Obotlig periodare?

Välkommen! Forum Dagbok Obotlig periodare?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 18 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #85793
    Soffan365
    Medlem

    Hej,
    Vill först säga tack till alla er som delar med er av erfarenheter och tankar kring snusstopp!

    Jag har snusat i perioder i ca 7 år. Som för så många andra var det fest-nikotinmonstret som successivt kidnappade hjärnan och plötsligt var jag heltidsnikotinist…

    Har slutat hur många gånger som helst. Och fallit för ”festsnusen/helgsnusen” hur många gånger som helst. Suck. Inte direkt bra för självkänslan. Känner mig helt värdelös som inte kan stå emot nikotinmonstrets förförande viskningar…

    Snus gör mig trött och seg. Egentligen. Men jag troooor att snus gör mig fokuserad och självsäker. Ha.
    Abstinens gör mig aptrött och apatisk. Och arg.
    Vet knappt hur jag är när jag är ”ren”. Har liksom rört mig mellan abstinens och rus så länge nu.
    Nu vill jag bli abstinenT.

    Har snusat 2 prillor sen i söndags. Idag är det torsdag. Dumtelidumt att mata monstret…
    I övermorgon börjar semestern. En tid som förknippas med helgsnusande 7 dagar i veckan.
    Men inte detta år! I år börjar jag semestern med tok-abstinens för att på stapplande ben ta mig igenom sommaren utan fusk-dopaminhöjare.

    Har även gått över till strikt glutenfri kost och mår så mycket bättre. Hoppas att ett helt nikotinfritt system ska lyfta min hälsa ännu mer.

    Ska fortsätta läsa här och uppdatera ibland också. Här känner jag mig inte ensam. I min omgivning finns nikotinister som aldrig lär sluta, och är nöjda så. Och det finns de som slutat och aldrig kommer att falla tillbaka. Jag står i mitten och skäms för mitt nikotinberoende och för att jag inte klarar av att sluta helt. Och skäms eftersom jag för övrigt är väldigt hälsosam och hälsointresserad…

    Mycket skam och skuld alltså. Ser jag nu när jag läser igenom texten. Intressant….

    Hur gjorde ni andra, var fann ni styrkan att stå emot när fest och helgsnusen lockat?

    Peace

    • Detta ämne redigerades för 8 år, 10 månader sedan av Soffan365.
    #85800
    misja
    Medlem

    Välkommen hit och grattis till världens bästa beslut!
    Personligen snusade jag hela tiden. Hade snus inne varje vaken stund (och ibland när jag sov *skäms*) så fest och helg var egentligen ingen grej för mig. Jag var tvungen att stå emot hela tiden och det låter som en klyscha men det handlar ytterst om att besluta sig. Och sedan aldrig ifrågasätta det beslutet (vilket jag gjort många gånger men hittills inte tillräckligt mycket). Tror att jag fått det från cumulusnimbus som varit snusfri tre år!!!
    Lycka till!

    #85803
    Soffan365
    Medlem

    Tack @misja för kloka ord!
    Det är just det där beslutet jag inte tagit. Beslutet att ALDRIG mer pula in något nikotin i min kropp någonsin!
    Jag har inte vågat tror jag. Rädsla för att inte klara av det har gjort att jag stannat i gränslandet och känt mig ”duktig” som kan hålla mig ifrån snus flera dagar för att sen göra slut på en dosa fredag-söndag….fan va idiotiskt….Suck….

    Läser och inspireras av er som gått före.
    Misstänker att även jag borde lägga ner allt som hjärnan går igång på, dvs kaffe, alkohol och socker…finns inget i det som kroppen behöver, men det är ett långvarigt och uppiggande/tröstande/lugnande förhållande jag har med dessa substanser…hur kan jag leva utan? What is the fun in that?

    Kanske dags att lära sig att hitta andra sätt att må bra. På riktigt….

    Skön fredag på er alla hjältar 🙂

    #85808
    LinaMie
    Medlem

    Välkommen hit och grattis till ett mycket bra beslut 🙂

    I second what misja said 😉

    Inte heller jag kan relatera till helg eller festsnusen. Jag har kört från första sekunden på morgonen tills det sista jag gör på kvällen. Efter att lampan är släkt. Ibland har jag tom sovit med snus.

