Är det värt att sluta?

Välkommen! Forum Dagbok Är det värt att sluta?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 41 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #82702
    Kickan
    Medlem

    Det är frågan som just nu hindrar mig från att ta klivet, att sluta snusa…igen:-/. Nu är jag förberedd och startklar – har läst på, listat fördelar med att sluta, preparerat med nikotintuggummin, bantat ner mig till undervikt med ett BMI under 19 (för att ha en ”viktmaginal” att spela på inför förväntad viktuppgång), återupptagit träningen, börjat lägga om kosten.

    Lyckades hålla upp i nästan ett år från snus men valde att börja igen. Varför? Jag inbillade mig att jag hade kontroll. Varför fortsätter jag? Därför att jag på riktigt tyckt/tycker att denna last är ett bättre alternativ än att missbruka socker och snabba kolhydrater, sex eller stressa sönder mig i jobb, plugg eller ogenomtänkta ”projekt”. Snuset håller mig i ”chack”. Jag är rädd för att tappa ”kontrollen”. Rädd för att jag ska börja dagen med två glasspaket och drabbas av förstoppning….så som det blev sist när jag slutade. Det resulterade i en viktuppgång på 8 kg vilket är mycket för en liten tös som inte är mer än en tvärhand hög (1,57 cm). Då är det väl ändå bättre att väga 45 kg, vara ständigt speedad, ha hjärtklappning, gula tänder och dämpa alla känslor och behov med snus istället för att ta ansvar och hantera dem på ett konstruktivt sätt som en vuxen människa. Jag håller mig ju i ”chack”;-) – Not…

    Nej, det här funkar ju inte. Jag vet att jag måste ta steget, våga hoppa…igen. Men inte gör det saken lättare att sambon alltid har en stock LD Salmiak i frysen. Jag vet att jag skulle kunna, vet dock inte om jag är beredd att ta konsekvenserna som kommer av att sluta snusa. Men jag måste ju.

    #82723
    Kickan
    Medlem

    Hjärtat slår i turbo. Inte konstigt med tanke på allt kaffe och snus jag dragit i mig:-/. Har sprungit fram och tillbaka i lägenheten som en stressad idiot utan fått något vettigt gjort (bortsett från mina vego-rätter). Inbillar mig att jag kan kompensera snus och överkonsumtion av kaffe med nyttig vegetariskt kost;-). Hjälp! Hur ska jag kunna återta makten över mitt belöningssystem? Just nu är det LD som sitter vid ratten!

    #82724
    Jajo
    Medlem

    Hej Kickan!

    Jag känner igen mig mycket i din historia. Jag slutade ett halvår -12 och började igen. Slutade för gott med cigg och snus för ungefär ett år sen och det är FRUKTANSVÄRT mycket svårare att sluta gång nummer två. Dels har du den förra abstinensen* inpräntat i minnet, dels har du en omedveten röst som sitter djupt inne i dig och säger ”Meeeen, jag VET ju att du faktiskt kan sluta! Jag slutade en gång innan, det är LUGNT! Jag ska bara snusa idag också…”

    Det som fick mig att slutligen slå mig fri efter tio långa och smärtsamma månader var att inse att jag faktiskt hade den rösten i mig och även inse att jag var otroligt svag. Jag föll dit gång på gång efter några dagar som fri, grät, ångrade mig, hatade mig själv och mitt missbruk (jag vet att det låter som att jag var sköt heroin jag vet, men för mig som bara testat nikotin var det det tyngsta jag gjort).

    Men, även om jag hade rösten i mig och aldrig någonsin skulle kunna vara starkare än mitt beroende så gick det upp för mig att den enda lösningen på problemet var att vara SMARTARE än nikotinet. En snus kan inte hoppa in i din mun, det är du som lägger in den. LD ligger INTE och viskar från frysen, det är DU som tänker att den ligger där och viskar. En dosa snus är en plastburk fylld med kemikalier, så klipp alla känslomässiga band och arbeta på att kontroll över din egen hjärna. För så länge du inte förstår att du måste vara smartare kommer du alltid att vara känslomässigt svagare än snuset.

    För mig funkade det att hålla för öronen och skrika, ungefär. Jag satte upp höga mentala skyddsmurar och så fort jag tänkte på att åka till macken och köpa cigg skrek jag ”NEJ!!!” i mitt inre och sen TÄNKTE JAG PÅ NÅT ANNAT. Jag tog kontroll över mina tankar och vägrade låta min missbrukarhjärna välja tankar längre.

    Jag tror att det är på ett liknande sätt som människor inom AA/NA och liknande handlar – de inser att de är svaga och aldrig kommer vara starkare än spriten/knarket och de vänder sig till en högre makt för hjälp; för mig var den makten min egen inre styrka, min hjärna, att veta att jag är så otroligt mycket smartare än en tuss tobak.

    Gällande maten: Jag åt upp mig rätt bra första gången jag slutade, men detta året som jag varit nikotinfri har jag bara ökat några kilo. Klart att jag gärna skulle vilja vara smal och smärt, men inte om det innebär att jag ska sitta med cigg på trappen. Jag har jobbat mycket med mitt beroendebeteende under det gångna året och äter bland annat lchf och fastar en del för att försöka tämja mitt överätarbeteende och milda sockerberoende. Och även om det går fram och tillbaka så är det underbart att veta att NÄR jag lyckas vänja min hjärna vid sunda matvanor så är det för att JAG klarade det, inte för att jag ”medicinerade” med cigg och snus.

