Nu jäklar smäller det!

Välkommen! Forum Dagbok Nu jäklar smäller det!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 67 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #86758
    Boba Fett
    Medlem

    Nu är det dags. På fredag slutar jag snusa. Datumet är spikat och jag har sett till att få en helg, från fredag till måndag, helt för mig själv medan jag svettas ut giftet. Tror inte att jag kommer att vara så rolig att ha att göra med de första dagarna, så jag drar hellre iväg och lämnar familjen hemma. Grejen är att jag försökt sluta innan, flera gånger. Men aldrig cold turkey.

    Tittar jag tillbaka har jag pendlat mellan rökning (som det började med), snus och perioder av olika avvänjningshjälpmedel i tio år. Räknar man de första åren, när jag inte tänkte på att sluta för att jag knappt tyckte att jag börjat, så har jag säkert varit fast i niktotin i 15 år. Och när jag inte aktivt försöker hålla nere bruket är jag rätt stor konsument. En dosa om dagen, lätt, och så fort en prilla åker ut trycker jag in en ny. Det måste få ett slut. All den tid jag spenderat på att tänka på att jag borde sluta hade kunnat användas till mycket roligare grejer. Så det är dags att sluta slösa ännu mer tid på detta missbruk, som jag inte ens vill ha i mitt liv. Och eftersom vägen via nikotintuggummin och sugtabletter och allt vad det varit inte funkat för mig, så tänker jag nu sluta tvärt. Men jag har mycket att bevisa. Eftersom jag försökt innan, så är det lite klent med uppbackningen från omgivningen den här gången.

    Planen är att hålla mig sysselsatt med filmer, gitarrspel, tv-spel och promenader nu under den första, kommande helgen. (tänkte också skriva matlagning, som om det här vore en kontaktannons, men jag hatar att laga till mig själv) Om någon av er har något gyllene tips på vad jag borde packa med så är jag idel öra. Fått tips om allt från Fishermans friend till ingefära, så det tänkte jag bunkra.

    Tanken är att jag ska skriva här i dagboken ibland, för jag lär behöva alla glada tillrop och tips jag kan få på vägen.
    Och till er som också är på väg att sluta, ni är grymma!

    • Detta ämne redigerades för 8 år, 6 månader sedan av Boba Fett.
    #86760
    VanQuijote
    Medlem

    Först och främst – grattis till ett bra beslut! Cold turkey verkar vara den rätta vägen – åtminstone känns det så för egen del. Grymt jobbigt i några dagar, men sen är den fysiska abstinensen över. Ät godis och andra substitut tills du kräks om du vill bara du låter bli att stoppa in nikotin i kroppen…

    Jag tror att det enskilt viktigaste förhållningssättet under sluta snusa-resan är att verkligen förstå att snus INTE är någon slags guldkant på tillvaron. Tanken att en snus efter maten är ”alldeles underbar” är helt och hållet en konstruktion utifrån att din hjärna vill undvika den jobbiga abstinensen.

    Lycka till i helgen! Håller en tumme för att det går bra!

    #86762
    DrSnus
    Medlem

    Lycka till! Jag har tre dygn bakom mig så vi är ganska samtidiga slutare. Cold turkey är min melodi med. När jag försöker trappa ner blir ju varje snus mer underbar för jag är mer sugen på den. Den blir som en belöning för att jag har hållt mig några timmar. Att ha snus som belöning är ju nåt man vill komma ifrån när man ska sluta, inte förstärka! Jag gjorde tvärtom: sista timmen innan stoppet snusade jag mina sista sju snus, dubbla påsar, i snabb följd. När jag tog ut den sista var jag lätt illamående och långt från tankar på att vilja stoppa in en ny snus. Jag tror det blir lättare att lämna snusen med det avskedet än om den sista portionen ger en underbar eufori av abstinenslättnad.

    #86783
    Boba Fett
    Medlem

    Tusen tack för era råd och er uppmuntran, VanQuijote och DrSnus. Starkt jobbat att du redan är flera dagar in i avgiftningen DrSnus. Jag känner redan att det var en riktigt bra idé att gå med i forumet och skriva dagbok, gott att skriva med folk som fattar vad det handlar om.

    Nu är det allvar. Den sista snusen åkte ut för en liten stund sedan, och mina händer är redan och liksom känner på fickorna efter dosan. Faktum är att jag varit ordentligt orolig i kroppen sedan igår, innan snusstoppet. Liksom uppjagad. Det är som om kroppen kände på sig att något är på väg att hända. Fast kanske är det snarare mitt psyke som spökar och stressar upp kroppen. Jag halkade in på en 15 år gammal sluta snusa-artikel från Aftonbladet igår, där en överläkare och snusforskare jämför abstinensbesvären från snus med dem från heroin. Det var inte världens bästa peppläsning sådär dagen innan mitt tvärstopp. Nåja, tur att det inte var heroin jag började med en gång i tonåren. Då hade jag nog varit död nu, med tanke på hur missbruksbenägen jag har varit när det gäller nikotin.

