Till er som varit snusfria ett tag

Välkommen! Forum Dagbok Till er som varit snusfria ett tag

Taggat: 

Detta ämne innehåller 34 svar, har 14 deltagare, och uppdaterades senast av  David 2 månader, 2 veckor sedan.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 35 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #90242

  David
  Medlem
  Blev snusfri
  2018-11-12
  188 dagar sedan
  (-385 dagar när inlägget skrevs)

  Hej, det är mycket möjligt att det redan finns en tråd med mina frågor, så jag ber på förhand hjärtinnerligt om ursäkt att jag inte orkar granska forumet pga. min abstinens. Mina frågor är inte svåra, och det skulle vara väldigt vänligt om ni som varit utan snus ett tag kan ta er tiden att svara.

  1. Ur ett hälsoperspektiv, vad har ni upplevt för positivt efter att ha slutat med nikotin?
  2. Ur ett själsligt, mentalt perspektiv, vad har förändrats?
  3. Vad fick er att sluta, vad var den allra största sporren för er?

  Jag har snusat 1 – 1 1/2 dosa om dagen sedan 1994. Dvs i 23 år. Försökt sluta ett par gånger.
  Snusade senast fredag (20e oktober) kväll, således 3 dagar.

  Stort tack på förhand.
  Med vänlig hälsning
  David

  #90245

  Vante Ante
  Medlem
  Blev snusfri
  2015-06-24
  1425 dagar sedan
  (853 dagar när inlägget skrevs)

  Hej där David!

  Gratulerar till ditt livs bästa beslut, att sluta
  använda nikotin.
  Jag tycker du gör det lite för lätt för dig.
  Alla personer är olika & upplever olika saker alltid.

  Frihets resan är personlig. Läs runt på forumet
  när du blir galet sugen/är under attack från snus monstret.

  Personligen har jag upplevt att hjärtats dubbelslag upphört,
  tandkött/munhälsan fräschare,fryser mindre,sover bättre.
  & mycket mera.Som jag upptäcker vart efter tiden går.
  En livskvalitet höjning helt klart på alla plan.
  Friheten framför allt 🙂

  Du närmar dig fredag & 1 vecka.
  Håll i & kör.
  Stort lycka till/
  Vante Ante

  #90246

  Flygeln
  Medlem
  Blev snusfri
  2017-02-19
  819 dagar sedan
  (247 dagar när inlägget skrevs)

  Hej David,

  bra kämpat så här långt, o har du fallit tillbaka är det bara att hålla upp igen. Fördelar för mig har varit att jag har kommit igång och träna rejält, var tvungen för att inte bli galen. Det i sin tur har gett mer muskelmassa och bättre humör.

  Annars är jag lite rikare, mycket friare (behöver inte stressa över om jag har snus hemma, åka till macken tio i elva på kvällen för att fixa min drog). Jag sover otroligt mkt bättre. Med snus snittade jag 5-6 timmar natten, gick aldrig o lade mig före midnatt. Nu smyger jag i säng vid tio – halv elva och får mina sju-åtta timmars sömn. Känns som hjärtat slår lite lugnare också. Öht har jag en annan kontroll över livet o sparar en 8-10 tusen om året. Typ så. Jag är kort sagt, friare, starkare, rikare. Varför du vill lägga av med snus får du själv komma fram till. För mig har det dock bara varit vinster. Sen är det svårt som fan, efter sju månader drömmer jag fortfarande på nätterna att jag trycker upp en snus under läppen. Så det är en stundtals mödosam resa, men sjukt skönt större delen av tiden.

  #90249

  David
  Medlem
  Blev snusfri
  2018-11-12
  188 dagar sedan
  (-384 dagar när inlägget skrevs)

  Tack Vante Ante och Flygeln! Till Ante, jag vet, var resa är personlig. Jag är dock mycket intresserad av era personliga resor då det ger inspiration och perspektiv.

  För min egen resas del, så handlar mitt avslut med snuset om många saker. I fredags fick det vara nog. klockan var sent och min stock snus i kylen var slut. Hade varit säker att det låg en dosa kvar i plasten. Pust, ska jag åka och köpa?
  Nej, jag vill inte vara en del av detta längre.

