Plan: uppgradera livet

Välkommen! Forum Dagbok Plan: uppgradera livet

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 104 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #97761
  irenpanik
  Medlem

  Med risk för att låta pessimistisk; så var det dags igen då 🙂
  Jag har velat sluta i många år och gjort ett antal mer eller mindre lyckade tillfälliga försök. Motivationen är det inget fel på iallafall.

  Skriver här för att göra det officiellt (för mig själv) då jag lyckats ett antal gånger bara det senare året att tänka ”nä jag tar det imorgon istället” eller dito fast nästa vecka/månad osv, t o m när jag redan varit utan ett tag. Senast igår, och i förrgår, så tänkte jag att det var dags men lyckades vurpa direkt. Har iaf förberett mig bättre mentalt nu känner jag.

  Orsakerna/motivationerna är många.
  De största som faktiskt känns som giltiga skäl ”inifrån” är hälsoskäl och hälsoeffekter i allmänhet, men sen finns det såklart andra stora bonusar (eller nästan krav i livet) som kan verka lite motsatt om jag fokuserar på dom så väljer att försöka fokusera främst på hälsan. Jag tror förvisso inte att snus hör till något av de värre saker man kan pyssla med ur hälsoaspekt, men jag har märkt tillräckligt med grejer för egen del för att veta att jag mår klart bättre om jag gör mig fri. Har snusat så mycket så man har ju också nästan konstant känt att det bränt under läppen och fått som träningsvärk i käkmusklerna, betydligt mer obehag än vad man haft nöje av det. Och jag vet ju att jag inte bara kan skära ner, isåfall är det 100% sluta som gäller.

  Vid midnatt nu natten mot Onsdag sa jag hej då till snusen, hoppas vi aldrig ses igen!

  #97764
  irenpanik
  Medlem

  Har ni förresten bra tips på huskurer mot dom akuta sluta-besvären i början så tas det tacksamt emot! 🙂 Eller bara knep för att hantera läget. Har försökt göra en lista redan utifrån det jag kan komma på men det finns säkert fler smarta knep.
  T ex mot att man blir hård i magen, huvudvärk, ont i nacken, svårt att fokusera, trött osv.

  Kan tänka mig att det där med hård mage är liknande mot om man skulle missbrukat laxermedel varje dag, så det kanske måste få läka ut av sig själv, men brukar kunna få riktigt krampaktigt ont ibland när man gått så ett tag. Har för mig det brukat släppa efter ca 3 veckor vid tidigare försök, och sömnlösheten på nätterna ungefär samtidigt (skriver delvis för att komma ihåg det själv under tidens gång).

  #97779
  irenpanik
  Medlem

  Ca 15 timmar in, dag 1 startar. (Edit: var så seg när jag skrev så nu är det snarare 16 timmar in haha)

  I natt var det svårt att sova, mot slutet (dvs lagom till att byggarbetet utanför startade vid 6-7 på morgonen) var jag toktrött samtidigt som man ändå inte kunde somna, lite motsägelsefullt.
  Lyckligtvis ingen viktig tid att passa så jag tog dom timmars sömn man fick på förmiddagen och jag blev nog iallafall mer utvilad av dom få timmarna än motsvarande timmars sömn med snus.

  Jag stötte direkt på en av mina fiender under snus-stopp; sociala tillställningar. Det är lite ”damned if you do, damned if you don´t” över det. Å ena sidan både vill jag och känner att man borde dra med och ta en öl (polare som fyller år), trodde inte det skulle bli något eftersom jag inte hade hört något förrän nu. Inga pengar kvar (i budgeten, finns ju men ska sparas), garanterat tok-snus-sug om man ens smuttar på en öl, och i allmänhet mitt i hjärndimma/svårt att fokusera och diverse andra abstinensbesvär som oförutsägbart går lite i vågor.
  Samtidigt som en del säger att det är bra att leva som vanligt och att röra på sig (får ju gå flera km dit isåfall). Fin balansgång det där för även om man vill vara optimistisk och tänka att det inte kommer hända är just sociala evenemang där man vill gå att umgås med och med nära till närmsta tobaksaffär/kiosk nog bland det mest risky jag kan tänka mig

  Bortsett från ovanstående som jag fortfarande inte riktigt vet hur jag ska göra med så är det relativt lindriga problem just nu. Tror en del tillfälligt gått över sen inatt och en del inte satt igång än, snustrollet kanske inte riktigt hajat till att hen får va utan permanent.

  • Det här svaret redigerades för 7 månader sedan av irenpanik.
  #97781
  Lurarn
  Medlem

  Bra där Irenpanik! Välkommen till krigarnas kamp här på forumet. Du kommer inte att ångra dig. redan om ett par tre dagar så har du förstått att du har tagit ditt livs bästa beslut.

