Nervositet och oro

Välkommen! Forum Allmänt Nervositet och oro

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 16 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #88106
    marcus_gbg
    Medlem

    Hej,

    Jag snusade 1 dosa om dagen i lite mer än 6 år och rökte i 2 år, innan jag slutade helt och tvärt för en månad sedan.

    Det har varit en väldig bergochdalbana i humöret för mig. Jag har kommit ur det fysiska beroendet känner jag och jag känner sällan sug efter just snus. Men jag har blivit väldigt mycket mer nervös av mig. Jag känner oro i kroppen och jag har lätt för att bli generad. När jag märker att jag är generad så blir jag ännu mer generad och känner att jag bara vill springa iväg.

    Det känns som man är på helspänn hela tiden, man är rädd för att bli generad typ. Hjärnan går på högvarv av stress. Någon som känner likadant såhär långt efter? Hur länge kan detta sitta i och hur bör jag göra för att komma ur denna cirkel av oro?

    Mvh,

    #88139
    Anders P
    Medlem

    Marcus Marcus! Fortsätt jobba du fixar det. Det värsta är gjort!

    #88157
    irenpanik
    Medlem

    Tror att det blir lite av en identitetskris när man lägger av med något man pysslat med ofta och länge, i kombination med att hjärnan blir påverkad när den inte producerar en massa dopamin längre.
    Sen så är det många som är inne på att man använder snus eller andra laster delvis för att slippa ta itu med saker och ting, fly undan. Ganska typiskt missbrukarbeteende oavsett vad man missbrukar, skulle jag tro. Nu har du inte längre snusen att hålla dig i handen om situationer blir jobbiga.

    Man kan ju försöka se det som positivt, även om det gör det ännu jobbigare att bli av med sitt beroende på riktigt så är det också ett tillfälle för dig att utvecklas som människa och bli ännu ”starkare” när du väl är fri från beroendet. Man vill väl inte smita undan jobbiga situationer i hela sitt liv, då lär man ju alltid behöva missbruka någonting.
    Jag skulle tro att det du upplever nu KAN dröja kvar ganska länge än, men att det till viss del beror på hur bra man blir på att hantera situationerna/sin egen hjärna, och delvis på hur länge den kemiska omställningen för hjärnan tar.
    Men en sak kan du vara säker på, om du bestämmer dig för att det ska gå, så går det, och även om det känns som att det tar evigheters evigheter just nu så kommer tiden gå snabbare och snabbare tills du i efterhand inte förstår vad du sjåpade dig för! 🙂
    Kämpa på!

    #88170
    marcus_gbg
    Medlem

    Mycket ligger nog i det du säger irene. Dock misstänker jag även att jag har åkt på ett utmattningssyndrom till följd av att jag sovit väldigt oroligt. Jag stressvaknar en gång i timmen. Detta har i sig skapat en ond spiral av kaos i huvudet. Men det känns som jag har koll på vad jag behöver göra för att lösa det.

    Framför allt: -Jag behöver påminna mig om att jag faktiskt slutat snusa och nu har varit utan i en och en halv månad. Jag känner mig lugn när jag påminner mig själv om att mina okontrollerade känslor uppstår för att jag har slutat snusa.

    -Jag jobbar på kontor och rör inte på mig så mycket, på varken arbetstid eller fritid. Detta behöver ändras, jag måste röra på mig lite mer, stå upp oftare och promenera mer.

    -Jag skall prata med en läkare för att kolla upp utmattningssyndromet och få lite sov & antistress tips.

    -Jag skall aldrig ge vika, jag kommer gå igenom helvetet och möta demonen i ögonen om så måste! Sen ska jag slå ner den jäveln spotta den i ansiktet >:)

    Shoutout till min GF som står ut med mig trots att jag är världens buzzkill som bara går och hänger läpp just nu hehe.

    #88221
    kungfupanda
    Medlem

    Tjena Marcus!

