Har fått konstiga sömnproblem efter att ha slutat med snus.

Välkommen! Forum Allmänt Har fått konstiga sömnproblem efter att ha slutat med snus.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 13 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #68797
    Zilburlion
    Medlem

    Jag har hållit upp i mer än en vecka nu och är förvånad över att det inte är svårare än så här. Ändå har jag varit ”nicotinist” oavbrutet i 25 år nu. Har använt mig av ingefära, onico och av tuggummi rätt mycket i och för sig…

    Jag undrar om det är någon av er andra som har märkt av någon form av sömnproblem efter att ni har slutat snusa? Jag känner mig jättetrött när jag går och lägger mig, men vaknar pigg en timme senare, och så kan det hålla på hela natten. Igår morse hände nåt skumt. Jag var uppe halvsju och hämtade vatten, sen gick jag o la mig igen. När jag vaknade igen så trodde jag att jag hade sovit en bra stund, men när jag kollade på klockan var den fortfarande halvsju. Riktigt konstig upplevelse.

    #76198
    makahan
    Medlem

    Jag är imorgon 3 veckor snusfri. Fast jag kör nikotinplåster och nikotintuggummi ca 5 om dan. Har snusat i 25 år med och grymt mycket dessutom. 5-6 påsar åt gången eller grymt stora lösprillor.

    Har inte sovit gott en dag sedan jag slutade. Drömmer action-drömmar och vaknar helt svettig varje halvtimme. Inatt så låg en till jag bredvid i sängen och jag sa till mig själv att nu måste du fan somna om innan du blir knäpp på riktigt :)

    1a veckan hemsk, 2a bättre, trodde nu 3dje skulle bli bättre men den är fan värst. Så att skriva här är nog min sista utväg tror jag.

    Lidande görs bäst tillsammans ;)

    #76199
    Zilburlion
    Medlem

    Okej…det låter lite värre. Hoppas att det går över inom en inte alltför lång tid… :?

    #76200
    thomas99
    Medlem

    Hej, ok lite tidigt för mig att skryta med nikotinfria dagar eftersomn jag bara ’r inne på min andra dag, men jag vill verkligen och har bestämt mig, köpt en drös med nikotinfri snus och godis karameller osv osv, detta ska fan lösa sig nu =)

    Men jag har efter bara 38 timmar och andra sov natten fått otroliga sömnproblem, sov i 1 timme och trodde jag sovit 6 timmar när jag vaknade, hur skumt som helst, dessutom var jag helt borta och visste knappt vart jag var när jag vaknade, hade någon form av minnestapp en kort stund, mycket obehagligt var det…

    #76201
    Skogslappen
    Medlem

    För mig är det tvärtom. Slutade snusa 6/1-12 efter ganska precis 20års snusade. Somnar direkt efter lite kvällsläsning. Sover som en stock. Känner mig mycket lugnare inte lika upp i ”varv”. Förmodligen har blodtrycket sjunkigt. Flera nätter har somnat vid 23,00 och vaknar nästa gång 06,00. Otroligt skönt – hoppas det håller i sig.

    #76202
    Zilburlion
    Medlem

    Vad bra att det inte bara är jag som känner mig konstig då…Det kanske är så här det ska vara. Sover lite bättre nu (efter 2 veckor utan snus), så det går åt rätt håll i alla fall. :-)

    #76203
    Eric H
    Medlem

    Har hållt upp i tre dagar nu. Har exakt de problemen Zilburlion beskriver i det första inlägget. Vaknade 02:20 och kände mig hur pigg som helst. Tänkte att jag aldrig skulle kunna somna. Gjorde trots allt det och det kändes som att jag hade sovit i minst ett par timmar till när jag vaknade igen och kände mig aspigg igen. Kollade på klockan. Hon var fortfarande 02:20. Skitskumt.

    Skrattade högt när jag läste ditt inlägg Zilburlion och såg att jag inte var den enda som håller på att bli knäpp… Vore intressant att få en medicinsk/fysiologisk förklaring till fenomenet.

    #76204
    issen
    Medlem

    Jag sover också jättedåligt. Vaknar efter 3-4 timmars sömn och ligger sen i nån sorts dvala resten av natten. Hela dagen på jobbet är jag konstigt pigg fast det syns på mig att jag är trött. Jag har varit nikotinfri i 43 dagar nu men det är de senaste två veckorna som jag upplever att sömnen blivit så här dålig.

    #76205
    Zilburlion
    Medlem

    Det vore intressant att få någon form av läkarutlåtande kring detta, jag håller med om det.

    #76206
    Doktorn
    Medlem

    Hej.

    Jag har studerat och arbetar inom Sjukvården. Detta problemet som ni tar upp angående Sömnproblemen har med att göra att suget kommer i sömnen. Har själv varit där och det är riktigt jobbigt. Jag slutade och började tyvärr igen. Jag åkte det igen. Men ska lägga av nu framöver hade jag tänkt.

    Snuset har en uppiggande effekt. Där utav så blir kroppen påverkad när den inte får i sig nikotinet som den har fått innan. Man blir tröttare när man slutar snusa automatiskt. Eftersom snuset har en uppiggande effekt så blir kroppen nästan desorienterad. När du sen vaknar upp och känner att du inte riktigt vet vart du är. Det beror på att Nikotin suget är stort att du vaknar pga det. Sen tar det lång tid innan själv suget försvinner ur kroppen faktiskt. Det är ju som sagt ett gift som vi har i kroppen när vi snusar. Blodkärlen drar ihop sig och man fryser mycket lättare. Särskilt om händerna då. Men redan efter 20 minuter så börjar faktiskt värmen återkomma och blodkärlen öppnar sig igen.

    Det jag kan rekommendera är att ni tar en promenad innan ni ska sova. Motion innan man går och lägger sig hjälper kroppen att koppla av sen när man ska sova. Så ta en promenad på ungefär kanske 30-40 min brukar vara lagom. Det gjorde jag och det hjälpte mig med mina sömnbesvär efter att jag hade slutat. Du tröttar ut kroppen och det blir lättare att somna. Detta funkade på mig utmärkt men vet ej ifall det funkar på någon annan eftersom det är väldigt individuellt. Avstå Kaffe inom 2 timmar innan ni ska gå och lägga er. Ska ni lägga er klockan 22.00 kanske så ta inget kaffe efter 20.00. Avstå gärna Produkter med socker i också. Eftersom man får en sockerkick utav det och kroppen jobbar mer och man blir pigg.

    En Notis : Det kan även avta efter ett tag också. Sömnproblem kan faktiskt försvinna ju längre man håller sig borta. Efter tag var det borta helt för mig. Men som sagt väldigt individuellt när det gäller sömnproblemen i denna frågan.

    Hoppas detta löser era problem.

    Ni kan även kolla denna Länken ifrån Vårdguiden om flera andra tips.

    Önskar er Lycka till.

    Mvh Doktorn.

    http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Rokning-och-snusning/

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 13 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.