Strategi?

Välkommen! Forum Allmänt Strategi?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #85952
    Cha
    Medlem

    Hej!
    Jag tänker sluta snusa onsdag nästa vecka och vill höra vad ni på forumet tycker…trappa ner till dess eller sluta tvärt!?

    #85953
    messi
    Medlem

    Enligt mig är det lika bra att börja trappa ner nu… Samtidigt som du börjar aktivera dig fysiskt!

    #85954

    Spelar nog ingen roll i det stora perspektivet enligt min mening, men alla fungerar olika. De 3-4 första dagarna är värst av alla, sen är nikotinet ur kroppen och andra stadier tar vid. De flesta klarar dessa dagar eftersom de är grymt motiverade. Om man börjar trappa ner så kanske smällen blir mindre, men å andra sidan så är man redan utmattad när det riktigt jobbiga startar.

    Om du läser här ser du att det finns två huvudstrategier, dels att man trappar ner gradvis och dels att man slutar tvärt, sk. cold turkey. Vid nedtrappning används svaga nikotindoser som över veckor/månader görs lägre och lägre. Andra börjar peta i sig nikotinfritt snus som Onico och andra börjar tröstsnusa papperstussar eller ingefära.

    Vi är alla olika och olika strategier fungerar bäst för vissa, men under de tre åren jag hängt här och på andra snusforum, så verkar cold turkey vara den strategi som generellt sett verkar fungera bäst. Det var den metoden jag valde och det fungerar fortfarande för mig.

    Motivationen avtar med tiden vid avtappning och när nikotinhalten långsamt stryps över månader, blir det kämpigt i den andra fasen när nikotinreceptorer ska degenereras. Som att försöka bli av med fiskmåsar, men samtidigt slänga ut en bulle då och då…

    Onico innehåller liksom snus målarsoda, och jag känner inte till någon som på sikt klarat av att sluta snusa och samtidigt knarkat Onico. Målarsoda tillsätts i snus för att göra munhålan basisk och underlätta för nikotinet att passera igenom slemhinnor. Den nersvalda alkaliska saften neutraliserar saltsyran som bildas i magsäcken och manipulerar pH. Med Onico vidmakthålls detta fysiologiska beroende. Det är ett jävla gift som Swedish Match använder för att fånga in utbrytare med… Tussar och ingefära fungerar som snuttefiltar och fyller ut tomrummet i gropen, och samtidigt vidmakthåller de ett psykologiskt beroende. Denna psykologiska bindning är det som gör att en del torskar efter flera års avhållsamhet.

    Så enligt mig är: Snus = nikotin + målarsoda + tuss, och för att sluta snusa måste man sluta med alla tre förr eller senare.

    Vid cold turkey gör man upp med snusandet direkt, vid nedtrappning är det otroligt viktigt att man sätter upp ett definitivt slutdatum för nikotin, målarsoda och tuss. Tyvärr är det få som riktigt klarar av att komma ihåg vad de bestämde sig för efter månader av molande abstinens, och de faller då lätt in i gamla mönster.

    Om man får kallbrand i benet så tvingas man att amputera det. En del tar till yxan och kapar direkt, andra sågar en bit i taget med en nagelfil. Ont i dagar eller i månader, det är bara att välja utifrån fallenhet 😉 Vilket som, det är värt det!

    Lycka till med slutandet och välkommen hit!

    • Det här svaret redigerades för 8 år, 8 månader sedan av cumulusnimbus.
    #85962
    LinaMie
    Medlem

    Cumulusnimbus har redan sagt allt men jag flikar in att jag håller med om Cold Turkey som det enda sättet som funkar. Jag har slutat många ggr. Misslyckats samtliga. Tills jag slutade Cold Turkey och helt utan snuttefiltar! Inga papperstussar, inget socker, inga tröstare alls. Det har varit tufft, jävligt, svängigt och pissjobbigt. Men så jäkla värt det!