    Att bestämma sig är nog nyckeln. Själv vet jag faktiskt inte vad det var den här gången som gjorde att jag faktiskt klarade det.
    Jag spottade ut sista prillan den 16mars i år. Dosan var tom och jag tänkte nu får det vara slut. Och så fortsatte det. Inga substitut eller hjälpmedel. Tycker mig se i dagböckerna här att flera har ”passat på” att förändra stora delar i sina liv när de slutat… kan vara en nyckel. Nu har jag passerat 100 dagar och häromdagen köpte jag en dosa. Jag öppnade den aldrig men det var nära. Idag, tidigt i morse, eter att ha skrivit av mig min ångest här på forumet gjorde jag det. Kastade den.

    Motgångar i livet och det första som händer är att lösningen ligger i snuset. Men så är det ju inte. Och då kommer det misja skrev in.. att verkligen ha bestämt sig och inte ifrågasätta det. Det har varit och är den svåraste biten för mig. Att ge fan i att ifrågasätta mitt beslut att sluta.

    Det är en tuff resa. Men det går!

    Kämpa på!
    LinaMie 🙂

    #85867
    Soffan365
    Medlem

    Hej,
    Uppdatering….Inte kommit nånstans egentligen. Mer än att jag inte köpt eget snus sen typ 1/7.
    Snusfri? Nej…köpt eget? Nej.
    Bjudits från kompisar? Ja.
    Tackat nej? Nej.
    Suck….för många triggers…
    Alkohol är nummer ett. Efter några glas ”glömmer jag bort” att jag inte vill snusa.
    Socker är nummer två. Äter jag socker så triggas ”efter maten snus som är så god”-tanken. Och finns det inom räckhåll så ”glömmer jag bort” att jag inte vill snusa mer.

    #85868

    Det är bättre att du lägger av helt nu , annars kommer det bli riktigt jobbigt när du har blivit en inbiten snusare , för då går det drygt en dosa per dag , och du kommer snusa morgon till kväll .

    #85869
    Soffan365
    Medlem

    @nufardetvaranog, du har så rätt. Jag har nog alltid tänkt att det inte kommer bli så svårt att sluta, eftersom jag inte snusar på heltid. Att jag inte är någon ”inbiten”… men jag får tänka om.
    Har börjat förstå att jag har en ”beroendehjärna” som gillar snabb belöning, och har alltid varit en riktig sockerråtta, festprisse, rastlös, bytt jobb ofta, söker ständigt efter förändring etc. Alltid lyckats stanna innan kanten, och levt mitt liv i perioder av antingen väldigt hälsosamt eller osunt leverne. Ingen balans alls…av eller på…
    Men en dag kanske jag inte kan sluta. Snusa. Dricka. Äta. Vad det än är. Då kommer det gå snabbt utför.
    Försöker nu ta tag i mig själv. Lyckas ibland. Fortsätter försöka…

    Inspireras av er som lyckas!

    #85873
    Landale
    Medlem

    Bestäm dig för att sluta, på riktigt! Tala om för dina vänner att det ÄR slutsnusat för din del att dom INTE får
    bjuda dig på snus under några omständigheter. Det är egentligen inte så svårt att sluta. Fokusera på alla vinster!

    #85875
    Soffan365
    Medlem

    Riktigt bra att läsa andras historier och dagböcker här på sidan. Har inte tänkt på att dopaminet höjs så pass mycket av nikotin. Det förklarar mycket varför mitt humör svänger så himla snabbt när jag snusar lite då och då. Dopamindusch deluxe och sen totalt dopa-ras när jag slutar tillföra nikotin.

    Precis som fler beskriver är det ibland svårt att skilja på äkta känslor och dopamin-lågvatten. Mitt liv är fantastiskt, men plötsligt är allt grått och trist. Min sambo tråkig och barnen jobbiga. Det kan vända på 10 minuter, känner mig helt vrickad…tror dessa känslor infinner sig ca 72-96 timmar efter sista nikotinintaget….dvs framåt torsdagen.
    Då vaknar suget och jag övertalar mig själv att det inte spelar så stor roll om det blir några stycken i helgen.
    Dopamin-junkien i mig har också en förkärlek för alkohol och hjärnan vill gärna koppla ihop mys/avslappning /roligheter med alkohol. Detta blir extra tydligt nu under semestern, när det inte finns ”någon anledning att inte dricka lite vin och öl tilla maten/filmen/pratet”.
    Är ju ändå ledig imorgon liksom.
    Mycket obehaglig insikt att få….

    Men! Idag har det varit noll nikotin och noll alkohol. Istället städat med ljudbok, tränat och varit på bio. Känns bra!
    Jag vill ju faktiskt hitta mig själv igen, den versionen som klarar sig bra utan att chockhöja dopaminet med hjälp av snus och öl..

    #85905
    LinaMie
    Medlem

    Hur går det för dig soffan365?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 18 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.