Tips och motivation!

Välkommen! Forum Produktrekommendationer Tips och motivation!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 19 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #68762
  maria h
  Medlem

  Har varit en notorisk snusare (från 1/2 – 1 dosa/ dag i 10 år. i slutet nästan 1.5 dosa). Blev såklart riktigt trött på alla dosor som låg omkring mig, att springa till affären innan jobbet eller innan stängning. alltid ha en extradosa IFALL den sndra dosan skulle ta slut snabbare. kände att jag inte kunde unna mig extra prylar och kläder för att det gick ju åt en hel del pengar till dettaa missbruk. mitt humör åkte upp och ner ständigt- nikotinreceptorerna i hjärnan ville ju ha mer så de skrek tills de fick nikotin, vilket var ju jämt. de skriker efter mer nikotin- och de får så mkt nikotin som de vill för att bli lugna, de dära luringar till receptorer. och visst var det fint att få en snus: 5 minuter i början kanske..sen brydde i alla fall inte jag mig om den längre.

  jag höll på att bli knäpp! allt detta fokus på snus…S-N-U-S! jag tänkte att jag kan verkligen inte sluta snusa! har kanske ett tiotals försök bakom mig men ständigt fallierat. jag är ju hopplös- tänkte jag då. men tydligt icke!

  här kommer mina fetaste tips till dig som är inne i ett starkt beroende, utan hopp men en massa tankar om att sluta.

  1) varför vill du sluta snusa?

  2) tror du att du kan sluta snusa?

  3) är du motiverad att sluta snusa?

  Kan du svara ja på alla tre frågor så är du redo att sluta. har du tvivel, du kanske bara kan svara säkert på fråga 1 men inte på fråga 2-3? då är det inte läge.

  För att du ska tro på dig själv och motivering till detta beslut krävs en hel del tid till förberedelser i form av kunskap. Det är den stora delen i projektet- att sluta snusa är bara en liten del, faktiskt. Så, inhämta först kunskap om snus och HUR den stimulerar din hjärna (du kommer bli skrämd), VAD den gör i din hjärna, hur den LURAR dig till att köpa mer snus, lurar dig till att ÖKA din nikotinmängd, hur nikotinet lurar ditt välbefinnande (en icke snusare är lyckligare- utan snack!). Samla så mycket information du bara kan! (och gör detta INNAN du slutar).

  När du känner att du ha kunskap kanske du känner att din motivering stiger ytterligare?

  Ja- grattis. Nej- samla mer information, diskutera med någon, reflektera! Fortsätt på kunskapsbasen ett tag till, du är inte redo för ett niktotinstopp. Gå sedan vidare!

  Steg 2

  Svara på dessa frågor:

  – Vad är dåligt med snus? Vad finns det för nackdelar?

  – Vad är bra med snus? Finns det några fördelar.

  – Räkna ut hur mkt ditt snusande har kostat hittills veckovis/ månadsvis/ årsvis/ summa totalt: – vad skulle du vilja göra för dem pengarna istället varje vecka/ månad/ år?

  Bestäm dig för att göra det! Skriv en lista! (jag unnar mig ngt ”lyxigt” varje vecka)

  – Hur ser det ut i tanken när du är snusfri?- spara tanken!Fördelar? Nackdelar?

  – Hur mår du om du fortsätter att snusa? Fördelar? Nackdelar?

  SKRIV NER!

  Bestäm dig för, och skriv ner, vikla stratergier du ska använda dig av när du blir abstinent?

  Är det jogging? vatten? djupa andetag? läsa bok? dricka the? ringa någon? skriva? promenera? ta nikotinläkemedel? slå bort tanken?

  Hur känner du dig om du är nikotinfri?

  Hur känner du dig om du börjar snusa igen?

  Som du ser finns det MASSOR med frågor som är bra att ha besvarade INNAN man slutar snusa. Jag själv (som trodde jag aldrig skulle bli fri) tog hjälp av en tobaks- avvänjare på vårdcentralen, ringde ”sluta röka- linjen” (rekommenderas verkligen, haft samtal med dem i krisande stunder vilket dock varit otroligt få). använt nikotinläkemedel i form av plåster och tuggummi enl förpackning och hjälp från apotekspersonal. använde dem i två veckor- slutade och det var inga problem. de rekommenderar dock full användning enl förpackning. hjälpte mig så jag inte fick dessa enorma kraftiga abstinensbesvär som fått mig att börja tidigare. unnade mig någon sak varje vecka, kändes fint varje gång.

  viktuppgång??

  jag drog ner på kolhydrater men ffa socker (!) (abstinens- varning för mig) och började springa. sprang mer och mer, springer nu som aldrig förr och minskat 8 kg i vikt, bonus! aldrig varit någon motionär (soffpotatis) men nu började jag och jag kommer inte sluta. Blev piggare och mkt jämnare i humöret och gladare (nikotinet styrde mitt humör hela tiden innan). slutat med antidepressiva tabletter (aktivitet och nikotinstop enl läkare). sluta snusa+ sluta socker/ kolhydrater+ motion+ vatten= fungerar!

  rekommenderar verkligen att kontakta tobaksavvänjare på vårdcentralen, värt det alla gånger om!! Var inte rädd för tuggummi eller plåster- underlättar en skör period. våga ringa ”sluta röka- linjen”. Va målmedveten. Läs boken ”sluta röka och snusa på 4 veckor”, en fantastiskt bra bok som du måste ha! Pocket kostar kring 70 kr.