  Andra anledningar till avslut är att jag har en son på ett år, kan sätta undan den 1000-lappen på spar eller ISK-konto till honom istället, har en sambo som tycker jag strör snus omkring mig, hon hittar lite portioner här och var och tycker det är omoget att en vuxen man som lägger snus på golvet i sovrummet. Vad ska man säga om det, hon har ju rätt, jag är pinsam, jag kan inte försvara det. Men att snusa i sängen innan man somnar har varit vardag i 20 år.
  En annan anledning är att mitt hjärta alltid går på högvarv. Det är den aspekt av nikotin som för mig är mest kännbar. Vi kanske rent metaforiskt har x antal hjärtslag i livet. Varför tillägna de extra slagen eller energi till något så meningslöst som nikotin. Det är ju bara dumt att använda en kemisk förening för att blidka vårt lustcentra.
  Men det är var nikotinet gör med oss, och jag har vikt mig svag för det nästan hela livet. Det är det som gör det så svårt att sluta. Det är inte rationellt, nikotinet gör oss irrationella.

  Jag försöker avromantisera snuset, men är fortfarande fast i ritualen, kanske för att det gått för kort tid än. Tänker på hur snus hör samman med att stå ute med flugspöt i forsen i fjällen, hör samman med en öl på krogen. Det har varit en del av mitt liv så många år att man på något sätt blir nostalgisk istället för att se hur det bidragit till sämre ekonomi, sämre hälsa.
  Återigen nikotinet.

  All heder till er som klarat detta, som Vante Ante och Flygeln, jag hoppas får skriva till en som jag om ett år.

  ps: på bara 4 dagar har jag känt av hälsoförbättringar, om än små. Hjärtat har återgått till sin normala takt. Vaknat glad på morgonen.

  #90250

  Flygeln
  Medlem
  Blev snusfri
  2017-02-19
  819 dagar sedan
  (247 dagar när inlägget skrevs)

  Det kommer att gå lättare för dig, och kommer också att bli svårare i perioder, men om du håller ut och ”surfar” på suget tills det klingar av så kommer du också att få nya upplevelser. Själv har jag snusat i 30 år, en dosa om dagen och kunde inte göra ngt utan snus. Har ett stressigt jobb med mkt krävande kontakter med människor, gillar att vara ute i naturen på fritiden, men har alltid förknippat allt med snus. Under våren och sommaren fixade jag x antal jobbkontakter snusfri och tog mig över fjället och tillbaka snuslös o kunde till sist t o m vara berusad utan snus. Alla de upplevelserna har för mig visat att livet rullar på minst lika bra utan snus som med snus – oftast bättre ändå. Ta det i små steg bara, jag tror starkt på AA:s en-dag-i-taget-strategi, håll upp just nu och hitta alternativa beteenden som gör livet rikt (träna, drick vatten, ställ dig upp och andas, om du blir alltför yr – ta hellre nikotintuggummi än snus) öht lev i nuet och öka beteenden som minskar sannolikheten att du ska snusa. För min del har träningen varit hela skillnaden. Och grattis till fyra dagar utan snus!

  #90257

  David
  Medlem
  Blev snusfri
  2018-11-12
  188 dagar sedan
  (-383 dagar när inlägget skrevs)

  Tack Flygeln, bra ord!
  Mina tankar programmeras fortfarande med snus-html. Men jag börjar tro dig, det går att göra allt det där utan snus. Jag räknar nu 5 dagar. Det är stundtals olidligt… Jag ska öka träningsdosen som komplement för den avslutade snusdosen istället 🙂

  Tror också på AA, just nu är det bara att ta en dag i sänder, jag tror inte jag gynnas av en djupare kontemplation kring nackdelar med snus, utan nu är det spökena som måste viftas bort med kvasten.

  #90258

  jaeger
  Medlem
  Blev snusfri
  2017-02-09
  829 dagar sedan
  (258 dagar när inlägget skrevs)

  Bara att hålla ut, skitet skall ur systemet och det tar tid. Nikotintuggummin m.m bara drar ut på eländet. Det viktigaste för mig var att förstå på djupet att man enbart romantiserat snuset just pga. man varit beroende av det. Flugfiske, öl med polarna m.m går exakt lika bra om inte bättre utan snus. Det tar bara tid att förstå det. Var envis och Lycka till!