    Hur som helst önskar jag dig lycka till och välkommen hit! 🙂

    #85963
    Cha
    Medlem

    Tusen tack för alla tips och råd! Känner mig så motiverad att sluta och har förstått att det kan bli riktigt riktigt jobbigt…
    Tränar gör jag, men blir spännande att se vad snusandet har haft för effekt på konditionsdelen, antar den blir bättre:-)
    Jag slutar på onsdag så lär behöva pepp efter det tack!

    #85973
    iceman
    Medlem

    Mitt tips baserat på egna erfarenheter är att cold turkey är bäst. Nedtrappning leder till att varje snus smakar godare och godare (kicken blir större). Plågan blir mindre om du slutar tvärt. Att trappa ner är som att sluta lite grann många gånger med allt värre abstinens. Och – i båda varianterna mår du dåligt i 3-4 dagar när du slutar helt. Men med bra motivation klarar du den korta tiden. Stora kampen blir mot snusmonstret men det är en psykologisk kamp som kan vara i många månader.

    Välkommen hit och kämpa på!

    #85977

    Jag har fortfarande ingefära under läppen , är nog dags att sluta med det , efter jag läste åskmolnets inlägg ,så stämmer det nog att jag klamrar mig fast vid tussen .

    #85978
    Landale
    Medlem

    Cold turkey är det mest effektiva sättet att sluta. Det är bättre att ta striden direkt än att
    skuta det jobbiga framför sig. Gör dig också en stor tjänst och skippa alla substitut. Lycka till!

    #85979
    Cha
    Medlem

    Tack för input :-)Kommer köra Cold Turkey, verkar som alla tycker det är det vettigaste…sista snusen tar jag tisdag kväll sedan är det slutsnusat för min del! Jag hade nog tänkt använda mig av ingefära men kanske bäst ändå att skippa substituten.

    #85981
    snorren
    Medlem

    Jag har haft en ganska raffinerad strategi. Har snusat i 15 år men slutat två gånger innan (i ca 1 år varje gång men saknade att snusa så gick och köpte en dosa och drog igång igen). Ena gången körde jag cold turkey och blev ett monster i ca 10 dagar, inte trevligt. Andra gången med nikotintuggummi men det ersatte snarare ett beroende med ett annat.
    Men slutade för evigt nu i somras och gjorde på ett annat sätt som funkade mycket bättre.

    Snusade drygt en dosa om dagen och det känns ju rimligt att abstinensen blir större ju mer man snusat. Så steg 1 var att systematiskt minska konsumtionen.

    Dag 1– Ta en tom dosa som du fyller med dagens ranson, ta under inga omständigheter fler eftersom det blir otrevligare att sluta senare. Genom att lägga över i en annan dosa blir det lättare att ställa in sig på hur mkt man ska snusa, känns jobbigt att bara ta en på hela kvällen om man ser ner i en full dosa. Minskade från 25 till 20 snus första dagen eftersom det var många onödiga snus redan innan.

    Minskade därefter 1 snus om dagen till varje platå som var delbart med 5, dvs 15, 10, 5 och stannade på dessa i 3 dagar. Detta för att nedtrappningen inte ska bli plågsam.

    Avslutningen
    Efter 3 dagar på 5 snus om dagen hoppade jag ned till 3 om dagen som jag låg på i en vecka och därefter slutade jag helt. Då var mitt nikotinbehov nästan bara 1/10 av var det var från början. Visst var man sugen på en snus men abstinensen var minimal.

    Jag har snusat så länge så att trappa ner under 3 veckor spelar ingen större roll, däremot får jag typ inget gjort och blir så otrevlig i 10 dagar om jag slutar cold turkey.

    Tyckte detta sätt var så bra att jag skapade konto här för att tipsa er om det.
    Lycka till!

    Just ja, försök kröka så lite som möjligt under perioden. Alkohol väcker som bekant det inneboende snusmonstret!

    • Det här svaret redigerades för 8 år, 8 månader sedan av snorren.
Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 12 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.