30 års snusande är över

Välkommen! Forum Dagbok 30 års snusande är över

Detta ämne innehåller 17 svar, har 7 deltagare, och uppdaterades senast av  positiv 4 dagar, 20 timmar sedan.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 18 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #91303

  positiv
  Medlem
  Blev snusfri
  2019-08-26
  183 dagar sedan
  (-141 dagar när inlägget skrevs)

  Hej. Ny medlem här som genom åren läst era inlägg med stort intresse. Nu skriver jag själv för första gången. Anledningen är att jag nu känner mig redo att sluta.
  Vet inte hur mkt jag kommer skriva, men jag lär behöva stöd & motivation och kommer i vart fall kika in här med jämna mellanrum.

  Kort om min tid som snusare: är 42, har snusat i 30 år (!!). Började med Ettan lös, gick över till general portion och sen grov white. För 10 år sen urartade snusandet och jag fick gå över på lågprissnus för att inte sätta familjen på fattighuset.

  Men nu är det slut. Det måste det vara. Har grubblat länge men inte kunnat sätta slutdatum. I stället valde jag i dag, söndag 7 april, att inte köpa ny stock. Vid kaffebryggaren ligger en dosa med några få påsar.
  De är där för att utmana mig. Hoppas kunna kasta dosan åt soporna om några dar.

  Jag kan knappt räknas som slutare än, handlar bara om nån timme utan snus. Men likväl rekord för mig i vaket tillstånd, så illa är det.

  Jag räknar med ångest, ilska och sorg. Är skitnervös för detta. Det är ändå min bästa vän som jag lämnar.
  /Magnus

  #91305

  Inkognito
  Medlem
  Blev snusfri
  2018-08-10
  564 dagar sedan
  (240 dagar när inlägget skrevs)

  Du är den person som du är, det är vi alla. Skippa snuset så blir du en gladare människa. Ångesten skapar du själv om du inte är säker på din sak. Vill du sluta, så bestäm dig för det utan frågetecken. Du väljer – inte snuset, kom ihåg det!

  #91307

  hejhejda
  Medlem
  Blev snusfri
  2019-03-31
  331 dagar sedan
  (7 dagar när inlägget skrevs)

  Lycka till! Ställ gärna in räkneverket så kan vi andra se hur långt du klarat. Åker du dit igen (nej gör inte det) så är det nog bra att erkänna det. Jag har slutat några gånger och pågrund av skam har jag tjuvsnusat inför mina nära och kära. Jag tror att det är bra att kasta snusdosan. I ett svagt ögonblick kan detta vara då du trillar ner i fällan. Jag har själv åkt ner i fällan pågrund av en sparad snusdosa. En annan gång kastade jag snusdosan och i det där svaga ögonblicket hade jag glömt detta. När jag insåg detta, var det bara att rida ur stormens natt och sikta på morgondagen då affärer och kiosker öppnat. När den nya dagen kommit hade abstinensen lagt sig och jag siktade på nästa dag, nästa dag och nästa dag osv..

  #91773

  positiv
  Medlem
  Blev snusfri
  2019-08-26
  183 dagar sedan
  (7 dagar när inlägget skrevs)

  Hej igen.
  Då i april gick det åt pipan. I backspegeln är det tydligt. Jag var inte redo och det funkade inte ens i 2 dar.
  Men mer glädjande då är att jag varit snusfri sen 26/8!
  Jag slutade tvärt, köpte plåster men har inte behövt något.

  Det har gått bättre än väntat, visst har jag känt sug, upplevt ilska, sorg och plötsligt brutit i gråt men på det stora hela känns det ok!
  På plussidan: redan bättre munhälsa, ser ut och känns fräscht! Redan 800 spänn på sparkontot och en lägre vilopuls…
  Tyvärr känner jag att sömnen inte funkar. Vaknar en gång i timmen nattetid för att till slut gå upp kl 05. Varje dag.
  Hoppas det vänder!

  Ja, detta var min lägesrapport! Kämpa på alla! Det här fixar vi!

  #91774

  Vante Ante
  Medlem
  Blev snusfri
  2015-06-24
  1707 dagar sedan
  (1531 dagar när inlägget skrevs)

  Bra där positiv.

  På den igen bara.

  Ha en bästa måndag

  Vante Ante

  #91775

  positiv
  Medlem
  Blev snusfri
  2019-08-26
  183 dagar sedan
  (7 dagar när inlägget skrevs)

  För den som är intresserad och kanske söker stöd – så här var min vecka 1:
  Natt mot måndag: Bestämde mig för att sluta. Verkställde beslutet strax före klockan 10 måndag förmiddag, två timmar innan jag skulle återgå till jobbet efter 8 veckors semester.

  Måndag eftermiddag: Allt kändes bra. Lite för bra. Köpte två påsar morötter för att ha på jobbet. Åt upp båda.
  Måndag kväll: Började må dåligt, kände mig ledsen, tom. Men positivt ändå att jag inte kände tomhet under läppen, ej heller sug.

  Tisdag förmiddag: Dagen började i lika bra humör som måndagen slutade. Kände mig pigg och fräsch. Saknade snuset till morgonkaffet men det gick över galet fort. Köpte fler morötter (minipåsar) innan jobbet. Åt upp båda på två timmar.
  Resten av dagen funkade, visserligen hade jag lite huvudvärk och yrsel men med täta vattenkontroller gick det bra. Kände mig kanske något lite avtrubbad, som om jag betraktade livet lite från sidan men även den känslan släppte med vatten.

