Boba Fett

Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 45 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Nu jäklar smäller det! #89225
    Boba Fett
    Medlem

    Ska strax iväg och simma. Det var över ett år sedan sist. Plötsligt poppade ett minne upp från då. Minns att jag höll på med att försöka liksom tajma den sista snusen inför varje simpass så att det var precis lagom att spotta ut den innan jag gick in i simhallen. Ofta tog jag en snus igen så fort jag duschat. Ibland, ganska ofta, hade jag rentav med dosan i påsen med handduken som var med inne i hallen, och stoppade en påse under läppen så snart jag simmat. Märkligt vilket mikroplanerande man hela tiden ägnade sig åt som snusare för att hålla nikotinflödet jämnt.
    Nu, ingen snusprilla. Och jag längtar inte efter någon heller. Jävla gött det är ändå, livet utan nikotin.

    PS: Tack Mumintrollet för stöttande ord och råd, bara några dagar kvar till ettårsdagen nu 🙂

    • Det här svaret redigerades för 7 år, 7 månader sedan av Boba Fett.
    • Det här svaret redigerades för 7 år, 7 månader sedan av Boba Fett.
    • Det här svaret redigerades för 7 år, 7 månader sedan av Boba Fett.
    som svar på: Nu jäklar smäller det! #89171
    Boba Fett
    Medlem

    Du har en bra och väldigt viktig poäng där Cumulusnimbus, att hjärnan är ombyggd och receptorerna finns kvar.
    Det som jag inte riktigt räknat med efter feströkandet var att suget och tankarna på nikotin skulle liksom bubbla upp så mycket närmare ytan och ligga kvar och lura i veckor efteråt. Jag tänkte att jag rent tankemässigt var så stark nu i min sluta-övertygelse, att det inte skulle vara något problem. Och det var det ju inte heller, dagen efter. Men nu, nu känner jag fortfarande att suget lagt sig så mycket närmare ytan. Och det är ju naturligtvis inte önskvärt, för bland det göttaste när man slutar är ju den där gradvisa insikten att man plötsligt inte tänker på nikotinet längre.
    Nåväl, jag ska inte galoppera ut och köpa snus eller nikotin. Det känns alldeles på tok för bra att snart ha varit utan skiten i ett år. Men jag ska passa mig mer för det där festsuget i fortsättningen.

    som svar på: Nu jäklar smäller det! #89152
    Boba Fett
    Medlem

    Okej, jag var precis på väg ut genom dörren för att köpa cigg. Men jag vände i trapphuset och satte mig här i stället. Såhär, på en fest i helgen rökte jag ett par cigg. Jag är verkligen övertygad om att det är ett liv utan nikotin jag vill leva, och hela slutaprocessen finns där som ett smärtsamt minne att plocka fram när suget uppstår. Men ändå, kanske har jag börjat bli lite för stöddig i slutandet. För nu, idag, alldeles tröttkörd och mosig i skallen efter en natt där småbarnen hållit mig vaken, kom jag på tanken att köpa cigg. Denna tanke bara skar förbi alla mina försvarsmekanismer, och höll på att leda mig ut genom dörren. För att jag ju har mycket att göra. Och för att det väl kunde vara gött, bara en eller två för att rensa tankarna. Typ.
    Fy jävlar vilken lömsk drog detta är!
    Inser nu att det finns en enorm risk med feströkande eller snusande, en risk som kanske inte i första hand handlar om att man genast, nästa dag, skulle vilja ha mer. Men däremot, en dag som denna, är tanken på att kanske ta sig en cigg eller en snus plötsligt inte längre lika avlägsen som för bara en vecka sedan. Farligt.
    Meen, jag vände. Garden är uppe igen. Det blir ingen jävla cigg. Jag ska klara mig fram till ett år utan snus, och sedan vidare.

    • Det här svaret redigerades för 7 år, 7 månader sedan av Boba Fett.
    som svar på: Nu jäklar smäller det! #88933
    Boba Fett
    Medlem

    Och tack till dig också ElKa för genomläsning och synpunkter. Håller helt med om att det är mycket som påverkats av snus, och mycket som jag själv inte tänkte på innan. Att exempelvis sömnen påverkades hade jag väl mina misstankar om, men att skillnaden skulle bli så stor, med ett så tydligt före och efter, hade jag inte alls räknat med.