    De senaste två dagarna har jag snusat Knox White Blue, en eländig ursäkt till snus som mest smakar som att suga på blyerts. Allt för att få en så dålig sista bild av snus som möjligt. Jag hade egentligen tänkt slänga sista prillan tidigare i dag, men familjebestyr gjorde att jag kom iväg till huset senare än tänkt. Och jag vill vara ifred i det här i början, ifall jag skulle bli lättretlig och kantig. Nå, nu är jag här. Nu gäller det. Fram till måndag tänker jag hålla ställningarna ensam i huset. Det ska gå. Det måste gå.

    Jag har bestämt att allt är tillåtet den här helgen. Allt utom nikotin. Så jag har bunkrat upp med massor av andra grejer jag gillar. När jag var och handlade innan kändes det som om jag förberedde mig för zombieapokalypsen. Fast ja, jag kanske inte skulle ladda upp just med så mycket glass, choklad, godis och annat slisk om det verkligen stod en zombieinvasion för dörren. Har inte bestämt mig för om alkohol är en bra idé eller inte. Får se, men har fixat vin och några finöl också.
    Det ligger även en oöppnad snusdosa på bordet. Tänkte, som vissa tipsat om i sina dagböcker, prova om det är en god idé att se dosan men aktivt välja bort den. Kanske åker den i sopen om en stund, jag får se. Men det är de där sorgliga Knox, den smaken är jag fan inte sugen på.

    • Det här svaret redigerades för 8 år, 6 månader sedan av Boba Fett.
    #86785
    DrSnus
    Medlem

    Ojoj, ha en oöppnad dosa hemma skulle jag nog aldrig klara! Under de första timmarna brukar jag gräva igenom väskan och andra ställen där någon kvarglömd dosa kan finnas. Har till och med vid något tillfälle rotat fram en icke-tom dosa jag nyligen slängt i en allmän papperskorg. Inte mitt stoltaste ögonblick. 😉 Men för vissa kanske det funkar och stärker självförtroendet.

    #86786
    Boba Fett
    Medlem

    Ja du, jag vet inte riktigt om det är en bra idé eller inte med en oöppnad dosa här. Jag har stängt in den i köket för tillfället. Just nu känns det som början på en teaterpjäs som kommer att pågå hela helgen här i huset. Ett relationsdrama i lite bergmansk anda, med mig och dosan i rollerna. Jag måste nog slänga den.

    #86788
    mumintrollet
    Medlem

    Lycka till!

    Tvärtom! Jag själv tyckte det var naturligt att ha snus tillgängligt när beslutet var definitivt.
    Då var allt på något sätt totalt i mina händer.

    Kort och gott lättare att det pirrar under läppen och inte ta än att det pirrar under läppen och inte ha.

    Kör hårt!

    #86793
    Boba Fett
    Medlem

    24 timmar! Just nu är jag väldigt, väldigt snussugen. Inte så mycket för smaken, utan för att det verkligen känns i kroppen att jag behöver nikotin för att återställa balansen. känner mig ryckig och sprättig, skulle vilja ha typ ett trumset att banka mig trött på. Min plan var att tiden skulle galoppera iväg medan jag satt och lirade tv-spel. Men nu när jag sitter här, så har jag inte tillräckligt med ro i kroppen för att kunna koncentrera mig på spelen. Det var en missräkning. Nu kryyyper tiden fram. Musik, högt, kanske kan funka. Något tungmetalliskt.
    Ingefära är förresten inte så dumt. Ett par bitar under läppen hjälpte mig genom första natten.
    Har en god vän som försöker peppa mig genom att säga att det är enkelt att sluta. Bara att göra det, menar han, även han om själv är större snusare än jag. Jag önskar att han kunde byta taktik, att höra att det skulle vara enkelt hjälper inte. Jag blir bara arg, vill ta honom i kragen och skaka honom. Men jävlar i helvetes skit, jag ska fixa det här. Och en dag, när han vill sluta, kan jag hjälpa honom igenom det. Men jag kommer inte säga att det är lätt.

    #86794
    mumintrollet
    Medlem

    ca 24h till så börjar den värsta råabstinensen sakta men säkert släppa.
    Det är antagligen väldigt individuellt och beror ganska mycket på hur mycket du snusade. Själv var jag riktigt yr och frånvarande i 2-3 dygn, tycker själv det är den vidrigaste fasen av hela resan.
    Även om det är en seg och långdragen historia även efter det så blir det inte lika vingligt längre.

    Kriga på, lycka till!

    #86795
    Boba Fett
    Medlem

    Drygt 30 timmar nu. Just nu känner jag mig riktigt risig. Klarvaken och lätt illamående och klockan är två på natten. Fortfarande spattig, känns som att det kan bli svårt att somna i natt. Uuuh, jag hoppas du har rätt Mumintrollet, att abstinensen kommer att börja släppa inom något dygn.
    I högstadiet, när jag provade att röka första gångerna, hade jag en biologilärare som tjatade mycket om rökning och hur man blir slav under nikotinet. Då tyckte jag att hon var full av skit, och framför allt så var jag nog helt övertygad om att just jag aldrig skulle bli beroende. Så sitter man här, 15 år senare. Det är rätt konstigt beteende egentligen, att trycka in grejer under läppen. Varje dag, hela tiden.
    Jag testar att gå och lägga mig i alla fall.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 67 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.