  #90261

  VanQuijote
  Medlem
  Blev snusfri
  2015-09-07
  1350 dagar sedan
  (780 dagar när inlägget skrevs)

  Grattis David! Utifrån det du skriver så verkar du redan ha några av de bästa argumenten på plats, vilket i svåra stunder ger dig en bra arsenal att tysta monstret med!

  Efter 11 dagar i frihet skrev jag ner följande i min dagbok:

  ”De hittills positiva effekterna är dock så pass stora att jag kan använda dom för att fäktas med snusmonstret:

  # Fantastisk (=normal) munhygien! Hade glömt hur det känns att vakna fräsch i munnen!
  # Behöver inte smörja läpparna om och om igen, räcker med 1-2 ggr per dag nu
  # Inga snusmissfärgningar på fingrar/under naglar längre!
  # Vilopulsen har sjunkit med nästan 20%, hoppas att just det hjälper konditionen på sikt också!
  # Innan jag slutade hade jag väldigt torr hårbotten en längre period, men plötsligt verkar det ha uppstått någon slags balans där (jag har egentligen ingen aning om det har med slutandet att göra, men jag väljer att räkna in det…)”

  Såhär två år senare kan jag lägga till stabil sömn på listan. Sedan relativt lång tid tillbaka sover jag bättre än jag gjort någonsin tidigare. Åtminstone NÄR jag sover. Jag upplever också ett bättre immunförsvar – jag har absolut färre sjukdagar och när förkylningarna ändå kommer så är mina symptom lättare än tidigare. Det kan visserligen lika väl handla om att jag fortfarande tuggar ingefära varje dag eller att jag tränar mycket mer regelbundet, vilket har fått min kropp att må bättre.

  Tipsar om att läsa dagböcker här på forumet, det har varit en nyckel för mig i de jobbigaste stunderna! Stort lycka till på din resa mot friheten!

  #90270

  elKa
  Medlem
  Blev snusfri
  2015-10-28
  1299 dagar sedan
  (736 dagar när inlägget skrevs)

  Mycket fräschare i mun, piggare på morgonen, somnar extremt mycket snabbare på kvällen (låg alltid minst 1-2h förr, nu somnar jag på 5min), lägre vilopuls, mer energi till att leka med barnen

  Känner mig mycket mer trygg i mig själv, fått bättre självkänsla och ett jävlar anamma att jag har lyckats sluta med denna drog

  Största sporren till att jag slutade var att jag utan att tänka på det tog in 2snus när jag hade 2 inne, så när jag kom på mig själv med 4 portion inne så fick jag nog och spottade ut och kastade dosan

  I lördags så var det 2 år sedan jag kastade dosan och har faktiskt inte på senaste 6-12 månaderna saknat snuset över huvudtaget

  Det går om man vill 🙂 Lycka till!

  #90272

  mumintrollet
  Medlem
  Blev snusfri
  2015-07-20
  1399 dagar sedan
  (836 dagar när inlägget skrevs)

  1. Ur ett hälsoperspektiv, vad har ni upplevt för positivt efter att ha slutat med nikotin?
  2. Ur ett själsligt, mentalt perspektiv, vad har förändrats?
  3. Vad fick er att sluta, vad var den allra största sporren för er?

  1. Det är nästan oändligt. Piggare, bättre nattsömn, bättre dygnsrytm, bättre blodtillförsel, inte skakande händer längre, bättre potens, bättre smak- och luktsinne, bättre kondition, bättre vilopuls osv osv

  2. Bättre självkänsla, mindre nervös, en oförklarlig känsla av frihet osv.

  3. Många saker. Dels slukade det en förmögenhet med pengar, men den största orsaken var iaf att snuset styrde hela mitt liv. Jag ville också uppleva den frihet alla icke snusare upplever utan att alltid behöva planera allt på snusets villkor. I tillägg kände jag nog innerst inne att det är ohållbart att fortsätta som jag gör jag kommer mer eller mindre att snusa ihjäl mig. Sen vill jag ännu lägga till att jag de sista åren i tillägg hade börjat skämmas över mitt snusande.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 35 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.