    som svar på: Nu jäklar smäller det! #88932
    Boba Fett
    Medlem

    Gick på en jobbintervju för en intressant tjänst igår. Det är verkligen en sådan situation som jag aldrig skulle ha gett mig in i utan nikotin förr. Aldrig. Inte en chans. Sannolikt hade jag väl både tagit en stresscigg minuterna innan intervjun och sedan pelat in en snus strax innan intervjustart.
    Hursom. På vägen dit blev jag sugen på ett tuggummi, och kände i fickan efter påsen. Som jag måste ha glömt hemma, upptäckte jag. Det gav mig en stark flashback till tiden som snusare. För herregud om det hade varit snusdosan som jag plötsligt glömt hemma. Då hade jag ju blivit alldeles ångestsvettig och stirrig och börjat leta efter första bästa tobaksaffär, om det så skulle ha inneburit att att jag blivit sen till intervjun.
    Men nu, nu bara konstaterade jag att jag glömt tuggummipåsen och gick vidare. Och intervjun, den gick bra. Det kändes bra, utan nikotin. Inga skenande nerver, inget plötsligt snussug.
    Vänner, det finns ett liv utan nikotinet! Jag känner det tydligare för varje dag och vecka som går.

    som svar på: Nu jäklar smäller det! #88922
    Boba Fett
    Medlem

    Hej Vante Ante!

    Stort tack för din genomläsning och dina kommentarer. Jag ska presentera texten för redaktören i slutet av veckan, så det är guld för mig att få synpunkter från folk som vet vad det handlar om nu. Och det känns bra att du tycker att tyngdvikten på själva slutandet och avvänjningen funkar. Jag funderade en del på hur jag skulle lägga upp det innan jag satte igång, inte minst för att försöka få det intressant för den unga målgruppen. Det känns rätt meningslöst att lägga krutet på att bara liksom varna, det brydde jag ju inte själv mig om när jag var i den åldern.

    som svar på: Nu jäklar smäller det! #88918
    Boba Fett
    Medlem

    Hej alla tappra slutare och kloka veteraner.

    jag har blivit ombedd att skriva en text om att sluta snusa till ett läromedel för högstadie och gymnasie, och sitter som bäst och jobbar med texten nu. Tanken är att det ska vara en personligt hållen text, för att, tja, skapa en närmare och mer personlig koppling till ämnet. Så den bygger ju på mina upplevelser, även om jag tänker att många nikotinister nog kan känna igen sig. Det kommer även finnas texter i läromedlet av bland annat forna narkomaner och spelmissbrukare.
    Jag bifogar texten nedan, sådan den ser ut just nu. Ni får gärna läsa och komma med synpunkter. Och klura gärna på om ni hade tyckt den varit intressant att läsa när ni var tonåringar.

    PS: någon som har aktuell prisuppgift på General White? Sitter just nu i stuga långt från närmsta inköpsställe.

    Okej, here it comes…

    Tid. Det är så sjukt när jag tänker på det. I femton år var jag beroende av nikotin, först som rökare och sedan som snusare, och det största hindret för att sluta framstod alltid som tid. Under många år förmådde jag helt enkelt inte – eller vågade inte – klämma in ett fullständigt stopp med allt vad det skulle kunna innebära av abstinensbesvär, humörsvängningar och koncentrationssvårigheter. Det kunde ju påverka jobbet, eller kärleken, eller någon fest, eller vad det nu kunde vara som kändes oöverstigligt just den månaden.
    I stället ägnade jag oceaner av tid åt att mata beroendet och att alltid se till att ha en dosa på fickan. Tog snusen slut klockan 23.30 en vardagskväll så kunde jag mycket väl cykla till macken två kilometer bort, även om det var mitt i en film. Tid att fortsätta missbruka fanns det uppenbarligen gott om, tid att sluta verkade omöjligt att hitta. Detta trots att jag djupt och innerligt velat bli fri från nikotindjävulen i flera år.
    När jag till slut tog mig i kragen och spottade ut den sista snusen – för 284 dagar sedan när detta skrivs – så var det just tid jag sett till att ta mig. En hel helg till att börja med, ensam i ett lånat hus för att slippa förvandlas till ett monster bland familj och vänner. Min stora plan för att härda ut abstinensen stavades tv-spel. Jag hade fixat ett par av den säsongens bästa rollspel och tänkte att det skulle bli lite gött, också, att spelnörda en hel helg. Eller hur. Så här skrev jag ett dygn in i avgiftningen i min sluta snusa-dagbok (ett hett tips för slutare, jag skrev dagbok på ett sluta snusa-forum och fick stor draghjälp av andra slutare):

    “24 timmar! Just nu är jag väldigt, väldigt snussugen. Inte så mycket för smaken, utan för att det verkligen känns i kroppen att jag behöver nikotin för att återställa balansen. Känner mig ryckig och sprättig, skulle vilja ha typ ett trumset att banka mig trött på. Min plan var att tiden skulle galoppera iväg medan jag satt och lirade tv-spel. Men nu när jag sitter här, så har jag inte tillräckligt med ro i kroppen för att kunna koncentrera mig på spelen. Det var en missräkning. Nu kryyyper tiden fram. Musik, högt, kanske kan funka. Något tungmetalliskt.”