  Onsdag:Det stora bakslaget. Vaknade på risigt humör. Betedde mig riktigt illa mot min fru och våra barn. Sedan grät jag. Jag låg på golvet och grät. Men efter att ha ställt mig upp, slagit näven i bordet och gett mig fan på att det här är löjligt: jag är man över mina egna beslut, jag är inte mitt beteende, snuset äger inte mig osv så kunde jag gå vidare genom dagen.
  Sen släppte det värsta faktiskt. Har inte mått dåligt what so ever sen mitt psykbryt på golvet.

  Resten av vecka 1 har varit bra. Det känns då och då som jag skulle vilja ha en snus men den tanken går över på nolltid. Det jag tror jag behöver jobba med är vanan. Händer ofta att händerna går ner mot fickan för att känna på dosan (som ju inte finns där). men det ska nog ge sig.

  Biverkningar: De första dagarna var magen i uppror, gick på toa hela tiden. Vet ej om det var pga av snusstoppet eller morötterna…
  Sömnen är dock under isen. Jag vaknar i princip varje timme under natten. känns som om jag har sovit i 8 timmar varje gång när det bara är max 45 min. Sen vaknar jag klockan 5. Hoppas innerligt att det här slutar snart.

  Om mig: 43 år i år, har snusat sen jag var 12. Börjad med Röda lacket, gick över till grov och fastnade sedan för general. Efter inträdet i vuxenlivet gick jag över till grov white portion men har de sista 7-8 åren snusat lågprissnus som knox och granit (sannolikt pengarna…)
  Jag betraktar mig nu som en en före detta storsnusare. Låg på cirka 2.2 dosor om dagen sista två åren. Kunde inte gå och lägga mig om inte dosan låg bredvid. Det första jag gjorde när jag vaknade var att gå upp – med dosan i handen – och borsta tänderna så att jag kunde snusa innan jag morgonkissade.
  Helt sjukt.

  Metoden: Slutade tvärt. Inget under läppen. Inga läkemedel. Bara morötter första dagarna plus kopiösa mängder vatten.

  När jag slutade köpte jag ut ett paket plåster på stark styrka. Har inte tagit dem än och tänker inte ta dem heller. Om någon vill ha/behöver så hör av så kan jag skicka. Bjuder på kostnaden.
  Håll tummarna för att det här fortsätter lika fint!

  /Magnus

  #91776

  Fahlgan
  Medlem
  Blev snusfri
  2018-08-12
  562 dagar sedan
  (386 dagar när inlägget skrevs)

  Lycka till!

  Efter en vecka har du gjort det absolut värsta. Efter 14 dagar kommer det till och med kännas helt ok.

  Det luriga är dipparna som kommer senare. Jag tänker på 40 dagars depressionen. 120-140 tycket jag personligen var brutalt hemska. Jag har aldrig varit så deprimerad i hela mitt liv.

  Det tog mig ganska exakt 9 månader att känna att jag var igenom. Det tog även flera andra här 9 månader. För vissa gick det fortare och för vissa tog det ännu längre tid.

  Kom ihåg att allt blir bättre, även om det går sakta. Att gå igenom vecka ett igen är ju inget kul alternativ, så bättre att fortsätta sluta snusa tills det går över. Allt blir bra, en vacker dag, men det kommer många toppar och dalar tills den dagen kommer.

  #91780

  positiv
  Medlem
  Blev snusfri
  2019-08-26
  183 dagar sedan
  (8 dagar när inlägget skrevs)

  Tack Fahlgan! Har läst din dagbok och förstår vad du menar.
  Idag känns det inte alls så bra som tidigare. Där jag innan kunde se på det här utifrån ”en dag i taget” har jag nu fått ställa in det på timme för timme.
  Handlar i nuläget inte om något djupt sug, mer en tomhet (psykisk och fysisk). Jag kontrar med många täta vattenkontroller. Än så länge går det men jag längtar så innerligt tills jag kan kalla mig snusfri.

  #91784

  positiv
  Medlem
  Blev snusfri
  2019-08-26
  183 dagar sedan
  (16 dagar när inlägget skrevs)

  16 dagar som snusfri och det känns otroligt bra!
  Fint tandkött, varmare fingrar och fötter och en grådassighet i ansiktet (som jag alltid trott var genetisk) är borta.
  Övrigt på plussidan är att jag känner mig gladare och faktiskt lugnare. Trodde det skulle vara precis tvärtom.

  Känner mig återställd, på ett behagligt vis. Har varit på fest och utsatts för öppna dosor: inget problem. Kan passera en snuskyl på Lidl utan att vilja bryta mig in och har till och med klarat av ett par extremt stressiga deadlinekänsliga publiceringar 👍.

  Snussuget är jättelitet. Märkligt. En rolig grej dock: drömde i helgen att jag snusade general lös, vaknade o trodde att jag behövde skölja munnen. Extremt god och mysig dröm men ännu bättre känsla när jag insåg att det var långt från verkligheten 😬

  Kämpa på, alla 👍

  #91785

  Vante Ante
  Medlem
  Blev snusfri
  2015-06-24
  1707 dagar sedan
  (1541 dagar när inlägget skrevs)

  Bra där 🙂 positiv.

  Det är b a r a fördelar med slutandet.

  Vante Ante

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 18 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.