Nu ska det ske!

Välkommen! Forum Dagbok Nu ska det ske!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 78 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #86721
    DrSnus
    Medlem

    Nu ska jag göra slag i saken! Slutade röka 2003 med hjälp av ett forum som hette Pepp. Jag lyckades mycket tack vare dagboken på det forumet och tävlingsinstinkten att man inte vill misslyckas utan samla på sig tobaksfria dagar. Dumt nog smög jag in ett beroende av snus som under många år höll sig på festnivå men gradvis blev värre. Nu snusar jag nästan en dosa portion dagligen. Återkommer med mer info när jag inte har en tvåårig dotter bredvid. 🙂

    #86731
    DrSnus
    Medlem

    Nu har jag tid att skriva lite mer. Är nu inne på tjugonde timmen utan snus. Går ändå över förväntan, gjorde ett halvhjärtat försöka att sluta förra veckan när sista dosan tog slut, men då blev jag helt galen efter tre timmar och kunde inte tänka på något annat än att åka och köpa en dosa. Nu har jag en del mer fysiska besvär, som jag dock tycker är mer lätthanterliga än det oemotståndliga suget. Men det är ju ändå så att varannan tanke som dyker upp i skallen handlar om snus:
    ”Då ska vi se vad jag ska göra idag…”
    ”Snus? Åka och handla snus?”
    ”Nej jag har slutat. Jag kan ju börja med att lägga i en tvätt i alla fall.”
    ”Jädrar vad gött det vore med en snus just nu.”
    ”Sen kanske jag ska passa på att städa när barnen är borta.”
    ”Man stoppar in den under läppen och så svider det lite gött.”
    ”Först frukost.”
    ”Och sen en snus på det!”

    Förutom detta går jag runt och känner mig väldigt seg i huvudet, som att det är en fördröjning mellan att sinnesintrycken går in och att jag uppfattar dem. Och lite lätt yrsel. Som någon beskrev det känns det lite som att vara full fast utan euforin. Och så känns det som att det växer och bultar någonting innanför tinningarna som vill ut.

    När jag slutade röka bestämde jag mig för att under denna tid inte neka mig något annat jag blev sugen på, främst då godis och liknande. Kände jag mig sugen på gott och blandat kl 23 gick jag helt enkelt och köpte det på en mack utan dåligt samvete. Tobaksbegäret ska hållas stången, det är prio 1. Så tänkte jag göra nu också. Det blir framför allt lakrits/salmiak, dels eftersom det är mitt favoritgodis (snusen jag snusade hade också salmiaksmak) och dels för att det passar ganska bra som substitut – en turkisk peppar suger man på en stund och man möschar inte in hela påsen på en gång på samma sätt som gelégodis.

    #86733
    DrSnus
    Medlem

    24 timmar nu. Minns inte när jag senast var utan snus så länge, men det var nog några år sen. Snusbegäret ligger hela tiden där och pockar, men att ge vika är inte ett alternativ. Jag försöker se det som att jag har en infektion i kroppen som jag bara måste vänta ut.

    #86735
    mumintrollet
    Medlem

    Grattis med ett bra beslut Dr!

    Kriga på, en timme i taget, en dag i taget så kommer du att greja detta!

    #86736
    Vante Ante
    Medlem

    Härligt att även Du fattat ett såå bra beslut.
    Din kropp kommer tacka dig.

    Kämpa gott.Läs gärna i ”dagböckerna” när det känns jobbigt.
    Då förstår du din resa bättre.

    Stort lycka till/
    Vante Ante

    #86737
    DrSnus
    Medlem

    Tack mumin! Har läst en del i din dagbok med stor behållning. 🙂
    Kom på att det inte alls var flera år sen jag varit utan snus så här länge – jag höll ju uppe i en månad i vintras kring feb-mars. Kring dag 30 gick det inte längre, kände mig helt deprimerad och ångestfull. Vet inte hur det går om det blir så igen.

    Nu är det i alla fall drygt 39 timmars snusfrihet och känns lättare och lättare, inte lika zombieartad nu trots tidig morgon. Somnade halv nio igår så borde vara hyfsat utvilad…

    #86746
    VanQuijote
    Medlem

    DrSnus – välkommen! Och grattis till ett fantastiskt bra beslut!

    Bra att du känner dig utvilad, trots småbarn… 🙂 Jag skrev alldeles nyss en reflektion över dålig sömn och suget efter snus. Eller snarare om att jag omedvetet har ansträngt mig för att få ihop tillräckligt med sömn nu under slutandet, eftersom jag tydligt har känt av sambandet. Tipset är att inte fuska med sömnen medvetet iaf!

    Så lycka till nu! Och läs veterandagböckerna här på forumet – som du redan märkt så är dom väldigt inspirerande att läsa och du får ta del av massor av värdefulla erfarenheter av vad som väntar!

    • Det här svaret redigerades för 8 år, 6 månader sedan av VanQuijote.
    #86748
    DrSnus
    Medlem

    Tack för glada tillrop! Två dygn nu och känns definitivt under kontroll. Tar en lakrits om jag blir sugen. Känns skönt att inte behöva tänka på snus hela tiden.

    Sömnen ja, blir uppiggad om jag snusar på kvällen och får svårare att sova. Hade länge en regel om inget snus efter kl 20 av detta skäl. Detta förflyttades gradvis till inget snus efter 22, tills jag helt släppte detta och började somna med en snus inne var och varannan kväll… när man vaknar mitt i natten med äckliga snussafter i hela käften är man inte direkt stolt över sig själv. Har hittills sovit bra och länge efter snusstoppet, minus uppvaknandena pga de två barnen som båda är under tre år. Sömnigheten kunde man ju lindra med en snus när barnen vaknade kl 05:30, vilket man kan sakna, men sammantaget blir jag nog mer utvilad utan snus.

    #86761
    DrSnus
    Medlem

    Tre dygn! Sov lite sämre inatt, svårt att somna in och lite oroliga drömmar. Har haft några tillfällen senaste dygnet då jag verkligen saknat snuset, typ efter macka och kaffe på förmiddagsfikat på jobbet. Känns på ungefär samma sätt som att man saknar en rolig arbetskamrat som inte jobbar kvar. Trist, men inget ohejdbart sug utan mer lite sorgset konstaterande. Har haft lite sug nu på eftermiddagen och gått och köpt mer lakrits. Än så länge råder undantagstillstånd, men på lite sikt vill jag bli kvitt denna önskan att stoppa saker i munnen i tid och otid. Just nu är dock prio ett att låta bli snus.

    #86767
    VanQuijote
    Medlem

    Helt rätt prio doktorn! Och fantastiskt bra jobbat! Tre dygn innebär att den fysiska fasen i praktiken är över och nikotinet har lämnat kroppen. Yrsel, synrubbningar och liknande bör avta. Nu börjar den tunga mentala kampen med snusmonster och annat.

    De sorgsna tankarna, d.v.s. snusmonstret som visar en av sina skepnader, känns igen. Hos mig var det frekventa återkommande de första 8-10 dagarna, men har gradvis försvunnit och förekommer max varannan dag nu. Fortfarande i form av märkliga argument som att ”en snus skulle göra den här kafferasten mycket roligare”. Roligare? Hur då? Egentligen?

    Förbered dig på en del blixtattacker den närmsta tiden. Se till att ha någon form av plan för hur du ska hantera dessa. Dricka vatten, gå en sväng, balansera nåt på huvudet – vad som helst som dödar 10-15 minuter. Sen brukar det lägga sig.

    Kör hårt doktorn! 🙂

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 78 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.