Snusat 27 år av mitt liv, nu ska resten vara nikotinfritt.

Välkommen! Forum Dagbok Snusat 27 år av mitt liv, nu ska resten vara nikotinfritt.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 20 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #82747
    Flinta
    Medlem

    Hej alla ni som kämpar, som kämpat, som funderar på att börja kämpa och alla andra som läser denna tråd.

    Jag vet inte riktigt varför jag registrerade mig här och startade den här tråden men MaestroMs tråd fick mig att känna att det kanske skulle vara fint att ha någonstans att bara skriva lite. Om inte annat bara för att själv ha lite koll på framstegen/bakslagen i projektet ”Nikotinfri 2014”.

    Den 10:e april 2014 fick jag plötsligt nog. Jag låg i soffan och kollade på TV med tre par sockor på fötterna som ändå var som isbitar. Googlade nikotin och kalla fötter vilket givetvis gav samma svar som alla andra gånger jag googlat det: nikotin drar ihop blodkärlen så att framförallt ger kalla händer och fötter. Nu var jag less på att alltid frysa om fötterna!

    Jag har snusat konstant sen jag var 15 år, alltså i runt 27 år, och flera gånger funderat på att sluta. Jo, jag slutade faktiskt en gång när jag var 20. Det var för en flickas skull och jag slutade både röka och snusa för henne. Inte för att hon bad om det utan för att jag inte tyckte hon skulle behöva stå ut med de lukter och smaker dessa laster för med sig. Slutade tvärt med cigaretterna och fortsatte snusa en vecka då Hon och jag var ifrån varandra. När vi träffades igen var det slut på snuset också. Devisen från den klassiska filmen ”Mannen som slutade röka” att lasternas summa är konstant stämde verkligen för mig den gången! ;-D Förälskelsen och sommaren som tillbringades tillsammans med drömflickan i Antibes gjorde att det var hur lätt som helst att avstå från snus och cigaretter! Men säg den lycka som varar för evigt…flickan försvann och jag tyckte att det var ju skit så jag bestämde mig för att tillåta mig en last i misären. Ciggen skulle jag aldrig röra igen så det fick bli snuset. Det passade ju också bra i och med att jag efter årsskiftet ryckte in i lumpen och väldigt få laster går att tillgodose som militär.

    Åren gick och jag väntade på att hitta den där starka motivationen jag fick sommaren -92 men den uteblev. Ingen stark förälskelse, dumma tandläkaren som aldrig ens la märke till att jag snusade, kvinnan som jag träffade och lever ihop med snusade när vi blev ihop och har fortsatt göra det…prishöjningarna var inte tillräcklig motivation men nu, den 10:e april 2014 kom den alltså…det var givetvis inte bara mina kalla fötter utan säkerligen många saker som samlats under åren. Det var inte heller Anders Borgs chockhöjning av snusskatten trots att den offentliggjordes samma dag…jag hade faktiskt inte hört om den nyheten när jag tog beslutet men nu känns det ju som om det var menat på något sätt.

    Hur jag skulle sluta hade jag inte bestämt mig för så de första två dagarna drog jag bara ned radikalt. Tidigare togs första snusen 30 sekunder efter att jag vaknat och sista lades ut samtidigt som jag la mig för natten. Enda uppehållen under dagen var när dygnets två mål mat intogs, alltså i princip hela min vakna tid hade jag en snus under läppen. Så har det varit åtminstone i 20 år så bara att göra ett uppehåll några timmar är en stor sak. Sista snusen tog jag på eftermiddagen den 12:e eftersom jag kände mig så yr och konstig. Vi skulle åka för att storhandla och jag ville att hjärnan skulle fungera någorlunda. Den snusen hade jag inne kanske två timmar och sen dess har jag hållit mig borta från allt vad nikotin heter. Ett par påsar Extra tuggummi köptes, en med lakrits- och en med melonsmak för att se ifall de kunde vara till någon hjälp. Jag måste säga att de faktiskt är det! Speciellt lakrits lurar hjärnan lite eftersom det svider lite under läppen och smaken är inte helt olik snus även om det är långt ifrån Generalen Potion som var mitt valda gift.

    Idag har det gått fem dagar sen sista snusen och jag måste säga att jag är lite förvånad att det inte varit svårare. Visst har jag fått kämpa och min stackars sambo har fått lida en del men på det hela taget trodde jag att det skulle vara mycket värre den här första tiden. Nu har jag läst här på forumet att värsta perioden ska vara efter ca 50 dagar vilket skrämmer mig en hel del, trodde att abstinensen skulle avta linjärt efter det inledande helvetet men så är alltså inte fallet…50 dagar…det skulle innebära runt 1:a juni för mig! Jag är dock helt säker på att jag kommer klara detta! Vi köpte hus i höstas så detta är första våren/sommaren vi får uppleva med egen trädgård och det finns alltid något att göra med hus och trädgård. Blir det väldigt jobbigt så kan jag alltid hitta något att sysselsätta mig med…om det så bara är att kratta lite!

    Wow, det blev långt här…ber om ursäkt för det, kommande inlägg blir inte lika långa, de kommer vara mer av karaktären statusuppdateringar…fast det är klart…ibland kanske jag kommer behöva skriva av mig lite…:-)

    Styrka till alla er som slutat och ännu mer styrka till alla er som funderar på att sluta.

    /Fred

    #82752

    Välkommen hit Flinta!