  Detta fungerade för mig och jag var väldigt beroende. Jag var tvungen att ha så här mkt stöd/ hjälp för att sluta. Det är inte själva snus- stoppet som är det svåra; det är förarbetet innan den dagen samt kunskapen att vidmakthålla den. I efterhand var snusstoppen ENKELT, inga problem. det är inte svårt! jag lovar!

  Varit snusfri över 2 år nu och tack vare detta har jag sparat en mängd pengar som jag nu tar mc-körkort på (hade också råd med en sliten hoj att övningsköra på). Pengarna skulle jag ju annars ha snusat upp. Vilket skämt.

  OVER AND OUT

  #75995
  Boooyaaa
  Medlem

  Grymt skrivet! Har försökt x antal ggr tidigare, men jag har inte kunnat svara ja på denna:

  3) är du motiverad att sluta snusa?

  Nu har jag visserligen bara varit fri i 24h ungefär, men jag har aldrig känt mig så här motiverad som tidgare, och faktiskt aldrig mått så här bra under tiden.

  Jag tror jag kommer fixa det faktiskt, det känns så iallafall. Helvete vad skönt det kommer bli.

  Använder Onico och tuggumin och det är helt okej!

  #75996
  Mr..Anderson
  Medlem

  Hej !

  Är ny här och vet inte riktigt hur det funkar på forumet, så testar

  Att skriva här !

  Jag har kommit fram till att jag borde och nånstans inom mig, vill sluta snusa !

  För mina barns och min sambos och självklart min egen skull!

  Varför skulle min lilla 10 månaders dotter vilja ha en ”snuspuss”? Och varför ska jag ”uppmuntra min son att det är gött att snusa ?

  Och inte undra på att min sambo inte vill kyssas !!

  Min överläpp svider på båda sidorna varje dag, och ”strängen i mitten ser inte vacker ut, och jag tror att mitt tandkött ”reser sig” som någon hade

  Skrivit !

  Då är frågan :

  Hur ska jag göra?

  Jag tränar redan och har väl ganska god självdiciplin och ett jävlaranamma!

  FÖRUTOM när det gäller snus, har vart med om det där suddiga man får i synen när man inte haft snus på jobbet nån dag !

  Det som jag då undrar är , kommer jag verkligen klara det här ?

  Det är ju så jädra gött bär man lägger in en snus !

  Jag har en nyköpt stock i kylskåpet,

  Jag jobbar som chaufför

  Jag snusar nästintill 21 h/dygn

  Även näär jag tränar, kan till och med byta 3-4 gånger under ett pass!

  Och självklart tar man ju en snus när man ska varva ner !

  Jag har köpt en tomt för ca 4 månader sedan

  Som jag jobbar sjukt mkt på !

  Således skall jag ju då bygga hus !

  Kag är tvåbarnsförälder till en 3 åring och 10 månaders baby !

  Såå, hur ska jag klara detta när jag har dom sämsta förutsättningarna för att sluta ?

  (som jag upplever det ) …

  När ska jag börja min rehab ?

  Är det kanske inte läge ?

  Hade vart roligare att bjuda min sambo på en resa, eller kanske förlova oss ?:)

  Ursäkta den långa texten, men vad ska jag ta mig till ??

  #75997
  Fyrkanten
  Medlem

  För mig var det bara nog en dag. Jag tröttnade på allt runt omkring snusningen. Jag tycker nog att du har bra förutsättningar. Bara sluta och ge dig på tomten med full kraft. Du kommer få otroligt mycket uträttat där. Kroppsarbete hjälpte mig jättemycket. Gäller att hålla igång och inte tänka så mycket. Bryter man ner det är det ganska så enkelt. Du kommer att ha ett helvete i några veckor, sen blir det enklare. I ditt fall så kan du lägga all frustration på tomten och förena nytta med nöje. Jag tror inte på plåster och liknande, men allt sånt är ju upp till var och en. Klarar du de första dagarna så går det lite prestige i det också. Då vill man ju inte ge upp. Tänk inte, bara gör

