Mina erfarenheter

Välkommen! Forum Tips och metoder Mina erfarenheter

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #68469
    skorpan
    Medlem

    Hej,

    Ville bara dela med mig av min erfarenhet och hur jag gjorde.

    Förutsättningar för att lyckas:

    1. Det mesta är psykologiskt

    Många som slutar och jag själv därtill kopplar allt för starka samband mellan nikotin och abstinens. Det är sant att nikotinet påverkar oss mentalt men din tro på att det påverkar dig mentalt är precis lika betydande. Det mesta är psykologi!

    2. Var less!

    Var less på att snusa och röka. Var less på nikotin. Du måste verkligen vara less på det för att det ska gå. Älskar du fortfarande ditt snus eller dina cigaretter så går det inte. Du måste ha alla tillfällen då du bara hatade ditt missbruk väldigt färskt i sinnet hela tiden.

    Exempel:

    Alla affärer är stängda och snuset är slut

    Snusket vid varje mysig stund med partner

    Återigen, det mesta är psykologi!

    3. Aldrig mer

    Du måste förbereda dig mentalt på att du är en nykter nikotinist. Du kommer aldrig mer i ditt vuxna liv säkert kunna hantera nikotin utan att riskera att trilla dit igen. Vissa kan ta en festcigarett ibland men som snusare är det i princip omöjligt att börja leka med snus under läppen igen. Men åter igen, det mesta är psykologi!

    4. Förbered dig på viktökning

    Du kommer sannolikt gå upp i vikt. Nikotin påverkar ämnesomsättningen och dessutom skapar den totala känslan av otillfredställelse ett beteende som lätt leder till ökad aptit och ökat ätande. Det är dock viktigt att inte se viktökning som något oundvikligt. Gå ut och rör lite på dig eller träna lite mer så löser det sig. Det mesta är psykologi!

    5. Ta semester och varna kollegor och anhöriga

    Under ungefär 2 veckor var jag extremt oproduktiv på min arbetsplats. I mitt fall gick det att hantera då jag arbetar ganska fritt och har en hel del på ”tillgodokontot” men har du ett arbete där du konstant förväntas prestera och utvärderas dagligen så kan det vara så att det helt enkelt inte är möjligt att sluta snusa medan du arbetar. Du måste då ta ut semester och jag rekommenderar ungefär 2 veckor.

    Halveringsmetoden:

    Vecka 1:

    Jag började med att räkna ut hur många snus jag snusade per dag. Det blev 16 stycken normalstora oortionssnusar. När jag räknat ut detta så halverade jag mitt intag drastiskt ner till 8 per dag. I mobiltelefonen finns en timer och jag snusade varje snus konsekvent i 2 timmar i en veckas tid.

    Vecka 2:

    Efter en vecka gick jag ner på 4 snus per dag. Här börjar det bli jobbigt men det är bara att härda ut. Varje snus ska räcka i 4 timmar. Körde så i en vecka till.

    Vecka 3:

    Väl nere på 4 snus per dag känns det inte längre meningsfullt att hålla på med halveringsmetoden. Jag gick istället över på att snusa Onico.

    Det är i detta steg dom verkliga abstinensproblemen börjar komma.

    Jag blev grinig, okoncentrerad, lätt deprimerad och allt kändes i princip meningslöst.

    Jag åt dessutom en massa skräp och hade fullt upp med att bränna bort överflödskalorier på gymmet.

    Vecka 4:

    Mer Onico. Något mindre grinig.

    Vecka 5:

    Slut på Onico. Nu blir det inget mer under läppen. Något lättretlig.

    I det här läget var jag fortfarande sugen på snus men jag kunde mentalt hantera situationen. På min arbetsplats var jag tillbaka fullt produktiv och min hjärna fungerade helt enkelt. Stundtals åt jag mer och tillät mig även att äta mer för att må bättre. Träningen fick ta ut dom extra kalorierna.

    Vecka 6:

    Minskat sug efter snus. Något lättretlig. Äter fortfarande för mycket

    Vecka 7:

    Minskat sug efter snus. Något lättretlig. Äter fortfarande för mycket

    Vecka 8:

    Normaliserat ätande. Går ibland hela dagar utan att jag tänker på snus.

    Vecka 9:

    Nutid. Dricker lite mer kaffe än förut och har gått upp från 86 till 89 kg (give or take 1 kg). Livet fungerar utan snus och jag saknar inte mitt tidigare liv. Har varit ute och festat och helt kunnat undvika både cigaretter och snus. Tänker fortfarande dagligen på snus men det är bara att hantera.

    Sammanfattningsvis:

    1) Det mesta handlar mer om psykologi än om något kemiskt beroende

    2) Att känna suget efter snus är i förlängningen som att känna suget efter något gott att äta, det går att hantera om viljan finns.

    3) Glöm inte bort varför du slutade!

    4) Om du råkar trilla dit igen och ta en snus eller en cigarett så finns det inget som säger att du måste börja igen. Det är bara fel tänk. Sluta tyck synd om dig själv och kasta bort giftet så har du slutat igen.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.