cumulusnimbus

Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 1,016 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar till: Hur många dagar har DU klarat? #91445

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2506 dagar när inlägget skrevs)

  2500


  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2458 dagar när inlägget skrevs)

  Kommer nog att fortsätta att vara så då… Härligt att det går så bra!

  som svar till: Det var ju busenkelt #91213

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2417 dagar när inlägget skrevs)

  Häromdagen fyllde min son mig av en känsla av översvallande glädje och tacksamhet. En person i min närhet berömde mig för att jag lyckats sluta snusa. Min nu nioårige son sa då: ”Men pappa, du har ju aldrig susat?”

  Jag insåg då att i hans minne finns inga medvetna minnen om en snusande pappa lagrade. Så här skrev jag den 5 juli 2012:

  ”Varför börjar en 16-års pojke att snusa?

  Jag såg min far snusa och jag blev själv snusare. Jag såg min son, snart tre, leka med min dosa och jag såg hur cirkeln börjar sluta sig mellan generationerna. Min son hann aldrig träffa sin farfar, han dog av sviterna efter ett liv av missbruk av nikotin och alkohol. Diabetes, leversvikt, artrit och gikt karaktäriserade slutet av hans korta liv.

  När min sons lilla hand grep dosan kändes det som om döden greppade dosan. Farfars farfars far? Snusare. Farfars farfar? Snusare. Farfars far? Snusare. Farfar? Snusare. Far? Snusare. Vad ska du bli min lille son, när du blir stor?

  Mitt val blir väldigt enkelt. Min far, farfar, farfars far, farfars farfar eller farfars farfars far hade kunnat bryta dödens kedja, men gjorde aldrig något val och svek de som kom efter.

  Om min son väljer att bli nikotinist eller någon annan form av missbrukare, så ska han, och alla kommande generationer därefter, i alla fall inte ha fått inspirationen ifrån mig…”

  Jag är stolt över mig själv att jag har lyckats att sluta. Nu är min uppgift att vara den förebild för mina barn som min far, farfar, farfars far, farfars farfar, farfar farfars far och kanske fler generationer till saknade.

  som svar till: Det var ju busenkelt #91212

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2417 dagar när inlägget skrevs)

  Ja mumintrollet,

  Visst är det märkligt att så många håller fast vid nikotinvanan. Vi har varit tvärlurade av snustrollet som hjärntvättat oss att det inte går och att det inte är lönt att försöka. Därför har tidigare slutförsök haft en inbyggd ”försäkran” att det finns en plan B, en möjlighet att ångra sig och börja snusa igen.

  Jag tror det är ett sätt att försöka försvara sin självkänsla. Självförtroendet bryts ned av att vara beroende och att försöka bryta beroendet och sen misslyckas sänker självkänslan ännu mer. På det sättet hamnar man i en konstig masochistisk låsning där det finns en stoppkod för säkerhets skull. Just vetskapen att alternativet att börja igen existerar, är den näring som håller snustrollet vid liv. Och snustrollet har ett enormt tålamod och gillar vem blinkar först leken. Till slut sammanfaller katastroferna i en svart svan händelse: hunden dör, partnern vill skiljas, mormor får cancer, man tappar plånboken, blir övertalig på jobbet och bryter foten… Samtidigt…

  När konsekvenstänkandet är seriöst försvagat och självkänslan dippar, ligger stoppkoden nära till hands och efter några dagars tvångsmässigt nikotinkickande inser man försent att saker och ting har just blivit ännu värre…

  När man genomskådat detta, är slutstriden över efter tre dagar och slaget vunnet efter 40 dagar

  Regel 1. Spotta ut, skölj, och stoppa under inga som helst omständigheter in nikotin i systemet igen, så länge som du lever.
  Regel 2. I alla övriga fall, så gäller automatiskt Regel 1.

  som svar till: Det var ju busenkelt #91192

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2402 dagar när inlägget skrevs)

  Först gick det timmar mellan inläggen. Sen dagar.. Sen veckor… Och nu månader. Efter 6.5 år så går det väldigt lång tid mellan gångerna när jag överhuvudtaget tänker på snus. Andras snusande berör mig heller inte och jag är likgiltig inför snuskylar.

