Erfarenheter av att sluta med fysiska krämpor? Tips?

Välkommen! Forum Tips och metoder Erfarenheter av att sluta med fysiska krämpor? Tips?

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #87479
  irenpanik
  Medlem

  Hej!
  Hoppas på att kunna få lite tips och idéer att lägga till i förberedelserna. 🙂
  Jag har ännu inte ”börjat sluta” snusa men har planerat in stoppdatum helgen om 2v och börjat planera för det. Har snusat i 10 år (minus ett par avbrott där jag lyckats vara utan i 3-6 mån tidigare), kedjesnusare, knappt så jag är utan när jag sover.

  Mina två största farhågor som gjort att jag skjutit på det länge även fast jag velat bli av med beroendet en tid (sen senast jag trillade dit igen för ca 1½ år sedan) är;

  1. Att man ska ställa till det för sig på jobbet (jag var bara provanställd då, men har nu visstidsanställning, så nu ska det mer till för att riskera få sparken iallafall!) framförallt i relationer med kollegorna, men vi har ett ganska stressigt/tankekrävande jobb så klart man skulle kunna göra en del rejäla missar eller bara vara väldigt ineffektiv.Vet hur det är när hjärnan plötsligt inte fungerar som man vill under abstinensen.

  2. Den största farhågan just nu; jag har redan problem med magen, också största skälet till att jag vill bli av med snusandet, för med tanke på hur mycket jag snusar och hur länge jag gjort det är det inte alls omöjligt att det är snusen som är boven eller medbrottsling till magproblemen. Vet inte till 100% riktigt vad som är felet för jag skulle tro att det är en kombination av flera diagnoser/problem som allihop går i olika skov, och så länge jag inte är halvt döende har jag lite för mycket fobi mot de flesta medicinska åtgärder så jag har inte brytt mig om att reda ut det ordentligt.
  Har kommit fram till att snusen fungerar som en tröst när jag sitter och räknar minuterna på jobbet pga illamående eller magsmärtor. Ibland triggar snusen till ännu mer illamående men jag kan ändå döva det lite mer, som om man hade tagit en stark värktablett. Är ganska känslig för att växla upp i styrka så då har jag brukat skaffa extrastarka portionssnusar som nödlösning ibland för att ta mig igenom arbetsdagen.

  Så nu är frågan; finns det knep eller kanske redan beprövade metoder att förbereda sig med, för att inte trilla dit när man hade velat ha den trösten från snusen pga man mår dåligt? Hur hade ni gjort?

  Ska prova Champix till en början och se om jag ens klarar av tabletterna (hoppas på att kunna härda tills man brutit det värsta vaneberoendet iallafall). Gissar att magen kommer krångla ännu mer när man käkar sånt. Men är det övergående tror jag ändå det är större hopp om att klara av att bryta snusberoendet, att man inte har lika nära till hands att ta till snusen som tröst (för nikotinkickarna).

  #87545
  lillavilja
  Medlem

  Jag sitter i nästan samma sits: 10 års beroende, kedjesnusande med dubbla prillor och/eller extra starkt snus, har haft flera kortare avbrott (ca 2-3 veckor).
  Nu kör jag igen. Tuggummin till hjälp denna gång. Några fysiska knep jag använder är:
  – Lägga något under läppen. Det lindrar faktiskt (skäms över att göra det, det är så löjligt, men det har viss verkan). I värsta fall blir det papper men annars tuggummi, läkerol m.m. Det funkar en stund.
  – Dricka vatten med citron i.
  – Ta några djupa andetag med öppen mun.
  – Göra några träningsövningar (inte så svetten dryper men så att det är med viss ansträngning)
  – ÄTA! Ja man kan lätt gå upp i vikt om man inte kontrat med träning men faktum kvarstår – äta hjälper, framförallt sötsaker!

  #87603
  irenpanik
  Medlem

  Tack för att du delar med dig! Och heja på med slutandet, starkt jobbat! 🙂

  Just nu känns Champixen mycket värre än snusbristen. Hade å andra sidan förmodligen varit mycket värre med snusabstinensen utan den, så status quo? Nu har ju snusavbrottet redan börjat så att säga så känns lite för sent att försöka förbereda sig. 🙂 Startat en tråd under ”Dagbok”.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.