Men suget kom så klart efter bara några veckor med den nyfödda och trots att jag vet att det inte är bra att snusa när man ammar, har jag fallit dit. Har inte köpt bågon egen dosa utan bara norpat av min sambo. Men nu sitter jag här och känner mig svag, korkad och misslyckad. Jag bara måste bli fri igen!

  Nu har jag några mariga år framför mig.. Lycka till att sluta och när du har gjort det, prova aldrig igen! Det går inte att bara ta en, receptorerna för nikotinet ligger bara i vilolöge och svarar omedelbart med ny abstinens.

 78. Snusaren skriver:

  Bra läsning och mycket goda tips. Tack för det! Man känner motivation när man får läsa att många i samma situation klarat att sluta.

  Jag har snusat varje dag nu i 15 år och har en snus i käften konstant varje vaken minut förutom när jag äter och efter jag borstat tänderna. Även fast den efter tandborstning på kväll är bäst. Gör inte det för att det känns absurt att borsta tänderna och sedan snusa vidare. I vilket fall har jag bestämt mig för att sluta nu under dec 2018 när det är lite ledigt och så. Ville inte sluta förrän förra veckan då jag såg hur mycket tandkött jag saknade på ena sidan under överläppen. Vart riktigt skärrad och känner att det är hög tid att vara stark.

  Jag har en fråga som jag undrar om någon testat. Finns det någon som testat att experimentera med att röka lite gräs på kvällarna två sista timmarna innan man går och lägger sig? Tänker att det kan vara ett bra lugnande substitut. Röker inte alls weed idag men har gjort tidigare i ca 5-6 år dagligen tills jag sluta helt cold turky. Det var inga som helst problem förutom att man saknade själva rutinen lite mådde bara dåligt på slutet när jag rökte. Dessutom var min tjej gravid med vårt första ban på den tiden så jag hade motivationen. Sen ska det tilläggas att THC som är den verksamma substansen i maja inte är beroendeframkallande. Inte fysiskt åtminstone. Nicotin dock, jag är allvarligt rädd för att sluta helt tvärt.

  Skulle vara intresant att höra om andra tänkt i samma banor? Eller själva prövat?
  Finner ni ovan skrivna inlägg stötande så ber jag er att avstå moraliska föreläsningar. Det hjälper inte mig.

  Tack på förhand

 79. Johnny skriver:

  Bra stöd att läsa här, tack för det.
  Snusfri i 36 tim. nu. Det funkar skapligt. Visst suger det, men överkomligt. Snusat i ca 55 år, är det värst här tro ? Slutade röka för ca 15 år sen, med läkarhjälp. Det gick bättre än väntat, men jag tänkte att snus är ju inte så skadligt som röka, så det fortsätter jag med. Tills nu. Snusade upp 6-800 kr/ månad. Mycket pengar för en pensionär som måste vända på slantarna. Räknade på alternativ användning för de pengarna och kom på en massa kul ”morötter” istället.
  Så nu har jag både piska (sambon) och morot ( teleobjektiv till kameran) Det sistnämnda är dyrt, men billigare än snus. Och sambon är snäll, även om jag misslyckas, men hon hejar på 🙂
  Övertygad om att detta ska funka. Lycka till alla.

 80. Lisa skriver:

  Jag har varit snusare i 8 år, och nu försöker jag sluta snusa.. är inne på tredje dagen som snusfri. Trodde aldrig att det skulle vara såhär svårt. Är illamående, trött och kallsvetttas mycket av den tiden. Och får dessutom inte sova så mycket på natten..

 81. Snusefina skriver:

  Slutade snusa efter nyårsfirandet. Nu inne på 4de nikotinfria dagen efter att varit nikotinberoende i 20 år. Har sovit tot. högst 5 timmar efter första dagen utan snus. Är astrött men hjärnan på nåt sätt överaktiv på natten. Stirrig och på nåt sätt utanför kroppen på dagarna. Underpresterar på jobbet. Hjärtat slår hårt och ojämt mest hela tiden. Skönt att känna att man lever i allafall.. Ska testa melatonin ikväll och hoppas på ordentlig sömn i natt. Annars brukar det va prillan som gör mig avslappnad och lummig vid läggdags. Varit ofrivilligt barnlös i många år. Efter alla utredningar , flera IVF och fadderullan hittas ej fel på vare sig mej el mannen. Misstänker själv det beror det på nikotinet (har aldrig riktigt fått det helt ur kroppen trots snusstopp under behandlingarna) och nu har klockan börjat ticka så pass att jag tar i tu med det på allvar. Om det skulle vara så lätt att det är den lilla prillan allt hänger på…. då e det nog värt ett plågsamt slutande.

 82. Det var lätt att sluta. skriver:

  Hej,

  Jag har snusat varje vaken sekund exklusive under måltider i över 15 år.
  Slutade för en vecka sedan då snuset börjat påverka min munhygien negativt med bland annat blödande tandkött och början på ev tandlossning. Ångesten över detta gjorde att jag slutade samma dag som jag bestämde mig. Gav bort allt mitt snus till kollegorna på jobbet. Har barn också så rädsla för muncancer bidrog nog också.

  Måste säga att det jobbigaste var tanken på att sluta snusa. har inte känt någon jätte stor abstinens. Vart lite yr och hallucinerat två- tre nätter men det är borta nu. Snussuget har varit starkt vissa gånger men det går över på 2-3 minuter sedan är det lugnt. Var inte rädd för att försöka sluta snusa. Efter alla skräckexempel jag läst om här så trodde jag aldrig att jag skulle klara det fast det visade sig vara enkelt. Har slutat blöda ett par dagar efter jag slutat så man känner skillnad dirr.
  Tog två bloss på en cigg när jag var ute och tog några öl. Satan vad hög jag blev på ciggen. kroppen gör skillnad så jävla snabbt efter man slutat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*