Något att tänka över vid svåra tider…

Välkommen! Forum Allmänt Något att tänka över vid svåra tider…

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #68502
    stark82
    Medlem

    Hej!

    Är en kille på 28 år, jag har varit snusfri i 2,5 år och vill börja snusa igen! kanske beror det på att jag är ensam och vill fylla den tomhet som jag har i mitt liv! Kommer ihåg hur belöningssystemet i hjärnan kickade igång och fylldes när jag fick nikotinet i blodet och hur skönt det kunde kännas att vara fokuserad på det man gör hela tiden….

    Att ha full koll…snuset gav mig otroligt mycket! Varför slutade jag för drygt 2,5 år sedan? För att:

    – Det sved i munnen där snuset blev placerad

    – Tandhalsen såg inte bra ut efter 10 års snusande

    – Kalla fötter och händer varje gång jag använde snusjäveln

    – Sömnsvårigheter när kroppen hela tiden var ”på G”

    Jaa du, det var många nackdelar det, jag vet! Men ändå vill jag fördärva mig själv! kanske har jag självdestruktiva tankar? Att jag vill det här, att jag vill få cancer! Jag vet inte!

    Jag verkar inte bry mig längre…jag saknar snuset so fucking badly!

    Vet inte!

    Ge mig vägledning ifrån helvettets tankar!

    Må Gud ge mig styrka i livet!

    Amen!


    Nu har det gått en månad efter det! Jag har tränat hårt på gymmet osv. Men fortfarande så smyger sig den där jävla suget efter snus!!! Efter 2,5 år!!! fortfarande!!!

    Jag tänker: ”Bara om jag tar o köper en snus och tar en prilla…så kan jag sluta igen när jag vill” MEN, det är ju inte så! det vet både jag och ni alla duktiga som har slutat!

    Jag går hela tiden i google och försöker övertala mig själv att börja snusa genom att söka på snus + hälsa….osv osv

    Jag hittade något helt otroligt:

    I februari 2008 publicerade SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) på EU-kommissionens uppdrag en vetenskaplig rapport om hälsoeffekterna av rökfria tobaksprodukter med särskilt fokus på svenskt snus.

    Rapporten drar en mängd viktiga slutsatser:

    Eftersom förekomsten av giftämnen varierar betydligt mellan olika rökfria tobaksprodukter på marknaden varierar även dess hälsoeffekter

    Snuskonsumtion är inte en riskfaktor för munhålecancer

    Snuskonsumtion medför signifikant färre och mindre allvarliga hälsorisker än cigarettrökning

    Tillgången till snus har haft en positiv inverkan på den svenska folkhälsan

    Snuskonsumtion bland ungdomar och vuxna innebär inte en signifikant ökad risk att senare börja röka

    Snus kan hjälpa vissa personer att sluta röka cigaretter

    Fiedler & Lundgrens syn på snus

    Rökfri är inte samma sak som riskfri. Det bästa sättet att undvika riskerna med tobakskonsumtion är att helt låta bli att använda tobak. Samtidigt är det mindre skadligt att använda snus än att röka cigaretter. Det finns indikationer som tyder på att snuskonsumtion som ett alternativ till rökning har en positiv effekt på folkhälsan i Sverige. Vi anser att en reglerad tillgång på snus kan bidra till att minska tobakskonsumtionens negativa hälsoeffekter.

    Snus och andra rökfria tobaksprodukter innehåller nikotin som kan vara vanebildande. Därför bör valet att snusa eller inte endast avgöras av en vuxen person. Ingen under 18 år bör använda snus.

    Tagen ur: http://www.fiedlerlundgren.se/group/sites/FIE_886E7E.nsf/vwPagesWebLive/DO86FL5M?opendocument&SKN=1


    Nu sitter jag här och har läst denna artikel, en sak är säker, den har inte övertalat mig att börja snusa igen! Den saken är säker! Men det kommer stunder då jag inte kan låta bli att tänka på snuset! O speciellt nu när mörkret börja komma och hösten närmar sig…Energin tar slut och snuset var min ända energikälla….vet inte hur detta kommer att gå :(

    Men jag vill inte börja snusa igen för då kommer jag tillbaka in i helvettet!

    Någon som har nåt att säga, varsågoda!

    #75195
    Health
    Medlem

    Stark82! Jag vet hur det känns nrä det är som att man aldrig kommer att sluta tänka på att få ta prilla igen! Ibland, när jag höll upp kändes det som att det var nån annan som bestämde att jag inte fick. Som att nån tagit ”nappen” ifrån mig… Jag har trillat dit varje gång, hållt upp som mest i 2 år, sen plötsligt en dag så köpte jag en dosa snus igen. Efter första snusen mådde jag illa, fick kallsvettningar och blev darrig, men dom symptomen försvann efter ca en veckas snusande. MEN- det fick mig att inse hur enormt starkt det är och hur mycket gift det är. Kroppen vill INTE ha det, det är enbart hjärnan! Håll ut, det kommer bättre tider!

    #75196
    nova
    Medlem

    Vet du? För ett par månader sedan jag gick igenom precis den där fasen. Mina tidigare argument för att sluta snusa blev suddigare och suddigare och jag började snusa igen. Under ungefär två, tre veckor var jag helt lyrisk. Livet lekte, jag var glad och uppåt och det var tack vare snusen. Nu har det gått ett par månader och jag sitter här igen för att få hjälp att sluta. Den där smekmånadstiden kommer aldrig tillbaka igen, hur gärna man än vill det. Det blir till slut till ett helvete som svider under läppen och jag får en klump i magen varje gång jag tänker på snusens alla baksidor. Ge inte vika för en period av abstinens eller bara psykisk längtan – du kommer att vilja sluta igen.

    #75197
    makrillen77
    Medlem

    Du kan inte göra mer än att försöka.

    #75198
    Jarre
    Medlem

    @ Nova: Hur länge hade du hållit dig ifrån snuset?

    #75199

    ”Kommer ihåg hur belöningssystemet i hjärnan kickade igång och fylldes när jag fick nikotinet i blodet och hur skönt det kunde kännas att vara fokuserad på det man gör hela tiden…. Att ha full koll…snuset gav mig otroligt mycket!”

    Min åsikt:

    Du har psykisk abstinens. Och effekten av nikotin är en illusion, som kan liknas med att slå sig själv upprepade gånger i huvudet med en hammare och sedan sluta slå. Känns skönt och befriande att slippa smärtan, men det är inte hammarens förtjänst… Kicken du upplever av att ta en snus är befrielse ifrån fysisk abstinens.

    Det har du inte efter 2,5 år så du kommer garanterat att bli besviken över hur dålig effekt det gav om du går och köper en dosa, och sen är du förmodligen fast igen, om du snusar upp dosan.

    Är för övrigt jävligt imponerad över att du har orkat så här länge.. känns bara lite märkligt att det är så starkt hos dig. Kan nog variera mycket från person till person, men jag är ganska övertygad om att din mentala inställning till det du upplever avgör hur starkt och långvarigt det blir.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.