Mitt längsta uppehåll från nikotinet

Välkommen! Forum Dagbok Mitt längsta uppehåll från nikotinet

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 23 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #88280
    citrus
    Medlem

    Natten mellan fredag och lördag, vid 01:00, när jag gick och lade mig, spottade jag ut snusen och har inte lagt in någon ny sedan dess. Innan dess hade jag snus i käften från det jag vaknade tills dess att jag skulle till och somna. Det är drygt 22 år sedan jag inledde min relation med nikotinet, då som rökare, och för ca 8 år sedan bytte jag av ”hälsoskäl” ut cigaretterna mot snus. Nu har 67h har passerat sedan senaste nikotintillskottet. Jag är yr och det känns som jag befinner mig i en bubbla, att jag inte är riktigt närvarande. Jag upplever även försämringar i kognitiva funktioner som uppmärksamhet, koncentration, minne, orienteringsförmåga m.m. Känner mig trött samtidigt som jag är rastlös. Samtidigt som jag känner ett oerhört sug efter snus. Jag vet inte hur många gånger jag varit på väg att ge upp under dessa timmar. Sömnen är även ett rent helvete just nu. De senaste två nätterna har jag bara lyckats sova några få timmar, då jag vaknar hela tiden.

    I lördags gick jag och köpte en dosa Onico, vilket hjälpt mig att härda ut nikotinsuget. Kanske kan det vara klokt att först vänja sig av med nikotinet och sen vänja sig av med att ha något under läppen!? Cykling och raska promenader har även hjälpt mig att minska nikotinsuget. Effektivast har dock simning varit och redan efter de första hundra metrarna är snusbegäret helt borta och känslan håller i sig även en stund efter att jag klivit upp ur bassängen.

    #88284
    Fallera
    Medlem

    Lycka till Citrus! Efter 3 dagar tycker jag det värsta brukar släppa för mig, hoppas det blir så för dig också!

    Vi måste alla hitta den metod som fungerar allra bäst för oss själva, om du får hjälp av Onico så ta den hjälpen. För min del har jag lyckats sluta med nikotinsnus en gång med hjälp av Onico, men upplevde det som väldigt svårt att sluta med Onicon sedan. Nu kör jag cold turkey och när det värsta lagt sig (som sagt, för min del efter 3 dagar) så funkar det riktigt bra!

    Kan också tipsa om att ta någon uppiggande vitamin, Berocca har hjälpt mig de stunder då hjärnan känts som bomull och varit allmänt seg.

    #88287
    citrus
    Medlem

    Tack för tipset! Jag ska prova Berocca och se om det har någon uppiggande effekt!

    Efter tre nätter med ytterst bristfällig sömn mår man som ett krockat skithus och vad än som är uppiggande känns attraktivt. Nikotindjävulen sitter på min axel och viskar i örat att det finns en snabb och enkel lösning på såväl tröttheten som hjärndimman. Men så fan heller, jag tänker bita ihop och fokusera på nästa milstolpe, 100 timmar som nikotinfri, bara 14 timmar kvar tills dess.

    #88289
    Fallera
    Medlem

    Bra Citrus, kämpa på, snart känns det bättre!
    Märkligt att man får så olika ”symtom”. Tvärtom mot dig så har jag haft otroligt lätt att somna. Vaknar pigg och utvilad. Hoppas du också kan få ordning på sömnen snart!

    #88326
    citrus
    Medlem

    Första veckan som nikotinfri är avklarad. Det har definitivt inte varit lätt. Sömnen var i det inledande skedet ett mycket stort problem då jag vaknade fler gånger per natt och sov inte mer än en timme i sträck. Sömnbristen höll på att knäcka mig totalt och jag övervägde att ta en snus, inte för att jag kände ett påtagligt begär av nikotin, utan för att få vila. Jag är dock glad att jag stod emot tanken. De två senaste nätterna har dock äntligen sömnen förbättrats avsevärt och jag har bara vaknat upp någon enstaka gång. Det känns som en oerhörd lättnad.

    Hjärndimman håller sig iallafall kvar och jag känner mig fortfarande smått frånvarande. Jag är lättretad och rastlös. Även om snussuget är mer eller mindre konstant kommer dess intensitet i vågor och under kortare tillfällen känns det faktiskt hyfsat bra. Simning är fortfarande det jag upplever bäst stillar begäret.

