Julklapp till min sambo

Välkommen! Forum Dagbok Julklapp till min sambo

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #87229
    nalle
    Medlem

    Hej!

    Jag ska nu sluta snusa. Snusar ca. en dosa om dagen, dubbla prillor konstant inne. Anledningen är väl att ta en liten mikropaus på jobbet för att ladda.

    Skäl att sluta snusa:
    Har frågat min sambo vad hon önskar sig i julklapp. ”Att du slutar snusa”.

    Andra skäl till att sluta snusa:
    – Hälsa. Vet att jag kommer att känna mig piggare och att ha lättare att gå upp på morgonen. Förutom alla andra positiva hälsoeffekter.
    – Ekonomi. Har räknat att 50 kr/dag * 28 dagar/månad blir 1 400 kr i månaden. På ett år blir det 16 800 kr
    – Att slippa bekymret med att skaffa snus i tid och otid.
    – Att jag faktiskt kan bli äcklad av snuset, senast i morse.
    – Att själv få bestämma och att känna denna makt över mig själv. Inte vara slav.

    Skäl att inte sluta snusa:
    – Lathet och dålig självdisciplin.

    Tidigare försök:
    – Har slutat snusa ett antal gånger tidigare. Längst har jag hållit upp i ca. 6 månader. Åkte då dit på en fest under alkoholpåverkan. Inte för att jag var väldigt påverkad men för att jag ville festa till det litet.
    – Har åkt dit för att jag umgåtts med snusare och blivit bjudna av dem.

    Abstinens:
    Ingen allvarlig. Jag vet att de första dagarna inte kommer att bli roliga. Vad jag också vet är att jag kommer att bli sugen på allt från mat till godis och ffa chips/ostbågar. Och förstås på snus.

    Jag kommer att tillåta mig att äta för att kompensera även om de promenaderna som rekommenderades också verkar som ett bra alternativ.

    Gissar att det kommer att bli litet drygt på jobbet där snusandet fungerar litet som en snuttefilt.

    Pepp till mig själv:
    Som ett pepp till mig själv har jag även startat ett sluta-snusa-konto på banken. I slutet av varje snusfri dag ska jag överföra 50 kr till det kontot som nu börjar på noll. Ett sätt att sedan undvika snusandet är att titta på det kontot. Problemet är att de första dagarna inte kommer att vara speciellt motiverande, men jag tänker att det är en morot på sikt. 🙂

    #87230
    nalle
    Medlem

    Nu är den sista dosa slängd. Alla spår av snus är ute ur lägenheten.

    #87232
    DrSnus
    Medlem

    Grattis till ditt beslut!
    Bra, systematisk uppställning av orsaker till att sluta osv.
    Funderade på en sak dock. Orsaker att inte sluta: lathet och dålig självdisciplin. Visst är det en del i det hela, men jag tror att det är bra att vara så ärlig som möjlig inför sig själv, vad det är man uppnår med att ta en snus. Dessa argument kommer nämligen att plockas upp av snustrollet som kommer använda dem mot dig.

    Om man bara ser på sitt snusande som nåt man gör av ohejdad vana, tror jag det kan bli svårare att värja sig mot de argument snustrollet kommer med. Om man går istället går in med inställningen ”Ja det är gött i den och den situationen, ja det tröstar mig när jag känner mig låg, ja det gör att festen känns lite festligare. Men jag vill ändå sluta!” så har man förekommit de argumenten.

    Bara ett par spontana tankar i natten, lycka till nu!

    #87235
    elKa
    Medlem

    Känner igen mig i det där, själv snusade jag 1,5 dosa / dag med 2-3st inne konstant.

    Jag har tänkt liknande tankar som dig med ett konto som man för över pengar till, men jag har inte kommit så långt ännu utan jag har tagit ut pengar 1 gång i månaden.
    för 4 månader sedan så började jag handla på nätet (så tog ut mellanskillnaden jag tjänade), och denna månaden och nu har jag 3800:- hemma som jag egentligen hade slängt på snus.

    Kan lova dig att när det börjar bli roliga summor så är det en grym motivation till att fortsätta att stå emot snustrollet.

    Lycka till

    #87240
    iceman
    Medlem

    Att sätta in 50 kr per dag till ett konto är ett utmärkt sätt att höja motivationen. Se pengarna växa och då inser man vad dyrt det är att snusa. Sen göra något riktigt roligt för pengarna efter några månader då det växt till många tusenlappar. Egentligen har det inte kostat något alls. Själv reste jag + en person till Medelhavet i somras för pengarna som sparades.

    Lite off-topic historia.
    När jag började snusa var snus billigt. Sossarna satt vid makten och tyckte synd om fattiga ”arbetarna” som ofta snusade. Överklassen, de rika, rökte och där var det fult att snusa. Skatten var hög på cigaretter. Som student kunde jag snusa på utan att det kändes i plånboken. Efter Sverige gick med i EU så hade EU infört ett snusförbud men Sverige fick ett undantag. Löjligt av EU att tillåta rökning men förbjuda snus. Anders Borg, moderaten med hästsvans, sålde ut Sverige och lovade höja skatten successivt för att svälta ut snusarna. Själv hatade han snus och snusare. Idag är sossarna inget arbetarparti och de trycker gärna ner snusarna. Snuset anses vara en dum svensk tradition.

    #87242
    DrSnus
    Medlem

    Off topic som sagt, men stämmer det verkligen att Anders Borg lovade EU(?) att höja skatTen för att svälta ut snusarna?

    Jag har tolkat det som att han velat höja skatten på tobak så mycket som möjligt. För cigaretter finns ett smuggelproblem när man höjer skatten, inte på samma sätt så för snus. Därmed kan snusskatten höjas mer. Dvs ett väldigt pragmatiskt synsätt snarare än någon slags ”anti-snus-ideologi”.

    #87244
    mumintrollet
    Medlem

    Glöm inte att detta i första hand är en julklapp till dig själv!

    Vad jag menar är att det är väldigt svårt att sluta för någon annans skull, men du har ju radat upp en massa goda skäl som hjälper att hålla DIN motivation uppe.
    Det att andra i tillägg gillar och står bakom dig och ditt beslut är bara plus.

    Lycka till!

    #87252
    nalle
    Medlem

    Tack för din feedback DrSnus! Det är ju litet av en snuttefilt. Och morgonsnusen är ju en höjdare! Och efter maten!

    • Det här svaret redigerades för 8 år, 5 månader sedan av nalle.
    #87254
    nalle
    Medlem

    Tack elKa!

    #87255
    nalle
    Medlem

    iceman: har läst litet i din dagbok, det var inspirerande för mig att läsa. Tack för det!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.