Slutar efter 44 år med Ettan lös

Välkommen! Forum Dagbok Slutar efter 44 år med Ettan lös

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 254 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #84933
    iceman
    Medlem

    Nu är det dags efter 44 år med Ettan lös. Alltid dubbelprillor. Sitter nu med absolut sista dubbelprillan inne och ska lägga ut den innan jag skickar inlägget. Har inga reservdosor kvar. Har aldrig rökt och hållit upp som mest med snus i nio månader. Några ofrivilliga uppehåll på ett par månader i utlandet finns också. Men då blev det ofta återfall redan på Pressbyrån på Arlanda. Vet hur abstinensen blir första dagarna. Är säker på att klara det också. Det svåra är ju att inte börja igen när snusmonstret attackerar efter några veckor/månader/år – ”du klarar en”, ”belöna dig själv med en prilla, du som är så duktig”. Jag vet att om jag bara tar EN så är jag fast igen. Jag kommer att vara nykter nikotinist för resten av mitt liv. Beroendet är så inprogrammerat att det aldrig går ur.

    Min taktik är ett gå Cold Turkey. Inga ersättningsmedel förutom vanliga tuggummin. Min erfarenhet är att all nikotin bara förlänger plågan. Har tidigare försökt med nikotintuggummi men blev beroende av dem. Frenetiskt tuggande dag ut och dag in. Blev dålig i halsen av dem och fick gå till doktorn.

    Mitt fokus är på den mentala biten. Har skrivit ett brev till mig själv om varför jag nu slutar. Brevet har jag laddad in på min iPad och det ska läsas varje morgon. Ska vara helt utan alkohol närmaste veckorna och sen dricka restriktivt närmaste året. Det innebär inte mer än 2-4 glas vin/öl vid samma tillfälle. Återfallen har ofta kommit under alkoholens inflytande då jag får ett enormt snussug. Detta fast jag aldrig är berusad. Har inga alkoholproblem så det är lätt att minska på detta. Helt enkelt nödvändigt för att minska risken för återfall.

    Varför slutar jag? Tandköttet är Ok men har märkt att min puls blir konstant högre (75-95 bpm) när jag snusar. Detta har kommit de senaste åren. Som yngre märkte jag aldrig något. När jag inte snusar så sänks pulsen till 60-80 bpm efter någon dags uppehåll. Blodtrycket höjs också av snus. Sen finns detta med att vara beroende och ständigt behöva ha dosor till hands. Jag hatar att vara slav under detta nervgift.

    PS. Absolut sista prillan är ute nu.

    #84935
    Booka
    Medlem

    44 år är respekt, mycket imponerande att ta steget! Jag tror även Cold Turkey är helt rätt! Kör hårt och ett stort lycka till!

    #84936
    LinaMie
    Medlem

    Grymt! Storartat beslut. Ännu en Cold Turkey här och jag tror det är rätt sätt. Det är svårt nog som det är och att vänja sig till med substitut som i sig skapar ett nytt beroende tror jag inte är rätt väg, i alla fall inte för mig. Stort lycka till!

    #84937
    Oskarviking
    Medlem

    Lycka till,Slutade Cold turkey efter 33 år med ettan lös som ständig följeslagare,och är ett levande bevis för att det är möjligt att sluta.Tänker dock fortfarande på snus då och då och kommer alltid att se på mig själv som en ex snusare,men som sagt,allt sitter i psyket,Lycka till…

    #84948
    iceman
    Medlem

    Tack för lyckönskningarna Booka, LinaMie och OskarViking! Jag behöver det i min långa, långa kamp. OskarViking får bli min förebild. Mer än tre år snusfri imponerar stort.

    Inte lätt att sluta snusa efter 44 år. Räknat ut att det motsvarar ca 15000 dosor. Konsumerade en dosa om dagen. Men förut var snus billigt. Nu har politikerna sålt ut Sverige till EU och gått med på att prisa bort snuset med orimligt höga skatter.

    Hur får man in sin snusfria dag på sin profil? Någon som vet? Jag vill också ha in det.

    24 timmar utan snus. Snusdjävulen är tyst och har inte fattat att jag tänker lägga honom i en evig sömn. Ta död på djävulen går inte – han återuppstår igen. Men snusdjävulen kommer att attackera mig senare när jag känner mig säkrare. Få mig att tänka på och drömma om snus många gånger om dagen.

    Inga stora fysiska besvär än. Sömnen är lite störd och jag har sovit ett par timmar för lite. Blodsockret ligger lite lågt och jag försöker kompensera nikotinets blodsockerinjektioner genom att äta/dricka ofta men lite. Tranbärsjuice är utmärkt. Efter några dagar brukar kroppen ha ställt in sig till de nya villkoren och då ligger blodsockret jämnare om man äter vettigt. Själv tror jag att dåligt/ojämnt humör när man slutar snusa kommer av blodsockrets påverkan och inte brist på nikotin. Men en indirekt påverkan har nikotinet som går att kompensera för.

    Blodtrycket är nere på 110/76 – en stor sänkning med 20 enheter (systoliskt) på bara en dag. Brukar vara så att min kropp reagerar på nikotinförlusten genom att sänka blodtrycket med 15-20 enheter första dagen. Sen stiger det ca 5 enheter nästa vecka så att slutresultatet blir en sänkning med 10-15 enheter. En bra hälsovinst med att sluta snusa.

    #84951
    Booka
    Medlem

    Klicka på ”Iceman” uppe till höger, bredvid ”logga ut” sedan på redigera, en bit ner där under kontaktuppgifter kan du skriva in vilken dag du slutade. Återigen lycka till!

    #84957
    iceman
    Medlem

    48 timmar utan snus och nu har fysiska abstinensen slagit till med full kraft. Hjärnan känns som full med sirap. Går på kvartsfart. En enorm hungerskänsla som inte tas bort av att äta. Och det känns som ett spännband runt huvudet som dras åt. En viss sjukdomskänsla också fast utan feber. Svårt att koppla av.

    Men jag har varit mer förr och vet att det blir bättre dag fyra eller fem. Fysiska abstinensen påminner mycket en sjukdom. Från första symptomen tar det ett dygn att ”sjukna” in. Man känner sig rejält dålig några dagar och sen ”frisknar” man till. Kommer inte att ge upp fast en snus omedelbart på mindre än en minut skulle göra mig helt ”frisk”.

    #84958
    LinaMie
    Medlem

    Håll i bara. Snus kanske hjälper för stunden men du vet vad du vill i längden.

    #84964
    iceman
    Medlem

    Tre dagar nu. Oförändrat svårt med fysiska abstinensen. Sömnen är inte bra och jag vaknar för tidigt på morgonen. Men nu ska fysiska abstinensen ha nått sitt max och det ska bara bli bättre. Åtminstone enligt teorin och min egen erfarenhet. Senare kommer den hårda kampen mot snusdjävulen.

    #84978
    LinaMie
    Medlem

    Bra jobbat! Det som kommer efter är långt jävligare än den fysiska abstinensen men värt det. Det går upp och ner och läser man här inne inser man att det tar väldigt lång tid innan man är ”säker”..om man någonsin är det… Men, de riktigt tuffa stunderna blir färre och de bra, då man inte ens tänker på snus, blir fler och fler! Sakta men säkert, en dag i taget, vinner vi kampen mot nikotinet.

    Kämpa på, jag tror på dig!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 254 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.