  #75998
  mikjan82
  Medlem

  Hållt upp i fyra dagar nu och jag kan säga att det är inte lätt men denna gång ska det funka känner mig motiverad och känner igen mig i mycket av det som skrives ovan, motiverande att fortsätta då man vet att fler genomlider samma procedur just precis nu. Är pappaledig med en son på 1 år samt har en dotter på 3 år. En del vänner säger att det är lönlöst att försöka sluta när man är pappaledig, men jag tänker om jag gör det nu och tar mig igenom det under pappaledigheten kommer det säkert bli lättare sen när man är tillbaka på jobbet? Hur som helst jag har också tröttnat på allt omkring snusandet, var är dosan? Räcker det tills imorgon osv? Vidare är pengarbiten en stor morot för mig. Pengarna som jag kommer spara genom att inte snusa kommer jag se som pengar jag aldrig kommer ha de närmaste tre åren och därför kommer jag varje månad sätta in dem på avanza och köpa högrisk aktier för dem och göra så i ungefär 3 år. D.v.s de ska placeras i aktier där avkastningen kan bli stor men varje placering är också förknippad med hög risk. Om någon på forumet skulle vilja göra nåt liknande skulle det vara extra kul att ha nån att snacka intressanta placeringr med. Om man förlorar allt kan man ju alltid trösta sig med att pengarna skule man annars snusat bort plus att de snart är tillbaka för man har ju faktiskt slutat nu…

  #75999
  DanneSLUTAR
  Medlem

  Tjena mikjan! Verkar som vi står på samma ruta. Efter 12år slutade jag kl 10 i tisdags (3e/1) Tog en snus direkt när vakan o under tiden den va inne började ja känna att näe fan ja skiter i de här me snus. Känner igen att man får smart kommentarer från folk omkring att ”de går inte och du klarar de inte”, ja tror dom säger så för dom gärna med skulle vilja sluta och blir avundsjuka för att ngn annan har gett sig den på att sluta men dom inte kan. Detta sporrar faktiskt min tjurskalliga envishet till att hålla mig borta från giftet!

  Ang aktier/fonder e de himla kul idee! 300kr i månaden la man ju minst på snus så de blir lagom att skjuta in!

  #76000
  mikjan82
  Medlem

  Tja DanneSlutar, kul att du hakar på och tradar lite aktier. Kollat runt lite och nordnetdirekt.se har lägst courtage 9:- per affär så jag kommer öppna konto där i början på nästa vecka. Jag snusade för ca 30 :-/dag så för mig blir det o sätta in ca 900;- i månaden. Om courtaget är 9;- så kostar varje affär 1% av kapitalet som köpes för det tycker jag är ok. Jag kommer sätta in 900 sista januari o då kommer jag köpa något riktigt högriskbolag. Återkommer med vad det blir men kom gärna med förslag. Vill inte att varje aktie ska vara dyrare än 8:- för jag vill helst köpa minst 100 aktier av något varje månad

  #76001
  DanneSLUTAR
  Medlem

  okey men de låter ju kalas! Ja går nog in me 450/ månad. E student :)Snusade troligen för mer än så/månad men som sagt, student. nordnet lät ju bra. Har en kompis som e duktig o har koll på aktier, ska se va han rekommenderar oss.

  #76002
  Boooyaaa
  Medlem

  5’e dagen idag och jävlar vad jag mår bra! Otroligt mycket piggare, lättare att gå upp, orkar mer, maten smakar som den ska och känner mig faktiskt mycket gladare. Snus är ett jävla gift!

  #76003
  Klart
  Medlem

  Här kommer tips för dem som verkligen VILL sluta snusa.

  ..har man blivit medlem här vill man förmodligen det

  Alla som redan slutat vet ju hur de 3-4 första dagarna känns att gå igenom. Abstinensen, ilskan,hatet, inget lugn, dålig sömn/bättre sömn (varierar tydligen för alla). När man genomlidit dessa dagar, vilka alla i princip klarar med vilja, så känns det verkligen underbart. Det känns som att man får ett nytt liv, och kan klara vad man vill!

  ..Men så går dagar, veckor, och ibland månader, ja, till och med år, så börjar folk att snusa (igen). Så man ska vara medveten om att suget, kan komma när som helst, var som helst, långt efter att man slutat. Som någon skrev någonstans, minns inte var men det stämmer verkligen, ”Det svåra är inte att sluta, det är att inte börja igen”.

  Det som är nödvändigt att göra när man slutar, nästan ett måste, är att börja motionera. Eller i sämsta fall, gå ut på låååååååånga promenader. Dricka mycket vatten, och äta mycket frukt. Inte överkompensera med kaffe, vilket ofta bara gör att man blir sugen på snus igen.

  Och ta det lugnt med alkoholen i början, dumt att gå ut på krogen första gången man dricker alkohol efter att man slutat snusa, väldigt lätt att åka dit, eller att feströka, och feströker man kan jag garantera att 2-3 dagar senare kommer du vilja ha en snus. Mitt tips är att dricka alkohol hemma först för att verkligen få känna nikotinsuget, så vet man hur det känns.

  Det är dock lätt att sluta och inte börja igen, sålänge man kommer ihåg varför man slutade, men det kommer va ett KRIG! Misslyckas man första gången/gångerna, tex köper en dosa o tar en snus, kan jag nästan garantera att man kommer känna skuld. Ta då dosan, och släng den åt helvete och sluta igen. Väldigt få personer klarar av att sluta på första försöket, väldigt få.

  När man sen känner sig ”fri” från snusen, kommer man idiotförklara sig själv för att ens ha börjat med det. Lycka till! :)

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 19 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.