    Du har hittat rätt när du kom hit. Det är en härlig brokig skara här som dragit samma kloka slutsats som du, och här blir man påmind om varför man ville sluta. Att sluta snusa är en helt mental grej, även om vi ojar om abstinens här. Plötsligt en dag får man bara nog av sina kalla fötter och bestämmer sig. Spotta ut, skölj munnen, sen är det klart. Svårare än så är det inte att sluta snusa. Sen kommer förstås det listiga och mycket uthålliga snustrollet att argumentera om hur smart det vore att börja igen.

    Under år av snusmissbruk har kroppen bildat mängder av nikotinreceptorer på hjärncellerna. När man slutar degenereras de flesta av dessa under de första 50 dagarna och man får då dopaminbrist och blir lätt lite deprimerad. Det är ett friskhetstecken och inget att oroa sig för, kroppens kemi håller helt enkelt på att återställas. Efter runt 50 dagar början en lång tillfriskning och man mår bättre och bättre dag för dag. Fram till dess, en dag i taget!

    #82755
    Kickan
    Medlem

    Bra där Flinta! Själv har jag inte hållit på alls lika länge som dig och CumBus (hans tråd är förövrigt väldigt inspirerande! Plöjde den på några timmar

    #82768
    MaestroM
    Medlem

    Hej flinta och tack för omämnandet.

    Ja att skriva och läsa här hjälper.

    Kör hårt nu, tänk på att du är förbi det värsta helvetet, nu börjar ett nytt liv!

    #82771
    hrle01
    Medlem

    Härligt Flinta
    Har själv hållit på i ca:29 år med snusning,har läst dessa trådar och inspirerats mycket. Nu tycker jag det är kul med någon liksom mig som är ”nybörjare på att sluta” slutade själv 20140413 och tycker att det är skit lätt att sluta…

    #82772
    Flinta
    Medlem

    Nu är påsken slut och mitt första tillfälle som snusfri i alkoholsammanhang är över. Det var inga större problem och jag kan meddela att Extra Saltlakrits fungerar utmärkt ihop med rödvin! Grejen var att abstinensen inte var värre än när jag inte dricker vilket var ganska oväntat. Som snusare är man ju väl medveten om att ju mer man dricker desto mer måste man snusa.

    Likt hrle01 tycker jag faktiskt att det har varit riktigt smärtfritt så här långt att sluta, även om jag kanske inte tycker det är ”skitlätt”…;-) Visst kommer episoder med ett helt galet sug med hetsätning av allt möjligt skräp som godis, chips, kakor m.m. som följd men dessa episoder går över ganska snabbt. Påsken firades på annan ort och i bilen dit fick jag det starkaste suget hittills. Troligtvis på grund av att bilkörning och snus sitter ihop extra mycket mentalt. Vi hade lite godis med oss som fick lindra det lilla det gör och tuggummit gjorde sitt, så efter bara fem minuter var det lugnt igen.

    Tack till cumulusnimbus för förklaringen gällande nikotinreceptorerna och vad jag har att vänta mig. Förberedd och underrättad går man starkare in i ”striden”!

    #82773
    Jajo
    Medlem

    Grattis till den bedriften, Flinta! 🙂 Att en blir mer nikotinsugen när en dricker alkohol beror på att alkohol (och även exempelvis sura drycker och stress) får nikotinet att lämna kroppen snabbare – ergo mer sug vid de tillfällena. Men om en inte har nåt nikotin i blodet uteblir ju effekten… 😉

    #82779
    Flinta
    Medlem

    Jag läste någonstans ett tips om att bada bastu när man ville sluta röka, tydligen skulle nikotinet gå ur kroppen snabbare på något sätt. Personligen är jag skeptisk och nu lär jag ju inte ha något nikotin kvar i kroppen efter 12 nikotinfria dagar.

    Det är märkligt hur nikotinberoendet beter sig i processen att sluta. Det har varit oväntat smärtfritt för mig med ganska få riktigt jobbiga perioder. I kväll har jag dock ett galet sug! Det är verkligen som om någon talar om för mig att jag ska langa in en prilla, sluta tjafsa…ta en snus! Och då har jag knappt tänkt på snus under hela dagen.

    Nätterna har också varit jobbiga. Jag vet dock inte om det beror på abstinens eller yttre faktorer så som att vi har svårt att få helt mörkt i sovrummet och att rummets söderläge gör att det blir varmt. Ovanpå detta lider jag av en sjukdom som gör att jag i princip aldrig har ”normal” sömn men jag har märkt en skillnad efter att jag gav upp snuset. Förhoppningen är dock att jag kommer sova bättre när jag kommit ut i andra änden av processen att sluta snusa.

    #82781
    Kickan
    Medlem

    Ja det är märkligt hur suget kan dyka upp när man minst anar det. Har också upplevt att min sömn påverkats, eller om det beror på ljuset. Hur som helst vaknar jag på nätterna. Men förhoppningsvis blir det bättre när kroppen vant sig. Hejjar på dig!

    #82783
    Flinta
    Medlem

    Jag vaknar också mycket oftare än tidigare. På ett sätt tycker jag det skulle vara naturligare att man vaknar ofta när man är aktiv nikotinist…massa nikotin så länge man är vaken och inget alls så fort man somnat borde ju störa sömnen enormt…

    Hejjar på dig också Kickan! 🙂

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 20 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.