Då var det dags igen

Välkommen! Forum Dagbok Då var det dags igen

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 27 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #87672
  drjake
  Medlem

  Alright, nu är jag sedan en dryg vecka in i en ny fight mot snusdjävulen. Förra ordentliga försöket var för ca 6, 5 år – då klarade jag nästan 4 år innan jag föll dit igen av olika orsaker. Gjorde ett försök i somras, men efter en semestervecka var min fru så less att hon bad jag börja igen – och utan stöttning från hemmafronten är det jäkligt tufft. Förra gången skrev jag en hel del här, kommer ihåg att det verkligen hjälpte. Både att känna att man inte är ensam i fighten, men också att skriva av sig – som ett sätt att hantera abstinensen och kanske teoretisera lite vad det här som händer i kroppen…

  Nu har jag ca en månad kvar till ett nytt jobb och fick plötsligt för mig att det var ett ultimat tillfälle. Kommer ha det lugnt på gamla jobbet och är förhoppningsvis i hyfsad shape om några veckor när jag börjar nya.

  Förra gången körde jag Cold turkey. Tror egentligen mest på det men den här gången var jag nära att testa champix istället. SLutade med det här upplägget i stället under första veckan:
  – Nästan ett dygn Cold turkey
  – Ett dygn ganska generöst med nikotintuggummin (typ 8)
  – Skarp nedtrappning av nikotuggumin, fram till sista i morse.
  – Rökte även två cigg i fredags och två cigg i lördags när jag var ute och drack öl

  Känns än så länge ganska ok. Tränar/springer så mycket jag bara hinner (nästan varje dag), papper under läppen, vanliga tuggummin, halstabletter etc. Tyvärr börjat småäta en hel del, och en del godis. Känner mig fast besluten, men kom ihåg att det värsta kom efter typ 2 veckor, en sån tomhet. Nu känns tomheten mindre för själva fighten är så intensiv…

  #87684
  drjake
  Medlem

  Dag 2 helt nikotinfri. Inser att hoppet från bara 2-3 nikotintuggummin per dag till inget nikotin alls blev tuffare än jag hade räknat med. Först nu som jag har börjat bli så där slö i huvudet, trög. Och betydligt sämre humör nu, mycket vresigare. Kör papper under läppen, tuggar vanligt tuggummi och småäter. Det går inte att tjata för mycket om att träning är det enda som verkligen hjälper – som kan ge en timme av total frånvaro av snussug. Har börjat träna två gånger om dagen ibland, lite extremt men det är en extrem period.

  Känner mig ändå vid ganska gott mod. Har ju klarat detta en gång tidigare. Då började jag efter fyra år. Första tiden är såklart värst, men samtidigt är i alla fall jag så besluten om att ta mig igenom det här. Det blir svårare, när snusfritt är normaltillstånd och inget man behöver kämpa för.

  Men en dag i taget nu…

  #87685
  martinb
  Medlem

  Härligt drjake, välkommen tillbaks. Tråkigt att du trillade efter 4 år fri, men shit happens. Rätt beslut att hoppa upp på hästen igen.

  Då är du mitt uppe i den intensiva fighten just nu. Ge inte efter, nita den jäveln tillbaka bara. Betalningen kommer att komma i form av hälsa och livsglädje,i sinom tid. Och om några dagar är du ute ur den värsta dimman. Tomheten tar vi hand om senare. Bra att du kör hårt med träningen, funkar för mig också.

  Håll i !

  #87686
  irenpanik
  Medlem

  Som du säger, klart du kan fixa det om du klarat 4 år tidigare!
  Men klokt att inse att man får ta dag för dag och inte ta något för givet.

  Intressant att du tycker det var värst vid ca 2 veckor. Kommer inte riktigt ihåg det sen tidigare försök, men däremot att jag trillat dit någon gång vid 3v förmodligen av samma anledning som du beskriver, att det blev ännu tuffare när man har den mentala tomheten kvar men inte är upptagen med att kämpa med det fysiska. Har också hört påstås att 3 är de magiska fallgroparna; 3 dagar, 3 veckor, 3 månader, (3 år?) kanske för att de ofta är nya platåer i utvecklingen? Men det är säkert individuellt. Och med bra nog med stöd och motivation klarar vi alla fallgropar! 🙂

  #87766
  drjake
  Medlem

  Tack så mycket martinb och irenepanik! All stöttning är uppskattat! Det betyder faktiskt mycket att tänka på att många går igenom samma skit, eller redan har gjort det.

