Viktnedgång – 1 kg per vecka

Välkommen! Forum Viktminskning Viktnedgång – 1 kg per vecka

Etiketter: , ,

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 18 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #68228
  henkeohenke
  Keymaster

  Nu tänkte jag köra igång nästa projekt och skriva om det här, nämligen att gå ner i vikt. För egen del har det slarvats en del på sistone och jag vill bli av med cirka tio kilo. Jag har inte varit överviktig innan utan har alltid rört ganska mycket på mig. Men nu närmar jag mig 30 och har nog en minskad ämnesomsättning både på grund av det och att jag slutat snusa. Så jag har alltså lagt på mig en del trivselvikt vilket jag inbillar mig gör mig lite tröttare och innebär en del andra bekymmer med icke passande kläder och annat.

  Jag inbillar mig att jag är ganska medveten om vad jag stoppar i mig. Men ett intensivt yrke med långa dagar och stress gör att man kanske inte alltid väljer rätt alternativ. Så min plan förutom att minska kaloriintaget är att försöka att se till att stressa mindre och röra på mig mer. Som jag har förstått det så är ett kilo i veckan en rimlig målsättning och då borde det ta cirka tio veckor innan jag når min målvikt vilket innebär någongång i mars. Jag tänker väga mig varje dag och ta bilder under projektets gång.

  Vikten i sig är förstås inte viktigast utan det är energi och hälsa som är min huvudsakliga drivkraft men vågen kan vara en motivator för att peppa. Jag styrketränar en del och vissa påstår att man inte kan gå ner i vikt och bygga muskler samtidigt, men det tror jag inte på. Jag jobbar efter teorin att muskler kanske väger mer än fett men bränner också fler kalorier även i vila så därför försvinner också mer fett.

  Så det blir ett spännande nytt år och jag ska uppdatera här med jämna mellanrum. Tack förresten allihop som skrivit här under det gånga året! Det har varit mycket inspirerande och peppande att läsa om era erfarenheter och tankar!

  #74128
  Snusmupp
  Medlem

  Bra initiativ! Skriver du i en och samma tråd? Vore kul o följa. Jag kommer själv att ta tag i mina slutasnusa kilon under januari. Sju-åtta kilo ungefär. Ett kilo i veckan har jag klarat tidigare, tills man är nere på ”normalt bmi” dvs. Men det är så oerhört individuellt så alla har sina egna förutsättningar och möjligheter. Som du sade så är ju det individuella välmåendet det främsta målet. Är nikotinfri sedan fem veckor och känner att det finns ork att ta tag i ett, som du beskrev det, nytt projekt. All energi går inte längre åt avvänjningen.

  Hur som helst, lycka till! Skall bli intressant att följa, både läsning och initiativ!

  #74129
  birgitta
  Medlem

  ¨Henke, jag har en känsla av att 1 kg/vecka är möjligt kanske de första veckorna..de brukar diskuteras om ca 0,5 kg per vecka som en sund och hälsosam viktnedgång…möjligen är det kanske skillnad mellan män och kvinnor och kanske har du lätt för att gå ner i vikt. Men visst, är själv även peppad till att ta tag i hälsoprojektet och viktuppgången, som dessvärre redan har visat sig efter 42 dagar, visserligen i kombination med jul…:). Nyttig fiberrik mat, mycket grönsaker, endast kolhydrater i form av fiberhavregrynsgröt på morgonen, lagom dos fleromättat fett, och frukt. Att röra sig mycket, dricka mer vatten än vanligt….Det, och inga snusar, borde göra susen…Nu kör vi!!!

