Ska sluta..

Välkommen! Forum Dagbok Ska sluta..

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #83343
    Jasse
    Medlem

    Jag fyller 22 i september och det betyder att jag har snusat i ungefär 7 år. Jag har försökt sluta vid flera tillfällen man har aldrig lyckats hålla mig ”snus-fri” längre än 3 månader, vilket var för ett och ett halvt år sedan. Emellanåt känner jag ”Varför ska jag sluta när jag tycker att det är så gott?” , samtidigt som jag ändå känner att det finns viktigare saker än snus, jag KAN leva utan det. Om jag är kluven? Oja. Men känslan att vilja sluta snusa ökar nu för varje dag, precis som jag kände förra året. Jag vet ju att det går att sluta, jag vet att abstinensen som kommer inte är så farlig som man tror – att det är hanterbart. Det jag mest är rädd för att stressen runt om kring mig. Men det är ingen undanflykt heller !! Stress kommer ju alltid mer eller mindre finnas där : iaf för min del i några år till. Jag har bestämt mig – På fredag när jag vaknar så ska jag INTE ta en snus. Och jag ska förbereda mig genom att köpa nikotinplåster – vid behov. En del anser att nikotinhjälpmedel är att lura sig själv, och ja till viss del kanske. Men vi alla är ju olika, eller hur? Man känner sig bäst själv och man slutar för sin egna skull på sitt eget sätt. Sen kan det hända att man får den där ”Nej nu är det Over ”- känslan innan fredag och då är det ju bara att ta tillfället i akt 🙂 ! … ”går det så går det, annars är det bara att försöka en annan gång igen” 🙂

    #83344
    DH
    Medlem

    Grattis till ett bra beslut! Det kommer du fixa galant.
    Är själv bara på andra dagen snusfri denna gången och visst är det jobbigt men hanterbart. Viljan är det viktigaste.
    Kör hårt!

    #83351
    Jasse
    Medlem

    Jag tog sista snusen igår , onsdag 23/7 kl.17.50. Dosan var på väg att ta slut och jag kände att det inte var någon mening att köpa en ny när jag ändå skulle sluta .
    Än så länge så går det bra. Smått sugen men funkar bra med tuggummi. Jag vet att morgondagen kan komma att bli värre men får inte glömma att efter 3-4 dagar så är det värsta över ! …
    Vet inte om jag ska ”varna” alla i min närhet eller inte ,om försöket till att bli snusfri faktiskt äger rum nu. En del säger att det är bra att säga till sin omgivning och vist är det bra att förvarna ett eventuellt grinigt/ argt beteende, Men för min del blir det : Ju fler som vet desto större press känner jag. För då får jag känslan av att alla förväntar sig att det ska gå bra och hej å hå…Kanske finns det någon annan som känner igen sig i det ?? Så för mig passar det bra att så få som möjligt vet.
    Har talat om för några om att jag försöker sluta , varpå en reaktion från en person blev ”Men snälla, du har sagt det så många gånger att du ska sluta” ..inte precis den bästa och mest peppande kommentaren eller hur.. , till alla som tänker så : Testa att ha ett beroende ett tag, och tala sedan om för mig hur jäävla lätt det är att sluta bara pang bom rakt av. Snälla gör det. Så ska vi se hur många försök det krävdes !!

    #83355
    vagge
    Medlem

    Det jag tror kan vara stärkande när man slutar är att man har sina motiveringar till att det verkligen inte är värt att snusa ganska nära till hands när suget är riktigt jävligt.
    Mina främsta motiveringar var:
    1. Njuter i princip aldrig av snusen, den är bara där för att stoppa abstinensen.

    2. Jag försöker leva ett ganska hälsosamt liv men ändå så har man en snus inne 14 timmar per dag. Snus=Många giftiga ämnen

    3. Slippa beroendet. Känna sig fri från stressen att alltid ha en välfylld dosa överallt.

    4. Bli piggare, få bättre smak och luktsinne. Ja, mycket som har med hälsan att göra blir bättre och det känner jag redan nu efter 11 dagar som nikotinfri.

    5. Det är en stor ekonomisk utgift att vara nikotinberoende.

    Dessa motiveringar plus några till har jag som ett mantra i huvudet när det är som värst. Och att läsa här på sluta snusa är också bra för att hålla uppe motivationen!

    Jag själv berättade bara för någon att jag hade slutat snusa och det spred sig ganska snabbt bland vännerna, det var inte något jag höll hemligt men skyltade inte direkt heller. Har en kompis som slutade veckan innan mig men som klarade 3 dagar eller nåt sånt.

    Dom som inte är nikotinberoende eller inte testat sluta vet inte riktigt hur jävligt det är att sluta. Det är tuffare än man kan tänka sig. Det är inte bara nikotinet utan vanan som ska brytas. Dom snabba belöningarna som hjärnan älskar att få kommer inte längre.