  Samtidigt är jag bara en snus borta från avgrunden. En handgranat med en sprint i är harmlös… Men när men väl en gång dragit ur sprinten så gäller det att behålla greppet och inte någonsin släppa taget.

  Att sluta susa är busenkelt… Spotta ut. Skölj. Stoppa sen inte in något med nikotin igen så länge som du lever. Klart.

  som svar till: Snuta slusa #91071

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2333 dagar när inlägget skrevs)

  Det kommer att komma attacker då och då men vad som händer med tiden är att de blir allt mer sällsynta, kortare och svagare. Till slut klingar de av helt. Även mycket små doser nikotin kan dock trigga igång allt igen, som i Monopol, gå direkt i fängelse utan att passera gå… Gäller även efter mycket lång tid…

  Se upp runt dag 40… Många har upplevt att Snustrollet då i ett desperat dödsryck gör en sista seriös tjurrusning. Det är bara att leka ”Vem blinkar först leken” så går det snart över. Många viker faktiskt ner sig då, eftersom det känns så hopplöst att få ett megasug när man börja småhoppas att man kanske är över bron. Gå inte på det, för efter den puckeln börjar den långa nedförsbacken och trollet blir svagare och svagare.

  Börja snusa är dumt… Att sluta snusa mer än en gång är riktigt stenkorkat…

  som svar till: Snuta slusa #91055

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2327 dagar när inlägget skrevs)

  Känner igen det du skrev om att fuska i huvudet.

  Snustrollets logik säger ju att: ”Jag vet att du bestämt dig för att sluta, men eftersom du ju redan fuskat i tanken så är ju allt redan förstört. Varför fortsätta att lida, nu kan du ju lika gärna unna dig en riktig snus, i alla fall en liten en”…

  som svar till: Det var ju busenkelt #90980

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2270 dagar när inlägget skrevs)

  Livet går upp och ner, ibland är det toppen och ibland krisar det… Den stora skillnaden är att snus och livssvängningar numera är helt åtskilda saker. Tidigare var motgångar en god ursäkt att trösta sig med snus, nu finns inte det på kartan, inte ens i sinnesvärlden. Det har tagit över sex år att kunna påstå att jag totalt mentalt separerat detta, efter 38 år av tungt snusande med Ettans lössnus. Jag är inte rädd för svarta svanar längre, i alla fall i samband med snus.

  Kör hårt alla slutare, att börja snusa är dumt, att sluta snusa mer än en gång i sitt liv ännu dummare!

  som svar till: Det var ju busenkelt #90886

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2219 dagar när inlägget skrevs)

  Missade min sexårsdag med råge… Det går allt längre mellan gångerna,men jag tittar in lite då och då för se hur det går för er alla. Nikotin finns inte på kartan och den enda risken som jag ser det skulle vara om man bommar en cigarett på krogen när man känner sig osårbar… Har inte hänt och jag aktar mig noga… Att sluta med nikotin tar väldigt lång tid, att börja igen går på ett ögonblick. Kämpa på, det är så värt det!

  som svar till: En gång för alla #90703

  cumulusnimbus
  Medlem
  Blev snusfri
  2012-06-26
  2518 dagar sedan
  (2120 dagar när inlägget skrevs)

  Det blir enklare och enklare ju längre tiden går. Det borde ju vara lika långt mellan noll och tusen som mellan tusen och tvåtusen, men det är det på något konstigt vis inte. De första tre dagarna ska man försöka att aldrig glömma, de är de mest tokjobbiga och dom vill man inte vara med om någon mer gång. Bra jobbat, nu tar vi tusen till!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 1,016 totalt)