Slut på det här

Välkommen! Forum Dagbok Slut på det här

Etiketter: 

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #88344
    Lea
    Medlem

    Har snusat i åtta år och snusat rätt mycket, har gått i perioder men skulle säga att jag varit storsnusare i åtminstonde sex av mina åtta år. Har aldrig försökt sluta, för att jag aldrig velat innan och inte ville ge mig själv dåligt självförtroende inför när jag ville sluta med att ha en massa halvhjärtade försök i ryggen. Men idag när jag vaknade kände jag bara nej. Nej nej nej nej, nu får det fan vara slut.

    Min stora anledning till att sluta är tandköttet som jag tycker ser risigt ut. Lägg till en tandläkarskräck som gjort att jag hållt mig från tandläkaren i flera år och därför inte har någon aning om min munhälsa (antar dock att den är bättre än jag får mig själv att tro för är noga med min munhygien utöver snuset då). Vet att det är bättre att ha en positiv anledning till att sluta än en negativ men räknar med att känna av hälsoeffekter efter hand och få pepp av det.

    Eftersom jag aldrig slutat innan har jag lagt upp mina strategier utifrån dagböckerna jag läst här (så himla glad att jag hittade denna sidan). Jag har köpt tuggummi och läppstift för att göra munnen upptagen när jag blir snussugen. Samt pratat med min partner som stödjer mig fullt ut och erbjudit sig att hjälpa exempelvis vid alkoholkonsumtion. Dock har jag tänkt att sätta upp en tre veckors-period utan alkohol för att bli av med den värsta absistensen. Får se hur det känns sen och planera vidare alkoholkonsumtion utifrån att inte ha tillgång till nikotin/informera den jag dricker tillsammans med om att jag slutat snusa isåfall. Tänker att jag ska sätta upp någon form av belöningssystem för mig själv som går 1 dag, 3 dagar, 3 veckor, 3 månader osv, men vet inte vad belöningarna skulle gå ut på.

    Fantiserar om att sluta cold turkey, men vet att det troligtvis inte kommer gå. Har därför satt mitt slutdatum till Fredag (idag är onsdag) och trappar ner fram tills dess. Tog min senaste snus imorse och sitter nu här och tänker på snus (haha så rolig mening för det låter helt stört men det är exakt var jag gör). Snarare nikotin faktiskt, för fantiserar om nikotinet fast utan att stoppa in snus i munnen (finns ingen risk för att jag börjar röka dock eftersom jag är så jävla kass på det här med luftvägar att jag knappt kan dricka ett glas vatten utan att sätta i halsen).

    Fysiskt just nu, har jag yrsel och är väldigt tankspridd vilket är olikt mig som vanligtvis är noggrann vilket därmed framkallar en del irritation på mig själv.

    Så himla långt det här blev men ja, känns bra att skriva av mig iaf. tror det kommer bli en hel del skrivande här.

    #88349
    Lea
    Medlem

    Eftersom detta är min nedtrappningsperiod och mitt slutdatum är på fredag vet jag inte hur många timmar sen det var sen sista snusen men det borde närma sig 24h. Ska till jobbet snart och är ganska sirapig i huvudet. Abstinensen var svår igår kväll, fanns stunder då jag bara satt och glodde rakt ut i luften. Försökte mig på hemmaträning för att bota lite abstinens, men det var en sjuk trigger (alltid älskar att ta en snus när jag streatchar) så blev att jag rusade ut i köket för att baka småkakor för att göra händerna upptagna. Lär bli en del sådana.

    Har också upptäckt att läppstiftet fyller en annan funktion, jag har ha det som ett föremål som ersätter snusdosan. Jag har alltid snusdosan med mig i fickorna och det finns en naturlig plats för det i alla kläder, så där lägger jag nu läppstiftet. Känns mindre tomt.

    Har också outat mitt nedtrappande/stundande slut till två vänner. Den ena retades med mig vilket gjorde mig skitförbannad. Ser fram emot att sluta så att jag kan trycka upp det i hans ansikte (han är själv nikotinist som ”slutar” i några månader och sen börjar igen).

    Jobbar också med att försöka tänka på positiva anledningar till att sluta, men känns farligt för jag vill inte förvänta mig guld och gröna skogar. Klart jag kommer bli piggare, få bättre cirkulation och kanske lite bättre hy och sånt. Men jag kommer ju inte förvandlas helt som människa och bli något hurtigt stycke bara sådär. Svår balans att försöka tänka sig positiva effekter utan att lägga för mycket i förändringen.

