Snart dags!

Välkommen! Forum Dagbok Snart dags!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 110 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #87559
    irenpanik
    Medlem

    Humör just nu;
    Förväntansfull, skräckslagen, rastlös (…och det jobbiga har inte ens börjat! haha!)

    Imorgon (29/1) kl 18 är deadline. Kan bli tidigare om snusdosan skulle ta slut i förtid. Det börjar dra ihop sig!
    Att jag skriver här är bland annat för att jag tror det är mindre risk att fega ur om det så att säga finns på pränt, har också spridit informationen bland många i min omgivning av samma anledning.

    Jag är 31 år, har snusat i ca 10 år, bortsett från ett par uppehåll då jag faktiskt lyckats sluta under kortare perioder men fått återfall när man liksom trott att man redan varit klar. Det ska INTE hända denna gång! Har försökt dra lärdom av de tidigare försöken så man ska kunna undvika samma fällor.
    ”Kriser” måhända låter som ursäkter, men är det såna man kan undvika genom lite planering tror jag chansen att lyckas kommer bli mycket större för min del.

    Denna gång fuskar jag med Champix. Förutom att jag fuskar genom att ta medicin fuskar jag dessutom med ordinationerna, orkar inte vänta längre med att komma till skott, så det blir ett par dagar för tidigt mot rekommenderade 8 dagars piller-invänjning innan snus-stopp. Vill absolut ta det på en helg med så lite ansvarsområden som möjligt under de värsta dagarna och pallar helt enkelt inte att vänta ytterligare en vecka innan jag kommer till skott.

    En annan faktor som jag tror ställt till det för mig tidigare är att intresset för att sluta mest berott på det ekonomiska. Blir ekonomin bättre finns ju inte den anledningen kvar längre, om inte intresset för att undvika snusen i sig är stort nog.
    Denna gång tänker jag lite tvärtom. Det är framförallt av oro för hälsan som jag lägger ner. Har en problem-mage som garanterat tar mycket stryk av snuset. Tycker också att 10 år eller ungefär en tredjedel av mitt liv är mer än nog att pyssla med en dålig vana, och jag känner mig äcklig i en del situationer pga snusen. Som exempel; efter varje festkväll jag varit på har jag motsvarande en hel snusdosa eller mer med lösa använda portionssnusar i väskan; snuslocken blir överfulla tills det bara väller ut, tappar uppfattningen om när man senast bytte snus så ibland blir det kanske var 10:e minut när jag är onykter. I jackfickan kan det hamna också. Ett annat exempel är naglarna där ett par av dom ALDRIG verkar kunna hålla sig rena mer än i max en halvtimme. Alltid en brun rand av snusen. Blä!!
    Många andra anledningar finns det såklart också, vilket jag lär få försöka påminna mig om många gånger i den närmaste framtiden! 😉

    Champixen då? Skriver om den nu för det kan vara intressant att komma ihåg längre fram, när det kanske blir svårare att skilja på vad som är abstinens och vad som är medicinen. Och för att det kan vara intressant att följa! 🙂

    Har varit ganska orolig för att börja med den med tanke på min redan känsliga mage och möjliga bieffekter man läst om. Illamåendet kommer som ett brev på posten, särskilt på morgonen när jag tagit den och några timmar efteråt, känner inte lika mkt på kvällen men oftare värk i magen på kvällen. Varken illamåendet eller magvärken är (tragisk nog) mer än vanligt för mig, är ganska härdad redan, dock märker jag tydligt att det är medicinen kroppen svarar på eftersom timingen är väldigt klockren och inte stämmer med min vanliga rytm. Ska bli *host* spännande att uppleva kombinationen med extrem PMS när det blir aktuellt…
    Skallen har känts nedknarkad. Lite som ADHD-medicin. Svårt att fokusera, men när jag väl saktar ner och är i nuet -en sak i taget, så blir det nästan tvärtom, då känner jag mig lugn, sansad och fokuserad, som att man hittat det rätta elementet. I mitt jobb har vi för vana att försöka ligga tre steg före i tanken, och det är i dagsläget bara att glömma!
    Nästa effekt var väldigt förvånande, även om det inte borde vara det då jag vet att jag har en tendens att ofta reagera oväntat på mediciner och andra starka saker (eller inte alls), men jag känner mig mer uppåt av den, de positiva tankarna är närmare till hands i alla möjliga situationer. Från vad jag läst är det mycket vanligare med tvärtom-effekt. När man hittar det där lugnet känner jag mig som coolheten själv som kan ta det mesta med en klackspark. Det känns lovande, men är beredd på att det kommer bli mycket värre så snart snusen är ute ur bilden.