    Så. För att svara på frågan i din rubrik: JA. Och du vet det lika bra som jag. Sluta ljug för dig själv och börja ta kontroll över dina tankar – BESTÄM DIG FÖR ATT NU ÄR DET NOG! Tillåt inte din missbrukarhjärna att bestämma över ditt liv – den delen av hjärnan är sjuk och behöver läka. Var smartare än den delen och framför allt: sluta gå runt och intala dig själv att LD ligger i frysen och viskar, det är en plastbit med kemikalier designade för att göra dig till en nikotinslav som ligger i frysen, inte en bit av Lord Voldemorts själ! 😉

    Tre sista tips: se upp med kaffe, när du slutar kommer du att tåla ungefär hälften så mycket koffein som nu, så undvik överdoser! Se också upp med din snusande sambo. Jag tvingade min snusande sambo att snusa och handha sina dosor JÄVLIGT diskret i kanske en månad, men nu reagerar jag inte när jag ser hans snusdosor. Vi pussas dock aldrig när han har snus inne, bara när han precis borstat tänderna, för jag vägrar att få i mig nikotin. Sen hjälpte sajten whyquit.com mig väldigt mycket, den är fullmatad med all möjlig info. Jag lyssnade på ljudboken (gratis att ladda ner) slaviskt första veckan.

    *Fast… ingen abstinens är den andra lik. Jag har slutat i +3 dagar kanske tio gånger och den första gången är fortfarande den värsta. Sista gången, när jag tagit beslutet på allvar, var det väldigt lugnande och mysigt att ha ”abstinens”. Jag drack en massa tranbärsjuice och väntade på hemskheter som helt uteblev.

    #82727

    Grymt bra skrivet Jajo! Så är det Kickan!

    #82728
    Kickan
    Medlem

    Precis som du säger Jajo så tror jag det på ett sätt är svårare att sluta 2:a gången. Så lätt att tänka ”jag har ju fixat det där tidigare så vad gör en dag till”. Det som ställer till det så förbaskat är ju den där rädslan för att gå upp i vikt om det bara så vore tre kilon. Förra gången såg min spiral ut som följande – Fasta – hetsätning- kompensation med träning och fasta – hetsätning. Så det är ytterligare en demon att göra upp med. Men något annat alternativ finns ju inte. Precis som du skriver Jajo så längtar jag ju efter att själv ha kontrollen. Så idag har jag startat igång!

    #82729
    Jajo
    Medlem

    Härligt Kickan! Det är underbart att vara fri! Och tack så väldig mycket, cumulusnimbus! 🙂

    #82731
    Kickan
    Medlem

    Okej, nu har det gått 2 dagar sen jag tog den sista prillan. Än så länge funkar det bra, vilket jag troligtvis har nikotinsubstituten att tacka för. Denna gång har jag tänkt trappa ner istället för att gå ”cold turkey”, montera ner missbruket steg för steg. Magen är lite ”Fucked up”. Dock är pulsen lägre, jag känner mig mindre speedad och så är det nice att känna sig lite mer fräsch. Andedräkten är betydligt bättre:-) så klart!

    #82739
    Kickan
    Medlem

    Idag är jag alltså på dag 4 av mitt snusstopp. Just nu känns det lite tungt och jag tror det är en del abstinensbesvär som jag börjat bli varse om, trots att jag använt mig av nicorette sugtabletter. Men det är klart, jag har ju ändå mer än halverat mitt nikotinintag. Har nu vaknat två nätter i rad och haft svårt att somna om. Under morgonen har jag känt mycket sug i magen som jag tålmodigt försökt dämpa med att dricka mängder av vatten. Jag känner också av en del rastlöshet i kroppen. I övrigt tycker jag ändå att det rullar på ganska bra. Dock tycker jag det är lite svårt att veta om de ”symptom” som jag känner faktiskt är abstinens eller om det är jag själv som ”känner efter” lite för mycket;-). Samtidigt upplever jag en fördel med att bli mer medveten om hur det känns i kroppen, det blir mycket av en ”mindfulness-övning”, att försöka stanna kvar i känslan ett tag istället för att dämpa den med snus eller socker. Lite som att återupptäcka sig själv!

    • Det här svaret redigerades för 10 år sedan av Kickan.
    #82742
    Kickan
    Medlem

    Känns tomt utan snuset, lite som ett vakuum. Att snusa har varit en sysselsättning då jag varit uttråkad. Jag försöker att ägna mig åt annat men det går ju inte hela tiden att göra något

    #82748
    Flinta
    Medlem

    Hej Kickan!

    Vi ligger ganska lika i processen så jag kommer följa din utveckling om det är OK.

    Det verkar inte vara lika dramatiskt för mig som det är för dig men det skiljer säkert från person till person men jag håller verkligen med om känslan av tomhet. Livet känns tråkigare på något sätt vilket ju är helt galet…jag snusade ju inte för att det var roligt…

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 41 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.