    #88351
    elKa
    Medlem

    Hej och grattis till ett bra beslut!

    Använd din väns dåliga försök som tändvätska i detta!
    Var exakt samma sak när jag slutade, alla vännerna erbjöd snus och tryckte upp dosan i ansiktet på mig.

    Dock så är ju detta endast en dålig självmekanism hos dom, för alla och då menar jag verkligen ALLA har försökt att sluta snusa, även fast man inte har gått in helt för det så har de flesta haft ett tamt försök att sluta.

    Sen då jag slutade så har 3-4 vänner också försökt, dock har alla gett upp och börjat igen.

    Kämpa på så kan du om en stund trycka upp detta i hans / hons ansikte 🙂

    #88359
    Lea
    Medlem

    Tack för pepp elKa! känner absolut att det är en motivation att kunna gnugga in det i hans fejs. Spec när abstinensen känns absurd och löjlig, känns det som att barnsliga och tröga motiveringar dyker upp, som att retas tillbaka.

    #88360
    Lea
    Medlem

    Då var dag två av nedtrappningen (vilket hittills bestått av inget snus alls, så andra dagen utan snus också, även om mitt slutdatum är satt till imorgon). Herregud vad jag är glad att jag hittade denna sidan inför detta. Bara att läsa folks dagböcker är så lugnande och att se vilka saker som folk upptäckt hör ihop med snuset och som börjat försvinna för dem känns så oerhört peppande att läsa. Känns som att jag själv kommer upptäcka sådana saker under resans gång. Har ju en gång i tiden slutat med p-piller och upptäckt att ”herregud det är ju sån här jag är och såhär det känns att leva” istället för ett deppigt ångestliv. Nu har jag svårt att tänka mig att det är lika extremt med att sluta med snusen, men vem vet! vissa saker kommer säkert att chocka mig, att jag inte visste att det berodde på nikotinet.

    Varit oerhört långsam på jobbet med fick många glada tillrop av andra snusare och ex-snusare som visste precis vad jag gick igenom. Har haft problem med stirrande ut i luften och att jag har oerhörda koncentrationssvårigheter. Jag liksom upptäcker att jag slutat lyssna/tänka/läsa efter en lång stund av att sitta och bara vara omedveten. Känns väldigt märkligt då jag vanligtvis är en fokuserad person.

    Eftersom abstinensen kommit i intensiva men korta stötar har det känts gött att kunna märka när var hur mina triggers ligger. Efter träning är en stark trigger, inte efter kaffe lika mycket som att jag häller upp kaffe och sen stirrar på det för är van att sätta i en snus innan jag tar en klunk, samt efter maten. Undrar verkligen hur det är med alkohol men vågar inte testa utan en kompanjon.

    P.S. också imponerad över hur välartikulerade folk är i sina tidiga dagböcker, känns som att minst 75% av hjärnan bara kloggat ihop och jag vet knappt hur man formulerar sig.

    #88361
    irenpanik
    Medlem

    Bra beslut och bra kämpat såhär långt Lea! 🙂 Heja!

    Även om man inte vill eller vågar sätta för höga förväntningar på att ens liv ska bli bättre på alla möjliga vis av att sluta snusa så är en sak säker – om man tar sin resa på allvar och använder den här sidan till att ventilera och reflektera, så kommer resan i sig ge nya livserfarenheter att lägga i ryggsäcken.
    Tror ofta man vill hitta genvägar hellre än att uppskatta det jobb man lägger ner (även om en del jobb/lidande kan kännas otacksamt tills det till slut ger utdelning). Tror det lönar sig bättre att tänka att ju värre det känns nu, och ju mer man får jobba för sitt mål, desto större chans att man uppskattar det och kan känna sig stolt när man inte längre behöver jobba för att vara snusfri. 🙂

    Min hjärna är bara på kanske 60% av min vanliga hjärn-effektivitetsnivå fortfarande, kommer ihåg att det var ännu mycket värre i början. Väldigt frustrerande när man har ett administrativt jobb där man förväntas (och förväntar av sig själv) att vara effektiv och man bara klarar ligga på ca halva farten utan att det blir kortslutning i hjärnan. Men det blir bättre och det kommer gå över till slut bara man kämpar på! 🙂

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.