    Onicon lade jag av med för någon dag sen efter en diskussion med en bekant som slutat snusa för några år sedan. Han hade också försökt med Onico, men upplevde att känslan av en snus under läppen kombinerat med en utebliven nikotintillförsel bara gjorde honom mer irriterad. Hans berättelse fick mig att tänka på Pavlovs hundar och klassisk betingning. Och jag börjar funderar på hur jag under alla år som snusare lärt min hjärna att när något placeras under läppen kommer kroppen strax att matas med nikotin. Möjligt är då att bara känslan av något under läppen kickar igång ett gäng processer i kroppen som förbereder mig för att ta emot nikotin. Men om nikotinet uteblir kanske suget blir ännu värre. Beslutet blev därför att försöka lägga onicon åt sidan.

    Jag har även kommit på mig själv att jag börjat tänka på cigaretter de senaste dagarna, vilket är något jag inte haft en tanke på de senaste åren. Det får mig att inse hur lömskt nikotinmonstret är.

    #88372
    citrus
    Medlem

    Har varit nikotinfri i över 2 veckor nu och det börjar kännas allt bättre. Sömnen är betydligt bättre jämfört med de första dagarna, men jag vaknar fortfarande minst en gång per natt. Är hyfsat pigg på dagarna, men jag får en rejäl energisvacka på eftermiddagarna. Humöret går upp och ner, men man kan inte skylla allt på abstinensbesvären. Dåliga dagar har alla, med eller utan snus.

    Idag utsätter jag mig dock för en prövning. Min första arbetsdag någonsin utan nikotin! Och inte nog med det, jag har ny arbetsplats och även nytt yrke. Alla år på högskola ska nu ge utdelning. Återstår att se vad det gör med abstinensbesvären.

    #88376
    irenpanik
    Medlem

    Du gör det bra citrus! Lycka till med nya jobbet! 🙂
    Hoppas det blir en spännande upplevelse trots abstinensbesvären!

    #88538
    citrus
    Medlem

    Tack för de uppmuntrande orden Irene! 🙂

    Nu har jag klarat över en månad utan nikotin. Även om jag verkligen var bestämd när jag tog beslutet att sluta snusa, så tvivlade jag ändå på min förmåga att lyckas. Därför känns det helt fantastiskt att jag klarat vara nikotinfri såhär länge. Jag hade en liten dipp runt dagarna 20-25 då begäret var extra tungt, men annars har det blivit allt bättre dag för dag. Sömnen har förbättras avsevärt jämfört med den första nikotinfria tiden. Eftermiddagarnas energisvackor jag upplevde är nu i princip helt borta. Efter maten saknar jag dock snusen, då den utgjorde ett tydligt avslut på måltiden.

    Nya jobbet fungerar bra utan snus. Visserligen går jag bara inskolning än så länge, men jag tror det ska gå bra även när jag börjar jobba på riktigt sen.

    Att läsa här på forumet har fungerat som ett mycket bra stöd när det känts som tyngst. Det hjälper att veta att andra upplevt precis samma sak och att det blir bättre. Jag har även läst ”äntligen icke-rökare”, vilket också varit ett bra stöd. Jag behöver ju faktiskt inte snusa och jag förlorar ingenting på att hålla mig borta från nikotinet. Däremot så har jag en hel del att vinna på att sluta!

    #88539
    VanQuijote
    Medlem

    Starkt jobbat citrus!! 33 dagar är ingen lek, samtidigt som du säkert inte alls tänker på snus och nikotin hela tiden längre.

    Kul att läsa att forumläsningen fungerar även för dig – man blir liksom motiverad av att andra klarar av det!

    Du närmar dig perioden med de allra lägsta nivåerna av dopamin, i vilken många vittnar om rejäla svackor i form av depressioner etc. Var redo och ha en plan för att hantera det så kommer du hamna rejält i nedförslut sen när slutandet i princip går av sig själv.

    Lycka till! 🙂

    #88543
    citrus
    Medlem

    Tack VanQuijote! Nä, det stämmer att jag tänker inte på snus hela tiden längre. Och tack för varningen! Tack vare den samlade kunskapen här på forumet har jag förstått att jag närmar mig en farlig period då många trillar dit igen, men samtidigt tror jag att vetskapen om att svackan kommer och att den är övergående, förbättrar oddsen avsevärt!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 23 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.