    Önska mig lycka till! 😀

    #87560
    Anders P
    Medlem

    Härligt och välkommen i gänget irenepanik! Jag önskar dig all lycka på vägen i din kamp mot SM och nikotinet. Vi ska fixa detta tillsammans. Det blir en kamp med många upp och nedgångar, men vad jag förstår av din text så har du bestämt dig precis som jag. Kom ALLTID ihåg varför du vill sluta så kommer det att gå precis som du vill att det ska göra. Man är förbannat trött på att ständigt kolla om den lilla dosan finns med.
    Än en gång lycka till och kör hårt!!!

    #87561
    irenpanik
    Medlem

    Tack så hemskt mycket för pepp och välkomnande! 😀 Ska göra mitt bästa för att påminna mig!

    Gladfis som jag tydligen blivit av pillren kom jag att fundera på om man skulle hitta på lite underhållande grejer för att avdramatisera det hela. Typ -diska rent en tom dosa och dekorera med något roligt motiv, så när man tar fram den av ren vana får man sig en gubbe som gör en grimas eller något liknande istället för snus! 😉 Eller en text som säger ”jasså gick du på den lätta? IGEN?!”

    #87563
    elKa
    Medlem

    Grattis till ett av de bästa besluten som du (förmodligen) har tagit, kan säga som så att bara hälsan gör att det är värt att sluta.

    Sedan jag slutade så har jag framförallt mer ork, energi, glädje att leka med barnen samt somnar som ett barn på kvällen.

    Frugan klagar varje morgon på mig att det inte ens tog 5min för mig förrens jag sov, när jag snusade tog det MINST 1h att somna.

    sen får du ha inställningen att om du klarar 1 vecka, varför klarar du då inte 2? Startar du med detta så kommer du helt plötsligt vara 1-2 månader bort!

    Lycka till! detta fixar du!

    #87572
    irenpanik
    Medlem

    Tack! 🙂 Härligt att höra att du hunnit märka så positiva förändringar utan snus!

    Ca 19 timmar snusfri nu! 🙂
    Vet att det hade varit väldigt mycket värre utan Champix så det är nästan så jag får dåligt samvete minsta lilla ”gnäll” även om det bara är i mitt eget huvud oftast, för att det ändå är lindriga abstinensbesvär som sagt.

    Igår hade jag väldigt jobbigt av medicinen i sig, hade gått upp till full dos och mådde väldigt illa några timmar på morgonen och hade väldigt ont i magen i samband med jag tog kvällstabletten. Hoppas att det blir bättre när jag vant mig, annars kanske jag måste beställa 0,5mg istället för 1mg, för att överleva jobbet.
    Energin var det inget vidare med heller, så snart jag började få i mig mindre nikotin höll ögonen på att trilla igen konstant. Och det innan jag ens hade slutat, var bara utan längre emellan snusar för att få dom räcka. 😛
    Efter snusstopp var det mest en irriterande känsla av att något saknades hela tiden, och lite ont i överkäken/läppen/tandköttet där snusen brukat ligga.
    Under natten (sov väldigt länge, ganska orolig sömn och vaknade några gånger mitt i natten) drömde jag massvis om snus, det jag kommer bäst ihåg var att jag var på en fest, hade druckit litegrann, plötsligt kunde jag märka att jag hade en snus under läppen och förstod inte hur den hade kommit dit! Började fråga ut folk om vem som hade gett mig den. Hände flera gånger under samma fest/dröm och det var lika obehagligt varje gång! Men inte så konstigt att man drömmer snusdrömmar kanske.

    Just nu känns det alltså ganska lovande *peppar peppar*. Men det känns bra att vara hemma och inte ha just några ansvarsområden kvar under helgen, vet ju att det kan slå om väldigt fort.
    Ska försöka ta mig i kragen och träna, och få i mig lite extra nyttigheter (grönsaks-shot kanske?) hamnar lätt i ett nästan apatiskt läge där jag inte orkar komma mig för att göra något, trots att man vet att man skulle må bättre av en del saker. Har iallafall precis ridit ett pass med hästen = både bra för humöret och lite motion. 🙂

    #87578
    Anders P
    Medlem

    Hej på dig. Att känna att. Åtog saknas är helt naturligt. Jag hoppas för din skull att du biter ihop och fixar detta. Det kommer bli fruktansvärt jobbigt, men om du verkligen vill så kommer du att fixa detta.Att drömma om snus ja det kommer vi alla att göra. Att du redan har gjort detta betyder bara att du vill sluta och bli fri från ett gift och ett dilemma som gäckar dig. Jag ser det som ett sundhetstecken. Du vill bli fri och du har alla möjligheter att bli fri bara du är ihärdig vi kommer att göra detta tillsammans. Detbskiljer absolut inte många dagar emellan oss. Kör på bara och behöver du hjälp så kommer jag stötta dig. När du blir fri från nikotinet så kommer dit liv betydligt enklare. Kämpa och åter kämpa. Du fixar det!

