manoeuvre

Forumsvar skapade

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Hur många dagar har DU klarat? #90559
    manoeuvre
    Medlem

    Tio veckor med nikotinplåster och tre dagar och nio timmar utan någonting. Jag känner mig ren i munnen. Jag gillar den känslan.

    som svar på: Nu MÅSTE det gå!!! #90556
    manoeuvre
    Medlem

    Eller snarare en patient som låg i koma, tills den elaka karaktären i TV-serien kommer in och trycker en kudde över ansiktet, så att monitorn till slut visar en rak linje. ”Känslomässig balans” var det jag ville komma till.

    • Det här svaret redigerades för 6 år, 1 månad sedan av manoeuvre.
    som svar på: Nu MÅSTE det gå!!! #90555
    manoeuvre
    Medlem

    Jag valde en lite annorlunda väg den här gången. Jag slutade med hjälp av nikotinplåster. Och när jag kom ner till svagaste styrkan på plåstren, så halverade jag dom, och sista plåstret delade jag upp i fjärdedelar. Jag drar ut på lidandet, men det känns hela tiden hanterbart. Och nu så är jag sedan några dagar helt utan, och det känns som att nedtrappningen tog udden av abstinensen. Det är ingen rekommendation att göra som mig, men det verkar fungera. Strunt samma hur det går till, bara man kommer bort från drogen.

    Förra gången som jag slutade så föll jag tillbaka in i beroendet efter 2-3 år. Jag minns det så väl. Det var en solig sommardag och jag skulle handla mat. Helt plötsligt så fick jag ett så starkt sug så att jag köpte ett paket cigaretter av bara farten. Första cigaretten smakade illa. Det kändes dock synd att slänga hela paketet, så jag rökte kanske fem cigaretter till innan jag slängde resten. Jag kände då att jag hade stillat min ”nyfikenhet” och insett att det här inte var något för mig.

    Det var för tio år sedan.

    Så man kan inte släppa garden bara för att det har gått några år. Beroendet försöker hitta nya sätt att lura in dig. Stress och bråk kan ofta bli en ursäkt. Det är lite det här som är nyckeln. Ditt förnuft vet att beroendet enbart är negativt för dig. Du vet att du är lurad av tobaksbolagen. Dom siktade in sig på dig när du var ung och dum. Faktiskt så dum att du tog drogen om och om igen, fast det smakade illa. Du gick från att må bra hela tiden till att känna abstinens hela tiden. Du lindrar abstinensen tillfälligt genom att ta en prilla eller en cigarett, och det är det här du uppfattar som positivt. Att drogen för ett kort ögonblick får dig att känna dig normal, så som du hade känt dig hela tiden om du aldrig hade börjat med den. Du betalar alltså många tusentals kronor varje år till ett tobaksbolag för att lindra abstinens. Det är bara så dumt så det inte är sant.

    Men vi tar beslut med våra känslor, inte förnuftet. Det är viktigt att vi är medvetna om det. Och våra känslor söker efter trygghet och bekvämlighet. Abstinens skapar rädsla, tänk om något händer? Din känsla av rädsla leder lätt till återfall. Ett sätt att använda känslor till sin fördel kan exempelvis vara att tänka på en släkting som dog i lungcancer, och att använda den negativa känslan som är förknippad med nikotin till att sluta. Men generellt sett så är det bäst att strunta i vad dina känslor vill att du ska göra.

    Står du mellan två val så välj det alternativ som du minst känner för att göra, och det kommer nästan alltid att vara det bästa valet för dig. Exempel: 1. Vad bör du välja mellan att ta en prilla grov portion och stirra in i en vägg i två timmar, eller 2. att se en bra film samtidigt som du äter upp två påsar chips och dricker upp ett sexpack öl. Rätt svar i det här fallet är naturligtvis alternativ nummer 2.

    Tänk också på att i vissa situationer så behöver vi använda viljestyrka för att inte få återfall. Om du då t.ex. har ägnat en hel dag åt att göra tråkiga eller jobbiga saker så har det dränerat dig på viljestyrka. Då har du lite motståndskraft kvar den dagen och kan lätt återfalla i beroendet. Så var taktisk den första tiden. Försätt dig inte i emotionellt påfrestande situationer. Sikta på att få ditt känsloliv under den närmaste tiden att se ut som EKG-kurvan hos en patient som ligger i koma. Då har du stora chanser att lyckas”

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)