Nikotinmängd i snus

Välkommen! Forum Allmänt Nikotinmängd i snus

Detta ämne innehåller 2 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av  doktorsnus73 1 år, 3 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #91652

  manoeuvre
  Medlem

  Jag har inte slutat med snus än. Däremot så försöker jag att trappa ner. Jag började snusa under andra halvan av 1980-talet. Sortimentet såg ut på ett visst sätt då, och jag antar att de flesta av oss testar olika sorter i början för att sedan fastna för en eller ett par märken som man sedan alltid snusar av vana. I mitt fall så blev det grov lössnus. På den tiden så var det få som snusade portionssnus. Från början så fanns bara Tre Ankare, men sen så tillkom fler märken allteftersom.

  När man kör på med samma sorter år efter år så är det lätt att missa hur annorlunda sortimentet har blivit idag. Det som var normalt snus då räknas som premiumsnus idag. Och så har vi den här explosionen av budgetsnus som jag tror säljer bättre än premiumsnus numera. Märken som Granit, Kaliber, Knox, osv. Dom smakar rätt illa, men man sparar mycket pengar, och det viktigaste för en snusare är förstås att få i sig nikotinet.

  Av en slump så hittar jag en YouTube video som visar hur ett gäng amerikanska killar testar snuset Siberia. Dom verkar bli mer eller mindre höga. Konstigt, tänkte jag. Så jag hittar snusbolagets hemsida som säljer bland annat Siberia. Då ser jag att Siberia har en nikotinhalt på 43 mg per gram snus. Att exempelvis jämföra med General portion som har 8 mg nikotin per gram snus. Så jag letar runt bland olika märken och ser hur stora skillnaderna faktiskt är mellan olika sorter. Jag har inte haft en aning om detta. Jag trodde att det enda som skilde mellan olika sorter var smaksättningen. Så jag har alltså hållit på att trappa ner med ”hjälp” av GR One White Portion som innehåller nästan dubbelt så mycket nikotin per prilla jämfört med General portion.

  Är jag den enda i det här landet som inte kände till det här? När ni snusade tidigare, brukade ni tänka på nikotinhalten i snuset?

  #91655

  Vante Ante
  Medlem
  Blev snusfri
  2015-06-24
  1926 dagar sedan
  (1464 dagar när inlägget skrevs)

  Hej manoeuvre.

  Oj ja ”nikotinhalten” är ett måste att ha koll på.
  Jag tror inte många som har det dessvärre.
  När du trappar ner med plåster/tuggummi m m Behöver du veta precis hur mycket
  nikotin du tillsätter kroppen. Annars kan du ju inte minska ner….

  Det finns ju dem som stannar i plåster & tuggummi bruket
  också.Bara byter drog.

  Jag har uppmanat till medvetenhet vad vi gör med våra kroppar
  här inne så många gånger. Nikotin mängden är av yttersta intresse.
  Någon tar någon typ av ersättnings prilla och undrar varför de mår si eller
  så? De har inte tagit reda på vad det ”nikotinfria snuset” innehåller.

  Dax att kämpa emot monstret snart ?

  Vante Ante

  #91656

  doktorsnus73
  Medlem
  Blev snusfri
  2019-01-29
  611 dagar sedan
  (149 dagar när inlägget skrevs)

  Halten eller hur mycket nikotin mätt i enheter per volym/vikt säger ju inte allt om styrkan på snus. Upptaget av nikotinet till blodbanan och hjärnan via läppen varierar ju även med de frätskador snuset åsamkar missbrukaren samt fuktigheten av snuset och missbrukarens mun. Så ett starkt snus som är relativt torrt o ej påtagligt basiskt kan vara svagare( dvs ge upphov till lägre nikotinhalt i blodet/hjärnan hos missbrukaren) än ett svagare tex lössnus ger.
  Tror dock inte att det för mig hade blivit bättre genom att trappa ner nikotinet via svagare varianter med sämre upptag. Utan den bistra sanningen är att för mig tror jag cold turkey var vägen att sluta. Skall man trsppa ner tror jag mer på plåster än svagare snusar. Men klart att det går att sluta även på det sättet och det är ju mycket större chans stt lyckas sluta via nedtrappning än att inte försöka alls.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.