Vill sluta – abstinens!

Välkommen! Forum Allmänt Vill sluta – abstinens!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 15 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #70259
    edik
    Medlem

    Hej!

    Jag har snusat i 10-15 år, cirka en dosa portion om dagen. Redan sedan de första åren har jag insett vilken abstinens jag får. Jag är halvt förstörd på morgonen om jag inte snusat under nätterna, vilket jag alltid gör. När jag har försökt göra små uppehåll börjar det redan efter någon timme. Säkerligen mestadels psykologiskt, men efter 2-3 timmar är jag skakig, ofokuserad och det ”kliar” i hela kroppen. Ni vet nog vilken känsla jag menar. Som en obehaglig eld i bröstkorgen:-)

    Vill verkligen sluta nu, främst av ekonomiska skäl samt för hälsan. Hur hanterar man den extrema abstinensen, om man har sådan? För vissa verkar det vara ganska enkelt, men jag får verkligen grova abstinensbesvär och allt känns förjävligt efter några timmar. Hur länge håller det värsta i sig? Visst kan jag säkert stå ut i någon dag eller två, men att inte kunna funktionera på flera veckor är inget jag ser fram emot.

    Jag har provat att trappa ner, vid några tillfällen har jag varit nere på 4-5 stycken om dagen, men det har inte hjälpt alls. Har även gått över till mini senaste tiden, men tycker ingenting har förändrats. När jag inte får min dos nikotin infinner sig samma abstinensbesvär. Omedvetet har jag nog tagit fler än jag skulle gjort av större portioner.

    Några tips från er som verkligen haft ett helvete med den _fysiska_ abstinensen?

    #76403
    Martinan
    Medlem

    Lösningen heter Champix. Ifall du inte får svåra biverkningar på det. Önskar jag kännt till det innan jag slutade, skulle lätt testat det.

    Solskens-champix:

    http://www.slutasnusa.info/visainlagg.asp?id=4828#end

    Mardröms-champix:

    https://www.slutasnusa.se/forum/topic.php?id=447#post-1688

    #76404
    issen
    Medlem

    Jag har snusat i drygt trettio år och slutat ett antal gånger men inte lyckats förrän nu. Efter att ha klättrat på väggarna första månaden utan snus och med hjälp av nikotinhjälpmedel insåg jag att jag var tvungen att få hjälp. Jag fick då rådet att prova hypnoterapi. Mystiskt och lite flummigt men för mig funkade det klockrent. Alternativet att snusa eller använda nikotinhjälpmedel har helt försvunnit.

    Visst, en del fysisk abstinens har jag haft med yrsel, svettningar etc etc men vid tidigare försök har har jag alltid blivit oerhört deprimerad och det har jag inte märkt av överhuvudtaget. Så, jag är förstås jättenöjd och rekommenderar det starkt!!!

    #76405
    edik
    Medlem

    Tack för svaren! Avvaktar nog lite med Champix, det känns som den sista lösningen.

    Jag kan ofta ta min sista snus på kvällen, förhoppningsvis lyckas somna utan, och sedan gå hela nästa dag utan att ta någon. Men sedan blir det problem när jag ska sova, kan utan problem ligga vaken hela natten, vilket inte funkar så bra ihop med resten av livet.

    Jag har funderat på att köra med relativt svaga nikotinplåster under natten när det behövs. Kommer detta att ta mig tillbaka till ruta 1 varje morgon, eller kommer det kännas lättare och lättare?

    #76406
    Moe
    Medlem

    Tjena edik. Jag kan rekommenderar dig stark att hålla ut helt enkelt. Själv slutade jag för 20 dagar sen, det har varit ett helvete.

    Varje dag har det varit något. Det är fortfarande jobbigt. Det jobbigaste för mig nu efter 20 dagar är huvudvärken och sömnproblem.

    Men i början så hade jag hjärtklappning, svettningar, händer och fötter domnade, rastlös som fan, irriterad på allt till och med mammas väggfärg i vardagsrummet. Ångest det kändes som allt tappade sin mening utan snus, kunde inte ens se en rolig film och njuta av den. Så att sluta snusa är ett helvete.

    Men jag ska vara helt ärlig, saker och ting börjar bli bättre. Så det gäller bara att hålla ut.

    #76407
    edik
    Medlem

    Problemet är egentligen inte hur jag mår, jag förtjänar lite plågande, utan snarare att jag inte har möjlighet att ligga vaken hela nätterna. Att bara sluta tvärt hade tveklöst varit det bästa, men kommer inte ha möjlighet till det under det närmsta halvåret.

    #76408
    Moe
    Medlem

    Har du testat valerina forte som man kan köpa på hälsokost butiker, ta två sånna tabletter och du sover som en bebis, kamomillte är också väldigt lugnande, drick en kopp straxt innan sängdags det hjälpte mig.

    #76409
    Martinan
    Medlem

    ”Kommer detta att ta mig tillbaka till ruta 1 varje morgon, eller kommer det kännas lättare och lättare? ”

    Typ, ruta 1. Jag trappade ner från nyår fram till för 2 veckor sedan. Jag var inte så systematisk utan sköt upp första snusen när jag kände mig duktg, började lägga märke till hur många snus jag tog under dan och lät bli att bara slänga in nästa på slentrian etcetera. Abstinensen jag kände var väldigt uthärdlig eftersom jag kunde ta en snus närhelst jag ville. SÅ, jag blev duktigare på att hantera abstinens men fick inte mindre abstinens. Abstinensen var inte längre ett skräckinjagande monster som jag var livrädd för och vägrade möta utan blev en daglig bekant som verkade ganska beskedlig och uthärdlig. När jag väl slutade så var det ändå jättejobbigt och är det fortfarande.

    Varför inte Champix? Om du läser solskenshistorien jag länkade till så verkar det vara precis vad du letar efter?

    #76410
    edik
    Medlem

    Kan absolut tänka mig Champix, fast vill ge det några ordentliga vanliga försök först. Antar att det är receptbelagt? Kan man bara knalla in på en vårdcentral och be att få det utskrivet?

    Jag hade tänkt köra plåster under natten, och trappa ner på plåstren (styrkan) enligt anvisningarna. Inte för att jag inte orkar med abstinensen, men för att kunna sova ordentligt.

    Kanske kan det iaf lära mig att hantera abstinensen, och dessutom får jag relativt god sömn.

    #76411
    Izza
    Medlem

    Jag slutade för 3 dagar sen efter ca 8 års snusande å det är fan inte lätt alltså. Det funkar ganska så bra på dagarna på jobbet med hjälp av nikotintuggumi och nikotinfria snus. Men kvällarna är fan värst alltså. Klättrar på väggarna och går och lägger mig kl åtta bara för att slippa tänka på snus. Igår kväll var jag gråtfärdig. Skrämmande egentligen vilken makt nikotinet har.

    Jag upplever också att jag sover dåligt. Vaknar flera ggr per natt och har svårt att somna om och det är jag inte van vid. Brukar alltid sova gott hela natten igenom 😥

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 15 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.