  #74130
  henkeohenke
  Keymaster

  Dag 1 – 96,0 kg

  Hej snusmupp och birgitta! Ja, jag kommer skriva i denna tråden och försöka göra det relativt löpande. Ska bli skönt att komma i form som sagt. Jag tror att alla sätt fungerar bra om man bara är uthållig. Många av mina bekanta var viktväktare tidigare och det fungerar om man följer det. Men jag tror att många tappar den inledande motivationen efter en tid och återgår sedan till den dieten och den fysiska aktivitet man hade tidigare. Samma sak gäller GI / low carb, har sett flera exempel där det fungerar och det är för att man är uthållig. Man måste vara beredd på att den inledande motivationen och peppen försvinner och att vågen står still ett tag. Att räkna kalorier är i princip samma sak som viktväktarna om man äter varierat och det har jag pysslat med en del tidigare. Det fungerar också men man måste följa ut och inte göra undantag.

  För undantag finns alltid, en fest man ska gå på, en fin middag, en stressig lunch eller en kväll när man är helt orkeslös och kommer hem efter en tuff arbetsdag. Det är där utmaningen ligger. Samma sak med träning och rörelse. Det är när termometern kryper neråt minus 20 och man helst vill äta en god kalkonmiddag som det blir svårt att ta sig ut och promenera eller hur man nu vill röra på sig. I de lägena så måste man ha en tydlig målbild tror jag. Redan på förhand måste man ha argumenterat med sig själv om det är värt att äta den där godispåsen nu om det innebär att man får spendera resterande kvällar med kroppen obekvämt svällande i för trånga kläder.

  Uthållighet och kontinuitet är som sagt viktigt. En snabb kur för att sedan gå tillbaka till precis samma diet som innan tror jag inte på. Det är nog inget problem att gå ner mycket i vikt i början, typ xtravaganza, men då behövs en plan för hur man ska fasas in i en annan livsstil efter det inledande tappet och det är därför många viktcenter och sådant har aktiviteter och möten som sträcker sig över ett år eller mer.

  När det gäller teorier och åsikter om hur man ska göra så upplever jag det som att i princip ingen saknar en åsikt gällande att gå ner i vikt. Vissa blir provocerade om man äter måltidsersättningar (vad vore livet utan en riktigt god middag) eller om man följer sin plan slaviskt (någon gång måste man ju få unna sig). Många har tips för hur man ska göra (ät mindre, rör dig mer eller skippa alla kolhydrater t.ex.), ofta har de som skriker högst inte gått ner själva och då tycker jag inte det är så intressant.

  För egen del så känner jag att jag har en klar bild av mitt energibehov så jag är inte överraskad över att jag gått upp i vikt. Det är vissa situationer och vanor som är problemet:

  x Att äta lunch på lunchrestauranger.

  Här saknar jag begrepp om energiinehåll vilket gör att jag troligen tar för mycket för det mesta om man själv får ta maten. Dessutom är det många små onödiga saker som kan dyka upp – en bulle som tillbehör eller en dressing på salladsbuffen som troligen inte är så hälsosam. Att äta lunchbuffe är helt förkastligt, jag äter säkert dubbelt så mycket än vad jag borde, man vill ju ta av allt. Ett annat psykologiskt fenomen är att man ofta vill äta upp det man betalt för och man vill inte ha för lite mat för pengarna heller. I regel vill man ogärna lämna mat. Lösningen på lunch är för mig att laga mat på helgen som jag tar med i veckan. Har jag inte tid med det så köper jag någon färdigrätt med hyfsade näringsvärden, eller varför inte sushi som är rätt okej i min bok.

  x Fyllemat

  Jag är kluven i teorin om alkohol gör en överviktig eller inte. Min teori är att det är främst maten runtomkring alkohol som är skurken. Karaktären är inte den bästa efter några glas vin när det gäller att begränsa matintaget och man tackar säkert ja till den där efterrätten med. Efter ytterligare några glas vin hänger man säkert med till gatuköket för en hamburgertallrik – fett är ju bra för bakfyllan är ursäkten. Lösningen på detta är att dricka mindre och om skadan är skedd – vara stenhård på att inte hänga med till gatuköket.