    #87587
    irenpanik
    Medlem

    Tack så mycket för pepp och stöd! 🙂

    Sen igår eftermiddag efter att jag hade skrivit inlägget blev det mycket värre med abstinensen. Alltid verkar det vara något, man kanske ska vara glad för variationen? Haha! 😛
    Den där jobbiga punkt-huvudvärken, rejäl värk i tandkött/överläpp och ända upp till näsan, virrig i huvudet så man har svårt att fokusera. Sen la det sig lite efter nytt piller på kvällen, men då fick jag svårt att sova, hjärtklappning och lite feberkänning istället, och efter några timmar kom även de andra symtomen tillbaka.
    Försöker se det som positivt att kroppen återhämtar sig efter allt nikotin jag utsatt den för. Men håller tummarna att det inte blir alltför odrägligt nu när det är dags för ny arbetsvecka! Åtminstone så man kan sköta sitt jobb liksom.

    Som det varit nu har jag iallafall inte varit ett dugg orolig för att trilla dit och ta någon snus, hjärnan kopplar liksom inte att snus skulle göra det bättre (kan nog tacka Champix:en för det). Men det är som att man inte vet vad man ska göra istället i dom lägena man hade tagit en snus, något fattas helt klart, och jag gissar att det kommer ta ett tag innan man lärt om.

    Två dagar avklarade iallafall! 🙂

    #87597
    irenpanik
    Medlem

    3 dagar (och första jobbdagen) avklarade!

    Även om jobbet var jobbigt (ordvits? 😛 ) så hade jag nog förväntat mig mycket värre, särskilt för att vara dag 3, och som jag kände i fredags innan jag ens hade slutat. Orkade inte tänka mycket i onödan och kände mig något drogad av Champixen, lite värk i magen men det har jag så ofta så det kan jag inte beskylla snusbrist eller Champix på, en del huvudvärk men mindre än igår.
    Har haft svårt att somna vilket troligtvis är medicinens fel, vanlig biverkning tydligen. Inatt somnade jag nog inte förrän vid 3-4 och klockan ringer 6, lyckades sen försova mig en halvtimme genom att ignorera klock-alarmet i sömnen, men kom till jobbet i tid.
    Känner mig pessimistisk nu, men bävar för slutet av jobbveckan om det ska fortsätta såhär.
    Hittills har det också funkat ganska bra att vara orolig för än det ena och än det andra i förväg, har ju ofta blivit positivt överraskad när det inte blivit som befarat! Haha! 🙂

    #87604
    irenpanik
    Medlem

    Strax 4 dagar snusfri!

    Blä, jag mår jättejättejätteilla just nu. Kom på den dumma idén att prova ta kvällspillret av Champix lite tidigare än vanligt på kvällen. När man sover lider man nog mer av sömnlöshet av pillren än av abstinens (för av abstinens brukar jag bli trött), tänkte jag.
    Men det resulterade i starkt illamående så de kanske 30 minuter det tog innan jag kom hem från jobbet kändes som flera timmar, nästan lite panikångest som hastigast med rädsla/hjärtklappning (gick över på bara någon minut, hände ett par gånger, jag brukar inte vara deprimerad/ha ångest så jag mest gissar att det är liknande känsla), och kändes som att jag var/är nära på att kräkas. Är jättehungrig men vågar inte äta än, har fantiserat mycket mer om mat senaste 1½ timmen än vad jag tänkt på snus.

    Annars då? Har överlag känts lindrigare idag med abstinensen men fick ett jätteanfall på eftermiddagen. Första gången faktiskt under detta försök att sluta snusa som det blivit riktigt handlingsförlamande och sådär att man knappt vet vad man ska ta sig till eller vart man ska ta vägen. Men det gick att hantera även om jag tillfälligt trodde jag skulle få något psykbryt.

    Men nu är jag hemma iallafall och kan trösta mig med kassa komediserier halvutslagen på soffan! 🙂 Tills jag klarar av att äta något.

    #87609
    Nopaj
    Medlem

    Win!

    Jag har inte testat Champix själv, men min bror slutade snusa med hjälp av det för några år sedan. Han har aldrig återvänt till snuset. Han beskriver ungefär samma symptom av kuren som du gör. Med det sagt, fixar du det nu kanske du klarar att rata snus för evigt sen. Min bror verkar inte ens tänka tanken på snus nuförtiden. Han ber inte ens att få lukta på dosan när jag i hans sällskap petat in giftet i munnen. 🙂

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 110 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.