Strategiförslag

 1. Bestäm dig för att sluta och bestäm ett datum. Klargör för dig själv varför du inte vill snusa längre. Vad sparar du i pengaväg? Skulle det vara skönt att inte vara beroende? Är det en utmaning mot en kompis? Bestäm ett datum som ligger ett tag fram så du har tid att vänja dig vid tanken. Föreställ dig att det kommer bli enkelt att sluta.
 2. Lägg upp en strategi för vad du ska göra när du blir sugen på snus, när du blir irriterad och när det känns hopplöst att sluta. De tillfällena kommer komma och du måste ha en klar strategi. Exempel på strategi vid snussug är t.ex:
  • Gå en promenad på 15 minuter, är jag fortfarande sugen, gå vidare
  • Ta några djupa andetag, spänn musklerna och slappna sedan av. Är jag fortfarande sugen, gå vidare.
  • Äta vad jag vill i rimlig mängd. Gärna gå iväg för att handla det. Är jag fortfarande sugen efter detta, gå vidare.
  • Ta en dusch, fungerar inte detta får jag kila iväg och handla en burk snus, men jag måste först säga det till någon jag känner.
  • Är jag fortfarande lika sugen får jag snusa.

  Poängen är att man ska veta vad man ska göra vid de svåra tillfällena, och följa ett antal steg. Min upplevelse är att man efter något eller några steg aldrig tycker det är lika svårt som innan. Det har aldrig gått så långt som att jag kommit till sista steget och verkligen tagit en snus. Men det är viktigt för hjärnan att veta att det finns en möjlighet.

 3. När du har strategier på plats så inväntar du det datum du bestämt. Säg till att du kommer sluta till dina närmaste, du kommer behöva deras stöd ibland.
 4. Sätt upp små delmål: jag ska klara en dag. jag ska klara tre dagar. första veckan. första månaden. Belöna dig för varje uppnått mål och var inte rädd för att skryta!
 5. Utbyt erfarenheter med andra i samma situation, skriv t.ex. i forumet på denna sida. Håll igång fysiskt, även om du inte har möjlighet att träna. Promenera!
 6. Ge inte upp! För varje dag utan snus blir det lättare!

För mig har dessa steg fungerat väldigt bra och gjorde att jag kunde göra mig fri från ett 13-årigt intensivt snusande. Dessutom var det inte alls lika svårt som jag hade föreställt mig. Lycka till!

121 kommentarer till Strategiförslag

 1. Pingback: 40. Snusa lös, ett bra tag | Tobbe Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.