  x Godis/sötsaker/kakor

  Detta är inget större problem för mig så länge jag har en någorlunda balanserad kost. Men blir jag trött och hungrig så är det farligt. Lösningen är att ha något som man snabbt kan återställa blodsockret med och stilla hungern. En proteindrink är inget dumt alternativ. Målet är att sockerstinna saker ska elimineras ur kosten och det är inget större problem för mig.

  x Trötthet

  Att sova för lite är en prövning på alla plan. Det mesta kan ryckas med ner om man upplever att man sover dåligt. Det är ofta här jag väljer fel sak och åker in på en mack och tar en slabbig baguette eller kanske en vända till en hamburgerkedja. En bra frukost verkar dock ha en god inverkan. Sen gäller det att göra det bästa av dagen ändå och pallra sig iväg och träna framåt kvällen. Träningen ger en god effekt på sömnen för mig.

  x Övrigt

  Alltid äta frukost hemma. En ny variant för mig är ägg och vita bönor i tomatsås. Ingen kulinarisk sensation, men rätt gott och man står sig länge. Vissa måltider ersätts med någon form av måltidsersättning, heller inget svårt tycker jag. Sedan är träning en mycket viktigt punkt. Det ökar det generella välbefinnandet, håller uppe motivationen och ger resultat. Det är mycket väl investerad tid jämfört med att halvsova framför teven.

  Ja, det blev ett riktigt långt inlägg, men det är ett intressant ämne!

  #74131
  Snusmupp
  Medlem

  Självkännedom är en bra början. Du har ju benkoll på dina svaga punkter och med detta nya lilla projekt kan det inte bli mer än succé!

  Jag började på min tolv-veckors kur i dag. Har strypt allt onyttigt nu och har tagit hjälp att utforma ett kost och träningsprogram. Känner att även jag skulle vilja göra något kul av det på forumet. Gick precis i samma tankar som du när du startade din nya tråd. Har du några bra förslag? En parallelltråd för motivationens skull?

  #74132
  henkeohenke
  Keymaster

  Dag 3 – 94,3 kg (-1,7 kg)

  Inte så mycket att hänga upp sig på med det stora tappet sen söndags, antagligen var det sviterna sen nyår som satt i då snarare än att jag i fett gått ner mer än ett och ett halvt kilo. Dessutom varierar vikten ganska mycket från dag till dag, även när man väger sig samma tid (i mitt fall precis efter jag vaknat på morgonen.

  Hursomhelst har mathållningen varit exemplarisk och jag var och tränade i måndags och ska kila till gymet om en stund. Inga direkta svårigheter eller lockelser så här långt. Har kört med måltidsersättning en gång per dag vilket funkar rätt bra. Minskar man sitt kaloriintag så blir det ofta mindre utfyllnad för magen, men den anpassar sig och då känner man sig inte så hungrig längre. Det är lite som att sluta snusa, kroppen reagerar och vill tillbaka till grundläget. Men efter ett tag vänjer kroppen sig och accepterar att den inte får några fler hamburgare. Dock har jag varit riktigt trött idag, men det är omöjligt att säga om det beror på maten. Kan lika gärna vara att man vaknat på fel sida.

  Snusmupp: Kul att vi har samma ambition! Jag har också funderat på vad man skulle kunna göra för något av det. Något som kan inspirera mig är före- och efterbilder, ta en titt på detta: http://www.youtube.com/watch?v=mAcwcqOPcHM

  Han blir lite väl biffig kan jag tycka men principen är ganska kul. Ett bra sätt att peppa sig själv om inget annat – man måste ju inte visa sin blekfeta lekamen för hela världen. Så jag tar lite bilder under tiden och får se vad jag gör med dem sen.

  Men för detta forum tänker jag mig att jag nu direkt lägger upp en ny kategeori som heter ”Viktminskning” som man kan skriva tips och diskutera i. Att gå ner i vikt är ju något som berör många som slutat snusa förr eller senare. Men det hade varit kul om du skrev en parallell tråd om ditt projekt som en dagbok. Hade varit riktigt kul för mig (och säkerligen andra) att följa!

