Överviktig vs snusare

Välkommen! Forum Viktminskning Överviktig vs snusare

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #83183
  Fallera
  Medlem

  Jag har efter mina modiga 40 dagar som snusfri fått svårt att få på mig byxorna… Gissar på 2-3 kilos uppgång. Jag har alltid varit svag för godsaker men ändå lyckats hålla vikten då snuset dämpat en stor del av sötsuget. Jag tycker inte att jag äter så mycket mer onyttigheter nu, men det visar sig runt midjan att jag gått upp.

  Jag är rädd att det här bara ska öka (gick upp 10 kg under ett halvårs snusuppehåll en gång). Min fråga till er som har klarat er utan snus en längre period är om kroppen stabiliserar sig efter en tid?

  Jag vill/orkar inte ändra hela min livsstil just nu. Jag vill kunna fortsätta äta godsaker precis som jag gjorde när jag var snusare, men betyder det då att jag ska bli överviktig?

  #87654
  irenpanik
  Medlem

  Jättegammalt inlägg, men tycker det är ett intressant ämne.

  Jag tror vi människor gärna vill tro att våra kroppar kommer klara av den skit vi trycker i den genom åren om vi inte ser ganska snabba eller tydliga förändringar till det sämre, vi tror att vi kommer undan med det.
  Sötsaker har många fler bevisade negativa effekter på kroppen än vad snus har, nu snackar vi t o m potentiell dödlighet på sikt, så det är trist att hela kulturen är så inställd på att man ska ”unna sig” sötsaker, fira med sötsaker, trösta sig med sötsaker osv, och konstigt att det kan ta sån tid för poletten att trilla ner; jag äter mycket sötsaker = jag försämrar min hälsa och går upp i vikt.
  Nu pratar jag mycket för mig själv, det är först på senare tid jag insett vilken sötsaksmissbrukare jag är, fast jag då inte tyckt jag ätit extremt mycket, bara under kortare perioder isåfall, och slutat med läsk för flera år sen.

  Men slår man ihop allt; kolhydrater som omvandlas till socker i kroppen, samt riktiga sockerbomber givetvis, de som borde vara uppenbara (fikabröd, godis, läsk) så är nog normen konstant för mycket.
  Vill man på sikt ha en bra hälsa och kunna hålla vikten (någorlunda iallafall, man kan ju lägga på sig av andra anledningar också med åren) får man nog så lov att se över sina kostvanor och huruvida man har samma missbrukar-tänk med socker som vi känner igen från snusandet. ”Nu har jag varit duktig, nu ska jag belöna mig med efterrätt!”, eller ”Nu är det synd om mig, nu måste jag ha godis.” och liknande inre dialoger. Man kommer ju inte må bättre för att man tar till socker, och det finns bra mycket bättre belöningar än sånt som på sikt skadar ens hälsa. Sen är det såklart inte alla som skulle klassas som missbrukare och som absolut klarar av att ta bara lite ibland. Ett kännetecken för en missbrukare är väl att är kranen väl öppen blir det alltid för mycket, om man inte tar till stor viljestyrka. Har man väl tagit den där chokladbiten vill man ha mer!

  Eftersom jag har lyckats bli av med mitt sockerberoende försöker jag tänka på det även om man tycker att det är befogat att inte bry sig om sånt samtidigt som man ska sluta snusa. En chokladkaka eller liknande en gång i veckan och fikabröd på jobbet någon gång i veckan, och aningens slappare med grundkosten (orkar inte planera och laga lika mycket själv), där går gränsen. Om man inte får i sig näring och får i sig en massa som belastar kroppen istället så kommer det knappast kännas LÄTTARE att sluta snusa, det är typiskt missbrukar-tänk! 😉 Nä, mycket grönsaker och näring så man får i sig lite energi och ett bra immunförsvar!

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.