  Typiskt att man skriver här när det känns som mest motigt. Har nu varit snusfri över två veckor och helt nikotinfri över en vecka. Tycker att det faktiskt har gått ganska bra. Fram tills för ett par sen. Nu har den fysiska abstinensen lagt sig tror jag. Jag kör på ingefära och papper under läppen. Småäter mycket. Halstabletter och all möjlig skit. Nu är jag i den fasen att det mest akut fysiska är borta. Men det här är nästan värre tycker jag – jag känner mig nedstämd, irriterad, ledsen, sur. Och sorgsen över att inte få ta en snus. Längtar efter det snarare än känner att jag måste ha nu nu nu.

  Jag är inte kul att leva med. Varken för fru eller barn. Idag fick jag första ordentliga känslan av att jag kanske ska skita i det här, att ge efter. Kommer inte det, men har tappat den där självklara inställningen att det här ska jag bara klara…

  Måste öka träningsdosen ännu mer. Funderar på att anmäla mig till Stockholm Marathon. Då kan jag köra riktigt långa löppass som suddar bort abstinensen…

  Fan, nu är det inte kul alls…

  #87777
  irenpanik
  Medlem

  Kom ihåg att även om tiden känns jätteseg ibland och om allt känns skit, så är det övergående! Sen i efterhand kommer man säkert känna sig lite fånig över att vad som kändes som ”en evighet” och ”hopplöst” och som man kanske var orolig för skulle vara för evigt, flugit förbi ganska snabbt när man har det i backspegeln. 😉
  Tror det är jätteviktigt att ta en dag i taget, ibland t o m en minut i taget, för det är inte alls säkert att nästa minut känns lika jobbig.
  Kämpa på, du klarar det!

  #87841
  drjake
  Medlem

  Idag två veckor nikotinfri, tre veckor snusfri. Det går ändå ganska ok. I alla fall de senaste dagarna tycker jag det har känts som det har lättat lite, känner mig inte fullt lika påverkad. Mycket träning och mycket ingefära och papper under läppen. Har funderat en del på det där att stoppa ett substitut under läppen. Hade gärna skitit i det, och visst håller man kvar vid själva vanan. Men det hjälper ändå såpass mycket och är inte jätteorolig för att det ska vara sätt att locka tillbaka mig till snuset. Och det är i stort sett gratis och jag stödjer inte Swedish match. Vad har ni andra för erfarenheter av substitut?

  #87844
  irenpanik
  Medlem

  Om man bara har som mål att sluta med substitutet också inom en relativt snar framtid, och det är något nikotinfritt som papper under läppen (eller ingefära, eller tuggummi osv) så tror jag säkert det kan vara bra i början så man får sina fighter lite mer uppdelade. Först ta itu med nikotinabstinensen, sen vanan. Men kanske är smart att ta tag i vanan ganska på en gång när den värsta nikotinabstinensen börjar gå över, så man inte skjuter den fram tills man redan börjat ”slappna av”.
  Men folk är olika. Huvudsaken är väl hurpass motiverad man är att aldrig börja med snusen igen.

  #87845
  irenpanik
  Medlem

  Om man bara har som mål att sluta med substitutet också inom en relativt snar framtid, och det är något nikotinfritt som papper under läppen (eller ingefära, eller tuggummi osv) så tror jag säkert det kan vara bra i början så man får sina fighter lite mer uppdelade. Först ta itu med nikotinabstinensen, sen vanan. Men kanske är smart att ta tag i vanan ganska på en gång när den värsta nikotinabstinensen börjar gå över, så man inte skjuter den fram tills man redan börjat ”slappna av”.
  Men folk är olika. Huvudsaken är väl hurpass motiverad man är att aldrig börja med snusen igen.

  #87973
  drjake
  Medlem

  Fem veckor snusfri. Fyra veckor nikotinfri. Det går upp och ned. Mår generellt bättre nu. Inte lika irriterad etc. Framförallt när jag kan träna hysteriskt. Spontankörde Vasaloppet öppet spår tex.

  Men. Mitt problem är nog att jag kör ingefära/papper, och att jag gör det mer och mer. Tror det försvårar att bli av med abstinensen. Nu kan jag nästan längta efter att lägga in några skivor ingefära till morgonkaffet. Klart det är bättre än snus – men själva mindset, att man måste förgylla vissa stunder i livet (ffa avslutningen av måltider) med att lägga något under läppen.

  Så bör väl skära ned på även detta, även om det känns surt…

  Kämpa på alla därute!! Det blir bättre!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 27 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.