    Jag känner verkligen igen mig i dina abstinensbesvär och det skönt att veta att man inte är helt ensamt om så mentalt jobbiga besvär till följd av att sluta med nikotin. Har varit snusfri i drygt 1,5 månader nu efter 10års intensiv snusning, har försökt sluta förr och som längst har jag varit utan i ca 1år men det har aldrig varit så jobbigt att sluta som nu.

    Jag har varit extremt stressad vissa dagar och nästan trott att huvudet ska koka över. Har även upplevt stark oro och ångest och det hela blir till en ond spiral som gör att man oroar sig mer och i onödan, över ingenting- känsla av att man håller på att gå in i väggen. Vissa dagar är jag all good och andra känner jag mig deprimerad och vill inte göra någonting. Vissa dagar är jag så trött på kvällen att jag knappt kan tänka klart, ibland sover jag hela natten, om än oroligt, och andra nätter vaknar jag flera gånger. Jag känner mig trögtänkt, svårt att fokusera och har ibland inte ens koncentration till att läsa ett kortare stycke. Det är väldigt jobbigt! Hoppas på bättring inom kort, håller ut!

    Återkom gärna med om du får några tips från läkaren och vad dem säger relaterat till det du beskriver.

    Hade gött!

    • Det här svaret redigerades för 8 år, 1 månad sedan av kungfupanda.
    • Det här svaret redigerades för 8 år, 1 månad sedan av kungfupanda.
    #88227
    Slutaren
    Medlem

    Jag lider av samma problem. Hoppas verkligen att det försvinner snart!

    #88270
    marcus_gbg
    Medlem

    Idag och hela förra veckan har jag mått mycket bättre. Jag började med att prata med mina kollegor om hur jag har känt, och att det varit till följd av snuset. De har visat förståelse och jag har kunnat fokusera på annat och lättare kunnat lugna ner mig när det blivit jobbigt.

    Jag har sprungit en hel del denna veckan vilket jag känt har hjälpt mig sova bättre på nätterna, jag har även uppgraderat till en riktigt nice kontinentalsäng, tror denna har bidragit en hel del också. Jag har verkligen sovit som en kung.

    Mer energi har lett mig till att orka hämta hem lite mer dopaminkickar och börjat skapa en god spiral istället för en trött negativ spiral. Nu skall man bara upprätthålla detta så man glider in i en nyttigare och mer glädjegivande tillvaro. 🙂

    Ni som går igenom samma sak, vet att jag lider med er och tillsammans skall vi besegra detta! <3

    #88277
    marcus_gbg
    Medlem

    Jag vill påpeka att jag inte har varit hos läkaren ännu, jag har försökt få tid men det är tydligen omöjligt i dagens Sverige.

    Men jag känner mig faktiskt extremt mycket bättre sedan jag bara berättat om situationen för mina kollegor och att jag har börjat träna och fått sova bättre. Så jag känner inte att det är akut längre, jag kan nog fixa detta själv och tillsammans med mina kompisar, familj & kollegor.

    Vi får se hur det håller i sig, det känns skönt att veta att min chef kommer att blanda in specialistläkare ifall det behövs. Allmänvården verkar ju inte vara något man kan tillita sig på längre iallafall.

    #88365
    marcus_gbg
    Medlem

    Det blir fortfarande bättre och bättre för varje dag som går.
    Några av anledningarna är nog att jag har slutat snooza och istället äter havregrynsgröt till frukost varje dag. Jag har så mycket mer energi dessa dagar. <3

    Jag sover mycket bättre nu för tiden med, kan vara en anledning till att man känner sig mer stabil mentalt 🙂

    #88526
    marcus_gbg
    Medlem

    Jag känner mig modigare och sålänge jag får min sömn så orkar jag mycket mer. Men får jag inte bra sömn en natt så är jag väldigt grinig och föraktar folk, jag vill bara vara själv.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 16 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.