Vill inget mer än att sluta men det känns nästan omöjligt

Välkommen! Forum Allmänt Vill inget mer än att sluta men det känns nästan omöjligt

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #84209
    Nufan
    Medlem

    Fyfan vad jag är less på snusskiten. Det går i perioder, men för det mesta tycker jag att det är en pina att trycka upp snus efter snus, dag in och dag ut. Snuset gör att jag aldrig känner mig lugn (inte ens när jag stoppar in en snus), utan stressad, nervös och orolig. Detta ackompanjeras såklart med den nattliga abstinensen som gör att man alltid vaknar och känner sig utmattad och på dåligt humör.

    Att sluta känns dock som en omöjlighet. Jag har hållit upp som längst i tre månader ungefär sedan jag började för 9 år sedan, men föll tillbaka av någon dum anledning.

    Jag gillar, eller iallafall tror att jag gillar själva kulturen kring snuset. Det är lite grabbigt och gott att ta sig en snus och en kaffe med arbetskollegorna, testa nya sorter osv. I grund och botten hatar jag det dock. Jag är trött på att vara beroende, att alltid ha den påsen under läppen, att vara nikotinstinn dygnet runt, att hela tiden veta att jag måste ha en dosa med mig för att fungera och vara en zombie innan jag tar min morgonsnus.

    Jag har testat cold turkey och att sluta med substitut, och för mig funkar nikotinsubstitut faktiskt bättre (använder en elcigg med låg dos rent nikotin utan tobak). Ärligt talat så har jag inga problem med att sluta med hjälp av denna då jag finner det mycket mer njutbart och renare (jag har också möjligheten att minska nikotin i vätskan ner till nikotinfritt och även sluta med denna efter en tid). Problemet kommer på jobbet. Jag tror inte att jag kan använda elcigaretten inne, vilket gör det tufft att hålla ut till de två korta raster jag har på en arbetsdag. Jobbet är också väldigt socialt, och jag känner att jag måste vara på topp hela tiden. Att slänga in en snus var som helst för att må bättre är så löjligt enkelt.

    Om jag hade fått semester ett tag och kunnat ta detta i lugn och ro hade jag klarat detta utan problem, men det känns rätt surt att behöva ta ut halva årets semester för att detoxa. Jag använder hellre den tiden till att resa och slippa abstinensen. Ur ett större perspektiv är det ju såklart värt det dock, men det är svårt att ta tag i det.

    Har ni några tips? Det känns som jag aldrig kommer att sluta om jag inte tar tag i det NU. Jag vet att det troligtvis inte kommer något bättre tillfälle att göra det i framtiden.

    #84212
    sunkan79
    Medlem

    Ja sluta snusa är ett projekt, ett långt projekt, och att sluta snusa kommer nästan aldrig lägligt, finns alltid något förhinder eller massa ursäkter att skjuta upp det.
    Jag har också försökt att sluta snusa flera gånger under min snusperiod men fallit dit och den enda anledningen att jag gjort det är att jag helt enkelt inte till 100% velat sluta, minsta lilla tvivel och du kommer förmodligen falla dit igen. Beslutsamhet är nog det viktiga ordet.
    Som du skriver i din text ”gott att ta sig en snus och en kaffe med arbetskollegorna, testa nya sorter, osv”, det håller jag med dig om men det måste du vara beredd att ge upp för alltid, acceptera och inte känna att det är synd om dig för att du måste sluta.
    Du KOMMER att kunna sluta snusa, alla kan sluta snusa men du måste vara committed, engagerad och beslutsam till 100 annars är det meningslöst.
    Humöret kan såklart vara ett problem på jobbet, var nog min största fiende som höll i längst, men har du möjlighet så förklara på jobbet att du slutar snusa. Jag skällde ut min chef på jobbet så han vart helt ställd, jag som aldrig höjer rösten. Fick förklara och be om ursäkt och han skrattade och förstod då han själv är storsnusare.

    Alla har också sitt eget sätt att sluta snusa, själv trappade jag ner och snusade miniportion de sista 2-3 veckorna och på det viset skar ner på nikotinintaget innan jag slutade tvärt. Det fungerade för mig.
    Vart en hel del frukt och halstabletter de första veckorna, även en hel del motionsträning.
    Jag var inne på den här sidan dagligen och läste och skrev, är det fortfarande och för mig fungerade det som terapi, hjälper faktiskt till att läsa om hur dåligt och jobbigt andra också har det och inte bara jag själv.
    Lycka till och när du bestämt dig till 100, då kommer du fixa det 😉