  #97782
  irenpanik
  Medlem

  Tack Lurarn! 🙂
  Hoppas du har rätt, försöker personligen att inte tänka i dag si kommer det vara så, inte alltid funkat så linjärt, man kan ju bli besviken då på dag x då när den och den grejen fortfarande inte är bättre och dippa i motivation 😛 men absolut, jag ångrar mig inte redan nu haha. Äntligen fri liksom.
  Timingen hade kunnat vara bättre… Men som väl fler sagt, det verkar ju aldrig finnas någon riktigt bra tidpunkt att sluta. Man kanske ska vara glad för allt man får chans att träna på tidigt.

  #97787
  Lotte
  Medlem

  Heja heja!:)

  #97790
  irenpanik
  Medlem

  Tack Lotte! 🙂

  Det har varit ganska tufft ikväll men inte så konstigt förstås. Både lättare och svårare än man förväntat sig på samma gång.
  Jag brukar alltid få minst en eller fler omgångar under de första dagarna då jag likt en besatt spårhund söker igenom precis hela lägenheten efter nån snus jag missat att slänga xD Om jag städat/förberett för dåligt så man hittar något kan det sabba rejält, blir så himla besatt i det läget och tänker inte rationellt. Haft två såna episoder ikväll, lyckligtvis har det lindrats lite av att jag inte trott jag faktiskt skulle hitta något, hade ju redan städat i typ 3 omgångar, haha!

  Tidsperspektivet blir också skevt. Dagarna känns långa när man helst hade snabbspolat fram till om några dagar. Nätterna är väl längst förstås eftersom det lär ta ett tag att kunna sova på nätterna som folk.

  #97792
  trisent08
  Deltagare

  Jag har varit nikotin fri över en vecka nu. Första veckan var riktigt hemsk men det blir bättre! Slutade en lördagkväll förra veckan då jag och sambon kastade alla dosor och nu 11 dagar senare så är abstinensen ibland borta. Det Det går lite upp och ner men efter en vecka så var det stor skillnad. I början så hade jag ångest och allt kändes deppigt. Det är tillfälligt!
  Med motivation så kan du!
  Tänk att du gör något bra för kroppen och din hälsa då abstinensen är kroppens sätt att rensa ut alla gifter. Sen om det blir tufft så ta en rask promenad eller ta en löparunda. Träningen fick mig att stå ut och jag tränar fortfarande varje eftermiddag för att må bra nu efter snus stoppet.

  #97794
  irenpanik
  Medlem

  trisent08: du gör det bra som tagit dig så långt 🙂 Tack för tips/pepp!

  Dag 2 då. Herregud är det bara dag 2?! Gårdagen och natten kändes för långa för det, haha! Men mest tidsperspektivet/-uppfattningen än att det skulle varit jätteplågsamt på något sätt.

  Huvudet och muskler utanpå skallen har varit missnöjda, antar att det är kemiska obalanser som gör det, eller hjärnan som luras.
  Magen har börjat bubbla. Kunde varit värre för den gör inte ont, men lite förebyggande så drack jag ett glas magnesium-vatten.

  Har lagt till med en ovana som jag funderar på om den är bra eller dåligt långsiktigt. Om jag blir sugen så låtsas jag att jag tar en snus genom att öppna en (tömd) gammal snusdosa och lukta inuti. Antingen är det jättedumt för att man väcker receptorerna bara av att lukta på det och påminner hjärnan, eller så är det genialiskt eftersom ingen nikotin faktiskt kommer in i kroppen, och inget under läppen som ju också är en del av original-ovanan.

  Jag tror Siberia är en riktigt stor utmaning att sluta ifrån, både för egen del personligen liksom, och i allmänhet eftersom den är så sjukt stark. Folk påstår att stor-kedjesnusare inte kan få niko-kickar och använder det som argument för att sluta (att snusen inte ger något), vilket inte riktigt funkar som argument med Siberia. Tog man två samtidigt eller hade varit utan bara över natten t ex så fick man den där snusfyllan som jag faktiskt gillade, just då, sen stämmer det ju att det är svårt att få till nå många gånger för man kommer ju slentriansnusa däremellan, och det finns ju många andra faktorer som gör att det egentligen inte är värt det. Men man märker att snusmonstret i skallen försöker hjärntvätta mig hur mycket jag saknar den där snusfyllan och göra mig så besatt att jag glömmer allt det logiska/rationella runt omkring som gjorde att man valde sluta. Tror det är det som gjort att jag trillat dit dom sista femtielva gångerna, haha!

  Så jag för en aktiv mot-hjärntvätt i huvudet och hoppas innerligt att det ska räcka.

  #97796
  irenpanik
  Medlem

  Har kommit till första riktiga orosmomentet.
  Snusmonstret har fan sjukt mycket makt över mig och mina tankar!
  Just exakt nu är det ju ganska lugnt, men hade det inte varit efter stängning så hade jag följt infallet och knallat iväg till kiosken och köpt en dosa. Även om förnuftet vet att det är en riktigt dålig idé så svarar fysiken så starkt åt andra hållet vid tanken på det så det är sjukt frestande att följa den lätta lustfyllda impulsiva vägen.
  Inte just nu som sagt, men dom öppnar ju igen imorgon, och det är i situationer som denna jag brukar trilla dit.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 104 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.