    På något sätt tog jag ändå mig igenom den där första helgen, trots att spelen mest blev liggande i sina förpackningar. Och även om de dagarna var rätt vidriga – för mig var abstinensen som starkast de 40 första timmarna – så har det efteråt varit väldigt värdefullt att ha de minnena att plocka fram när snussuget vaknar till. För kampen var förstås inte slut där. Den första helgen följdes av två veckor då sömnen gick fullständigt åt skogen, följt av runt tre månader som fortfarande var jobbiga men på ett lite mer ojämnt sätt. Det var då jag upptäckte hur viktig plats snusen haft i olika vardagssituationer. Alltid hade snusdosan åkt fram, oavsett om jag ville ta udden av en jobbig situation, belöna mig själv för en bra insats eller kanske bara köpa mig några sekunders betänketid. De månaderna kändes det ibland väldigt tomt utan snus i livet. Efter det började det bli lugnare.
    Och vinsterna har varit många. Förr hade jag alltid kalla händer, nu är de påtagligt varma. Förr kändes hjärtat ofta stressat, det upplever jag inte nu. Jag sover bättre än jag gjort på många år. Det är som om en kemiskt spetsad pigghet bytts mot en naturlig trötthet. Tandköttet ömmar inte längre. Och det var rena uppenbarelsen när smaklökarna vaknade till liv igen några dagar efter snusstoppet. Jag minns att jag plötsligt började skratta när jag åt korv stroganoff, för det var så löjligt gott. Dessutom är det rätt fint att ha 1500 kronor mer att göra av med varje månad (räknat på en General White om dagen).
    284 dagar betyder inte att jag är helt ur elden än. Men jag saknar inte snus längre. Snarare är jag förbluffad över att jag lät ett gift diktera villkoren så länge. För det finns betydligt roligare grejer att ägna sin tid åt än att pilla upp saker under läppen hela dagarna.

    som svar på: Nu jäklar smäller det! #88867
    Boba Fett
    Medlem

    Tänkte bara titta in och säga att jag fortfarande är med i matchen. 263 dagar nu säger räkneverket! Känns inte så särskilt besvärligt i vardagen just nu, och jag tänker inte alls så ofta på snuset, ciggen eller kampen mot nikotinet som jag gjorde för några månader sedan. Så ni som är någon månad eller två in i kampen och inte tycker att greppet från snusdemonen släpper, håll ut, det blir bättre och bättre och lättare och lättare.
    Har inte skrivit här på rätt länge nu. Men för mig var forumet och dagboken extremt värdefullt de första månaderna. Jag tror inte jag hade klarat mig igenom den första perioden utan alla stöttande ord och glada tillrop från er andra slutare här inne.

    som svar på: Nu jäklar smäller det! #88174
    Boba Fett
    Medlem

    Passerade 150 dagar utan nikotin för drygt en vecka sedan, når 160 i morgon. Yeah! Mitt snusande jag (mitt jag för ett halvår sedan) skulle säga att de siffrorna är helt osannolika, ouppnåeliga. Men jävlar i havet, det går ju att inte missbruka nikotin dagligen. Det går faktiskt.

    • Det här svaret redigerades för 8 år, 1 månad sedan av Boba Fett.
    • Det här svaret redigerades för 8 år, 1 månad sedan av Boba Fett.
    som svar på: Nu jäklar smäller det! #87887
    Boba Fett
    Medlem

    Läste om det jag skrev igår. Det är förstås inte alls så att jag tror att jag sitter säkert nu efter 126 dagar, att jag kan luta mig tillbaka och tro att jag är färdig med slutandet. Som många här inne upptäckt och konstaterat före mig, så har jag också kommit fram till att den enda hållbara vägen framåt och vidare är total avhållsamhet.
    Just för tillfället känns det inte som någon problematisk uppoffring. Men jag fattar att det kommer att komma tuffa dagar också, när nikotinet känns lockande av ett eller annat skäl.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 45 totalt)