  #74133
  Snusmupp
  Medlem

  Kul att du kommit igång! Har precis samma upplägg. Har en tabell där jag tar åtta omkretsmått en gång i veckan. Samtidigt tar jag tre bilder, framifrån. profil och bakifrån. Är inne på dag två och tänkte väga mig en gång i veckan samtidigt som fotografering och dokumentation. Kör Power walk var morgon ca 5 km på ungefär 37 min. Det är ett bra tempo. Andra veckan kommer jag varva med löpträning och from tredje blir det PW på morgonen och gym på kvällen. Min fru körde en stenhård deff för ett par år sedan (deff, ej bantning) och det är med det i minnet jag kör på nu. Resultatet kommer ganska snabbt. Jag ger det 12 veckor intensivt för att därefter ”normalisera” kost och träning.

  Tröttheten känner jag med. Bisart trött i dag. Kroppen får sig en sån jäkla chock av kostomställningen. Jag går inte på underskott utan har helt enkelt återgått till ”normalt” kcal intag. Effekten påminner lite om nikotinabstinensen… nått som saknas. Men nu är dubbelcalzonens tid förbi och någon ostburgare blir det inte heller 👿

  Kul att du sett det klippet, jag har tittat en del på liknande faktiskt. Det går så länge man inte övertränar i början och åker på en förkylning eller skada. Ser fram emot viktminskningkategorin, självklart startar jag en dagbok där. Just nu dokumenterar jag min träning på http://www.traningsguiden.se

  Är ca 189 cm och väger ca 93 kg med bmi på ca 26-27. Några pinnhål över, dvs. Problemet är att om jag går ner för mycket i vikt så försvinner jag. Måste kombinera med styrkelyftning. Så var vi igång med ett nytt projekt då….

  #74134
  henkeohenke
  Keymaster

  Dag 6 – 94.4 (-1,6 kg)

  Går fortsatt bra utan problem. Ingen alkohol är också en del i detta så det blir relativt städade helger. Gårdagen kände jag mig riktigt pigg och alert och på något vis kändes det som att jag påmindes om den energi man har när man väger mindre. Så det är bara att köra vidare och det ser ju ut som att första veckan kommer ha gått mycket bra. Har dessutom tränat som jag ska, ska kila till gymet en gång under helgen med.

  #74135
  Snusmupp
  Medlem

  Nice! Vad är din metod? Har du kapat allt vad kolhydrater heter och minimal träning eller kör du gym, promenader, löpning? Hur har veckan sett ut?

  #74136
  henkeohenke
  Keymaster

  Jag kör en egen variant av att dra ner på kaloriintaget, dvs att generellt äta mindre och bättre. Jag räknar inte exakt på kalorin utan har rätt bra koll i huvudet. Min förbrukning ligger förmodligen runt 2000 kalorier per dag borträknat träningen. Så allt under det tar bort fett enligt min teori. Det är inga svårigheter att följa det, känner mig inte hungrig eller särskilt sugen på onyttigheter. Maten jag äter är i princip uteslutande hemlagad av mig eller någon annan och varje måltid är i snitt 500-600 kalorier men det är lite varierande.

  Jag har en dragning åt långsamma kolhydrater när det gäller pasta och bröd, dvs fullkornsvarianterna, men det gör jag mest för att jag alltid tyckt det var godare än vitt bröd och vit pasta. Ett mål om dagen kör jag måltidsersättning vilket i grunden är en proteindryck med en del långsamma kolhydrater och annat. Ganska kalorisnål iallafall. När det gäller träning så är det ett tredelat program på gym med fria vikter. Kör mestadels på kvällar efter jobbet. Tanken är att när det blir varmare och jag har kommit ner i vikt varva med löpning någon gång i veckan för att få upp konditionen.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 18 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.