    #84213
    Bronchi Kid
    Medlem

    Låt mig börja med att jag och säkert alla andra här har den största respekt för både kval och ruelser kring att sluta och helt olika inställning till vad som är bäst för att den enskilde skall lyckas. Vi är alla helt enkelt olika.
    Med det sagt kommer här några kommentarer som du kan ta för vad dom är … vänskapliga råd.
    Det låter som om du vill övertyga om att det inte är rätta tiden att sluta nu. Att det blir bättre när du tar semester eller i varje fall senare. Det känns viktigt att du gör detta när du verkligen tror på projektet och på dig själv. JAG slutade just när en semester började därför att jag kände att jag kunde distraheras med allt som händer på en semester, få stöd av de som känner mig och som jag kan få ”sura till på” utan att konsekvenserna är för stora. Åter på jobbet var det självklart jättetufft men jag kunde ändå fungera någorlunda.
    Elcigg, niko-tuggummi och plåster fungerar för en del. SJälv provade jag din version på cold turkey och körde vanliga Extra-tuggummi och Onico från start. Men jag måste nog säga att JAG upplevde det som ytterligare en last och vana att sluta med. Det är först när jag lagt av med Onico och lakritstuggummina som jag faktiskt mår riktigt bra. Därför tror jag mest på att bara sluta tvärt, true cold turkey, när du väl bestämt dig.
    Det här är inte lätt. Hör dig för med flera som lyckats och lyssna in på hur de gjorde. Och tro på projektet och metoden när du väl kör igång. Att få stöd här på forumet är också en bra idé.
    Men det går. Det blir bättre. Det är det rätta.
    Kämpa på!

    #84214
    hoppfull78
    Medlem

    Det viktigaste för dig är att bestämma . Är snusen som du tar till kaffet med polarna så jäkla viktig eller klarar du den utan.
    Dvs vill du egentligen sluta eller söker du ”utvägar”

    Jag har själv snusat i 22år (började när jag var 14) och lade ner morgonen min första semester dag i vintras.. la ner allt som hade med nikotin att göra och har faktiskt inte känt något jättesug efter nikotin numera. (dock är det andra saker som ingefära under läppen som skall göras av med).

    Men jag tror det viktigaste är att du kollar hos dig själv. VILL DU SLUTA 🙂

    #84216
    viktor
    Medlem

    Det är bara att köra jag är dag två och det är fan inte roligt, men ändå inte riktigt så farligt som jag trodde heller. Det går alltid att säga till sig själv att jag håller en timme till, en timme till, och till slut när det gått tillräckligt många timmar vill man inte kasta bort den plåga man gått igenom för då måste man bara gå igenom den igen. Och de här vill jag aldrig gå igenom igen! Ändå gör jag det för tredje gången.

    Men om de blir alldeles för jävla jobbigt så kanske att trappa ner med hjälp av nikotinsubstitut är något för dig. att trappa ner med snus tror jag är fan helt omöjligt (givetvis finns det de som klarar det också), men jag tror att det bättre att köra med plåster och plus något tuggummi om de blir för jobbigt, sen att sätta upp en plan att första veckan kör jag max 6 tuggummin om dagen, sen kanske 3 osv, tills du helt tagit bort plåstret och kör 1 eller 2 tuggummin.

    Lycka till det går, alla kan göra det, man måste bara vilja och sluta romantisera kring snuset. Det är sämst och ingen av min lycka eller framgång kan förklaras av det. Dessutom dör jag i förtid och lägger alldeles för mycket pengar på det!

    #84341
    Kickan
    Medlem

    Halloj!
    Jag har lyckats sluta en gång (var nikotinfri i nästan ett år) men föll tillbaka. Precis som du så kände jag mig inte tillräckligt motiverad. Jag är nu själv inne på mitt sista nikotinplåster och tycker personligen att det funkat bättre än tabletter och tuggummin då jag upplever att dessa kräver mycket självdisciplin. Jag har haft svårt att begränsa intaget av tuggummin och tabletter helt enkelt.

    En annnan sak. De flesta som lyckas sluta tycks ha misslyckat några gånger. Kanske man inte ska se detta som misslyckaden utan som träning. Man lär sig helt enkelt mer vad som fungerar respektive inte fungerar för en själv för varje gång man försökt sluta, vilket man ”tar med sig” till nästa försök. Man kan se det som att ”misslyckandena” och återfallen ingår i själva processen.

    För mig har det funkat bättre att fokusera på NUET, jag låter bli att stoppa in en snus NU (min sambo snusar så jag har tillgång till skiten hela tiden). En dag, en stund i taget. Tänker jag ”jag ska aldrig” så få det nästan motsatt effekt på mig. För jag känner mig ALDRIG redo för att ALDRIG mer snusa.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.