    Jag har snusat pappersservetter och för mig har det hjälpt att fylla ut tomheten lite.

    #83358
    Jasse
    Medlem

    Håller med dig ”Vagge” i de mesta av det du säger ! Sist jag höll upp i 3 månader så blev jag så förvånad över hur mycket lukt och smaksinnet faktiskt hade påverkats. Och konditionen !!

    Idag är det måndag. Det betyder 5 dagar. Men visst har jag la *fuskat* lite genom att ha använt nikotinplåster (näst svagaste) vid vissa tillfällen . Inte när jag är hemma, eller känner mig lugn. Men på jobbet har jag det då jag har en ganska psykiskt påfrestande jobb (jobbar inom äldre psykiatrin). Samt att jag har Onico Lakris..även det vid behov..Det går bra och jag är stolt över mig själv! På onsdag ska jag köpa sista steget med nikotinplåster ..bara ha det vid behov. Onicon tar slut idag och då blir det inget mer med det heller. Känner att det är tur att jag har ”envis-som-en-åsna”-egenskap. För jag är lite sån : Om jag ger mig in i något, eller har bestämt mig för något till 100% så kan jag vara en svår nöt att knäcka ! Så detta blir en liten kamp mellan Mig och Snuset , en kamp som jag SKA vinna helt enkelt ! . Jag har börjat märka av en skillnad när det gäller min aptit. Jag äter konstant hela tiden känns det som haha…o ja, det har la å göra med att man ”byter ut” belöningen – snuset- till en annan belöning -godis/läsk/mat. Tur att jag är *liten å tanig* och att det inte skadar med några extra kilon 🙂

    Så småningom om är tanken att jag ska börja träna igen. Jag är lite trögstartad med det..å vill helst inte gå till gymmet själv eller tralla ut i skogen å köra ett varv på 3 km sträckan. Men får la plocka fram min envishet även där….

    Kort sagt : 5 dagar idag..och jag är hittills sålt över mig själv =)

    #83361

    Bra kämpat så långt… 100% innebär dock inga nikotinplåster eller Onico. Ha en plan för när och hur du fasar ut dem med, annars är risken att du ersätter ett beroende med två andra

    #83363
    Jasse
    Medlem

    – Jag har en plan, och i den planen ingick/ingår onico och nikotinplåster….Hade bestämt mig att sluta med Onicon igår (måndag) vilket jag har gjort. Och planen kring Nikotinplåster är : Ha vid behov denna veckan ut – sen ska jag stå på ”egna ben”.

    Idag är det tisdag , 6 dagar utan snus. Har börjat med de svagaste Nikotinplåstren ..eller börjat är fel att säga: Har dom på jobbet de stunder som det känns stressigt, sedan åker plåstret av. Tanken är att SENAST på söndag kväll inte ha mer plåster, så denna veckan så ska jag börja med att försöka rida ut stormen även på jobbet. Hemma har det gått bra så det blir en liten utmaning att göra det även på jobbet – faktiskt. Men skam den som ger sig !! Detta går fortfarande bra suget efter att ha något under läppen är inte alls lika stort längre.
    De tre senaste nätterna har jag sovit väldigt bra, sen om det beror på nikotinintaget eller om det beror på lite svalare nätter är för mig oklart eftersom det inte har gått såå många dagar sen jag tog sista snusen…

    Jag kan varmt rekommendera alla som ska sluta snusa , denna sidan, och detta forum. Det är en bra sida där man kan ventilera sig, få peppningar av andra, få ta del av andras erfarenheter och tips/råd. Man blir ännu mer motiverad till att hålla sig ifrån snuset när man läser andras berättelser, och får peppningar från andra.

    #83365
    martin_1
    Medlem

    Hoppas det går bra, kör hårt!

    #83391
    Jasse
    Medlem

    Nu har det gått 12 dagar sedan jag slutade snusa. Jag använder inte nikotinplåster eller onico längre heller. Och jag måste säga : Wow , det går ju!
    Samtidigt som jag måste erkänna att det nu börjar bli tufft.. Suget är enormt just nu och humöret har börjat svänga nu – sådant som jag trodde skulle ske under första veckan sker nu. Men jag ger inte upp, jag tänker rida ut stormen.
    En av mina stora utmaningar har jag klarat av :
    Att handla ensam utan att köpa snus. För visst hade jag kunnat köpa en dosa och snusat upp den om jag hade velat, det lockar kan jag tala om – men NEJ. Köpte alltså ingen snus och jag är ganska stolt över mig själv …att jag lyckades gå förbi snuset och inte e köpa den där goa dosan……………………..
    Tuggummi är väldigt effektivt =)

    #83394
    messi
    Medlem

    Dom första dagarna är en pina. Men då är man så taggad och det fysiska behovet av nikotin är relativt överkomligt.

    Efter ett par veckor kämpar man med den mentala biten och den är mkt mer segdragen och prövande. Håll ut, vi vet ju att det blir bättre!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.